The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Milwaukee Bucks

Posted on Oct 1 2018 - 10:38am by Petros Kaounis

Όταν κάποιος αρθρογραφεί για τους Bucks είναι ”καταδικασμένος” να γράψει ένα κείμενο που θα αναφέρεται κατά περίπου 90% στον Giannis Antetokounmpo. Λογικό όταν αναφέρεσαι σε μια ομάδα που είναι στημένη γύρω από έναν παίκτη τόσο σημαντικό για τον οργανισμό, τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ, όσο ο Giannis για τους Bucks. Λογικό και όταν απευθύνεσαι στους λάτρεις του NBA στην Ελλάδα. 

Όσο Εμείς Ξεκινούσαμε Καριέρα στο Instagram

Το καλοκαίρι είχε σημαντικές αλλαγές για τον οργανισμό από το Milwaukee. Πρώτα απ’ όλα άλλαξε ο προπονητής. Ο Mike Budenholzer είναι ο νέος προπονητής της ομάδας, από τα μέσα Μαΐου κιόλας, στοιχείο που φανερώνει τις γρήγορες κινήσεις της διοίκησης, για να κλείσουν την καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για τον πάγκο τους. Ο coach Budenholzer, με προϋπηρεσία 19 ετών στον πάγκο των Spurs (τα 17 από αυτά ως assistant head coach) και πέντε ως head coach των Atlanta Hawks, ήταν η σπουδαιότερη καλοκαιρινή κίνηση των Ελαφιών. Ποιος δεν θυμάται την ομάδα των Hawks της σεζόν 2014-15, που ολοκλήρωσε τη σεζόν με 60-22, έφτασε στους τελικούς της Ανατολής και έστειλε τέσσερις παίχτες από την βασική της 5αδα στο All- Star Game; Το τι μπορεί να προσφέρει ο νέος coach στην ομάδα του Milwaukee, έχοντας στα χέρια του ενδεχομένως πιο ταλαντούχο υλικό από την τότε ομάδα των Hawks, θα το δούμε περισσότερο αναλυτικά παρακάτω.

Στις υπόλοιπες προσθήκες του καλοκαιριού οι Bucks, επέλεξαν στο #17 του draft τον Donte DiVincenzo. Επιλογή που ξένισε αρκετούς, γιατί τον επέλεξαν σχετικά νωρίς, αλλά ο παίκτης ειδικεύεται σε κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο του τρόπου παιχνιδιού του coach Budenholzer: στο τρίποντο. Στην ίδια λογική ήταν και η επιστροφή, για δεύτερη φορά μάλιστα, του Ilyasova, παίχτη του coach Bud στο πρώτο μισό της περσινής χρονιάς στην Atlanta. Ο Τούρκος forward επιστρέφει και πάλι στην ομάδα που τον επέλεξε στο draft το 2005, για να προσφέρει μια επιλογή ακόμα στο περιφερειακό σουτ. Οι προβλέψεις λένε πως θα τον δούμε αρκετά λεπτά να μοιράζεται τις θέσεις της frontcourt με τον Giannis, ώστε να ανοίγει το γήπεδο με το σουτ του. Κάτι που θα γίνεται εξάλλου και με τον βασικό center της ομάδας, τον Brook Lopez, που επίσης ήρθε -με ένα εξαιρετικό μονοετές- το καλοκαίρι στην ομάδα. Αυτό που ξέρει να κάνει καλά ο Lopez είναι να σκοράρει με πρόσωπο στο καλάθι, με σουτ από μέση απόσταση ή από το τρίποντο. Αυτό που δεν ξέρει να κάνει καθόλου καλά είναι να μαρκάρει στην περιφέρεια. Οπότε με αυτόν στο παρκέ, οι αλλαγές στα screens θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί να λύσει ο coach Budenholzer.

