Euroleague Playoffs Preview – Μέρος 2o

Posted on Apr 15 2015 - 6:10pm by Petros Kaounis

Η ώρα των playoffs της Euroleague έφτασε. Μετά την χτεσινή απογοητευτική εμφάνιση και ήττα του Παναθηναϊκού, αλλά και τη δύσκολη επικράτηση της Fenerbahce απέναντι στην περσινή πρωταθλήτρια Maccabi, σειρά σήμερα παίρνουν Barcelona – Ολυμπιακός και Real Madrid – Anadolu Efes. Δικαιωματικά οι οκτώ ομάδες που έφτασαν μέχρι εδώ ήταν οι καλύτερες αγωνιστικά στις δύο πρώτες φάσεις της διοργάνωσης και, έτσι, σχηματίστηκαν τέσσερα δυνατά ζευγάρια για το δρόμο προς το Final Four της Μαδρίτης. Θα προκριθεί κάποια από τις δύο ελληνικές ομάδες ή θα έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Final Four χωρίς την παρουσία ελληνικής ομάδας;

φιναλφορ

Road to Madrid

Στο δια ταύτα λοιπόν:

FC Barcelona – Ολυμπιακός

665 (2) barcelonaΊσως το πλέον αμφίρροπο ζευγάρι των playoffs. Αν και υπάρχει φαβορί και αυτό είναι η Barcelona. Μια σειρά αγώνων μεταξύ δύο ομάδων που κατέχουν το ρεκόρ με τις συνεχόμενες παρουσίες σε Euroleague playoffs (από 10 κάθε ομάδα), και ανάμεσα στην καλύτερη ομάδα σε post παιχνίδι (Barcelona) και σε αυτή με την καλύτερη άμυνα (Ολυμπιακός). Η Barcelona έχει στόχο την κατάκτηση του τροπαίου και μάλιστα μέσα στην έδρα της αιώνιας αντιπάλου της και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα έδρας για να επικρατήσει στη σειρά. Φέτος έχει μόνο μια ήττα εντός έδρας και αυτή κόντρα στη Fenerbahce, σε βαθμολογικά αδιάφορο παιχνίδι για την πρώτη φάση της Euroleague. Επίσης, φέτος έχει αποδείξει πως μπορεί να πάρει μεγάλα διπλά και πως έχει τον τρόπο να το κάνει, όταν τα χρειάζεται πραγματικά. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έχει βασικό του στόχο για φέτος το Final Four και από εκεί και πέρα όλα θα παιχτούν σε δύο παιχνίδια. Έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως τον ”βολεύουν” περισσότερο τα δύσκολα και πως δεν του ταιριάζει ψυχολογικά ο ρόλος του φαβορί. Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη αυτής της σειράς παιχνιδιών θα παίξουν οι απουσίες που πιθανότατα να έχουν και οι δύο ομάδες, με σαφέστατα σημαντικότερες αυτές από την πλευρά του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός έχασε το πλεονέκτημα έδρας επειδή έκανε τη χειρότερη του εμφάνιση στη χειρότερα χρονική στιγμή και με το χειρότερο δυνατό αντίπαλο (Fenerbahce). Καλύτερα όμως όλα αυτά να γραφτούν αναλυτικότερα στο τέλος της διαδρομής και με ξεκάθαρη εικόνα. Πιστεύω πως η φετινή ευρωπαϊκή χρονιά του Ολυμπιακού κάλλιστα μπορεί να δώσει μια σειρά άρθρων και όχι μόνο ένα.

Αγωνιστική φιλοσοφία:

