The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Denver Nuggets

Posted on Sep 21 2018 - 5:08pm by Loukas Moschoulas

Το να χάνεις για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν την είσοδο σου στα Playoffs για μία μόλις νίκη, θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις και γκαντεμιά. Μπορεί οι Denver Nuggets να είναι μια fun to watch ομάδα, όμως χρειάζεται να βελτιώσουν μερικά πράγματα για να μιλάμε και για μία ομάδα που θα φέρνει αποτελέσματα. Το υλικό υπάρχει. Μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να μετουσιώσουν την ποιότητα τους σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο παρκέ.

Ενώ Εμείς Πίναμε Τσίπουρα

Ξεκινώντας με τα νέα πρόσωπα, στα βουνά του Denver πάρκαρε για μία χρονιά ο Isaiah Thomas, υπογράφοντας με veteran minimum και προσπαθώντας να ανεβάσει της μετοχές του, μπας και βρει ένα πολυετές συμβόλαιο στην επόμενη free agency, ποντάροντας ενδεχομένως στις εξαιρετικές του σχέσεις και την αποδοτικότατη συνεργασία που είχε με τον coach Malone τις κοινές τους μέρες στο Sacramento. Αποδεχόμενος φυσικά να είναι ο δεύτερος pg, πίσω από τον νεαρό Jamal Murray.

Οι δύο σημαντικότερες κινήσεις του καλοκαιριού βέβαια δεν ήταν άλλες από τις ανανεώσεις των Jokic και Barton. Ο Σέρβος γίγαντας πήρε max contract υπογράφοντας συμβόλαιο αξίας $148 εκατ. για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ενώ ο Will Barton υπέγραψε για τέσσερα χρόνια συμβόλαιο που θα τον κάνει πλουσιότερο κατά $53 εκατ.

Στο draft η επιλογή του Michael Porter Jr. εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, όμως είναι λογική καθώς στο #14 δεν μπορούσες να τον αφήσεις να περάσει. Μπορεί να μιλάμε για έναν παίκτη που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στην σπονδυλική στήλη, όμως πριν μείνει έξω για σχεδόν όλη την προηγούμενη σεζόν, θεωρούταν σίγουρο ότι θα είναι στα πρώτα δύο picks του φετινού draft. Μία ακόμα προσθήκη στο ρόστερ πρέπει να θεωρηθεί και ο Monte Morris που γύρισε στην ομάδα από την καταπληκτική του χρονιά στην G-League, όπου και είχε 17,8 pts, 6,5 ass, 4,5 rebs, 1,8 stls με 40%FG.

Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις τώρα, η διοίκηση κατάφερε να μείνει κάτω από το όριο του salary tax, πετώντας από πάνω τις τρία συμβόλαια, αυτά των Wilson Chandler, Darrell Arthur and Kenneth Faried, σε όχι ιδιαίτερα ευνοϊκά deals για την ομάδα. Από τους τρεις, βέβαια, μόνο ο πρώτος είχε πέρσι σημαντικό ρόλο στην ομάδα και μπορεί να θεωρηθεί σημαντική απώλεια.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Η ομάδα διαθέτει μία από τις πιο νεανικές βασικές πεντάδες του Πρωταθλήματος, όμως σημαντικό ρόλο στην έκβαση της σεζόν θα παίξει ο 33χρονος Paul Millsap. Ο πρώην foraward των Atlanta Hawks πέρσι έχασε 44 παιχνίδια λόγω επέμβασης στον αριστερό καρπό, αλλά πλέον είναι 100% έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νούμερα της ομάδας ανεβαίνουν και σε ό,τι αφορά την επίθεση, από το 109,6 στο 111,1 ΟffRating, και αντίστοιχα βελτιώνονται και στην άμυνα, από 108,8 σε 107,1 DefRating, πράγμα αναμενόμενο μιας και μιλάμε για τον καλύτερο αμυντικό του roster.

Ακόμα ένα σημαντικό θέμα είναι να μπορέσει η ομάδα να καλύψει το κενό που αφήνει ο Wilson Chandler στην άμυνα. Με τον Barton να παίρνει τη θέση αυτού στο αρχικό σχήμα, οι Nuggets μένουν χωρίς καθαρόαιμο SF, και αυτό αναμένεται να τους δυσκολέψει στον τρόπο που θα αμύνονται απέναντι σε ψηλούς και ογκώδεις small forwards, όπως οι Durant, LeBron και George. Η λογική λέει ότι και εδώ ο κλήρος θα πέσει στον Paul Millsap, με βοήθεια ενδεχομένως, από τον Torrey Graig, με τον τελευταίο να μην είναι και μια εύκολη επιλογή του coach Malone, καθώς η συμπεριφορά του στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας δεν ήταν και η καλύτερη πέρσι, γράφοντας μόλις 29,3% από το τρίποντο, θυμίζοντας κάτι από Andre Roberson των Oklahoma City Thunder.

Επίσης είναι σημαντική η αναμενόμενη βελτίωση των playmaker skills του Murray, ο οποίος θα έχει έναν ακόμα χρόνο στην πλάτη του, για να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση του p’n’r με τον Jokic. Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει και η προσθήκη του Isaiah Thomas, που είναι αρκετά καλός σε τέτοιες καταστάσεις.

