Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season VII, Chapter 11

Posted on Jan 16 2023 - 8:36pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

 

The Hardens

Πόσα πράγματα μπορούμε να πούμε για τον Domantas Sabonis, ο οποίος φαίνεται να έχει βρει τον παλιό εαυτό του στο Sacramento και να τον έχει κάνει ακόμη καλύτερο; Point Center αυτή την εβδομάδα με 18.5 πόντους, 14.3 rebounds και 10.3 assists κάθε βράδυ, τη στιγμή που σούταρε με 52% εντός πεδιάς και με αρκετά λογικά λάθη για τις μπάλες που έπαιρνε (2.8).

Ένας από τους μεγαλύτερους τουβλαδόρους του ΝΒΑ, ο Saddiq Bey, αναστήθηκε αυτή την εβδομάδα και έκανε πράγματα που κανείς δεν πίστευε πως θα μπορούσε να κάνει. Σκόραρε 22+ πόντους κάθε βράδυ, με 2.5 τρίποντα και 6.5 rebounds, ενώ είχε 94% στις βολές και λίγα λάθη. Το 43% ποσοστό ευστοχίας για τα δεδομένα του είναι εξαιρετικό.

Ο Gabe Vincent αποτέλεσε την αποκάλυψη της εβδομάδας στον κόσμο του fantasy. Και πώς να μην είναι με τους τρομερούς αριθμούς του. Σχεδόν 23 πόντοι με 3.7 τρίποντα κάθε βράδυ, μαζί με 4 assists και 2.7 κλεψίματα. Στα out of position στατιστικά είχαμε το καταπληκτικό για τη θέση του 56% (!) εντός πεδιάς, που σε συνδυασμό με την απόλυτη ευστοχία του στις βολές τον ανέβασε πάρα πολύ στα rankings της εβδομάδας.

Καιρό είχαμε να δούμε τον Scottie Barnes να πραγματοποιεί τόσο καλές εμφανίσεις και τέτοιες εκπλήξεις είναι ευπρόσδεκτες. 18/8/6 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, με εξαιρετικά ποσοστά (54% εντός πεδιάς, 85% στις βολές), 2.3 stocks και μόλις 1 λάθος κάθε βράδυ. Εξαιρετική στατιστική από κάθε άποψη.

Σφηνάκια

Οι 23/23 βολές του Jimmy Butler κόντρα στην Oklahoma

Οι 16 assists του Domantas Sabonis με αντίπαλο το Houston

Τα 20 rebounds του Deni Advija απέναντι στο Chicago

Οι 7 τάπες του Walker Kessler κόντρα στο Orlando

Τα 10/12 εντός πεδιάς του Jalen Williams με αντίπαλο το Chicago

Τα 5 κλεψίματα του Andrew Wiggins απέναντι στο Phoenix

Οι 40 πόντοι του Kyle Kuzma κόντρα στους Knicks

The Bennets

Απογοητευτική εβδομάδα για τον Malik Beasley, παρά τον επιπλέον χρόνο συμμετοχής του και τη θέση βασικού που είχε. O bomber της Utah έσπασε τα καλάθια σουτάροντας με 27% εντός πεδιάς, με αποτέλεσμα να έχει μέσο όρο 10 πόντων και δύο τριπόντων. Αντίθετα, αύξησε κατά πολύ τα λάθη του, σημειώνοντας 2.3 ανά παιχνίδι.

Οι επιστροφές των guards στο Orlando έχει κάνει δύσκολη τη ζωή όλων και ιδίως του Cole Anthony. Ο Anthony δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα σχεδόν 25 αγωνιστικά λεπτά κάθε βράδυ και να δώσει την συνήθη στατιστική του. Αν ευστοχείς στο 23% των προσπαθειών σου είσαι μεν ικανός χτίστης, δύσκολο όμως να πετύχεις περισσότερους από 6.5 πόντους. Ελάχιστα τρίποντα, καθόλου stocks, λίγες assists και γενικότερα μία πολύ μέτρια παρουσία.

O Caris LeVert μάλλον δεν πέρασε και πολύ καλά την προηγούμενη εβδομάδα, αν κρίνουμε από τα νούμερά του. Ο guard των Cavaliers αν και αγωνίστηκε πολύ (33 λεπτά Μ.Ο.), είχε πενιχρές επιδόσεις, συνεισφέροντας ελάχιστα στη στατιστική των ομάδων. Μόλις 9 πόντοι με 42% ευστοχία, 4.3 rebs και 2.7 assists, με σχεδόν ανύπαρκτα stocks και όχι καλές βολές. Και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη δυσκολότερα πλέον με την επιστροφή του Ricky Rubio.

