Retro Hog: Οι ν-ομάδες του ΝΒΑ – Μέρος 2ο

Posted on Feb 9 2015 - 11:11am by Kosmas Kapsalis

Συνεχίζοντας το ξετύλιγμα του κουβαριού της ιστορίας του μπάσκετ και τα πρώτα βήματα αυτού μέχρι το σχηματισμό του ΝΒΑ, και μετά τις 15+2 ομάδες του πρωταθλήματος με βραχύβιο βίο, ήρθε η στιγμή να δούμε τις ομάδες οι οποίες ξεκίνησαν την πορεία τους από άλλες πόλεις, και πολύ συχνά και με άλλο όνομα, μέχρι να φτάσουν στην πόλη και την ονομασία που αγωνίζονται σήμερα.

Σήμερα το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

Houston Rockets

Χωρίς τίτλο

Οι Rockets δημιουργήθηκαν το 1967 στο San Diego, με κόστος 1,75 εκατομμυρίων δολαρίων, κι ονομάστηκαν San Diego Rockets, εξαιτίας μιας βιομηχανίας που υπήρχε στην περιοχή και κατασκεύαζε πυραύλους. Με το πρώτο pick στην ιστορία της ομάδας επέλεξαν τον Pat Riley. Έχοντας το χειρότερο ρεκόρ της επόμενης σεζόν, κέρδισαν στο στρίψιμο του νομίσματος τους Bullets και με το πρώτο pick επέλεξαν τον Elvin Hayes, που, από την πρώτη του κιόλας χρονιά, έδειξε δείγματα γραφής, βάζοντας τους Rockets στα playoffs. Εξαιτίας του χαμηλού ενδιαφέροντος για την ομάδα, ο ιδιοκτήτης πούλησε το 1971 το σύλλογο σε μια ομάδα επενδυτών από το Texas για 5,6 εκατομμύρια, κι εκείνοι μετέφεραν άμεσα την ομάδα στο Houston, κάνοντάς την έτσι την πρώτη ομάδα ΝΒΑ στην πολιτεία του Texas. Στο Hοuston υπήρχαν ήδη τα κεντρικά της NASA, επομένως το προσωνύμιο παρέμεινε, και οι Houston Rockets, μαζί με τους Detroit Pistons, είναι ίσως οι μόνες περιπτώσεις ομάδων, που το όνομά τους ταιριάζει, ακόμα περισσότερο μετά την μεταφορά τους, σε νέα πόλη. Οι Rockets έχουν βρεθεί τέσσερις φορές στους τελικούς του NBA, κερδίζοντας τα πρωταθλήματα του ’94 και του ’95, με τον Hakeem Olajuwon να είναι και τις δύο φορές ο MVP των τελικών.

Brooklyn Nets

Χωρίς τίτλο

Η ομάδα πρωτοφτιάχτηκε, όχι για το ΝΒΑ αλλά, για το ΑΒΑ το 1966. Ιδιοκτήτης της ομάδας ήταν ο Arthur Brown, μεγιστάνας που ασχολούνταν με φορτηγά, αλλά και λάτρης του μπάσκετ. Είχε ασχοληθεί αρκετές φορές με ομάδες μικρότερων κατηγοριών, αλλά πάντα έψαχνε την ευκαιρία του για το ΝΒΑ. Ονόμασε την ομάδα New York Americans και σαν πρώτο του στόχο έβαλε να κλείσει για γήπεδο ένα ιστορικό κτήριο της Νέας Υόρκης, το παλιό οπλοστάσιο του 69ου Συντάγματος του Αμερικάνικου Στρατού1)που στις μέρες μας φιλοξενεί τα fashion shows της Victoria’s Secret. Μετά από πιέσεις όμως, που άσκησαν οι Knicks, όχι μόνο δεν το κατάφερε, αλλά δεν μπορούσε να βρει κανέναν φιλόξενο χώρο για τη δημιουργία έδρας. Τελικά οδηγήθηκε στο New Jersey, αλλάζοντας το όνομα για τυπικούς λόγους σε New Jersey Americans. Μετά το τέλος της χρονιάς υπήρξε η σκέψη να μετακομίσουν μόνιμα εκεί, αλλά προτίμησαν το Rhode Island, αλλάζοντας και πάλι το όνομα σε New York Nets. H αλλαγή αυτή έγινε αφενός λόγω του net (= δίχτάκι), που είναι κομμάτι του μπάσκετ, αλλά κυρίως για να κάνει ρίμα με τις άλλες ομάδες της περιοχής: την ομάδα ποδοσφαίρου, New York Jets, και τους New York Mets του Baseball. Στο ΑΒΑ κέρδισαν και τα μοναδικά τους πρωταθλήματα, το 1974 και το 1976, με τον Julius Erving να αναδείχνεται MVP και τις δυο χρονιές. Το 1976 έγινε η ένωση του ΑΒΑ με το ΝΒΑ. Η ύπαρξη δυο ομάδων από την ίδια πόλη υποχρέωσε τους Nets να δώσουν 3,2 εκατομμύρια για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα και 4,8 εκατομμύρια στους Knicks για τα δικαιώματα. Αυτό γονάτισε την διοίκηση και δεν μπορούσε να προσφέρει ικανοποιητικό συμβόλαιο στον Dr J, ο οποίος έφυγε για τους 76ers. Η πρώτη χρονιά ήταν απογοητευτική, και λόγω της μικρής προσέλευσης του κόσμου, αποφασίστηκε η μεταφορά ξανά στο New Jersey. Μετά από συνεχή εμπόδια που δημιουργούσαν οι παράγοντες των Knicks, με σκοπό να γίνουν η μοναδική ομάδα που θα χαίρεται την αγορά της περιοχής, κατάφεραν να αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματα για το New Jersey (με περαιτέρω έξοδα 3 εκατομμυρίων δολαρίων).

