NBA Previews 2015-16: Cleveland Cavaliers

Posted on Oct 1 2015 - 12:00pm by Kosmas Kapsalis

preview cleveland

Οι Cavaliers έφτασαν πέρσι μέχρι την πηγή, αλλά οι τραυματισμοί και οι Warriors τους άφησαν διψασμένους. Η φετινή χρονιά για αυτούς έχει μόνο μια κατάληξη: το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και την οριστική εξιλέωση του LeBron.

Τι κάνατε πέρσι

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιστροφή του Βασιλιά στο Ohio, έφερε τούμπα και την εικόνα της ομάδας. Το Cleveland έζησε ένα τρελό καλοκαίρι, αρχικά με την επιλογή στο #1 του draft του Andrew Wiggins, στη συνέχεια με τον επαναπατρισμό του LeBron και κατόπιν, ένα σίριαλ που είχε αίσιο τέλος, μιας και ο Rookie της Xρονιάς, όπως αναδείχτηκε στη συνέχεια ο Wiggins, μαζί με το προπέρσινο #1 του draft, Anthony Bennett, πήγαν στην παγωμένη Minnesota, και στο, κάπως λιγότερο παγωμένο, Ohio έφερε τα ταλέντα του ο Kevin Love.

To Cleveland δυσκολεύτηκε κάπως να βρει τα πατήματά του, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Atlanta, προκειμένου να στρογκυλοκαθήσει στην πρώτη θέση της Ανατολής. Οι Ιππότες, παρόλα αυτά, έτρεξαν ένα 20-7 μετά το All-star break και τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της ανατολής με 53-29. Προκρίθηκαν για 6η φορά σε 17 χρόνια στην post season, πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και είχαν και πάλι περισσότερες από 50 νίκες μετά από 4 χρόνια. Ναι, σωστά μαντεύετε: ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών, προφανώς και είναι ο LeBron.

Στην post season, δυστυχώς για αυτούς, οι τραυματισμοί δεν τους επέτρεψαν να κάνουν την πορεία που ανέμεναν και μπορούσαν. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό για ομάδα που πήγε στους τελικούς. Ο Love χάθηκε στον πρώτο γύρο σε μια fatality move του Olynyk, που αντί για block out του έκανε shoulder out, εξαρθρώνοντας τον ώμο του Καλιφορνέζου forward.

Μέχρι τους τελικούς, βέβαια, φτάσανε σχετικά εύκολα, σκουπίζοντας τη Βοστόνη στον πρώτο γύρο, απέκλεισαν με 4-2 το Σικάγο και στον τελικό της Ανατολής σκούπα και πάλι κόντρα στην Ατλάντα. Στους τελικούς όμως θα αντιμετώπιζαν την καλύτερη ομάδα της χρονιάς. Και σαν να μην έφτανε η απουσία του Love, μετά το πρώτο παιχνίδι στο Oakland, τραυματίστηκε κι ο Kyrie Irving, χάνοντας τα επόμενα παιχνίδια1)υπάρχουν μάλιστα φόβοι πως δεν θα είναι καν έτοιμος για την έναρξη της regular. Ο LeBron στους τελικούς ήταν σε legend mode αλλά το debate ήταν αν ο δεύτερος καλύτερος παίκτης των Cavs ήταν ο Tristan Thomson ή ο Matthew Dellavedova. Οι Warriors δεν ήταν δυνατόν να χάσουν το δαχτυλίδι. Έστω κι αν ο James είχε στα playoffs 30,1/11,3/8,5 και στους τελικούς 35,8/13,3/8,8.

Προσωπικά πάντως, νομίζω πως σε περίπτωση που έπαιρνε το πρωτάθλημα, κι ο τελευταίος hater θα έπρεπε να αρχίσει να σκαλίζει το όνομα του LeBron στο Mount Rushmore του ΝΒΑ. (αν βέβαια υποθέσουμε ότι δεν είναι ήδη λαξευμένο εκεί πέρα).

