Fantastic Beasts And Where To Find Them: Season VIII, Chapter 1

Posted on Oct 30 2023 - 9:09pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

 

The Jokers

 

Ο Tyrese Maxey έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι όταν δεν βρίσκεται στο γήπεδο μαζί με άλλον dominant guard, μπορεί να κάνει θαύματα. Τέτοια έκανε στην πρώτη αγωνιστική εβδομάδα, έχοντας 30 πόντους με σχεδόν πέντε τρίποντα, 50% ευστοχία και 91% στις βολές.  Είχε ακόμη 6.7 rebounds, 6.3 assists και μόλις ένα λάθος κάθε βράδυ, παρά το γεγονός πως αγωνιζόταν για σχεδόν 40 λεπτά. Εβδομάδα έπος.

Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι παίκτες που επέλεξαν τον Jaylen Duren στα φετινά ντραφτ αποκλείεται να περίμεναν αυτά που έκανε ο νεαρός του Detroit την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς. 18 πόντοι, 15 rebounds, 4 assists, 2.7 τάπες και 80% ευστοχία οι συγκλονιστικοί αριθμοί που χάρισε και τον ανέδειξαν ως έναν από τους 10 καλύτερους παίκτες της εβδομάδας.

Από πέρυσι περιμέναμε την εκτόξευση του Scottie Barnes. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό που είδαμε την πρώτη εβδομάδα θα κρατήσει, όμως για αρχή έχουν μπει οι βάσεις για το βήμα παραπάνω. Δεν είναι τόσο η statline 21/8.7/6.7 στις βασικές κατηγορίες, ούτε οι 3(!) τάπες μέσο όρο. Είναι η εικόνα που έβγαλε στο γήπεδο, δείχνοντας πως ίσως πλέον το Toronto είναι η δική του ομάδα.

Το δείγμα αγώνων ήταν μικρό, όμως αν συνεχίσει έτσι ο Derrick White μπορεί να αποτελέσει μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Σκόραρε πολύ (20 πόντοι με 3 τρίποντα), ήταν εύστοχος (62% fg%, 80% βολές), πήρε rebounds (6.0), έδωσε stocks (1.5 κλέψιμο, 2 τάπες), έκανε λίγα λάθη (1.5). Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει δηλαδή ο πέμπτος παίχτης μιας ομάδας;

 

Σφηνάκια

 

Οι 17/17 εύστοχες βολές του Damian Lillard  κόντρα στους 76ers

Τα 8 τρίποντα του Jalen Brunson απέναντι στην Atlanta

Οι 7 τάπες του Chet Holmgren με αντίπαλο το Cleveland

Τα 10 επιθετικά rebounds του Mitchell Robinson κόντρα στη Νέα Ορλεάνη

Τα 5 κλεψίματα του Shaddiq Bey απέναντι στη Charlotte

Τα 9/11 σουτ του Kelly Oubre Jr. με αντιπάλους τους Bucks

Οι 27 πόντοι του DeAndre Hunter κόντρα στη Νέα Υόρκη

 

The Bennets

 

Πανηγύρια ακούστηκαν το καλοκαίρι, στο trade του Damian Lillard από ιδιοκτήτες του DeAndre Ayton. Και δικαιολογημένα, καθώς ο Ayton θα βρισκόταν πλέον σε μία ομάδα με άπειρο χώρο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και με τον ίδιο πιο διψασμένο από ποτέ. Τι έκανε; Ολοκλήρωσε την πρώτη τριάδα αγώνων του με 8 πόντους μέσο όρο, με συνολικά 2 τάπες, 4 assists και 5 λάθη. Ναι, τα rebounds, το ποσοστό και τα καλοδεχούμενα κλεψίματα ήταν εκεί, είναι όμως ελάχιστη επίδοση δεδομένης της μοναδικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

Στα προηγούμενα Play Offs ο Austin Reaves ήταν φανταστικός, όντας στους περισσότερους αγώνες ένας εκ των δύο καλύτερων παικτών των Lakers. Φέτος ξεκίνησε πάλι από εκεί που σταμάτησε και είναι ξανά φανταστικός, όμως αυτή τη φορά για την αντίπαλη ομάδα. Στα σχεδόν 30 λεπτά παρουσίας του κάθε βράδυ ήταν εξαιρετικά άστοχος (30% εντός πεδιάς, 70% βολές), είχε λιγότερους από 10 πόντους, δεν μοίρασε assists (2.3) και όλα αυτά με αρκετά λάθη αναλογικά (2.0).

