Euroleague: Top16 Team Rankings- Group E

Posted on Dec 30 2014 - 7:10pm by Petros Kaounis

Η φάση των ομίλων της Euroleague έφτασε στο τέλος της, και δύο μέρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2014, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη φάση του Top 16. Κάθε χρόνο η φάση των ομίλων λειτουργεί σαν εισαγωγή για το σοβαρό κομμάτι που έρχεται τέτοια εποχή. Συνήθως δεν προσφέρεται για εκπλήξεις καθώς μόνο 2 ομάδες από τις 6 του κάθε Group μένουν εκτός του Top 16, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να σχηματίσουμε μια άποψη για την αγωνιστική εικόνα των ομάδων που θα συνεχίσουν.

Euroleague

Φέτος είχαμε κάποιες ομάδες που απογοήτευσαν με την παρουσία τους και θα συνεχίσουν στο Eurocup (θετικό βήμα πως οι δύο διοργανώσεις απέκτησαν σύνδεση με αυτόν τον τρόπο) και ομάδες που κάνανε την έκπληξη και θα συνεχίσουν στο Top 16. Στο πρώτο κομμάτι ανήκουν οι: Unics Kazan, FC Bayern Munich και Valencia Basket ενώ στο δεύτερο ανήκουν οι: Zalgiris Kaunas, ALBA Berlin και Crvena Zvezda Telekom Belgrade. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε από ποιό σημείο ξεκινάει κάθε ομάδα στη φάση του Top 16, τις εντυπώσεις από την μέχρι τώρα αγωνιστική της παρουσία και μια πρώτη εκτίμηση για την απόδοση της.

Group E

 

barcelona

FC Barcelona: Οι Ισπανοί σε ένα δύσκολο Group στην πρώτη φάση, τελείωσαν με 9-1 record, δείχνοντας πόσο καλό σύνολο έχουν και φέτος. Θα ξεκινήσει τη φάση του Top 16 μετά από νίκη επί της Real Madrid για την Ισπανική Λίγκα και, συνεπώς, με ψυχολογία στα ύψη. Στόχος της θα είναι σαφέστατα η πρώτη θέση και έχει δείξει πως μπορεί να τα καταφέρει. Πρόσθεσε στο roster της τον Γάλλο Edwin Jackson από την ASVEL, βάζοντας έτσι ένα δημιουργικό  shooter-scorer στο σύστημα της. Φέτος είχε 18,8 pts, 4,3  rebs, 3,3 assists και 1 stl στη Γαλλική Λίγκα και 14,1 points, 3,1 rebs, 3,2 assists και 1,2 stl στο Eurocup.

Παίκτης-βαρόμετρο για τη FC Barcelona παραμένει ο Ante Tomic και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι η πιο αξιόπιστη, ανάμεσα σε πολλές, επιθετική λύση για τους Ισπανούς, με το εκπληκτικό 64,3% ποσοστό ευστοχίας σε FG. Στην άμυνα δένει ιδανικά με τον Justin Doellman στις αλλαγές πάνω στη pick ‘n’ roll άμυνα.

Εκτίμηση μας είναι πως θα καταφέρει να κατακτήσει την πρώτη θέση του Group E για να έχει το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs. Βασική της αντίπαλος θα είναι η Real Madrid σε έναν ισπανικό εμφύλιο για την πρώτη θέση.

real

Real Madrid: Και το έτερο ”μεγαθήριο” της Ισπανικής Λίγκα θα βρίσκεται στο Group E της φάσης του Top 16. Στην πρώτη φάση τελείωσε με 8-2 record αφήνοντας δεύτερη την Anadolu Efes. Θα ξεκινήσει τη φάση του Top 16 προερχόμενη από ήττα απέναντι στη FC Barcelona για την Ισπανική Λίγκα και τη θέση του Pablo Laso να τρίζει, όχι για τις εμφανίσεις στη Euroleague, αλλά λόγω της τέταρτης θέσης στην Ισπανική Λίγκα. Δεν έχει κάνει ακόμα καμία προσθήκη για τη φάση του Top 16, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις αν προχωρήσουν σε αλλαγή προπονητή. Ο Rudy Fernandez ήταν κακός στην πρώτη φάση της Euroleague και οι Jonas Maciulis και Marcus Slaughter δεν έχουν καταφέρει να μπουν στα συστήματα της ομάδας μέχρι στιγμής. Τα αργά πόδια στη θέση 5 (Μπουρούσης, Ayon) πολλές φορές την αφήνουν εκτεθειμένη στην άμυνα.

