Locked Out League: Ενδεχομένως η Καλύτερη ΝΒΑ Fantasy Λίγκα στον Κόσμο

Posted on Aug 25 2015 - 11:12am by Nicolas Radicopoulos

Εναλλακτικός τίτλος: 

“Πώς μέσα από το ΝΒΑ Fantasy δημιουργήθηκε μία πανέμορφη κοινότητα ανθρώπων”

Ένα κείμενο του excelολάγνου Nίκου Ραδικόπουλου, με την πολύτιμη συνεισφορά της αύρας του πρωταθλητή (έστω “πρώην”, διάολε…) Γιάννη Χάτσιου.

Τόσο στα δύο προηγούμενα εισαγωγικά κείμενα του Ball Hog για το NBA fantasy (πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα), όσο και σε παλαιότερα κείμενα του site, μη αποκλειστικά fantasιακού περιεχομένου, σας έχουμε προσκαλέσει στις λίγκες που, από την ΝΒΑ season 2015-16, θα φτιαχτούν από το site μας, προτρέποντάς σας «να έρθετε να παίξετε με τους καλύτερους». Στο παρόν κείμενο θα γίνει μία παρουσίαση αυτής ακριβώς της θέσης, μια εξήγηση, αν θέλετε, της έπαρσης μας. Τους λόγους, δηλαδή, που θεωρούμε πως η γνώση μας γύρω από το fantasy, όπως αυτή αποκτήθηκε τόσο μέσα από τα χρόνια εμπειρίας των συντελεστών του site, όσο, και ενδεχομένως κυρίως, μέσα από το στήσιμο και την καθημερινή λειτουργία της Locked Out League, στην οποία όλοι οι συγγραφικά συμμετέχοντες σε αυτό το site παίζουμε (και που ενδεχομένως είναι η καλύτερη ΝΒΑ Fantasy λίγκα στον κόσμο!), θα σας παρέχει το πλαίσιο που θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε σε βάθος και να απολαύσετε τον παράλληλο μαγικό κόσμο, του κατεξοχήν μαγικού κόσμου του ΝΒΑ: εκείνον του ΝΒΑ fantasy. 

Εν ολίγοις: ‘α σε μάθω να παίζεις, ψηλέ!

Στόχος των NBA fantasy λιγκών που υπό το Ball Hog θα στηθούν είναι να βοηθήσει να αναπτυχθούν παρέες και κοινότητες, που με βάση ένα κοινό χόμπι/παιχνίδι/ενδιαφέρον θα αναπτυχθούν σχέσεις σαν κι αυτές που οδήγησαν εμάς να βρισκόμαστε τακτικά σε γηπεδάκια μπάσκετ και τσιπουράδικα και πάνω στον ενθουσιασμό για τα κοινά μας χόμπυ να λέμε «δεν φτιάχνουμε κι ένα site για αυτό που αγαπάμε, για να γράψει και κάποιος/α σοβαρά στα ελληνικά για ΝΒΑ, να μην διαβάζουμε όλη την ώρα μόνο μαλακίες στην γλώσσα μας;;». Ε, αυτό!

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως, όσο καλόπιστος και να είναι κάποιος, αυτό το «στον κόσμο» φαντάζει δύσκολο στο να γίνει αποδεκτό. Kαι σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να παραθέσει όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτήν ακριβώς τη θέση1)Ball Hog διαβάζετε άλλωστε, δεν τρέχουμε ένα site βασιζόμενοι σε μεταφράσεις αμερικάνικών άρθρων και δεν αφήνουμε πράγματα στον αέρα. Για να γίνει αυτό εφικτό θα ακολουθήσει μία παρουσίαση της LOL (Locked Out League), μέσα από την οποία θα παρουσιάζεται η γνώση γύρω από το fantasy, θα γίνει αντιληπτός ο χρόνος που έχει αφιερωθεί και αφιερώνεται σε αυτό καθημερινά, το επίπεδο της ανάλυσης γύρω από το παιχνίδι, τα εργαλεία που έχουν στηθεί για αυτό, αλλά κυρίως, και πάνω από όλα, η καταπληκτική παρέα που δημιουργήθηκε γύρω και με βάση αυτό το χόμπυ και αυτή τη λίγκα.

LOL-ο-πλαίσιο

Στα της LOL, η λίγκα είναι μία λίγκα 20 ομάδων dynasty salary, με roster 13 παιχτών ανά ομάδα. Δέκα βασικών στις θέσεις PG-SG-SF-PF-C-C/PF-F-G-Util(x2)2)δύο παίκτες ανεξαρτήτως θέσης, με 3 παίχτες αναπληρωματικούς και μία θέση IR (τραυματία). Η λίγκα ονομάστηκε Locked Out, μιας και η βάση των ατόμων που την αποτελούμε πρωτοπαίξαμε fantasy μαζί την χρονιά του NBA lock out, το 2011-12, στις λίγκες που διοργάνωνε ο, βετεράνος όλων, Σταύρος Μαρίνος, μέσω του ένδοξου blog του Buzzer Beater. Μετά από μία εκπληκτική, από άποψη διάδρασης και σχηματισμού παρέας, χρονιά, ενθουσιαστήκαμε τόσο που είπαμε να ξεκινήσουμε μία keepers league την επόμενη σεζόν και, με βάση και αφορμή αυτό το άρθρο του Simmons, μία salary dynasty την αμέσως επόμενη, προσαρμοσμένη όμως στις κοινές επιθυμίες των συμμετεχόντων.

