The Ball Hog’s 2018-2019 NBA Previews: New York Knicks

Posted on Oct 2 2018 - 10:00am by Loukas Moschoulas

Η αλήθεια είναι ότι το franchise των New York Knicks έχει ακούσει ουκ ολίγα τα τελευταία χρόνια. Για επιλογές παικτών, για συμβόλαια που έχει δώσει σε παίκτες που δεν τα άξιζαν (όπως πρόσφατα οι Tim Hardaway Jr. και Joakim Noah), και τώρα αναγκάζεται και τα πληρώνει όλα αυτά. Όμως o Scott Perry, που πέρσι το καλοκαίρι ήρθε στην θέση του General Manager, δείχνει να προσπαθεί να βάλει σε μία τάξη το ρόστερ της ομάδας και η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι μεταβατική. Στόχος, τι άλλο, η free agency του 2019. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά.

Ενώ Εμείς Εξερευνούσαμε τις Παραλίες του Πηλίου

Χωρίς αμφιβολία η πιο σημαντική κίνηση που έκαναν οι Knicks είναι η επιλογή του Kevin Knox στο φετινό draft. Στο #9, λοιπόν, επέλεξαν έναν από τους νεαρότερους παίκτες του draft, τον γεννημένο στις 11 Αυγούστου του 1999, τον Knox1)Κάνοντας πραγματικότητα την ευχή μας από το mock draft μας για να έχουμε το γαμάτο “Ο Νοξ στους Νιξ”!, ο οποίος έδειξε αμέσως ότι είναι έτοιμος να αγωνιστεί στο NBA, καθώς στους αγώνες του Summer League επιλέχθηκε στην All-NBA First Team έχοντας 21,2 pts, 6,5 rebs, 2,2 asts, 2,5 εύστοχα τρίποντα και 1 stls, σε 32,2 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

Η επιλογή των Knicks στον δεύτερο γύρο του draft θεωρείται ήδη από τους ειδικούς “ληστεία”. Ο μόνος λόγος που ο Mitchell Robinson έπεσε στον δεύτερο γύρο, είναι επειδή δεν έπαιξε στο κολέγιο, και τούτο γιατί είχε συμφωνήσει με το Western Kentucky University, όμως αθέτησε τη συμφωνία και δούλεψε μόνος του έναν χρόνο για να μπορέσει να είναι έτοιμος για τη συμμετοχή του NBA. Και οι δικοί του αριθμοί στο Summer League ήταν επίσης αξιόλογοι, με 13 pts, 10,2 rebs, ένα stl και τέσσερα blks, σουτάροντας παράλληλα με 66,7%.

Σε ό,τι αφορά την free agency, οι Knicks συμφώνησα με τον Mario Hezonja, ο οποίος ήταν το #5 στο draft του 2015 (επιλογή του νυν GM της ομάδας, τότε GM των Magic), μία θέση ακριβώς μετά από τον Kristaps Porzingis, και έτσι η φουρνιά του 2015 σμίγει στους Knicks, καθώς και ο Emmanuel Mudiay, που βρίσκεται στην ομάδα, είναι επιλογή στο #7 του ίδιου draft από τους Denver Nuggets. Ολοκληρώνοντας για τον Hezonja, να πούμε ότι την περσινή σεζόν στα 30 παιχνίδια που ξεκίνησε ως βασικός στους Magic είχε συμπαθητική απόδοση, με 14 pts, 5,6 rebs, 2,2 asts, 1,5 stls, 1,8 εύστοχα τρίποντα, σουτάροντας με 46%. Και με τον Porzingis εκτός, πιθανότατα θα πάρει τη θέση του βασικού power forward για το πρώτο μισό της σεζόν.

Η σημαντικότερη, ωστόσο αλλαγή που έλαβε χώρα στο “Μεγάλο Μήλο” ήταν η αλλαγή σκυτάλης στον πάγκο της ομάδας, με έναν από τους πιο περιζήτητους ελεύθερους προπονητές του καλοκαιριού, τον Fizdale, να αντικαθιστά τον Hornacek. O Fizdale πέρασε συνεντεύξεις με αρκετές ομάδες, ενώ δέχτηκε πρόταση και από τους Suns. Όμως, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, ήταν ένα όνειρο να κοουτσάρει τους Knicks. Ελέω tanking, η πρώτη σεζόν αναμένεται να μην έχει τρομερή πίεση αποτελεσμάτων από τον νέο coach, όμως με ρόστερ γεμάτο νέους παίχτες, όπως οι προαναφερθέντες rookies, η βελτίωση τους είναι σημαντικό ζητούμενο. Όπως επίσης και το να κερδίσει τον Emmanuel Mudiay, έναν 22χρονο PG που μπήκε ως μεγάλο ταλέντο στην Λίγκα, χωρίς μέχρι στιγμής να δείξει το παραμικρό για να το επιβεβαιώσει.

