Moneyball: Rookie Contracts – Μέρος 1ο

Posted on Dec 17 2014 - 12:11pm by Nicolas Radicopoulos

Το TheBallHog.Net μέσω του αρθρογράφου του Νίκου Ραδικόπουλου, κάνει μία, όσο το δυνατόν αναλυτικότερη, παρουσίαση των εννοιών και του πλαισίου που καθορίζουν το ΝΒΑ και τα οικονομικά αυτού, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει να κουράσει με τις πάμπολλες λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες του νομικού πλαισίου που το καθορίζει.

Η ανάλυση αυτή θα παρουσιάζεται σε μέρη.

Rookie Contracts – Μέρος 1ο

Έχοντας εξετάσει σε προηγούμενα άρθρα τις έννοιες του salary cap και του luxury tax, έννοιες θεμελιώδεις για την κατανόηση των οικονομικών του ΝΒΑ, πριν προχωρήσουμε σε πιο ειδικά θέματα, απαραίτητη κρίνεται μια παρουσίαση των συμβολαίων των παικτών στο ΝΒΑ, μιας και αυτά με τη σειρά τους, παρουσιάζουν μια πολυπλοκότητα και αρκετές ιδιαιτερότητες ως προς τα είδη αυτών, αλλά αποτελούν και τη βάση καθορισμού εκ των σημαντικότερων οικονομικών θεμάτων που αφορούν τον «μαγικό» αυτό μπασκετικό κόσμο.

Και πάλι όμως, τα είδη των συμβολαίων, και ο όγκος των λεπτομερειών που καθορίζουν το κάθε είδος αυτού, δεν επιτρέπουν την παρουσίαση και ανάλυσή τους σε ένα και μόνο άρθρο. Συνεπώς και αυτή η παρουσίαση θα πρέπει να γίνει σε μέρη. Για αρχή δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί κάτι διαφορετικό από τα πρώτα συμβόλαια κάθε παίκτη στο ΝΒΑ: τα rookie contracts.

 Στο αμέσως προηγούμενο Moneyball αναλύθηκε όσο πιο αναλυτικά, αλλά κατανοητά γινόταν η όλη διαδικασία του draft. Στο παρόν άρθρο, θα γίνει μία προσπάθεια αντίστοιχης παρουσίασης του τί συμβαίνει από εκεί και ύστερα: πως, δηλαδή, η σειρά επιλογής του κάθε παίχτη επηρεάζει το ύψος του συμβολαίου αυτού, καθώς και τις λοιπές λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας που χρίζουν ιδιαίτερης αναφοράς και επεξήγησης.

Rookie Contracts

Για κάθε νεοεισερχόμενο παίχτη στο ΝΒΑ, μέσω της διαδικασίας του draft, υπάρχει συγκεκριμένη, και προκαθορισμένη από την κάθε φορά σε ισχύ CBA1)αναλυτικά σχετικά στο πρώτο Moneyball, κλίμακα, τόσο των οικονομικών απολαβών/salary, όσο και της διάρκειας του συμβολαίου. Η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε τη σεζόν 1995, όταν και το ΝΒΑ, ουσιαστικά αναγκάστηκε να θεσπίσει αυτήν την κλίμακα χρονικών και οικονομικών περιορισμών κάτω από τις αντιδράσεις των βετεράνων παικτών για τα υπέρογκα συμβόλαια που πίεζαν να λάβουν και τελικά υπέγραφαν με τις ομάδες που τους είχαν επιλέξει, οι, χωρίς καθόλου ΝΒΑ εμπειρία, rookies. Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με την περίπτωση του Glenn Robinson, #1 επιλογή του draft του 1994 από τους Bucks, ο οποίος φημολογούνταν πως θα λάμβανε ως αρχικό συμβόλαιο $ 100 εκατ. (πριν τελικά υπογράψει 10ετές συμβόλαιο έναντι $ 68 εκατ.), με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί η συγκεκριμένη λύση της μισθολογικής κλίμακας – rookie scale.

Picks Πρώτου Γύρου (First Round Picks)

Με την παρούσα CBA που υπογράφτηκε μετά το lock out του 2011 ορίστηκε για τα picks πρώτου γύρου η διάρκεια των συμβολαίων να είναι διετής (έναντι 3τούς διάρκειας που ίσχυε μέχρι το 2005), με options της ομάδας για τον 3ο και 4ο χρόνο και qualifying offer2)θα εξηγηθεί αναλυτικότερα στο επόμενο Moneyball, μαζί με τις υπόλοιπες περιπτώσεις των free agents και των ειδικών περιορισμών αυτών για τον 5ο χρόνο του συμβολαίου. Το αρχικό ποσό του salary είναι ανάλογο της θέσης επιλογής του κάθε παίχτη, με την κάθε ψηλότερη επιλογή να λαμβάνει και υψηλότερο salary από την αμέσως επόμενη. Επίσης προκαθορισμένη είναι και η ετήσια αύξηση που λαμβάνει στο rookie συμβόλαιό του κάθε παίχτης επιλογής 1ου γύρου, είτε ως προκαθορισμένο ποσό, είτε ως ποσοστιαία αύξηση επί του ποσού του συμβολαίου της προηγούμενη χρονιάς.