Η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στο post παιχνίδι απέναντι στην ομάδα με την καλύτερη άμυνα. Το ξέρω πως αναφέρθηκε και παραπάνω αλλά πιστεύω πως σπάνια βλέπουμε ζευγάρι με τόσο αντίθετα πλεονεκτήματα για κάθε ομάδα. Η Barcelona έχει ιδιαίτερη έφεση στο κομμάτι της δημιουργίας και μάλιστα αυτό προέρχεται τόσο από την περιφέρεια όσο και από τους ψηλούς της, οι οποίοι προεξάρχοντος του Tomic, είναι οι καλύτεροι στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, οι παίκτες της Barcelona είναι εξαιρετικοί στην κίνηση χωρίς μπάλα, κάτι που σε συνδυασμό με την δημιουργία και την εύρυθμη κυκλοφορία που έχει, δημιουργεί συνεχώς φάσεις από το πουθενά. Αν δει κάποιος πως μοιράζονται οι assists που δίνει η Barcelona μεταξύ των παικτών της, θα παρατηρήσει πως οκτώ παίκτες της έχουν πάνω από 1,5 assists μέσο όρο ανά παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, οι ψηλοί της, το δυνατό της σημείο στην επίθεση, είναι παράλληλα το αδύνατο της σημείο στην άμυνα. Τα αργά τους πόδια τους κάνουν συνεχώς στόχο για τους αντιπάλους, που προσπαθούν είτε να βγάλουν κάποιον γρήγορο περιφερειακό παίκτη με αντίπαλο κάποιον εκ των Tomic- Pleiss στην κορυφή του τρίποντου, ώστε να τον περάσει στα πόδια και να πάει σε διείσδυση, είτε να δώσουν screen σε περιφερειακό παίκτη, ώστε να πάνε σε pick ‘n’ roll με τρεις επιλογές: διείσδυση μέσα στη ρακέτα, πάσα στον ψηλό που θα ακολουθήσει τη φάση ή πάσα για ελεύθερο σουτ στην αποδυναμωμένη αδύνατη πλευρά.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έχει στήσει την ομάδα φέτος, ειδικότερα μετά την αλλαγή προπονητή, με εμφανέστατη αμυντική φιλοσοφία και μάλιστα με επιθετική άμυνα πάνω στη μπάλα σε πολλές φάσεις. Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό, η παρουσία του σε αυτή τη σειρά θα κριθεί από την αγωνιστική ετοιμότητα των Σπανούλη – Hunter και το πόσα παιχνίδια θα παίξουν τελικά. Ο πρώτος είναι ο βασικός εκφραστής, όχι μόνο του εκτελεστικού κομματιού, αλλά και της συνολικής δημιουργίας της ομάδας. Στον Ολυμπιακό, η απουσία του Σπανούλη δεν σημαίνει μόνο απουσία της βασικότερης πηγής πόντων στην επίθεση, αλλά επιπλέον έλλειψη στο δημιουργικό κομμάτι και ειδικότερα στην εκτέλεση του pick ‘n’ roll. Σε αυτή τη σειρά ο Ολυμπιακός δεν θα χρειαστεί μόνο την καλή παρουσία του Σπανούλη αλλά και εμφανίσεις από αυτές που κάνουν τον αρχηγό του να ξεχωρίζει ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Ακόμα, η απουσία του Hunter θα στερήσει ένα σημαντικό χαρτί τόσο στην άμυνα above the rim, όσο και στο κομμάτι του hedge out που είδαμε να χρησιμοποιεί ο Σφαιρόπουλος αρκετές φορές στο Top-16. Το μειονέκτημα της αμυντικής λειτουργίας, που πιθανότατα θα φανεί στα παιχνίδια της σειράς, είναι πως ο Σφαιρόπουλος επιλέγει τις συνεχόμενες εναλλαγές στα μαρκαρίσματα που δημιουργούν mismatches σε πολλές φάσεις, κάτι που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η Barcelona. Οι ψηλοί της έχουν τη δυνατότητα να τα ”διαβάσουν” και να τα εκμεταλλευτούν είτε εκτελώντας, είτε πασάροντας σε συμπαίκτη τους που κινείται χωρίς τη μπάλα.

Στατιστικά:

Η Barcelona έχει 83,8 πόντους ενεργητικό σε κάθε παιχνίδι της ενώ δέχεται 75. Έχει 53,4% ποσοστό ευστοχίας στα σουτ δύο πόντων με 69,5% στα σουτ μέσα από τη ρακέτα και 41,8% στα σουτ μέσης απόστασης. Στα τρίποντα έχει καλό ποσοστό, με 37,2%, και 80,5% στις βολές. Για τις 19,4 assists ανά παιχνίδι και τη σημασία τους στο επιθετικό πλάνο της Barcelona, αναφερθήκαμε ήδη, αλλά σημαντικά είναι και τα 10 επιθετικά rebounds που κερδίζει σε κάθε παιχνίδι. Οι αντίπαλοι των Καταλανών σουτάρουν με μόλις 49,5% στα δίποντα αλλά με 61% μέσα από τη ρακέτα. Η περιφερειακή της άμυνα είναι μέτρια, με τους αντιπάλους να σουτάρουν με 33,5%. Τα αμυντικά μειονεκτήματα της Barcelona εστιάζονται στα 10 επιθετικά rebounds που επιτρέπει σε κάθε παιχνίδι και στα 6 κλεψίματα, στοιχεία που επιτρέπουν παραπάνω κατοχές στους αντιπάλους της.

