Από το WNBA στο πλευρό του Coach Pop. Η ιστορία της Becky Hammon

Posted on Dec 12 2014 - 11:45am by Petros Kaounis

Στις 5 Αυγούστου, οι San Antonio Spurs ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους με την Becky Hammon. Η πρώην αθλήτρια του μπάσκετ, θα γινόταν έτσι η πρώτη γυναίκα full-time, paid assistant coach μέλος του προπονητικού team ομάδας NBA, και η πρώτη γυναίκα full-time βοηθός προπονητή στις τέσσερεις μεγάλες Λίγκες των Η.Π.Α (Baseball, Basketball, Hockey, American Football). Από τα παρκέ του WNBA, και όχι μόνο, στο πλευρό του Gregg Popovich στον πάγκο της πρωταθλήτριας ομάδας του NBA, και μιας από τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων 20 ετών. Η ιστορία της, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από όποια πλευρά και να την κοιτάξει κάποιος.

Η πρώτη γυναίκα assistant coach στο NBA

Η αγωνιστική καριέρα της Becky Hammon
High School και NCAA

Η γεννημένη στις 11 Μαρτίου 1977, Rebecca Lynn ”Becky” Hammon, όπως είναι το πλήρες όνομα της, κατάγεται από τη Rapid City της South Dakota και έπαιξε basket στο Stevens High School στην περιοχή της γενέτειρας της. Οι αγωνιστικές διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν καθώς στην πρώτη της χρονιά ψηφίστηκε South Dakota Miss Basketball (ο τίτλος αφορά την αγωνιστική της αξία, παρόλο που παραπέμπει σε τίτλο διαγωνισμού ομορφιάς), και τη δεύτερη χρονιά της ψηφίστηκε South Dakota Player of the Year, με 26 πόντους, 4 rebounds και 5 steals μέσο όρο. Το ταλέντο της στο μπάσκετ συνέχισε να εξελίσσεται και στα χρόνια της στο NCAA. Μετά το Stevens High School και τη South Dakota πήγε κολλέγιο στο Colorado State και αγωνίστηκε με τους Colorado State Rams γράφοντας το δικό της κομμάτι ιστορίας, τόσο στο κολλέγιο της όσο και στο NCAA.

Το ταλέντο της στο σκοράρισμα την έκανε να ξεχωρίσει και να επιλεχθεί ως μέλος της All-American NCAA Team και να ανακηρυχθεί Αθλήτρια της Χρονιάς για την πολιτεία του Colorado. Τη season 1998-1999 οδήγησε το κολέγιό της σε 33-3 ρεκόρ, και τους έφτασε μέχρι τον γύρω των 16 στο τελικά τουρνουά του NCAA. Στο τέλος της season ψηφίστηκε ως Western Athletic Conference Mountain Division παίκτρια της χρονιάς και προσπέρασε τον Keith Van Horn, παίκτη του University of Utah, στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στην Western Athletic Conference. Για το Κολλέγιο της, η Becky Hammon αποτελεί την καλύτερη παίκτρια όλων των εποχών που αγωνίστηκε σε αυτό, καθώς είναι η καλύτερη σκόρερ (2740 πόντοι), καλύτερη σε μέσο όρο πόντων (21,9 ανά παιχνίδι), πρώτη σε εύστοχες προσπάθειες Field Goals (918), πρώτη σε εύστοχες βολές (539), πρώτη σε εύστοχα τρίποντα (365) και πρώτη σε assists (538) στην ιστορία του. Όπως ήταν αναμενόμενο, στις 12 Νοεμβρίου 2004, έγινε μέλος του Colorado State University Sports Hall of Fame και στις 22 Ιανουαρίου 2005 η φανέλα της με το νούμερο 25 αποσύρθηκε στην οροφή του γηπέδου του Colorado State.

