NBA Previews 2016-17: Philadelphia 76ers

Posted on Oct 18 2016 - 4:41pm by Kosmas Kapsalis

H ομάδα που επέλεξε το πιο μακροχρόνιο πλάνο αποτυχίας ως τον καλύτερο δρόμο για την κορυφή, απογοητεύτηκε κι η ίδια με τα αποτελέσματα της διαδικασίας, “The Process”, και ο εμπνευστής αυτής, ο πολύς Sam Hinkie, εκπαραθυρώθηκε. Και εκπαραθυρώθηκε την στιγμή που η όλη διαδικασία δείχνει να περνάει το ζοφερό βάθος της και να αρχίζει να ανεβαίνει, αφήνοντας όλον τον κόσμο με την απορία αν στερήθηκε σε οριακό σημείο η υπομονή ή αν αυτή η αλλαγή επιτάχυνε τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο #1 draft του “Process” έφερε στην ομάδα τον Simmons και ο Embiid πάτησε παρκέ, ενώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατέφτασε κι ο Saric. Τα κομμάτια συγκεντρώνονται, ο προπονητής υπάρχει, αλλά το φως που αχνοφαίνεται στο βάθος δεν είναι ακόμα βέβαιο αν είναι το τέλος του τούνελ που έχει μπει η ομάδα εδώ και τέσσερα χρόνια, ή ο Υπερσιβηρικός που έρχεται με φόρα.

phi

“Trust the Process” (but, did you?)

H περσινή χρονιά σας βρήκε στον πάτο του βαρελιού και να ξύνετε και λίγο μήπως έχει και παρακάτω. Οι Sixers τερμάτισαν -προφανώς- στην τελευταία θέση του ΝΒΑ, με μόλις 10 νίκες σε 82 προσπάθειες. Κατέχουν κι επίσημα το τρίτο χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ μετά το 7-59 των Bobcats του 2012, χρονιά του πιο πρόσφατο Lock Out, εξ’ου και τα λιγότερα παιχνίδια, και το 9-73 που είχαν πάλι οι 76ers το 1973. Τέσσερα χρόνια μετά το ναδίρ του ’73, οι Sixers ήταν στους Τελικούς της λίγκας με αντιπάλους τους Blazers – για να δούμε αν καταφέρουν να αναστηθούν και πάλι1)Βέβαια, μεσολάβησε η “Δευτέρα Παρουσία” στο πρόσωπο του Julius Erving, αλλά you get the picture…. Δεν τους έφτανε, όμως, μόνο ένα αρνητικό βάθρο. Ήθελαν και πρωτιά. Συγκεκριμένα, οι Sixers κέρδισαν το Denver στις 25/3/2015 και αμέσως μετά, στις 27/3 έχασαν από τους Clippers. Και συνέχισαν να χάνουν. Τελείωσε η σεζόν 2014-15 με 10 σερί ήττες, ξεκίνησε η περσινή χρονιά, έχασαν τα δυο παιχνίδια του Οκτώβρη, κι έχασαν και όλα τα παιχνίδια του Νοέμβρη. Ξανακέρδισαν τους Lakers την 1/12, μετά από 28 συνεχόμενες ήττες – το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία της λίγκας. Τη δεύτερη θέση, με 26 σερί αποτυχίες μοιράζονται οι Cavs του 20112)Big surprise, την πρώτη χρονιά χωρίς τον “Βασιλιά” και (μαντέψτε!) οι προπέρσινοι 76ers. Συνολικά, στα τρία τελευταία χρόνια της ”process”, η ομάδα είχε 19, 18 και 10 νίκες αντίστοιχα. Σύνολο 47. Όσες είχαν οι Warriors στις 9 Φεβρουαρίου μετά το 123-110 με το Houston που τους πήγε στο 47-4…

Aυτή η εικόνα είναι που τερμάτισε την πίστη των ιδιοκτητών στο “Process”, οδηγώντας τον Hinkie σε παραίτηση3)Kαι τον Μαντζούκα στην κοινωνική αναταραχή., τον D’Antoni σε ρόλο βοηθού προπονητή, υπεύθυνο για την επίθεση της ομάδας και την οικογένεια Colangelo στο τιμόνι του front office του οργανισμού.