Ο Ολυμπιακός έχει μόλις 76 πόντους ενεργητικό σε κάθε παιχνίδι, αλλά το βασικό του όπλο είναι η άμυνα και οι μόλις 71,6 πόντοι που δέχεται. Σουτάρει με 52% στα δίποντα, αλλά μόλις με 60,8% μέσα από τη ρακέτα. Ποσοστό που θα πρέπει να βελτιώσει αισθητά για να έχει τύχη στη σειρά των παιχνιδιών απέναντι στη Barcelona. Το ποσοστό του στα σουτ τριών πόντων είναι 35,5% μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, κάτι που θα του δώσει πλεονέκτημα απέναντι στους Καταλανούς αν βρεθούν σε καλή μέρα οι σουτέρ του. Ένα ακόμα σημείο που μπορεί να αποφέρει αγωνιστικό πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό είναι η καλή του άμυνα μέσα στη ρακέτα, την οποία και θα χρειαστεί απέναντι στους ψηλούς της Barcelona. Γενικότερα στα δίποντα οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού σουτάρουν με 45,9% και με 54,7% στη ρακέτα, ποσοστά που είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των οκτώ ομάδων των playoffs. Αδύνατο σημείο για τον Ολυμπιακό είναι τα 11 επιθετικά rebounds που επιτρέπει στους αντιπάλους του και τα 11,6 λάθη που κάνει ανά παιχνίδι.

Παίκτης-κλειδί:

Για τη Barcelona, εκτός από τον Tomic και το σημαντικό ρόλο που έχει στο παιχνίδι της και τον οποίο ήδη αναλύσαμε, υπάρχει και ο Hezonja ο οποίος κάνει εξαιρετική χρονιά, κατάλληλη για να τον ανεβάσουν θέσεις στο φετινό draft. Σημαντική θα είναι η απουσία του Doellman, ειδικά στο κομμάτι της εκτέλεσης, αν αυτός απουσιάσει σε κάποιο από τα δύο πρώτα παιχνίδια. Κλειδί για τη Barcelona θα είναι ο έλεγχος του ρυθμού και το σωστό ”διάβασμα” των mismatches σε κάθε φάση.

Για τον Ολυμπιακό, εκτός από τον Σπανούλη, ο οποίος αν λείψει θα δούμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση των παιχνιδιών από το Σφαιρόπουλο, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να λειτουργήσουν τέλεια ομαδικά και να προσφέρουν στο έπακρο ότι τους ζητηθεί από τον προπονητή τους.  Κλειδί για τον Ολυμπιακό θα είναι η καλή επιθετική του λειτουργία με πολλές δυναμικές επαφές που θα επηρεάσουν τους παίκτες της Barcelona και τα συνεχόμενα pick ‘n’ rolls για να εκμεταλλευτεί τα αργά πόδια των ψηλών της και είτε να τους φορτώσουν με fouls είτε να τους βγάλουν εκτός ρυθμού. Σημαντικό σημείο θα είναι και η προσπάθεια των παικτών του Ολυμπιακού να τρέξουν τα γήπεδο για να πετύχουν κάποια εύκολα καλάθια και να σπάσουν το ρυθμό της Barcelona.

Πρόβλεψη:

Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να σπάσει το πλεονέκτημα έδρας σε κάποιο από τα δύο πρώτα παιχνίδια, θα έχει ελπίδες για την πρόκριση στο Final Four αν και το αν διατηρήσει το αήττητο της δικιάς του θα αποδειχθεί εξίσου δύσκολο. Θα παλέψει όσο μπορεί και θα τα δώσει όλα μέσα στο παρκέ, αλλά η Barcelona θα πάρει την πρόκριση με 3-2.

