NBA Previews 2016-17: Memphis Grizzlies

Posted on Oct 5 2016 - 4:35pm by Gus Chr

Νέα σεζόν, νέος προπονητής, πολλά εκατομμύρια και μέλλον αμφίβολο. Οι Grizzlies μπαίνουν πλέον στην ζώνη του λυκόφωτος ψάχνοντας αυτό που δεν κατάφεραν με καλύτερο υλικό και νεότερο roster: το να προχωρήσουν βαθιά στα playoffs. Ο David Fizdale αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να μετουσιώσει σε πράξη τα παραπάνω, την στιγμή που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του και το rebuild της ομάδας. Κι όλα αυτά, έχοντας στην κατοχή του μόλις ένα draft pick πρώτου γύρου για τις επόμενες τρεις σεζόν. Δεν το λες και εύκολο. 

mem

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Στο Αμέρικα, ανεξάρτητα για το ποιο άθλημα μιλάμε, έχουν την τάση να ζουν και να πεθαίνουν με παίχτες που έχουν δώσει τα πάντα στις ομάδες τους και τις έχουν οδηγήσει ως ένα σημείο. Αποτελεί, τρόπον τινά, ένα είδος φόρου τιμής και “ευχαριστώ” προς αυτές τις περιπτώσεις (με την εξαίρεση του Pat Riley φυσικά). Οι Grizzlies, ενδεχομένως, να είναι η επιτομή αυτού του παραδείγματος στο μπάσκετ, μιας και δεν μιλάμε για έναν παίχτη αλλά για τρεις. Και μπορεί για παράδειγμα για το Dallas η περίπτωση Dirk Nowitzki να επιστεγάστηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2011, στο Memphis τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζαν, ειδικά την περασμένη χρονιά.

Ωστόσο, στο Tennessee δεν πτοούνται και συνεχίζουν με το ίδιο μοντέλο που τους έχει οδηγήσει έξι φορές στην post season τις τελευταίες ισάριθμες χρονιές. Οι Mike Conley, Marc Gasol και Zach Randolph θα ηγηθούν και πάλι της προσπάθειας για μια παρουσία στην post season, ευχόμενοι πως η φετινή χρονιά θα είναι πιο ευνοϊκή για τους ίδιους και για τους συμπαίκτες τους, όσον αφορά τους τραυματισμούς. Στην άκρη του πάγκου, όμως, δεν θα έχουν πλέον τον David Joerger, αλλά τον μέχρι πρότινος βοηθό του Erik Spoelstra στο Miami, τον David Fizdale, και η ερώτηση που τέθηκε αυτόματα είναι η εξής: θα δούμε κάτι διαφορετικό από το Memphis ή ο rookie coach θα ακολουθήσει την πεπατημένη; Η επιλογή είναι εύκολη, όπως θα δείτε και στις παρακάτω γραμμές.

Καλοκαιρινά ειδύλλια και αποχαιρετισμοί

Η αποχώρηση Joerger ήταν αυτή που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της off season. Ο νυν προπονητής των Kings έδωσε ψυχή και σώμα στο Memphis, προσφέροντάς μας μερικά από τα πιο ωραία μπασκετικά βράδια που περάσαμε ποτέ. Η αντίδρασή του μετά το τέλος της σειράς με το San Antonio, όταν και βούρκωσε, τα λέει όλα, καθώς και ο ίδιος γνώριζε πως αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που καθόταν εκεί ως head coach των Grizzlies.

Όπως προαναφέραμε, τη θέση του πήρε ο David Fizdale, ο οποίος κατέκτησε δύο δαχτυλίδια όντας στο προπονητικό επιτελείο των Heat. Στο αγωνιστικό κομμάτι, προτεραιότητα ήταν να συνεχίσει να φοράει την φανέλα των Grizzlies o Conley. Η αύξηση του salary cap έδωσε το δικαίωμα στον παίχτη να ζητήσει τον ουρανό με τ’άστρα και το franchise να του τον προσφέρει: πέντε χρόνια, με κάτι παραπάνω από $152 εκατομμύρια. Καλά είναι, αν και τα $34,5 εκατομμύρια της τελευταίας χρονιάς δεν είναι εγγυημένα1)Πηγή: spotrac.com. Ο Gasol είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο επέκτασης με την ομάδα από το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ ο Randolph μπαίνει στον τελευταίο του χρόνο.

