The Trent Tucker Rule (ή «Πόσο κρατάει ένα άγγιγμα»)

Posted on Jan 15 2020 - 11:08am by Aris Tolios

13 χρόνια και λίγες εβδομάδες πριν – δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου του 2006. Madison Square Garden.

Οι Knicks υποδέχονται τους Charlotte Bobcats πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το περιβάλλον γύρω από τη «Μέκκα» είναι στολισμένο χριστουγεννιάτικα, αλλά μέσα το κλίμα είναι Μεγάλης Παρασκευής.

Οι Νεοϋορκέζοι έχουν πληρώσει εισιτήριο για να δουν τους Bobcats, μια από τις χειρότερες ομάδες του ΝΒΑ. Οι Bobcats είναι η τρίτη χειρότερη βάσει ρεκόρ, για την ακρίβεια, πίσω από τους Sixers (που πριν λίγο καιρό έχασαν τον Allen Iverson για τους Nuggets) και τους Grizzlies (που είναι σε μια μεταβατική φάση, έχοντας στερηθεί τον Shane Battier και σφυροκοπηθεί από τραυματισμούς, αλλά έχοντας στρατολογήσει ήδη τον rookie Rudy Gay και περιμένοντας τον Mike Conley από το ερχόμενο draft). Το ρόστερ τους; Πολλά υποσχόμενο τότε, σήμερα είναι μνημείο recruiting στη δεκαετία των ’00s και συγκεκριμένα, πως ένα νεαρό franchise προσπαθεί να πάρει τον εαυτό του πάρα πολύ στα σοβαρά, στρατολογώντας επιμελώς στο draft (και όχι μόνο) τα καλύτερα ταλέντα των καλύτερων κολεγίων: Emeka Okafor (Connecticut), Adam Morrison (Gonzaga), Ryan Hollins (UCLA), Sean May και Raymond Felton (North Carolina). Προσθέστε σε αυτούς τον underclassman Gerald Wallace, που τον πήραν από το «πουθενά» των Sacramento Kings και τον undrafted Alan Anderson του Michigan State και έχετε έναν θεωρητικά ελπιδοφόρο κορμό επτά παικτών μέχρι 24 ετών. Στο σήμερα, μόνο οι Okafor, Wallace, Hollins, Felton έκαναν συμπαθητικές και – στο ιστορικό διηνεκές – ασήμαντες καριέρες.

Αλλά τότε ποιος θα ήθελε να δει ένα μάτσο πιτσιρίκια στη δεύτερη χειρότερη ομάδα της Ανατολής; Όχι οι Knicks fans, πάντως. Είχαν που είχαν τη ζοχάδα τους που η ομάδα παρέπαιε τέταρτη από το τέλος στην Ανατολική Περιφέρεια με αρνητικό ρεκόρ, ενώ είχαν μόλις αφήσει τις κακές μέρες πίσω τους, τώρα που ο σπουδαίος Isiah Thomas είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου τον οργανισμό, ως coach και executive ταυτόχρονα. Δηλαδή είναι πραγματικά να απορείς πως πήγε κάτι λάθος.

Είχαν έναν ακόμα λόγο, όμως, να είναι πικραμένοι. Δύο ματς πίσω, είχε γίνει ένα από τα καλύτερα, σίγουρα top-5, brawls όλων των εποχών:

Για τους Nuggets, τιμωρήθηκαν οι – μετέπειτα Knicks – Carmelo Anthony (15 αγώνες) και J.R. Smith (10 αγώνες), καθώς και ο Nenê για έναν αγώνα και για τους Knicks, οι Nate Robinson (10 αγώνες), Mardy Collins (6 αγώνες), Jared Jeffries (4 αγώνες) και Jerome James (ένας αγώνας). Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι από εκείνο το ματς ξεκίνησε ένα απρόσμενο σερί πέντε συνεχόμενων νικών στο MSG. Όμως σε εκείνη τη στιγμή και παρότι οι Knicks δεν υπέφεραν όσο οι Nuggets σε απώλεια «βαρύτητας», το συρρίκνωμα του ήδη προβληματικού rotation σε μια προβληματική χρονιά συν τους χρόνιους τραυματισμούς που εκδήλωναν οι Steve Francis (τενοντίτιδα) και Quentin Richardson (πλάτη), ήταν αρκετός λόγος για γκρίνια. Άλλο που δεν ήθελαν.