Αρχής γενομένης από τη σεζόν 1971-1972, οι Nets έμειναν στο New Jersey 35 χρόνια, με highlight της ομάδας, την συμμετοχή στους τελικούς του ΝΒΑ το 2002 και το 2003, αλλά η υπέρβασή τους ήταν μέχρι εκεί, καθώς ο Jason Kidd και η παρέα του, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τους Lakers και τους Spurs αντίστοιχα. To 2010 οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μετακίνησης των Nets πίσω στη Νέα Υόρκη. Μετά την κατασκευή του Barclays Center, η ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη χρονιά τη σεζόν 2012-2013 στο Brooklyn, και με τον ερχομό στην πόλη της Νέας Υόρκης προσαρμόστηκε και το όνομα σε Brooklyn Nets.

Los Angeles Clippers

Χωρίς τίτλο

H ιστορία της ομάδας, ξεκινά το 1970 από το Buffalo της Νέας Υόρκης. Οι Buffalo Braves όπως ονομάστηκαν μπήκαν στο ΝΒΑ μαζί με τους Blazers και τους Cavaliers κι αγωνίστηκαν πρώτη φορά τη season 1970-1971. Καλύτερος παίκτης της ομάδας την περίοδο που ήταν στην Ανατολή, ήταν ο Bob McAdoo. MVP το 1975, έβαλε τους Braves πρώτη φορά στα playoffs το 1974 ενώ είναι ο τελευταίος παίκτης που είχε την ίδια χρονιά μέσους όρους 30 ppg και 15 rpg, κάτι που πέτυχε το 1974. Το 1978 έγινε η μετακίνηση της ομάδας στη Δύση. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας John Brown ήθελε να πουλήσει την ομάδα και τον προσέγγισε ο Irv Levin, που εκείνη την περίοδο ήταν ιδιοκτήτης των Celtics. Ο Levin που καταγόταν από την Καλιφόρνια, ήθελε να έχει μια ομάδα στην περιοχή του, ήξερε όμως ότι το ΝΒΑ ούτε που θα σκεφτόταν την πιθανότητα να μεταφερθούν οι Celtics. Έτσι, πρότεινε στον Brown να κάνουν ανταλλαγή των συλλόγων. Στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο ο νομικός σύμβουλος του ΝΒΑ εκείνη την περίοδο, David Stern. Έτσι, από τη season 1978-1979, η ομάδα αγωνιζόταν στο San Diego, με το όνομα San Diego Clippers, σαν απόδοση τιμής στην ναυτική παράδοση της περιοχής. Μετά από τρία χρόνια, ο Levin αποφάσισε να πουλήσει, καθώς του πέρασε προφανώς η διάθεση να έχει ομάδα στην πατρίδα του και η ομάδα κατέληξε έναντι 12,5 εκατομμυρίων στον Donald Sterling. Τα επόμενα τρία χρόνια δεν πήγαν καθόλου καλά, καθώς την αγωνιστική ανυπαρξία ακολούθησε και εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση κόσμου. Μετά από τρία χρόνια με μέσους όρους εισιτηρίων 4000, ο Sterling πίεσε τη λίγκα και κατάφερε να μετακινήσει την ομάδα στο δικό του τόπο καταγωγής, το Los Angeles. Ο Sterling μέσα στην πάροδο των χρόνων έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής των “ανθρωπιστικών” του αισθημάτων, αλλά το καλοκαίρι ξεπέρασε τον εαυτό του, θίγοντας ένα από τα τοτέμ του NBA τον Magic Johnson κι αυτό δεν γινόταν να ξεπεραστεί. Το ΝΒΑ ουσιαστικά ανάγκασε τον Sterling να πουλήσει την ομάδα, και νέο αφεντικό πλέον είναι ο Steve Ballmer, ex-CEO της Microsoft. Μετά από αρκετά σενάρια για το αντίθετο, ο Ballmer κράτησε τελικά την ομάδα στο Los Angeles.

