The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: New Orleans Pelicans

Posted on Sep 29 2018 - 5:08pm by Kosmas Kapsalis

Θα είναι η χρονιά που ο Davis θα πάρει το MVP και οι Pelicans θα μπούνε ξανά στα Playoffs; Θα είναι η χρονιά που ο Davis δεν θα χρειαστεί να παίξει στα κόκκινα επειδή η υπόλοιπη ομάδα θα τον βοηθήσει και οι Pelicans θα μπούνε στα Playoffs; Θα είναι η χρονιά που ο Davis θα παίξει δυο φορές σαν MVP, αλλά οι Pelicans θα σέρνονται και τελικά θα φύγει από τη Νέα Ορλεάνη; Θα είναι μια χρονιά που θα γίνουν ανά περιόδους όλα τα παραπάνω; 

Ενώ Εμείς Ακούγαμε Podcasts για να Bγάλουμε την Οffseason

Aν πιστέψουμε τον DeMarcus Cousins, δεν δέχτηκε καμία αξιόλογη πρόταση και γι’αυτό στράφηκε μόνος του στους Warriors. Αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ του Marc Stein, απέρριψε πρόταση από τους Pelicans ύψους $40 εκατ. για δύο χρόνια. Όπως και να έχει, ο Boogie δεν μένει πια στη Νέα Ορλεάνη και το δίδυμο με τον Anthony Davis έσπασε πάνω που άρχισαν να δείχνουν τo σύνολο των δυνατοτήτων της αγωνιστικής παλέτας του συνδυασμού τους. Εκτός του Cousins, από την ομάδα αποχώρησε κι ο Rajon Rondo για τους Lakers. Από τις νέες προσθήκες, ξεχωρίζει αυτή του Julius Randle και του Elfrid Payton, ενώ ήρθε και ο Jahlil Okafor με κίνητρο να σώσει την καριέρα του.

Depth Chart

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Πόσο θα καταφέρουν οι προσθήκες των Payton και Randle να αναπληρώσουν το κενό που άφησε ο Rondo κι ο Cousins; Και αν η σύγκριση Randle-Cousins είναι προφανώς πολύ μονόπατη ακόμα1)Εκτός αν ο Julius έχει να πει κάτι πάνω σε αυτό φέτος, αλλά και πάλι…, η απώλεια του Rondo καλύφθηκε με ένα αρκετά παρόμοιο παίκτη, με τον Payton να είναι καλός οργανωτικά, εξίσου καλός αμυντικός και σε παρόμοια επίπεδα άσουτος. Το δίδυμο των guards των “Πελεκάνων” αναμένεται εξαιρετικό στα ανασταλτικά του καθήκοντα, αφού για όσους το ξέχασαν ο Jrue Holiday ήταν πέρσι στην πρώτη αμυντική πεντάδα του πρωταθλήματος.

Ο συνδυασμός Randle-Mirotic φτιάχνουν ένα πολύ γεμάτο σύνολο στο PF. O Μαυροβούνιος Ισπανός, ήταν πολύ καλός στο περσινό τελείωμα της σεζόν, κάνοντας career high σε rebounds, με 8,2 στα 30 παιχνίδια που έπαιξε, σκοράροντας 14,6ppg με 2,2 τρίποντα ανά παιχνίδι, και μαζί με τα παιχνίδια που έπαιξε στην αρχή της χρονιάς στο Chicago, έκανε τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του και στις τρεις αυτές κατηγορίες. Το σουτ του “Three-kola2)Υποψηφιότητα για χειρότερο nickname, ειδικά αν είσαι Έλληνας.” θα είναι πολύ χρήσιμο στους “Πελεκάνους”, μιας και είναι ίσως ο σταθερότερος και καλύτερος σουτέρ της ομάδας. Ο Randle, από την άλλη, δεν έχει βάλει ακόμα το τρίποντο στο παιχνίδι του, παρόλα αυτά είναι καλός rebounder, μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος του σουτ του, έχει οργανωτικές ικανότητες και πέρσι έπαιξε αρκετά στο “5”, ενώ η συνολική αμυντική βελτίωση των Lakers ανέβασε κάπως και τη δική του αμυντική εικόνα.