Η απόσυρση της φανέλας της από το Colorado State

WNBA, NWBL και Ευρώπη

Αν και η καριέρα της στο NCAA ήταν εξαιρετική, δεν κατάφερε να γίνει draft pick στο WNBA και τον Μάη του 1999 υπέγραψε συμβόλαιο με του New York Liberty. Είχε μια καλή χρονιά ως rookie, αποτελώντας την αναπληρωματική point guard της ομάδας, δείχνοντας καλά στοιχεία τόσο στο σκοράρισμα όσο και στα αμυντικά της καθήκοντα. Το 2001, μετά τη λήξη της season, πήγε στην Ιταλία για να παίξει με την Trentino Rovereto Basket. Μετά από 4 χρόνια, η Hammon έγινε η βασική point guard της ομάδας στο WNBA και όντας ιδιαίτερα αγαπητή στους φιλάθλους της, έγινε μία από τους αρχηγούς για εκείνη τη season. Στην πρώτη της χρονιά στο NWBL (πρωτάθλημα στο οποίο παίζανε αρκετές παίκτριες του WNBA κατά τη διάρκεια της off season και διεξαγόταν μέχρι το 2007) το 2003, με τις Tennessee Fury, ήταν πρώτη σκόρερ του πρωταθλήματος με 20,6 πόντους μέσο όρο. Την επόμενη χρονιά υπέγραψε με τις Colorado Chill αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο από τη season στο WNBA δεν της επέτρεψε να παίξει παρά μόνο δύο παιχνίδια στο πρωτάθλημα του NWBL. Επέστρεψε όμως δυναμικά και κατέκτησε τα πρωταθλήματα NWBL του 2005 και του 2006 με την ίδια να ψηφίζεται NWBL MVP το 2007. Η λήξη της season τη βρήκε για δεύτερη φορά στην Ευρώπη, αυτή τη φορά στην Ισπανία, με τα χρώματα της Rivas Ecopolis.

Στο Draft 2007, σε ένα trade που έστελνε το δεύτερο pick του draft στη Νέα Υόρκη, η Hammon βρέθηκε στο San Antonio για να αγωνιστεί με τις San Antonio Stars. Στην πρώτη της χρονιά με τη νέα της ομάδα κατάφερε να κάνει την αγωνιστική υπέρβαση, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, που προσπαθούσε χρόνια. Στην πρώτη της season με τη νέα της ομάδα είχε 18,8 points μέσο όρο (4ο καλύτερο στο WNBA) και 5 assists (πρώτη στο WNBA). Μάλιστα της δώσανε το παρατσούκλι ”Big Shot Becky” (αντίστοιχο του ”Big Shot Rob” που είχε δοθεί στον Robert Horry όταν έπαιζε στου Spurs) για την ικανότητα της στα clutch shots. Την επόμενη χρονιά η Hammon οδήγησε την ομάδα της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα playoffs με 24-10 record (το καλύτερο στο WNBA για εκείνη τη season) και έφτασαν μέχρι τους τελικούς της περιφέρειας, όπου με 35 πόντους της στο Game 3 της σειράς, οι San Antonio Stars απέκλεισαν τις Los Angeles Sparks και πήραν την πρόκριση για τους τελικούς του WNBA. Εκεί δεν τα κατάφεραν και απέναντι στις Detroit Shock έχασαν τη σειρά με 3-0.

Στις off season του 2007-2009, έπαιξε στη Ρωσία με τα χρώματα της CSKA Moscow. Τη season 2009-10, αύξησε και άλλο το μέσο όρο της στο σκοράρισμα (19,5 πόντους μέσο όρο) και οδήγησε και πάλι την ομάδα της στα playoffs,με 15-19 record, όπου όμως αποκλείστηκαν μόλις στον πρώτο γύρο από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες WNBA, Phoenix Mercury. Στις off season συνέχισε να αγωνίζεται στην Ευρώπη και από το 2009 ως το 2012 αγωνίστηκε σε Valencia, Orenburg και Spartak. Το 2013 είχε ένα δεύτερο σοβαρό τραυματισμό, ρήξη συνδέσμου στο αριστερό της γόνατο, που την έκανε να αρχίσει να σκέφτεται το μέλλον, τώρα που η αγωνιστική της καριέρα πλησίαζε στο τέλος της. Στη διάρκεια της χρονοβόρας αποθεραπείας της άρχισε να παρακολουθεί τις προπονήσεις και τα παιχνίδια των San Antonio Spurs αρχικά και μετέπειτα να συμμετέχει στα coaches’ meetings και να καταθέτει και τη γνώμη της όταν της το ζητούσαν. Οι πρώτες επαφές είχαν γίνει λοιπόν και οι εντυπώσεις που άφησε στον Coach Pop ήταν οι καλύτερες.

