The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Oklahoma City Thunder

Posted on Oct 1 2018 - 5:08pm by Gus Chr

Πέρυσι, έχοντας τον Carmelo Anthony στην σύνθεσή τους, οι Thunder ήλπιζαν πως θα πραγματοποιούσαν το κάτι παραπάνω. Στα Playoffs ωστόσο, απογοήτευσαν για μια ακόμη φορά. Φέτος έφυγαν από την λογική “να έχουμε τρία αστέρια” στοχεύοντας στο να γεμίσουν τον πάγκο τους. Στα χαρτιά τα κατάφεραν, προχωρώντας σε σημαντικές κινήσεις. Μένει να δούμε αν θα το αποδείξουν και πάνω στο παρκέ.

 

Ενώ Εμείς Πίναμε Μοχίτα1)Πληθυντικός του Μοχίτο βεβαιώς-βεβαίως.

Καλοκαίρι με λίγες και ουσιώδεις κινήσεις ήταν το περασμένο στην Oklahoma. Ο George δεν ανταποκρίθηκε στις σειρήνες του L.A. (που μόνος του είχε ενεργοποίησει το καλοκαίρι του 2017) και από την πρώτη μέρα της free agency δεσμεύτηκε με την ομάδα για άλλα τέσσερα χρόνια έναντι $138 εκατ., με τον τελευταίο να έχει δικό του option2)Με τη 2017 CBA, ωστόσο, ο Paul George μπορεί να υπογράψει νέα επέκταση στο συμβόλαιό του μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου χρόνου από την υπογραφή του, και τότε να μιλάμε στην ουσία για μία υπογραφή συνολικού ύψους εφτά χρόνων και $290 εκατ.. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ομάδα να ψάχνει τρόπο να απαλλαγεί από το -δυσβάσταχτο- συμβόλαιο του Carmelo Anthony, κάτι που πέτυχε, βρίσκοντας τον κατάλληλο trading partner στο πρόσωπο της Atlanta, αφού η δεύτερη ήθελε να ξεφορτωθεί τον Dennis Schroder. Το τι περνούσε από το μυαλό των ιθυνόντων των Hawks, βέβαια, να δώσει τον Γερμανό guard για να μην πάρει επί της ουσίας τίποτα, κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν πρόκειται να το μάθει. Σε κάθε περίπτωση, το τριπλό trade έγινε (ενεπλάκησαν OKC, Philadelphia, Atlanta) η Oklahoma απέκτησε πλέον μια αξιόπιστη back-up λύση για τη θέση του point guard, ώστε να δίνει ανάσες στον Westbrook. Παράλληλα, στην ομάδα προστέθηκε και ο Timothe Luwawu-Cabarrot, μέσω του τριπλού αυτού trade, γεμίζοντας έτσι την second unit. Στην όλη ιστορία, οι Thunder, πέρα από τον Melo, έχασαν και ένα protected pick πρώτου γύρου για το 2022.

Επιπλέον, οι Thunder πρόσθεσαν τον νεαρό Abdel Nader στο ρόστερ τους συν χρηματικό αντάλλαγμα, για τον Rodney Purvis, ο οποίος κατέληξε στην Βοστόνη. Ωστόσο, η προσθήκη που είχε την περισσότερη ίντριγκα και συζητήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ήταν εκείνη του Nerlens Noel. O 24χρονος center ανοίγει πλέον νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, αφήνοντας πίσω την πολύ κακή παρένθεση του Dallas και θέλει να αποδείξει πως έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον κάνουν να πρωταγωνιστήσει. Για όσους ξέχασαν, ο Noel είχε πειστεί από τον πρώην ατζέντη του, Happy Walters, να απορρίψει το τετραετές συμβόλαιο αξίας $70 εκατ. το καλοκαίρι του 2017, που του πρόσφεραν οι Mavericks γιατί θα του έβρισκε κάτι καλύτερο. Τελικά ο Noel δεν βρήκε κάτι καλύτερο, απέλυσε τον Walters και υπέγραψε για ψίχουλα. Στην OKC υπέγραψε επίσης για ψίχουλα ($3,7 εκατ. για δύο χρόνια), αλλά έχοντας πλέον τον Rich Paul για ατζέντη, το μέλλον φαίνεται πιο λαμπρό για τον ίδιο.

Από εκεί και πέρα, στην ομάδα έμειναν αμφότεροι οι Jerami Grant και Raymond Felton, που ανανέωσαν για τρία και έναν χρόνο αντίστοιχα. Στο κομμάτι των rookies, οι Thunder κατέληξαν με τον Hamidou Diallo στην σύνθεσή τους, ο οποίος επιλέχθηκε από το Brooklyn. Τα δικαιώματά του ανταλλάχθηκαν στην Charlotte και από εκεί στην Oklahoma. Στην πλέον αδιάφορη κίνηση του καλοκαιριού, οι Thunder έκαναν stretch τον Kyle Singler, και πέρα του ιδιοκτήτη τους που έτσι θα γλιτώσει έναν σκασμό λεφτά με αυτή την κίνηση, αγωνιστικά δεν νοιάστηκε ποτέ και κανείς άλλος.

