The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Indiana Pacers

Posted on Sep 28 2018 - 10:20am by Kosmas Kapsalis

Την περσινή χρονιά οι Pacers έφτασαν τέσσερις πόντους μακρυά από το να σοκάρουν τους Cavs και τον LeBron, πετώντας τους έξω από τον πρώτο γύρο των Playoffs στο έβδομο παιχνίδι της σειράς, σενάριο που δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση βλέποντας τη σειρά, αλλά κάτι που κανείς ίσως δεν περίμενε όταν ξεκινούσε η σεζόν, όταν το Vegas τους έδινε με γραμμή over/under τις 31,5 νίκες και εκείνοι έφτασαν τις 48. Φέτος θέλουν να χτίσουν πάνω σε αυτό αυτό το επίτευγμα και να προχωρήσουν ακόμα βαθύτερα στα Playoffs. Θα τα καταφέρουν;

Όσο Εμείς Πίναμε Τσίπουρα

Σε μια ομάδα που κατά γενική ομολογία έκανε βήματα μπροστά την περσινή σεζόν, οι προσθήκες δεν θα πρέπει να είναι πολλές, αλλά  να είναι ουσιαστικές. Έτσι οι Pacers αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τα seconds units τους, προσθέτοντας παίκτες που θα δώσουν το κάτι παραπάνω για το next level. Η νούμερο ένα προσθήκη δεν είναι άλλη από τον Tyreke Evans, ο οποίος προέρχεται από μία καταπληκτική σεζόν στο Memphis, όπου πέτυχε 19,4 ppg (η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την rookie season του), 5,1 rebs, 5,2 as και 1,1 κλεψίματα, αγγίζοντας το 40% από την γραμμή των τριών πόντων (39,9%). Και όλα αυτά σε μία σεζόν με κάποιους τραυματισμούς, αλλά και με την ομάδα να επιλέγει να κάνει tanking, παρκάροντάς τον για μεγάλα διαστήματα, με συνέπεια ο γεννημένος στην Πενσυλβάνια forward να παίξει μόλις 52 παιχνίδια.

Επίσης, στη θέση του small forward πρόσθεσε τον Doug McDermott. Έναν παίκτη που θα λέγαμε ότι είναι ίδια κοψιά με το βασικό τριάρι της ομάδας τον Bojan Bogdanovic. Με το τρίποντο να είναι το κύριο (το μόνο;) συστατικό του παιχνιδιού του, σουτάροντας με 40,3% στην τετραετή καριέρα του στο NBA. Ωστόσο το συμβόλαιο που του δώθηκε (τρία χρόνια/$22 εκατ.) μόνο ως παράλογο μπορεί να χαρακτηριστεί με τα όσα ως τώρα ο παίχτης έχει δείξει. Από την free agency τέλος πρόσθεσαν και τον Kyle O’Quinn, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην γραμμή των ψηλών.

Σε ό,τι αφορά το draft, η ομάδα επέλεξε στο #23 τον τρίτο γιο της οικογένειας Holiday, τον Aaron. Έναν guard που μπορεί να βοηθήσει και στις δύο πλευρές του παρκέ, καθώς έδειξε μεγάλη βελτίωση στο σκοράρισμα, αλλά και στην άμυνα, που λόγω του μάρκους του μπορεί να κλέβει μπάλες και να δυσκολεύει τις αποστάσεις των αντιπάλων. Πέρσι έπαιξε για το UCLA, έχοντας 20.3 pts, 5.8 ass και 3.7 rebs ανά παιχνίδι στο τελικό τουρνουά του NCAA, κερδίζοντας μια θέση στην All-Pac-12 First Team.

Τέλος, αυτό που λογικά θα φανεί μέσα στην σεζόν -αλλά θα είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε ο star της ομάδας Victor Oladipo- είναι η περαιτέρω βελτίωση του. Ο νεαρός guard την επόμενη κιόλας μέρα του αποκλεισμού της ομάδας, έστειλε μήνυμα στον προσωπικό του προπονητή για να ξεκινήσουν ατομικές. Και κάπως έτσι καταλάβαμε πως έγινε αυτό το blow out την περσινή σεζόν στον Oladipo1)Και με τον τεράστιο Dirk να βρίσκει σε αυτό μία εξαιρετική ευκαιρία να τρολάρει τον εαυτό του..