Όσον αφορά τις αφίξεις, δίπλα στα τοτέμ των “Αρκούδων” ήρθε να προστεθεί ο Chandler Parsons, σε μια προσπάθεια να βρεθεί πια ένα τριάρι που θα ξορκίσει το φάντασμα του Rudy Gay, στο κομμάτι “τα κάνω σχεδόν όλα και συμφέρω”. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως για τα $94,4 εκατομμύρια που έδωσαν οι Grizzlies στον πρώην παίχτη του Dallas, θα πρέπει να κάνει το -πολύ- κάτι παραπάνω, και το γεγονός πως πολλοί φίλοι της ομάδας είδαν με “μισό μάτι” την κίνηση αυτή, μάλλον είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη των training camps και ο Parsons επιδίδεται ακόμα σε non contact training, λόγω της αποθεραπείας που ακολουθεί για το γόνατο. Ήδη κάποιοι κακεντρεχείς (δεν βγάζουμε τους εαυτούς μας από αυτήν την κατηγορία) σκέφτονται: “94 εκατομμύρια στα σκουπίδια”.

Ως Grizzly θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο NBA και ο Tony Wroten, ο οποίος με τους συνεχόμενους τραυματισμούς πήγε μάλλον σε λάθος ομάδα. Τα θαύματα, αγαπητέ Tony, γίνονται στο Phoenix που επιστρατεύουν σαμάνους. Ρώτα τον Grant Hill. Πέραν της πλάκας, όσο ήταν υγιής ο Wroten έκανε εξαιρετικά παιχνίδια στους Sixers, προσφέροντας τόσο σκοράρισμα όσο και σε distributing. Fingers crossed, λοιπόν. Tέλος, τις προσθήκες ολοκλήρωσαν ο James Ennis, o oποίος επέστρεψε εκ νέου στο FedEx Forum, και ο Troy Daniels. Στο κομμάτι των rookies, θα δούμε τους Wade Baldwin IV και τον Deyonta Davis, από το Vanderbilt και το Michigan State αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι ο δεύτερος κατέληξε στο Memphis μαζί με τον Rade Zagorac (#35) ως αντάλλαγμα ενός pick πρώτου γύρου για το 2019 με τους Celtics.

Σε σχέση με το roster που τελείωσε την περσινή σεζόν, μακρυά από το Memphis θα αγωνιστούν οι Chris Andersen (Cleveland), Matt Barnes και Jordan Farmar (Sacramento), Courtney Lee (New York), Lance Stephenson (New Orleans), Bryce Cotton (Anadolu Efes) και Mario Chalmers (προς ώρας ακόμα ελεύθερος).

Depth Chart

mem

Τι περιμένουμε φέτος

Μια από τα ίδια, με ελάχιστες διαφορές, όσον αφορά τη μεταφορά της μπάλας από τη μία άκρη στην άλλη. Ο Fizdale έχει πάρει πολλές φορές τα εύσημα από το σύνολο του οργανισμούς των Heat, για την συνεισφορά τους στο αγωνιστικό στυλ της ομάδας στην LeBron-Wade-Bosh εποχή και δεν είναι κρυφό ότι προτιμά ένα ανάλογο τέμπο στο παιχνίδι. Ωστόσο, επειδή το Memphis δεν διαθέτει κάτι από τα παραπάνω, μάλλον θα πάει σε δοκιμασμένες λύσεις. Αυτό που θέλει να προσθέσει, όπως ο ίδιος δήλωσε πριν από περίπου δύο μήνες είναι το pace, αλλά όχι απαραίτητα για να σουτάρει γρήγορα η ομάδα του, αλλά για να εξερευνήσει τι επιλογές της δίνονται όταν η άμυνα δεν είναι σεταρισμένη.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως και ο Joerger νωρίς στην περσινή σεζόν ήθελε να κυνηγήσει το γρήγορο παιχνίδι, με αποτέλεσμα οι Gasol και Randolph να τα “φτύνουν” μετά από τα συνεχόμενα sprints, για να το αλλάξει στα πιο γνώριμα για τους παίχτες plays. Ο Fizdale από την πλευρά του δηλώνει πως “δεν χρειάζεται να φτιάξεις ή να διορθώσεις κάτι, αν αυτό δεν είναι χαλασμένο”, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να αλλάξουν φιλοσοφία οι Grizzlies. Επιπλέον, στις ίδιες δηλώσεις, αναφέρεται πως το βάρος πλέον πέφτει πάνω στον Conley. Και όχι για να γίνει ο μόνος ηγέτης της ομάδας, αλλά για να γίνει το σημείο αναφοράς του φετινού Memphis.

