The Ball Hog’s 2018-2019 NBA Previews: Chicago Bulls

Posted on Sep 25 2018 - 10:11am by Gus Chr

Στην τέταρτή του χρονιά μπαίνει ο Fred Hoiberg στον πάγκο των Bulls και ακόμα να δούμε το περίφημο “Hoiball” που τον έκανε διάσημο στην θητεία του στο Iowa State. Ωστόσο τα πράγματα φέτος δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο, μιας και ο 45χρονος προπονητής έχει στην διάθεσή του το πιο ενδιαφέρον ρόστερ που είχε ποτέ από τότε που συμφώνησε να αναλάβει τους “Ταύρους”. Κι ενώ κανείς δεν διαθέτει μια κρυστάλλινη μπάλα για να προβλέψει το μέλλον, εμείς απλά θα πούμε πως οι Bulls φέτος δείχνουν έτοιμοι να παρουσιάσουν κάτι καλό πάνω στο παρκέ. 

Ενώ Απλώναμε τα Κορμιά μας στην Παραλία

Το καλοκαιράκι που χαλαρώναμε, λοιπόν, οι Bulls αποφάσισαν να κάνουν στροφή προς το μέλλον. Ή, τέλος πάντων, έκαναν κινήσεις που έκαναν μαρτυρούν την έξοδο από την περίοδο του tanking, αποσκοπώντας ξεκάθαρα στο χτίσιμο μιας ανταγωνιστικής ομάδας, ώστε να παλέψουν τα επόμενα χρόνια για την είσοδό τους στην post season. Για φέτος ούτε λόγος. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όμως πως το ρόστερ των Bulls δεν είναι ενδιαφέρον ή, τουλάχιστον, δεν προκαλεί αγωνιστική ίντριγκα. Πρώτη και καλύτερη περίπτωση, αυτή του Wendell Carter Jr., ο οποίος επιλέχθηκε στο #7 του περασμένου draft, καθιστώντας σαφές πως έρχεται μια νέα εποχή στους ψηλούς των Bulls, αυτή του ίδιου και του Lauri Markkanen. Όχι φυσικά πως ο Robin Lopez θα παραγκωνισθεί από την πρώτη μέρα, αλλά όσο προχωράει η σεζόν, προς τα εκεί θα πηγαίνει το πράγμα. Παράλληλα, λίγο πιο κάτω στο draft και συγκεκριμένα στο #22, επέλεξαν τον Chandler Hutchison από το Boise State, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν χαρισματικό σκόρερ στα τέσσερα χρόνια που φοίτησε εκεί:

Η κίνηση, όμως, που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο ήταν το διετές συμβόλαιο που πρόσφεραν οι Bulls στον Jabari Parker, αξίας $40 εκατομμυρίων. Και προκάλεσε θόρυβο για πολλούς και διαφόρους λόγους: Είναι ο Parker παίχτης αξίας $20 εκατομμυρίων τον χρόνο; Αξίζει ένα τόσο ακριβό ρίσκο για έναν παίχτη που -δυστυχώς- προς το παρόν έχει αποδειχθεί γυάλινος; Ήταν εκείνο το κομμάτι που έλειπε από τους Bulls, οι οποίοι θέλουν να παίξουν γρήγορα και να βελτιώσουν την αμυντική τους επίδοση; Για όσους ξέχασαν ήδη, αφενός ο Jabari δεν είναι και ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου και αφετέρου, δεν πληρώνεται για να παίζει άμυνα – όπως και ο κάθε παίχτης του NBA.

Παρ’όλα αυτά, το Chicago επιδόθηκε σε ένα damage control, καθώς ο δεύτερος χρόνος στο συμβόλαιο του Parker είναι μη εγγυημένος, κάτι που σημαίνει πως τα πάντα βρίσκονται στα χέρια (και στα πόδια) του παίχτη. Κατά τα άλλα, οι Bulls μάτσαραν την προσφορά των $78 εκατομμυρίων του Zach LaVine από το Sacramento, με πολύ κόσμο να αναρωτιέται “γιατί;”, ενώ τον περασμένο Ιούλιο άφησαν ελεύθερο τον Sean Kilpatrick, αλλά και τον David Nwaba, ο οποίος υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο στους Cavaliers.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Τα storylines είναι αρκετά για τους φετινούς Bulls. Το κατά πόσο μπορούν να βελτιωθούν και στις δύο άκρες του παρκέ, καθώς κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ήταν εκ των χειρότερων ομάδων τόσο σε offensive, όσο και σε defensive rating. Το αν οι Parker και LaVine θα μείνουν υγιείς. Το πόση χημεία θα αναπτύξουν μεταξύ τους οι παίχτες του Hoiberg, καθώς και η πρόοδος του -καταπληκτικού στο Summer League- Carter. Μέσα σε όλα αυτά, προσθέστε και την λίγη περισσότερη πίεση στον Hoiberg να δείξει κάτι καλύτερο σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Η παρουσία των Markkanen – Carter στο ίδιο ρόστερ πια, αναμφίβολα εξιτάρει το ενδιαφέρον, αφού στη θεωρία οι δυο τους “κουμπώνουν” και αλληλοσυμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό ο ένας τον άλλον. Αν δεν έχετε άποψη περί του Carter, θα αρκεστούμε να σας πούμε πως αν θα θέλατε να έχετε κάποιον να κάνει τις βρώμικες δουλειές για εσάς, ο 19χρονος θα ήταν ο άνθρωπός σας. Ο πρώην αθλητής του Duke, είναι εκείνος που θα βάλει το κορμί του στην φωτιά, θα πηδήξει για το κάθε πιθανό rebound (ειδικά στα επιθετικά), θα κάνει box-out μέχρι θανάτου και θα παίξει με σχετική ευκολία με πλάτη1)Μένει να τον δούμε με τα έτοιμα κορμιά του NBA σχετικά, βέβαια.. Από την άλλη, ο Markkanen απεχθάνεται όλα τα παραπάνω και θέλει να “στρετσάρει” το γήπεδο όπου και όσο μπορεί. Στην αρχή της σεζόν, λογικά, δεν θα τους δούμε μαζί στην αρχική πεντάδα, αλλά όσο περνάει η σεζόν, και με τα αποτελέσματα να μην είναι νικηφόρα, αυτό λογικά θα αλλάξει.