rushmore

Ενώ εμείς περιμέναμε στα ΑΤΜs

“LeBron παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω”, “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει” κι άλλα τέτοια χαριτωμένα. O LeBron υπέγραψε για δυο χρόνια, με δικαίωμα για opt-out το καλοκαίρι2)απλά για να υπογράψει ξανά μεγαλύτερο συμβόλαιο όταν ανέβει το salary cap, o Love υπέγραψε κι εκείνος πέντε χρόνια και $ 110 εκατ., ο Shumpert πήρε περίπου $ 40 εκατ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κι ο J.R. Smith, ψάχτηκε για λίγο στη free agency, αλλά αδυνατώντας να βρει κάτι, υπέγραψε ξανά στο Cleveland με λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπαιρνε αν δεν έκανε opt-out3)ο J.R. Smith είναι στην τελική άλλωστε! μένοντας για το δαχτυλίδι. Μοναδική παραφωνία η περίπτωση του Tristan Thompson. Ενώ το νέο συμβόλαιο του Καναδού ήταν στις πρώτες φήμες που βγήκαν από τον Ιούλιο, ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση. Βασιζόμενος στην επιθυμία του LeBron να μείνει στο Ohio και με δεδομένο ότι ο Bron λύνει και δένει στην ομάδα, ο Thompson ζητάει max συμβόλαιο. Το γεγονός πως έχουν τον ίδιο αντζέντη, μάλλον βοηθάει τα επιχειρήματα του Tristan. Οι Cavs από την άλλη, έχουν ήδη (ακριβο)πληρώσει για να κρατήσουν τον κορμό τους και δεν θέλουν να δώσουν $ 90 εκατ. στον παίκτη που θα έρχεται για backup του Love. O ατζέντης του Thompson είπε πως εφόσον ο Καναδός υπογράψει την option για φέτος, το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει στο Cleveland (περίπτωση αντίστοιχη με εκείνη του Greg Monroe). Τελευταία, οι δυο πλευρές συζήτησαν 3ετές (αντί για μεγαλύτερο) max συμβόλαιο, αλλά ούτε εκεί συμφώνησαν, ενώ ο Thompson δεν εμφανίστηκε στην media day της Δευτέρας.

Πριν δυο βδομάδες περίπου, ο LeBron πήρε την ομάδα στο Miami για προπονήσεις και σύσφιξη των σχέσεων λίγο πριν την έναρξη των training camps κι όπως φαίνεται στη φωτογραφία και το σχόλιό του, κράτησε απουσίες.

Αν σας παραξενεύει το μαλλί του Love, δείτε πως έσκασε μύτη στην επίσημη πρώτη της ομάδας:

Κατά τα άλλα, σημαντικότατη είναι η προσθήκη του Mo Williams, που είχε αγωνιστεί ξανά στους Cavs μαζί με τον LeBron την τριετία 2009-2011, ήρθε ο Richard Jefferson, ενώ τελευταία προσθήκη ήταν αυτή του Sasha Kaun, που στα 30 του έκανε το μεγάλο βήμα να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, κι επιστρέφει στην Αμερική μετά το 2008, καθώς είχε αγωνιστεί για τέσσερα χρόνια στο Kansas, κατακτώντας μάλιστα κι ένα πρωτάθλημα το 2008.

Στο draft, επέλεξαν στον δεύτερο γύρο τον Sir’Dominic Pointer, ενώ τους ήρθαν μέσω ανταλλαγής από την Minnesota, οι Cedi Osman και Rakeem Christmas. O Christmas πήγε στους Pacers, με αντάλλαγμα το pick 2ου γύρου των Lakers το 2019 από το trade του Hibbert, ενώ o Osman έχει συμβόλαιο με την Anadolu Efes.

Από την άλλη, δεν θα αγωνίζεται στους Cavs o Shawn Marion, μιας και ο Matrix ανακοίνωσε ότι σταματάει το μπάσκετ μετά από 16 σεζόν.

Depth Chart

PGKyrie IrvingMo WilliamsMatthew Dellavedova
SGJ.R. SmithIman ShumpertJames Jones
SFLeBron JamesRichard JeffersonSir'Dominic Pointer
PFKevin LoveTristan Thompson*
CTimofey MozgovAnderson VarejaoSasha Kaun
Πλεονεκτήματα

H ύπαρξη στην ομάδα του καλύτερου μπασκετμπολίστα του πλανήτη. Ένας από τους 3-4 ΝΒΑers που η προσθήκη ή η απομάκρυνσή του από μια ομάδα, αλλάζει 180 μοίρες την εικόνα και τους στόχους της. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Cavs και Heat στην προ και μετά LeBron εποχή, και τούμπαλιν. Είναι βέβαια εμφανές πια, πως οι στόχοι του James δεν είναι τα MVP και οι διακρίσεις στην regular, αλλά τα δαχτυλίδια. Ακόμα κι έτσι βέβαια ένα 25/6/6 θα το έχει σβηστός. Εκτός από αγωνιστικός βέβαια, ο James τα τελευταία χρόνια είναι και ο ουσιαστικός ηγέτης της εκάστοτε ομάδας του. Αρκετές φορές μέσα στη χρονιά, θα οργανώσει ταξίδια για όλη την ομάδα, εφόσον το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις αυτής, δίνει, μέσω των χορηγών του, δώρα σε όλους τους παίκτες. Και δεν είναι πως τα χρειάζονται τα δώρα του James οι (όχι εξίσου με εκείνον, αλλά καλοπληρωμένοι) συμπαίκτες του, όλο αυτό όμως βοηθάει στο καλό κλίμα μέσα στην ομάδα.