Για το τέλος αφήσαμε τις αποχωρήσεις από τους Knicks. Η ομάδα θέλει να δώσει ευκαιρίες σε νέους παίκτες, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν, παρά τη θετικότατη χρονιά που είχαν, οι βετεράνοι M. Beasley, J. Jack και K. O’Quinn (αν αυτόν μπορείς να το πεις βετεράνο στα 28 του χρόνια). Αυτός, όμως, που δεν έχει φύγει ακόμα είναι ο Joakim Noah, του οποίου η αποχώρηση έχει μετατραπεί σε σίριαλ που καλά κρατεί. Και ενώ υπήρχαν φήμες πως έχουν συμφωνήσει να αποδεσμεύσουν τον Γάλλο center πριν από τα training camps, κάτι τέτοιο δεν έγινε, με τον Noah να αντιδρά στα social media με την παρακάτω ανάρτηση -που λίγο μετά ωστόσο διέγραψε.

Λογικά ο Noah θα γίνει stretch, πληρώνοντας του τα $18,5 εκατ. για την επόμενη σεζόν και σπάζοντας τα $19,3 της μεθεπόμενης σε τρεις σεζόν με περίπου $6,43 στην κάθε μία , δίνοντας την δυνατότητα στην ομάδα να έχει παραπάνω salary cap το ερχόμενο καλοκαίρι, ακριβώς στο πρότυπο της αποδέσμευσης του Deng από τους Lakers.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Η σεζόν δεν αναμένεται να έχει μεγάλες εκπλήξεις. Η αναμονή για την αποθεραπεία του star της ομάδας, Kristaps Porzingis, θα συνδυαστεί με ένα όμορφο tanking και ευκαιρίες στους νεαρούς παίκτες να εξελιχθούν. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή Porzingis, ήδη έχει ακουστεί ότι μία πιθανή ημερομηνία είναι κοντά στα Χριστούγεννα, όμως με την ομάδα να μην παίρνει πολλές νίκες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα βιαστούν να βάλουν στο παρκέ τον Λετονό. Προσωπικά θα μου κάνει εντύπωση αν παίξει ο νεαρός forward πριν τα τέλη του Γενάρη.

Κάτι ωραίο που βγήκε από την Media Day της ομάδας είναι η επιθυμία του Mario Hezonja να γίνει ο μέντορας του Frank Ntilikina. Ο Κροάτης, μιλώντας σαν βετεράνος, ανέφερε ότι θα ήταν μεγάλη του χαρά να βοηθήσει τον νεαρό Γάλλο στη ζωή στο NBA και χωρίς αμφιβολία το mentoring σε αυτούς τους νεανικούς Knicks θα παίξει σημαντικό ρόλο. Εμείς απλά ελπίζουμε ο Hezonja να μην μεταδώσει και την τρέλα του στον Ntilikina.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Μαζί με τη βελτίωση των νεαρών παικτών, περιμένουμε μέσα στην σεζόν μία βελτίωση και της άμυνας της ομάδας. Οι Knicks ήταν 23οι σε defesive efficiency πέρσι, επιτρέποντας στις αντίπαλες ομάδες να σκοράρουν 108,4 πόντους σε 100 κατοχές και αν προσθέσουμε και το 36,8% στα τρίποντα που σούταραν οι αντίπαλες ομάδες, καταλαβαίνει κανείς από που οφείλει να ξεκινήσει η δουλειά του Fizdale. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι την σεζόν 2016-17 οι Memphis Grizzlies του Fizdale δεχόντουσαν μόλις 100 πόντους, όντας η τρίτη καλύτερη άμυνα του Πρωταθλήματος2)Πίσω μόνο από Jazz, με 96,8, και Spurs, με 98,1..

