NBA Playoffs 2019 Preview: (3) Portland Trail Blazers vs Oklahoma City Thunder (6)

Posted on Apr 14 2019 - 9:06am by Gus Chr

Το Portland για μια ακόμα χρονιά δίνει το παρόν σε post season ελπίζοντας πως θα ξεπεράσει τον εαυτό του και θα αφήσει πίσω του τη νόσο του “πρώτου γύρου”. Από την άλλη, οι Thunder έχοντας και φέτος τον Russell Westbrook σε triple double μέσους όρους και τον Paul George να πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, ευελπιστούν πως θα πάνε τουλάχιστον μέχρι τα τελικά της Δύσης. Και όλα αυτά, εν μέσω της “σκυλομαχίας” Lillard και Westbrook. Την αναμέτρηση κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα το γεγονός πως ότι οι Blazers μπαίνουν στην post season κουβαλώντας 10 σερί ήττες στις τελευταίες playoff αναμετρήσεις τους1)Στα δύο τελευταία παιχνίδια των ημιτελικών Δύσης από τους Warriors το 2016, “σκούπα” από Warriors στον πρώτο γύρο του 2017 και από τους Pelicans το 2018. και οι Thunder δύο σερί σκληρούς αποκλεισμούς από τον πρώτο γύρο2)Από Rockets σε πέντε και Utah σε έξι αντίστοιχα..  

Στη Regular Season

04.01.2019: Oklahoma @ Portland: 111 – 109

22.01.2019: Portland @ Oklahoma: 114 – 123

11.02.2019: Portland @ Oklahoma: 111 – 120

07.03.2019: Oklahoma @ Portland: 129 – 121

Σε ένα ανεπίσημο “σκούπισμα” επιδόθηκαν οι Thunder επί των Blazers κατά τη διάρκεια της regular season, καθώς κατάφεραν να κερδίσουν και τις τέσσερις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Με εξαίρεση το παιχνίδι της 7ης Μαρτίου, στο οποίο ο Russell Westbrook ήταν ο πρώτος σκόρερ για την OKC, στα υπόλοιπα τρία είδαμε τον Paul George να οδηγεί την ομάδα του στο σκοράρισμα. Μάλιστα ο PG13 είναι ο πρώτος σκόρερ των Thunder στις αναμετρήσεις με τους Blazers φέτος με 28 πόντους μέσο όρο, κάτι που δείχνει πως το Portland δεν έχει απάντηση για την αντιμετώπισή του.

Από την άλλη, όπως σωστά φαντάζεστε, ο Damian Lillard είναι εκείνος που τράβηξε όλο το σκορ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις (όπως και στις περισσότερες άλλωστε). Στο ίδιο παιχνίδι, μάλιστα, που ο Westbrook ήταν πρώτος σκόρερ για τους Thunder, o Lillard τελείωσε το ματς με 51 πόντους. Ωστόσο, καθώς μπαίνουμε στην μεταξύ τους μονομαχία για μια θέση στα ημιτελικά της Δύσης, οι Blazers θα στερηθούν την σημαντική παρουσία του Jusuf Nurkic, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο παίκτη σε rebounds και blocks για την ομάδα του Oregon.

Portland Trail Blazers

Δυστυχώς για τους Blazers, το main story τους θάφτηκε βαθιά κάτω από τον τραυματισμό του Nurkic. Για μια ακόμα χρονιά το Portland έδειξε πως είναι από τις πιο “ομάδες” του NBA, έκλεισε στόματα για το κατά πόσο μπορεί να ανταγωνιστεί στη Δύση και κατέληξε να τερματίσει τρίτο. Mιλάμε για μια ομάδα που βρίσκεται στο top-10 της Λίγκας όσον αφορά τα εύστοχα σουτ (έβδομη), σε ποσοστό τριπόντων (ένατη), σε εύστοχες βολές και ποσοστό ευστοχίας από την γραμμή της φιλανθρωπίας (πέμπτη και δεύτερη αντίστοιχα), σε rebounds (τρίτη) και σε σκορ (έκτη). Το offensive rating είναι το τρίτο καλύτερο του NBA με 114,7, ενώ στην άμυνα τα πράγματα δεν είναι καλά, αλλά θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, με το defensive rating να φτάνει το 110,5 (16ο στο NBA).

