The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Los Angeles Clippers

Posted on Sep 25 2018 - 5:12pm by Petros Kaounis

RIP Lob City. Μετά και τη φυγή του τελευταίου πυλώνα της δομής της Lob City, του DeAndre Jordan, οι Clippers αλλάζουν και επίσημα πλέον σελίδα, καθώς και αγωνιστική φιλοσοφία. Ο coach Doc Rivers δείχνει να συμβιβάζεται με τις κινήσεις των Frank και West και ετοιμάζεται να χτίσει ένα αξιόλογο, μαχητικό σύνολο, με ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση και βάθος στον πάγκο. Είναι όλα αυτά αρκετά όμως για να τους βάλουν στην post season της Δυτικής Περιφέρειας τον Απρίλη;

Los Angeles Clippers

Ενώ Εμείς Πίναμε Gin Tonic

Το καλοκαίρι αποχώρησαν από την “Πόλη των Αγγέλων” ο τελευταίος εκπρόσωπος την Lob City, ο DeAndre Jordan, ο υποτιμημένος Sam Dekker, ο παρεξηγημένος Austin Rivers και ο C.J. Williams. Οι Clippers έκαναν καλές επιλογές στο draft, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα των back to back picks, επιλέγοντας τους Shai Gilgeous-Alexander, για τον οποίον έδωσαν το #12 (Miles Bridges) και δύο μελλοντικά picks δεύτερου γύρου στους Hornets, και τον Jerome Robinson. Οι Clippers έκαναν ακόμα τρεις αξιόλογες προσθήκες, με τον Gortat στη θέση “5”, το πολυεργαλείο που ονομάζεται Mbah a Moute και τον πάντα αξιόπιστο, όταν δεν έχει περιπέτειες με τον νόμο, Mike Scott. Αυτές ήταν οι προσθήκες του καλοκαιριού, σωστά; Σωστά. Τι γίνεται όμως με την πιθανή προσθήκη του φθινοπώρου;

Η απαίτηση του Butler για ανταλλαγή και η λίστα με τους τρεις επιθυμητούς προορισμούς του, πιθανό να αλλάξει όλο το φετινό storyline των Clippers. Αυτό θα συμβεί αν ισχύουν τα γραφόμενα του Woj (φωτιά να πέσει να μας κάψει για την αμφιβολία), πως οι Clippers είναι η πρώτη επιλογή του παίκτη. Η ομάδα του L.A. περιμένει στη γωνία όλο το καλοκαίρι για να αρπάξει κάποιον FA (έχει χώρο στο salary cap για μέχρι δύο max contracts offers σε FAs το καλοκαίρι του 2019) και ίσως βγει κερδισμένη από την soap opera sitcom που εξελίσσεται στη Minnesota.

Οι Clippers επιχείρησαν να πάρουν τον Leonard μέσα στο καλοκαίρι αλλά τελικά δεν το τόλμησαν. Η αρχική προσφορά που θα κατέθεταν θα ήταν Tobias Harris και ένα από τα δύο φετινά picks. Ναι, σίγουρα είναι εξαιρετικά λίγη η προσφορά για κάποιον της αξίας του Leonard, αλλά οι Clippers δεν ήταν διατεθειμένοι να δαπανήσουν κάτι παραπάνω. Και πολύ καλά έκαναν, καθώς όπως φαίνεται ο τελικός προορισμός του Leonard, μετά το πέρασμα από το παγωμένο Toronto, θα είναι το LA. Και αν όλα έδειχναν πως η πρώτη του επιλογή ως FA θα ήταν οι Lakers, μετά την μετακόμιση του LBJ εκεί, λέγεται πως ο Kawhi πλέον προτιμάει να πάει σε μια ομάδα που θα είναι αυτός το πρώτο όνομα.

Αν όντως τα πράγματα σχετικά με τον Leonard, εξελιχθούν θετικά για τους Clippers, τότε το “all in” που ετοιμάζονται να κάνουν για τον Butler φέτος, αυτομάτως θα τους ανεβάσει επίπεδο, όχι μόνο για του χρόνου αλλά και για φέτος. Τα πακέτα που ακούγονται πως θα δώσουν ως προσφορά είναι πολλά, αλλά αυτό που φαντάζει πιθανότερο είναι το Danilo Gallinari, Jerome Robinson, Jawun Evans και lottery protected pick πρώτου γύρου για το 2022.

