Ωδή στην Pat Summitt

Posted on Jun 28 2016 - 7:44pm by Petros Kaounis

”Έφυγε” σήμερα, στα 64 χρόνια της, η κορυφαία προπονήτρια στον κόσμο, Pat Summitt. Με ρεκόρ καριέρας 1.098 νίκες και 208 ήττες στους πάγκους του Κολεγιακού Πρωταθλήματος γυναικών, δεν κατάφερε να κερδίσει τον τελευταίο και σημαντικότερο αγώνα της ζωής της, αυτόν με αντίπαλο τη νόσο του Alzheimer. 

pat-summitt-tennessee-lady-vols

Η Pati Summitt (Patricia Sue Head το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1952, στο Clarksville του Tennessee. Ξεκίνησε την καριέρα της ως παίκτρια του μπάσκετ, στο Cheatham Country, στο high school, αφού πρώτα υποχρέωσε την οικογένειά της να μετακομίσει, καθώς το Clarksville δεν είχε γυναικεία ομάδα. Μετά την αποφοίτησή της, γράφτηκε στο University of Tennessee at Martin, όπου εκτός από μέλος της ομάδας μπάσκετ, αποτέλεσε και μέλος της αδελφότητας Chi Omega, της πολυπληθέστερης γυναικείας κολεγιακής αδελφότητας της Αμερικής.

Η μικρή καριέρα ως παίκτρια και τα πρώτα βήματα στην προπονητική

Με την κολεγιακή ομάδα του Tennessee, έχοντας προπονήτρια την Nadine Gearin (την οποία έμελλε να ξεπεράσει μερικά χρόνια αργότερα, για περισσότερα για την τεράστια Nadine Gearin, διαβάστε εδώ), κέρδισε ό,τι υπήρχε σε All-American βραβείο. Όλα αυτά, το 1970, μια εποχή που δεν υπήρχαν αθλητικές υποτροφίες για γυναίκες, έτσι οι γονείς της Summit ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν τις σπουδές της. Η Pat μάλιστα, κατάφερε να είναι αρχηγός στην πρώτη USA Women’s National Basketball Team, με την οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976. Οκτώ χρόνια αργότερα, στους Αγώνες που διεξήχθησαν στο Los Angeles, θα οδηγούσε την εθνική ομάδα της χώρας της στο χρυσό μετάλλιο, αυτή τη φορά από την θέση της προπονήτριας.

ncb_g_patsts_576

Η τεράστια προπονητική καριέρα της Pat Summitt, ξεκίνησε μόλις στα 22 της χρόνια, καθώς ανέλαβε τον πάγκο της ομάδας της οποίας ήταν παίκτρια, μετά από την ξαφνική αποχώρηση της προηγούμενης head coach. Ο μισθός της έφτανε το αστρονομικό ποσό των…250 δολαρίων το χρόνο και τα καθήκοντά της περιελάμβαναν το πλύσιμο του αθλητικού εξοπλισμού των παικτριών, τον οποίο είχαν αγοράσει μετά από έρανο, πουλώντας donuts. Σε μία συνέντευξή της στο Time, το 2009, είχε δηλώσει πως οδηγούσε το βαν που μετέφερε την ομάδα και πως σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι είχαν αναγκαστεί να κοιμηθούν στο κλειστό γυμναστήριο της αντιπάλου ομάδας, μία μέρα πριν τον αγώνα, καθώς δεν υπήρχαν λεφτά για διαμονή. Αυτό βέβαια της φάνηκε παιχνιδάκι, καθώς ως παίκτρια σε τρία σερί παιχνίδια μαζί με τις συμπαίκτριες της φορούσαν άπλυτες φανέλες γιατί δεν υπήρχαν λεφτά ούτε για το καθαριστήριο, ούτε βέβαια και για αγορά δεύτερης εμφάνισης.

Στην πρώτη της χρονιά στους πάγκους είχε τέσσερις παίκτριες μικρότερες από αυτή, παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει το Tennessee College Women’s Sports Federation (TCWSF) Eastern District Championship (τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση για το UoT), όμως η ομάδα τερμάτισε τέταρτη στη γενική βαθμολογία και δεν έλαβε πρόσκληση για το τελικό τουρνουά. Στη δεύτερή της χρονιά στους πάγκους μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο, άλλα πήρε το πτυχίο της στη Φυσική Αγωγή. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η Pat Summitt είχε οδηγήσει την ομάδα της σε δύο συμμετοχές σε Final Four, στο πρώτο #1 ranking στην ιστορία της ομάδας και στην κατάκτηση του πρώτου SEC Tournament που διεξήχθη. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, κατάφερε να φτάσει και τις 100 νίκες ως head coach.