Ο John Collins ήταν ανεβασμένος μετά τον τραυματισμό του Clint Capela, όμως την εβδομάδα που πέρασε έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Μόλις 11 πόντοι και 6 rebounds κάθε βράδυ, με 60% ευστοχία στις βολές, 48% συνολικά κι ελάχιστα στατιστικά σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες. Μια εβδομάδα που θα θέλει να ξεχάσει σύντομα.

One Night Stands

Τρομαχτικούλης εμφανίστηκε ο Onyeka Okongwu στην Indianapolis κόντρα στους Pacers, κάνοντας το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του από στατιστικής άποψης. Ο σέντερ των Hawks είχε 18 πόντους με 9/12 σουτ και 4 assists στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Δεν παρέλειψε ωστόσο να ασχοληθεί και με την άμυνα, έχοντας 20 rebounds, 2 κλεψίματα και 4 τάπες, με το εντυπωσιακό +19 στο +/-, σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στο ένα καλάθι.

Στο ίδιο παιχνίδι ωστόσο, είχαμε την απάντηση από τον “σέντερ” της αντίπαλης ομάδας, με μία επίσης λίγο τρομακτική statline. Δράστης ήταν ο Isaiah Jackson, του οποίου οι 10 πόντοι μπορεί να μη γεμίζουν το μάτι εκ πρώτης άποψης, ειδικά όταν δούμε ότι προέρχονται από 5/13 σουτ. Λίγο πιο δίπλα όμως θα δούμε και 10 rebounds (5 επιθετικά) που του δίνουν το double double, ενώ ακόμη πιο δίπλα βρίσκονται και 7(!) τάπες, που δείχνουν τουλάχιστον ότι το παιδί την ίδρωσε τη φανέλα στην άμυνα.

O Dario Saric αγωνίστηκε βασικός μετά από πολύ καιρό για το Phoenix και θύμισε για λίγο αυτό το ταλεντάκι που είχαμε θαυμάσει στις Ευρώπες κάποτε. 19 πόντοι με 7/11 σουτ και 3 τρίποντα, 9 rebounds και 7 assists για να ολοκληρώσει την all around παρουσία του. Μπορεί να έκανε 6 λάθη, ήταν όμως ένας από τους πρωταγωνιστές στη μεγάλη νίκη του Phoenix στην έδρα των πρωταθλητών.

Να είμαστε ειλικρινείς, ο Damion Lee δύσκολα μνημονεύεται ως μπασκετμπολίστας στις μέρες μας. Εδώ και μερικά χρόνια είναι περισσότερο γνωστός ως “ο γαμπρός του Steph Curry”, παρά ως “αυτό το φτερό που τα παστελώνει”. Προχθές λοιπόν έγινε περισσότερο το δεύτερο και λιγότερο το πρώτο, στην αναμέτρηση κόντρα στους Timberwolves. Έσταξε 31 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο, με 6/7 τρίποντα και 5/5 βολές. Είχε ακόμη 6 rebounds και 2 assists, όντας ο καλύτερος παίχτης της ομάδας του.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Υπάρχουν μερικοί παίχτες που συνήθως περνάνε κάτω από τα ραντάρ μας, καθώς – για να το θέσουμε ευγενικά – δεν διαθέτουν την αρτιότερη τεχνική. Αυτούς ακριβώς τους παίχτες είναι σημαντικό να τους εντοπίζουμε και να τους έχουμε στις ομάδες μας, καθώς μπορούμε να τους βρούμε πολύ χαμηλά στα drafts ή πολύ φθηνά, και στη συνέχεια να δημιουργούμε αξία. Ένας τέτοιος παίχτης είναι φέτος ο – κρατηθείτε – Mason Plumlee. Ο Plumlee έχει συγκεκριμένα προτερήματα και αδυναμίες στο παιχνίδι του, με τις δεύτερες να είναι κάπως περισσότερες. Γι’ αυτό και αποτελεί τον ιδανικό ψηλό για την τωρινή κατάσταση της Charlotte: “γράφει” νούμερα, ωστόσο αυτά δεν βοηθούν την ομάδα του να νικάει.

