NBA Finals 2016 Report – Game 6: Elimination James

Posted on Jun 18 2016 - 5:38pm by Giannis Chatsios

Οι Cavaliers έγιναν οι τρίτη ομάδα στην ιστορία που πηγαίνει τους τελικούς σε game 7 αφού έχει μείνει πίσω 3-1, και η πρώτη από το 1966 και τους Los Angeles Lakers που ισοφάρισαν σε 3-3 τους Celtics, στο όγδοο – τελικά – διαδοχικό πρωτάθλημα των τελευταίων, στην τελευταία σεζόν του Red Auerbach στους πάγκους1)είχε ανακοινώσει πριν την έναρξη της σεζόν την απόφασή του να αποσυρθεί, δηλώνοντας προβοκατόρικα “This is your chance to take your last shot at me.”. Μετά την ήττα στο πρώτο παιχνίδι των Τελικών ανακοίνωσε τον αγαπημένο του Bill Russell ως διάδοχό του, πρωτοπόρο στους αγώνες αθλητών και Αφροαμερικάνων για όσα τους αναλογούν, που θα γινόταν ο πρώτος μαύρος coach σε οποιαδήποτε από τις major λίγκες των Ηνωμένων Πολιτειών.. Οι τελικοί βρίσκονται στην απόλυτη ισοπαλία, καθώς το συνολικό σκορ των δύο ομάδων είναι 610-610.

NBA Finals 2016 featured image

Deja Vu

Η αρχή του παιχνιδιού και η πρώτη περίοδος έφεραν τρομακτική ομοιότητα με το Game 3. Το γήπεδο έμοιαζε να κατηφορίζει προς το καλάθι των Warriors, που προσπαθούσαν να τρέξουν για να μην σκοντάψουν και ποδοπατηθούν από το βαρέων βαρών όχημα των Cavaliers στην άμυνα, και δυσκολεύονταν να κάνουν οτιδήποτε στην επίθεση, ζορίζοντας τον δίσκο με τις απόπειρές τους να ανέβουν την ανηφοριά. Ο Kevin Love αποσύρθηκε πριν καν το δίλεπτο, και ο Richard Jefferson ήταν και πάλι η μάστιγα των Warriors στις αλλαγές. Ο μόνος Warrior με πάνω από δύο πόντους ήταν ο Curry. Που είχε τρεις. Ο Tristan Thompson οργίασε εν τη απουσία του Andrew Bogut, με 7 πόντους και 10 rebounds στην πρώτη περίοδο. Στη θέση του οδηγού, φυσικά, ο LeBron James, ισορροπώντας άριστα μεταξύ δημιουργίας και εκτέλεσης, διαβάζοντας κάθε φάση με τον γνωστό ρομποτικό τρόπο που έχουμε μάθει να αγαπάμε ή να μισούμε, ανάλογα με την κοσμοθεωρία μας. Αν δεν έδιναν βοήθεια οι Warriors στον παίκτη που τον μάρκαρε, ο LeBron έφτανε μέχρι το καλάθι. Όταν έστελναν και δεύτερο παίκτη μετά την αλλαγή στο pick and roll, τότε ο King περνούσε την μπάλα στον μπράβο του, τον Tristan Thompson, δίνοντάς του εύκολους πόντους, σαν να του βάζει πενηντάευρα στην τσέπη. Το +20 (31-11) της πρώτης περιόδου είναι απολύτως ενδεικτικό της σοκ και δέος προσέγγισης των Cavs. Πρόσθετο μελανό σημείο για τους Warriors και το 0/4 του Livingston που μπήκε νωρίς για να προφυλάξει τον Curry.

Η μάσκα

Άλλο ένα κρύο ξεκίνημα από τον Klay Thompson, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο είχε 7 πόντους με 3/11 σουτ και μια σωρεία ατυχών επιλογών προσπαθώντας να λειτουργήσει δίκην playmaker.

Η παγωμένη (μη) έκφραση κέρινου ομοιώματος στο πρόσωπο του Klay Thompson στον Μαυράκη φαίνεται μυστηριώδης, και του θυμίζει τη μάσκα που φορούσαν τα έντομα στο Mimic του Guillermo Del Toro. Εμένα πάλι μου θυμίζει αγελαδίσιο βλέμμα, random νεαρού και στερημένου βλάκα ρατσιστή σε ήσσον κωλόμπαρο της Συγγρού, να παρακολουθεί αφοσιωμένος το πρόγραμμα, πίνοντας “τζόgνι σε σωλήνα”, με καρό βερμούδα και ροζ πόλο, με τεράστιο ραμμένο λογότυπο ή νούμερο στο στήθος, και αθλητικό παπούτσι. Και στους δύο βγάζει αποχαύνωση και απουσία συναισθήματος, και οι παρομοιώσεις απλά αποτυπώνουν τις πολιτισμικές μας καταβολές.