Και μιας και αναφερθήκαμε στα οικονομικά των Thunder. Μετά τις υπογραφές των George και Grant η ομάδα είχε συμβόλαια αξίας $157 εκατ., που αναλογούμε μαζί με τους φόρους σε μία δέσμευση συνολικού ύψους αξίας $300 εκατ.! Η ανταλλαγή του Melo και το stretch του Singler, το μισθολόγιο έπεσε στα $145,6 και η συνολική χρηματική δέσμευση στα $221 εκατ., παραμένοντας φυσικά παρ’όλα αυτά το ακριβότερο της Λίγκας για την επερχόμενη χρονιά. Και όλα αυτά από την ομάδα που έδωσε για κάτι ψίχουλα τον Harden (με αποτέλεσμα να απογοητευτεί ο Durant και να αποχωρήσει και αυτός στη συνέχεια) επειδή δεν ήθελε να υπερβεί το cap και να πληρώσει φόρους. Με τις υγείες τους.

Τέλος, επιστρέφοντας στο κομμάτι των αφίξεων/αποχωρήσεων, αφήνουμε ένα ξεχωριστό κομμάτι για τον Nick Collison, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. O λόγος που κάνουμε μια ειδική μνεία; Γιατί ο 37χρονος, πλέον, πρώην παίχτης ήταν ο τελευταίος από το ρόστερ των Thunder που αγωνίστηκε στους Seattle Supersonics. Και γι’αυτό τον ευχαριστούμε.

Αυτό που κάνει, όμως, τους φίλους των Thunder να ιδρώνουν όταν πέφτουν για ύπνο τις νύχτες, είναι η υγεία του αστεριού τους. Ο Westbrook υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση πριν λίγες μέρες και η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες και πριν ξεκινήσει η regular season. Για συμμετοχή στην pre-season ούτε λόγος.

Depth Chart

 

Το Storyline της Χρονιάς

Το πραγματικό storyline θα πρέπει να είναι το “δείτε πόσο καλύτεροι είμαστε, τώρα που έχουμε γεμάτο ρόστερ”. Παρά το πιο γεμάτο των Thunder φέτος, η κατάληξη έχει εξαιρετικές πιθανότητες να είναι η ίδια: σε παιχνίδι αποκλεισμού, όσοι και όσο ανοιχτοί, όποιοι και αν είναι οι συμπαίχτες του, ο Westbrook θα επιδοθεί σε iso θανάτου και θα πάρει όλες τις προσπάθειες.

Αν κάτι θα έπρεπε να δουλευτεί και να απαντηθεί αγωνιστικά, συνεπώς, θα ήταν αν θα μπορούσε ο Westbrook να δεχτεί να παίζει off ball με κύριο χειριστή τον Schroder και τον George στο “3”, ανοίγοντας έτσι μία τεράστια παλέτα επιθετικών επιλογών για την ομάδα. Η απάντησή, ωστόσο, φοβούμαστε έχει ήδη δοθεί στο μυαλό κάθε φιλάθλου και είναι από τώρα αρνητική

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Περιμένουμε να δούμε την Oklahoma να αμύνεται και να αμύνεται καλά. Κατά την διάρκεια της περασμένης σεζόν, όσο ο Roberson ήταν υγιής, οι Thunder βρίσκονταν στο top-5 των ομάδων με την καλύτερη άμυνα. Και μπορεί μετά τον τραυματισμό του η ομάδα να μην έγινε πολύ χειρότερη, αφού έμεινε στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έβγαζε αυτή την σκληράδα και επιθυμία για την άμυνα. Στην επίθεση, περιμένουμε να δούμε και πάλι ένα σύνολο που τρέχει, κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν του coach Billy Donovan. Η πραγματική διαφορά, ωστόσο, έρχεται από την second unit. Με τον Schroder πια ως back-up του Westbrook (αν και υπάρχουν πολλά σενάρια που λένε πως σε αρκετές περιπτώσεις θα συνυπάρξουν στην πεντάδα, με όλη την μπασκέτικη υφήλιο να παρακαλάει να καταδεχτεί να παίξει ο RW off-ball, όπως αναφέραμε και αμέσως ανωτέρω, και όχι “δίνω την μπάλα αφού πρέπει και κάθομαι μετά στο κέντρο και σας κοιτάω”, όπως κάνει τόσα χρόνια όταν δεν ballhogιάζει), η OKC αποκτά μία εξαιρετική λύση για να έρχεται από τον πάγκο και να κουμαντάρει τον ρυθμό. Και η αλήθεια είναι, με τα τραγικά νούμερα της ομάδας όταν ξεκουράζεται ο RW, ο Schroder θα έχει μία πρώτης τάξης ευκαιρία να μπει ενδεχομένως ως και στη συζήτηση του 6th Man αν καταφέρει να κρατήσει ανταγωνιστικά τα second units της OKC.