Τέλος, μία αξιοσημείωτη, αν και εξωαγωνιστική προσθήκη, ήταν αυτή του 40χρονου δημοσιογράφου του Sports Illustrated, Lee Jenkins, ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια στους NY Times και δέκα στο Sports Illustrated, αναλαμβάνει τη θέση του Executive Director of Research and Identity.

Depth Chart

To Storyline της Χρονιάς

Το storyline της χρονιάς είναι το αν ο Butler θα καταλήξει στους Clippers. Αλλά επειδή αυτό το storyline δεν θα διαρκέσει όλη τη σεζόν, αλλά μόνο μέχρι τις αρχές της, αυτός που θα μας κρατήσει το ενδιαφέρον, ως παίκτης της watch list μας, είναι ο rookie από το Kentucky, o Shai Gilgeous-Alexander. Ήδη κατάφερε να τραβήξει αρκετά βλέμματα πάνω του με τις εμφανίσεις του στο Summer League, όπου ξεχώρισε ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους για το βραβείο του καλύτερου rookie της χρονιάς.

Τον είδαμε να χειρίζεται εξαιρετικά την μπάλα και να αφήνει πίσω του αντιπάλους με εναλλαγή στην ταχύτητα της ντρίμπλας του. Έβρισκε διαδρόμους προς το καλάθι και όταν δεν μπορούσε να τελειώσει ο ίδιος, έβγαζε την μπάλα σε ελεύθερο συμπαίκτη του στην περιφέρεια. Μπορεί να μην είναι και ο πιο γρήγορος παίκτης στον κόσμο, αλλά το μέγεθος του και το άνοιγμα των χεριών του μπορούν να τον καθιερώσουν ως έναν αξιόπιστο περιφερειακό αμυντικό. Δεν είναι από τους παίκτες που ξεκινάνε την καριέρα τους με star potential, αλλά οι δημιουργικές και εκτελεστικές του ικανότητες μπορούν να τον καθιερώσουν στην αρχική πεντάδα πιο σύντομα απ’ ό,τι υπολογίζαμε.

Αν ο coach Rivers έχει τη διάθεση να τον εμπιστευτεί και να κάνει υπομονή για τα λάθη που σίγουρα θα κάνει στην αρχή ο παίχτης, μπορεί να προσπεράσει στο βάθος του roster τους Beverley και Milos και να προσφέρει στοιχεία που έλειψαν πέρυσι σε αυτή τη θέση για τους Clippers.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Λαμβάνοντας ως δεδομένο το υπάρχον roster της ομάδας, και μη λαμβάνοντας ως παράμετρο στην εξίσωση την πιθανή προσθήκη του Butler σε αυτό, οι Clippers είναι ομάδα με συγκεκριμένα προτερήματα και αδυναμίες. Στα θετικά είναι πως έχουν τουλάχιστον δύο σχεδόν ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση, δεδομένο που δεν θα δημιουργήσει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους κατά τη διάρκεια των αλλαγών. Τα second units που έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν, φαντάζουν ως από τα πλέον αξιόπιστα της Λίγκας. Η περιφερειακή τους άμυνα θα προσφέρει λίγο περισσότερη άνεση στους αντιπάλους της, απ’ ότι μια διανυκτέρευση στο Hostel, με τους Beverly, Bradley και Mbah a Moute να φροντίζουν για το ξεθέωμα κάθε αντιπάλου. Αναμενόμενο, λοιπόν, να δούμε φέτος μια πιο αμυντική φιλοσοφία από τον Rivers. Gallinari, Harris, Mbah a Moute και Johnson μπορούν να δώσουν στην ομάδα αξιόπιστο περιφερειακό σουτ από τη θέση “4” και να λύσουν τα χέρια του coach για πειραματισμούς με κοντά σχήματα. Ειδικά ο Harris φέτος μπορεί να παίξει σε All Star επίπεδο, όντας το πρώτο βιολί της ομάδας και ότι πιο κοντινό διαθέτουν σε star. Και καλό θα ήταν να κάνει μία εξαιρετική χρονιά, γιατί έχοντας απορρίψει την πρόταση των Clips για ανανέωση για τέσσερα χρόνια έναντι $80 εκατ., πρέπει να πείσει πως αξίζει τα παραπάνω που ο ίδιος πιστεύει. Διαφορετικά θα έχει 80 εκατομμύρια λόγους να μετανιώνει την offseason του ’19…