Η λίγκα είναι dynasty γιατί κάθε roster μπορεί να διατηρεί από χρόνο σε χρόνο από 5 μέχρι και τους 13 της παίκτες, draftάροντας για τις θέσεις που μένουν κενές, ανάλογα με το πόσους διατηρεί. Καμία ομάδα δε, δεν μπορεί να κρατήσει έναν παίκτη στο roster της άνω των πέντε σεζόν. Έτσι ο τυχερός που πήρε τον Davis3)γκμουχ, στον Αλεξόπουλο βρήκε να πέσει διάολε, γκμουχ… στο αρχικό draft θα πρέπει μετά την 5ετία να τον ανταλλάξει υποχρεωτικά, διαφορετικά θα γίνει F.A.. Και είναι salary γιατί το άθροισμα των πραγματικών μισθών που παίρνουν οι παίκτες που αποτελούν το κάθε roster (συνυπολογίζοντας και τα ειδικά bonuses απόδοσης ή κατάκτησης βραβείων) δεν μπορεί να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο (salary cap). Το όριο αυτό μεταβάλλεται κάθε χρόνο με βάση το salary του πραγματικού ΝΒΑ, αλλά και με βάση την ποσοστιαία μεταβολή των μισθών του ΝΒΑ όπως αυτή καταγράφεται από το excel όπου παρακολουθούμε μισθολογικά τους παίκτες της αμερικάνικης λίγκας.

Οι θέσεις του draft καθορίζονται από την κατάταξη της προηγούμενης σεζόν, με τις ομάδες που μπαίνουν playoffs να λαμβάνουν από το #20 ως το #13 και για τις 12 πρώτες θέσεις του draft να γίνεται lottery βάση ποσοστών. Τα δύο χειρότερα ρεκόρ της χρονιάς δεν μπορούν να κληρωθούν κάτω από το #4 (το χειρότερο) και το #5 (το δεύτερο χειρότερο). Τo draft γίνεται αρχές Σεπτέμβρη και μέχρι 10 μέρες πριν την έναρξη της σεζόν πρέπει κάθε roster να είναι μισθολογικά κάτω από το όριο που έχει οριστεί για την σεζόν ως salary. Από την έναρξη της λίγκας καθολικά αρνηθήκαμε οποιαδήποτε ύπαρξη χρημάτων στο παιχνίδι. Τόσο σαν ποσό συμμετοχής (και συνεπακολούθως χρηματικού επάθλου), όσο και σαν πρόστιμο αν μία ομάδα υπερβαίνει το salary. Και τούτο καθώς το παιχνίδι το βλέπουμε αποκλειστικά ως τέτοιο. Και καθώς ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας με την ύπαρξη χρημάτων σε ένα παιχνίδι δεν αποφεύχθηκε η αλλοίωση του χαρακτήρα αυτού, αποφασίσαμε εξ αρχής να τα αποκλείσουμε. Για τον νικητή έχει αγοραστεί ένα κύπελλο που παραδίδεται σε σχετική τελετή από τον προηγούμενο νικητή στον επόμενο, αφού αγοραστεί και εφαρμοστεί σε αυτό η αντίστοιχη πλακέτα που να αναγράφει πρωταθλήτρια ομάδα και σεζόν.

Τρέχων νικητής είναι (δυστυχώς…) ο Καούνης…

LOL0

O Καούνης παραλαμβάνει το LOLοτρόπαιο από τον προηγούμενο νικητή, Χάτσιο, στην τελετή παράδοσης που ο Μήτσος Μαυράκης οργάνωσε φορώντας tuxedo and papillon. Ναι, σε δημόσιο χώρο είμαστε4)credits στη σερβιτόρα που όχι μόνο δεν αγανάκτησε, αλλά προσποιήθηκε και ενδιαφέρον για το παιχνίδι.

Το salary είναι “hard cap” και καμία ομάδα δεν μπορεί να το υπερβεί μέσα στη διάρκεια της σεζόν για οποιονδήποτε λόγο. Αντίθετα, δεν υπάρχει περιορισμός όσο είμαστε στην offseason, από το τέλος των fantasy playoffs δηλαδή (μέσα Απρίλη) και μέχρι 10 μέρες πριν την έναρξη της επόμενης ΝΒΑ σεζόν (20 Οκτώβρη περίπου). Και μέσα στα πλαίσια του ρεαλισμού μιας salary λίγκας, που μεγαλύτερη σημασία πέφτει αναγκαστικά στο value/money από ότι στο σκέτο value είναι απολαυστικό να βλέπεις στους F.A.s τα συμβόλαια των Kobe και Joe Johnson!