Αναλυτικότερα, βάση της παρούσας CBA, η κλίμακα ορίζει τα ακόλουθα χρονικά και οικονομικά πλαίσια:

Rookie Scale

Όπως παρουσιάζεται αναλυτικά και στον άνωθεν πίνακα, το ακριβές ποσοστό αύξησης για τον τέταρτο χρόνο του rookie συμβολαίου (του δεύτερου, δηλαδή, option της ομάδας), αλλά και του qualifying offer, κυμαίνεται, όπως και το αρχικό salary από τη θέση που ο παίχτης έχει επιλεγεί. Για τον τέταρτο χρόνο, συγκεκριμένα, είναι 26,10% για το πρώτο pick, με κλιμακωτή, αντίστροφα αναλογική, αύξηση, που φτάνει στο 80,50% για το 30ο pick. Αντίστοιχα, για την qualifying offer, ξεκινά από ποσοστιαία αύξηση 30,00% για το πρώτο pick, φτάνοντας το 50,00% για το 30ο.

Μάλιστα, η CBA προβλέπει επακριβώς τον παραπάνω πίνακα για κάθε έτος ισχύς της, από το 2011 ως και το 2021. Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε την, χρόνο με το χρόνο, δεκαετή εξέλιξή της rookie scale στο site, είτε του basketballisinders, είτε στο site-εγκυκλοπαίδεια της CBA3)της οποίας μια απογοητευτική προσπάθεια παρουσίασης έγινε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2014 του All Star Basket, που στην ουσία, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία κάκιστη αντιγραφή, λέξη προς λέξη, χωρίς καν προσπάθεια απόδοσης του κειμένου, και, φυσικά, δίχως καμία απολύτως αναφορά στο site – πηγή, του οποίου ακόμα και το logo (!!) είχε συμπεριληφθεί στο «ελληνικό» κείμενο. Χαρακτηριστική περίπτωση της όλης προβληματικής της νοοτροπίας του εύκολου και φτηνού clopy-paste, που μαστίζει την ελληνική δημοσιογραφία, πολλώ δε μάλλον την φουστανελάτη/τσαρουχάτη αθλητική CBAfaq4)αναφορά στο οποίο θα βρείτε σε κάθε Moneyball, καθώς αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια απόδοσης κάθε λεπτομέρειας της CBA και σημαντική πηγή για τα άρθρα της στήλης.

Και παρά το γεγονός πως από την CBA έχει καταγραφεί αναλυτικότατος πίνακας για κάθε χρονιά διάρκειας αυτής, τα ποσά αυτά δεν είναι δεσμευτικά. Κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να υπογράψει τα rookies της μεταξύ του 80% και του 120% της rookie scale. H συνηθέστερη πρακτική είναι να υπογράφονται τα rookies στο 120%, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μία έμπρακτη επιπρόσθετη επιβράβευση στους παίκτες που επιλέχθηκαν, τόσο οικονομική, όσο και ψυχολογική (από την άποψη υποστήριξης της επιλογής και ένδειξη εμπιστοσύνης). Εξαιρέσεις φυσικά και υπάρχουν, με πιο πρόσφατη, αλλά και χαρακτηριστική, εκείνη των Oklahoma City Thunder, της τελευταίας διετίας, οι οποίοι προέβησαν σε ρεσιτάλ τσιγκουνιάς: Όχι μόνο υπέγραψαν στο 80% του συμβολαίου του τον Andre Roberson, τον οποίον είχαν υπογράψει στο #26 του draft του 2013, αλλά στον πρώτο γύρο του draft του 2014 επέλεξαν στο #29 παίχτη, τον Josh Huestis5)που όλα τα projections του draft τον υπολόγιζαν περίπου στο #57 – οριακά να επιλεγεί ή μη δηλαδή-, επειδή είχε δεχτεί να προσυμφωνήσει να μην υπογράψει το rookie συμβόλαιό του, αλλά να πάει απευθείας να παίξει στην D-League, όπου το ανώτατο ύψος μισθού είναι μόλις $ 25.000,οο (έναντι των πλέον των $ 900 χιλ. που προβλεπόταν για την επιλογή #29 του draft αυτής της χρονιάς), κίνηση που πυροδότησε έντονες συζητήσεις και πλούσια αρθρογραφία στους σχολιαστές της λίγκας (ενδεικτικά εδώ κι εδώ) (Και επί του προσωπικού σχολιάζοντας, οι κινήσεις αυτές είναι από τους βασικούς λόγους που εκφράζεται τόσο κάθετα η αντιπάθειά μου προς τις πρακτικές των Thunder, σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, στα roundtables του ballhog.net)