 Η αμήχανη στιγμή που πρέπει να αναφερθείς στον LeBron

Είναι πολύ δύσκολο να γράψεις για έναν παίκτη για τον οποίο τρέφεις μια σχεδόν ανορθολογική αντιπάθεια, μετά από οργιαστικές εμφανίσεις όπως αυτές των δύο τελευταίων τελικών. Η εύκολη λύση είναι η ειρωνεία, αλλά μια τέτοια απόδραση θα ήταν μικροπρεπής μπροστά στη μεγαλειώδη παράσταση που παρέδωσε στο game 6, ένας τυπικός παιάνας θα ήταν βαρετός και θα φαινόταν πλαστός, ενώ μια προσπάθεια ακύρωσης της κυριαρχίας του για στυλιστικούς λόγους θα βρωμούσε εμπάθεια. 

Σε κάθε άστοχο σουτ του, προσευχόμουν από μέσα μου “μέχρι εδώ ήταν, τώρα κρύωσε”, κι όμως κάθε αστοχία έκανε τον LeBron James πιο έτοιμο και πιο αποφασισμένο για την επόμενη φάση. Όταν οι Warriors σάλπισαν μια αντεπίθεση με ένα 10-0 που κατέληξε στο -9 και το 80-71 στη λήξη της τρίτης περιόδου, ο LeBron στύλωσε τα πόδια του και βροντοφώναξε ένα τεράστιο “Basta2)Editor’s note: Γιάννη αυτό ήταν κακό. Κακό πολύ….

basta

Μην αφήνοντας περιθώριο επιλογής στον προπονητή του, που ήθελε να του δώσει ανάσες για το διαφαινόμενο θρίλερ των τελευταίων λεπτών, ο LeBron James είχε αποφασίσει ότι δεν θα αφήσει τους Warriors να καιροφυλακτούν έως τότε. Η λερναία ύδρα έπρεπε να πεθάνει νωρίς και με αλλεπάλληλα γρήγορα χτυπήματα πριν μεγαλώσει τόσο που να είναι ανίκητη.

Επειδή όμως δεν είμαι ακόμα έτοιμος να επιστρατεύσω τη γλαφυρότητα για να περιγράψω την αναίδεια του LeBron James στο δεύτερο ημίχρονο, θα καταφύγω στην αξιόπιστη λύση της λίστας:

  • Από το 5:38 του τρίτου δωδεκαλέπτου έως και το 2:59 του τέταρτου, ο LeBron σκόραρε ή έδωσε την assist στους 35 από τους 36 πόντους των Cavs.
  • Ο πέμπτος παίκτης με back to back 40+ point games σε τελικούς, μετά τον Jerry West το ’65 και το ’69, τον Rick Barry το ’67, τον MJ το ’93 και τον Shaq το 2000.
  • Πέτυχε το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο Gamescore στο basketballreference (1984 και έπειτα).
  • 18 σερί πόντοι μεταξύ τέλους τρίτης και μέσo τέταρτης περιόδου.
  • Στατιστική τέταρτης περιόδου με το παιχνίδι on the line; 17 πόντοι, 3 rebounds, 4 assists, 1 steal, 2 blocks σε 9:43, επειδή τόσα χρειάστηκε. Τα νούμερά του στην τέταρτη περίοδο δεν τα έχει πετύχει κανείς άλλος στους τελικούς φέτος, συνολικά.

Όποτε έπαιρνε την μπάλα στην κορυφή της ρακέτας, σηκώνοντας το κεφάλι του σαν αρπακτικό προ της λείας του, η άμυνα βρισκόταν σε αμηχανία, μην έχοντας ιδέα τι να κάνει με την περίπτωσή του. Όταν έπαιρνε pick προλάβαινε τον ψηλό και έφτανε στο καλάθι. Όταν στις αλλαγές έπεφτε πάνω του ο Curry ή ο Thompson τους πόσταρε αδίστακτα, κι όταν είχε πάνω του τον Iggy και την αυτοθυσία του -καθώς έπαιζε με back spasms, θυμίζοντας κατά διαστήματα την απόπειρά σου να σηκωθείς από τον καναπέ μετά από μαραθώνιο σειρών και δύο πίτσες- ή δεν έβρισκε διάδρομο, ύψωνε την μπάλα για ένα εύκολο κάρφωμα στον Thompson, που γλιστρούσε στις χαραμάδες που άφηναν στην άμυνα οι Warriors αφοσιωμένοι, σχεδόν υπνωτισμένοι, από τον LeBron James.