Επίσης, περιμένουμε να δούμε τον Davis να παίζει -επιτέλους!- κυρίως ως “5”, μια θέση που ως τον τραυματισμό του Cousins αποστρεφόταν και απεύφευγε. Η κυριαρχία του (στα πάντα), όμως, στα περσινά τελειώματα της σεζόν τον έπεισε ως προς τη συνολική αποτελεσματικότητα της ομάδας με την εκεί χρησιμοποιήσή του. Και με δεδομένες τις τάσεις της Λίγκας, με τον Davis στο “C” κάθε πιθανός συνδυασμός του με Randle, Mirotic, αλλά και – ακόμα-ακόμα – Okafor και Dialo, γίνεται αυτόματα λειτουργικός και αποτελεσματικός.

Περνώντας στα αρνητικά, οι Pelicans έχουν τον -ή, έστω έναν από τους- καλύτερους ψηλούς στη Λίγκα, ένα καλό ζευγάρι στα guards, ενώ και οι Randle-Mirotic αναμένεται να πλαισιώσουν ωραία τον Davis στους ψηλούς, και η άμυνα της ομάδας αναμένεται καλή. Τι δεν αναφέραμε; Σωστά καταλάβατε, τους λεγόμενους wings. H ομάδα δεν έχει έναν παίκτη που ξεχωρίζει και οι επιλογές είναι στην καλύτερη μέτριες. Πέρσι, ο Solomon Hill, ένα από τα χειρότερα συμβόλαια της Λίγκας (τέσσερα χρόνια/$48 εκατ.) έχασε 70 παιχνίδια και δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι φέτος, κι ο Moore ενώ έπαιξε σχεδόν όλη τη regular στο “2”, ενώ στα Playoffs ήταν ο small forward της ομάδας. Και ενώ δεν ήταν πολύ κακός, με ύψος 1,93 στο ΝΒΑ είναι αυτονόητο ότι γίνεσαι εύκολα στόχος αμυντικά σε αυτή τη θέση.

Όλα αυτά τα δεδομένα βέβαια, τέμνονται σε μια κοινή συνισταμένη που οδηγεί σε ένα τεράστιο ερώτημα. Θα μπορέσουν όλα αυτά να συμβούν, και αν συμβούν και φέρουν την ομάδα σε ανταγωνιστικό επίπεδο, είναι αρκετά ώστε να κρατήσουν τον Anthony Davis στην ομάδα;

Το Storyline της Χρονιάς

Περιμένουμε με αγωνία και λαχτάρα να δούμε για άλλη μια φορά τον Anthony Davis σε full MVP mode. Πέρσι είχε career highs σε παιχνίδια και αγωνιστικά λεπτά και τα αξιοποίησε στο έπακρο. Με τον Cousins έσβησαν κάθε αμφιβολία που υπήρχε αρχικά αναφορικά με το αν δυο κυρίαρχοι ψηλοί μπορούν να συνυπάρξουν στο σύγχρονο ΝΒΑ -ειδικά όταν και οι δύο φέρουν τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του mobile ψηλού, και διαθέτουν και σουτ από μακριά, αλλά και δημιουργία στο παιχνίδι τους- και όταν ο Boogie τραυματίστηκε σοβαρά πάνω που η ομάδα είχε βρει για τα καλά τα πατήματά της, ο Davis ατομικά απογειώθηκε. Στα 33 παιχνίδια που έπαιξε χωρίς τον Cousins, o Davis είχε 30,2ppg/11,9rpg/2,2apg/2spg/3,2bpg, έχοντας 51% ευστοχία. Η παρουσία του στην καλύτερη πεντάδα και καλύτερη αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ, καθώς και οι ψηφοφορίες που τον έφεραν στην τελική τριάδα για το MVP και το DPoY ήταν τα φυσικά επακόλουθα.