Δυσάρεστη έκπληξη για την εναρκτήρια εβδομάδα αποτέλεσε ο Josh Giddey, με νούμερα που θύμισαν περισσότερο τη rookie του χρονιά, παρά την περυσινή. Μόλις 9 πόντοι και 4.7 rebounds, με άσχημα ποσοστά (34% εντός πεδιάς) και μπόλικα λάθη (2.7) για τα σχετικά περιορισμένα λεπτά που αγωνίστηκε (27.4).

Άχρωμος, άνοστος, άγευστος εμφανίστηκε από τις διακοπές ο Andrew Wiggins, ίσως παρασυρόμενος από τη νέα φάση των Warriors. To 11/2/1 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες είναι επιδόσεις που βρίσκουμε σε streamer και όχι σε καλούς παίκτες. Κι αυτό αν δεν το συνδυάσουμε με άσχημα ποσοστά και μηδενικά τρίποντα.

 

Σφηνάκια

 

Τα 2/13 σουτ του Fred VanVleet κόντρα στο Golden State

Τα 9 λάθη του Nicola Jokic απέναντι στο Memphis

Τα 1/12 σουτ του Austin Reaves με αντίπαλο το Sacramento

Το ένα (1) σουτ σε 32 λεπτά του Kyle Lowry κόντρα στο Detroit

Τα 8 λάθη του Julius Randle απέναντι στη Νέα Ορλεάνη

Oι 3/9 βολές του Γιάννη με αντίπαλο τη Philadelphia

Τα 2/16 σουτ του Shai Gilgeous-Alexander κόντρα στο Denver

 

One Night Stands

 

Το Miami αποφάσισε να ξεκουράσει κάποιους παίκτες κόντρα στη Minnesota και ο Naz Reid να κάνει το κομμάτι του, πραγματοποιώντας μια φανταστική εμφάνιση κόντρα στους Heat. 25 πόντοι με 10/14 σουτ σε μόλις 28 λεπτά, μαζί με 8 rebounds και 2 κλεψίματα δεν είναι αμελητέα. Στο διάστημα που βρέθηκε στο παρκέ, η ομάδα του σημείωσε 30 (!) περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους.

Εμφάνιση που έσκασε κυριολεκτικά από το πουθενά ήταν αυτή του Taurean Prince στην πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος. Ο forward των Lakers είχε 18 πόντους με 6/8 σουτ και 4 τρίποντα σε μία εξαιρετική εμφάνιση. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν φάνηκαν αρκετά για να αποτρέψουν την ήττα από τους Πρωταθλητές Nuggets.

O Andrew Nembhard ήρθε από τον πάγκο στην πρεμιέρα της Indiana κόντρα στην Washington και πέτυχε μια επίδοση που δεν βλέπουμε συχνά σε αναπληρωματικούς. Στα 22 λεπτά παρουσίας του στο παρκέ πρόλαβε να μοιράσει 10 assists και να σκοράρει 12 πόντους, πετυχαίνοντας το double double και βοηθώντας την ομάδα του να αρχίσει με το δεξί τη χρονιά.

Ο σοφός λαός λέει πως η γριά η κότα έχει το ζουμί και δεν αποκλείεται όπου κότα να εννοούσε τον Harrison Barnes. Κόντρα στην Utah ας πούμε πως έβλεπε το καλάθι λίγο μεγαλύτερο, βάζοντάς τα από παντού. Είχε 11/16 σουτ, 5/7 τρίποντα και 6/6 βολές, τελειώνοντας τον αγώνα με 33 πόντους. Όχι κι άσχημα για κάποιον που λογίζεται ως ο τεταρτοπέμπτος παίχτης μιας ομάδας.

Να πανικοβληθώ;;!;;!;;!;!!;;;;

 

Το όνομά του παραδοσιακά δεν είναι ό,τι πιο εμπορικό στη λίγκα και το παιχνίδι του δεν σε συναρπάζει. Είναι ωστόσο καλός παίχτης και με κάποιο τρόπο την τελευταία τριετία καταφέρνει σταθερά να τερματίζει στους 70 καλύτερους παίκτες του παιχνιδιού. Ο λόγος για το καμάρι της Αυστρίας, τον Jacob Poeltl, ο οποίος πέρυσι επέστρεψε στο Toronto, την ομάδα δηλαδή που τον είχε φέρει στο ΝΒΑ.

Τη φετινή χρονιά η φυγή του Fred VanVleet και η αντικατάστασή του με τον αναλώσιμο Dennis Schroeder, δημιούργησε μια ελπίδα αυξημένου usage στους προηγούμενους “βασικούς” της ομάδας. Για τον Poeltl που ήταν ήδη καλός δημιουργός για τη θέση του, δημιουργήθηκε μια ψευδοελπίδα μεγαλύτερης συμμετοχής του στη δημιουργία. Αυτή, σε συνδυασμό με τα πάντα καλά αμυντικά στατιστικά που προσφέρει και το υψηλό ποσοστό ευστοχίας του, θα ήταν αρκετή να τον κρατήσει τουλάχιστον σε ίδια επίπεδα απόδοσης με τις προηγούμενες χρονιές.

