Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season VII, Chapter 4

Posted on Nov 21 2022 - 9:23pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

 

 

 

The Hardens

O Derrick White εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την απουσία του Marcus Smart και χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι, χάρισε μια ονειρική εβδομάδα. Ήταν τρομερά efficient (62.5% εντός πεδιάς, 100% στις βολές), με 3+ τρίποντα και 5+ assists, ενώ είχε και 3 stocks κάθε βράδυ. Τα μόλις 4 λάθη σε τρεις αναμετρήσεις ήταν το κερασάκι στην τούρτα

Καιρό είχαμε να δούμε τον συμπαθέστατο Anfernee Simons στην στήλη με τους κορυφαίους, όμως η εβδομάδα που έκανε δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Ο νεαρός shooting guard σκόραρε ικανοποιητικά (23.3 πόντους μ.ο.), έβαλε πολλά τρίποντα (4.3), έκλεψε μπάλες (2.0), είχε 90+% στις βολές κι έκανε ελάχιστα λάθη (1.3) ολοκληρώνοντας μια καταπληκτική εβδομάδα.

Ένας μικρός χαμούλης στη  Charlotte με τους τραυματισμούς και ο Kelly Oubre, ο κάγκουρας της καρδιάς μας, άρπαξε την ευκαιρία από τα βαμμένα του μαλλιά την περασμένη εβδομάδα. 22.5 πόντοι και 7 rebounds, μαζί με 3 κλεψίματα και 87% στις βολές αποτελούν εξαιρετικές επιδόσεις. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με ελάχιστα λάθη και το τιμητικότατο για τα δεδομένα του 44% εντός πεδιάς.

Ο Malik Beasley είχε δείξει δείγματα όλων όσων ήθελε να κάνει στα παρκέ στο άμεσο παρελθόν και την περασμένη εβδομάδα είδαμε ακόμη περισσότερα. 22 πόντοι με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (51% εντός πεδιάς και 100% στις βολές), 16 τρίποντα σε τρεις αναμετρήσεις κι ελάχιστα λάθη. Έκανε δηλαδή τέλεια όλα όσα θέλαμε από αυτόν. Οτιδήποτε περισσότερο σε rebounds, κλεψίματα κλπ δίνεται από αυτό τον παίκτη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως bonus.

Σφηνάκια

Οι 15 assists του John Wall απέναντι στους Spurs

Το triple double με 24/10/15 του Kyle Lowry κόντρα στους Wizards

Τα 5 block του Alperen Sengun με αντίπαλο το Dallas

Τα 7/7 τρίποντα του Nicolas Batum απέναντι στους Mavericks

Τα 18 rebounds του Jalen Smith κόντρα στο Houston

Τα 5 κλεψίματα του De’Anthony Melton με αντίπαλο τους Wolves

Οι 21 ελεύθερες βολές του Anthony Davis απέναντι στο Detroit

Τα 14 εύστοχα σουτ εντός πεδιάς του Jacob Poeltl κόντρα στο Portland

Τα 10 τρίποντα του Klay Thompson με αντίπαλο το Houston

The Bennets

Ακόμη και οι υπερπαίχτες έχουν κακές εβδομάδες κι εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτελεί ούτε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Προφανώς ο Γιάννης δεν γίνεται να μην γράψει καθόλου νούμερα, αλλά υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από τον παίκτη που φέτος επιλέχθηκε στο Νο2 σχεδόν παντού. 39% ευστοχία σε 20 προσπάθειες κάθε βράδυ, δύο κλεψίματα και μία μόνο τάπα αθροιστικά σε 3 αγώνες, 43% (!) στις βολές σε 15 προσπάθειες Μ.Ο., 15 λάθη συνολικά έκαψαν πολλές κατηγορίες των ιδιοκτητών του. Αναμένουμε revenge εβδομάδα.

Άλλος ένας παίκτης που επιλέγεται παραδοσιακά ψηλά είναι ο Zach LaVine. Με δεδομένη την παραδοσιακή έλλειψη αμυντικών στατιστικών, ο Zach πρέπει να είναι σούπερ στις υπόλοιπες για να διατηρείται ψηλά και δεν ήταν. Με μόλις 35% ευστοχία θα ήταν δύσκολο να σκοράρει περισσότερους από 17 πόντους κάθε βράδυ. Τα λιγότερα από 2 τρίποντα και οι μόλις 3.7 assists δεν μπορούν να θεωρηθούν καλές επιδόσεις. Το ανησυχητικότερο πάντως είναι η εικόνα του και το γεγονός ότι δεν δείχνει υγιής.