Όπως είναι γνωστό, αλλά και φαίνεται από την άνωθεν πρόταση, η ΝΒΑ fantasy offseason διαρκεί πάρα πολύ, ώστε οι fantasy junkies να αντέξουν. Με την salary dynasty μορφή του παιχνιδιού το καλοκαίρι είναι η χαρά του κάθε (πρώην, νυν και αεί!) κολλημένου με το championship5)κρύβε χρόνια… football manager: έχεις ένα ρόστερ να διαχειριστείς, με συγκεκριμένους χρηματικούς περιορισμούς και για να το στήσεις πρέπει να συνδιαλλαγείς με άλλους managers6)χωρίς τη δυνατότητα του add manager εδώ μπαγασάκο! Αν θες τον Bledsoe πρέπει να πείσεις τον “γιατρό” να στον δώσει! Good luck with that!!!

Επειδή όμως οι κανόνες είναι πολλοί και μακροσκελέστατοι όταν κειμενοποιούνται, η παρουσίασή τους σταματά προς ώρας εδώ και αν κάποιος/α ενδιαφερθεί για παραπάνω λεπτομέρειες επί αυτών, είμαστε στη διάθεσή του να του/ης τους παρέχουμε αναλυτικά.

Excel – αυτό το μαγικό εργαλείο

Περνώντας συνεπώς στο κομμάτι των υποστηρικτικών εργαλείων, θα θέλαμε να πιστεύουμε πως σας έχουμε ήδη πείσει, ότι σαν μέλη του Ball Hog, ασχολούμαστε με τα χόμπυ μας σοβαρά και σε βάθος. Και το fantasy είναι ένα από αυτά. Στην πάροδο αυτής της 4ετίας, και ιδίως για τις ανάγκες της Locked Out, έχουν αναπτυχθεί excelόφυλλα που διαθέτουν κάθε πιθανή (και, από αρκετές ως πολλές, απίθανες…) πληροφορία γύρω από το fantasy.

Στην ουσία όλη η λίγκα παίζεται στο excel και στο facebook group της λίγκας. Στο ESPN απλά παρακολουθούμε τα match ups κάθε βδομάδας και την βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Σε ένα αρχικό excel παρακολουθούνται τα ΝΒΑικά. Ποιοι είναι οι παίχτες που παίζουν σε αυτό, τα στοιχεία τους, όπως θέση και ηλικία, σε ποια ομάδα αγωνίζονται και φυσικά τo συμβόλαιό του κάθε παίχτη, αναλυμένο ανά έτος.

[ισχύει για την ακόλουθη, αλλά και για το σύνολο των φωτογραφιών του κειμένου, πατώντας πάνω τους μεγαλώνουν για να φαίνεται πιο καθαρά το περιεχόμενό τους]

LOL1

Από εκεί μεταφέρονται στο βασικό excel που παίζουμε, ένα excel με 10 sheets, που η μεταφορά του σαν το πρώτο φύλλο αποτελεί την βάση όλων. Από εκεί με συναρτήσεις ενημερώνονται αυτόματα όλα τα υπόλοιπα φύλλα. Το βασικό φύλλο είναι εκείνο των rosters της λίγκας μας:

LOL2

Όπως φαίνεται στο συγκεκριμένο screenshot, η λίγκα χωρίζεται σε τέσσερα divisions. (Κάθε division διαμορφώθηκε ύστερα από κλήρωση και οι συμμετέχοντες σε αυτό επέλεξαν το όνομα του. Πλην του τρίτου division, στο οποίο η εμπλοκή Χάτσιου και Μαυράκη και η αδυναμία οποιασδήποτε συμφωνίας, ανάγκασε όλους τους υπόλοιπους να τους πούμε «στρουμφοχωριό» και να πάμε παρακάτω7)Παρέμβαση Χάτσιου: Να σημειωθεί περαιτέρω σε αυτό το σημείο, ότι στο στρουμφοχωριό είχαμε καταλήξει σε διάφορα ονόματα από ιστορικά μέρη της αμερικανικής μπασκετικής κουλτούρας, τα οποία για κάποιο λόγο αγνοήθηκαν επιδεικτικά.) Κάθε ομάδα έχει τα δικά της χρώματα και το δικό της σήμα, ενώ στο πλαίσιό/κουτάκι της εμφανίζονται οι παίκτες ανά θέση, η ηλικία αυτών, η θέση τους, το salary τους, η χρονιά που βρίσκεται στο συγκεκριμένο roster8)μιας και όπως ειπώθηκε έχουμε όριο τα πέντε έτη, καθώς και ο μέσος όρος ηλικίας και και ο έλεγχος του συνολικού salary της ομάδας. Αν το τελευταίο είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο, αυτομάτως το κελί κοκκινίζει.