O στόχος του Fizdale για τον παίχτη είναι να μπορέσει να συμπεριληφθεί στο φετινό All Star Game, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι τώρα στην καριέρα του, λόγω του συνωστισμού του A-Class point guards που υπάρχει στην Δύση. Ο 28χρονος Conley αποτελεί ίσως την πιο υποτιμημένη περίπτωση PG στη λίγκα, ακριβώς λόγω της συνύπαρξής του με τους Westbrook και Curry (και Paul και Lillard) αυτού του κόσμου. Παίρνοντας ως βάση τις δηλώσεις Fizdale, θεωρητικά περιμένουμε από τον παίχτη κάτι παραπάνω από το περσινό 15,3/6,12)Πηγή: basketball-reference.com. Και μεταξύ μας, αυτή θα είναι και η απαίτηση πολλών, μετά το συμβόλαιο που υπέγραψε ο ίδιος τον περασμένο Ιούλιο.

 …and now for something completely different

Ενώ ξέρουμε πολύ καλά τι μπορεί να κάνει η τριάδα όταν βρίσκεται στο παρκέ, η φετινή μεταβλητή είναι -αναπόφευκτα- ο Parsons. O -οσονούπω- 28χρονος small forward έχει δείξει πολλές φορές πως όταν είναι υγιής, μπορεί να προσφέρει πολλά στην ομάδα του. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αυτό ακριβώς: το αν μπορεί να μείνει υγιής. Η ιστορία των δύο τελευταίων σεζόν, δείχνει πως όχι και -όπως αναφέρθηκε πιο πάνω- το γεγονός ότι βρισκόμαστε τρεις βδομάδες πριν την έναρξη της χρονιάς και ο ίδιος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα πλήρη επαφή στις προπονήσεις, είναι κάπως ανησυχητικό, μιας και υπολογιζόταν πως θα είναι έτοιμος νωρίτερα.

Ο προπονητής του, πάντως, δεν δείχνει να ανησυχεί αφού όπως φαίνεται και στις δηλώσεις του στο άνωθεν link “τον υπολογίζει να είναι ο δικός του LeBron James, o δικός του Dwyane Wade”. Μάλλον θέλησε να καλύψει όλα τα πιθανά σενάρια με την συγκεκριμένη ονοματολογία. Σε κάθε περίπτωση, αν ο Parsons μείνει γερός, το Memphis θα εμφανιστεί εξίσου ανταγωνιστικό με την περσινή χρονιά.

Eπιπλέον, έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στον 25χρονο Troy Daniels, ο οποίος αποτελεί μια εξαιρετική λύση στο περιφερειακό σουτ και value for money, υπογράφοντας για $10 εκατομμύρια για τρία χρόνια, με την αύξηση του salary cap. O πρώην παίχτης των Hornets έχει ποσοστό καριέρας 43% από την γραμμή των τριών πόντων και είναι δεδομένο πως θα πάρει τις ευκαιρίες του από τον Fizdale ελλείψει κλασικού σουτέρ. Στην εξίσωση αυτή, βάλτε πως ναι μεν θα βρίσκει μπροστά του τους Vince Carter και Tony Allen, αλλά ουδείς εκ των δύο δεν διαθέτει καλύτερο σουτ από τον νεότερό τους Daniels. Αφήστε που αμφότεροι οι βετεράνοι θα περάσουν και αρκετή ώρα στο “3”. Ενδεχομένως, λοιπόν, να δούμε και αρκετά split outs φέτος από το Memphis.

