“Με λένε Tristan, είμαι χαμάλης και είμαι καλά”

Posted on May 26 2015 - 4:13pm by Gus Chr

Κάθε ιστορία έχει τον δικό της αφανή ήρωα. Εκείνον που παλεύει για κάθε τι που υπάρχει γύρω του και εμπνέει τον περίγυρό του. Κυρίες και κύριοι, ο Tristan Thompson.

Αν ήταν Έλληνας θα μιλούσαμε για την αυταπάρνησή σε κάθε φάση και την ελληνική ψυχή του. Για τον καλύτερο παίχτη κάτω από την στεφάνη. Γι’ αυτόν που ζει και πεθαίνει για/από τα rebounds. (Ίσως) για τον χαμένο αδερφό του Σοφοκλή Σχορτσανίτη1)Αν όλα αυτά δεν σας κάνουν “κλικ” απλά δοκιμάστε να τα ακούσετε στο μυαλό σας με φωνές Ιωάννου – Χατζηγεωργίου. Πέρα από όλα τα παραπάνω γραφικά, ο Tristan Thompson είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμάληδες του NBA αυτή τη στιγμή. Για όσους δεν παρακολουθούν συχνά την σύγχρονη εποχή του μπάσκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και θυμούνται με νοσταλγία τα ’90s, μπορείτε να σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με τον Charles Oakley.

Με τις ευλογίες του “Βασιλιά”

Η δεύτερη αφορμή για το παρόν άρθρο, ήρθε με τις δηλώσεις του LeBron James για το τιμώμενο πρόσωπο. Η πρώτη υπάρχει από τότε που άρχισα να ασχολούμαι ενεργά με το fantasy2)ΟΧΙ Κύριοι της Locked Out League, o Thompson ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!!. Εντάξει, αν στήσεις μια ομάδα στο fantasy, σίγουρα ο Thompson δεν είναι και το πιο ελκυστικό προϊόν, αλλά έχω ένα soft spot για τους χαμάληδες πολυτελείας. Για να μην ξεφύγουμε όμως, ας επιστρέψουμε στα καθαρά αγωνιστικά θέματα. Στο περιθώριο της προετοιμασίας των Cavaliers για το τέταρτο παιχνίδι των τελικών της Ανατολής, ο James δήλωσε σε Μέσα του Cleveland πως “ο Thompson θα πρέπει να μείνει στο Cleveland για όλη του την καριέρα, αλλά κάτι τέτοιο θα κοστίσει πολλά. Είναι 24 ετών, έχει παίξει σε πάνω από 340 συνεχόμενα παιχνίδια3)Το ρεκόρ για τα περισσότερα συνεχόμενα παιχνίδια το κατέχει ο A.C. Green με 978 και σε κάθε σεζόν εμφανίζεται καλύτερος. Τι άλλο να ζητήσεις από έναν τέτοιο παίχτη, αν και εμείς του ζητάμε συνεχώς περισσότερα”.

Πράγματι, αν δει κανείς τον τρόπο που αγωνίζεται ο Thompson, τότε θα καταλάβει πως οι συμπαίχτες του είναι καταδικασμένοι να του ζητούν συνεχώς περισσότερα. Πρόκειται για έναν παίχτη που δεν παίζει για τα νούμερά του, που παλεύει για την κάθε μπάλα, που βάζει το κορμί του στην φωτιά τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση4)Dwight Howard καλό θα είναι να παρακολουθήσεις τι κάνει ο Καναδός και πως το κάνει.

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι η αντίδραση του ίδιου του Thompson στις δηλώσεις του συμπαίχτη του. “Εκτιμώ τη φιλοφρόνηση από τον LeBron, αν όντως πρόκειται για φιλοφρόνηση. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να δουλεύω και να κάνω ό,τι μου ζητάει η ομάδα – είτε αυτό είναι εντός γηπέδου, είτε εκτός γηπέδου, είτε σε επίπεδο κοινότητας – και να είμαι επαγγελματίας”.

Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του James και την όλη επιρροή που έχει στο franchise του Cleveland, την αντίδραση του Thompson και το γεγονός ότι οι δυο τους έχουν τον ίδιο ατζέντη, τον, με βάση -οποία έκπληξις!!- το Cleveland, τον Rich Paul, τότε μάλλον το νέο συμβόλαιο του Καναδού power forward θα έπρεπε να βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.

Για να σταθούμε λίγο περισσότερο στο συγκεκριμένο κομμάτι5)credits στον Ραδικόπουλο, το καλοκαίρι ο Thompson είναι restricted free agent. Τί σημαίνει αυτό; Ας κάνουμε ένα τεστ!