Utah Jazz

Χωρίς τίτλο

Οι New Orleans Jazz, όπως ξεκίνησαν, μπήκαν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα το 1974. Πρώτη τους κίνηση, ήταν να πάρουν τον Pete Maravich από την Atlanta. O Pistol Pete, παρότι είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, το καλύτερο που πέτυχε στο ΝΒΑ ήταν το βραβείο του πρώτου σκόρερ το 1977, με 31,1 ppg. Στην καριέρα του, ειδικά από τη στιγμή που πήγε στους Jazz, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα τραυματισμών στα γόνατα. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η αδυναμία εύρεσης γηπέδου για τους αγώνες και, καταλαβαίνει κανείς, ότι η διαβίωση των Jazz στη Νέα Ορλεάνη ήταν δύσκολη. Η ομάδα έδινε τους αγώνες άλλοτε στο Louisiana Superdome κι άλλοτε στο κλειστό γυμναστήριο του τοπικού πανεπιστημίου. Εκτός αυτού, ήταν αναγκασμένοι για περίπου ένα μήνα το χρόνο να δίνουν αλλού και τους εντός έδρας αγώνες λόγω του Mardi Gras2)κάτι σαν τις δικές μας Απόκριες αλλά σε διαστάσεις Αμερικής, ενώ ο ιδιοκτήτης της ομάδας, αποκάλυψε μετά από χρόνια ότι δεν υπήρχε καν εφεδρικό πλάνο σε περίπτωση που η ομάδα περνούσε στα playoffs. Κάπως έτσι η μεταφορά της ομάδας ήταν γεγονός και η πόλη που κατέληξαν ήταν η Salt Lake City της Utah, που παρότι ήταν μικρότερη αγορά, είχε δώσει πετυχημένα δείγματα με την ομάδα ΑΒΑ που είχε στο παρελθόν. Έτσι από το 1979 οι Jazz αγωνίζονται αδιαλείπτως στην Utah. Μετά την μεταφορά διατηρήθηκε το όνομα της ομάδας. Κι αν το όνομα Jazz ήταν απόλυτα ταιριαστό με την Νέα Ορλεάνη, δεδομένης της μουσικής παράδοσης της πόλης, αλλά και της πολιτείας της Louisiana γενικότερα με την ιστορία της τζαζ, πολλοί κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν καθώς ένιωσαν προσβεβλημένοι με το όνομα Utah Jazz. Καλύτερη στιγμή για την ομάδα, οι back2back τελικοί το 1997 και το 1998, με ισάριθμες, όμως, ήττες από τους Bulls. Έτσι οι καλύτεροι παίκτες στην ιστορία της ομάδας Karl Malone και John Stockton πέρασαν στο πάνθεον χωρίς δαχτυλίδι3)Παρά τις προσπάθειες απελπισίας του πρώτου, να “αλλαξοπιστήσει” στο τέλος της καριέρας του, παίζοντας μια χρονιά με τους Lakers, μόνο και μόνο για να κερδίσει το περιβόητο δαχτυλίδι, χάνοντας όμως την αξιοπρέπειά του..

