The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Boston Celtics

Posted on Sep 21 2018 - 10:44am by Kosmas Kapsalis

Το ξεκίνημα της νέας σεζόν βρίσκει τους Celics σαν το θεωρητικό φαβορί για την πρωτιά της Ανατολής και ταυτόχρονα αντιμέτωπο με κάποιους από τους λεγόμενους ευχάριστους πονοκεφάλους. Θα φέρει ο Brad Stevens τους Κέλτες στους Τελικούς του ΝΒΑ μετά από εννιά χρόνια; 

Ενώ Εμείς Φτιάχναμε Γουρουνάκια στην Άμμο

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που οι Celtics αλλάξανε σχεδόν όλη την ομάδα (μόνο οι Smart, Horford, Brown και Rozier ήταν στο ρόστερ το 2016 και παρέμειναν και το 2017), φέτος στη Βοστόνη τα νερά παρέμειναν ήσυχα. Κάποιες φημολογίες για διάθεση των Κελτών να ανέβουν στο draft δεν φούντωσαν ποτέ ιδιαίτερα, στο παιχνίδι του George, του Kawhi ή του LeBron μάλλον δεν μπήκαν ποτέ με ζέση, τα περίφημα “assets” που με τόση στοχοπροσήλωση μαζεύει ο Danny Ainge παρέμειναν αναξιοποίητα (;) κι έτσι η μόνη σημαντική διαφορά είναι η έλευση του Robert Williams στο draft.

O Williams, sophomore από το κολέγιο του Texas A&M, αναμενόταν να είναι lottery pick, και δη περίπου στο #12. Με τα περισσότερα scouting videos να τον συγκρίνουν με τον DeAndre Jordan και τους Clippers να έχουν κολλητά picks σε εκείνη τη φάση του draft, (και τον Jordan φευγάτο στους Mavs), η επιλογή ήταν προφανής. Τελικά ο Williams όχι μόνο δεν έφυγε σε εκείνο το φάσμα, αλλά κατρακύλησε άλλες τόσες και περισσότερες θέσεις, και τελικά επιλέχθηκε οριακά στον πρώτο γύρο, στο #27 από τους Celtics με τους πάντες να σκίζουν τα πτυχία τους, μιλώντας για το σίγουρο steal του φετινού draft. Τελικά τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου ψηλού της Βοστόνης ίσως μαρτυρούν κάποιους από τους λόγους που έφτασε εκεί που έφτασε. Αρχικά τον πήρε ο ύπνος την μέρα μετά το draft και έχασε την τελετή παρουσίασής του από την ομάδα, και στη συνέχεια έχασε την πτήση για Βοστόνη, φτάνοντας καθυστερημένος στην πρώτη προπόνηση της ομάδας. O Williams αυτοσαρκάστηκε αγοράζοντας σπίτι σε απόσταση λίγων λεπτών από το προπονητήριο των Celtics, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν παίζει να ξαναργήσει, αλλά όλα αυτά μαζί φούντωσαν τις ήδη υπάρχουσες φήμες σχετικά με το work ethic του, δηλαδή την απουσία τέτοιου. Βέβαια, ο Williams βρέθηκε στην ιδανική ομάδα για να μπει στον σωστό δρόμο. Έχει μπροστά του έναν εξαιρετικό μέντορα στο πρόσωπο του Horford, είναι σε μια καλή ομάδα που δεν θα τον πιέσει να αποδώσει από την αρχή και θα τον προπονεί ένας από τους top-3 προπονητές της Λίγκας, διαβόητος στο να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του. Έτσι, οι Celtics ίσως έχουν όντως βρει πολύ χαμηλά στο draft ένα από τα κομμάτια του παζλ που τους λείπουν.

Depth Chart
Τι Περιμένουμε να Δούμε

Πάρα, μα πάρα, -μα πραγματικά πάρα- πολλά διαφορετικά σχήματα. Αναλόγως αντιπάλου, υγείας, καιρού, διάθεσης, ύψους, βάρους και  ομάδας, ο Stevens έχει ένα πολύ γεμάτο ρόστερ με παίκτες-πολυθεσίτες. Irving και Hayward έχουν ήδη εδώ και βδομάδες πάρει το ιατρικό “ok” για πλήρη συμμετοχή στο training camp. Επιπλέον, ο coach Stevens είναι από τους πρώτους που υποστήριξε μεγαλόφωνα και με κάθε επισημότητα την κατάργηση των παραδοσιακών θέσεων στο μπάσκετ. Σύμφωνα με το πλάνο του, η ομάδα του χωρίζεται σε παίκτες που μπορούν να χειριστούν την μπάλα, φτερά και ψηλούς (ballhandlers, wings και bigs). Έτσι, το άνωθεν depth chart είναι ίσως περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, “στο περίπου”. Είναι μάλλον δεδομένο, ότι τα παιχνίδια, και δη τα κρίσιμα, θα τα κλείνει η πεντάδα Irving, Brown, Tatum, Hayward, Horford. Πιθανότατα η καλύτερη πεντάδα στο ΝΒΑ μετά αυτό το εξωφρενικό πράγμα των Warriors. Είναι, όμως, εξίσου δεδομένο ότι κάποιος εκ των Brown/Tatum θα ξεκινά από τον πάγκο, εκτός κι αν ο Tatum γίνει βασικός PF. Ειδάλλως, θέτει ισχυρότατη υποψηφιότητα για 6th Player of the Year εφόσον πάμε στο plan A.