2015-05-26_152003

Αν εξαιρέσουμε τον 2ο παίκτη που είναι σαφέστατα καλύτερος επιθετικά από τους έτερους δύο, τα νούμερα του τρίτου παίκτη μάλλον δείχνουν πιο κοντά σε αυτό που λέμε “rim protector”. Και βλέποντας τα συμβόλαιά τους φέτος, αλλά ιδίως αυτά που αναμένεται6)του πρώτου και του τρίτου, ο δεύτερος έχει ήδη υπογράψει να πάρουν του χρόνου σε κάνουν να αναρωτιέσαι τί cheat έχει ο πρώτος!

Ας κάνουμε τις αποκαλύψεις, λοιπόν. Ο πρώτος παίκτης είναι ο, στο παρόν άρθρο αναλυόμενος, Tristan Thompson. Tο γεγονός πως το περασμένο καλοκαίρι απέρριψε πρόταση ανανέωσης των Cavs ύψους $ 60 εκατ. για πέντε χρόνια, ποσό εφάμιλλο εκείνου της ανανέωσης του δεύτερου παίκτη του πίνακα, του Nikola Vucevic στο Οrlando, τότε καταλαβαίνουμε πως πάει για αρκετά μεγαλύτερο συμβόλαιο. Ο τρίτος παίκτης είναι o Ed Davis. Στη θέση του θα κοίταγα τα παραπάνω νούμερα και μετά θα καλούσα, μάλλον αρκετά εκνευρισμένος, τον manager μου. Κι όλα αυτά για να δείξουμε πως το cheat λέγεται LeBron και ποια είναι η επιρροή του King James τόσο στους Cavs, όσο και στη λίγκα συνολικότερα: το να μιλάει με καλά λόγια για σένα, πόσο δε να έχετε και τον ίδιο manager βοηθάει! Οικονομικά μάλιστα πολύ! Με το ίδιο cheat παίζει, άλλωστε, ακόμα στο ΝΒΑ, και μάλιστα δίπλα του, ο James Jones, μην ξεχνάτε αγαπητοί αναγνώστες!

Η “κατάρα” του χαμάλη

Αλλά ας γυρίσουμε στα αγωνιστικά του άρθρου. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο Thompson αποτελεί έναν χαμάλη πολυτελείας. Τα νούμερά του δεν είναι μεγάλα, αλλά οι δουλειές που κάνει πάνω στο παρκέ δεν μεταφράζονται απαραίτητα μέσα από τα στατιστικά (εκτός των rebounds). Δυστυχώς δεν υπάρχει στατιστική που να αποτυπώνει την αμυντική ενέργεια ενός παίχτη, το πόσες φορές κάνει box out, το πόσες φορές σπρώχνει, τις σωστές τοποθετήσεις του, κ.ο.κ. Κατά την διάρκεια της regular season o Thompson αγωνιζόταν κατά μ.ο. 26,8 λεπτά. Η συνεισφορά του ήταν 8,5, πόντοι και 8,0 rebounds. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως από το φετινό roster των Cavs ήταν ο μόνος που αγωνίστηκε και στα 82 παιχνίδια7)Στατιστικά από το basketball-reference.com.

Στα play offs, όμως, ελέω και του τραυματισμού του Kevin Love, η συμμετοχή του νεαρού εκτοξεύθηκε στα 34,6 λεπτά, στα οποία οι πόντοι του δεν εμφάνισαν κάποια ουσιαστική αύξηση (8,9), αλλά παίρνει περίπου δύο rebounds περισσότερα (9,8 συγκεκριμένα) ενώ επιδίδεται και σε 1,3 blocks. “Σιγά ρε συ Gus, δύο rebounds παραπάνω παίρνει”, σε ακούω να λες φανατικέ οπαδέ του Russell – παίρνω 50 προσπάθειες – Westbrook. Να ξέρεις πως ο Βαγγέλης – ειδικές καταστάσεις – Ιωάννου σε οικτίρει, όταν σε ακούει να λες κάτι τέτοια.

Η ύπαρξη τέτοιων παιχτών σε μια ομάδα που πάει να διεκδικήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Στην ιστορία της κάθε ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα, υπήρχαν οι franchise players, οι αστέρες, οι ρολίστες και οι χαμάληδες. Θέλετε να τα αραδιάσουμε; Οι Bulls του ’91-’93 δεν είχαν μόνο Jordan – Pippen, αλλά και τους Horace Grant – Stacey King – Scott Williams ως χαμάληδες. Το ’96-’98 υπήρχε ο Dennis Rodman.

Το Houston του back2back (’94 & ’95) δεν θα πήγαινε πουθενά χωρίς τον Otis Thorpe (το ’94) και τον Carl Herrera. Για τον Bruce Bowen του San Antonio ας μην συζητήσουμε. Ο Tyson Chandler για το Dallas. Ειδική αναφορά σε ΟΛΗ την ομάδα των Detroit Pistons. Σύμφωνοι, ο ηγέτης μιας ομάδας είναι αυτός που θα πάρει την ευθύνη στα δύσκολα. Παίχτες σαν τον Thompson, όμως, είναι εκείνοι που γέρνουν το momentum του παιχνιδιού υπέρ των ομάδων τους και κάνουν ακόμα και τους franchise players να συνεχίσουν σε ακόμα πιο έντονους ρυθμούς.