Φέτος όμως ο Davis θα γίνει 26, μπαίνοντας για τα καλά στην περίοδο του απόλυτου prime του. Έχει πάψει να έχει θέματα τραυματισμών, οι ικανότητές του δεν ήταν ποτέ προς αμφισβήτηση, αλλά κάτι μας λέει ότι δεν θα περιμένει για πάντα τους Pelicans να πρωταγωνιστήσουν. Πριν λίγο καιρό μάλιστα οι φιτιλιές μπήκαν. Ο Davis λίγο πριν την έναρξη της σεζόν άλλαξε manager και υπέγραψε με τον Rich Paul, manager, αλλά και φίλο του LeBron James. Οι φήμες για τον Davis σε Purple & Gold αποχρώσεις άναψαν, με τον ίδιο τον James μάλιστα να κάνει repost στο instagram την ανακοίνωση του γραφείου του Paul για την συνεργασία με τον Davis. Λέει αυτό από μόνο του κάτι; Θα αποδειχτεί στην πορεία. Το βέβαιο είναι ότι οι Pelicans έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ότι αν δεν δώσουν ανταγωνιστικά σύνολα στον Davis, σύντομα δεν θα φοράει τη φανέλα τους. Άλλωστε, όπως ξεκάθαρα έχει αποδειχτεί και με τα trade requests των Irving, Kawhi, Butler, όταν ένας top-20 παίχτης μπαίνει στην pre-agency του3)Όρο που επινόησε ο Bill Simmons στο The Ringer και αναφέρεται στο καλοκαίρι έναν χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου ενός παίχτη και την free agency του. και ζητήσει ανταλλαγή, πλέον -στην νέα εποχή της Λίγκας που έφερε ο Προμηθέας LeBron- η ομάδα δεν μπορεί παρά να τον ανταλλάξει, περισόζοντας κάτι από την αξία του, για να μην τον χάσει για το τίποτα. Και ο Davis το καλοκαίρι του 2019 θα είναι eligible για super max extension (35% του cap), μιας και θα έχουν περάσει τρία χρόνια από την αρχική υπογραφή του συμβολαίου του και τα περσινά του βραβεία του δίνουν τη σχετική δυνατότητα. Mία ενδεχόμενη άρνηση σε τέτοιου είδους συμβόλαιο και με δύο σεζόν να απομένουν στο τρέχον του, θα κάνουν την ανταλλαγή του μονόδρομο. Άρα η κρισιμότητα για μία επιτυχημένη σεζόν για τους Pelicans είναι αναμφισβήτητη.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Οι φόβοι μας, ωστόσο, εδώ στο Ball Hog είναι πως δεν θα έχουν την επιτυχημένη χρονιά που τους είναι απαραίτητη. Ο Payton δεν έχει δείξει σε κανένα σημείο της καριέρας του πως είναι έτοιμος (ή καν ικανός) για να κάνει το απαιτούμενο step up και να είναι ο βασικός pg ομάδας playoffs στην “Άγρια Δύση”, όταν οι ανταγωνιστές για τις θέσεις της post season έχουν Curry, Paul, Rubio, Westbrook, Rondo/Ball, J. Murray, D. Murray, Lillard, Teague/Jones και τα άπειρα ασσόδυα των Clippers. Συνεπώς, με μόνo παίχτη που θα μπορούσε να παίξει σοβαρά αγωνιστικά λεπτά σχεδόν σε κάθε ομάδα της φετινής Δύσης από τον άσο ως το “3”, τον Jrue Holliday, δεν βλέπουμε πως μπορεί να τερματίσει η ομάδα μέσα στις πρώτες οχτώ χρυσές θέσεις, όσο γεμάτη και καλή και αν είναι η front court τους και όσα θαύματα και αν κάνει ο Davis. Οι 40 με 42 νίκες φαντάζουν το ταβάνι τους και ένα μέλλον χωρίς τον Davis αποκτά σημαντικές πιθανότητες.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Εκτός αν ο Julius έχει να πει κάτι πάνω σε αυτό φέτος, αλλά και πάλι…
2 Υποψηφιότητα για χειρότερο nickname, ειδικά αν είσαι Έλληνας.
3 Όρο που επινόησε ο Bill Simmons στο The Ringer και αναφέρεται στο καλοκαίρι έναν χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου ενός παίχτη και την free agency του.