Για παράδειγμα έτσι δείχνουν, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, τα rosters των δύο Μήτσων του Ball Hog, αριστερά του Μαντζούκα και δεξία του Μαυράκη:

LOL2a

Λόγω της ιδιαιτερότητας μιας λίγκας salary, στους κανόνες έχουμε συμφωνήσει, προσπαθώντας να ενσωματώσουμε κάπως τον αντίστοιχο κανόνα του ΝΒΑ, να έχουμε μία μισθολογική ευελιξία για τους μακροχρόνια τραυματίες, με συνέπεια όταν ένας παίχτης διαγνωστεί πως θα λείψει άνω των τεσσάρων μηνών, το salary του να υπολογίζεται στο μισό, δίνοντας έτσι στον owner του παίχτη μια μεγαλύτερη ευελιξία μισθολογικά για να πάρει αντικαταστάτη από το F.A. pool.

Φυσικά, αντίστοιχα με το ΝΒΑ, τα μελλοντικά picks κάθε ομάδας μπορούν να ανταλλάσσονται, με τον περιορισμό των ανταλλαγών των picks μόνο των επόμενων δύο drafts και του ότι καμία ομάδα δεν μπορεί να μην έχει pick πρώτου γύρου (δικό της ή άλλης ομάδας) για δύο συνεχόμενες χρονιές σε κανένα σημείο του παιχνιδιού.

LOL3

Επειδή στην LOL επιτρέπονται trades μεταξύ πολλών ομάδων, κι όχι μόνο δύο όπως είναι εφικτό μέσω της βάσης του ESPN, έχουμε ένα σχετικό φύλλο για να υπολογίζεται (πάντα αυτόματα, με την συμπλήρωση απλά των ονομάτων των παικτών), στα πρότυπα του ESPN trade machine, πως θα είναι μισθολογικά οι ομάδες μετά από το ενδεχόμενο trade.

LOL4

Το εντυπωσιακότερο trade που έχει βγει μέχρι στιγμής στη λίγκα είχε την εμπλοκή εφτά ομάδων9)bonus στην photo η ληστεία που έκανε αμέσως μετά ο Μαρίνος:

LOL5

Επιπλέον, και έχοντας συναντήσει στην fantasιακή διαδρομή μας διάφορους παίχτες που ήταν όλη την ώρα πάνω από το FA pool και κάνανε μέχρι και 14 add/drop τη μέρα, με αποτέλεσμα να χαλάνε το waiver order, ένας από τους κανόνες μας είναι να μην επιτρέπονται πάνω από τέσσερις κινήσεις κάθε fantasιακή εβδομάδα και πάνω από 50 στο σύνολο της fantasy season. Την δε Δευτέρα του fantasy τελικού σταματάνε να επιτρέπονται τα acquisitions για την offseason (όπου επιτρέπονται μόνο trades) τα οποία ξανανοίγουν μετά το draft. Στόχος του περιορισμού αυτού είναι να μην δημιουργούνται ανισορροπίες όταν οι μισοί θα κάνουν μπάνια κι οι άλλοι μισοί refresh στο Rotoworld για να προλάβουν τις ΝΒΑικές υπογραφές συμβολαίων και τις καλοκαιρινές μεταβολές στις fantasιακές αξίες των παικτών.

LOL6

Τέλος, και καθώς έχουμε τον κανόνα της 5ετίας που ένας παίχτης μπορεί να μείνει στο roster μιας ομάδας, έχουμε ένα φύλλο που προβάλλουμε μισθολογικά στην 5ετία το κάθε roster, μετά από την επιλογή αυτού από ένα drop down box.
LOL99Τα excelόφυλλα όμως που χρησιμοποιούνται από στην λίγκα δεν τελειώνουν εδώ.

Έχει δημιουργηθεί ένα prediction sheet, όπου με τέσσερα απλά copy-pastes από το site του ESPN στους μέσους όρους της ομάδας ετησίως (season) και φόρμας (last 15 days) γίνεται αυτόματα πρόβλεψη της πιθανής έκβασης του match up βάση αυτών των στατιστικών, σταθμισμένα ανά παίκτη βάση των παιχνιδιών που έχει να παίξει την βδομάδα που έρχεται. Με τον τρόπο αυτό κάθε παίχτης μπορεί να έχει εικόνα των δυνατών και αδύνατων σημείων του έναντι του επερχόμενου αντιπάλου του, πιο στατιστικοποιημένα από ότι με το μάτι, και να προσαρμόσει ανάλογα το rosters της ομάδας του.

LOL7 LOL8

LOL9

H πρόβλεψη του περσινού αποκλεισμού των Blues από τους Trollers του Καούνη στον ημιτελικό της LOL, η οποία, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε… Τέσσερα ματσάκια παραπάνω είχε ο μετέπειτα Champion, βλέπετε…


Τέλος, στο τέλος κάθε χρονιάς δημιουργούμε την δική μας fantasy βαθμολογία, για να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε manager να κάνει διαφορετικές σταθμίσεις από εκείνη του ESPN (όπου δίνεται -ορθώς- σημαντική βαρύτητα στα παιχνίδια που ένας παίχτης παίζει).

