Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season VII, Chapter 10

Posted on Jan 9 2023 - 9:13pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

The Hardens

Τρομερά ολοκληρωμένη εβδομάδα για τον Nicola Vucevic, που θύμισε σε όλους γιατί επιλέγεται τόσο ψηλά κάθε χρόνο. Πέρα από τις κλασσικές κατηγορίες των ψηλών (15 rebounds, 64% fg%, 1.5 blocks) έδωσε στους ιδιοκτήτες του πόντους (18.8), σχεδόν δύο τρίποντα, 88% στις βολές και μόλις 1.5 λάθος ανά αγώνα. Πραγματικά αψεγάδιαστος.

Η τρέχουσα εβδομάδα ωστόσο είχε και δεύτερο παίχτη των Bulls στο τοπ10 των καλύτερων παικτών και αυτός δεν είναι άλλος από τον Zach LaVine. Τρομερός στην επίθεση με 29 πόντους, 5 τρίποντα, 53% εντός πεδιάς και 91% στις βολές, ενώ επικουρικά είχε 5 rebounds, 4.5 assists και 1.3 τάπες ανά αγώνα. Ο καλός LaVine εμφανίστηκε ξανά.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι οι λέξεις “Hardens” και “Kylian Hayes” πάνε κάπου μαζί, όμως η πραγματικότητα μερικές φορές ξεπερνάει και τη φαντασία. Το νεαρό bust των Pistons πραγματοποίησε εξαιρετική εβδομάδα, με μέσους όρους 17.7 πόντων, 8.7 assists και 3 κλεψιμάτων. Μιλάμε δηλαδή για τον Chris Paul μεταμφιεσμένο, αν αυτός θα μπορούσε να βάλει και 2+ τρίποντα με 100% βολές κάθε βράδυ.

Προφανώς χαιρόμαστε για όλους τους παίκτες που παίζουν καλά και βρίσκονται σε αυτή τη στήλη, για κάποιους όμως χαιρόμαστε λίγο περισσότερο. Και όχι, δεν είναι για αυτούς που έχουμε στις ομάδες μας, αλλά για αυτούς που είναι καλοί παίκτες και μετά από μακρά απουσία από τις καλές εμφανίσεις επιστρέφουν εμφατικά. Όλη αυτή η μεγάλη εισαγωγή για να καλωσορίσουμε πίσω στον φαντασιακό κόσμο τον John Collins. Έναν ψηλό των 19 πόντων και 10.5 rebounds, με 2.5 τάπες και 52% ευστοχία εντός πεδιάς και 80% από τις βολές, που έκανε ταυτόχρονα μόλις 1.3 λάθη ανά παιχνίδι.