Την πρώτη εβδομάδα όμως της νέας σεζόν, κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη. Ο μοναδικός παίχτης που έχει αυξήσει σοβαρά τον χρόνο με τη μπάλα στα χέρια είναι ο Scottie Barnes, τη στιγμή που οι υπόλοιποι δεν διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην επίθεση. Επιπλέον, το στυλ παιχνιδιού του κάπως βραδυκίνητου Poeltl ταιριάζει πιο πολύ σε set παιχνίδι, παρά στο γρήγορο μπάσκετ που θέλει να παίξει ο προπονητής τους. Παράλληλα, τα αμυντικά στατιστικά του εμφανίζονται κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι Embiid, Gobert, Towns και Vucevic (αν και με τον τελευταίο τα πήγε καλά) δεν είναι οι βολικότεροι αντίπαλοι για να μαζέψει νούμερα κάποιος. Αυτό όμως που προβλημάτισε πραγματικά και επιβεβαίωσε κατά κάποιο τρόπο αυτό που είδαν τα μάτια μας, είναι ο μειωμένος χρόνος συμμετοχής του. Τα μόλις 22.5 λεπτά κατά μέσο όρο είναι τα λιγότερα που αγωνίστηκε ποτέ, από τότε που πήρε ρόλο βασικού στους Spurs.

Η χρονιά είναι ακόμη σε πολύ αρχικά στάδια και δεν χρειάζονται κινήσεις πανικού. Τα αμυντικά στατιστικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανέβουν μεν, άγνωστο αν θα επιστρέψουν στα παλιά-καλά επίπεδα δε. Ωστόσο, ο ρόλος του φέτος φαίνεται μειωμένος και αυτή τη στιγμή υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία ότι μπορεί να φτάσει στα φαντασιακά στάνταρ προηγούμενων ετών, απ’ ότι υπήρχε δύο εβδομάδες πριν.

 

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

Πριν από λίγες εβδομάδες, όταν και γίνονταν τα draft της φετινής χρονιάς, ο Max Strus αντιμετωπιζόταν με περίσσιο σκεπτικισμό από τους παίχτες fantasy και αρκετές φορές ακούστηκε αυτός ο φανταστικός διάλογος:

– Έχουμε φτάσει στο 120+, θέλω SF και δεν ξέρω ποιον να πάρω.

– Πάρε τον Strus, δεν έχουν μείνει και πολλοί.

– Τι να το κάνω αυτό το αμπάλι;

– Θα είναι βασικός στο Cleveland.

– Τι να τον κάνω λέμε; Αυτός μόνο τρίποντα σουτάρει, δεν δίνει τίποτα άλλο. Τέτοιους βρίσκω και στο streaming.

Με κάποιο φανταστικό τρόπο οι απουσίες αυτή την εβδομάδα χτύπησαν το Cleveland, τα τρίποντα μπήκαν σε ικανοποιητικό βαθμό και τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν τόσο, ώστε ο φίλος μας ο Max να μην δώσει μόνο τρίποντα, αλλά να συνδράμει σχεδόν σε κάθε πιθανή κατηγορία: είχε 19 πόντους, 9 rebounds και 4 assists, μαζί με 1.7 stocks κάθε βράδυ! Τέτοια νούμερα δεν είχε ούτε στο γυμνάσιο, όταν έπαιζε με μικρότερα παιδάκια.

Υπάρχει ο κόσμος που πιστεύει ότι φέτος είναι η χρονιά του και αξίζει κάποιος να ποντάρει σε αυτόν. Υπάρχουν κι άλλοι, που θεωρούν ότι με την επιστροφή των βασικών, θα επιστρέψει γρήγορα σε πιο συνηθισμένες statlines. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, ίσως να είναι σοφό να ρευστοποιήσετε την εξαιρετική εβδομάδα του, τώρα που οι εκτιμήσεις είναι ακόμη ρευστές.

 

Thinking Ahead

 

Το πρώτο διάστημα της κάθε χρονιάς κρύβει πραγματικές ευκαιρίες: αυτές των παιχτών που δεν έχουν ξεκινήσει καλά τη χρονιά και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν υπομονή και τους “σκοτώνουν”. Μία τέτοια περίπτωση ίσως είναι ο Khris Middleton. Ήδη από πέρυσι τα νούμερά του έχουν πέσει και φέτος δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά τη χρονιά. Ο Middleton παραδοσιακά ήταν ένας παίκτης του τοπ50. Φέτος είναι δύσκολο να ξαναφτάσει εκεί, αλλά αν ξεπεράσει τον τραυματισμό του, το παιχνίδι του είναι τέτοιο που μπορεί άνετα να είναι στο τοπ80. Αν πιστεύετε ότι θα ξεπεράσει τον τραυματισμό του, αξίζει να ξεκινήσετε τις προτάσεις στους ιδιοκτήτες του.