Κάθε εβδομάδα σε αυτή τη μεριά της στήλης αναφέρονται παίκτες που δεν είχαν καλή απόδοση. Αυτό όμως που συνέβη αυτή την εβδομάδα με τον PJ Tucker αγγίζει τα όρια της προσβολής προς το μπάσκετ. Ναι, δεν είναι όλοι σκόρερ, αλλά σε μία εβδομάδα που οι Sixers είχαν Harden, Tobias και σε κάποια ματς τον Maxey εκτός, ο Tucker αγωνίστηκε συνολικά 95 λεπτά. Πήρε 2 (ολογράφως δύο) σουτ στα οποία αστόχησε, ενώ η συνολική συνεισφορά (και στους 3 αγώνες) ήταν η εξής: 10 rebounds, 4 assists, 2 κλεψίματα και 5 λάθη.

Πάνω που είχε ξεκινήσει καλά τη φετινή χρονιά, ο RJ Barrett άρχισε να θυμίζει τον παλιό και όχι τόσο efficient εαυτό του την προηγούμενη εβδομάδα. Έσπασε τις στεφάνες με 27%, διάλυσε την κατηγορία των βολών, σουτάροντας 72% και μάλιστα σε 7 προσπάθειες κάθε βράδυ, χάρισε σχεδόν μηδενικά stocks και τρίποντα, πήρε ελάχιστα rebounds. Ευτυχώς που κράτησε τα λάθη χαμηλά, αλλιώς θα μιλάγαμε για το απόλυτο βατερλώ.

Σφηνάκια

Τα 0/5 σουτ του Jordan Poole κόντρα στο Phoenix

Τα 8 λάθη του Darius Garland με αντίπαλο τη Charlotte

Οι 4/15 βολές του Γιάννη απέναντι στους Sixers

Τα 1/14 σουτ του Zach LaVine κόντρα στο Orlando

Τα 7 λάθη του Kyle Kuzma με αντίπαλο τους Thunder

Οι 1/8  βολές του Steven Adams απέναντι στους Nets

Τα 10 λάθη του Paul George κόντρα στο Dallas

Τα 1/12 τρίποντα του Damian Lillard με αντίπαλο τους Jazz

Ω να σου

Κόντρα στο Phoenix ο Steph Curry ήταν καταπληκτικός και τα έβαζε από παντού. Στον συγκεκριμένο αγώνα οι Suns και ο Curry βρίσκονταν μία τουλάχιστον ταχύτητα πάνω από τους υπόλοιπους Warriors, σε βαθμό που ο Στεφανάκος φαινόταν να παλεύει μόνος του. Σε 36 λεπτά συμμετοχής πρόλαβε να πετύχει 50 πόντους, με 7/11 τρίποντα και 17/28 συνολικά (είχε και 9/9 βολές). Μάζεψε ακόμη 9 rebounds και μοίρασε 6 assists. Αυτή η 50ρα ήταν η 6η της καριέρας του από τη στιγμή που σημείωσε το 30ό του έτος κι έπειτα. Έτσι, στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται πίσω μόνο από τον Wilt Chamberlain, που έχει 7 τέτοιους αγώνες (via Crazy Stats).

One Night Stands

To ne night stand του Dalano Banton έσκασε σαν κεραυνός από το πουθενά. Ο παίκτης που δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι ακραιοhipsterάς ή τόσο oldschool που σε αρρωσταίνει, έκανε ακατανόητα πράγματα κόντρα στο Detroit. Έβαλε 27 (!) με 9/16, 3 τρίποντα  και 6/6 βολές (!!), είχε 4 rebounds, 4 assists, 3 κλεψίματα (!!!) και 2 τάπες (!!!!) σε μόλις 25 λεπτά συμμετοχής (!!!!!).

Αν κάναμε την ερώτηση “σε ποια ομάδα αγωνίζεται ο Duane Washington” σε τύπους που παρακολουθούν αρκετά NBA, μάλλον οι περισσότεροι θα απαντούσαν λάθος. Ο τριτοτέταρτος play maker των Suns που σπάνια βρίσκει χρόνο συμμετοχής, βρήκε 19 λεπτά στον εκτός έδρας αγώνα κόντρα στους Heat. Και είπε να τα διαλύσει όλα, βάζοντας 21 πόντους με 8/14 σουτ και 5/8 τρίποντα και δίνοντας 4 assists. Έκλεισε την παρουσία του με ένα ωραιότατο +12 στο +/-.