Πρέπει να σημειώσουμε πάντως πως στη διάρκεια της ύπαρξης τους ως “Bobcats”, οι δύο ομάδες – πιθανότατα επειδή ήταν αισχρές σε αυτό το διάστημα – έχουν χαρίσει πολύ ωραίο δράμα.

Όπως το career high του Carmelo Anthony:

Ή όπως το buzzer beater του J.R. Smith:

Ή όπως το υπέροχο flopping του Iman Shumpert, για το οποίο μετά ζητάει και τα ρέστα από τον Henderson:

Όμως, τίποτα δεν έμοιαζε με εκείνο το (περίπου) χριστουγεννιάτικο ματς του 2006. Στη δεύτερη παράταση, οι Knicks κλέβουν την κατοχή, με 0,1″ να απομένουν. Στο timeout, ο Thomas σχεδιάζει ένα έξυπνο play, όπου ο Eddy Curry κάνει κάτι σαν εναέριο screen στον επερχόμενο David Lee που δίνει τη νίκη με ένα απλό tip. Το MSG εκρήγνυται, ο Lee προσπαθεί να κατευνάσει τους πάντες μέχρι να δουν αν το καλάθι θα μετρήσει και μπροστά στα δύσπιστα μάτια του Michael Jordan, οι Knicks παίρνουν τελικά τη νίκη.

Κομφετί σκάνε στον αγωνιστικό χώρο και από τα μεγάφωνα παίζει “Nothing’s Gonna Stop Us Now”. Η μπασκετική Νέα Υόρκη πείθεται πλέον πως οι χειρότερες μέρες είναι πίσω της.

Flashforward στο 2020, όπου η μπασκετική δυστοπία που ονομάζεται Knicks πανηγυρίζουν που το foul rate του Mitch Robinson έπεσε τον τελευταίο μήνα από 6,1 σε 4,9 μέσο όρο ανά 36 λεπτά, μπας και τον δουν λίγο παραπάνω στο παρκέ και γελάσει το χειλάκι τους. End scene.

The Trent Tucker Rule

Αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε, είμαστε σίγουροι πως στο σπίτι σας θα δοκιμάσετε αν όντως ένα tip, ένα άγγιγμα της μπάλας διαρκεί ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι, το θέμα είναι άλλο. Εκείνο το βράδυ είχαμε την πρώτη εφαρμογή του “Trent Tucker Rule”. Ας γυρίσουμε λοιπόν τα ρολόγια ακόμα πιο πίσω, σαν σήμερα, 15 Ιανουαρίου του 1991.

Τόπος, πάλι το Madison Square Garden. Αγωνίζονται και πάλι οι Knicks, αυτή τη φορά με τους Bulls που ετοιμάζονται για το πρώτο τους πρωτάθλημα. Αγωνίζονται οι παρόντες στο Garden το 2006 Jordan, Ewing, Oakley.

O Trent Tucker ήταν ένας εξαιρετικός βετεράνος ρολίστας, lottery pick στο ντραφτ του ’82, που πέρασε όλα του τα χρόνια στους Knicks βλέποντας να τους αποκλείουν οι Bulls στους πρώτους γύρους των playoffs, έφυγε όταν ξεκίνησαν να τους αποκλείουν στους τελικούς της Ανατολής και έκλεισε την καριέρα του στους… Bulls το ’93 για να πάρει και πρωτάθλημα. Από τους πρώτους «σπεσιαλίστ» του τριπόντου1)Αριθμοί καριέρας από το 1982 ως το 1993: 0,8/1,9 τρίποντα, δηλαδή 40,8% ή αλλιώς η 23η πιο εύστοχη καριέρα από το τρίποντο στην Ιστορία του ΝΒΑ. Το 1988-89, στην πιο παραγωγική χρονιά του πίσω από τη γραμμή, τερμάτισε 11ος στο ΝΒΑ σε ευστοχία με 39,9% και τέταρτος σε εύστοχα τρίποντα και προσπάθειες με 118 στα 296 αντίστοιχα. Στη φετινή μισή σεζόν ως τώρα, υπάρχουν ήδη έξι παίκτες που έχουν σουτάρει και ευστοχήσει σε περισσότερα: Zach LaVine, James Harden, Trae Young, Devonte Graham, Buddy Hield, Damian Lillard, συμμετείχε και στον πρώτο διαγωνισμό, τερματίζοντας πίσω από τους Larry Bird και Craig Hodges (πρακτικά, τον τελευταίο αντικατέστησε στους Bulls, όταν το ΝΒΑ του έκανε “blackballing”).