Οι αγωνιστικές διακρίσεις της Becky Hammon

2005: Πρωταθλήτρια NWBL  με τις Colorado Chill, μέλος της 2ης All WNBA Team

2006: Πρωταθλήτρια NWBL με τις Colorado Chill, NWBL MVP

2007: World League Championship με την CSKA Moscow, μέλος της 1ης All WNBA Team

2008: Western Conference Championship με τις San Antonio Stars, Κυπελλούχος Ρωσίας με την CSKA Moscow και μέλος της 2ης All WNBA Team

2009: Πήρε μέρος στο All-Star Game του WNBA και κέρδισε τον διαγωνισμό τριπόντων. Μέλος της 1ης All WNBA Team.

2010: Ψηφίστηκε για να πάρει μέρος στο All-Star Game του NWBA αλλά δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού.

2011: Επιλέχθηκε στη λίστα με τις Top 15 παίκτριες όλων των εποχών για το WNBA.

2012: Πρώτη σε ψήφους για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας για τους San Antonio Stars.

Η εθνική… Ρωσίας

Το κεφάλαιο εθνικές ομάδες είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι στην αγωνιστική καριέρα της Becky Hammon λόγω της ιδιομορφίας του. Το 1998 πήρε μέρος με την εθνική των Η.Π.Α. σε ένα διεθνές τουρνουά στην Ταϊβάν, το οποίο και την βοήθησε να κατακτήσει. Το 2008 και αφού διαπίστωσε πως δεν θα κληθεί ξανά στην εθνική ομάδα των Η.Π.Α και με την τελευταία ευκαιρία να πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες να κινδυνεύει να χαθεί, πήρε μια άκρως τολμηρή απόφαση. Ανακοίνωσε πως θα πάρει μέρος στα δοκιμαστικά για να βρει μια θέση στο roster της εθνικής Ρωσίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τη ρωσική υπηκοότητα αφού ο εκλέκτορας της εθνικής Ρωσίας, Igor Grudin, ήταν και ο General Manager της CSKA Moscow με της οποίας τα χρώματα αγωνιζόταν ήδη η Hammon, στις off season του NWBL. Για την επιλογή της να αλλάξει υπηκοότητα ”ανταμείφθηκε” υπογράφοντας με νέο 3ετες συμβόλαιο με την ομάδα με τριπλάσιες αποδοχές και $250.000 bonus σε περίπτωση κατάκτησης του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου (τελικά πήρε $150.000 ως bonus για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης). Οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή της η απόφαση στην Αμερική ήταν κάτι παραπάνω από έντονες με αποκορύφωμα τις δηλώσεις τις τότε προπονήτριας της εθνικής ομάδας των Η.Π.Α, Anne Donovan, που αμφισβητούσαν τον πατριωτισμό της παίκτριας και την χαρακτήριζαν αχάριστη, ακόμα και προδότρια, για τα όσα της είχε προσφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή η χώρα. Η απάντηση της Hammon ήταν σε εξίσου πατριωτικό τόνο με δηλώσεις αγάπης για την πατρίδα, τη σημαία, τον εθνικό ύμνο ακόμα και το έθνος και ότι αυτό αντιπροσωπεύει, προσπαθώντας να πείσει πως οι λόγοι δεν ήταν οικονομικοί αλλά καθαρά αγωνιστικοί και αφορούσαν την προοπτική συμμετοχής της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάπου εκεί, και μετά τον αποκλεισμό της Ρωσία από τις Η.Π.Α στα ημιτελικά με τη Hammon να σκοράρει μόνο 2 πόντους, αυτό το φεστιβάλ εθνικιστικού παροξυσμού έλαβε τέλος, με την Donovan να δηλώνει πως δεν έγινε και τίποτα, τόσοι και τόσες αθλητές/τριες έχουν αλλάξει υπηκοότητα και, μάλιστα, χαρακτήρισε σωστή επαγγελματικά την επιλογή της Hammon. Βέβαια, δεν θα μάθουμε ποτέ τί θα γινόταν και αν θα άλλαζε γνώμη η Donovan, εφόσον η Hammon πραγματοποιούσε μια εμφάνιση ισάξια του μικρού τελικού (22 πόντους εναντίον της Κίνας) και στερούσε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο από την ομάδα της χώρας της. Η Hammon συνέχισε να αγωνίζεται με τα χρώματα της εθνικής Ρωσίας και πήρε μέρος στο Eurobasket 2009, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010 και Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 χωρίς όμως να κατακτήσει άλλο μετάλλιο.