Από πέρυσι ο Terrence Davis είχε δείξει δείγματα ότι μπορεί να δώσει random αδιανόητους αγώνες σε περιόδους που ήταν χαμένος στο διάστημα. Κάτι τέτοιο έκανε και τώρα κόντρα στο Brooklyn, σκοράροντας 31 πόντους από τον πάγκο, με 7/10 τρίποντα. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς μάζεψε 9 rebounds, είχε 4 assists και 3 κλεψίματα, με ένα μυθικό +35 στο +/-.

Στην Indiana φέτος υπάρχει διάθεση να δοθεί χρόνος σε πολλούς πιτσιρικάδες. Ένας από αυτούς, ο Aaron Nesmith, που μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ιδιαίτερα πράγματα, μας χάρισε ένα ωραίο και απροσδόκητο one night stand κόντρα στο Orlando. Πολυβόλο από την περιφέρεια με 5/8 τρίποντα, έδωσε στην ομάδα του 19 πόντους από τον πάγκο, όντας πρωταγωνιστής στο καλό διάστημα των Pacers που τους βοήθησε να φύγουν με τη νίκη από το Orlando.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Μόλις δύο εβδομάδες πριν γράφαμε ότι είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε τον Larry Nance Jr. και η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς δεν περιμέναμε ότι θα μας δικαιώσει τόσο γρήγορα. Από εκείνη την μέρα μέχρι σήμερα είχαμε τον τραυματισμό του Zion, ενώ και τώρα υπάρχει ο (ελαφρύς όπως φαίνεται) τραυματισμός του Trey Murphy. Τα δύο αυτά γεγονότα προφανώς ωφέλησαν τον Nance, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος συμμετοχής του, ο οποίος ανήλθε σε 25.5 λεπτά κάθε βράδυ. Αυτά αποδείχθηκαν υπεραρκετά ώστε να είναι τοπ65 παίκτης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ την τελευταία τερμάτισε εντός του τοπ20(!).

Το θετικό με τον Nance είναι ότι μπορεί να συνεισφέρει σχεδόν σε κάθε στατιστική κατηγορία και να μην δώσει νούμερα αποκλειστικά στις κατηγορίες των ψηλών, ενώ ταυτόχρονα δεν “καταστρέφει” κάποια κατηγορία. Λογικά ο Murphy θα χάσει κάποιους λίγους αγώνες, οπότε και στους επόμενους θα έχει χρόνο συμμετοχής. Η επιστροφή όμως του Zion (και το αυξημένο usage που έχει) θα κάνουν τα πράγματα δύσκολα και δεν θα είναι εύκολο να συνεχιστεί το σερί των τελευταίων 4 εμφανίσεων. Αν τον παραχωρήσετε τώρα, υπάρχει καλή πιθανότητα να πάρετε ως αντάλλαγμα κάποιον παίκτη που θα προσφέρει σε πιο σταθερή βάση. Ένας παίκτης ας πούμε κοντά στο 100-120 θα ήταν μια χαρά.

Να πανικοβληθώ;;;;;!;!;!;!!!;!;!!;;

Πριν την έναρξη της χρονιάς πιθανώς να είχατε ακούσει διάφορα για τη φετινή φουρνιά των rookies. Κι αν είχατε ακούσει, ένας παίκτης στον οποίο στάθηκαν πολλοί ήταν ο Jabari Smith. Ο νεαρός power forward θεωρήθηκε από πολλούς “αναλυτές” ως πιθανός φαντασιακός rookie of the year, εξαιτίας του γεγονότος πως συνδυάζει σπάνια στοιχεία στο παιχνίδι του. Είναι αρκετά μακρύς και με διάθεση για άμυνα, κάτι που τον βοηθάει να συνεισφέρει στις τάπες. Επίσης είναι εξαιρετικός σουτέρ, ο οποίος βασίζεται πολύ στο μακρινό του σουτ. Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός τριπόντων, καλών βολών και block που τόσο σπανίζει στο fantasy, είχε δημιουργήσει προσδοκίες που – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – δεν έχουν επαληθευτεί. Το μοντέλο παίχτη για το οποίο πηγαίνει ο Smith είναι ο Jaren Jackson Jr, οπότε αντιλαμβάνεστε για τι potential μιλάμε.

