Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part VI, Chapter 12

Posted on Feb 14 2022 - 9:45pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Fantastic Beast cover photo

The Hardens

 

Ο Harrison Barnes εμφανίστηκε τις πρώτες 3 εβδομάδες της χρονιάς, εξαφανίστηκε μετά και επέστρεψε πάλι την προηγούμενη εβδομάδα με μαγικό τρόπο. Είχε 24 πόντους, 6 rebounds, 3 assists και 2 τρίποντα με 70% (!) στα σουτ και 90+% στις βολές. Τρομακτικός ήταν και ο Terry Rozier, με μια all around εμφάνιση που κανένας δεν περίμενε. Το 24/7.3/8 στις βασικές κατηγορίες μοιάζει βγαλμένο από άλλο παίκτη. Συνδυάστηκε μάλιστα με 4 τρίποντα και λιγότερα από 2 λάθη κάθε βράδυ. Η λειψανδρία της Utah έδωσε την ευκαιρία στον Hassan Whiteside να εμφανιστεί ξανά από τον κόσμο των νεκρών, ωσάν τον Mummra. Εννιά πόντοι, 14 rebounds και 3 τάπες, με 73% ευστοχία και μηδενικά λάθη είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα νούμερα κυρίες και κύριοι. Τώρα όμως σηκωθείτε για standing ovation, καθώς έχουμε την πρώτη παρουσία του μεγάλου Klay Thompson στους Hardens μετά από σχεδόν 3 χρόνια. Και πως μπορεί να γίνει αλλιώς με μέσους όρους 23.7/4.7/ 2.3; Με 3.7 τρίποντα, με 0.7 λάθη, με 46% ευστοχία; Ο Klay επέστρεψε και θα χειροκροτούμε μέχρι να μελανιάσουν τα χέρια μας.

 

Σφηνάκια

 

Τα 7/8 τρίποντα του Malik Beasley κόντρα στο Sacramento

Τα 6 κλεψίματα του Matisse Thybulle απέναντι στο Cleveland

Οι 12 assists του Killian Hayes με αντίπαλο την Charlotte

Οι 7 τάπες του Hassan Whiteside κόντρα στους Warriors

Οι 42 πόντοι του Gary Trent Jr. απέναντι στο Houston

Οι 11 assists του Jordan McLaughlin με αντίπαλο το Sacramento

Τα 12/14 σουτ του DeAndre Ayton κόντρα στους Bucks

Τα 8 επιθετικά του Mitchell Robinson απέναντι στο Golden State

 

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μα αυτό μου φέρνει τρόμο

 

Το πάρτι του Γιάννης Αντετοκούνμπο απέναντι στους Lakers το βράδυ της Τρίτης ήταν μυθικών διαστάσεων. Ο πρώην (και ίσως μελλοντικός;) MVP χάρισε μια μοναδική παράσταση στο Staples Center πετυχαίνοντας 44 πόντους με 17/20 (!) σουτ και 8/13 βολές, ενώ την ίδια στιγμή είχε 14 rebounds, 8 assists, 1 κλέψιμο, 2 τάπες και 0 (μηδέν) λάθη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε έναν άλλο άνθρωπο που μόλις τον βλέπουμε τρελαινόμαστε και η λίμπιντό μας χτυπάει κόκκινο. Δεν ξέρουμε αν ο Luka Doncic το παθαίνει αυτό με άνθρωπο, πάντως σίγουρα το παθαίνει με ομάδα και οι Clippers είναι οι εκλεκτοί. Ο Luka τους έχει διαλύσει με κάθε πιθανό τρόπο στα λίγα χρόνια καριέρας του. Μεσοβδόμαδα σημείωσε career high απέναντί τους με 51 πόντους, 9 rebounds και 6 assists, ενώ δύο μέρες μετά ξαναέπαιξαν μαζί. Ευτυχώς για τους Clippers, αυτή τη φορά σταμάτησε μόλις στους 45 (μαζί με 15 rebs και 8 assists).

The Bennets

 

Πολλές οι απουσίες των Nets αυτή την εβδομάδα, τις οποίες όμως δεν κατάφερε καθόλου να εκμεταλλευτεί ο Patty Mills. Ο Αβορίγινας της καρδιάς μας είχε μόλις 7 πόντους, 3 rebounds και 3 assists κατά μέσο όρο, ενώ έβαζε μόλις 1.7 τρίποντα κάθε βράδυ. Θα ήταν δύσκολο βέβαια να γίνει διαφορετικά, εφόσον σούταρε με 29% εντός πεδιάς. Το trade του Caris LeVert δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον Kevin Love. 7 πόντοι και 5 rebounds σε 22 αγωνιστικά λεπτά, συνοδευόμενα από 30% ευστοχία δεν είναι ιδανικές επιδόσεις. Ο Cory Joseph σούταρε ακόμη χειρότερα, με 27% για την ακρίβεια. Κάπως έτσι προκύπτει η απογοητευτική επίδοση των 3 πόντων και των 5 assist, για κάποιον που αγωνίζεται 26 ολόκληρα λεπτά κάθε βράδυ. Λίγα πράγματα και για τον Ivica Zubac. Οι μέσοι όροι του σε πόντους (7) και rebounds (6.7) ήταν πεσμένοι μεν, όχι όμως τρομερά. Αυτό όμως που έδεσε το γλυκό ήταν η 1 τάπα σε 3 αγώνες, το 45% στις βολές και τα 2.7 λάθη κάθε βράδυ.