Το κακό για τους Blazers είναι πως για πολλά εξ αυτών, ο Nurkic είχε έναν πολύ ενεργό και σημαντικό ρόλο. Και μπορεί στην μετά-τραυματισμού εποχή του, οι Blazers να έδειξαν πως έχουν προσαρμοστεί ως ένα βαθμό στο μικρό δείγμα παιχνιδιών που έδωσαν, αλλά απέναντι στους Thunder, μια ομάδα που έχει εξαιρετική παρουσία εντός του ζωγραφιστού ελέω Steven Adams, τα πράγματα δεν θα είναι ευχάριστα. Και εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Enes Kanter, τον οποίο οι Blazers τον απέκτησαν μετά το waive στο οποίο προχώρησαν οι Knicks -και ευτυχώς-, καθώς πια έχουν έστω έναν ψηλό για να καλύψουν το κενό του Βόσνιου.

Σε ατομικό επίπεδο, είδαμε για μια ακόμα χρονιά τον Lillard να κάνει ακραία πράγματα, τον McCollum να αποτελεί τον άξιο συμπαραστάτη του και το supporting cast να κάνει όλες εκείνες τις δουλειές που πολλές φορές δεν μπορούν να προσμετρηθούν στην στατιστική, όπως για παράδειγμα τα “θανατηφόρα” box outs των Al-Farouq Aminu και Zach Collins.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί αφενός έμαθαν από το περσινό μάθημα του αποκλεισμού από του Pelicans και αφετέρου ο Lillard θα έχει φέτος περισσότερη βοήθεια. Εδώ και αρκετό καιρό βλέπουμε τον Dame να αφήνει αρκετό χώρο στους συμπαίκτες του φέτος, ώστε να παίρνουν και εκείνοι προσπάθειες την ώρα που η μπάλα καίει. Προφανώς και ο αστέρας του Portland παραμένει η νούμερο ένα επιλογή τους στην επίθεση, αλλά ο coach Stotts φαίνεται διατεθειμένος να “πεθάνει” συμπεριλαμβάνοντας και τους υπόλοιπους παίκτες, ανοίγοντας ως ένα βαθμό το rotation σχετικά. Παίκτες όπως ο Seth Curry, ο οποίος είναι ο πιο αποτελεσματικός σουτέρ τριών πόντων που διαθέτει το Portland (με 45% πίσω από τα 7,25), οι Mo Harkless και Evan Turner, οι οποίοι ανέβασαν την απόδοσή τους στα τελευταία παιχνίδια, και φυσικά ο Rodney Hood, αναμένεται να δώσουν τις απαραίτητες βοήθειες-ανάσες στον συμπαίκτη τους. Τέλος, όπως είπαμε λίγο πιο πάνω, το ποσοστό τους στα τρίποντα είναι το ένατο καλύτερο στη Λίγκα και φτάνει 35,9%. Εφόσον “ανοίξουν” το γήπεδο και επιλέξουν το περιφερειακό σουτ, οι ελπίδες τους θα αυξηθούν.

Γιατί θα αποκλειστούν

Μπορεί να ξεπέρασαν την απουσία του Nurkic στα παιχνίδια που έλειψε ο Βόσνιος (με επί μέρους ρεκόρ 7-2), ωστόσο μόλις τρία από αυτά ήταν απέναντι σε ομάδες που θα συμμετάσχουν στην φετινή post season, κόντρα σε Denver (δις) και Detroit. Κάτι που σημαίνει πως οι αναμετρήσεις κόντρα στους Hawks και Bulls αυτού του κόσμου δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές συμπέρασμα καθώς πλησιάζουμε στα παιχνίδια με τους Thunder. Οι Blazers έχουν μάθει να κερδίζουν τις μάχες των rebounds και να παίρνουν περισσότερες κατοχές στο παιχνίδι τους, ωστόσο, χωρίς τον Nurkic το πράγμα ζορίζει πολύ. Ειδικά, όταν βρίσκεται απέναντί σου μία ομάδα που είναι λίγο καλύτερη από σένα στο rebound και διαθέτει τον δεύτερο καλύτερο επιθετικό rebounder της Λίγκας, στο πρόσωπο του Adams. Παράλληλα, οι guards της Oklahoma θα εκμεταλλευθούν την κάκιστη άμυνα των Lillard-McCollum στην περιφέρεια και θα χτυπάνε με αλλεπάλληλα pick ‘n rolls την backcourt του Portland.

X-factor

Ξεκάθαρα το κατά πόσο ο Kanter θα μπορέσει να καλύψει το κενό του Nurkic στο rotation των Blazers. Βασικά, το κατά πόσο θα μπορέσει οποιοσδήποτε από το ρόστερ τους Stotts να καλύψει ως ένα βαθμό τα νούμερα και τις επιλογές που προσέφερε το κτήνος από τη Βοσνία. Ο Kanter μπορεί να σκοράρει κατά βούληση και αποτελεί έναν εξαιρετικό rebounder, ωστόσο αν υπάρχει ένας παίκτης που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις αδυναμίες του, αυτός είναι ο Adams, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες. Επιπλέον, ο Τούρκος center θα πρέπει να παρουσιαστεί έστω οριακά αξιοπρεπής στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του, κάτι το οποίο αποτελεί αδύνατο σημείο του και οι Thunder αναμένεται να το εκμεταλλευθούν σημαδεύοντάς τον. Όπως αναφέραμε πάντως στην πρόσφατη ανάλυση για το Portland, o Kanter μάλλον θα περάσει αρκετά λεπτά με τον Collins στο παρκέ, προκειμένου να “κρυφτούν” ως ένα βαθμό αυτές του οι αδυναμίες.