Σφηνάκια

Τα 19 rebounds του Jusuf Nurkic κόντρα στην Indiana

Τα 11 τρίποντα του Zach LaVine με αντίπαλο τη Philadelphia

Τα 6 κλεψίματα του Markelle Fultz απέναντι στους Warriors

Οι 49 πόντοι του Lauri Markkanen κόντρα στο Houston

Τα 12/14 εντός πεδιάς του Jaren Jackson Jr. με αντίπαλο το Orlando

Οι 6 τάπες του Walker Kessler απέναντι στο Memphis

Τα 17 εύστοχα εντός πεδιάς σουτ του Jalen Brunson κόντρα στους Spurs

Ω να σου

Έχετε ακούσει να λένε ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει καλά μια χρονιά; Αν όχι, είναι γιατί μπορεί και να μην το λένε. Anyway, το θέμα είναι ότι αν το παραπάνω ισχύει, τότε το 2023 θα είναι μια γαμηστερή χρονιά για τον Donovan Mitchell. Ο παιχταράς του Cleveland πραγματοποίησε μία επιεικώς άρρωστη εμφάνιση τη δεύτερη μέρα του σωτήριου έτους 2023 και θύμα του ήταν οι Bulls, τους οποίους διέλυσε με κάθε πιθανό τρόπο. Έγινε μόλις ο 7ος παίχτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημείωσε τουλάχιστον 70 πόντους σε ένα παιχνίδι (μαζί με Wilt, Cobe, David Thompson, David Robinson, Elgin Baylor και Devin Booker), κάνοντας φυσικά προσωπικό ρεκόρ πόντων και ρεκόρ συλλόγου. Και οκ, όταν έχεις το ρεκόρ συλλόγου των Cavs, της ομάδας-σήμα κατατεθέν του πιο εμβληματικού παίκτη των τελευταίων 20 χρόνων, είναι τουλάχιστον κολακευτικό. Επίσης, εκτός των 71 πόντων (22/34 σουτ, 20/25 βολές), είχε ακόμη 8 rebounds και 11 assists, όντας έτσι ο μοναδικός μέχρι στιγμής παίχτης με 70+πόντους και 10+ assists σε έναν αγώνα μπάσκετ. Δεν είναι κρίμα που για δύο rebounds έχασε ένα μυθικό triple double; Τουλάχιστον όμως πέτυχε κάτι άλλο μοναδικό: οι 99 πόντοι που δημιούργησε (71 δικοί του και άλλοι 28 από τις assists) είναι οι δεύτεροι περισσότεροι που έχει δημιουργήσει ποτέ παίχτης σε αγώνα μπάσκετ. Μόνο ο Wilt Chamberlain στην μυθική εμφάνιση των 100 πόντων έχει δημιουργήσει περισσότερους (104 για την ακρίβεια το 1962). Το πιο απίστευτο βέβαια είναι ότι τίποτα δεν προμήνυε για αυτό που θα ακολουθήσει, καθώς στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο Don είχε μόλις 8 πόντους. Με λίγα λόγια, στο δεύτερο ημίχρονο και την παράταση (30 αγωνιστικά λεπτά), ο Mitchell σημείωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ, 63 πόντους (!), ενώ μαζί με τις assists η συγκομιδή του ανήλθε στους 83 πόντους (!!!!!). Για να καταλάβετε λίγο την ακρότητα αυτού του στατιστικού, να πούμε ότι με 85 πόντους κάποιος μπορεί να μπει στις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών. Και ο Mitchell σχεδόν το πέτυχε μέσα σε ένα ημίχρονο.

The Bennets

Οι τραυματισμοί του Devin Booker κι εσχάτως του Chris Paul άνοιξαν την όρεξη στους ιδιοκτήτες του Landry Shamet, οι οποίοι περίμεναν ένα νέο σερί από 30ρες, όπως συνέβη πριν λίγες εβδομάδες. Αντ΄αυτού όμως είδαν έναν παίχτη που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Καταρχάς, σούταρε με ποσοστό ευστοχίας 31%, δηλαδή λίγο χαμηλότερο από τις τελευταίες εμφανίσεις του Darwin Nunez, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο άσχημο ακούγεται. Γενικά το 10.5/3.3/2.8 δεν δείχνει παίχτη που είναι καλός επιθετικά, που αγωνίζεται πολύ σε ομάδα χωρίς επιθετικό σημείο αναφοράς. Παρ’ όλα αυτά, ίσως πρέπει να δείξουμε υπομονή με την περίπτωσή του.

Λίγα πράγματα από τον Marcus Smart στους προηγούμενους αγώνες των Celtics. Ο έμπειρος guard σημείωσε μόλις μία φορά διψήφιο αριθμό πόντων, είχε μόλις δύο κλεψίματα και 5 τρίποντα συνολικά σε τέσσερις αναμετρήσεις της ομάδας του. Επιδόσεις δηλαδή που είναι πολύ φτωχές για τις “καλές” του κατηγορίες.

O τραυματισμός του Zion Williamson δημιούργησε πολύ χώρο στα φτερά της Νέας Ορλεάνης και περιμέναμε ότι ο Trey Murphy ήταν βασικός υποψήφιος να τον εκμεταλλευτεί. Συνέβη όμως ακριβώς το αντίθετο, καθώς με 10 πόντους, 1.5 τρίποντο, 2 rebounds μέσο όρο και 41% εντός πεδιάς ήταν από τις δυσάρεστες εκπλήξεις της εβδομάδας.