 

Σφηνάκια

 

Τα 0/9 σουτ του Troy Brown Jr. απέναντι στην Oklahoma

Τα 7 λάθη του Kevin Porter κόντρα στη Νέα Ορλεάνη

Τα 0/6 σουτ του Tre Mann με αντίπαλο το Toronto

Τα 8 λάθη του Kyllian Hayes απέναντι στο Dallas

Τα 1/10 τρίποντα του Kelly Oubre Jr. κόντρα στο Detroit

Τα 0/6 σουτ του Devonte Graham με αντίπαλο το Sacramento

Οι 0/6 βολές (!) του Hamidou Diallo απέναντι στη Charlotte

 

One night stands

 

Σε αυτό το Portland που έχει μπει ήδη σε σκληρό rebuild βρέθηκε χώρος για να αγωνιστούν όλοι: ακόμη και ο Dennis Smith Jr. Ο νεαρός (ακόμη) point guard βάλθηκε να τους ανταμείψει και τελείωσε τον αγώνα με αξιοπρόσεκτη στατιστική: 7 πόντοι με 3/5 σουτ, 11 assists και 6 κλεψίματα σε μόλις 22 αγωνιστικά λεπτά. Απλά καταπληκτικός.

O Lance Stephenson επέστρεψε στην Indiana και λίγο πριν την trade deadline βρήκε χρόνο για να γράψει μία εξαιρετική στατιστική απέναντι στους Hawks. O Lance είχε 24 πόντους με 7/15 σουτ και 10/12 βολές, 9 rebounds, 8 assists και μόλις 1 λάθος, σε ένα παρ΄ολίγον εντυπωσιακό triple double.

O Terrence Mann είναι μία από τις μεγαλύτερες φαντασιακές απογοητεύσεις της χρονιάς, καθώς δεν έχει καταφέρει σχεδόν σε κανένα σημείο της χρονιάς να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν. Παρ’ όλα αυτά, απέναντι στους Mavericks είχε 21 πόντους με 9/15 σουτ και 9 rebounds, βοηθώντας την ομάδα του να πάρει μία σημαντική νίκη.

Όλοι οι παίκτες των Bulls ήταν εντυπωσιακοί απέναντι στην Minnesota, αφού οι “Λύκοι” έπαιζαν άμυνα με τα μάτια. Ακόμη κι έτσι όμως, αξίζει να σταθούμε λίγο στον JaVonte Green. Κι αυτό γιατί στον συγκεκριμένο αγώνα έκανε career high με 23 πόντους, που προήλθαν από 10/13 σουτ. Είχε ακόμη 4 rebounds, 1 assist και 3 λάθη σε μία καταπληκτική εμφάνιση.

Να πανικοβληθώ;;;!!;;!!;!;!;;;

 

Η trade deadline είχε κερδισμένους και χαμένους. Σκεπτόμενοι την δεύτερη κατηγορία, δύσκολα θα βρει κάποιος μεγαλύτερο χαμένο από τον Richaun Holmes. Ο βετεράνος πλέον σέντερ είδε από το πουθενά να σκάει στο κεφάλι του ο Domantas Sabonis και από δυνητικός τοπ50 παίκτης να μετατρέπεται στο παιδί για τις πετσέτες στο Sacramento.

Στους δύο αγώνες που πρόλαβε να παίξει από την άφιξη του Sabonis είχε τους εντυπωσιακούς μέσους όρους των 4 πόντων, 1.5 assists, 0.5 τάπας και 1.5 λαθών σε 14 λεπτά συμμετοχή. Αν αναρωτιέστε αν ξεχάσαμε κάποιο στατιστικό, η απάντηση είναι όχι. Γιατί είτε το πιστεύετε, είτε όχι, ο τεράστιος Richaun κατέβασε 0 (μηδέν) rebounds στα 29 λεπτά που αγωνίστηκε ερχόμενος από τον πάγκο. Δεν θα ήθελα να λαϊκίσω, αλλά θα το κάνω, αναφέροντας ότι αυτή την εβδομάδα είχαν περισσότερα rebounds μέσο όρο οι συμπαίκτες του Donte Di Vincenzo, Mo Harkless, Davion Mitchell, Justin Holiday και Louis King.

