Farewell to Arms 2019: #23 Memphis Grizzlies

Posted on Jun 1 2019 - 7:32am by Giannis Chatsios

Μετά από μια επταετία που τους έφερνε κάθε χρόνο στα Playoffs, βασιζόμενους στη φιλοσοφία του grit’n grind και με σταθερά το δίδυμο Conley και Gasol, οι Grizzlies τα τελευταία δύο χρόνια τελείωσαν τη σεζόν με losing record, χωρίς να γίνουν γελοίοι και μάλιστα φέτος όντας αξιοπρεπέστατοι. Εκμεταλλευόμενοι της lottery reform και της θεάς τύχης, επιβραβεύθηκαν με τον pick #2 στο φετινό draft, και πλέον ατενίζουν ένα μέλλον με ένα νέο δίδυμο κοντού-ψηλού, όπως όλα δείχνουν τους Ja Morant και Jaren Jackson Jr.

Η σεζόν που τέλειωσε

Στις 21 Νοέμβρη οι Grizzlies κέρδιζαν με 104-103 τους Spurs, σκαρφαλώνοντας στο 12-5, κάτι παραπάνω από ένα μήνα από την έναρξη της σεζόν, προκαλώντας ένα συλλογικό “βρε λες;” στο μυαλό των NBA fans, το οποίο γρήγορα όμως έγινε ένα “μπά, όχι” όταν κέρδισαν μόλις ένα παιχνίδι από τις 29 Δεκέμβρη ως τις 26 Γενάρη. Το τελικό 33-49 είναι απόλυτα δίκαιο με βάση την εικόνα της ομάδας, και μάλλον θετικό για τους νέους παίκτες της. Ο Jaren Jackson Jr. ήταν αναμφίβολα η φωτεινή αχτίδα· κι αν τα νούμερά του δεν φωνάζουν “rookie of the year”, το καταπληκτικό για rookie impact του στην άμυνα και η συνολική επιρροή του στο παιχνίδι τον κάνουν. Ο καλύτερος περσινός τους rookie, o Dillon Brooks πρακτικά έχασε μια χρονιά που οι Grizzlies πολύ θα ήθελαν να δουν ποιες ακριβώς είναι οι δυνατότητες του σε μια αξιοπρεπή ομάδα. Το ίδιο απογοητευτικός ήταν και ο τραυματισμός του Kyle Anderson που, εχμ, έκανε σεζόν Kyle Anderson, και αν και τα νούμερά του δεν ανέβηκαν, ήταν πάντα θετική παρουσία λεπτά του στο παρκέ. Ο JaMychal Green δεν έκανε ποτέ το μπαμ και αποχώρησε, ενώ ο Avery Bradley ξαναέδειξε σφυγμό στα λίγα παιχνίδια του στο Memphis.

Τι την σημάδεψε;

Περισσότερο από κάθε τι, το ορόσημο της περσινής σεζόν για τους Grizzlies δεν είναι αγωνιστικό, αλλά αντίθετα η αποχώρηση του σημαντικότερου παίκτη της ιστορίας τους, του Marc Gasol. Ήταν μια εποχή που εξέπνευσε, και η μετακίνηση ήρθε την κατάλληλη στιγμή, φέρνοντας σε αντάλλαγμα δύο παίκτες σε καλή ηλικία, με ενδεχομένως δυνατότητες που δεν μπορούσαν να δείξουν στο Toronto. Η σεζόν μετά την αποχώρηση του Gasol έγινε κάπως πανηγύρι, κάτι σαν πρόωρο summer league. O Valanciunas έβαζε κατά μέσο όρο 20 πόντους, ο Delon Wright είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του παιχνιδιού του στα χασομέρια της σεζόν με μερικά triple-doubles, o Joakim Noah έπαιξε μπάσκετ, κι ακόμα πιο εντυπωσιακά, το ίδιο έκανε και ο Bruno Caboclo, που μετά τα two years away from being two years away, θύμιζε κατά διαστήματα rotation player.

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Τα πάντα ξεκινούν από την νύχτα του draft, όπου αναμένονται να επιλέξουν τον Ja Morant. Παρότι φοίτησε σε χαμηλής κατηγορίας κολέγιο, ο Ja έγινε ο πρώτος παίκτης με διψήφιο μέσο όρο assists εδώ και πάνω από 25 χρόνια και σκαρφάλωσε με απίστευτη ταχύτητα στα mock drafts. Στο πρόσωπό του οι scouts του NBA βλέπουν μια επιθετική μηχανή με εξαιρετικό court vision, σπινθηροβόλα ενέργεια και ντρίμπλα, ενώ οι Grizzlies τον παρτενέρ του JJJ για την νέα εποχή. Και να σημειώσουμε εδώ, ότι τη βραδιά που θα γίνουν κι επίσημα συμπαίκτες, κανείς τους δεν θα έχει κλείσει τα 20. Εδώ κολλάει και η απόκτηση του Delon Wright. Κατ’ εμέ είναι μια πολύ καλή ιδέα για τους Grizzlies να κλειδώσουν ένα πολυεργαλείο στην περιφέρεια στο peak του, που να καλύπτει τις αμυντικές αδυναμίες του Morant και να του δώσει τον χώρο να μάθει από τα λάθη του. Κι αν ο Morant είναι έτοιμος, ένας παίκτης που ξέρει μπάσκετ και παίζει από το “1” ως το “3” δεν περισσεύει σε κανέναν.