Κάπως έτσι τον τελευταίο μήνα είναι Top50 παίχτης (!), με ένα ωραιότατο 14/10 μέσο όρο, μαζί με 3 assists, 1 τάπα, 74% (!) ποσοστό ευστοχίας και μόλις 1 λάθος! Αυτά τα ποσοστά περίπου επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα του τελευταίου μήνα και είναι τρομερά σημαντικά για κάθε ιδιοκτήτη. Η λογική λέει πως όσο η χρονιά προχωράει, τόσο ο χρόνος συμμετοχής του Mark Williams θα αυξάνεται. Βέβαια με τον Steve Clifford κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, όμως είναι πρόδηλο πως κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της ομάδας.

Αν στα εξαιρετικά νούμερα του Plumlee προσθέσουμε το γεγονός πως πλέον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε ψηλό παίκτη της προκοπής, τότε γίνεται αντιληπτό πως μπορεί να πουληθεί και μάλιστα σε καλή αξία. Μια τέτοια κίνηση για έναν πιο σταθερό παίκτη που δεν έχει τον κίνδυνο του shut down, είναι μια εξαιρετική επιλογή αυτή την περίοδο.

Να πανικοβληθώ;;;!;!;!;!!!;!;!;;;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κάποιοι παίκτες που αποτελούν τις σταθερές αξίες του fantasy. Παίκτες δηλαδή που επιλέγονται πάντα στις πρώτες θέσεις, καθώς προσφέρουν σταθερά πολλά και σχεδόν κερδίζουν μόνοι τους κατηγορίες στις καλές τους εβδομάδες. Ένας τέτοιος παίκτης είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σταθερός θαμώνας της κορυφαίας 5δας κάθε draft τουλάχιστον την τελευταία 5ετία. Φέτος όμως τα πράγματα έχουν εξελιχθεί λιγάκι διαφορετικά και για πρώτη φορά στην καριέρα του μας προβληματίζει φανερά.

Με μια πρώτη ματιά η μικρή άνοδος σε πόντους και rebounds καμουφλάρει λίγο τη συνολική αγωνιστική απόδοση. Αν κοιτάξουμε όμως λίγο πιο προσεκτικά θα παρατηρήσουμε ότι ο Γιάννης σημειώνει φέτος τις χειρότερες επιδόσεις της τελευταίας 5ετίας στις περισσότερες κατηγορίες. Οι assists είναι μειωμένες (5.3), παρά το γεγονός πως ο Khris Middleton απουσιάσει σχεδόν όλη τη σεζόν. Παράλληλα όμως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα λάθη (4.0), σε μία επίδοση που αποτελεί career low. Ως προς τα αμυντικά στατιστικά, μόνο στην πρώτη σεζόν του έκανε λιγότερα από 1 κλεψίματα και τάπες (0.8), ενώ στην δεύτερη σεζόν του είχε 0.9 κλεψίματα. Φέτος βρίσκεται κάτω από τη μονάδα και στις δύο στατιστικές κατηγορίες. Ένας τομέας όμως που προβληματίζει ακόμη περισσότερο είναι το ποσοστό ευστοχίας του, που σε συνδυασμό με τις πάρα πολλές προσπάθειες που παίρνει αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του στο παιχνίδι. Φέτος βρίσκεται στο 52%, στο χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό της τελευταίας 5ετίας, ενώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αυτό με το ζόρι ανέρχεται στο 47%. Το συγκεκριμένο ποσοστό φαντάζει πολύ φτωχό για έναν παίχτη που παίρνει τις περισσότερες προσπάθειές του στο ζωγραφιστό.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, φέτος χάνει παιχνίδια πιο εύκολα από ποτέ. Είναι προφανές πως η καταπόνηση σε έναν κόσμο όπως το ΝΒΑ δρα συσσωρευτικά και αυτό δεν βοηθά τα γόνατά του. Έτσι φέτος έχει απουσιάσει ήδη από 8 αναμετρήσεις τις ομάδας του. Είναι λογικό να επικρατεί σοβαρός προβληματισμός, καθώς σαν κορυφαίος παίκτης της κάθε ομάδας που τον έχει, η απόδοσή του καθορίζει εν πολλοίς και την αντίστοιχη της ομάδας μας. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Γιάννη συνήθως αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να “χτίζουν” το ρόστερ με βαθιά punt (βολές, τρίποντα, λάθη) κι έτσι να είναι δύσκολη η ανταλλαγή του με παίκτες αντίστοιχου επιπέδου. Εφόσον όμως για οποιονδήποτε λόγο το ρόστερ σας είναι πιο ισορροπημένο, φέτος είναι περισσότερο από ποτέ η στιγμή που θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας ανταλλαγής του Γιάννη. Παιχταράς είναι, νούμερα γράφει, οπότε κάτι τέτοιο πάντα είναι εφικτό.