Παίκτης-βαρόμετρο είναι ο Sergio Llull που φέτος έχει αναλάβει το εκτελεστικό κομμάτι της ομάδας μαζί με το οργανωτικό. Μαζί με τον Sergio Rodriguez τρέχουν την ομάδα με συνολικά, σχεδόν, 10 assists σε κάθε παιχνίδι και με 40% ευστοχία στα τρίποντα έκαστος.

Εκτίμηση μας είναι πως έχει τόση ποιότητα στο roster της που αποκλείεται να μη βρει τα πατήματά της κάποια στιγμή για να τερματίσει έστω και δεύτερη στο Group E. Θα συνεχίσει να έχει αδυναμίες μέσα στο ζωγραφιστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι αντίπαλοι της έχουν την ποιότητα και τη δυνατότηα να τις εκμεταλλευτούν.

maccabi

Maccabi Electra Tel AvivΔεύτερη πίσω από την CSKA Moscow στον όμιλο της πρώτης φάσης, με 7-3 record, και παίρνοντας νίκες σε όλες τις έδρες που χρειαζόταν. Αλλά και μια αστάθεια στα εντός έδρας παιχνίδια που οδήγησαν σε ήττες από Cedevita Zagreb και CSKA Moscow. Ενισχύθηκε με την απόκτηση στου Αμερικάνου Joe Alexander, συνεχίζοντας την καλή της παράδοση στην επιλογή αξιόπιστων λύσεων από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Ο Forward έπαιζε στη D-League και φέτος είχε 21,7 points και 8 rebs  ανά παιχνίδι.

Παίκτης-βαρόμετρο για τη Maccabi είναι ο Devin Smith, MVP Δεκεμβρίου της διοργάνωσης. Με ranking που έφτασε το 19,2, με 16,8 points και με 7,1 rebs ανά παιχνίδι. Ο περιφερειακός της Maccabi είχε τρομερά ποσοστά ευστοχίας φτάνοντας το 61,2% στα FG στον πρώτο γύρο, και, μαζί με τους Pargo και Randle, είναι η δύναμη της ομάδας.

Εκτίμηση μας είναι πως θα καταφέρει να πάρει την τρίτη θέση στο Group E και από εκεί και πέρα θα κάνει ό,τι μπορεί για κάτι παραπάνω. Παιχνίδι-κλειδί αυτό της πρώτης αγωνιστικής μέσα στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό. Είναι από τα διπλά που δίνουν πρόκριση, αλλά μια ενδεχόμενη ήττα μπορεί να τη βάλει σε περιπέτειες ισοβαθμιών στο τέλος.

pao

ΠαναθηναϊκόςΗ ομάδα του Dusko Ivanovic παρουσίασε δύο πρόσωπα στην πρώτη φάση της Euroleague: αυτό του πρώτου γύρου, με τις σπουδαίες εντός έδρας εμφανίσεις, που οδήγησαν σε εμφατικές νίκες, και εκείνο του δεύτερου, με τις εύκολες ήττες εκτός έδρας. Όμως για το κάτι παραπάνω στη δεύτερη φάση, εκτός από το απόλυτο εντός έδρας, θα χρειαστούν και κάποιες νίκες εκτός και ο Παναθηναϊκός δεν έχει πείσει πως μπορεί να τις κάνει μέχρι στιγμής. Θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση με το πολύ σημαντικό εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στη Maccabi, προερχόμενος από μια ήττα, ασήμαντη βαθμολογικά με,ν αλλά πάντα σημαντική ψυχολογικά δε, απέναντι στον Ολυμπιακό για την Α1. Μια νίκη με καλή διαφορά απέναντι στη Maccabi τον βάζει γερά στο παιχνίδι της τρίτης θέσης ενω μια ήττα αυτομάτως τοποθετεί τον πήχη στην κατάκτηση της τέταρτης θέσης του ομίλου. Μεταγραφική ενίσχυση δεν είχαμε αλλά η επιστροφή από τραυματισμό του DeMarcus Nelson αποτελεί ένα είδος ενίσχυσης για την ομάδα. Θα τη βοηθήσει πάρα πολύ στο οργανωτικό κομμάτι και θα απελευθερώσει τον Διαμαντίδη, που δείχνει ακόμα πιο κουρασμένος φέτος. Ο Nelson δεν είναι σε καμία περίπτωση scorer αλλά μπορεί να δέσει οργανωτικά την ομάδα και να βοηθήσει και στην περιφερειακή άμυνα. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο δεύτερο γύρο ήταν πολλά και η παρουσία ενός γνήσιου άσσου στο roster της ομάδας μόνο θετική μπορεί να είναι στην παρούσα φάση.