Οπότε αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν υπεκφυγές. Ναι, να πανικοβληθείτε για φέτος χωρίς τύψεις. Ο Holmes φαίνεται απίθανο να μην είναι αναπληρωματικός. Επίσης, μετά το πείραμα της Ιντιάνα με τους δύο ψηλούς και το ελάχιστο spacing που μπορεί να προσφέρει ο Sabonis, φαίνεται πολύ δύσκολο να συνυπάρξει με τον Λιθουανό. Και με δεδομένο ότι ο Domas είναι all star σε μία ομάδα χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο, το 35λεπτο μοιάζει σταθερό. Άρα τι μένει; Κοντά στα 14 λεπτά μέσο όρο για τον Holmes που είδαμε στους προηγούμενους αγώνες. Με δεδομένο ότι φέτος είναι μακράν η χειρότερη χρονιά του την τελευταία 3ετία, κλάφ΄τα Χαράλαμπε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον σκοτώσετε αν είστε σε dynasty λίγκα. Έτσι όπως έχουν πάει τα πράγματα, η ανταλλαγή του είναι μονόδρομος για το Sacramento. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι. Τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να ξαναπάρει αξία. Άρα υπομονή μέχρι την επόμενη χρονιά. Για τις yearly, δυστυχώς την κάτσαμε την βάρκα.

 

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

Ίσως έχετε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα τον οίστρο στον οποίο βρίσκεται ο Pascal Siakam. Όταν λέμε το τελευταίο διάστημα, αναφερόμαστε τουλάχιστον στον τελευταίο μήνα που βγάζει κάτι ψιλοακραία νουμεράκια. Κάτι τύπου 24.3/9.4/6.3 στις τρεις βασικές κατηγορίες, με 2.6 stocks και 53% ευστοχία. Νούμερα τα οποία με λίγα λόγια τον καθιστούν τοπ15 παίκτη σε 9cat. Όπως ίσως καταλαβαίνετε, αυτό είναι λίγο ακραίο για έναν παίκτη που τελευταία φορά που αισθανθήκαμε ότι έχει πραγματικά ανοδική πορεία ήταν πριν 2 χρόνια.

Στους τωρινούς Raptors, μια ομάδα που ξεχειλίζει από ταλέντο, ο Siakam έχει ρόλο πρωταγωνιστή. Για να είμαστε δίκαιοι, είναι ταυτόχρονος πρωταγωνιστής με τον Fred τον VanVleet. Ο Siakam τρέχει πλέον μεγάλο μέρος της δημιουργίας του Toronto, όντας στην ουσία ένας πολύ σύγχρονος point forward. Οι 5.2 assists του είναι ρεκόρ καριέρας, όπως και τα 1.3 κλεψίματα, ενώ οι 0.8 τάπες είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση που είχε ποτέ. Παράλληλα, το 50% εντός πεδιάς σε 17 προσπάθειες είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Όλα τα παραπάνω νούμερα είναι σαφώς καλύτερα από αυτά που οι περισσότεροι περίμεναν, ενώ αν υπήρχαν τώρα ντραφτ δύσκολα θα επιλεγόταν στους 4ους, 5ους, 6ους γύρους που τον επέλεγαν στην αρχή της χρονιάς. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα έχει αυτό το status, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που το όνομά του έχει εμπλακεί σε σενάρια ανταλλαγής. Και κάθε αλλαγή ομάδας κρύβει κινδύνους, τη στιγμή που ο Siakam είναι αισίως σχεδόν 28 χρονών. Επομένως η κεφαλαιοποίηση δεν είναι απαραίτητα άσχημη ιδέα. Με τις εμφανίσεις του τελευταίου καιρού δεν είναι λίγες οι πιθανότητες να “χτυπήσετε” στη θέση του έναν παίκτη με πιο σταθερό και υψηλότερο status.

 

Thinking Ahead

 

Μετά το trade deadline ο γύπας-μάνατζερ οφείλει να εξετάζει προσεκτικά τα ρόστερ των ομάδων και να ψάχνει τις ευκαιρίες. Πρώτα στις ομάδες, έπειτα στους παίκτες. Μία τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι οι Blazers, οι οποίοι μπορούν να δώσουν λαβράκια.

Πρώτη περίπτωση που φαίνεται να κερδίζει χρόνο εκ πρώτης όψης είναι ο CJ Elleby. Η αλήθεια είναι ότι ο αντιτουριστικός στην όψη SF δεν γέμιζε το μάτι μέχρι στιγμής με τα στατιστικά του. Όμως το σημαντικότερο στο fantasy είναι ο χρόνος συμμετοχής και πλέον αναμένεται να έχει άφθονο. Φαίνεται να μπορεί να προσφέρει σε αρκετές κατηγορίες και αν σταθεροποιήσει λίγο τα ποσοστά του, ίσως είναι αξιόλογη περίπτωση.