Ωστόσο, η εμφανής έλλειψη λάμψης, λόγω της απουσίας ενός all star παίκτη, αποτελεί και μία από τις αδυναμίες της ομάδας. Ό,τι πιο κοντινό σε αυτόν είναι μεν ο Harris, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την απόδοση που προσφέρει ο Lou Williams κάθε φορά που έρχεται από τον πάγκο. Φέτος ο ρόλος του ως έκτος παίκτης θα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρος, αν οι βασικοί της ομάδας καταφέρουν να μείνουν υγιείς.

Φτάνουμε έτσι και στην μεγαλύτερη αδυναμία της ομάδας. Ενώ, λοιπόν, έχει βάθος και ποιότητα στο roster της, οι τραυματισμοί είναι πάντα ένα θέμα για την πορεία της ομάδας. Παίκτες όπως οι Beverley, Milos και Gallinari αποτελούν συνήθεις θαμώνες νοσοκομείων και VIP members της injury list. Αν μπορέσουν να διατηρήσουν την υγεία τους φέτος, τότε οι Clippers θα παλέψουν μέχρι τέλους για μια θέση στα Playoffs της Άγριας Δύσης.

Tέλος, είναι σαφές πως οι Clippers μετά την αποχώρηση του Jordan, δεν έχουν κάποιον παίκτη για να αναλάβει τον ρόλο του rim protector. Ο Gortat δεν ήταν και ούτε τώρα θα γίνει παίκτης τέτοιου ρόλου. Δεν θα κάνει εντύπωση μάλιστα αν τον Φλεβάρη, ειδικά αν η χρονιά δεν έχει πάει καλά για αυτούς, αφεθεί ελεύθερος για να υπογράψει για κάποιον διεκδικητή για το υπόλοιπο της σεζόν. Και τούτο καθώς πιστεύουμε πως ο δρόμος προς τη βασική πεντάδα για τον Harrell είναι πιο ανοιχτός από ποτέ. Είναι παίκτης με καλά ποσοστά στα τελειώματα από pick n’ roll και αξιόπιστος rebounder για undersized center. Γνώμη μας είναι πως θα θα αποτελέσει και εξαιρετική περίπτωση sleeper στις φαντασιακές σας λίγκες τη φετινή σεζόν.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Οι Clippers έχασαν πέρυσι την είσοδο στα Playoffs για πρώτη φορά μετά το 2011 και το σερί πέντε ετών με 50+ νίκες, έσπασε. Η φυγή του DeAndre και το γύρισμα σελίδας θα μπορούσε να οριστεί ως rebuild, αλλά οι Clippers δεν δείχνουν να επιλέγουν τη διαδρομή του tanking (μια λογική στην οποία εναντιώνεται ο ιδιοκτήτης Steve Ballmer που θέλει η ομάδα του να είναι διαρκώς ανταγωνιστική). Θα παλέψουν με ό,τι μέσα έχουν για να μπουν στην 8αδα, βασιζόμενοι κυρίως στην καλή τους περιφερειακή άμυνα. Με δεδομένο το υπάρχον roster, θα μπορούσαμε να πούμε πως μια κατάληψη στην 10η ή 11η θέση και οι περί τις 40 νίκες είναι το πιο πιθανό σενάριο. Όλα αυτά αλλάζουν όμως σε περίπτωση που ο Butler καταλήξει στο L.A. Σε εκείνη την περίπτωση ο δρόμος για την post season θα ανοίξει για τα καλά.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».