Και τούτο καθώς, δίπλα στον Γερμανό point guard, πλέον θα είναι οι Abrines, Ferguson, Patterson και Noel και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πεντάδα, η οποία έχει όλα τα φόντα σε επίθεση και άμυνα να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Οι Patterson, Ferguson και Abrines έχουν την δυνατότητα να απειλήσουν από μακρυά, ο Schroder να δημιουργήσει κάθε λογής ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες και ο Noel να αποδείξει πως κακώς ήταν παραγκωνισμένος. Στους βασικούς, ο George θα πάρει πολύ περισσότερες μπάλες σε σχέση με πέρυσι, λόγω και της αποχώρησης του Melo, ενώ η φετινή χρονιά αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον Jerami Grant. Βασικός -εκτός απροόπτου- πλέον θα προσπαθήσει να γίνει η τρίτη επιλογή στην επίθεση των Thunder, πίσω από τους Westbrook και George. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δούλεψε πολύ σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, δίνοντας μεγάλη βάση στο τρίποντο το οποίο πέρυσι ήταν το χειρότερο στοιχείο του. Συνεπώς περιμένουμε κάτι από αυτόν.

Η παρουσία του Adams κάτω από το καλάθι αναμφίβολα αποτελεί εγγύηση για την Oklahoma, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Το περσινό του 13,9/9, με συνοδευτικά το 62,9% ποσοστό ευστοχίας3)Υψηλό καριέρας., τα 1,2 κλεψίματα και το ένα block ανά παιχνίδι, συνθέτουν μια εικόνα ψηλού που ο κάθε προπονητής θα πλήρωνε όσο-όσο για να τον έχει. Ωστόσο, όταν μιλάμε για την Oklahoma, τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν με τον Westbrook. Εν ολίγοις, θα δούμε για μια ακόμα χρονιά μια Oklahoma να τρέχει, να -προσπαθεί να- σουτάρει, να αμύνεται καλά και στο τέλος τα πάντα θα εξαρτώνται από το τι έχει στο μυαλό του ο Westbrook. Mε ό,τι θετικό ή αρνητικό έχει αυτό.

Δεν μπορούμε, βέβαια, εδώ να μην βάλουμε έναν μικρό αστερίσκο για αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω: Την υγεία του. Από τότε που ο Kevin Durant αποχώρησε για τους Warriors, το usage rate του Westbrook εκτοξεύθηκε, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κορμί του. Κατά καιρούς ο Westbrook αντιμετωπίζει μικροπροβλήματα στο δεξί του γόνατο (από το 2013 συγκεκριμένα), με το θετικό να είναι πως τις τελευταίες τρεις σεζόν έχει αγωνιστεί σε τουλάχιστον 80 παιχνίδια κάθε χρονιά. Με τον ίδιο όμως να κλείνει τα 30 τον ερχόμενο Νοέμβριο και με το κορμί του παρουσιάζεται “στα κόκκινα” κάθε βράδυ, το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: Θα αντέξει;

Πρόβλεψη

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως ο Westbrook είναι το alpha dog της ομάδας (και ένα από τα alpha dogs της λίγκας). Τον χαρακτηρισμό αυτό τον κέρδισε επάξια, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να “κάνει ό,τι θέλει” λόγω και της αφοσίωσης που έχει επιδείξει τόσα χρόνια στον οργανισμό. Όσο όμως, σε πολλές περιπτώσεις, επιλέγει να πηγαίνει σε μια λογική “μόνος μου και όλοι σας”, τόσο οι Thunder θα περιορίζονται. Αν αλλάξει αυτό φέτος, θα αποτελέσει μία πολύ ευχάριστη έκπληξη και ένας φοβερός πονοκέφαλος για τους αντιπάλους. Η εκτίμηση, πάντως, είναι πως δύσκολα θα αλλάξει κάτι τέτοιο. Προσωπικά βλέπω τους Thunder σε ένα ρεκόρ του 49-33 και λόγω των περισσότερων λύσεων, ίσως να πάνε μέχρι και τον δεύτερο γύρο των Playoffs. Όπου εκεί πάλι ο Westbrook θα πάει σε isos. Τέλος, αφήνω σε μια γωνία το εξής: μην εκπλαγείτε αν δείτε τον Grant μέσα στους υποψηφίους για το βραβείου του πιο βελτιωμένου παίχτη της χρονιάς.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Πληθυντικός του Μοχίτο βεβαιώς-βεβαίως.
2 Με τη 2017 CBA, ωστόσο, ο Paul George μπορεί να υπογράψει νέα επέκταση στο συμβόλαιό του μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου χρόνου από την υπογραφή του, και τότε να μιλάμε στην ουσία για μία υπογραφή συνολικού ύψους εφτά χρόνων και $290 εκατ.
3 Υψηλό καριέρας.