Στις απώλειες του καλοκαιριού, πέρα από αυτές των Jennings, Terry και κάποιου εκ των τριών αδερφών Plumlee, που μπορούν να θεωρηθούν ανούσιες, σημαντικότερη ήταν αυτή του Jabari Parker. Η δεύτερη επιλογή του draft του 2014 αποχώρησε από την ομάδα, μετά από τέσσερα χρόνια, για τη γενέτειρά του, το Chicago. Ο παίκτης που ήρθε ως franchise player στο Milwaukee, μέτρησε μόνο 183 συμμετοχές, από τις 328 πιθανές, εξαιτίας των δύο ρήξεων χιαστών που έπαθε. Ο ερχομός του Giannis και η αλλαγή καθεστώτος στο ποιος είναι ο παίκτης-σύμβολο της ομάδας, έφεραν απογοήτευση, καβγάδες με τον Kidd και, τέλος, τον παραγκωνισμό, με τον επίλογο να γράφεται με την ελάχιστη συμμετοχή του στα περσινά Playoffs.

Tέλος, στα ιδιαίτερα σημαντικά νέα του οργανισμού που έλαβαν χώρα την offseason, ήταν και τα εγκαίνια του Fiserv Forum στις 26 Αυγούστου, του νέου σταδίου της ομάδας. Η κατασκευή νέου σταδίου εντός τετραετίας ήταν στα προαπαιτούμενα που είχε θέσει το NBA στους νέους ιδιοκτήτες κατά την αγορά της ομάδας το 2015, για να μην μεταφερθεί αυτή σε άλλη πόλη. Φυσικά -και δυστυχώς- η ιδιωτική αρένα και κατασκευάστηκε με έξοδα και των δημοτών της πόλης, κατά την συνήθη συγκεκριμένη πρακτική.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Ο δρόμος του Giannis Antetokounmpo προς το βραβείο του MVP και η καθιέρωση του ως κορυφαίου παίκτης της Ανατολικής περιφέρειας (ας συγκρατηθούμε έναν χρόνο ακόμα ενδεχομένως…). Το storyline της χρονιάς θα είναι η προσπάθεια της διοίκησης και του coach να εξελίξουν το καλό υλικό που έχουν στα χέρια τους και να πετύχουν το βήμα παραπάνω.

Η επιλογή του να βασιστούν στο ήδη υπάρχον υλικό, με μικρές προσθήκες ουσίας, και να μην πατήσουν το κουμπί του rebuild, έχει μια παραπάνω λογική φέτος. Ο “Βασιλιάς” άφησε την Ανατολή για την ηλιόλουστη Δύση (sic) και ο δρόμος προς την κορυφή είναι πιο ανοιχτός από ποτέ την τρέχουσα δεκαετία. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποτιμούμε τα εμπόδια των Celtics και Sixers που θα πρέπει να υπερβούν και που αυτή την στιγμή φαντάζουν ως φαβορί για την κορυφή της περιφέρειας. Το φετινό στοίχημα, λοιπόν, δεν θα είναι στο πόσο καλύτερος θα παρουσιαστεί ο Antetokounmpo, αλλά στο πόσο θα καταφέρουν να εξελιχθούν όλοι οι υπόλοιποι γύρω του. Και αν ξέρουμε τι έχουμε να περιμένουμε από παίκτες όπως οι Middleton (δεύτερος star της ομάδας), τον Bledsoe (είχε πολύ καλύτερη regular στους Bucks σε σχέση με την τελευταία εικόνα του κόντρα στους Cs στα Playoffs) και τους Lopez- Ilyasova, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη παικτών όπως ο Brogdon (ROY award winner), Thon Maker (δεύτερο σημαντικότερο evolution project, πίσω από τον Giannis που κάθε Playoffs εμφανίζεται και εντυπωσιάζει και κάθε regular εξαφανίζεται) και τον D.J. Wilson (θετικά δείγματα στην πρώτη του χρονιά).