Ένας ακόμη παίκτης που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της εβδομάδας ήταν ο Jeremy Sochan. Ο rookie των Spurs παρά τον μεγάλο χρόνο συμμετοχής του και το ελεύθερο να διευθύνει σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα την επίθεση της ομάδας του, είχε μόλις 6.5/4.3/2.5 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες. Αν σε αυτά υπολογίσουμε τα σχεδόν μηδενικά τρίποντα, το 42% εντός πεδιάς και τα 3 λάθη, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δεν είχε ιδανική εβδομάδα.

Σφηνάκια

Οι 0/6 βολές του Evan Mobley κόντρα στο Denver

Τα 12 λάθη του Γιάννη με αντίπαλο το Toronto

Τα 1/9 σουτ του Paul George απέναντι στο Denver

Οι 6/11 βολές του Jalen Brunson κόντρα στο Phoenix

Τα 6 λάθη του Kyle Kuzma με αντίπαλο την Oklahoma

Τα 3/15 σουτ του Mikal Bridges απέναντι στο Cleveland

Τα 1/8 τρίποντα του Kyrie Irving κόντρα στο Chicago

One Night Stands

To Miami έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο κακό στο ΝΒΑ. Ο Eric Spoelstra και το επιτελείο του κάνουν τα μαγικά τους κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα όλοι οι παίκτες που έχουν στο ρόστερ τους να φαίνονται καλύτεροι απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Έτσι, όταν πηγαίνουν σε άλλες ομάδες παθαίνουν και παθαίνουμε σοκ με την εικόνα τους. Ο Kendrick Nunn για παράδειγμα είναι αγνώριστος στους Lakers όσο έχει παίξει. Την Παρασκευή έκανε την μοναδική μέχρι στιγμής καλή εμφάνιση στη νέα του ομάδα, έχοντας 23 πόντους με 9/16 σουτ και 3 τρίποντα, καθώς και 3 rebounds με ένα κλέψιμο. Ελπίζουμε αυτή να μην είναι η μοναδική φορά που θα τον αναφέρουμε.

Ένας παίκτης που πέρυσι άφησε πολύ καλή εντύπωση στο NCAA, αλλά φέτος δεν έχει καταφέρει ακόμη να αφήσει το στίγμα του, αν και πολλά υποσχόμενος, είναι ο Ochai Agbaji. Μάλλον αυτό συμβαίνει γιατί η Utah τα πηγαίνει απροσδόκητα καλά, με αποτέλεσμα ο αγωνιστικός χρόνος να μοιράζεται περισσότερο σε έμπειρους βετεράνους. Κόντρα στο Chicago όμως ο Agbaji πήρε το χρόνο του και δικαίωσε τον προπονητή του, έχοντας 19 πόντους με 7/7 σουτ (!) και 4/4 τρίποντα. Μπορεί η ομάδα του να έχασε τελικά, όμως η απόδοσή του μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον.

Οι Warriors αυτή την εποχή προσφέρουν τη δυνατότητα σε έναν σωρό παίκτες τους να βρεθούν στα One Night Stands και αυτός που άρπαξε την ευκαιρία να γίνει διάσημος και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ο Anthony Lamb. Κόντρα στο Orlando σταμάτησε στους 26 πόντους με 9/20 σουτ. Είχε ακόμη 8 rebounds, 4 assists και δύο κλεψίματα, σε μια εξαιρετική εμφάνιση. Πού ξέρεις; Ίσως όλα αυτά τα χαρίσματα κάποια στιγμή να είναι χρήσιμα και στα μέρη μας.