Depth Chart

Tο Storyline της Χρονιάς

Πλην του Oladipo, όμως, σημαντική δουλειά το καλοκαίρι έχει κάνει και ο Myles Turner, που μπορεί πέρσι να έχασε λεπτά συμμετοχής από τον Sabonis, όμως φέτος δείχνει αποφασισμένος να είναι ο κυρίαρχος ψηλός στην ομάδα της Indianapolis2)Οι δυο τους, πάντως, έλιωσαν το καλοκαίρι σε κοινές προπονήσεις και στη yoga! Και αν είναι άγνωστο το κατά πόσο ο Oladipo μπορεί να βελτιωθεί ακόμα, στον center της ομάδας υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτιώσης και με αγωνία περιμένουμε να δούμε τα σχετικά αποτελέσματα στο παρκέ.

Ένα ωραίο στατιστικό του έτερου ψηλού της ομάδας, του Thaddeus Young, ο οποίος αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο και στη φετινή σεζόν, που αθόρυβα βοήθάει σε μεγάλο βαθμό την ομάδα, έχει να κάνει με αμυντική προσήλωση του. Όσο χρόνο ο Young βρισκόταν εκτός παρκέ οι Pacers επέτρεπαν 4,8 πόντους περισσότερους ανά 100 κατοχές στις αντίπαλες ομάδες σε σχέση με τον χρόνο που βρισκόταν εντός. Ενώ κατάφερναν να υποχρεώσουν τους αντιπάλους τους σε λάθη στις 20,2 από τις 100 κατοχές κατά την παρουσία του Young στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι αναμένουμε από τον Young, που μπαίνει στην 12η σεζόν του στο NBA, να είναι αυτός που θα καθοδηγεί την άμυνα της ομάδας, όντως ο βασικός πυλώνας της.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα storylines, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα συμβόλαια που λήγουν το επόμενο καλοκαίρι, καθώς μιλάμε για ένα καλοκαίρι που αναμένεται να έχει και πάλι πολλές και σημαντικές μετακινήσεις. Και καθώς μέσα στις ομάδες που θα έχουν cap το καλοκαίρι, θα είναι και οι Pacers, ίσως κινηθούν και αυτοί για έναν ακόμα αστέρα. Και θα έχουν χώρο μιας και για του χρόνου έχουν μόνο επτά εγγυημένα συμβόλαια, εκ των οποίων τα τρία είναι του Oladipo ($21 εκατ. του χρόνου), του McDermott $7,33 εκατ.) και του Sabonis ($3,53 εκατ.), πλέον άλλων τεσσάρων μικρών συμβόλαιων κάτω των $2,5 εκατ. Σύνολο δηλαδή κοντά στα $39 εκατ. Με τη βεβαιότητα ότι θα γίνει η ανανέωση του Turner, η ομάδα θα έχει μεγάλο χώρο για να προσφέρει ένα max συμβόλαιο και να δελεάσει έναν παίκτη “από την ελεύθερη αγορά“.

Εκτός από την σεζόν που έρχεται, λοιπόν, αναμένεται και το επόμενο καλοκαίρι διασκεδαστικό για την ομάδα των Pacers.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Τον Tyreke να συνεχίζει από την περσινή εξαιρετική χρονιά που μέτρησε 19/5/5 στο Memphis. To αν θα το κάνει στο πλευρό του Oladipo, ή παίρνοντας την σκυτάλη από αυτόν μπαίνοντας με το second unit δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη. Προσωπικά πιστεύω ότι ταυτόχρονη παρουσία τους στην πεντάδα συστηματικά ενέχει αρκετά σημαντική πιθανότητα να “σκουντουφλάνε” αγωνιστικά, μιας και στους δυο αρέσει να έχουν πολύ την μπάλα στα χέρια του, αλλά ο Evans μπορεί πολύ εύκολα να είναι ηγέτης της second unit, παίζοντας και στις δυο θέσεις των guard.