Συνεχίζοντας από την (επιεικώς) «σφιχτή» οικονομική πολιτική των Thunder, να αναφερθεί πως για κάθε rookie υπολογίζεται στο salary της ομάδας, πριν καν την υπογραφή του συμβολαίου του, το ποσό που αντιστοιχεί στη rookie scale στο pick επιλογής του. Συγκεκριμένα, με την επιλογή του παίκτη λογίζεται για την ομάδας, σαν δεσμευμένος χώρος στο salary της, το επονομαζόμενο cap hold, χώρος αντίστοιχος του 100% της rookie scale για κάθε pick επιλογής. Το ποσό αυτό υπολογίζεται στο salary μέχρι να υπογραφεί το συμβόλαιο του rookie και η ομάδα διαθέτει ως ελεύθερο χώρο salary το ποσό που απομένει, αφαιρουμένου του cap hold για τον rookie πρώτου γύρου. Να τονιστεί, βέβαια, πως υπάρχει ειδική εξαίρεση στην CBA, η αποκαλούμενη rookie exception, η οποίο επιτρέπει και στις ομάδες που είναι πάνω από το salary να υπογράφουν τους παίκτες – επιλογές τους πρώτου γύρου στην rookie scale.

Μόλις ένας rookie υπογράψει το συμβόλαιό του, αυτό αυτόματα υπολογίζεται στο συνολικό salary της ομάδας, στο ποσό υπογραφής του (rookie scale ή 80%-120%). Αλλά και αυτό σε περίπτωση που το συμβόλαιο υπογραφεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραφής δηλαδή, του rookie συμβολαίου μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτό μετράει σαν ποσοστό επί των ημερών διάρκειας του. Για παράδειγμα, αν η σεζόν διαρκεί 170 ημέρες, τότε κάθε μέρα μετά τις 10 Ιανουαρίου που δεν έχει υπογραφεί, μειώνεται ο υπολογισμός του στο salary κατά 1/170ο, μέχρι τη μέρα που τελικά θα υπογραφεί. Αν το pick παραμένει ανυπόγραφο μέχρι και τις 30 Ιουνίου, τότε δεν υπολογίζεται και στο salary της ομάδας για τη συγκεκριμένη σεζόν. Αν δε, η ομάδα δεν ανανεώσει τα δικαιώματά της επί του επιλεγμένου παίχτη (draft rights) για την επόμενη σεζόν, τότε δεν προϋπολογίζεται καν το ποσό της rookie scale (νέο cap hold) για τον δεύτερο χρόνο και ο παίκτης μένει ελεύθερος.

Στην περίπτωση δε, που ένας παίκτης που έχει επιλεγεί στον πρώτο γύρο του draft, αλλά υπογράψει συμβόλαιο με ομάδα εκτός ΝΒΑ, τότε για την συγκεκριμένη σεζόν δεν υπολογίζεται το rookie scale για την συγκεκριμένη σεζόν. Αλλά από την 1η Ιουλίου, μετά το τέλος της σεζόν, το cap hold ξαναπιάνει χώρο στο salary της ομάδας. Με άλλα λόγια, το cap hold για rookie, που επιλέχθηκε αλλά παίζει εκτός ΝΒΑ, δεν υπολογίζεται στο salary της ομάδας μόνο κατά τη διάρκεια της regular season.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με τους παίκτες που μπορούν να καταγγείλουν την τρέχουσα CBA το 2017, πηγαίνοντας σε νέες διαπραγματεύσεις για το ποσό του BRI6)Basketball Related Income, αναλυτικά επίσης στο πρώτο Moneyball που θα δικαιούνται ως salary, τα rookie contracts της παρούσας CBA, το πιθανότερο είναι να έχουν ισχύ και μετά το 2017 και ως το 2021, Και τούτο γιατί τα rookie contracts είναι χρονικός και μισθολογικός περιορισμός για παίκτες που δεν ανήκουν μέχρι να υπογράψουν αυτόν ακριβώς τον περιορισμό, ούτε στο ΝΒΑ, ούτε στο σωματείο παικτών αυτού. Συνεπώς δεν θεωρείται πιθανόν το σωματείο των παικτών να δώσει έντονη μάχη για την αναπροσαρμογή της κλίμακας που αφορά τους rookies το 2017. Ο βασικός στόχος τους είναι να ξανακερδηθεί μέρος των απολεσθέντων από την CBA του 2011, ειδικά μετά την υπογραφή του νέου ιλιγγιώδους τηλεοπτικού συμβολαίου7)εκτενέστερη αναφορά σε επόμενο Μoneyball.