Oklahoma City Thunder

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, το main story της OKC δεν έχει να κάνει με τον Westbrook. Βασικά, ψέμματα. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον Westbrook. O Brodie τελείωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά “γράφοντας” triple-double, κάτι που είναι ο μόνος που έχει πετύχει, ενώ ισοφάρισε τον Magic Johnson στη δεύτερη θέση με τα περισσότερα στην Ιστορία της Λίγκας, έχοντας από 138. Μπροστά του πια μόνο ο Oscar Robertson, ο οποίος έχει 181. Ωστόσο, ο Westbrook φέτος πλαισιώθηκε από έναν “πυρηνικό” Paul George, ο οποίος πραγματοποίησε μάλλον την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ο PG13, τελείωσε την χρονιά με 28 πόντους κατά μέσο όρο, τους περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά, οδήγησε τη Λίγκα σε κλεψίματα, με 2,2 ανά παιχνίδι, ενώ μάζεψε κατά μέσο όρο και τα περισσότερα rebounds του από ποτέ, με 8,2 ανά παιχνίδι. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που ο κορυφαίος παίκτης σε win shares για τον οργανισμό, δεν έχει το όνομα “Westbrook” ή “Durant”. Παράλληλα, οι αμυντικές του αρετές τον ανέδειξαν ως τον καλύτερο two-way παίκτη (μαζί με τον Giannis) για φέτος και -δικαιολογημένα- ως έναν εκ των υποψηφίων για το βραβείο του Αμυντικού της Χρονιάς.

Σε ομαδικό επίπεδο, οι Thunder έχουν να παρατάξουν αρκετά γαλόνια για φέτος. Τέταρτο καλύτερο defensive rating στην Λίγκα (107), πέμπτοι σε εύστοχα σουτ (42,6), πρώτοι σε προσπάθειες (94), δεύτεροι σε rebounds (48,1), πρώτοι σε επιθετικά rebounds (12,6) και πρώτοι σε κλεψίματα (9,3). Και όλα αυτά, πέραν των τριών πυλώνων της ομάδας, Westbrook, George και Adams, έχουν να κάνουν και με το άνοιγμα του rotation από τον Billy Donovan. Χαρακτηριστικό είναι πως 13 παίκτες από το ρόστερ των Thunder τελείωσαν τη σεζόν έχοντας διψήφιο αριθμό λεπτών συμμετοχής. Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει πως η OKC μπαίνει στην φετινή post season έχοντας πληθώρα επιλογών, τόσο από τους βασικούς, όσο και από τους παγκίτες.

Γιατί θα περάσουν

Επιθετικά, οι Westbrook και George δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σχεδόν από καμία ομάδα, πόσο μάλλον από την μέτρια άμυνα των Blazers. Παράλληλα, η παρουσία του Adams -σε συνδυασμό, όπως ήδη έχουμε αναφέρει πολλάκις, με την απουσία του Nurkic- διασφαλίζει κατά κάποιον τρόπο την κυριαρχία των Thunder κάτω από τα καλάθια. Oι αρκετές περισσότερες επιθέσεις που θα πάρει η OKC αναμένεται να αποδειχθούν καθοριστικές στην σειρά αυτή. Τώρα, αν προτιμάτε κάποιον πιο “μεταφυσικό” λόγο, πολύ απλά γιατί ήρθε -και αυτών- η ώρα τους. Αν δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Blazers, να ετοιμάζεστε για rebuild. Νισάφι πια!