Τέλος, κάτι που θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν οι παίκτες των Nuggets είναι να τρέξουν κάποια σερί νικών κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Πέρσι κατάφεραν μόλις μία φορά να κερδίσουν έξι συνεχόμενα παιχνίδια και άλλη μία φορά τέσσερα. Για να μπορέσουν να φτάσουν στην post season, αλλά και να στήσουν ψυχολογία νικητή, τέτοια μικρά σερί κρίνονται απαραίτητα πολύ τακτικότερα.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Καταρχάς να συνεχίσουν να είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην επίθεση, αφού πέρσι με 110 ppg ήταν έκτοι στην συγκεκριμένη κατηγορία και θεωρώ ότι μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Ένα ωραίο στατιστικό είναι ότι οι Nuggets σκόραραν πάνω από 100 πόντους σε 25 από τις 36 ήττες τους, και αν αυτό είναι καλό για την επίθεση τους, τότε για την άμυνα είναι πραγματικά κακό.

Καταλήγουμε έτσι ότι το σημαντικότερο είναι να αρχίζουν να παίζουν άμυνα. Ναι, θα συμφωνήσουμε ότι είναι μία από τις πιο θεαματικές ομάδες του πρωταθλήματος, και με τον νεανικό κορμό οι σκέψεις για το που μπορούν να φτάσουν σε λίγα χρόνια, αν μείνουν όλοι μαζί, εξιτάρει. Όμως, για το βήμα παραπάνω, η ομάδα χρειάζεται να ανέβει αρκετές θέσεις στην κατάταξη αναφορικά με τους πόντους που δέχεται στο πίσω μισό του παρκέ. Πέρσι οι Nuggets δεχόντουσαν 108,5 πόντους ανά αγώνα, όντας οι 22οι ανάμεσα στις 30 ομάδες. Για το βήμα παραπάνω περιμένουμε σίγουρα την ομάδα να είναι μέσα στις 15 καλύτερες σε αυτόν τον τομέα αυτή τη σεζόν.

Ακόμα θα πρέπει η ομάδα να κερδίζει και εκτός έδρας. Με το περσινό  15-26  δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως το ρεκόρ τους στις έδρες της Ανατολής ήταν 8-7 και στις έδρες των αντιπάλων της Δύσης μόλις 7-19. Με τις νίκες μέσα στις έδρες των ανταγωνιστών για μια θέση στη δυτική post season να μετράνε διπλές, η βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα κρίνεται απαραίτητη.

Φέτος αναμένεται να δούμε και τον Juan Hernagomez να παίρνει λεπτά στη θέση του small forward και το κατά πόσο θα αντεπεξέλθει είναι ένα ερωτηματικό. Πέρσι έπαιξε σε 25 παιχνίδια, ενώ είχε διψήφιο αριθμό λεπτών μόνο στα 12 από αυτά, κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα πίσω σε σχέση με την rookie season του. Οι δημοσιογράφοι του Denver μιλούν για έναν παίκτη προπόνησης, που δεν μπορεί να βρει ρυθμό στα παιχνίδια και αναμένουν την αναβάθμιση του φέτος. Στα τρίποντα από το 40,7% της πρώτης αγωνιστικής περιόδου του, έπεσε στο 28% πέρσι, ενώ συγχρόνως αύξησε τις προσπάθειες του από 6,6 σε 8,9 ανά αγώνα, παρά τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος παίχτης θα αποτελέσει ένα από τα στοιχήματα του coach Michael Malone για τη φετινή σεζόν.

Ένα ωραίο σκηνικό που θέλουμε να δούμε είναι και η αντίδραση του coach στην ικανότητα του Isaiah Thomas να σκοράρει πολύ στην τέταρτη περίοδο. Με τον βραχύσωμο guard να είναι αυτός που ξεκινά στο τελευταίο κομμάτι των αγώνων με τα second units, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπίσει ο προπονητής της ομάδας την περίπτωση να έχει σκοράρει έξι, οκτώ ή και δέκα πόντους στα πρώτα τρία-τέσσερα λεπτά, και αν θα αποφασίσει να τον βγάλει για να επαναφέρει τον βασικό point guard της ομάδας, τον Jamal Murray. Το συγκεκριμένο γίνεται ακόμα πιο ωραίο αν αναλογιστεί κανείς τη δυσκολία που είχαν οι Nuggets την περσινή σεζόν στις τέταρτες περιόδους, όπου πολλές φορές υπήρχαν σημεία που κολλούσε επιθετικά η ομάδα.

Αφήσαμε στο τέλος αυτόν που δεν θα δούμε φέτος, τον Porter Jr. Και τούτο καθώς ο νεαρός forward λογικά θα προστατευτεί, μιας και είναι δύσκολο να βάλεις έναν νεαρό που προέρχεται από μία τόσο σοβαρή εγχείρηση σε μια ομάδα που θέλει αποτελέσματα και κυνηγάει τα Playoffs.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Λογικά το κακό δεν θα τριτώσει, και οι Nuggets θα καταφέρουν να μην χάσουν και πάλι την είσοδο τους στα Playoffs. Να θυμίσουμε ότι πέρσι με 46 νίκες έμειναν 9οι ενώ Spurs και Wolves με 47 πήραν την έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα. Ενώ τη σεζόν 2016-17 είχαν 40 νίκες όντας και πάλι ένατοι με τους Blazers να παίρνουν την τελευταία θέση της post season στη Δύση με 41 νίκες.

Αν θέλουμε να πιάσουμε το upside των Nuggets θεωρώ ότι αν όλα πάνε καλά να ακουμπήσουν και τις 52, όμως αυτό προϋποθέτει να κάνουν όλοι ένα, δύο ή και τρία, βήματα επάνω, και η άμυνα να βελτιωθεί αισθητά. Δύσκολα να φτάσουν το βέλτιστο για αυτούς σενάριο, αλλά και πάλι δείχνουν ικανοί να μπουν στα Playoffs κατακτώντας 48 νίκες.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)