Μένει ή φεύγει;

Ήδη από ανωτέρω έχει γίνει σαφές πως η qualifying offer8)Τα έχει γράψει -και πάλι ο nerdουλας- ο Νίκος ο Ραδικόπουλος από τις 17/12/2014 εδώ της επόμενης σεζόν, ύψους 7.150.606 εκατομμυρίων δεν θα τεθεί σε εφαρμογή από τον παίκτη. Επίσης, μπορούμε να συμφωνήσουμε πως άπαξ και ο LeBron βγήκε και δήλωσε πως ο Thompson θα πρέπει να μείνει Cavalier για όλη του την καριέρα, οι διοικούντες της ομάδας θα κοιτάξουν την περίπτωση του max συμβολαίου. Ο LeBron άλλωστε βγαίνει free agent ένα καλοκαίρι αργότερα, το 2016, και σίγουρα δεν θες να τα σπάσεις με τον ατζέντη του το καλοκαίρι του 2015!

Ωστόσο, η θέληση ενός παίχτη για περισσότερο χρόνο συμμετοχής πάντα παίζει μεγάλο ρόλο. Σε θεωρητικό επίπεδο, εφόσον ο Thompson επεκτείνει την συνεργασία του με τους Cavaliers θα ζητήσει κάποιες εγγυήσεις όσον αφορά την παρουσία του στο παρκέ, ειδικά από την στιγμή που βλέπει πως η ομάδα οδεύει προς την διεκδίκηση του τίτλου χωρίς τον Love. Αλλά μιας και το συμβόλαιο που διεκδικεί πάει τόσο ψηλά, μάλλον η παραμονή του θα έχει να κάνει, ιδίως σε θέμα salary, καθαρά σε σχέση με την παραμονή του Love. Και τούτο καθώς για του χρόνου το salary των Cavs έχει ήδη δεσμευμένα $ 21.573.398 για τον LeBron, $14.746.000 για τον Kyrie, ενώ ανανέωσαν πριν την έναρξη της σεζόν για $9.638.554 τον Varejao9)τον είχατε ξεχάσει, ε? Ξεχνίεται ωρέ τέτοια φιγούρα?!?. Μιλάμε για δεσμευμένα $ 45 εκατ. από τα $ 68 με 73 που προβλέπεται να είναι το salary cap του χρόνου. Συνεπώς χώρος και για τα $16.744.219 που έχει λαμβάνει ο Love, αν τελικά κάνει opt in, και για τα πάνω από $ 14 εκατ.10)δεδομένου ότι όπως ειπώθηκε και παραπάνω απέρριψε πέρσι το καλοκαίρι $ 60 εκατ. για 5 χρόνια, άρα πάει για πάνω από $ 12 εκατ. το χρόνο του Thompson δεν υπάρχει.

Το μέλλον του 24χρονου στο Cleveland ίσως να το κρίνει και το αποτέλεσμα των φετινών τελικών του NBA, αφού ενδεχόμενη κατάκτηση του δαχτυλιδιού μπορεί να γλυκάνει τον Thompson και να τον “αναγκάσει” να μείνει στο Ohio. Η μπάλα, πάντως, δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια των Cavs, αφού οι υπόλοιπες 29 ομάδες θα σκότωναν για έναν παίχτη τύπου Thompson. Τώρα που το σκέφτομαι, του χρόνου δεν τελειώνει το συμβόλαιο του Nene στην Washington;

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Αν όλα αυτά δεν σας κάνουν “κλικ” απλά δοκιμάστε να τα ακούσετε στο μυαλό σας με φωνές Ιωάννου – Χατζηγεωργίου
2 ΟΧΙ Κύριοι της Locked Out League, o Thompson ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!!
3 Το ρεκόρ για τα περισσότερα συνεχόμενα παιχνίδια το κατέχει ο A.C. Green με 978
4 Dwight Howard καλό θα είναι να παρακολουθήσεις τι κάνει ο Καναδός και πως το κάνει
5 credits στον Ραδικόπουλο
6 του πρώτου και του τρίτου, ο δεύτερος έχει ήδη υπογράψει
7 Στατιστικά από το basketball-reference.com
8 Τα έχει γράψει -και πάλι ο nerdουλας- ο Νίκος ο Ραδικόπουλος από τις 17/12/2014 εδώ
9 τον είχατε ξεχάσει, ε? Ξεχνίεται ωρέ τέτοια φιγούρα?!?
10 δεδομένου ότι όπως ειπώθηκε και παραπάνω απέρριψε πέρσι το καλοκαίρι $ 60 εκατ. για 5 χρόνια, άρα πάει για πάνω από $ 12 εκατ. το χρόνο