Ίσως, βέβαια, ο παίχτης που μπορεί να αποτελέσει αποκάλυψη για την ομάδα να είναι ο Sterling Brown με το αξιόπιστο και αποτελεσματικό του σου πίσω από τα 7,25. Σε κάθε περίπτωση, ο caoch Bud έχει δείξει σημαντικά δείγματα εξέλιξης των νεαρών παιχτών που έχουν περάσει από τα χέρια του και δείχνει ως ο ιδανικότερος για να πάρει τα νεαρά Ελάφια από το χέρι και να τους οδηγήσει στο απαιτούμενο εδώ και μία διετία επόμενο αγωνιστικό τους βήμα.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Στα θετικά των Bucks είναι το μήκος των άκρων των παικτών που διαθέτουν στο roster τους. Θυμάστε το γαϊτανάκι που τραγουδούσαμε και χορεύαμε μικροί; Ε, λοιπόν αν η 5αδα των Bucks πιαστεί χέρι χέρι, όντως μπορούν να αγκαλιάσουν όλη τη Γη. Αυτό τους δίνει πλεονέκτημα τόσο στην επίθεση (δυνατότητα διερεύνησης πολλών mismatches σε κάθε παιχνίδι), όσο και στην άμυνα (απλωμένα χέρια που κλείνουν κάθε δυνατότητα πάσας). Απόδειξη το πόσο ψηλά ήταν στη λίστα με τα λάθη αντιπάλων (3οι με 14,7 ανά παιχνίδι) και τις τάπες (5οι με 5,4 ανά παιχνίδι). Αυτά τα στοιχεία δεν θα σταματήσουμε να τα βλέπουμε ούτε με τον νέο προπονητή.

Θυμάστε τι διαβάσατε στην εισαγωγή; Ήρθε η ώρα λοιπόν να αναφερθούμε στο 10%. Ο Giannis Antetokounmpo προέρχεται από μια χρονιά με νούμερα που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος παίκτης στην ιστορία του NBA. Τελείωσε την περσινή σεζόν με 26,9 πόντους, 10,0 rebounds και 4,8 assists και 54,5% efg%. Φέτος μπαίνει στα 24 του χρόνια και θα παίξει πρώτη φορά με έναν καλό προπονητή σε μια ομάδα που θα φροντίσει να του δώσει τους χώρους που χρειάζεται. Ναι, ίσως ήρθε η χρονιά που θα δούμε τον Giannis στους top-3 υποψήφιους για το βραβείο του MVP.

Από την άλλη πλευρά, οι αδυναμίες των Bucks τα περασμένα χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από χτυπητές. Η κακή τους άμυνα, κυρίως η περιφερειακή, ήταν η μεγαλύτερη αδυναμία τους. Επέτρεπε στους αντιπάλους να σουτάρουν με 37% από το τρίποντο. Μια ακόμα αδυναμία ήταν τα rebounds, με τους Bucks να ολοκληρώνουν τη χρονιά με λιγότερα από 40 ανά παιχνίδι. Μπορεί οι παίκτες με τα τεράστια άκρα που έχουν να έκοβαν τα σουτ των αντιπάλων, αλλά rebounds δεν μάζευαν. Τελευταία και βασική αδυναμία ήταν το κακό περιφερειακό σουτ. Σούταραν με ποσοστό 35,5%, χειρότερο από αυτό των αντιπάλων τους, αλλά έπαιρναν κάτι λιγότερο από 25 προσπάθειες ανά παιχνίδι. Αυτή η αδυναμία τους οδηγούσε σε περιορισμένους χώρους επιθετικά. Και όταν ο καλύτερός σου παίκτης δεν είναι αξιόπιστος σουτέρ και χρειάζεται ανοιχτούς διαδρόμους προς το καλάθι, αλλά εσύ δεν μπορείς να τους του παρέχεις λόγω έλλειψης αξιόπιστων σουτέρ (πέρα του συγκινητικού Middleton), τα επιθετικά σου συστήματα γίνονται προβλέψιμα. Σε αυτές τις αδυναμίες καλείται να βρει μια απάντηση ο coach Budenholzer και ήδη τα νέα δείχνουν πως δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Στόχος πρέπει να είναι πάντα το ένα βήμα παραπάνω. Με ταλαντούχο και αξιόλογο υλικό και προπονητή που έχει αποδείξει πως ξέρει να δουλεύει, να συνδυάζει ποιότητα με ταλέντο και να βάζει δικά του στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας, ο δρόμος των Bucks για τους τελικούς της Ανατολής δείχνει πιο βατός, αλλά όχι ορθάνοιχτος. Η φετινή χρονιά της Ανατολής, η πρώτη της μετά LBJ εποχής, θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Πίσω από Celtics, Toronto και Sixers έρχονται με φόρα τα νέα “Ελάφια” και θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον στα ημιτελικά της περιφέρειας κάνοντας έστω αυτό το βήμα παραπάνω.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».