Τέλος, έχουμε κρατήσει μια ειδική μνεία στον Brandan Wright. Όπου κι αν έχει αγωνιστεί το 28χρονο καμάρι του Nashville, έχει αποδειχθεί συνώνυμο του efficiency, αφού το χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ στην καριέρα του για μια full season έφτανε το 51,3%. Δεν μας πιστεύετε; Κάντε τον κόπο και ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα:

bw

Ο πίνακας είναι από το basketball-reference.com.

Η αποτελεσματικότητα του Wright έχει να κάνει με δύο παράγοντες: 1) Με το ότι δεν εκβιάζει τις προσπάθειές του, όση ώρα βρίσκεται πάνω στο παρκέ και 2) είναι εξαιρετικός στο off ball movement, και συγκεκριμένα τον τρόπο που βουτάει προς το καλάθι μετά το screen. Εφόσον το γόνατό του μείνει υγιές, ετοιμαστείτε να δείτε ανάλογα ποσοστά και, ίσως, λίγο περισσότερους πόντους κατά μ.ο.

Ξεχωριστό Κεφάλαιο: Tony Wroten

Διάολε, μας στεναχωρεί όταν βλέπουμε έναν παίχτη, όχι απλά να μπορεί να παίξει, αλλά να πρωταγωνιστήσει και τον θερίζουν οι τραυματισμοί. Ο Wroten αφήνει πίσω του την Philadelphia και -ελπίζουμε- τις κατάρες και επικεντρώνεται στο νέο κεφάλαιο της καριέρας του. Σκόρερ, πασέρ, εξαιρετικός ball handler και tempo changer μοιάζει ιδανικό συμπλήρωμα για τον Conley. Δεν θα φτάσει τα νούμερα που είχε όσο έπαιζε στους Sixers, αλλά εφόσον αγωνιστεί θα δώσει ποιοτικά λεπτά.

Με έχεις κάνει ξενύχτη

Θα θέλαμε πάρα πολύ να θέσουμε κάποιο καινούριο στοιχείο στην κατηγορία αυτή, αλλά δεν μας βοηθάει η κατάσταση. Τα ξενύχτια μας, λοιπόν, θα κινούνται και πάλι γύρω από τον Conley, ο οποίος με βάση τα παραπάνω λόγια του προπονητή, ίσως επιδοθεί σε μια monster χρονιά. Ο ίδιος αποτελεί τον τρίτο καλύτερο floor general της λίγκας, πίσω από Paul και Wall, στην ικανότητα που έχει να σετάρει το παιχνίδι της ομάδας του. Κατά τα άλλα περιμένουμε με ανυπομονησία ένα 20/20 από τον Gasol και μια vintage εμφάνιση από Randolph και Carter.

Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης

Καμία απολύτως απόσταση. Τα έχουμε πει όλα παραπάνω, οι Grizzlies δεν αλλάζουν.

Highlights

Παραδέχομαι ότι θα κλέψω λίγο, μιας και το video δεν είναι περσινό, αλλά τι να κάνω που θέλω να δω κάτι αντίστοιχο φέτος με αυτό του ’14-’15;

Επιπλέον, στεκόμενος ξανά στον Troy Daniels, ζούμε για την βραδιά που θα φορτώσει με 25 πόντους το αντίπαλο καλάθι, έχοντας επτά τρίποντα.

Πρόβλεψη

Αν όλα πάνε καλά (τραυματισμοί δηλαδή) μάλλον θα κινηθούν στην περιοχή των 38 – 40 νικών, κλατάροντας προς το τέλος της regular, κάτι που θα τους στοιχίσει την είσοδό τους στην post season.

ballhog rainbow

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Πηγή: spotrac.com
2 Πηγή: basketball-reference.com