Τους Bulls τους είχε χτυπήσει ξανά στις αρχές του ’88, όταν παραλίγο να τους κλέψει την ψυχή σε ένα ματς κανονικής περιόδου μέσα στο United Center:

Στο ματς του 1991, όμως, ο Tucker κατάφερε να γράψει τη δική του σελίδα στην Ιστορία. Με το σκορ ισόπαλο στα 106 0,1″ πριν τη λήξη, οι Knicks είχαν επαναφορά από την πλάγια γραμμή. To play που σχεδίασαν στο timeout οι Knicks «έσπασε» εν τη γενέσει του από τον Cartwright καθώς οι Bulls προστάτεψαν τη μπάλα από το να φτάσει στα χέρια – ή για την ακρίβεια στα ακροδάχτυλα –  του Ewing. Ο Pat είχε ξεσηκώσει τα πλήθη του MSG στη sophomore του χρονιά απέναντι στους Bulls ανήμερα Χριστούγεννα και γενικά ήταν ένας παίκτης που φημιζόταν ότι ποτέ δεν αρνήθηκε να σηκώσει το βάρος όλου του κόσμου στις κρίσιμες στιγμές – και του Trent Tucker στην αγκαλιά του αφότου γινόταν ήρωας.

Με τον Ewing καλά κλεισμένο, βγήκε από την baseline ο Tucker, ίσα που πρόλαβε να ακουμπήσει τη μπάλα και πάνω στη μούρη – από όλους τους ανθρώπους – του Scottie Pippen κόλλησε ένα τρίποντο που έμοιαζε να ήρθε σαν μετεωρίτης από το ταβάνι.

Και ενώ στην Ελλάδα, πιθανότατα θα είχε εκραγεί το προπονητικό και τεχνικό επιτελείο και θα είχε μπουκάρει στο γήπεδο ο πρόεδρος για να πιαστεί στα χέρια με γραμματεία και διαιτητές (δεν συζητάμε καν αν το τρίποντο το είχε φάει η γηπεδούχος ομάδα), οι Bulls αποχώρησαν όμορφα και ωραία με σκυμμένο το κεφάλι.

Η ένσταση

Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι εφέσεις. Οι Bulls υπολόγισαν ότι το play κράτησε σίγουρα τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου, αλλά συνάντησαν την άρνηση του χρονομέτρη και των διαιτητών και ευήκοα ώτα μόνο στον αντιπρόεδρο της λίγκας και πρώην GM των Bulls Rod Thorn. O τελευταίος ισχυρίστηκε πως ήταν ανθρωπίνως αδύνατον (και είναι) να σουτάρει παίκτης σε λιγότερο από 0,3″2)Σε καθόλου απρόσμενα νέα, ωστόσο, ο Luka Dončić κατάφερε να σκοράρει μέσα σε 0,2″. Είμαστε σίγουροι πως ο Luka πιθανότατα σπίτι του λυγίζει κουτάλια και περπατάει στο νερό., επικαλούμενος μάλιστα σχετικές έρευνες που είχαν διεξαχθεί για πολλά χρόνια στην Ευρώπη.

Καθότι οι Bulls είχαν όντως δίκιο, η λίγκα αμέσως μετά μπήκε σε διαδικασία αλλαγών. Η αρχή έγινε με την αλλαγή των χρονομέτρων, αφού, όπως είδατε στο βίντεο πιο πάνω, ο Tucker σουτάρει με το χρονόμετρο της American Sign & Indicator να αναγράφει για αναλογικά κάμποσο χρόνο 0,1″. Αυτό «απέδειξε» ότι τα χρονόμετρα της AS & I «λάγκαραν» στα δέκατα του δευτερολέπτου και υπό τις εντολές του David Stern, οδήγησε τους Knicks να στραφούν μέσα σε λίγους μήνες στους ανταγωνιστές Darktronics και άλλες ομάδες στους WhiteWay και OES – και από το 2016 όλες στην Tissot. Το τρομερό ήταν πως ο Phil Jackson, που πρωτοστάτησε στην ένσταση των Bulls, σημείωσε πως το πεπαλαιωμένο χρονόμετρο του MSG είχε προβλήματα από τότε που αγωνιζόταν ο ίδιος στους Knicks στη δεκαετία του ’70, αφού τα δέκατα του δευτερολέπτου διαρκούσαν… αιώνες όταν η γηπεδούχος ήταν πίσω στο σκορ και κυλούσαν σα νερό, όταν ήταν μπροστά!