Την ίδια ώρα, ήταν ο πρωτοστάτης στις αμυντικές προσπάθειες της ομάδας του. Ήταν τέτοιος ο τρόμος που είχε ενσταλάξει στα μυαλά των αντιπάλων του, που δύο φορές κάποιος Warrior βρέθηκε μονάχος με το καλάθι με τον LeBron σε απόσταση “ασφαλείας” πίσω του, μα και τις δύο, μια ο Green και μια ο Curry, δεν σηκώθηκαν θαρρετά να τελειώσουν τη φάση, αλλά κοίταξαν πίσω και με μια ισχνή προσποίηση προσπάθησαν να σηκώσουν στον αέρα τον James, με αποτέλεσμα να δεχτούν από μια μεγαλοπρεπή τάπα έκαστος.

Mπορεί ο LeBron να έχει 2/6 τελικούς, να έχουν γραφτεί αμέτρητες αράδες για το αν φταίει ο ίδιος, οι συμπαίκτες ή οι προπονητές του ή απλά η ανωτερότητα της αντίπαλης ομάδας σαν σύνολο, για το κατά πόσον μπορεί να κυριαρχήσει στην στιγμή και να προτάξει το ειδικό του βάρος, αλλά οι φετινοί Τελικοί είναι σεναριακά γραμμένοι για να γίνουν το magnum opus της καριέρας του, “Η Ενάτη Συμφωνία” του Beethoven, το “It takes a nation of millions to hold us back” των Public Enemy ή το “Αποκάλυψη Τώρα” για τις πολεμικές ταινίες στον απόηχο του Vietnam. Ο “Άσωτος Υιός” που επιστρέφει στη μητέρα πατρίδα για να την οδηγήσει στη “Γη της Επαγγελίας”, αυτός που για άλλη μια φορά αποτυγχάνει να το πετύχει, αντιμέτωπος με την κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα της Ιστορίας, στριμωγμένος σε ένα αδιέξοδο (το 3-1), από το οποίο κανείς δεν έχει δραπετεύσει. Μια επικράτηση των Cavs στους φετινούς Τελικούς θα είναι το θαυμαστικό σε μια καριέρα που πλέον μόνο στυλιστικές κριτικές θα μπορεί κανείς να κάνει.

Χωρίς πονηριές ή κολπάκια, ο LeBron προκαλεί μετωπική σύγκρουση με το πολυπρόσωπο τείχος των Warriors, και βγαίνει νικητής, δείχνοντας τον δρόμο στους συμπαίκτες του, ασχέτως κατάληξης του έβδομου τελικού. Ήταν η ασταμάτητη δύναμη, που όχι μόνο μετακίνησε το αντικείμενο, αλλά το γκρέμισε και πέρασε από πάνω του διαλύοντάς το. 

Είναι τόσο εύκολο να τον μισήσεις, όσο και να τον λατρέψεις.

Δεν τσιγκλάς το πληγωμένο θηρίο

Τρία λεπτά πριν τη λήξη του τέταρτου τελικού, οι Warriors ήδη πρόβαραν τα δαχτυλίδια τους, με τους Cavaliers σε αποσύνθεση και έναν LeBron James να προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αλλά να δείχνει περισσότερο να παλεύει με τους δαίμονές του παρά με τον πραγματικό αντίπαλο. Το μόνο που απέμενε για τους Warriors ήταν να δώσουν την πολυαναμενόμενη χαριστική βολή.

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, και ενώ ο LeBron James έκανε έναν ανταρτοπόλεμο με σφεντόντες, ο Draymond Green έστρεψε το βλέμμα του από την τελική επικράτηση και παρασύρθηκε να παλέψει μια μικρή και ανούσια μάχη. Ακολουθώντας το μοτίβο αρχαιοελληνικής τραγωδίας κυριευμένος από την άτη διέπραξε την τελευταία υβριστική προσπάθεια. Η φτηνή γροθιά του στον LeBron James σαν να καλιμπράρισε τον Βασιλιά, να του καθάρισε το μυαλό από όσα λάθη είχε κάνει στην προσέγγισή του και όσα τον αποπροσανατόλιζαν. Μετά από αυτήν την στιγμή, ο James έχει 89 πόντους με 35/60 FG (58%), 25 rebounds, 19 assists, 7 κλεψίματα, 6 τάπες και 3 λάθη σε περίπου 88 λεπτά.