Real Madrid – Anadolu Efes

real madrid 665Το τελευταίο ζευγάρι που θα μπει στη μάχη των playoffs χρονικά, είναι αυτό μεταξύ της Real και της Efes. Ένα ζευγάρι με φαβορί τη Real και από την άλλη τον Ivkovic, ο οποίος ειδικεύεται στο να εκμεταλλεύεται καταστάσεις στις οποίες δεν είναι φαβορί. Η Real έχει μοναδικό στόχο την κατάκτηση του τροπαίου μέσα στο σπίτι της και έδειξε στους δύο πρώτους γύρους της διοργάνωσης πως είναι μια μια άκρως επιθετική ομάδα που όταν πιάνει το ρυθμό που μπορεί, δεν είναι εύκολο να τη σταματήσει κανείς αντίπαλος. Ακόμα πιο επιθετική ομάδα από την περυσινή με ένα συνδυασμό όμως στους ψηλούς που μπορεί να της προκαλέσει προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς παρουσίασε σκαμπανεβάσματα, αλλά δεν είχε πρόβλημα στο να προκριθεί και να πάρει την πρώτη θέση που θα της έδινε το πλεονέκτημα. Η Efes ξεκίνησε με πολλές βλέψεις τη διοργάνωση και ενισχύθηκε πριν το Top 16 (Heurtel) αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στο αγωνιστικό επίπεδο που ήθελε και βρέθηκε να παίζει την πρόκριση της στα playoffs την τελευταία αγωνιστική και να περιμένει και το αποτέλεσμα του Laboral Kutxa – Malaga. Σε αυτή τη σειρά θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την έδρα τους και θα βασιστούν στα κόλπα του Ivkovic από την άκρη του πάγκου για να σπάσουν την έδρα των Μαδριλένων και να πάρουν την πρόκριση για το Final Four.

Αγωνιστική φιλοσοφία: 

Η Real εκτός από τη δεύτερη καλύτερη επίθεση μεταξύ των ομάδων που έχουν περάσει στα playoffs, πετυχαίνει τους περισσότερους πόντους ανά κατοχή, έχοντας παράλληλα και τις περισσότερες κατοχές ανά αγώνα. Είναι ομάδα που τρέχει το γήπεδο με κάθε ευκαιρία και εκτελεί στα πρώτα 15” της κάθε κατοχής, ακόμα και μετά από μόλις δύο πάσες ή ένα screen. Ακόμα ένα στοιχείο που εκμεταλλεύεται η Real για να αυξήσει τις κατοχές της σε κάθε παιχνίδι, είναι τα επιθετικά rebounds. Τελειώνει κάθε αγώνα με περίπου 11 ανά μέσο όρο, τα οποία της δίνουν έξτρα πόντους από δεύτερες επιθέσεις. Στα παιχνίδια που η Real πέτυχε τέτοιο νούμερο, δεν είχε καμία δυσκολία στο να τα κερδίσει. Στην περιφέρεια της η Real έχει την καλύτερη ποιοτικά τετράδα στην Ευρώπη (Llull, S.Rodriquez, Rudy και Caroll). Λογικό είναι λοιπόν να αποτελεί και το βαρόμετρο στο παιχνίδι της, όχι μόνο στον τομέα του σκοραρίσματος αλλά και στο δημιουργικό τομέα, καθώς το 75% των plays της Real ανά παιχνίδι έρχονται από την περιφέρεια.

Από την άλλη πλευρά η Efes διαθέτει κάποια στοιχεία στο παιχνίδι της που θα λέγαμε πως ”κουμπώνουν” κάπως με αυτό της Real και για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πούμε πως δεν έχει καμία ελπίδα σε αυτή τη σειρά αγώνων. Η Efes στην πρώτη φάση έδειξε να βασίζεται πολύ στην άμυνα της και μάλιστα ολοκλήρωσε τα παιχνίδια με την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση. Στο Top 16 όμως προσπάθησε να αλλάξει αγωνιστική φιλοσοφία και αυτό της στοίχισε και στο κομμάτι της άμυνας, με το παθητικό της να ανεβαίνει κατά 10 πόντους ανά παιχνίδι περίπου. Απέναντι στη Real θα πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά στο αμυντικό της κομμάτι για να καταφέρει να μειώσει τις κατοχές των Ισπανών και να παίξει τα παιχνίδια με ίδιο αριθμό επιθέσεων. Θα πρέπει να κόψει τον ρυθμό της Real και να μην της δώσει ευκαιρίες για να τρέξει, προσπαθώντας παράλληλα, όσο μπορεί, να μεγαλώνει χρονικά με την πίεση στην περιφέρεια τις επιθέσεις των Μαδριλένων. Το θετικό σημείο για την Efes είναι πως στην περιφέρεια της διαθέτει παίκτες οι οποίοι μπορεί να παίξουν σκληρή άμυνα πάνω στους περιφερειακούς της Real με στόχο να τους αποσυντονίσουν –  εκνευρίσουν και να τους βγάλουν εκτός ρυθμό του παιχνιδιού.