Για το λόγο αυτό παίρνουμε τα στατιστικά όλων των παικτών που έπαιξαν την χρονιά που τέλειωσε στο ΝΒΑ10)συνήθως από το basketball reference, τα στατικοποιούμε και στη συνέχεια τα στρωματοποιούμε, αποκλείοντας τις ακραίες τιμές (όπως για παράδειγμα το 0% στις βολές από παίκτες που εκτέλεσαν μόλις δύο ή το 100% στα δίποντα από παίκτες που ευστόχησαν μόλις σε ένα). Χωρίζουμε τα μεγέθη, ανά κατηγορία fantasy που μας ενδιαφέρει, σε δεκατημόρια και ανάλογα σε ποιο δεκατημόριο εμπίπτει η απόδοση του κάθε παίκτη τον βαθμολογούμε από 1 ως 1011)γίνονται πολλές παραμετροποιήσεις, όπως στάθμιση της κατηγορίας ASS/To ως προς τις assists, του ποσοστού διπόντων και βολών, ως προς το σύνολο των εκτελεσμένων διπότνων και βολών, στάθμιση ως προς τα παιχνίδια που παίζει ένας παίχτης, κλπ. Δεν σταθμίζουμε ως προς τον χρόνο συμμετοχής, καθώς στο fantasy μας ενδιαφέρουν τα απόλυτα νούμερα κι όχι ο χρόνος στον οποίο θα τα βγάλει. Αντίθετα μας ενδιαφέρει να είναι υγιείς και να παίζει εξ ου κι η στάθμιση ως προς αυτό. Δεν έχει νόημα όμως να σας κουράσω με εξειδικευμένες τεχνικές λεπτομέριες. Αν κάποιος/α χρειάζεται ή θέλει περισσότερες πληροφορίες ή screenshots το ζητάει στα comments και θα του παράσχω οτιδήποτε χρειαστεί.

LOL10

Το άθροισμα των βαθμολογιών του για τις κατηγορίες fantasy που παίζουμε μας δίνει την πρώτη μέτρηση που την σταθμίζουμε στη συνέχεια ως προς τα παιχνίδια συμμετοχής του για να βγάλουμε την τελική του βαθμολόγηση12)σε ξεχωριστή στήλη έχουμε καταφέρει -μετά από αρκετά σημαντική προσπάθεια είναι η αλήθεια- να προσεγγίσουμε, με ελάχιστες αποκλίσεις, και την κλίμακα σταθμίσεων του ESPN την οποία και βάζουμε δίπλα για αντιπαραβολή.

Ακολουθεί μια παράθεση των βαθμολογήσεων των καλύτερων 30 παιχτών του ΝΒΑ, βάση των 13 κατηγοριών που στη LOL ανταγωνιζόμαστε, για την τελευταία 5ετία:

LOL11

Season 2014-15

LOL12 (13-14)

Season 2013-14

LOL12-13 (12-13)

Season 2012-13

LOL13 (11-12)

Season 2011-12

LOL14 (10-11)

Season 2010-11

Και στη συνέχεια υπάρχουν φύλλα που αναλύουν την αξία κάθε παίχτη ανά δολάριο salary που λαμβάνει, ενώ στο τέλος περιλαμβάνεται ένα pivot table που ο καθένας μπορεί να δει με όποια σειρά ή ταξινόμιση όποιο μέγεθος θέλει. Ενδεικτικά μόνο:

LOL15

Είναι πάντα πιο ωραία όταν παίζεις με φίλους

Πέρα όμως από το κομμάτι της τεχνικής υποστήριξης και της σε βάθος ανάλυσης, αυτό που κάνει την λίγκα ξεχωριστή είναι η παρέα. Κανένα παιχνίδι δεν είναι το ίδιο διασκεδαστικό αν δεν μοιράζεται με ανθρώπους που το κατανοούν αντίστοιχα, αλλά και πέρα από αυτό μοιράζονται κοινές ή παραπλήσιες αντιλήψεις. Βασικά, κάθε παιχνίδι είναι πιο συναρπαστικό όταν το μοιράζεσαι με τους φίλους σου. Και στη LOL οι 25, άγνωστοι οι περισσότεροι μεταξύ μας, που μαζευτήκαμε αρχικά, έχουμε την χαρά και την τιμή να χαρακτηρίζουμε τους υπόλοιπους κάτι πολύ παραπάνω από συμπαίκτες/αντιπάλους πλέον.