Ο Josh Hart θεωρείται από αρκετούς ως εξαιρετική επιλογή. Το θέμα είναι ότι το οι Blazers στερούνται σημαντικά ταλέντου. Και όταν μια ομάδα στερείται ταλέντου, τότε τις επιθέσεις τις παίρνουν αυτοί με το περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Hart να ήταν μια συμπληρωματική επιλογή στην επίθεση στις προηγούμενες ομάδες του και να συνδράμει σε διάφορα περιφερειακά στατς. Πλέον όμως, ο ρόλος του στους πρώτους αγώνες ήταν περισσότερο εκτελεστικός, με πολλά σουτ από μακριά. Το πρόβλημα είναι ότι ο Hart δεν φημίζεται για το μακρινό του σουτ. Με όλα αυτά, έχω αρκετές αμφιβολίες αν ο Hart θα μπορεί πλέον να συνδράμει στη δημιουργία τόσο, όσο στους Pelicans και αν θα καταφέρει να διατηρήσει τα ποσοστά του ψηλά. Ίσως και να μην αξίζει να πληρώσετε την σημαντική αύξηση στην τιμή του.

Η μεγάλη ευκαιρία που φαίνεται να έχει προκύψει ωστόσο είναι ο Justice Winslow. Όχι μόνο για τους μάνατζερς, αλλά και για τον ίδιο. Το Portland σε αυτή τη φάση δεν έχει βασικό δημιουργό και η δημιουργία μοιράζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί παίκτες μπορούν να αναλάβουν τα ηνία. Στις πρώτες συμμετοχές του ο (επιτέλους υγιής) Winslow έχει δείξει ισχυρή διάθεση να έχει τη μπάλα στα χέρια του: όχι μόνο δίνει την τελική πάσα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κατεβάζει και τη μπάλα μετά το ριμπάουντ. Στο καλό σενάριο, ο Justice μπορεί να εξελιχθεί σε έναν all around παίκτη που δίνει σημαντικά νούμερα σε πόντους-ριμπάουντ-ασίστ-κλεψίματα. Με δεδομένο ότι σε αρκετές λίγκες είναι ακόμη ελεύθερος, αξίζει το ρίσκο και fingers crossed να μείνει υγιής.

 

Η γωνιά του Embiid

 

Τραυματισμένο είναι το πόδι του John του Collins. Όπως μας ενημέρωσε εγκαίρως η αγαπητή Atlanta, το παιδί θα απουσιάσει τουλάχιστον μέχρι το All Star Game

Το πρόβλημα του Zach LaVine στο γόνατο ίσως είναι πιο σοβαρό απ’ ότι αρχικά φαινόταν. Επισκέψεις σε ειδικούς προβληματίζουν και ενώ επισήμως ενημερώνει ότι θα πάρει μέρος στο All Star Game, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται δεδομένο. Πρέπει να παρακολουθείτε από κοντά την περίπτωσή του, έρχονται απουσίες σε αγώνες που ελπίζουμε να είναι λίγες.

Επιστροφή μετά το All Star Game και για τον Chris Duarte, εξαιτίας προβλήματος στο δάχτυλο. Δεν δείχνει να είναι κάτι πολύ σοβαρό.

Ο Norman Powell έσπασε ένα οστό στο πόδι του και δεν ακούγεται καθόλου καλό. Μετά το All Star Game προφανώς θα έχουμε νεότερα για το διάστημα απουσίας του.

Ο τραυματισμός του Pat Connaughton στο χέρι είναι season ending για τους ιδιοκτήτες του στο fantasy

Επεμβασούλα στο γόνατο για τον Larry Nance Jr. και διάστημα απουσίας 6 εβδομάδων. Πρακτικά μιλάμε για fantasy season ending τραυματισμό.

Ο James Harden φαίνεται πως αντιμετωπίζει λίγο σοβαρότερο πρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο, καθώς δεν θα αγωνιστεί ούτε στο All Star Game. Ούτε λόγος προφανώς για μέχρι τότε, για μετά βλέπουμε.

Το πρόβλημα του Kristaps Porzingis στο γόνατο εξακολουθεί να υπάρχει και δεν υπάρχουν σοβαρές ενημερώσεις. Γνωρίζουμε μόνο ότι δεν θα παίξει την Δευτέρα. Κρατήστε μικρό καλάθι για την υπόλοιπη εβδομάδα.

 

 

*Διπλή η εβδομάδα που μας έρχεται με αγώνες πριν και μετά το All Star Game. Το Cleveland, οι Lakers και το Orlando θα δώσουν μόλις 3 αγώνες, τη στιγμή που όλες οι άλλες ομάδες θα παίξουν 4 ή 5.