Memphis Grizzlies

Χωρίς τίτλο

Οι Grizzlies δεν ξεκίνησαν την πορεία τους απλώς από άλλη πόλη, αλλά από διαφορετική χώρα. Το 1995 το ΝΒΑ επεκτάθηκε στον Καναδά με δυο νέες ομάδες να μπαίνουν στο πρόγραμμα, τους Toronto Raptors και τους Vancouver Grizzlies. Οι Grizzlies αγωνίστηκαν στον Καναδά για έξι χρόνια, προτού τελικά μεταφερθούν στις ΗΠΑ για οικονομικούς λόγους. Η διοίκηση αδυνατούσε να προσελκύσει επενδυτές, ο κόσμος δεν ήταν ένθερμος στο να στηρίξει την ομάδα, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες της περιόδου. Με 67 αμερικάνικα cents αγόραζες ένα δολάριο Καναδά και το πρόβλημα για την ομάδα ήταν ότι όλα τα έσοδά της ήταν σε Καναδικά δολάρια, την στιγμή που οι υποχρεώσεις της προς του παίκτες και τον προπονητή εξοφλούνταν σε αμερικάνικα δολάρια. Έτσι πάρθηκε η απόφαση η ομάδα να μετακομίσει στην Αμερική. Αρκετές ήταν οι πόλεις που ενδιαφέρθηκαν, με την ομάδα τελικώς να μετακομίζει στην πατρίδα του Elvis και να γίνεται οι Memphis Grizzlies. Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές αρκούδες στο Tennessee, η ονομασία παρέμεινε.

Charlotte Hornets

Χωρίς τίτλο

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο περίεργα γιατί το όνομα Charlotte Hornets, πήγε, ήρθε, άλλαξε, εξαφανίστηκε, επανεμφανίστηκε. Γενικά ταλαιπωρήθηκε. Πάμε οπότε βήμα-βήμα να το πιάσουμε το νήμα από την αρχή: Το 1988 δημιουργήθηκε η ομάδα με το όνομα Charlotte Hornets, που μαζί με τους Μiami Heat, μπήκαν στο ΝΒΑ τη season 1988-1989. Όλα κυλούσαν φυσιολογικά, η ομάδα άρχισε να έχει σταθερά ικανοποιητικές πορείες και συμμετοχή στα playoffs, όμως στις αρχές της νέας χιλιετίας, ο κόσμος (λόγω σεξουαλικών σκανδάλων του ιδιοκτήτη, George Shinn, και γενικότερης δυσφορίας) άρχισε να απομακρύνεται από την ομάδα. Έτσι, λίγο πριν το τέλος της regular season το 2002, το ΝΒΑ ενέκρινε την μεταφορά της ομάδας στη Νέα Ορλεάνη, με την εκεί πορεία της ομάδας να ακολουθεί κατωτέρω.

Δυο χρόνια μετά την αναχώρηση των Hornets, στο νέο expansion του ΝΒΑ, η Charlotte απέκτησε και πάλι ομάδα, και καθώς οι Hornets ήταν πλέον αλλού, η ομάδα ονομάστηκε Charlotte Bobcats. Από αγωνιστικής πλευράς δεν έχουν να δείξουν κάτι, με μόλις δυο εισόδους στα playoffs σε δέκα χρόνια4)και ισάριθμα σκουπίσματα. Τον Μάιο του 2014, και μετά την μετονομασία των New Orleans Hornets σε New Orleans Pelicans, ανακοινώθηκε η επαναφορά του παλιού, αυθεντικού ονόματος, με αποτέλεσμα από την τρέχουσα χρονιά να έχουμε και πάλι τους Charlotte Hornets στο ΝΒΑ. Μάλιστα, οι διοικήσεις των δυο ομάδων προχώρησαν σε συμφωνία και πλέον όλα τα επιτεύγματα και η ιστορία της ομάδας την περίοδο 1988-2002 θα ακολουθεί τους Hornets.

New Orleans Pelicans

Χωρίς τίτλο1

Όταν η ομάδα έφυγε από τη Charlotte το 2002, ο σύλλογος διατήρησε το όνομα και έτσι είχαμε τους New Orleans Hornets. 17 χρόνια μετά το τελευταίο παιχνίδι ΝΒΑ στη Νέα Ορλεάνη, η season 2002-2003 άνοιξε με το παιχνίδι New Orleans Hornets-Utah Jazz, κόντρα δηλαδή στην ομάδα που ξεκίνησε από εκείνα τα μέρη. Τί πιο ταιριαστό λοιπόν από την απόσυρση της φανέλας του Pete Maravich στο ημίχρονο του αγώνα; Τρία χρόνια μετά, η ομάδα αναγκάστηκε να μετακομίσει ξανά, αυτή τη φορά χωρίς τη θέλησή τους, καθώς ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τη Louisiana και, εκτός όλων των άλλων, πραγματικά σοβαρών, προβλημάτων που προκάλεσε, είχε σαν αποτέλεσμα και τον ‘’ξεριζωμό’’ της ομάδας για 2 χρόνια στην Oklahoma City όπου αγωνίστηκαν με το όνομα New Orleans/Oklahoma City Hornets. Παρόλα αυτά ο Chris Paul είχε έρθει πλέον στην ομάδα και όλοι κοιτούσαν το μέλλον με αισιοδοξία. Το 2007 επέστρεψαν μόνιμα στη Νέα Ορλεάνη, ενώ εδώ και τρία χρόνια, εκτός του Paul, που έφυγε για τους Clippers, έφυγε και το Hornets που δεν είχε καμία σχέση με την περιοχή και η ομάδα έκανε restart με νέο franchise player τον Anthony Davis και το όνομα New Orleans Pelicans από τον καφέ πελεκάνο που είναι το χαρακτηριστικό πτηνό της πολιτείας. Επιτεύγματα δεν έχει να επιδείξει στον καινούριο σύντομο βίο της, αλλά με τον Anthony Davis στην σύνθεσή της δεν θα μας προξενήσει καμία εντύπωση αν αυτά αρχίσουν να επιτυγχάνονται στο άμεσο μέλλον.