Ο αρχικός πυρήνας της λίγκας ήταν (φυσικά) ο Σταύρος, οι Κώστηδες από τον Μελιγαλά, ο Ηλίας (πατέρας δύο) από Αλεξανδρούπολη, ο Κωστής, του τριγώνου Κέρκυρα-Αθήνα-Ολλανδία, ο Αντώνης του έτερου τριγώνου Αθήνα-Ικαρία-Ολλανδία, ο Λουκάς από τη Θεσσαλονίκη, ο ροδίτης Σάββας, ο Κοσμάς από τα Τρίκαλα, οι παιδικοί φίλοι Βαγγέλης από Θεσσαλονίκη και Γρηγόρης από Τρίκαλα (άλλα τρία παιδάκια εδώ) κι η τριάδα Μαυράκης, Καούνης, γράφοντας, που ήμασταν φίλοι επίσης χρόνια πίσω. Εμείς ήμασταν που χνωτιστήκαμε, γελάσαμε, διασκεδάσαμε και είπαμε να το πάμε στο επόμενο επίπεδο. Στη διαδρομή αρχίσαμε και φέρναμε φίλους και κολλητούς. Ο Μαρίνος τους Χάτσιο, Φώτη και Dennis, ο Καούνης τον Μαντζούκα, ο ένας Κώστας τον Βασίλη, ο Λουκάς τον Πάρη, ο Νίκος τον Gus κι ο Gus έναν ακόμα Κώστα, αλλά και τους Κασαπίδη και Παπαρήγα (όχι την Αλέκα), o Κοσμάς τον Γρηγόρη. Πλέον αριθμούμε μια λίγκα 20 ομάδων και 25 ατόμων, που διαθέτει λογής λογής επαγγέλματα και ειδικότητες και εξαπλώνεται στο σύνολο σχεδόν της Ελλάδας, αλλά και σε Ολλανδία (δύο μάλιστα) και Dubai! Πέρα από την καθαρά fantasιακή διάδραση, πλέον οι σχέσεις έχουν εξελιχθεί σε φιλικές, μιας και όχι απλά βγαίνουμε για τσίπουρα/μπύρες/φαΐ μεταξύ μας ή για να παίξουμε μπάσκετ ή μπάλα, αλλά πηγαίνουμε κοινές διακοπές, ανταλλάζουμε επαγγελματικές συμβουλές ή παίρνουμε τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε από τα παιδιά της κοινότητας, αντί από τρίτους. Το συγκινητικότερο όλων παραμένει το γεγονός πως όταν κάποιος εξ ημών βρεθεί σε μια πόλη όπου ζει έτερος GM της λίγκας, ξέρει πως τον περιμένει ένας φίλος που θα τον βάλει σπίτι του κι ας έχουν επικοινωνήσει (πολύ, αλλά) μόνο διαδικτυακά ως τότε. Το δε facebook group της λίγκας, το οποίο αρχικά ξεκίνησε σαν χώρος αγγελιών του τύπου “δίνεται ο τάδε παίχτης και αναζητείται PF” ή “αναζητείται τρίτη ομάδα που να διαθέτει PG για 3way trade” κατέληξε να είναι ένα διαρκές πάρτυ! Φωτογραφίες του Καούνη αδυνατούν να δημοσιοποιηθούν, για παράδειγμα, ενώ διάλογοι με πρωταγωνιστή τον Βολιώτη coach έχουν σταλεί σε παγκόσμια συνέδρια ψυχανάλυσης για μελέτη.

Προφανώς, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός πως το αρχικό team έχει υποστεί αλλαγές, είναι στατιστικά απίθανο και πρακτικά αδύνατο να τα πάνε όλοι καλά με όλους, σε ένα περιβάλλον – καλώς εννοούμενου – ανταγωνισμού και καθημερινής ηλεκτρονικής συναναστροφής. Είναι λογικό να προκύπτουν ασυμβατότητες που οφείλονται στη διαφορετική κουλτούρα και παιδεία, τα ποικίλα backgrounds και το βαθμό ανταγωνιστικότητας του κάθε ατόμου. Επιπλέον, ο απρόσωπος χαρακτήρας της διαδικτυακής επικοινωνίας και ο συνακόλουθος του internetικός “φονταμενταλισμός” που συχνά κάνει την εμφάνισή του και δυστυχώς επικρατεί, δίνει την άνεση για ευκολότερες επιθέσεις, για αντεγκλήσεις και προσβολές που γίνονται αδιακρίτως και για κάθε λόγο και αφορμή, ακόμη κι αν αυτή είναι ένα trade σε μια φαντασιακή λίγκα, vetαρισμένο από την πλειοψηφία της. Η λογική του παιχνιδιού, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβανόμαστε εμείς στη LOL δεν καλύπτει συμπεριφορές εμμονικές, ακραία ανταγωνιστικές και πάνω από όλα αγενείς και προσβλητικές. Η δική μας παρέα, κινούμενη στα πλαίσια της πλειοψηφικά διαφορετικής αντίληψης για το παιχνίδι κατάφερε να αποβάλλει τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό είναι και παραμένει το πλαίσιο μέσα στο οποίο προσβλέπουμε να κινηθούν και οι λίγκες του Ball Hog, μακριά από νταηλίκια, λεονταρισμούς, εμμονές και προσπάθειες εξαναγκασμού της πλειοψηφίας να αποδεχτεί με κάθε λογικό και παράλογο επιχείρημα το δίκιο του ενός. Είναι βέβαιο ότι τέτοιες τακτικές θα σκοντάφτουν πάντα στη λογική της παρέας, του πολιτισμένου διαλόγου, της πλειοψηφικής επίλυσης των θεμάτων που προκύπτουν, της ευγενούς άμιλλας13)σιγά ρε Χατζηγεωργίου και του εντός λογικών πλαισίων ευχάριστου και παραγωγικού ανταγωνισμού ενός χόμπι, που, όσο ενδιαφέρον μέχρι και εθιστικό μπορεί να γίνει, δεν παύει να είναι ακριβώς αυτό: χόμπι. Μια όμορφη και ευχάριστη διέξοδος του χρόνου μας με πολύ βάθος για ψάξιμο στην πιεσμένη καθημερινότητα της εποχής μας, αλλά πάντα δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στις μεταξύ μας σχέσεις και στην ψυχική μας ηρεμία.