Με την πάροδο των χρόνων, υιοθετήθηκαν και άλλες αλλαγές, όπως το πολύ οικείο αυτόματο «κοκκίνισμα» της περιμέτρου του ταμπλό όταν μηδενίζει ο χρόνος, η ενσωμάτωση τρίπλευρων ή τετράπλευρων χρονομετρητών στην κορυφή του ταμπλό και ο εφοδιασμός των διαιτητών με κουμπί έναρξης του χρονομέτρου – κάτι που αφαιρούσε τη σχετική αρμοδιότητα από τη γραμματεία3)Μάλλον ήταν αυτό στο οποίο αναφερόταν και ο Phil Jackson!.

Στην πιο σημαντική αλλαγή, ωστόσο, στη σημερινή εποχή, ο “Trent Tucker Rule” υπάρχει με σαφήνεια στις επίσημες διευκρινίσεις των κανονισμών του ΝΒΑ, στην παράγραφο L συγκεκριμένα, όπου αναφέρεται πως η μόνη επιλογή στα 0,1″ ή στα 0,2″ είναι μόνο το “tip” για να μετρήσει το καλάθι:

L.        EXPIRATION OF TIME

NO LESS THAN :00.3 must expire on the game clock and shot clock when a ball is thrown inbounds and then hit instantly out-of-bounds. If less than :00.3 expires in such a situation, the timer will be instructed to deduct AT LEAST :00.3 from the game clock and shot clock. If, in the judgment of the official, the play took longer than :00.3, he will instruct the timer to deduct more time. If :00.3 or less remain on the game clock when this situation occurs, the period is over. If :00.3 or less remain on the shot clock when this situation occurs, a shot clock violation is called.

The game clock and shot clock must show :00.3 or more in order for a player to secure possession of the ball on a rebound or throw-in to attempt a field goal. Instant replay shall be utilized if the basket is successful on this type of play and the game clock runs to 0:00 or the shot clock expires on a made basket and the officials are not reasonably certain that the ball was released prior to the expiration of the shot clock. The only type of field goal which may be scored if the game clock and shot clock are at :00.2 or :00.1 is a “tip-in” or “high lob.”

A “tip-in” is defined as any action in which the ball is deflected, not controlled, by a player and then enters the basket ring. This type of action shall be deemed legal if :00.1 or more remains in a period.

A “high lob” is defined as a pass which is tipped by an offensive player while in mid- air, and is followed instantaneously by a field goal attempt. If the reception of the pass and the subsequent “slam dunk” is immediately adjacent to the basket ring, this type of action shall be deemed legal if :00.1 or more remains in a period. However, if the “high lob” attempt is a distance from the basket ring whereby the ball must be controlled in mid-air, either one-handed or two-handed, a minimum of :00.3 is necessary for a field goal to score if successful. Instant replay would NOT be used if the play starts with :00.2 or :00.1 on the game clock or shot clock.

NO LESS than :00.3 must expire on the game clock when a player secures possession of an unsuccessful free throw attempt and immediately requests a timeout. If LESS than :00.3 expires in such a circumstance, the time on the game clock shall be reduced by at least :00.3. Therefore, if :00.3 OR LESS remain on the game clock when the above situation exists, and a player requests a timeout upon securing possession of the ball, the period is over.

Regardless of when the horn or red light operates to signify the end of period, the officials (as aided by instant replay, if required) will ultimately make the final decision whether to allow or disallow a successful field goal. THE CREW CHIEF MUST TAKE CHARGE OF THE SITUATION.

Αντίστοιχη διάταξη υπάρχει και στους κανονισμούς της FIBA και συγκεκριμένα στο άρθρο 16, παράγραφος 2, υποπαράγραφος 5:

The game clock or the shot clock must show 0:00.3 (3 tenths of a second) or more for a player to gain control of the ball on a throw-in or on a rebound after the last free throw in order to attempt a shot for a field goal. If the game clock or the shot clock show 0:00.2 or 0:00.1 the only type of a valid field goal made is by tapping or directly dunking the ball.