Παίκτης-βαρόμετρο για τον Παναθηναϊκό είναι ο A.J. Slaughter που με τις εμφανίσεις του στον πρώτο γύρο και με την ικανότητα του να δημιουργεί μόνος του τα σουτ που παίρνει και να μην εξαρτάται από τη λειτουργία της ομάδας σε κάποια συστήματα, κάλυψαν το αμυντικό κενό της ομάδας στη θέση 4 και γενικότερα στην άμυνα γύρω από το καλάθι. Ο Αμερικάνος τελείωσε την πρώτη φάση με 38,6% στα τρίποντα και είναι αυτός που έδωσε το ρυθμό στο επιθετικό κρεσέντο της ομάδας στις εντός έδρας νίκες της.

Εκτίμηση μας είναι πως όλα θα κριθούν στις διαφορές πόντων που θα καταφέρει να πάρει στην έδρα του απέναντι σε Maccabi και Galatasaray. Αν διατηρήσει το απόλυτο στο ΟΑΚΑ και πετύχει και τα διπλά που χρειάζεται σε Βελιγράδι, Κάουνας και Βερολίνο, θα έχει μεγάλες πιθανότητες ακόμα και για την τρίτη θέση. Αν κάτι πάει στραβά εντός τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν.

Zvezda

Crvena Zvezda Telekom BelgradeΤί είδαμε στην πρώτη φάση από τους Σέρβους; Δυνατή άμυνα, με μαρκαρίσματα στα όρια του foul, μεγάλες επιθέσεις στο 5 εναντίον 5 και φυσικά τον Boban Marjanovic. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί του στην έδρα του είναι ένα επιπλέον όπλο και ειδικά σε παιχνίδια ειδικών συνθηκών, όπως θα είναι αυτά με Galatasaray και Παναθηναϊκό. Στα ομαδικά rankings της πρώτης φάσης ήταν σε υψηλότερη θέση από τον Παναθηναϊκό και πίσω από Barcelona, Real Madrid και Maccabi. Θα παίξουν μεγάλο ρόλο για τη θέση του στην τελική κατάταξη του Group οι διαφορές στα παιχνίδια με Maccabi και Παναθηναϊκό.

Παίκτης-βαρόμετρο για τον Crvena Zvezda είναι φυσικά ο Boban Marjanovic. Ο Σέρβος Centrer έφτασε 25,1 στο ranking, το υψηλότερο από κάθε άλλον παίκτη στην πρώτη φάση της Euroleague, και είχε 16,8 points και 10,7 rebs μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι. Μιλάμε για double double σε κάθε game δηλαδή, κάτι που σπάνια συναντάμε στην Ευρώπη. Συνηθίζει να ξεκινάει δυναμικά σε κάθε παιχνίδι και να παίρνει πάνω από το 60% των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας του, αλλά στα διαστήματα που ξεκουράζεται, φαίνεται το κενό που αφήνει. Οι Luca Mitrovic και Marcus Williams αποτελούν τις εναλλακτικές λύσεις, όταν ο Marjanovic κλείνεται με παγίδες ή δεν είναι στα παρκέ, αλλά ειδικά ο δεύτερος είναι παίκτης ρυθμού και έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Το μειονέκτημα του Marjanovic είναι τα αργά του πόδια και το πως αυτά δεν βοηθάνε όταν μένει με αντίπαλο πιο κοντό και πιο γρήγορο μετά τις εναλλαγές μαρκαρισμάτων στις pick ‘n’ roll επιθέσεις των αντιπάλων.