Για τον γράφοντα αυτό είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα δίδυμα της χρονιάς, αλλά και του προσεχούς μέλλοντος στο NBA. Πέραν των δύο προαναφερθέντων, αυτό που περιμένουμε να δούμε φέτος από τους Bulls είναι -επιτέλους- το “Hoiball”. Οι παίχτες του Hoiberg θα τρέχουν σαν τρελοί στο transition και είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσουν να παίξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η παρουσία των Dunn, LaVine, Markkanen και των δύο ψηλών (Carter και Lopez) εξασφαλίζει αν μη τι άλλο το pace. Παράλληλα, η θεωρία λέει πως θα δούμε τους Bulls να δημιουργούν και πολύ περισσότερα σουτ φέτος, ειδικά από την στιγμή που προστέθηκε ο Parker, ένας παίχτης που το ποσοστό του από το τρίποντο βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, από τότε που πρωτοαγωνίστηκε στη Λίγκα. Στο κομμάτι αυτό, θα βοηθήσουν αρκετά τόσο ο Justin Holiday, αλλά και ο Hutchison.

Στο σημείο αυτό πάντως, έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα εμφανιστεί ο LaVine. Θα είναι το ίδιο εκρηκτικός ή δούλεψε μέσα στην σεζόν τους υπόλοιπους τομείς του επιθετικού του παιχνιδιού; Στα 24 παιχνίδια που αγωνίστηκε πέρυσι πάντως, το ποσοστό του κάτω από το καλάθι ήταν στο 47%, την στιγμή που ο μέσος όρος της Λίγκας ήταν στο 58%2)Πηγή: statmuse, στοιχείο αν μη τι άλλο ανησυχητικό. Eπιπλέον, ένα ακόμα θετικό στοιχείο που θα δούμε από το Chicago, είναι αυτό του αμυντικού rebounding. Οι Bulls ήταν δεύτεροι όσον αφορά το ποσοστό των αμυντικών rebounds στο NBA πέρυσι, με το κομμάτι αυτό να μοιράζεται κατά πολύ μεταξύ των παιχτών.

Κάθε νόμισμα, όμως, έχει δύο όψεις. Έτσι κι εδώ τα αρνητικά των Bulls είναι αρκετά, με πρώτο και κυριότερο την άμυνα. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, το Chicago ήταν από τις χειρότερες ομάδες αμυντικά στο NBA κατά την διάρκεια της περασμένης σεζόν (24οι – 110,9 DefRtg3)Πηγή: basketball-reference.com ) και η παρουσία των Parker και LaVine στα φτερά, σίγουρα δεν βοηθάει ιδιαίτερα την κατάσταση. Ο Dunn αποτελεί εξαιρετική περίπτωση αμυντικού και στο μέλλον ίσως τον δούμε να βάζει υποψηφιότητα για την All-Defensive Team, αλλά στους φετινούς Bulls είναι απελπιστικά μόνος. Μιας και πιάσαμε τον 24χρονο και είπαμε την φράση “απελπιστικά μόνος”, ισχύει και για το rotation στην θέση του point guard. Στο αμυντικό κομμάτι πάντως, η απουσία του Nwaba θα φανεί αρκετά.

Επιπλέον, είναι σαφές πως θα πρέπει να γίνουν πιο “επιθετικοί”, με την έννοια να κυνηγούν να πάνε στις βολές. Οι Bulls πέρυσι εκτελούσαν 19,2 βολές κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, στατιστικό που τους έφερε στην 26η θέση της λίστας στο NBA. Με αρκετούς παίχτες να είναι αξιοπρεπείς από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας” αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να αναζητήσει ο Hoiberg από το υλικό του, ώστε να πάρει όσο το δυνατόν πιο εύκολους πόντους γίνεται.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Αναμφίβολα υπάρχει μια αύρα αισιοδοξίας στην “Πόλη των Ανέμων”, όχι τόσο για το παρόν όσο για το μέλλον που έρχεται. Οι Bulls μάλλον θα επιδοθούν στο Hoiball όπως ακριβώς το θέλει ο προπονητής τους, κυνηγώντας ό,τι δυνατόν περισσότερο από κάθε παιχνίδι, ξεφεύγοντας πια από τη λογική του tanking. Λογικά θα ευχαριστηθούμε μπάσκετ από τους “Ταύρους”, το οποίο θα μας ενθουσιάσει κατά καιρούς, αλλά η άμυνα δύσκολα θα διορθωθεί μέσα σε μια σεζόν. Όσον αφορά το ρεκόρ, οι 30-31 νίκες αποτελούν το ταβάνι τους. Οτιδήποτε παραπάνω, θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για τους πάντες.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Μένει να τον δούμε με τα έτοιμα κορμιά του NBA σχετικά, βέβαια.
2 Πηγή: statmuse
3 Πηγή: basketball-reference.com