Η δεκαετία του ’80, ξεκίνησε για την Pat Summitt ακριβώς όπως τελείωσε η προηγούμενη. Τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή σε Final Four, αλλά με ακόμη μια ήττα στον τελικό. Από την επόμενη χρονιά το γυναικείο κολεγιακό μπάσκετ θα άλλαζε μορφή, καθώς είχαμε την πρώτη διεξαγωγή NCAA Tournament. Η ομάδα του Tennessee κλήθηκε στο τελικό τουρνουά, καθώς κατετάγη δεύτερη στην περιφέρειά της, και αποκλείοντας το #1 seed της περιφέρειας, προκρίθηκε στο πρώτο Final Four της ιστορίας του NCAA γυναικών. Όμως τελικά η ήττα ήρθε στον ημιτελικό από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες του Louisiana Tech. Την επόμενη χρονιά το Tennessee κατέκτησε το 1ο seed, αλλά αποκλείστηκε στον τελικό της περιφέρειας και δεν πήγε στο Final Four. Κακός δαίμονας για τις “Lady Vols” ήταν το κολέγιο της Georgia, που τις νίκησε τόσο στον τελικό περιφέρειας, όσο και στον τελικό του τοπικού πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά, η Pat Summitt συμπλήρωσε μέσα στη χρονιά τις 200 νίκες ως head coach.

Tennessee Lady Vols head coach Pat Summitt during Lady Vols win over South Carolina 68-58 after a slow first half start against the Gamecocks at Thompson-Boling Arena on Sunday.

Οι πρώτοι τίτλοι

Την σεζόν 1983-84 η Pat Summitt κατέκτησε το βραβείο Coach of the Year ενώ η ομάδα τελείωσε με 20+ νίκες για όγδοη συνεχόμενη χρονιά παίρνοντας μέρος και πάλι στο NCAA Final Four, χάνοντας και πάλι στον τελικό από τις πρωταθλήτριες του USC. Οι επόμενες δύο αγωνιστικές περίοδοι περιελάμβαναν ισάριθμες κατακτήσεις των τοπικών πρωταθλημάτων, αλλά ακόμα έναν χαμένο τελικό Final Four και έναν αποκλεισμό – σοκ από των γύρο των 16. Αυτό το ατυχές σερί σταμάτησε το 1987, όταν και η Summit κατακτά το πρωτάθλημα με την ομάδα του Tennessee, συντρίβοντας στον τελικό με 23 πόντους διαφορά το Louisiana Tech. Εκτός βέβαια από τον πρώτο τίτλο NCAA η πολυνίκης coach εκείνη τη χρονιά έφτασε και τις 300 νίκες. Την επόμενη σεζόν, η Summit έφτασε πολύ κοντά στο να κάνει το back-to-back, αλλά το Louisiana Tech περίμενε στον τελικό του NCAA για να πάρει την εκδίκησή του.

Τα ρεκόρ και η εκπληκτική δεκαετία των ’90s

Το 1989 έμελλε να ήταν και η καλύτερη χρονιά στην μέχρι τότε καριέρα της Pat Summitt. Οι “Lady Vols” φτάσανε στο Final Four του NCAA, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, το οποίο και κατέκτησαν, κερδίζοντας το Auburn από το οποία είχαν χάσει στην κανονική σεζόν, αλλά το είχαν κερδίσει στον τελικό του τοπικού πρωταθλήματος. Το Tennessee ολοκλήρωσε τη σεζόν με ρεκόρ 35 νικών και μόλις δύο ήττες, έχοντας μέσο όρο διαφοράς σε κάθε νίκη 12 πόντους, πραγματοποιώντας την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της ομάδας. Την επόμενη σεζόν μπορεί να έμειναν εκτός Final Four, μετά από τέσσερις συνεχόμενες συμμετοχές και δύο κατακτήσεις, αλλά αυτό δεν πτόησε την Pat Summitt, που έφτασε τις 400 νίκες στην καριέρα της στους πάγκους.