Συνήθως όταν ακούμε για εμφανίσεις 20 πόντων, ένας από τους τελευταίους παίκτες που σκεφτόμαστε είναι ο Pat Williams. Με κάποιο τρόπο όμως ο αγαπητός Pat μεταμορφώθηκε σε παίχτη που δεν φοβάται τη σκιά του στην επίθεση κόντρα στο Brooklyn κι έτσι κατάφερε να σκοράρει με συνέπεια. Μην φανταστείτε βέβαια ότι πήρε πολλές προσπάθειες: 8 σουτ και 7 βολές ήταν υπεραρκετά για να φτάσει τους 22 πόντους, αφού ευστόχησε στα 6 από αυτά και σε όλες τις βολές αντίστοιχα. Είχε παράλληλα 7 rebounds, 2 κλεψίματα και την προσπάθεια να σταματήσει τον ασταμάτητο σε εκείνο τον αγώνα (και όχι μόνο) Kevin Durant.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Ένας παίκτης που εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες των τραυματισμών και βρήκε αγωνιστικό χρόνο αυτή τη σεζόν είναι ο Thomas Bryant. Σε αντίθεση ωστόσο με άλλους συναδέλφους του, ο Bryant έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά και παρουσίασε εξαιρετική εικόνα σε επίπεδο αριθμών (και όχι μόνο) κατά το τελευταίο διάστημα. Στην ουσία αποτέλεσε έναν από τους τρεις πυλώνες των Lakers – μαζί με LeBron και Westbrook – σε άμυνα και επίθεση και απέδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του.

Τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο Bryant δεν ήταν απλώς ένας καλός φαντασιακά παίκτης: ήταν εξαιρετικός. Εξαιρετικός στα ποσοστά, στους πόντους, τα rebounds, ακόμη και τα αμυντικά στατιστικά. Σταθερά στο τοπ45, ενώ την τελευταία εβδομάδα οι εμφανίσεις του τον κατατάσσουν στους 20 καλύτερους παίκτες του παιχνιδιού, κάτι που φάνταζε αδιανόητο ένα μήνα πριν.

Όπως ανακοινώθηκε ο Anthony Davis μπαίνει στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας του και θα αρχίσει να πατάει παρκέ για προπονήσεις, κάτι που σημαίνει ότι σε λίγο καιρό ο Thomas Bryant δεν θα έχει τα ίδια νούμερα. Αν πάει στον πάγκο, τότε προφανώς ο χρόνος και το usage του θα μειωθεί. Αν παραμείνει βασικός, ο Davis θα μονοπωλήσει τις επιθέσεις στην επίθεση, οπότε η μπάλα δεν θα φτάνει σε αυτόν. Αυτή τη στιγμή ο Bryant έχει εξαιρετική εικόνα και θα αγωνίζεται τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη. Αν δεν πιστεύετε ακράδαντα ότι ο AD μπορεί να τραυματιστεί ξανά σύντομα και να χάσει πάλι μεγάλο αγωνιστικό διάστημα, μπορείτε να αποκομίσετε όφελος από έναν παίκτη που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε δύσκολο να έχει σημαντική χρησιμότητα στο παιχνίδι.

Να πανικοβληθώ;;;;!;!;!!;;!!!;

Ο Chris Paul δεν πρόλαβε να επανέλθει καλά-καλά και αποχώρησε ξανά από τον αγώνα κόντρα στο Miami με πρόβλημα στο γοφό. Ήδη έχασε τον πρώτο αγώνα μετά την αποχώρηση και προβληματισμός επικρατεί στους ιδιοκτήτες του. Αυτός ο προβληματισμός είναι διττός: απόδοση και τραυματισμοί.

Ως προς το κομμάτι της απόδοσης, φέτος ο Paul φαίνεται πως για πρώτη φορά φαίνεται να ηττάται από τον χρόνο. Οι αντιδράσεις του δεν είναι οι ίδιες, ενώ δεν μπορεί να βρει ρυθμό. Σε μία ομάδα που στην ουσία είναι η ίδια με τα τελευταία δύο χρόνια, φέτος έχει τις λιγότερες assists (8.3), ενώ γενικότερα είναι αρκετά πιο άστοχος απ’ ότι μας έχει συνηθίσει (42%), με αποτέλεσμα να πετυχαίνει τους λιγότερους πόντους στα χρόνια τους στους Suns (13.1).

Ως προς τους τραυματισμούς, ποτέ δεν ήταν ένας παίκτης-σημείο αναφοράς για την υγεία του και πάντα είχε τα προβληματάκια του. Νωρίτερα στην χρονιά ένας τραυματισμός που φάνηκε να είναι απλός και η ομάδα του τον έδινε ως day-to-day, του κόστισε τελικά περισσότερους από 10 αγώνες και κανένας δεν ξέρει αν κάτι τέτοιο θα συμβεί και τώρα.