Ο Malik Monk έχει ξεκινήσει αρκετά ικανοποιητικά τη χρονιά και δεν αναφερόμαστε μόνο στο show που έδωσε στην παράταση του αγώνα με τους Lakers. Σκοράρει, έχει καλές βολές, όπως πάντα, δίνει τρίποντα. Το κυριότερο είναι πως μέσα στη χρονιά θα έχει σίγουρα 2-3 random ξεσπάσματα των 30 πόντων, που ποτέ δεν ξέρεις πότε θα κάτσουν. Πλέον φαίνεται να είναι αρκετά συνεπής και στη δημιουργία, ενώ με τον Fox τραυματία, είναι επιβεβλημένο να βρίσκεται σε ρόστερ.

 

Η γωνιά του Porzingis

 

Ο πρώτος χρονικά σημαντικός τραυματισμός της σεζόν είναι για τον Steven Adams, ο οποίος θα κάνει εγχείρηση στο γόνατο και θα τον ξαναδούμε την επόμενη χρονιά.

Αναβρασμός στο Cleveland με Jarrett Allen (αστράγαλος) και Darius Garland να έχουν χάσει ήδη παιχνίδια της ομάδας και να παραμένουν αμφίβολοι. Στην παρέα τους προστέθηκε και ο Donovan Mitchell, που λόγω της απουσίας των παραπάνω καταπονήθηκε ακόμη περισσότερο. Χρειάζεται τσεκάρισμα πριν το εβδομαδιαίο κλείδωμα για τους παραπάνω παίχτες.

O Bojan Bogdanovic αντιμετωπίζει τραυματισμό στη γάμπα και θα απουσιάσει από τις υποχρεώσεις των Pistons για περίπου έναν ακόμη μήνα.

Πρόβλημα στον αστράγαλο και για τον Terrence Mann, ο οποίος όμως ίσως επιστρέψει κάποια στιγμή εντός της εβδομάδας.

Nicolas Claxton και Cam Johnson είναι τραυματίες σε αστράγαλο και γάμπα αντίστοιχα. Προς το παρόν είναι αμφίβολοι, αλλά χρειάζεται καλό τσεκάρισμα πριν δηλώσουμε ρόστερ.

Ο Bradley Beal έχει καταφέρει να απουσιάσει από τους τρεις πρώτους αγώνες του Phoenix λόγω σπασμών στην πλάτη. O Devin Booker από τα τελευταία δυο παιχνίδια της ομάδας του με πρόβλημα στο πόδι. Ο Book μάλλον θα επιστρέψει από την Τρίτη, με τον Beal όμως ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, παρά το γεγονός πως θεωρητικά θα αγωνιστεί αυτή την εβδομάδα.

Πλήγμα για τους ιδιοκτήτες του Anfernee Simons, καθώς ο νεαρός shooting guard τραυματίστηκε στον αντίχειρα και θα απουσιάσει τουλάχιστον για έναν μήνα από τις υποχρεώσεις του Portland.

Οι Raptors παραδοσιακά είναι μία από τις χειρότερες ομάδες για ενημέρωση τραυματισμών και ως εκ τούτου δεν έχουν δώσει πολλές λεπτομέρειες για τον OG Anunoby. Προς το παρόν είναι αμφίβολος για το επόμενο παιχνίδι, μην αποκλείετε όμως και άλλες απουσίες αυτή την εβδομάδα.

Ο Jaden McDaniels ανανέωσε μεν με τη Minnesota για 5 χρόνια, δεν έχει κάνει όμως ντεμπούτο αυτή τη σεζόν λόγω προβλήματος στη γάμπα. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα καταφέρει να αγωνιστεί στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας του.

Διαστρεματάκι και μάλλον καλό για τον DeAaron Fox, μετά το τελευταίο παιχνίδι με τους Lakers. Θα είναι έκπληξη αν αγωνιστεί αυτή την εβδομάδα.

 

 

*Οι περισσότερες ομάδες στα γνωστά 3 ή 4 παιχνίδια για τις επόμενες ημέρςε. Όχι ιδιαίτερα ευχάριστα τα νέα για Houston, Clippers, Philadelphia και Sacramento που έχουν μόλις δύο αγώνες αυτή την εβδομάδα.