Αυτό είναι λογικό, καθώς ο Smith είναι ένας από τους rookies που “βρήκαν” ελαφρώς στο rookie wall. Προφανώς η μετάβαση στο ΝΒΑ δεν είναι εύκολη, ειδικά για έναν παίκτη που σωματικά δεν έχει ακόμη τους μύες για το ΝΒΑ. Από την άλλη, τα πολλά περιφερειακά σουτ νομοτελειακά δημιουργούν και πολύ χαμηλά ποσοστά. Όπως έχουμε πει αρκετές φορές, υπάρχουν κατηγορίες όπως οι τάπες ή τα κλεψίματα που δεν έχουν αρνητικές τιμές. Τα ποσοστά όμως παίρνουν και μάλιστα αυτές είναι ένας λόγος για τον οποίο παίκτες που “σπάνε τα καλάθια” δεν επιλέγονται συνήθως πολύ ψηλά στο παιχνίδι. Αν υπολογίσουμε τα χαμηλά ποσοστά του, τις σχεδόν μηδενικές assists και τα κλεψίματα, μένει ένας παίκτης με πόντους, τρίποντα, rebounds και τάπες. Για να είναι καλός ένας τέτοιος παίκτης, πρέπει όλα αυτά (πλην των block) να γίνονται σε υψηλό volume και χωρίς καταδικαστικά ποσοστά. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο για έναν rookie, τουλάχιστον στην πρώτη του χρονιά.

Επομένως, αν έχετε πάρει τον παίκτη σε dynasty λίγκες, δεν συντρέχει απολύτως κανένας λόγος πανικού. Λογικά θα βελτιωθεί στην πορεία. Αν τον έχετε σε ετήσιες λίγκες τώρα, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εφόσον έχετε ένα build που δεν σας ενδιαφέρουν τα ποσοστά, όλα είναι καλά ακόμη και στο χαμηλό volume που προσφέρει τώρα. Αν από την άλλη μεριά στοχεύετε σε διαφορετικές κατηγορίες (πχ fg%, κλεψίματα, assists), ίσως δεν είναι ο κατάλληλος παίκτης για εσάς και πρέπει να σκεφτείτε την ανταλλαγή. Οι τάπες που δίνει είναι μία από τις πιο σπάνιες κατηγορίες και με λίγη διαπραγματευτική ικανότητα, θα πάρετε ως επιστροφή έναν ικανοποιητικό παίχτη.

Thinking Ahead

Ο σοβαρός τραυματισμός του Cade Cunningham έχει προκαλέσει έναν μικρό χαμούλη με ανακατατάξεις στους Pistons και την περιφέρειά τους, στην οποία προκύπτουν σοβαρές ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες αυτές αφορούν σε 2 + 1 παίκτες. Οι πρώτοι πολύ σοβαροί ωφελούμενοι είναι ο Kylian Hayes και ο Alec Burks. O μεν πρώτος λογικά θα σας διαλύσει το fg%, αλλά με λίγη τύχη θα αναπληρώσει με assists και πολύ πιθανό με stocks. Ο Burks από την άλλη είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, που κυρίως συνεισφέρει σε σκορ, τρίποντα, assists, βολές. Το +1 πηγαίνει στην σοβαρή πλέον αναβάθμιση του Jaden Ivey ως ο βασικός πυλώνας της περιφέρειας. Αυτό σημαίνει αυξημένος χρόνος συμμετοχής, περισσότερο usage, περισσότερες assists, αλλά και μοιραία χαμηλότερα ποσοστά και αρκετά περισσότερα λάθη. Δεδομένου ότι δεν αποκλείεται ο τραυματισμός του Cade να είναι ακόμη και fantasy season ending, οι παραπάνω παίκτες ίσως αποτελέσουν πιο μόνιμες επιλογές από απλό streaming.

Δεύτερη ομάδα που ματιάστηκε είναι οι Memphis Grizzlies. Σαν να μην έφτανε ο τραυματισμός του Desmond Bane, ήρθε και αυτός του Ja Morant για να δέσει το γλυκό. Η προφανής επιλογή εδώ είναι ο Tyus Jones, ο οποίος πλέον δεν γίνεται να μην παίζει 30 λεπτά βρέξει-χιονίσει. Ένας παίκτης που αναμένεται να αναβαθμίσει σοβαρά το ρόλο και το usage του πλέον είναι ο Dillon Brooks. Ο Dillon συνηθίζει να παίρνει περισσότερα σουτ απ’ όσα λογικά θα του αναλογούσαν ακόμη και με τους σταρ μέσα. Τώρα, το Memphis θα έχει περισσότερη ανάγκη το σκοράρισμά του κι επομένως για το επόμενο διάστημα μην εκπλαγείτε αν δείτε 30ρες στη statline του. Τρίτος ευνοούμενος της κατάστασης ο John Conchar, ο οποίος με λίγη τύχη θα σας προσφέρει πόντους, τρίποντα και τα out of position rebounds από τη θέση ενός guard. Αν έχετε λίγη προδιάθεση στο ρίσκο και ειδικά για βαθύτερες λίγκες, ρίξτε μια ματιά και σε έναν από τους αγαπημένους φετινούς rookies, τον Jake LaRavia. Όπως είναι αυτή τη στιγμή οι Grizzlies, βρίσκεται μία ατυχία συμπαικτών του μακριά από το να πάρει πολύ χρόνο.