Thinking Ahead

Ο Rudy Gobert αγωνίστηκε για μόλις 13 λεπτά κόντρα στο Cleveland το βράδυ του Σαββάτου κι αποχώρησε με ενοχλήσεις στη βουβωνική χώρα. Πίσω από τον Gobert υπάρχει ο Naz Reid, ένας παίχτης που όποτε έχει κληθεί να αγωνιστεί φέτος έχει δώσει σημαντικά νούμερα στους ιδιοκτήτες του. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η έκταση του προβλήματος του Gobert, όμως φέτος γενικά οι ομάδες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές με τους τραυματισμούς. Η προσθήκη του Reid μπορεί να αποδειχθεί σημαντική σε μία κρίσιμη καμπή της χρονιάς.

Παρόμοια κατάσταση και στην Indiana, μόνο που εδώ ο τραυματισμός του Tyrese Haliburton επιβεβαιωμένα θα τον αφήσει εκτός παρκέ για περίπου 1 μήνα. Οι παίχτες που θα ωφεληθούν από την απουσία του είναι δύο: ο Andrew Nembhard και ο TJ McConnell. Ο πρώτος έχει εδώ και καιρό θέση βασικού, ωστόσο μετά τον τραυματισμό του βασικού point guard της ομάδας έχει αυξημένες δημιουργικές υποχρεώσεις και αυξημένο usage συνολικά. Ο δεύτερος θα δει τον χρόνο του να ανεβαίνει κατακόρυφα και ήδη την εβδομάδα που μας πέρασε έκανε καταπληκτικές εμφανίσεις. Εφόσον είναι ελεύθεροι στις λίγκες σας, η προσθήκη τους είναι απλά must.

Η γωνιά του Porzingis

O Jaylen Brown αγωνίστηκε ελάχιστα την προηγούμενη εβδομάδα με πρόβλημα στη βουβωνική χώρα. Θα χάσει σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος και αυτής της εβδομάδας, με μεγάλη πιθανότητα να την χάσει εντελώς.

Ο Kevin Porter Jr. έχει πρόβλημα στο αριστερό πόδι κι έχασε αγώνες της προηγούμενης εβδομάδας. Η κατάσταση δεν φαίνεται πολύ καλή και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απουσιάσει και από αγώνες αυτής της εβδομάδας.

Ο Tyrese Haliburton είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τους Pacers και τους φαντασιακούς ιδιοκτήτες του. Ο τραυματισμός του στο γόνατο είναι σοβαρός και αρχικά θα επανεκτιμηθεί σε 2 εβδομάδες, τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερη απουσία.

Απουσία και για τον John Wall με πρόβλημα στην κοιλιακή χώρα. Απουσία τουλάχιστον δύο εβδομάδων από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Clippers.

Τα προβλήματα του Γιάννη με το γόνατό του δεν τελειώνουν φέτος και οι απουσίες αυξάνονται. Σίγουρη απουσία από το πρώτο παιχνίδι της εβδομάδας και… βλέπουμε.

Τραυματισμός στη βουβωνική χώρα για τον Rudy Gobert, που αποχώρησε από τον προηγούμενο αγώνα της ομάδας του. Ακόμη δεν γνωρίζουμε την ακριβή έκτασή του, όμως δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα αν απουσιάσει από κάποιες αναμετρήσεις.

*Η ερχόμενη εβδομάδα έχει αρκετά περίεργο πρόγραμμα για τις ομάδες. Οι περισσότερες παραδοσιακά έχουν 3 ή 4 αναμετρήσεις. Οι Raptors ωστόσο θα δώσουν 5 ματς. Από την άλλη μεριά Spurs και Magic αγωνίζονται 2 φορές, ενώ Bulls και Pistons μόλις μία.