Παρεμπιπτόντως, καλά τα analytics που μας έγραφε ο Ραδικόπουλος πριν λίγο καιρό, αλλά το παλικάρι από κάτω, έβγαλε στατιστικά για την ευστοχία του James, ανάλογα αν φοράει ή όχι κορδέλα στα μαλλιά στο κεφάλι, και σε ποιο χέρι έχει την κάλτσα.

Αγωνιστικά η έλλειψη μεγάλου ανταγωνισμού στην Ανατολή τους δίνει την δυνατότητα να μην βιαστούν να γυρίσουν στα παρκέ τους Kyrie Irving και Kevin Love, μιας και δεν θα χαθεί ιδιαίτερα πολύτιμο έδαφος που δεν μπορεί στη συνέχει να καλυφθεί.

Ως προς τον τρόπο παιχνιδιού τους, το ρόστερ τους αλλά και η φιλοσοφία του προπονητή υπόσχονται πως και φέτος οι Cavs θα είναι μια από τις ταχύτερες και θεαματικότερες ομάδες του πρωταθλήματος.

Μειονεκτήματα

Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι Cavs δεν έχουν κάποια χτυπητή αδυναμία. Ακόμα και στο ”5” που είχαν μόνο τον Varejao, αποκτήθηκε πέρσι ο Mozgov, κι έκλεισε κι εκείνη η τρύπα. Οι παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι (κι όποιοι ακόμα έρθουν μέσα στη χρονιά, αν έρθουν) θα δίνουν επιπλέον βάθος σε ένα, ούτως ή άλλως, πολύ ποιοτικό ρόστερ. Το μόνο για το οποίο θα πρέπει να προσεύχονται οι πέριξ της ομάδας και οι φίλαθλοι γενικότερα είναι η υγεία των παικτών (κάτι που ισχύει για όλες τις ομάδες ασφαλώς). Εφόσον έχουμε αυτό σαν δεδομένο, θα είναι και πάλι μέχρι το τέλος στη μάχη για το πρωτάθλημα.

O LeBron James, έχει ένα στατιστικό σερί να ηγείται σε όλη του την καριέρα της ομάδας του4)Cavs και Heat, σε πόντους και assists. Αυτό συνεχίστηκε και πέρσι. Κι αν γενικά στην καριέρα του δεν είχε αξιόλογα PG, αυτό δεν ισχύει για τους τωρινούς Cavaliers και τον Kyrie Irving, o οποίος είχε σχεδόν 2 assists λιγότερες του James κατά μέσο όρο. Ο Kyrie είναι αν όχι ο καλύτερος χειριστής μπάλας στο πρωτάθλημα σίγουρα μέσα στους τρεις καλύτερους της σχετικής κατηγορίας, και είναι ικανότατος σκόρερ, ικανός για εκπληκτικά πράγματα όταν βρεθεί στη μέρα του, όπως απέδειξε και πέρσι κόντρα στους Spurs, πρέπει όμως να βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού.

Ίσως ένα τελευταίο κομμάτι του puzzle που δεν έχει μπει ακόμα κι αν γίνει, θα γίνουν εντελώς αχτύπητοι, είναι ο ρόλος του Kevin Love. Από All-Star και παίκτης του 25/14, πέρσι έμοιαζε με ρολίστα πολυτελείας, περιμένοντας να σουτάρει τρίποντο μετά από split-out του LeBron. Οι δυο τους, φάνηκε να τα τσουγκρίζουν κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά, ωστόσο το καλοκαίρι ο James, δήλωνε σε όλους τους τόνους, πως ανυπομονεί να αγωνιστεί ξανά με τον Love και τον Kyrie. To γεγονός βέβαια πως ο LeBron κατεβαίνει στο 4 όλο και περισσότερο και φτιάχνει από εκεί το παιχνίδι της ομάδας του (γιατί αυτός το φτιάνει, μην επαναλαμβανόμαστε) μπερδεύει κάπως τα πράγματα με τον Love παραπάνω.