Καλοκαιρινά ειδύλλια και αποχαιρετισμοί

Αν εξαιρέσουμε την ενίσχυση με rookies, είτε από το φετινό draft είτε από παλαιότερα -και για τους οποίους θα μιλήσουμε σε λίγο- οι υπόλοιπες προσθαφαιρέσεις ήταν χειρουργικής ακρίβειας, ενέσεις εμπειρίας σε ένα ρόστερ άκρως νεανικό, να κουμπώνουν ακριβώς πάνω σε αυτό που ζητάνε οι Sixers, χωρίς όμως να αφαιρούν πολύτιμο χρόνο από τους μικρούς που τον χρειάζονται. Το κενό του Carl Landry όχι απλά δεν χρειαζόταν να καλυφθεί, αλλά δημιουργήθηκε επίτηδες στην απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί περισσότερος χρόνος για τον στρατό από ψηλά κορμιά που υπάρχουν στην Philadephia.

Αντίθετα, η μόνη θέση στην οποία οι Sixers δεν έχουν να παραθέσουν κάποιο πολύτιμο project είναι αυτή του point guard, και δευτερευόντως αυτή του shooting guard. Η αποχώρηση του Ish Smith, που εξαργύρωσε την πολύ καλή περσινή του χρονιά με ένα καλό -και επιτέλους σταθερό- συμβόλαιο στο Detroit, μαζί με αυτή του Isaiah Canaan, που έδωσε πολύτιμες λύσεις με το σουτ του ως combo guard, άφησαν μία τεράστια τρύπα στην περιφέρεια της ομάδας. Κανένα πρόβλημα, καθώς ο Jerryd Bayless αποκτήθηκε για να είναι ο βασικός playmaker της ομάδας και να περάσει σε δεύτερο ρόλο του χρόνου, όταν και θα αποκτηθεί ο franchise playmaker – αν, φυσικά, όλα πάνε βάσει σχεδίου. Ο Sergio Rodriguez ήρθε από την Real για να αποτελέσει τον αναπληρωματικό point guard και να αναχωρήσει του χρόνου για την Ισπανία ή κάποια άλλη ομάδα του ΝΒΑ, αν τα πάει εξαιρετικά. Τελευταία προσθήκη, για να ξεκινάει στο “2” στην θέση του απογοητευτικού Nik Stauskas, ο Gerald Henderson, ένας από τους πιο σταθερούς μέτριους – προς καλούς guards της λίγκας, σε μία κίνηση με λογική αντίστοιχη του Bayless, δηλαδή να παίξει για ένα διάστημα βασικός μέχρι να περάσει στον πάγκο στη θέση του μελλοντικού καλύτερου παίκτη που θα αποκτηθεί. Ο σχεδιασμός είναι απόλυτα λογικός, και ενώ θα κριθεί προφανώς στην πράξη, βλέπουμε ότι το πνεύμα του Sam Hinkie κατοικεί ακόμα στην Philadelphia.

Rookie Peek

Οι φετινοί rookies των Sixers συνολικά έχουν ένα κοινό: δεν είναι κανένας από την Αμερική. (3-1)+2 είναι η φόρμουλα που μας δίνει τους παίκτες που θα αγωνιστούν φέτος για πρώτη φορά στο ΝΒΑ με τη φανέλα της Philadelphia. Στο draft επιλέχτηκε ο 19χρονος Τούρκος Furkan Korkmaz με το 26ο pick, αλλά δεν θα κάνει ακόμα το βήμα για το ΝΒΑ και θα συνεχίσει στην Efes. Με το 24ο pick4)Το οποίο ήρθε στα χέρια τους από το trade που δυο χρόνια πριν έστειλε τον Andrew Wiggins στην Minnesota για τα μάτια του Kevin Love, διάλεξαν τον Γάλλο Timothé Luwawu-Cabarrot. Κερασάκι στην τούρτα, βέβαια, το #1 pick, το πρώτο της ομάδας μετά από 20 χρόνια και το θρυλικό draft του ’96 που έφερε στην ομάδα τον Iverson, με το οποίο επέλεξαν τον πρωτοετή του LSU, και Αυστραλό στην καταγωγή, Ben Simmons, τον παίκτη που οι ομάδες είχαν σημειώσει στα τεφτέρια τους εδώ και χρόνια, περιμένοντας την παρουσία του στο φετινό draft, και βλέποντας στο πρόσωπό του έναν παίκτη με σπάνιο ταλέντο, που διαθέτει ιδανικό συνδυασμό κορμιού και ικανοτήτων, ικανό να ηγηθεί εξαρχής μιας ομάδας.