Για το φόβο πως το μήκος του κειμένου, αλλά και όγκος των αναλυθέντων εννοιών ενδέχεται να κουράσουν, τα ζητήματα που αφορούν τα κάτωθι θέματα: Picks Δεύτερου Γύρου (Second Round Picks), Ο Κανόνας του Ενός Χρόνου, Η περίπτωση McDaniels, Eurostash, Κανόνας Τριών Χρόνων θα αναλυθούν στο δεύτερο μέρος των rookie contracts.

Κατακλείδα κάθε άρθρου της συγκεκριμένης στήλης, δεν θα μπορούσε να μην είναι η αναφορά στα sites που αποτελούν εδώ και χρόνια τις εγκυκλοπαίδειες, δικές μας, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από τα θέματα κυρίως salary του ΝΒΑ, αλλά και regulation αυτού γενικότερα, έχοντας μάλιστα, αρκετές φορές διορθώσει το ίδιο το ΝΒΑ, γύρω από ζητήματα που αφορούν τη CBA και τα συμβόλαια παικτών. Πρώτο και παλαιότερο είναι το NBA Salary Cap FAQ του Larry Coon και στο ίδιο επίπεδο ακολουθεί το ShamSports, του Βρετανού (και όμως!) Mark Deeks, που πρόσφατα εκθειάστηκε κι από τον Zach Lowe. Επιπρόσθετα, πηγές αναλύσεων, αλλά και παραδειγμάτων για κάθε άρθρο της στήλης, αποτελούν τα RealGM, BasketballReference, Basketball Insiders και Spotrac. Τέλος, ειδική αναφοράς χρίζει το StoryTellerContracts που ήταν πηγή πληροφοριών και ενημέρωσης για χρόνια, αλλά σταμάτησε τη λειτουργία του το 2013.

Για οποιεσδήποτε απορίες ή λεπτομέρειες θεωρείτε πως δεν καλύφθηκαν επαρκώς στο παρόν άρθρο, μπορείτε να μας ρωτήσετε στα comments, να μας στείλετε mail στο theballhogsite@gmail.com, στο twitter account μας ή στη σελίδα μας στο facebook.

Αν έχετε χρόνο, διάθεση και υπομονή, μπορείτε να λύσετε τις απορίες σας επισκεπτόμενοι τα προαναφερθέντα sites, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή λεπτομέρεια σε θέματα CBA και salary που να μένει αναπάντητη. Αυτά άλλωστε αποτέλεσαν και τις κύριες πηγές συγγραφής του παρόντος άρθρου.

Όπως αναφέρεται και εισαγωγικά, η ανάλυση του σε θέματα NBA Regulation και CBA δεν τελειώνει με το παρόν άρθρο, οπότε αν βρίσκετε κι εσείς ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κόσμο των νομικών και οικονομικών θεμάτων που βρίσκονται πίσω από το παιχνίδι και καθορίζουν στην πράξη το πλαίσιο διεξαγωγής του, μείνετε συντονισμένοι!

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 αναλυτικά σχετικά στο πρώτο Moneyball
2 θα εξηγηθεί αναλυτικότερα στο επόμενο Moneyball, μαζί με τις υπόλοιπες περιπτώσεις των free agents και των ειδικών περιορισμών αυτών
3 της οποίας μια απογοητευτική προσπάθεια παρουσίασης έγινε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2014 του All Star Basket, που στην ουσία, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία κάκιστη αντιγραφή, λέξη προς λέξη, χωρίς καν προσπάθεια απόδοσης του κειμένου, και, φυσικά, δίχως καμία απολύτως αναφορά στο site – πηγή, του οποίου ακόμα και το logo (!!) είχε συμπεριληφθεί στο «ελληνικό» κείμενο. Χαρακτηριστική περίπτωση της όλης προβληματικής της νοοτροπίας του εύκολου και φτηνού clopy-paste, που μαστίζει την ελληνική δημοσιογραφία, πολλώ δε μάλλον την φουστανελάτη/τσαρουχάτη αθλητική
4 αναφορά στο οποίο θα βρείτε σε κάθε Moneyball, καθώς αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια απόδοσης κάθε λεπτομέρειας της CBA και σημαντική πηγή για τα άρθρα της στήλης
5 που όλα τα projections του draft τον υπολόγιζαν περίπου στο #57 – οριακά να επιλεγεί ή μη δηλαδή-
6 Basketball Related Income, αναλυτικά επίσης στο πρώτο Moneyball
7 εκτενέστερη αναφορά σε επόμενο Μoneyball