Το ευχάριστο κλίμα και η παρεΐστικη διάθεση επουδενί βέβαια δεν λειτουργούν σε βάρος του ανταγωνισμού. Κανένας δεν χαρίζει τίποτα σε κανέναν και για κανέναν απολύτως λόγο. Άλλωστε διαχρονικά δεν υπάρχει γλυκότερη νίκη από αυτήν απέναντι στον επηρμένο κολλητό σου. Το επίπεδο, άλλωστε, είναι έτσι κι αλλιώς ψηλό και για να βγάλεις μια πανέμορφη fantasyακή “ληστεία” σε trade πρέπει να προσπαθήσεις πολύ. Σοβαρά πολύ. Τουλάχιστον πέραν των ημερών που Λουκάς και Ηλίας έχουν bazaar στις ομάδες τους, κάτι που συμβαίνει κατά διαστήματα μες στον χρόνο. Κι ενώ η τελική νίκη δεν είναι αυτοσκοπός, πέρσι υπήρξε καθολική χαρά που πέθανε η γίδα του γείτονα δεν κέρδισε την LOL η ομάδα -τρένο μες στη σεζόν- των Κασαπίδη/Παπαρήγα (όχι η Αλέκα είπαμε). Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε, βέβαια, πως εν τέλει την κέρδισε ο Καούνης. Το μέγεθος της απογοήτευσης, και της έλλειψης εμπιστοσύνης στο δυτικό πολιτισμό εν γένει μετά από αυτό το γεγονός, ήταν τέτοια που ο, για αιώνες φίλος του, Μαυράκης όποτε κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του, μιας και είναι δεδομένο πως θα την κυκλοφορήσει, αυτή θα φέρει τον τίτλο “Ό,τι κι αν κατάφερα σε αυτήν τη ζωή, ο Καούνης κέρδισε την LOL πριν από μένα” και με υπότιτλο “Μα με τον Ζaza Pachulia και τον Henry Walker ρε μαλάκες;!;!:”.

Και παίρνοντας αφορμή από τον υπότιτλο της μελλοντικής βιογραφίας του Μαυράκη, πρέπει να γίνει και μία ακόμη σημαντική σημείωση: τo fantasy είναι σε μεγάλο βαθμό παιχνίδι που επηρεάζεται (και) από τυχαία γεγονότα. Όση μελέτη κι αν έχει κανείς κάνει, ό,τι ομάδα κι αν έχει στήσει, στα fantasy playoffs λίγη σημασία έχει. Τα προαναφερθέντα εξασφαλίζουν ενδεχομένως την είσοδό μιας ομάδας στα playoffs, αλλά εκεί παίζει σημαντικότατο ρόλο ο παράγοντας τύχη. Πόσα παιχνίδια θα έχουν οι παίχτες σου στο match up των playoffs και του τελικού και πόσα οι του αντιπάλου σου. Ποιοι παίχτες σου θα είναι τραυματίες, έστω και για ένα παιχνίδι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και αν και πόσοι του αντιπάλου σου. Ή το ακόμα εντυπωσιακότερο, αν θα τραυματιστεί παίκτης που δεν είναι ούτε στο roster σου, ούτε στου αντιπάλου σου, αλλά είναι ο βασικός του αναπληρωματικού που έχεις στο roster σου, ο οποίος θα δει ξαφνικά τα λεπτά του, και συνεπακολούθως τα νούμερά του, να εκτοξεύονται! Κοινώς: πίνει μπάφους ο Sanders; Παίρνει 18 επιθετικά σε ένα παιχνίδι ο Pachulia. Γίνονται trade στο trade deadline Kanter και Afflalo και τραυματίζεται ο Wes Matthews στο Portland; Εκτοξεύονται τα νούμερα των δύο πρώτων και κερδίζει την LOL ο Καούνης και καταστρέφεται το (fantasyακό) μας σύμπαν… Καλύτερο παράδειγμα της θεωρίας του Χάους δεν έχουμε να σας δώσουμε!