Εκτός αυτών, όμως, φέτος θα αγωνιστούν στο ΝΒΑ και δυο παίκτες παλιότερων draft επιλογών, τους δύο εκ των οποίων αδημονούμε εδώ και χρόνια να δούμε. Πρώτος και καλύτερος ο Joel Embiid, #3 επιλογή στο χιλιοτραγουδισμένο draft του 2014, που έχασε τις δυο πρώτες σεζόν λόγω εγχειρήσεων στο πόδι. Ο Embiid δείχνει πλέον καλά, σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, και οι φίλαθλοι της ομάδας βλέπουν στα πρόσωπα εκείνου και του Simmons τους παίκτες που θα βγάλουν την ομάδα από την ανυποληψία. Πρωτοεμφανιζόμενος και ο Dario Saric, επίσης επιλογή του 2014, στο #12, ο οποίος “ψήθηκε” στην Efes και πλέον θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι ο ντόρος γύρω από το όνομά του αλλά και η υπομονή για το άλμα στο ΝΒΑ δεν ήταν επί ματαίω.

Depth Chart

phi

Τι περιμένουμε φέτος

Μια καθ’ όλα μεταβατική χρονιά. Tα πράγματα ίσως να ήταν λίγο ή περισσότερο διαφορετικά αν δεν υπήρχε η ατυχία του τραυματισμού του Simmons στην προετοιμασία, ο οποίος υπέστη κάταγμα στο πόδι και θα λείψει μέχρι -τουλάχιστον- την νέα χρονιά. Ο τραυματισμός του είναι αρκετά ύπουλος, και η έλλειψη στόχων ενδεχομένως να παρατείνει την απουσία του από τα παιχνίδια, προκειμένου να αποθεραπευτεί πλήρως. Το “ερωτηματικό” στην ατυχία πηγαίνει συνδυαστικά με το παρακάτω tweet. O Simmons όπως είχε γραφτεί, είχε βάλει περίπου 15 μυικά κιλά μέσα στο καλοκαίρι κι αυτό παρουσιαζόταν ως κάτι καλό, μια ένδειξη ότι το -έτσι κι αλλιώς “NBA-ready”- κορμί του δυνάμωσε κι άλλο για τις απαιτήσεις της λίγκας. Κι έπειτα ήρθε αυτό.

Ο Tim Grover θεωρείται στην Αμερική -κι όχι μόνο- guru της γυμναστικής και της διατροφής με εξειδίκευση στο μπάσκετ, έχοντας χτίσει την καριέρα του, όντας ο προσωπικός κι αποκλειστικός γυμναστής και σύμβουλος του Michael Jordan. Πλέον ιδιωτεύει, αναλαμβάνοντας παράλληλα και αρκετούς αθλητές στην προσπάθειά τους για αποθεραπεία έπειτα από τραυματισμούς, με πιο πρόσφατο λαμπερό του πελάτη τον Dwyane Wade. Ότι έχει βάση ως λογική το tweet του Grover, είναι αναμφίβολο. Το αν εκεί οφείλεται ο τραυματισμός του Simmons είναι άγνωστο.

Το σίγουρο είναι πως το σχέδιο των Sixers για (όσο μπορούσαν) άμεσο ανταγωνισμό, θα πάει ακόμα λίγο παραπίσω. Λογικά δεν θα επιδοθούν στο ίδιο ξεδιάντροπο tanking των τελευταίων χρόνων, αλλά ασφαλώς θα βρίσκονται στην λοταρία του Μαΐου.