Oklahoma City Thunder

Χωρίς τίτλο

Και για το τέλος έμεινε η πιο πονεμένη και πολυσυζητημένη περίπτωση, καθώς η μεταφορά των Sonics είναι εκείνη με την περισσότερη ίντριγκα, διαμαρτυρία, (συμπληρώστε ελεύθερα) από όλες τις υπόλοιπες (μαζί;). Οι Seattle SuperSonics σχηματίστηκαν το 1966 και αρχής γενομένης από την αγωνιστική περίοδο 1967-1968 συμμετείχαν στο ΝΒΑ για 41 ολόκληρα χρόνια. Έχουν τρεις παρουσίες σε τελικούς με μια κατάκτηση, το 1979.

Το 2006 με πρόσχημα το ακατάλληλο γήπεδο, ο ιδιοκτήτης της ομάδας και CEO των Starbucks, Howard Schultz, πούλησε την ομάδα σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες από την Οκλαχόμα έναντι 350 εκατομμυρίων. Υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις, προσπάθειες για ακύρωση της συμφωνίας, αλλά τελικά τίποτα δεν άλλαξε. Η όλη ιστορία της μετακίνησης των Sonics, σηκώνει το δικό της μακροσκελές άρθρο και υπάρχει ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ που τα περιγράφει όλα. Θα πούμε απλώς ότι υπάρχει μια ομάδα ατόμων (μεταξύ αυτών κι ο David Stern) που, κομψά τοποθετημένο, “δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι” στο Seattle.

Ο νέος ιδιοκτήτης των Clippers, Steve Ballmer, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι είχε αρκετές φορές προσεγγίσει τον David Stern παλιότερα, αλλά και τον Adam Silver, για τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποια ομάδα, με σκοπό να την μεταφέρει στο Seattle. Ο ίδιος ο Ballmer, ζει μόνιμα στο Seattle και είναι από τους πλέον ένθερμους οπαδούς της ιδέας αναβίωσης των SuperSonics. Είπε λοιπόν, ότι η πρώτη ευκαιρία είχε παρουσιαστεί με την πώληση των Kings από τους Maloofs. Τελικά η πιθανότητα εκείνη ναυάγησε, όταν οι Kings κατέληξαν στον Vivek Ranadivé, και τότε εξέτασε το ενδεχόμενο να αγοράσει τους Milwaukee Bucks. Όταν ούτε αυτό το κατάφερε, πίστεψε ότι το παράθυρο για να αποκτήσει ομάδα έκλεισε. Μέχρι που έσκασε το σκάνδαλο “Sterling” κι ο ίδιος ο Silver τον προσέγγισε για την πιθανότητα να κάνει προσφορά. Τελικά ο Ballmer πλήρωσε $2 δις, οι Clippers έγιναν δικοί του, αλλά παρά την ισχυρή πιθανότητα που υπήρχε αρχικά, ότι θα προσπαθούσε (τουλάχιστον) να πάει τους Clippers βορειότερα, η ομάδα παρέμεινε στο Los Angeles και οι φίλοι των Sonics ακόμα περιμένουν την επόμενη προσπάθεια.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 που στις μέρες μας φιλοξενεί τα fashion shows της Victoria’s Secret
2 κάτι σαν τις δικές μας Απόκριες αλλά σε διαστάσεις Αμερικής
3 Παρά τις προσπάθειες απελπισίας του πρώτου, να “αλλαξοπιστήσει” στο τέλος της καριέρας του, παίζοντας μια χρονιά με τους Lakers, μόνο και μόνο για να κερδίσει το περιβόητο δαχτυλίδι, χάνοντας όμως την αξιοπρέπειά του.
4 και ισάριθμα σκουπίσματα