Παρόλα αυτά, η λύση της εξίσωσης του Love, σε συνδυασμό με την λήψη περισσότερων πρωτοβουλιών από τον Kyrie, θα δώσει ποικιλία στο παιχνίδι των Cavaliers και κατά συνέπεια περισσότερους πονοκεφάλους στον ανταγωνισμό, μιας και πέρσι (και ειδικά στα playoffs), ο τρόπος παιχνιδιού του Cleveland ήταν αρκετά προβλέψιμος.

Προπονητής

O David Blatt βρέθηκε δυο νίκες μακρυά από το να γράψει μπασκετική ιστορία, μιας και θα γινόταν το πρώτος προπονητής που θα κατακτούσε back to back Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα ΝΒΑ. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και ειδικά μέχρι να βρουν ρυθμό οι Cavs, όλοι περίμεναν την στιγμή που θα τον αγριοκοιτάξει ο LeBron και η θητεία του θα λάβει τέλος, κάτι που τελικά δεν έγινε. Η αλήθεια είναι ότι ο Blatt δεν απολαμβάνει στην Αμερική την εκτίμηση που είχε στην Ευρώπη (προφανώς) ή ακόμα κι αυτή που του αναλογεί, αλλά δεν είναι και Mike Brown.

Αγωνιστικά, οι παίκτες που έχει στην ομάδα του επιτρέπουν να παίζει με τον τρόπο που του αρέσει και με τον οποίο έγινε γνωστός στην Ευρώπη: τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο.

Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια

Πέρσι λέγαμε ότι περιμέναμε τη στιγμή που ο LeBron θα στραβώσει με τον Blatt και θα αρχίσουν τα παρατράγουδα. Τελικά δεν το είδαμε και δύσκολα πλέον να το δούμε σε τέτοιο βαθμό. Οπότε θα βλέπουμε περιμένοντας την επόμενη μεγαλειώδη παράσταση του Irving, ο οποίος στις μεγάλες βραδιές του είναι πιο εντυπωσιακός από τον LeBron, τουλάχιστον στην κανονική διάρκεια.

Το Μαντείο του Ball Hog

Θα προκαλέσει έκπληξη αν οι Cavaliers δεν τερματίσουν στην πρώτη θέση της Ανατολής. Oι Hawks δύσκολα να κάνουν ίδια χρονιά και οι Bulls θα χρειαστούν ένα διάστημα προσαρμογής στο νέο στυλ παιχνιδιού. Bucks, Hornets, Heat, Pacers και λοιπές ομάδες, θα είναι ανταγωνιστικές αλλά δεν έχουν τη συνέπεια και τη διάρκεια να ανταγωνιστούν τους Cavs. Η πρόβλεψη για την regular είναι ότι οι Cavs θα φλερτάρουν με 60+ νίκες. Στα playoffs, εφόσον δεν αντιμετωπίσουν σοβαρούς τραυματισμούς σε βασικούς παίκτες, ο Βασιλιάς θα φτάσει στον 6ο συνεχόμενο τελικό της καριέρας του. Από εκεί και πέρα τα πράγματα αγριεύουν. Κακά τα ψέματα όμως. Παρά την άφεση αμαρτιών που πήρε ο James για την φυγή του πριν 5 χρόνια, όσο κι αν πανηγυρίζει το Ohio για την επιστροφή του, ο στόχος είναι ξεκάθαρος: το πρώτο (για αρχή) πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Μόνο έτσι θα ησυχάσει κι ο ίδιος. Πέρσι, παρά τον ενθουσιασμό του καλοκαιριού, είχε δηλώσει ότι οι Cavs δεν είναι έτοιμοι αγωνιστικά και ψυχολογικά να χτυπήσουν το πρωτάθλημα. Επιβεβαιώθηκε ως προς το αποτέλεσμα, αλλά έφτασε πολύ κοντά. Φέτος, όποτε κι αν το παραδεχτούν, στόχος είναι το δαχτυλίδι του πρωταθλητή και μόνο αυτό, αλλά τα θηρία της Δύσης είναι το τελευταίο και πραγματικό εμπόδιο προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 υπάρχουν μάλιστα φόβοι πως δεν θα είναι καν έτοιμος για την έναρξη της regular
2 απλά για να υπογράψει ξανά μεγαλύτερο συμβόλαιο όταν ανέβει το salary cap
3 ο J.R. Smith είναι στην τελική άλλωστε!
4 Cavs και Heat