…and now for something completely different

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν για την αδυναμία μου στον Joel Hans Embiid. Μεγάλο μέρος του rebuilt που έκανα στη LoL έγινε μόνο και μόνο για να τον τσιμπήσω στην ίδια θέση με τους 76ers, με την πορεία της fantasyακής μου ομάδας έκτοτε να μην διαφέρει και κατά πολύ από εκείνη των Sixers. Είναι προφανές, συνεπώς, ότι πανηγυρίζω στην ιδέα της εισόδου του στα παρκέ του ΝΒΑ. Ξέχωρα, όμως, από οποιαδήποτε δικιά μου επιθυμία, είναι νομίζω αντικειμενική ”ανάγκη” να δούμε έναν υγιή Embiid στα γήπεδα, κι αυτό φάνηκε κι από τα ελάχιστα δείγματα που έχει δείξει ως τώρα στα preseason. Οι λίγες (πάρα πολύ λίγες) εικόνες που έχουμε για εκείνον από την μοναδική του χρονιά στο Kansas (και γενικότερα στο basket μιας κι άρχισε να παίζει στα 16 του περίπου) και τα φετινά φιλικά αφήνουν την αίσθηση ότι είναι ο μόνος ίσως παίκτης των Sixers που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα τους. Tα συμπεράσματα από τα έξι φιλικά που έχει αγωνιστεί ως τώρα είναι πολύ καλά, και οι μέσοι όροι του να είναι 10 πόντοι και 5,5 rebounds σε μόλις 14 λεπτά παιχνιδιού. Είχε ακόμα σχεδόν ένα κόψιμο σε κάθε παιχνίδι, και συνολικά 25/31 βολές. Πέρα από τα στατιστικά, όμως, είναι η εικόνα του στα παιχνίδια και τα χαρακτηριστικά που, σιγά αλλά σταθερά, βγάζει στο παρκέ. Χαρακτηριστικά σε άμυνα και επίθεση που περιμέναμε με αγωνία και βλέπουμε με αγαλλίαση πως πράγματι υπάρχουν.

Βέβαια, η επάνοδος του Embiid φέρνει τους Sixers αντιμέτωπους με το πρόβλημα που όλοι γνωρίζουν, και οι ίδιοι αναγνωρίζουν, πως υπάρχει. Τα τελευταία lottery picks του περίφημου σχεδίου του Hinkie ήταν όλα στη λογική “παίρνουμε τον καλύτερο διαθέσιμο παίκτη, παραβλέποντας την θέση του” κι έτσι βρέθηκαν με τον Saric που οκ, στο ΝΒΑ μπορεί να παίξει στο “3”, τον Simmons που είναι PF, και τους Nerlens Noel, Joel Embiid, Jahlil Okafor που παίζουν στο “5”. Ο Noel είναι ικανότατος αμυντικά, αλλά επιθετικά είναι απειλητικός μόνο μέσω επιθετικών rebounds, ή alley-oops. O Okafor από την άλλη, έχει σπουδαίες επιθετικές αρετές, που θυμίζουν ευθέως center παλιάς κοπής, αλλά αμυντικά είναι -τουλάχιστον- αδιάφορος. Ο Embiid στα χαρτιά έχει τα καλά και του ενός και του άλλου, αλλά πρέπει να τον δούμε και με συνέπεια και συνέχεια και να επιβεβαιώσουμε την αντοχή του στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις του ΝΒΑ. Το σύστημα αυτό, όμως, δεν είναι δυνατόν αν δουλέψει. Okafor και Embiid είναι αδύνατο να σταθούν στο “4”, ενώ ακόμα και το πείραμα με τον Noel απέτυχε, με πρώτον να το δηλώνει ο ίδιος, αλλά να το επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος πλέον της ομάδας, Bryan Colangelo. Ένας τουλάχιστον από τους ψηλούς πρέπει να αλλάξει πολιτείες. Αυτό το ξέρουν οι Sixers. Το πρόβλημα είναι ότι το ξέρουν και οι υπόλοιπες ομάδες, με αποτέλεσμα να προσφέρουν ψίχουλα σε σχέση με την αξία των παικτών, γνωρίζοντας ότι οι Sixers βρίσκονται σε μειονεκτική διαπραγματευτικά θέση. Το ιδανικό σενάριο είναι η ανταλλαγή του Okafor για έναν περιφερειακό, και η προσπάθεια ο Noel να ταιριάξει με τον Embiid. Πρακτικά, Okafor και Noel είναι ακόμα παροπλισμένοι από μικροτραυματισμούς κι ο Embiid πάει για βασικός με περιορισμένα λεπτά. Το ευχάριστο είναι πως ενώ αρχικά είχε λεχθεί πως δεν θα παίζει στα back to back παιχνίδια (δύο παιχνίδια σε δύο συνεχόμενα βράδια), πλέον αίρεται ο συγκεκριμένος περιορισμός.