Επιπλέον, ο Rozier έδειξε -και μάλιστα στα Playoffs- ότι μπορεί να κρατήσει την μπαγκέτα του μαέστρου, ο Smart πήρε το συμβόλαιο που ήθελε και θα συνεχίσει να τραμπουκίζει κόσμο, ο Horford είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς -και ταυτόχρονα πιο υποτιμημένους παίκτες- της Λίγκας και ο διάολος ο Stevens κατάφερε να κάνει τον Baynes απειλή από το τρίποντο στις σειρές με Sixers και Cavs. Oι Celtics μπορούν να παίξουν με ψηλά σχήματα, με κοντά σχήματα, έχουν τέσσερις παίκτες που μπορούν να τους τραβήξουν επιθετικά και θα είναι και πάλι, αν όχι η καλύτερη, στις τρεις καλύτερες άμυνες του NBA.

Το Storyline της Χρονιάς

Θα επιστρέψουν οι Celtics στους Τελικούς του ΝΒΑ; Στα οκτώ χρόνια που έχουν περάσει από την τελευταία φορά που οι Κέλτες βρέθηκαν στον μεγάλο Tελικό του Πρωταθλήματος, έχουν μπει επτά φορές στην postseason και τις τέσσερις αποκλείστηκαν από τον LeBron James, δυο όσο εκείνος ήταν στο Miami και τις δυο πρόσφατες χρονιές με τον LeBron στο Cleveland. Φέτος LeBron δεν υπάρχει και οι υπόλοιπες ομάδες στην Ανατολή δεν έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα. Το Τορόντο αντάλλαξε τον DeRozan με τον Kawhi1)Βέβαια ένας υγιής και με κίνητρο Leonard μπορεί να είναι αρκετά ζόρικη υπόθεση αλλά μένει να το δούμε., η Washington αποδυναμώθηκε ενισχύθηκε με τον Dwight και οι υπόλοιποι διεκδικητές, τύπου Sixers και Bucks, θα είναι τόσο καλύτεροι όσο ώθηση τους δώσουν η βελτίωση των παικτών που ήδη έχουν. Κίνηση άλλη που να τράνταξε τα νερά δεν είχαμε.

Από την άλλη, φέτος οι Celtics ξεκινούν υγιείς2)Φτου-φτου! και τα τελευταία χρόνια κάνουν σταθερά βήματα προόδου. Από τις 25 νίκες, στις 40, τις 48, τις 53 και τις 55 και από τον πρώτο γύρο των Playoffs, σε back2back παρουσία στους τελικούς της Ανατολής και πέρσι αποκλεισμό στο έβδομο παιχνίδι, χωρίς τους δυο καλύτερους παίκτες της ομάδας. Φέτος ήρθε η ώρα για το βήμα παραπάνω. Ο Hayward θα δώσει το σκοράρισμα που κάποιες φορές πέρσι -και ειδικά στα Playoffs- έδειξε να είναι ζόρικο σημείο, οι Brown και Tatum είναι φανταστικοί και προσφέρουν παντού, έχουν προπονητή από το ψηλότερο ράφι της Λίγκας και δεν αποδυναμώθηκαν καθόλου. Ο δρόμος για το ματσάρισμα με τους Warriors τον Ιούνιο είναι ακόμα πολύ μακρύς, αλλά δείχνει ιδιαίτερα πλατύς για αυτούς.

Επιπλέον, για να βάλουμε και λίγη ίντριγκα, ενώ η ομάδα είναι ακόμα πολύ νέα και από άποψη ηλικίας αλλά και χρόνων συνύπαρξης, ίσως αν δώσουμε βάση στις φήμες, να είναι η τελευταία χρονιά που βρίσκονται όλοι μαζί στη Βοστόνη, καθώς η Νέα Υόρκη γλυκοκοιτάζει τον Kyrie Irving και θα κάνει γερό μπάσιμο το καλοκαίρι να τον κατεβάσει στο Μεγάλο Μήλο.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Όσο και αν οι Sixers έχουν το ταλέντο, χρειάζονται ακόμα εμπειρία και μάλλον δεν θα έχουν τη διάρκεια να χτυπήσουν την πρωτιά της Ανατολής. Εφόσον ο Kawhi βαρέθηκε τις ίντριγκες και φέτος παίξει μπάσκετ, Τορόντο και Βοστόνη θα είναι και φέτος στις δυο πρώτες θέσης της Atlantic και της Ανατολής γενικότερα. Φέτος, όμως, πιστεύω πως οι Kέλτες θα υποσκελίσουν τους Καναδούς κατακτώντας την πρωτιά, μαζεύοντας 58-60 νίκες.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Βέβαια ένας υγιής και με κίνητρο Leonard μπορεί να είναι αρκετά ζόρικη υπόθεση αλλά μένει να το δούμε.
2 Φτου-φτου!