Αν λοιπόν το Cleveland βάλει τον πολυπόθητο πρώτο τίτλο στο άδειο παλμαρέ του, ο LeBron James θα λατρεύεται σαν ήρωας μέχρι το τέλος της ιστορίας3)που, όχι, δεν έχει έρθει, αλλά ο αστάθμητος παράγοντας, ο μοχλός που κίνησε την ιστορία και της έδωσε την τελική τροπή, θα είναι η αχαλίνωτη αλητεία του Draymond Green, το μεγάλο του προσόν, αλλά ταυτόχρονα και η κατάρα του.

Το δίδυμο της συμφοράς

Κι όμως, σήμερα μπορεί να μη συζητούσαμε τα όργια του LeBron, αν δεν έβρισκαν οι Cavaliers ένα ανέλπιστο δώρο στη διάσειση του Kevin Love. Το γεγονός αυτό δεν έδωσε μόνο περισσότερα λεπτά στον καθοριστικό Richard Jefferson, που παίζει άμυνα στις αλλαγές που ούτε ο ίδιος θα πίστευε στα 36 του4)έχει γενέθλια στις 21 Ιουνίου, λιγότερο από 48 ώρες μετά τους τελικούς. Θα γίνει της κακομοίρας αν…, αλλά έχει κάνει full game player τον Tristan Thompson, ο οποίος έπαιξε 42:37 στον έκτο τελικό, περισσότερο και από τον ίδιο τον James, τελειώνοντας με game high +33. Αντίθετα, ο Kevin Love έμεινε στο παρκέ για 12 μόνο λεπτά, έχοντας κατά αδιανόητο τρόπο -6. Σύντροφός του στο χάος ο Iman Shumpert και το -13 του. Μαζί αποτελούν την μεγάλη ελπίδα των Warriors για το έβδομο παιχνίδι5)και φυσικά μετά από αυτό το σχόλιο ο PF του Cleveland θα βάλει τη στολή του Shane Battier ή του Mike Miller και θα κλειδώσει το Πρωτάθλημα με 5-6 τρίποντα.

Brazilian Blur

Αναπάντεχα, ο Leandro Barbosa ήταν και χτες σταθερά ο θετικότερος παίκτης των Warriors, και με έναν Livingston σε κακή μέρα και τον Iguoadala να ρισκάρει την ικανότητά του να περπατά στα γεράματα, μου έκανε τρομερή εντύπωση που δεν έπαιξε περισσότερα από 18 λεπτά. Δεν είναι μόνο τα 4/6 σουτ (όσο και το συνολικό ποσοστό του στη σειρά, με 66%) και οι δύο assists, αλλά και το γεγονός ότι έβγαζε μια αυτοπεποίθηση που έλειπε από τους stars του Golden State. Ξέρω, το “Leandro Barbosa Closer στους 2016 Finals” φαίνεται σουρεαλιστικό, αλλά εδώ έχει επιστρατευτεί ο Varejao σε κρίσιμα λεπτά.

Εντυπωσιακά, είχε θετικό συντελεστή +8 στα 18′ που αγωνίστηκε.

Even MVPs foul out

Δεν είναι η πρώτη φορά στους τελικούς που ο Steph Curry αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα fouls, καθώς προσπαθεί να παίξει επιθετική άμυνα. Το Game 6 ήταν όμως η πρώτη που το πλήρωσε. Οι διαιτητές ανέλπιστα σφύριζαν τα reach-ins του, και 11 λεπτά πριν τη λήξη του χρέωσαν το πέμπτο του foul. Ο LeBron James προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την περιορισμένη δυναμική της άμυνας του Curry υπό την πίεση των πέντε fouls. Τελικά ο Curry διαχειρίστηκε άριστα τον εαυτό του στην οργανωμένη άμυνα, αλλά 4’20” πριν το τέλος  προσπάθησε να αρπάξει την μπάλα από τα χέρια του James σε μια τεμπέλικη πάσα του Irving μετά τις βολές του Thompson, μόνο και μόνο για να του σφυριχτεί ένα αυστηρό έκτο foul.