Διάγραμμα της κολεγιακής καριέρας των 20 τελευταίων ψηλών που έγιναν lottery picks. Αρκετά καλή παρέα..

Διάγραμμα της κολεγιακής καριέρας των 20 τελευταίων ψηλών που έγιναν lottery picks. Αρκετά καλή παρέα..

Με έχεις κάνει ξενύχτη

Μόνο Embiid κι εδώ. Μέχρι να επιστρέψει ο Simmons τουλάχιστον. Καλός ο -τα κάνω όλα και συμφέρω- Saric, καλός ο McConnell κι ο Sergio, εντυπωσιακός ψηλά ο Noel, και πανέμορφος στο post o Okafor, αλλά το πραγματικά ξεχωριστό στοιχείο της Phily για να ξενυχτάς είναι ο Καμερουνέζος.

Πέρα όλων των άλλων στοιχείων του, έχει κι έναν από τους πιο διασκεδαστικούς λογαριασμούς στο twitter, μιας και δεν διστάζει από το να την πέσει ανοιχτά στη Rihanna, μέχρι να αυτοσαρκαστεί..

Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης

Σίγουρα οι Sixers θα τραβήξουν πολλά βλέμματα φέτος. Δεν θα παίξουν μπάσκετ που θα θαμπώσει το μάτι κι όχι λόγω προβληματικής καθοδήγησης από τον πάγκο, μιας κι εκεί θα βρίσκεται για τέταρτη συνεχή χρονιά ο προερχόμενος από τη μεγάλη σχολή των -με σήμα προέλευσης- Spurs, Brett Brown. Αντίθετα, και φέτος, το ταλέντο εντός παρκέ θα είναι που θα υστερεί, παρότι διαθέτουν πολλά κι ενδιαφέροντα projects για να χάσουμε τον ύπνο μας. Οι Sixers θα έχουν την προσοχή μας, προκειμένου να δούμε ακριβώς τη θεωρία να γίνεται πράξη. Τον Embiid να κερδίζει αργά και σταθερά πόντους αυτοπεποίθησης, τα λεπτά του να ανεβαίνουν και να βγάζει τις ικανότητές του στο παρκέ. Ταυτόχρονα, την κατάσταση με τους τρεις centers, για όσο ακόμα διαρκέσει η συνύπαρξή τους, να γίνεται όλο και πιο δυσλειτουργική. Την ποιότητα στους guards να είναι αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη στους ψηλούς, και με τον Robert Covington, αν απαντάει στα ερωτηματικά σταθερότητας που του τίθενται, να είναι ίσως η μόνη επιθετική απειλή από την περιφέρεια. Όταν επιστρέψει ο Simmons το επίπεδο θα ανέβει και οι νίκες ίσως πυκνώσουν λίγο, μονάχα τόσο όμως, ώστε να αναθαρρήσει η απογοητευμένη fan base της ομάδας.

Πρόβλεψη (έτσι, για να γελάμε στο postseason roundtable)

Προτελευταία θέση στην Ανατολή και την Atlantic, λόγω της ύπαρξης της ομάδας Eurocup του Brooklyn, με ρεκόρ συν/πλην τρεις νίκες από τις 23.

ballhog rainbow

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Βέβαια, μεσολάβησε η “Δευτέρα Παρουσία” στο πρόσωπο του Julius Erving, αλλά you get the picture…
2 Big surprise, την πρώτη χρονιά χωρίς τον “Βασιλιά”
3 Kαι τον Μαντζούκα στην κοινωνική αναταραχή.
4 Το οποίο ήρθε στα χέρια τους από το trade που δυο χρόνια πριν έστειλε τον Andrew Wiggins στην Minnesota για τα μάτια του Kevin Love

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Michalis Tziros October 19, 2016 at 02:43 -

    Τίμιε Κοσμά, οριακά Eurocup οι Nets!!! Χαχαχα, ωραία (όπως και ΌΛΕΣ οι υπόλοιπες, δικές σου και μη) ανάλυση

  2. 74 October 19, 2016 at 20:02 -

    Embiid και ξερό ψωμί! (καλά, πίτσα, κρέπα, κάτι τέλος πάντων! )