Επιπλέον περιμένουμε να δούμε αν οι Pacers βελτιωθούν στον τομέα των rebounds. Πέρσι τερμάτισαν 22οι σε rpg, όχι και τόσο καλό νούμερο για ομάδα που μπήκε στα Playoffs. Η έλευση των Evans και O’Quinn μάλλον είχε στόχο να βοηθήσει και προς αυτή την κατεύθυνση, σε έναν τομέα, ωστόσο, που το αποτέλεσμα είναι περισσότερο ομαδικό, παρά ατομικό (σε σχέση, για παράδειγμα, με τα blocks).

Στα αρνητικά, ο Turner πέρσι δεν έκανε το ξεπέταγμα που πολλοί περίμεναν από εκείνον, καθώς σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες έγραψε χειρότερα νούμερα από τη sophomore χρονιά του. Σίγουρα το γεγονός ότι έχασε 17 παιχνίδια δεν βοήθησε πολύ, καθώς έχανε τον ρυθμό του, αλλά τελικά έχασε χρόνο και από τον Sabonis. To καλοκαίρι ο Turner το έριξε στη δουλειά, έχασε κιλά και λίπος, και το καλοκαίρι που μας έρχεται θέλει να πάρει ένα καλό extension. Κοινώς η φάση μυρίζει Oladipo. Στη βελτίωση του Turner, βέβαια ακουμπάει, σε τεράστιο βαθμό και η πορεία της ομάδας.

Και μιας και αναφέραμε τον Sabonis. 11,6ppg/7,7rpg/2apg με 51,4% σε μόλις 24 λεπτά, πράγμα που οδηγεί την stat line του σε έναν πανέμορφο 17,1/11,4/3 per 36. Καθόλου άσχημα, και αν συνεχίσει έτσι, θα έχουν μάλλον βγει κερδισμένοι στο trade του George τελικά. Εδώ, βέβαια, είναι και το δύσκολο κομμάτι για τον coach McMillan, να σχεδιάσει τα συστήματα με αρκετά και αποδοτικά λεπτά για αμφότερους τους προαναφερθέντες ψηλούς του ώστε και οι δύο να είναι ικανοποιημένοι.

Στα αρνητικά, εκτός από τα rebounds που είπαμε πιο πάνω, βρίσκεται και η περιφερειακή άμυνα, που πέρσι τους έβγαλε στην 27η θέση στα mid range και στο ποσοστό στα δίποντα των αντιπάλων. Οι Bodganovic και Sabonis3)Τουλάχιστον όχι ακόμα αυτός μιας και είναι μικρός. δεν βγάζουν το παντεσπάνι τους με την άμυνα κι αυτό φαίνεται σε κάθε παιχνίδι που ο προσωπικός τους αντίπαλος το εκμεταλλεύεται όσο μπορεί. Στα θετικά, η απροσδόκητα καλή άμυνα του Κροάτη πάνω στον LeBron στη σειρά του πρώτου γύρου των Playoffs.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να πιστέψουμε ότι οι Pacers θα είναι χειρότεροι φέτος από ότι πέρσι, όμως το υπάρχον ρόστερ έχει ταβάνι και πλέον η Λίγκα είναι πιο υποψιασμένη απέναντί τους. Συνεπώς, η επανάληψη του περσινού ρεκόρ των 48 νικών φαντάζει μάλλον δύσκολη, με τους Pacers να κάνουν ένα μικρό βήμα πίσω προς τις 45-46 νίκες και την πέμπτη θέση της Ανατολής. Μία κατάσταση που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αν το βραβείο του Most Improved παραμείνει στην Indianapolis και πάει στα χέρια του Myles Turner.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Και με τον τεράστιο Dirk να βρίσκει σε αυτό μία εξαιρετική ευκαιρία να τρολάρει τον εαυτό του.
2 Οι δυο τους, πάντως, έλιωσαν το καλοκαίρι σε κοινές προπονήσεις και στη yoga!
3 Τουλάχιστον όχι ακόμα αυτός μιας και είναι μικρός.