Εκτίμηση μας είναι πως ο Crvena Zvezda θα καταφέρει να τερματίσει στην 5η θέση του Group E και θα παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή για την υπέρβαση και τη συμμετοχή στα playoffs. Τα δύο εντός έδρας ειδικών συνθηκών παιχνίδια του θα αποτελέσουν σίγουρα highlights της διοργάνωσης λόγω ατμόσφαιρας.

Galatasaray

Galatasaray: Πέρασε στη φάση του Top 16 με την εντός έδρας νίκη της απέναντι στον Ολυμπιακό την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης της Euroleague. Έδειξε πως είναι αδύναμη εκτός έδρας και εντός η ήττα από την Kutxa παραλίγο να της στερήσει την πρόκριση. Στην Τουρκική Λίγκα είναι μόλις έβδομη, με αρκετές κακές εμφανίσεις. Δεν παρουσιάζει κάτι ξεχωριστό ως ομάδα, αλλά δεν σημαίνει πως δεν αποτελεί ένα αξιόμαχο σύνολο. Κατάφερε να κλείσει την πρώτη φάση στην 6η θέση του ομαδικού ranking και αυτό λέει πολλά. Επιπλέον έβαλε στο roster της τον Aleks Maric για να γεμίσει τη θέση 5 με μια αξιόπιστη λύση πίσω από τον Young, που είναι περισσότερο 4αρι, και τον έμπειρο Gonlum. Ο Αυστραλός Center πήρε τη θέση του Βουγιούκα στο roster της Galatasaray, και σίγουρα θα δώσει περισσότερες βοήθειες από τον Έλληνα διεθνή, ειδικά στο κομμάτι της άμυνας. Στη Maccabi έδειξε πως η απόδοση του έχει πέσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η εμπειρία του θα φανεί χρήσιμη. Η Galatasaray απέκτησε και τον Justin Carter από την τουρκική Usak. Ο Αμερικανός Forward έχει φέτος 13,8 points, 6,6 rebs, 2,3 assists, 1,2 stl και 1,2 blk στην Τουρκική Λίγκα και θα είναι μια επιπλέον επιθετική λύση, μαζί με το Erceg και τον Arroyo.

Παίκτης-βαρόμετρο για τους Τούρκους δεν είναι άλλος από τον Carlos Arroyo, που στη μέρα του μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα με το μακρινό σουτ του. Αυτές οι μέρες, όμως, είναι σπάνιες πλέον, και σε πολλά παιχνίδια οι αντίπαλοι απλά τον αφήνουν να σουτάρει όταν δουν πως είναι σε κακή μέρα και επιλέγουν να επικεντρώσουν την άμυνα τους στον Zoran Erceg. Ο Σέρβος Forward τελικά θα παραμείνει στη Galatasaray, παρόλο που ακούστηκαν διάφορα περί φυγής του, ειδικά μετά το παιχνίδι με τον Crvena Zvezda. Ακόμα και δημοσιεύματα για πέρασμα του στο NBA υπήρξαν, αλλά τελικά θα μείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς στην Κωνσταντινούπολη. Ο Erceg είχε 18,1 points και 4,9 rebs μέσο όρο στον πρώτο γύρο της Euroleague, παρόλο που είχε άσχημο ποσοστό ευστοχίας ακολουθώντας την ομαδική αστοχία.

Εκτίμηση μας είναι πως η Galatasaray θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την έδρα της, αλλά κουβαλάει την τιμωρία από τον πρώτο γύρο. Ξεκινάει εντός με τη Zalgiris που έχει τις ίδιες βλέψεις με αυτή, πάει στη Μαδρίτη να παίξει με τη Real και μετά στο Βελιγράδι, σε ένα παιχνίδι που το γήπεδο θα θυμίζει κόλαση, και κλείνει την τιμωρία της με την Alba. Δύσκολα θα τελειώσει τον πρώτο γύρο του Top 16 με παραπάνω από μία νίκη, που σημαίνει πως θα μείνει από νωρίς έξω από το παιχνίδι της πρόκρισης. Περιμένουμε να τερματίσει κάπου μεταξύ 6ης και 7ης θέσης.