Η γωνιά του Porzingis

Τα νέα για τον Cade Cunningham είναι τα εξής: υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι έχει κάταγμα. Αυτό θα αντιμετωπιστεί είτε με επέμβαση, είτε με ξεκούραση. Στο πρώτο σενάριο, μάλλον πάει όλη η χρονιά. Ακόμη και το δεύτερο όμως, ίσως αποδειχθεί fantasy season ending. Πολύ πολύ άσχημη εξέλιξη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, διάστρεμμα για τον Shadiq Bey. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο σοβαρό είναι. Έχασε όμως ήδη έναν αγώνα και αναμένεται να μην συμμετέχει σε όλους τους αγώνες της εβδομάδας για τους Pistons.

Από την περυσινή καταραμένη χρονιά και μετά, σταματημό δεν έχουν οι τραυματισμοί για τον Damian Lillard. Τώρα ο τραυματισμός είναι στη γάμπα του και θα τον κρατήσει έξω περίπου 2 εβδομάδες για αρχή, όταν και θα επανεξεταστεί.

Λογικά θα ακούσατε την ιστορία με τον LaMelo Ball που πάτησε το πόδι ενός θεατή κι έπαθε διάστρεμμα ξανά, έτσι δεν είναι; Οι Hornets είναι απαράδεκτοι και δεν δίνουν χρονοδιάγραμμα για την αποθεραπεία του. Έτσι κάποια στιγμή απλά θα παίξει πάλι χωρίς κανένας να το περιμένει, όπως την προηγούμενη φορά.

Ο Desmond Bane πάνω που είχε πάρει φωτιά, τραυματίστηκε στο δάχτυλο του ποδιού και η κατάστασή του θα επαναξιολογηθεί σε περίπου 2 εβδομάδες. Τεράστιο πλήγμα όμως και με τον Ja Morant για τους Grizzlies, αποκόμισε ένα σοβαρό διάστρεμμα στον αστράγαλο. Στο καλύτερο σενάριο, θα αγωνιστεί ξανά την άλλη εβδομάδα. Στο πιο αντικειμενικό, θα λείψει για λίγο περισσότερο από την αγωνιστική δράση.

Το χιλιοταλαιπωρημένο γόνατο του Jimmy Buttler πονάει και πάλι κι έτσι ο έμπειρος forward έχει χάσει ήδη μερικούς αγώνες. Γνωρίζουμε πως σίγουρα θα χάσει τον αγώνα της Δευτέρας, ενώ και η υπόλοιπη εβδομάδα δεν φαντάζει ιδανική για να αγωνίζεται χωρίς περιορισμούς.

Λοιμός, πανωλεθρία, καταστροφή στους 76ers. Αρχικά, ήταν ο James Harden.Μετά, κάταγμα στο αριστερό πόδι για τον Tyrese Maxey. Υπολογίστε έναν μήνα για να είμαστε σίγουροι. Ο Tobias Harris μάλλον ξεμπέρδεψε με τον γοφό του και θα αρχίσει να αγωνίζεται. Τέλος, ο Joel Embiid που έχει διάστρεμμα και θα χάσει σίγουρα τα δύο πρώτα παιχνίδια της εβδομάδας. Ρε μήπως θέλουν απλά ξεμάτιασμα;

Ο Mike Conley αποτελούσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Δυστυχώς σε μία ανύποπτη φάση “γύρισε” το γόνατό του. Ευτυχώς γλίτωσε τα (πολύ) χειρότερα, δυστυχώς όμως θα απουσιάσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τις υποχρεώσεις των Jazz.

*Charlotte, Houston και Toronto θα αγωνιστούν μόλις δύο φορές την ερχόμενη εβδομάδα. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα είναι στα γνωστά 3 ή 4 παιχνίδια