Η μπάλα στο γήπεδό σας

Στόχος λοιπόν είναι όσοι/ες ενδιαφερόμενοι/ες να έρθετε να συμμετάσχετε, να φέρετε τους φίλους/ες σας που μοιράζονται την αγάπη για το NBA και το virtual sports management. Στο Ball Hog θα καταγράψουμε τις συμμετοχές, την αυτονόητη επιθυμία για συνύπαρξη και ανταγωνισμό με τους ανθρώπους που θα μας υποδείξετε ως φίλους σας, το επίπεδο προηγούμενης ενασχόλησής σας με το NBA fantasy και αναλόγως θα σχηματίσουμε λίγκες 12αρες, 16άρες και 20άρες, με την συμμετοχή σε κάθε μία τουλάχιστον δύο συντακτών του Ball Hog ως LMs, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό αυτής. Οι λίγκες αρχικά θα είναι ετήσιες, αλλά, όπως διαπιστώσατε, η υποδομή υπάρχει σε περίπτωση που επιθυμείτε με τον χρόνο για κάτι πιο σύνθετο.

Σκοπός μα και ευχή είναι να δημιουργηθούν αντίστοιχες παρέες και κοινότητες με την δικιά μας, και το επίπεδο συμμετοχής και διάδρασής σας να ξεπεράσει αυτή ενός απλού online game. Να γίνουμε, γιατί όχι, μια μεγάλη ελληνική fantasy κοινότητα. Το να πραγματωθεί, βέβαια κάτι τέτοιο, επαφίεται απόλυτα στην επιθυμία και την καύλα των συμμετεχόντων. Πιθανό ή όχι, όταν εμείς οι ίδιοι το έχουμε ζήσει τόσο όμορφα, με αμέτρητες αναμνήσεις και μια από τις πρώτες σκέψεις μας το πρωί (ή απόγευμα, ανάλογα…) που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι να είναι να μπούμε στο groupάκι της λίγκας, δεν μπορούμε παρά να σας προτρέψουμε ανάλογα.

Ραντεβού, λοιπόν, στα εικονικά γήπεδα!

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Ball Hog διαβάζετε άλλωστε, δεν τρέχουμε ένα site βασιζόμενοι σε μεταφράσεις αμερικάνικών άρθρων και δεν αφήνουμε πράγματα στον αέρα
2 δύο παίκτες ανεξαρτήτως θέσης
3 γκμουχ, στον Αλεξόπουλο βρήκε να πέσει διάολε, γκμουχ…
4 credits στη σερβιτόρα που όχι μόνο δεν αγανάκτησε, αλλά προσποιήθηκε και ενδιαφέρον για το παιχνίδι
5 κρύβε χρόνια…
6 χωρίς τη δυνατότητα του add manager εδώ μπαγασάκο! Αν θες τον Bledsoe πρέπει να πείσεις τον “γιατρό” να στον δώσει! Good luck with that!!
7 Παρέμβαση Χάτσιου: Να σημειωθεί περαιτέρω σε αυτό το σημείο, ότι στο στρουμφοχωριό είχαμε καταλήξει σε διάφορα ονόματα από ιστορικά μέρη της αμερικανικής μπασκετικής κουλτούρας, τα οποία για κάποιο λόγο αγνοήθηκαν επιδεικτικά
8 μιας και όπως ειπώθηκε έχουμε όριο τα πέντε έτη
9 bonus στην photo η ληστεία που έκανε αμέσως μετά ο Μαρίνος
10 συνήθως από το basketball reference
11 γίνονται πολλές παραμετροποιήσεις, όπως στάθμιση της κατηγορίας ASS/To ως προς τις assists, του ποσοστού διπόντων και βολών, ως προς το σύνολο των εκτελεσμένων διπότνων και βολών, στάθμιση ως προς τα παιχνίδια που παίζει ένας παίχτης, κλπ. Δεν σταθμίζουμε ως προς τον χρόνο συμμετοχής, καθώς στο fantasy μας ενδιαφέρουν τα απόλυτα νούμερα κι όχι ο χρόνος στον οποίο θα τα βγάλει. Αντίθετα μας ενδιαφέρει να είναι υγιείς και να παίζει εξ ου κι η στάθμιση ως προς αυτό. Δεν έχει νόημα όμως να σας κουράσω με εξειδικευμένες τεχνικές λεπτομέριες. Αν κάποιος/α χρειάζεται ή θέλει περισσότερες πληροφορίες ή screenshots το ζητάει στα comments και θα του παράσχω οτιδήποτε χρειαστεί
12 σε ξεχωριστή στήλη έχουμε καταφέρει -μετά από αρκετά σημαντική προσπάθεια είναι η αλήθεια- να προσεγγίσουμε, με ελάχιστες αποκλίσεις, και την κλίμακα σταθμίσεων του ESPN την οποία και βάζουμε δίπλα για αντιπαραβολή
13 σιγά ρε Χατζηγεωργίου

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Petros Kaounis October 2, 2015 at 10:58 -

    Δεν σας χαλάσε που για ένα χρόνο θα κάνω τις διαστροφές μου αγκαλιά με το τρόπαιο.