Το επόμενο βήμα στη μετάβαση είναι η δεύτερη σταθερά της άκρως επιτυχημένης δεκαετίας των ’10s, o Mike Conley. για τον οποίον οι Grizzlies μπορούν να οργανώσουν έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό, ακόμα κι αν το συμβόλαιό του είναι ιλιγγιώδες. Ομάδες που χρειάζονται point guard υπάρχουν άφθονες: Pacers, Jazz, Magic, Suns, Timberwolves, Knicks και υπό προϋποθέσεις Pelicans. Οι Grizzlies θα είναι σε θέση να ορίσουν την αγορά, ωστόσο πιθανότατα θα σεβαστούν την επιθυμία του θρύλου της ομάδας, και καλά θα κάνουν. Οι Grizzlies από όσο δείχνουν δεν είναι το μέσο γκρίζο τεχνοκρατικό franchise, κι αυτό μπορεί να είναι ένα selling point για μια αγορά που δεν είναι ακριβώς μπασκετική.

Το τρίτο σημείο είναι η αναζήτηση νέου προπονητή. Ιδανικά χρειάζονται τον άνθρωπο που θα μορφοποιήσει αυτό το νεανικό, και ακόμα ασύνδετο, ρόστερ σε ένα σύνολο με ταυτότητα. Ωστόσο οι top υποψήφιοι δεν βρίσκονται στην αγορά αυτή την στιγμή. Η εκτίμηση του γράφοντος είναι πως η απόλυση του Igor Kokoskov μπορεί να αποτελεί μια κρυμμένη ευλογία για τους Grizzlies, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Sarunas Jasikevicius που με ιντριγκάρει, ωστόσο με δύο χρόνια μόλις προπονητική εμπειρία ως head coach, η μετάβαση στους πάγκους και τον κόσμο του NBA μπορεί να είναι βιαστική. Ο Adrian Griffin φαντάζει ως ο υποψήφιος με το καλύτερο βιογραφικό με 20 χρόνια εμπειρίας στο NBA ως παίκτης και ως προπονητής, φτάνοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο και από τα δύο πόστα. Ως παίκτης άλλωστε θα ταίριαζε στον grit ‘n grind χαρακτήρα της ομάδας, είναι όμως άγνωστο αν η ομάδα θέλει να διατηρήσει αυτό το προφίλ. Άλλα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει είναι ο Alex Jensen, super-assistant των Jazz, ο Jarron Collins, assistant στους Warriors και τέλος ο Nate Tibbets των Blazers, που ήταν υποψήφιος και πρόπερσι, όταν απολύθηκε ο Dave Fizdale.

Τελευταίος παράγοντας, το δόλιο, επαχθές και επωνείδιστο συμβόλαιο του Chandler Parsons, ο οποίος ύστερα από άλλη μια χαμένη σεζόν (95 άσχημα παιχνίδια την τελευταία τριετία) έχει λαμβάνει $25 εκατ. από τους Grizzlies. Όχι ότι θα τους στερήσει κάτι φέτος, αλλά είναι ένα ποσό που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να “νοικιάσουν” τον χώρο τους στο cap με αντάλλαγμα κάποιο asset ακόμη.

Θα τα καταφέρουν;

Καλή ερώτηση. Στις 11 Απριλίου οι Grizzlies ανακοίνωσαν έναν ευρύ ανασχηματισμό του front office, με πιο χαρακτηριστική κίνηση την εμπιστοσύνη στον 30χρονο απόφοιτο νομικής του Duke, Zach Kleiman, που θα έχει ρόλο vice president of basketball operations, και στην ουσία θα λειτουργεί ως GM. Οι Grizzlies έχουν μια σαφή κίνηση, και μια θάλασσα από ερωτηματικά και επιλογές. Το παράδειγμα των τελευταίων ετών δείχνει ότι το ψυχρό, τεχνοκρατικό αγκάλιασμα ενός πλήρους rebuild μπορεί να αποδώσει καρπούς, και αυτό φαίνεται να είναι το προφίλ του νέου front office. Πολλά ξεκινούν από την πρόσληψη και στήριξη του νέου προπονητή. Οι Grizzlies είναι ένας αρκετά well-run οργανισμός και ο πρώτος στόχος είναι να βρουν μια αγωνιστική ταυτότητα γύρω από τους Morant και Jackson και από αυτό θα κριθούν σε πρώτη φάση. Εκτιμώ πως θα τα καταφέρουν.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.