Η πρώτη χρονιά της δεκαετίας του ’90 έφερε το Tennessee ξανά στην κορυφή του NCAA, παρά την απώλεια του πρωταθλήματος της περιφέρειας. Κερδίζοντας το κολέγιο της Virginia στον τελικό μετά από παράταση έφτασε στον τρίτο του τίτλο σε πέντε χρόνια. Για τις επόμενα δύο σεζόν η Pat Summitt δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα της σε Final Four και έτσι χάλασε το σερί που είχε φτιάξει. Παρόμοια κατάσταση και το 1994, όπου η Pat Summitt έφτασε τις 500 νίκες στην καριέρα της, αλλά δεν προχώρησε πέρα από την κατάκτηση του SEC Tournament. Την επόμενη χρονιά το Tennessee επέστρεψε σε Final Four, αλλά παρά την εντυπωσιακή του πορεία στο τουρνουά (όλες οι νίκες με 23+ πόντους), έχασαν στον τελικό από το UConn. Η Pat Summitt πήρε την εκδίκησή της, όμως, έναν χρόνο αργότερα, καθώς απέκλεισε το αήττητο ως τότε UConn και έκανε περίπατο στον τελικό απέναντι στη Georgia, κατακτώντας τον τέταρτο τίτλο NCAA.

Παρά το κακό ξεκίνημα της σεζόν 1996-97, την οποία ολοκλήρωσε με το χειρότερο ρεκόρ της καριέρας της, μετρώντας 10 ήττες στην κανονική σεζόν, η Pat Summitt κατάφερε να συμμαζέψει την ομάδα της και να την οδηγήσει  στο δεύτερο σερί τίτλο NCAA και πέμπτο συνολικά, με την ίδια να φτάνει τις 600 νίκες σε πάγκους. Μετά από αυτή την κακή χρονιά, και παρόλη την κατάκτηση του NCAA, η Pat Summitt έστησε την καλύτερη, κατά πολλούς, ομάδα της. Την οδήγησε σε ρεκόρ 39-0 και σε ένα NCAA Tournament – περίπατο προς τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο και τον έκτο στο σύνολο. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο τρεις αντίπαλες ομάδες κατάφεραν να χάσουν από το Tennessee με διαφορά μικρότερη των δέκα πόντων, τη χρονιά 1997-98.

Όλα έδειχναν πως μια dynasty team ήταν ήδη στα σκαριά, αλλά οι τραυματισμοί των βασικών παικτριών της ομάδας, στέρησαν τη συμμετοχή σε Final Four μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Παρά τις τρεις συνεχόμενες χρονιές με ρεκόρ 30+ νικών και τους τίτλους των τοπικών πρωταθλημάτων, οι τραυματισμοί αλλά και το UConn, ο νέος κακός τους δαίμονας, σταμάτησαν το σερί των τριών τίτλων NCAA. Το επισφράγισμα της εκπληκτικής δεκαετίας, τόσο για το κολέγιο, όσο και για την ίδια, ήρθε με τις αρχές του αιώνα, καθώς το Tennessee αναδείχτηκε ομάδα της δεκαετίας, μαζί με αυτή του Florida State (Αmerican Football) και η Pat Summitt έλαβε το Naismith Coach of the Century Award, με την Chamique Holdsclaw, καλύτερη παίκτρια της ομάδας του Tennessee όλα αυτά τα χρόνια και προσωπική επιλογή της Pat Summitt στο recruiting, να ψηφίζεται ως Player of the Century για τα κολεγιακά αθλήματα.

5e5471de245c77409ac99294b0f21b64

Η πρώτη χρονιά του 21ου αιώνα συμπεριελάμβανε ακόμα μια σεζόν με ρεκόρ 30+ νίκες, κατάκτηση του τοπικού πρωταθλήματος χωρίς ήττα, αλλά και έναν αποκλεισμό στο Sweet Sixteen από το NCAA Tournament. Η χρονιά 2001-02, βρήκε την ομάδα του Tennessee ξανά σε Final Four, όπου ηττήθηκε στον ημιτελικό από το UConn. Η χρονιά αυτή αποτελεί ορόσημο για την καριέρα της Pat Summitt, καθώς έφτασε τις 13 συμμετοχές σε Final Four (σπάζοντας το ρεκόρ του John Wooden με 12) και έφτασε τις 788 νίκες συνολικά, φτάνοντας την Jody Conradt στην κορυφή στην Ιστορία του γυναικείου κολεγιακού μπάσκετ. Την επόμενη σεζόν όχι μόνο την ξεπέρασε, φτάνοντας στην κορυφή, αλλά επέστρεψε και σε τελικούς Final Four, για να χάσει όμως από το…UConn. Ίδια ακριβώς ήταν και η πορεία της επόμενης χρονιάς, με το UConn να στερεί το πρωτάθλημα από το Tennessee για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τρίτη συνολικά σε πέντε χρόνια.