Τον κανόνα έχει υιοθετήσει το WNBA εν τη γενέσει του το 1997, ενώ τα γυμνάσια – λύκεια των ΗΠΑ ξεκίνησαν να μετρούν δέκατα από το 1990 και το – ως συνήθως – καθυστερημένο NCAA το 2002. Παρόλ’ αυτά, θύμα των κανόνων του NCAA και του γενικότερου παραλογισμού του έπεσε το 2013 ο Chase Fieler του Florida Gulf Coast όταν στον εκτός έδρας αγώνα απέναντι στο South Florida, πήδηξε για να πιάσει την baseball πάσα μετά από επαναφορά και με ένα σουτάκι mid-air έθαψε βαθιά κοπάνησε στο κεφάλι με φτυάρι την ψυχολογία των οπαδών της γηπεδούχου.

Δυστυχώς για τον Fieler και το FGCU, παρότι το σουτ του ήταν εμφανώς εντός χρόνου, ακυρώθηκε, πέφτοντας θύμα της αρτηριοσκλήρωσης του NCAA, που ούτε μπήκε στη διαδικασία να αλλάξει τον κανονισμό του ούτε προέβλεπε σε αυτόν τελεσίδικη εξουσιοδότηση στους διαιτητές, βάσει των διατάξεων του κανόνα 5, τμήματος 1, άρθρου 19:

In any period, when the game clock displays 10ths of seconds and play is to be resumed by a throw-in or a free throw when 3/10ths (.3) of a second or less remains on the game clock, a player may not gain control of the ball and attempt a try for a field goal. Such player can only score a field goal by means
of a tap of a pass or of a missed free throw.

Κάπως έτσι και κλείνοντας, ας δούμε μερικά σουτ που μέσα σε δέκατα δευτερολέπτου έθαψαν κοντά στον πυρήνα της γης την ψυχολογία χιλιάδων (αντίπαλων) οπαδών…

Υστερόγραφο

Ενάμιση μήνα μετά, ο Trent Tucker το έκανε πάλι, αυτή τη φορά στο Palace of Auburn Hills. Εντάξει, δεν εφάρμοσε κατ’ εξαίρεση κανόνα, αλλά τέλος πάντων…

 

The following two tabs change content below.

Aris Tolios

Αναγνώστης του The Ball Hog, βρέθηκε σε αυτό επειδή είχε μπάρμπα στην Κορώνη, για να προσθέσει το τελευταίο λιθαράκι γραφικότητας. Έχει αγαπήσει με τη σειρά τους Suns, τους Sonics, τους Knicks, τους Clippers, τους Mavericks, τους Warriors και τους Hornets, αλλά πιο πολύ θα παραμένει ταγμένος στη Δύση (και ειδικά στην Pacific). Φτερνίζεται λέξεις σε χιλιάδες και νιώθει περήφανος που σε κάθε κείμενο, η πλατφόρμα του επισημαίνει πως οι προτάσεις του παραείναι μεγάλες. Έχει σταματήσει να ανησυχεί και έχει μάθει να αγαπά τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό και ζει για να περνάει καλά, διαβάζοντας μεγάλα κείμενα. Γράφει για τον εαυτό του στο τρίτο ενικό.

References
1 Αριθμοί καριέρας από το 1982 ως το 1993: 0,8/1,9 τρίποντα, δηλαδή 40,8% ή αλλιώς η 23η πιο εύστοχη καριέρα από το τρίποντο στην Ιστορία του ΝΒΑ. Το 1988-89, στην πιο παραγωγική χρονιά του πίσω από τη γραμμή, τερμάτισε 11ος στο ΝΒΑ σε ευστοχία με 39,9% και τέταρτος σε εύστοχα τρίποντα και προσπάθειες με 118 στα 296 αντίστοιχα. Στη φετινή μισή σεζόν ως τώρα, υπάρχουν ήδη έξι παίκτες που έχουν σουτάρει και ευστοχήσει σε περισσότερα: Zach LaVine, James Harden, Trae Young, Devonte Graham, Buddy Hield, Damian Lillard
2 Σε καθόλου απρόσμενα νέα, ωστόσο, ο Luka Dončić κατάφερε να σκοράρει μέσα σε 0,2″. Είμαστε σίγουροι πως ο Luka πιθανότατα σπίτι του λυγίζει κουτάλια και περπατάει στο νερό.
3 Μάλλον ήταν αυτό στο οποίο αναφερόταν και ο Phil Jackson!