Σε μια σπάνια έκρηξη αρνητικών συναισθημάτων, πέταξε το περίφημο mouthguard του στους θεατές και αποσύρθηκε υπό τις ιαχές του πλήθους, με την ομάδα του στο -12. Στην επόμενη φάση ο J.R. Smith ευστόχησε σε τρίποντο, λήγοντας το παιχνίδι τέσσερα λεπτά πριν την κυριολεκτική λήξη του.

Δεν σ’ ακούω, δεν έχει σήμα

Σκηνή (pun intended) από τις διακοπές του Harrison Barnes

Νομίζαμε ότι το 2/14 ήταν ο πάτος του βαρελιού για τον Harrison Barnes. Προχτές ξεπέρασε τον εαυτό του, με 0/8, σουτάροντας με την αυτοπεποίθηση 14χρονου με υφέρπον μουστάκι που προσπαθεί να προσεγγίσει τις φίλες τις 17χρονης αδερφής του. Στα δύο τελευταία, τρίποντα, ήταν ντροπιαστικά μόνος του, καθώς κανείς δεν πίστεψε ότι θα μπορούσε να ευστοχήσει, με τους Cavs να αφοσιώνονται στο rebound και τον ίδιο να τρέχει με σκυμμένο το κεφάλι στην άμυνα.

Οι Warriors μπορούν να επιβιώσουν του ιδιοσυγκρασιακού σουτ του Harrison Barnes με τον Iguodala υγιή και τον Green να επιτίθεται στο αντίπαλο καλάθι, αλλά όταν ο Barnes αναγκάζεται να είναι η τρίτη επιλογή, και απαραίτητος floor spacer, τα αβυσσαλέα βάθη της απόδοσής του είναι καθοριστικά.

Τελευταίο, αλλά κορυφαίο, παιχνίδι της σεζόν

Game 7Δευτέρα 20 Ιουνίου 03:00 πμ, Cavaliers @ Warriors, Oracle Arena, Oakland, California

P.S.: Αντί αποχαιρετισμού, σύσσωμο το Ball Hog (πιστεύω) θέλει να δηλώσει την ιδεολογική του αντίθεση στην ιδέα του Dahntay Jones πρωταθλητή NBA6)Editor’s note: Κοσμάς και Λουκάς είναι δηλωμένα στο LeBron’s bandwagon.

P.S.2: Ο έβδομος τελικός ίσως να είναι (και ευχόμαστε όλοι να μην) το τελευταίο παιχνίδι που ο Craig Sager και τα κοστούμια του θα στολίσουν μπασκετικό παρκέ. Ένα τεράστιο μπράβο και ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο (έναν ακόμα) που υψώνει ένα τεράστιο κωλοδάχτυλο στον καρκίνο.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 είχε ανακοινώσει πριν την έναρξη της σεζόν την απόφασή του να αποσυρθεί, δηλώνοντας προβοκατόρικα “This is your chance to take your last shot at me.”. Μετά την ήττα στο πρώτο παιχνίδι των Τελικών ανακοίνωσε τον αγαπημένο του Bill Russell ως διάδοχό του, πρωτοπόρο στους αγώνες αθλητών και Αφροαμερικάνων για όσα τους αναλογούν, που θα γινόταν ο πρώτος μαύρος coach σε οποιαδήποτε από τις major λίγκες των Ηνωμένων Πολιτειών.
2 Editor’s note: Γιάννη αυτό ήταν κακό. Κακό πολύ…
3 που, όχι, δεν έχει έρθει
4 έχει γενέθλια στις 21 Ιουνίου, λιγότερο από 48 ώρες μετά τους τελικούς. Θα γίνει της κακομοίρας αν…
5 και φυσικά μετά από αυτό το σχόλιο ο PF του Cleveland θα βάλει τη στολή του Shane Battier ή του Mike Miller και θα κλειδώσει το Πρωτάθλημα με 5-6 τρίποντα
6 Editor’s note: Κοσμάς και Λουκάς είναι δηλωμένα στο LeBron’s bandwagon

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. GZ7 June 19, 2016 at 13:05 -

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΚΟΡ ΕΙΝΑΙ 610-610!ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟΥΣ???

  2. Paschalis Valtsianis June 19, 2016 at 13:25 -

    Όντως ο Jefferson είναι ιδιαίτερα κομβικός. Με τις αλλαγές που μπορεί να κάνει η άμυνα των Cavs είναι πολύ γρήγορη και ευέλικτη . Ο Love και στο λίγο που έπαιξε εκτός τόπου και χρόνου στην άμυνα.