Zalgiris

Zalgiris KaunasΗ εκτός έδρας νίκη επί της Nizhny και η νίκη μέσα στο Κάουνας επί της Sassari της δώσανε ουσιαστικά την πρόκριση στην επόμενη φάση της Euroleague. Η Zalgiris είναι μια ομάδα με όλα τα χαρακτηριστικά της λιθουανικής μπασκετικής σχολής, που συνδυάζει στο roster της εμπειρία αλλά και ταλέντα. Στον πάγκο της κάθεται και ο Sarunas Jasikevicius, ο οποίος στην πρώτη του χρονιά ως assistant coach έφερε την ομάδα του στο Top 16. Γρήγορη ομάδα, με έμφαση στο επιθετικό παιχνίδι, που από τη μία έχει παίκτες με πολλά χρόνια πείρα, όπως ο Paulius Jankunas και ο Darius Songaila, και από την άλλη έχουν παιδιά με ταλέντο, όπως ο Lukas Lekavicius και ο Arturas Gudaitis. Και κάπου στη μέση βρίσκεται ο James Anderson.

Παίκτης-βαρόμετρο για τη Zalgiris δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Αμερικάνο πρώην παίκτη του NBA. Ήταν ίσως η πιο ηχηρή μεταγραφή του καλοκαιριού στην Ευρώπη και από την αρχή πήρε την ομάδα στις πλάτες του στη διοργάνωση της Euroleague. Είναι ο μόνος παίκτης της Zalgiris με διψήφιο μέσο όρο πόντων (17) στα παιχνίδια της πρώτης φάσης, αλλά βοηθάει σημαντικά και στην άμυνα. Στο τελευταίο παιχνίδι της πρώτης φάσης με τη Sassari, οδήγησε την ομάδα του στην ανατροπή και στη νίκη, με προσωπικές ενέργειες και μακρινά σουτ.

Εκτίμηση μας είναι πως η Zalgiris θα παλέψει για ότι καλύτερο μπορεί, γιατί δεν έχει τίποτα να αποδείξει σε κανέναν. Στην έδρα της θα είναι δύσκολος αντίπαλος για όλους και ίσως καταφέρει 1-2 νίκες απέναντι στις ομάδες που είναι φαβορί για τις πρώτες τέσσερις θέσεις του Group E. Το πιθανότερο είναι να ”παλέψει” με τη Galatasaray για την 6η θέση του Group E.

665

ALBA BerlinΑν είχε καταφέρει να κερδίσει την Malaga με τέσσερις πόντους αντί για μόλις έναν, θα ήταν στο άλλο Group του Top 16 στη θέση των Ισπανών. Και μόνο που είναι στις κορυφαίες 16 ομάδες της Euroleague τη στιγμή που η FC Bayern Munich θα συνεχίσει στο Eurocup, πιστεύω πως είναι αρκετό για τους Βερολινέζους. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις στο γερμανικό basket, οι οποίες με τα χρόνια θα φέρουν καρπούς στις ομάδες. Η ALBA είναι μια ανταγωνιστική ομάδα που αντιμετωπίζει όμως σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα, όπως φάνηκε στα παιχνίδια της πρώτης φάσης. Αγωνίζεται με τέσσερις Αμερικάνους στο roster της και μερικές φορές είναι και στη βασική πεντάδα και οι τέσσερις.

Παίκτης-βαρόμετρο είναι ο Jamel McLean που είχε 21 στο ranking της πρώτης φάσης. Σούταρε με 67% ευστοχία στα FG και 14,3 points και 5,7 rebs μέσο όρο ανά παιχνίδι. Ο Αμερικάνος Forward, με καριέρα χρόνων σε μικρές ομάδες της Ευρώπης, είναι ο βασικός εκφραστής του επιθετικού παιχνιδιού των Γερμανών και η απόδοση της ομάδας εξαρτάται πάρα πολύ από τη δικιά του.

Εκτίμηση μας είναι πως η ALBA θα προσπαθήσει για ό,τι καλύτερο μπορεί στο Top 16 και πάντα μια ομάδα που παίζει ελεύθερα είναι επικίνδυνη αν βρεθεί σε καλή μέρα. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί στην τελευταία θέση του Group E στο τέλος του Top 16, αλλά μπορεί να καταφέρει 3-4 νίκες.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».