Στατιστικά:

Η Real έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση, μετά τη CSKA, με 87,4 πόντους ανά παιχνίδι. Σουτάρει με 54,2% στα δίποντα και με το υψηλότατο 67,4% μέσα από τη ρακέτα αν και αυτό οφείλεται περισσότερο στις λίγες προσπάθειες που εκτελεί μέσα από το ζωγραφιστό. Η Real βγάζει 22 assists ανά παιχνίδι, τις περισσότερες από κάθε ομάδα στη διοργάνωση, και βάζει στο επιθετικό της παιχνίδι κάθε παίκτη της. Μαζί με τη Fenerbahce έχουν τα περισσότερα επιθετικά rebounds ανά παιχνίδι (11) τα οποία τις δίνουν έξτρα κατοχές που οδηγούν σε παραπάνω πόντους. Οι αντίπαλοι της Real πετυχαίνουν 75,3 πόντους ανά παιχνίδι και σουτάρουν με 50% στα δίποντα αλλά με 67,5% μέσα από τη ρακέτα, εκμεταλλευόμενοι την αμυντική αδυναμία των ψηλών της Real. Ακόμα μια αμυντική αδυναμία για τη Real αποτελεί η περιφερειακή της άμυνα που επιτρέπει στους αντιπάλους να σουτάρουν με 35,3% στα τρίποντα. Επίσης, οι αντίπαλοι της τελειώνουν τα παιχνίδια με 10,2 επιθετικά rebounds ανά παιχνίδι.

Η Efes πετυχαίνει 76 πόντους ανά παιχνίδι αλλά έχει το χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας, ανάμεσα στις ομάδες των playoffs, με μόλις 48,5% και με το επίσης χαμηλό 62,2% μέσα από τη ρακέτα. Το θετικά υψηλό ποσοστό της στα τρίποντα (35,4%) θα τη βοηθήσει στο να χτυπήσει την αδύναμη αμυντική περιφέρεια της Real αλλά δεν δείχνει να αρκεί στατιστικά. Βγάζει 17,2 assists ανά παιχνίδι αλλά κάνει και 11,5 λάθη, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νούμερο ανάμεσα στις ομάδες των playoffs. Στα rebounds, έχει μόλις 9,6 επιθετικά ανά παιχνίδι και δέχεται τα περισσότερα blocks με 3,6 μέσο όρο. Οι αντίπαλοι της Efes σκοράρουν 76,2 πόντους ανά παιχνίδι και σουτάρουν μόλις με 48,5% στα δίποντα, με 59,5% μέσα από τη ρακέτα. Είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να πιέσει τη Real στη σειρά παιχνιδιών για να μπει δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το αρνητικό είναι πως στα τρίποντα οι αντίπαλοι σουτάρουν με 36,3% και απέναντι σε μια ομάδα όπως η Real, με την καλύτερη επιθετική περιφέρεια στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να αποτελέσει τεράστιο αμυντικό πλήγμα.

Παίκτης-κλειδί:

Η Real στηρίζεται αρκετά, όπως ήδη γράψαμε, στο περιφερειακό επιθετικό παιχνίδι και κύριως εκφραστής του είναι ο Rudy Fernandez. Όταν είναι σε καλή μέρα, ειδικότερα σε μέρα που βοηθάει και στο δημιουργικό παιχνίδι της ομάδας, τότε είναι ο καλύτερος περιφερειακός παίκτης στην Ευρώπη. Το αρνητικό του στοιχείο είναι πως απέναντι σε σκληρές άμυνες, ειδικότερα όταν αυτές περιέχουν πολλές επαφές στα όρια του foul, εκνευρίζεται, παίρνει περισσότερες τραβηγμένες προσπάθειες επιθετικά και βγάζει όλη τη Real από το ρυθμό της.

Η Efes θα βασιστεί περισσότερο στο ομαδικό στοιχείο παρά στο ατομικό, οπότε δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον παίκτη της ως βαρόμετρο για την απόδοση της. Σίγουρα σημαντικό ρόλο θα παίξει η απόδοση του Saric και στις δύο άκρες του παρκέ όπως και η παρουσία του Heurtel και η συμμετοχή του τόσο στο ομαδικό όσο και στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της Efes.

Πρόβλεψη: 

Η Real θα προκριθεί με 3-1 διατηρώντας το απόλυτο στην έδρα της αλλά χάνοντας ένα παιχνίδι στην έδρα της Efes.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».