Προφανώς υπάρχει ένας μικρός πανικός, ειδικά στο σημείο της χρονιάς που βρισκόμαστε. Τα Play Offs δεν αργούν, οποιαδήποτε καλή πρόταση για τον Paul θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Με αυτά που έχουμε δει φέτος, είναι σημαντικό να προφυλασσόμαστε.

Thinking ahead

Οι Spurs αρχίζουν να κάνουν tanking που θυμίζει Oklahoma του παλιού καλού καιρού και δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν το Νο1 του επόμενου draft. O Pop περιορίζει τον χρόνο των βασικών και αρχίζει να ψήνει τα νέα ταλέντα της ομάδας. Εκτός αυτού, ένας από τους παίκτες με το μεγαλύτερο usage στην ομάδα, ο Devin Vassell, θα μπει στο χειρουργείο κι έτσι ανοίγει ο δρόμος της 5δας για νέους παίκτες. Προφανής επιλογή ο Josh Richardson, ο οποίος όμως συνήθως γρήγορα απογοητεύει. Ο Malaki Branham από την άλλη φαίνεται ως ιδανικός tank commander: έχει γράψει νούμερα όποτε έχει χρησιμοποιηθεί, δεν βοηθάει τρελά την ομαδική λειτουργεία (και λογικό ως rookie), ενώ ταυτόχρονα μπορούν να ισχυρίζονται ότι του δίνουν χρόνο να εξελιχθεί. Δεν θα είναι κακή ιδέα να δοκιμάσετε την τύχη σας με αυτόν.

Ο Victor Oladipo τραυματίζεται συχνά. Πολύ συχνά. Τόσο συχνά που ήταν βασικός υποψήφιος ονοματοδοσίας στη “ Γωνιά του Porzingis”. Όταν όμως κάνει διαλείμματα από τους τραυματισμούς του και πατάει παρκέ, παραμένει ένας εξαιρετικά ποιοτικός παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αντέξει τους αγωνιστικούς ρυθμούς, ούτε αν θα βρει πάλι κενό στο usage εξαιτίας των συχνών απουσιών του Butler. Αν όμως είστε διατεθειμένοι/ες να ρισκάρετε, θα μπορούσε να αποδειχθεί μία high reward επιλογή για βραχυχρόνιο streaming.

H γωνιά του Porzingis

O Marcus Smart τραυματίστηκε στο γόνατο στην πρόσφατη αναμέτρηση με τους Spurs. Γνωρίζουμε πως θα χάσει σίγουρα το πρώτο παιχνίδι της εβδομάδας. Έχετε στο νου πως οι Celtics δεν καίγονται βαθμολογικά, ενώ δεν καίγονται και γενικότερα για τη regular season.

O Jimmy Butler έπεσε άγαρμπα πάνω του, με αποτέλεσμα ο Kevin Durant να αποκομίσει ένα διαστρεματάκι στο γόνατο. Η επανεκτίμηση της κατάστασης θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Το δεδομένο επομένως είναι οι 2 εβδομάδες εκτός, τουλάχιστον για τώρα.

Τραυματισμός στο πόδι για τον Zion Williamson που φαίνεται να είναι σοβαρός. Αρχικά, η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί σε τουλάχιστον 2 εβδομάδες από σήμερα.

Πρόβλημα στο γοφό για τον Chris Paul, ο οποίος έχασε ήδη έναν αγώνα των Suns. Πραγματικά δεν έχουμε ιδέα πόσο θα λείψει. Την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο απουσίασε λίγο περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Fantasy season ending τραυματισμός για τον Devin Vassell, ο οποίος υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση. Επιστροφή (στο καλό σενάριο) μετά το All Star Game.

Ο Kelly Olynyk τραυματίστηκε κόντρα στους Grizzlies και η κατάσταση δεν δείχνει ιδιαίτερα καλή. Οι Jazz υπολογίζουν πως θα λείψει για λίγες εβδομάδες.

*Τρεις ή τέσσερις αγώνες για τις περισσότερες ομάδες αυτή την εβδομάδα. Εξαίρεση αποτελεί το Brooklyn που αγωνίζεται μόλις 2 φορές