Αμερικανίδα με τα χρώματα της εθνικής Ρωσίας

Από τα παρκέ στους πάγκους

Μετά από 16 χρόνια καριέρας σε WNBA, NWBL και Ευρώπη, η Becky Hammon ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση. Στις αρχές Αυγούστου οι San Antonio Spurs ανακοίνωσαν πως η πρώην παίκτρια των San Antonio Stars θα βρίσκεται από τη νέα season στο πλευρό του Gregg Popovic ως μέλος του τεχνικού team της ομάδας για να συμμετέχει στο scouting, στο σχεδιασμό των παιχνιδιών και στην καθημερινή προπόνηση. Κατευθείαν με το τέλος της καριέρας της η Hammon έκανε το μεγάλο άλμα και όχι μόνο έγινε η πρώτη γυναίκα assistant coach στην ιστορία του NBA αλλά και βρέθηκε κατευθείαν στον πάγκο των πρωταθλητών NBA δίπλα στον μεγαλύτερο coach και σε θέση ισάξια με έναν προπονητή όπως είναι ο Ettore Messina (και αυτός μέλος του assistant team του Coach Pop από το καλοκαίρι). Στις πρώτες της δηλώσεις κατά την παρουσίαση της από τους Spurs δήλωσε πως είναι πάντα έτοιμη για νέες προκλήσεις στη ζωή της και πως θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία ακόμα και αν χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Δείχνει να ταιριάζει με την αγωνιστική φιλοσοφία τόσο του Popovich όσο και του General Manager των Spurs, R.C. Buford. Το αξιοσημείωτο ήταν πως στην παρουσίαση της απουσίαζε τόσο ο Gregg Popovich όσο και ο Buford ώστε όλα τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα πάνω της και στην ιστορικότητα της στιγμής. Φυσικά και όλο αυτό το στήσιμο αποτελεί ένα κομμάτι του τεράστιου marketing που βρίσκεται πίσω από κάθε ομάδα του NBA αλλά δεν παύει να αποτελεί ιστορική στιγμή για το άθλημα.

Η Becky Hammon για την ακρίβεια, έγινε η πρώτη γυναίκα που πληρώνεται ως assistant coach στην ιστορία του NBA. Το 2001 ο τότε προπονητής των Cleveland Cavaliers, John Lucas, είχε φέρει τη Lisa Boyer για να πάρει μέρος ως assistant coach σε κάποιες προπονήσεις αλλά η Boyer, η οποία εργάζεται τώρα ως assistant coach στο South Carolina, δεν είχε ακολουθήσει την ομάδα σε επίσημο παιχνίδι και δεν είχε λάβει ποτέ μισθό. Η ίδια η Boyer, την ημέρα της ανακοίνωσης της πρόληψης της Hammon από τους Spurs, δήλωσε πως αποτελεί μια σπουδαία στιγμή τόσο για τη Hammon όσο και για το NBA και αφού της ευχήθηκε καλή επιτυχία, ευχαρίστησε πάλι μετά από τόσα χρόνια τον Lucas και τους Cavs για την ευκαιρία που της είχαν δώσει τότε, να ξεκινήσει την προπονητική της καριέρα. Την περυσινή season, μετά τον τραυματισμό της είχε ξεκινήσει να παρακολουθεί τις προπονήσεις των Spurs και μάλιστα στα εντός έδρας παιχνίδια τους καθόταν πάντα πίσω από τον πάγκο τους. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ανέπτυξε φιλία με τους Parker και Duncan οι οποίοι και έκαναν τις καλύτερες συστάσεις για αυτή στον Coach Pop.

Στη συνέντευξη της, που ακολούθησε την παρουσίαση της, η Becky Hammon δήλωσε πως δεν πιστεύει πως θα καταφέρει ποτέ να αγωνιστεί μια γυναίκα στο NBA, λόγω των διαφορών στη σωματοδομή και σε άλλους σωματικούς παράγοντες αλλά όσον αφορά τη θέση του Head Coach, που είναι θέμα μυαλού και λογικής, δεν βλέπει το λόγο να μην έρθει η στιγμή που κάποια γυναίκα θα κοουτσάρει ομάδα του NBA.

Becky Hammon- Gregg Pop- Ettore Messina

Αρθρογραφία για περαιτέρω διάβασμα:

 

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».