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί θα εκνευριστεί ο Westbrook με το ότι τα παιχνίδια δεν πάνε με τα νερά των Thunder και θα ξεκινήσει το “hero ball”. Ένα hero ball που έχει κοστίσει ουκ ολίγες φορές στην ομάδα του νίκες, ειδικά σε post seasons. Τι κι αν ο George θα πραγματοποιεί εξίσου καλά παιχνίδια; Ο Brodie είναι το πρόσωπο του franchise και η μπάλα πρέπει να πηγαίνει σε εκείνον. Ή απλά την παίρνει λόγω θέσης και δεν την ξαναδίνει. Και ας σουτάρει με το πέμπτο χειρότερο ποσοστό της καριέρας του (42,8%). Αξίζει να αναφέρουμε πάντως πως ο 30χρονος star, σουτάρει με το χειρότερο ποσοστό της καριέρας του kai στις βολές, μακράν του προηγούμενου μάλιστα, το οποίο φτάνει στο σοκαριστικά χαμηλό 65,6%. Το δεύτερο χειρότερο, το πραγματοποίησε πέρυσι και έφτανε το 73,7%! Είναι δεδομένο πως οι Blazers θα έχουν δει το συγκεκριμένο στατιστικό και είναι πολύ πιθανό να μπουν στη διαδικασία να εκνευρίσουν τον Brodie στέλνοντάς τον στις βολές.

X-factor

Το κατά πόσο είναι σοβαρός ο τραυματισμός του George στον ώμο. Σαφώς και επειδή μιλάμε για τα Playoffs, ο 29χρονος θα θελήσει να αγωνιστεί, ωστόσο είναι ενδιαφέρον να δούμε το πως θα εμφανιστεί. Ενδεχομένως να δούμε σε μερικά παιχνίδια κάποιον από τους συμπαίκτες του να αναλαμβάνει να τον ελαφρύνει αμυντικά, προκειμένου να βρει τον ρυθμό του στην επίθεση. Η άμυνα των Thunder άλλωστε είναι συνώνυμο φέτος μιας “Λερναίας Ύδρας” και μάλλον θα έχουν την άνεση να μην επιβαρύνουν τον George, τουλάχιστον σε μεγάλα διαστήματα των παιχνιδιών. Αυτό, ίσως αποτελέσει και το κλειδί για τους Thunder στην συγκεκριμένη σειρά.

Πρόγραμμα

Game 1: Thunder @ Blazers, Κυριακή 14 Απριλίου, 22:30, @ Moda Center, Portland, Oregon

Game 2: Thunder @ Blazers, Τετάρτη 17 Απριλίου, 05:30, @ Moda Center, Portland, Oregon

Game 3: Blazers @ Thunder, Σάββατο 20 Απριλίου, 04:30, @ Chesapeake Energy Arena, Oklahoma City, Oklahoma

Game 4: Blazers @ Thunder, Δευτέρα 22 Απριλίου, 04:30, @ Chesapeake Energy Arena, Oklahoma City, Oklahoma

Game 5 (αν χρειαστεί): Thunder @ Blazers, Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου, TBD, @ Moda Center, Portland, Oregon

Game 6 (αν χρειαστεί): Blazers @ Thunder, Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου, TBD, @ Chesapeake Energy Arena, Oklahoma City, Oklahoma

Game 7 (αν χρειαστεί): Thunder @ Blazers, Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου, TBD, @ Moda Center, Portland, Oregon

Τι θέλουμε να γίνει

Να δούμε επτά παιχνίδια, μεταξύ δύο ομάδων που επιθυμούν διακαώς να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην post season. Και επίσης να δούμε τους Lillard και Westbrook να ανταλλάζουν καλάθια, όπως οι boxers γροθιές. Το είπε ο Dame άλλωστε:

Τι θα γίνει

Αν έπρεπε να μπει ένας τίτλος στη σειρά αυτή, τότε η λέξη “εξιλέωση”, θα ταίριαζε γάντι. Από τη μία υπάρχει το δίδυμο Westbrook – George, που όσο κι αν θέλει να αποφύγει τη σχετική συζήτηση ο Brodie, θέλει να αποδείξει πως το τωρινό δίδυμο της ομάδας μπορεί να πάει εκεί που δεν πήγε μαζί με τον Durant. Από την άλλη. Lillard και McCollum θα εμφανιστούν έτοιμοι και υποψιασμένοι από πέρυσι, στεκόμενοι στο ύψος των περιστάσεων και αποδεικνύοντας πως είναι το δίδυμο που μπορεί να πάει τους Blazers μακρυά στην post season. Την αδυναμία μου στους Blazers δεν την έκρυψα ποτέ και δεν πρόκειται να τους κοντράρω τώρα, ακόμα και με τον Nurkic εκτός δράσης. Το Portland θα επιλέξει να απειλήσει από απόσταση, ανοίγοντας έτσι χώρους στο γήπεδο, κάτι που θα “σκοτώσει” τους Thunder. Όλα αυτά σε επτά παιχνίδια. 4-3 οι Blazers συνεπώς η πρόβλεψή μου.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Στα δύο τελευταία παιχνίδια των ημιτελικών Δύσης από τους Warriors το 2016, “σκούπα” από Warriors στον πρώτο γύρο του 2017 και από τους Pelicans το 2018.
2 Από Rockets σε πέντε και Utah σε έξι αντίστοιχα.