Την επόμενη χρονιά το Tennessee κατάφερε να σπάσει το αρνητικό σερί του απέναντι στο UConn στην κανονική σεζόν, αλλά έχασε τον τοπικό τίτλο μετά από επτά συνεχόμενες κατακτήσεις και στο Final Four, υπέστησαν ήττα – σοκ από το απόλυτο outsider, Michigan State, χάνοντας προβάδισμα 16 πόντων που είχαν πάρει στη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό που ξεχώρισε σε προσωπικό επίπεδο μέσα στη χρονιά για την Pat Summitt ήταν μια νίκη απέναντι στο Purdue, στον δεύτερο γύρο του NCAA Tournament. Με αυτή τη νίκη, έφτασε τις 880 και ξεπέρασε τον μεγάλο Dean Smith για να γίνει ο/η προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ.

Η επόμενη σεζόν, όμως, θα αποτελούσε για την Pat Summitt τη χειρότερη στην καριέρα της, καθώς έχασε τον τοπικό τίτλο, πέρασε στο NCAA Tournament, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε Final Four. Τουλάχιστον κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το UConn στην κανονική σεζόν. Μετά την καταστροφή, όμως, έρχεται η επιτυχία. Ή και το ανάποδο πολλές φορές. Τη σεζόν 2006-07, το Tennessee ξανακέρδισε το UConn στην κανονική σεζόν, έφτασε στο Final Four και, ενώ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στον ημιτελικό απέναντι στο North Carolina, κατάφερε να κερδίσει και να βρει απέναντί του στον τελικό την ομάδα – έκπληξη του Rutgers, την οποία και κέρδισε εύκολα για να πάρει τον έβδομο τίτλο της. Η επόμενη χρονιά βρήκε την Pat Summit ξανά στην κορυφή, με την κατάκτηση του όγδοου τίτλου NCAA στην καριέρα της, με τον ημιτελικό απέναντι στο LSU να μένει στην ιστορία ως ένας από τους πλέον δραματικούς αγώνες στην ιστορία του NCAA.

Το 2008-09 η Pat Summitt έφτασε τις 1.000 νίκες στην καριέρα της ως head coach, στις 5 Φεβρουαρίου 2009, με τη νίκη εκτός έδρας απέναντι στο Knoxville. H ομάδα του Tennessee όμως, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από το NCAA Tournament, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τον Αύγουστο του 2011 η Pat Summitt ανακοίνωσε πως πάσχει από Alzheimer και η χρόνια assistant coach της, Holly Warlick, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία με την ίδια να έχει περιορισμένο ρόλο.

Η αποχώρηση και τα κατορθώματα της

Η μέρα που θα μείνει σίγουρα χαραγμένη στην μνήμη της οικογένειας Summitt, είναι η μέρα της αποχώρησής της από τους πάγκους ύστερα από 38 χρόνια. Μια μέρα που ο Gene Wojciechowski χαρακτήρισε γλυκόπικρη, καθώς την ίδια μέρα ο γιος της Tyler αναλάμβανε assistant coach στο Marquette University βαδίζοντας στα χνάρια της μητέρας του. Στις 18 Απριλίου του 2012, λοιπόν, η Pat Summitt ανακοινώνει την απόφαση της για αποχώρησή από τους πάγκους με την ομάδα να της δίνει το ισόβιο δικαίωμα να παρεμβαίνει στις προπονήσεις όποτε αυτή το ήθελε, αλλά και το όνομα της στο γήπεδο των Lady Vols ως φόρο τιμής στην ίδια και την καριέρα της.

Ολοκλήρωσε την προπονητική κατακτώντας:

  • 16-time SEC Champions (1980, 1985, 1990, 1993, 1994, 1995, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2010, 2011)
  • 16-time SEC Tournament Champions (1980, 1985, 1988, 1989, 1992, 1994, 1996, 1998, 1999, 2000, 2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012)
  • 8-time SEC Coach of the Year (1983, 1995, 1998, 2001, 2003, 2004, 2007, 2011)
  • 7-time NCAA Coach of the Year (1983, 1987, 1989, 1994, 1995, 1998, 2004)
  • 8-time NCAA Champions (1987, 1989, 1991, 1996, 1997, 1998, 2007, 2008)

Η Pat Summitt αποτέλεσε ορόσημο για το κολεγιακό μπάσκετ, καθώς ήταν εκεί από την έναρξή του και θα η καριέρα της δύσκολα θα ξεπεραστεί από κάποιον/α άλλον/η. Θα μείνει στην ιστορία ως σύμβολο, όχι μόνο για τις επιτυχίες της, αλλά και για το χαρακτήρα της και τη θέλησή της.

“Ο κορυφαίος προπονητής”, λοιπόν, στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ, ήταν γυναίκα.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».