Στο επιθετικό κομμάτι τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Αρκεί να αναφέρουμε πως το 62,1% των πόντων της ομάδας προέρχονταν από σουτ δύο πόντων, ενώ το 74,3% των σουτ ήταν μέσα από την γραμμή των τριών πόντων. Αυτό είναι η αλήθεια ότι -αν δεν είσαι San Antonio Spurs- το λες αναποτελεσματικό μπάσκετ από τα παλιά. Με το νέο προπονητικό staff αναμένουμε να δούμε μία διαφοροποίηση στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, με έμφαση στο περιφερειακό σουτ, και τους όποιους νεαρούς παίκτες που δεν φαίνεται να το έχουν, να δουλεύουν πολύ σχετικά για να το αποκτήσουν.

Και εδώ είναι που έρχονται οι δύο παίκτες που αναμένεται να έχουν σημαντικό ρόλο δίπλα στους νεαρούς παίκτες. Ο λόγος για τον Tim Hardaway Jr. και τον Courtney Lee. Ξεκινώντας από τον δεύτερο που αναμένεται να έχει πιο συμπληρωματικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας, ο Lee θα έρχεται από τον πάγκο κυρίως για να δίνει το μακρινό σουτ. Και τούτο καθώς τις τελευταίες του δύο σεζόν στην Νέα Υόρκη σουτάρει με 40,1% και 40,6% από το τρίποντο, οπότε και φέτος αναμένεται να είναι μία από τις σταθερές για σουτ από μακριά. Όμως ο Lee είναι ικανός και για τη βρωμοδουλειά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρσι στα πρώτα 60 παιχνίδια της ομάδας δεν ήταν μόνο πρώτος στα λεπτά συμμετοχής και στα εύστοχα τρίποντα, αλλά και στα κλεψίματα, μα τρίτος στα rebounds. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το συμβόλαιο του Courtney Lee που είναι $25 εκατ. για τα επόμενα δύο χρόνια, πράγμα που τον κάνει ένα καλό asset για το trade deadline του Φεβρουαρίου, μιας και όπως είπαμε ο χώρος στο salary cap είναι κάτι που ψάχνουν οι Knicks.

Από την άλλη, ο Tim Hardaway Jr., ως νεαρότερος σε σχέση με τον Lee, είναι αυτός που αναμένεται να είναι το πρώτο βιολί επιθετικά, τουλάχιστον μέχρι να βρει τα πατήματα του ο rookie Kevin Knox ή να επιστρέψει ο Porzingis. Αυτό βέβαια προϋποθέτει κάποια πράγματα, όπως η βελτίωση του μακρινού σουτ για τον Καλιφορνέζο guard, ο οποίος σουτάρει με 34,4% στο τρίποντο στην πενταετή καριέρα του στο NBA, και αυτό είναι ένα ποσοστό που θα πρέπει άμεσα να βελτιώσει.

Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονάμε και τον Trey Burke ο οποίος αναγεννήθηκε της προηγούμενη σεζόν. Με την καριέρα του να δείχνει να παίρνει την κάτω βόλτα πολύ νωρίς και να μην βρίσκει εγγυημένο συμβόλαιο πέρσι το καλοκαίρι, συμφώνησε να παίξει στην G-League και τους Westchster Knicks, την affiliated team των Knicks. Τα νούμερα του εντυπωσιακά, καθώς 26,6pts και 5,3 asts δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τους ανθρώπους της “μητρικής” ομάδας. Έτσι στα μέσα του Γενάρη πήρε συμβόλαιο και με τις εμφανίσεις του κατάφερε να κερδίσει θέση βασικού στα τελευταία εννιά παιχνίδια, όπου είχε 18,7 pts, 7,7 asts, 2,7 rebs, και 1,2 stls. Καθόλου άσχημα!Ο Burke λοιπόν φαίνεται να έχει βρει την δική του Ιθάκη και αυτό που αναμένουμε να δούμε μέσα στην σεζόν δεν είναι άλλο από πεντάδες όπου ο Frank Ntilikina θα συνυπάρχει με τον Trey Burke στις θέσεις των guards. Τώρα αν μας ρωτάτε για το αν μπορεί να επαναλάβει εμφανίσεις τέτοιου επιπέδου, η απάντησή μας είναι “προφανώς και όχι!”.

Πρόβλεψη για Γέλια και για Κλάματα

Το tanking αναφέρθηκε ουκ ολίγες φορές μέσα στο preview της ομάδας και όχι άδικα: οι συνθήκες βλέπετε το ευνοούν. Όπως είπαμε, με Porzingis εκτός μέχρι τον Γενάρη, αν θα κάνουν 15 νίκες στα πρώτα 50 παιχνίδια θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Για να κερδίσουν άλλα 12-13 στο τέλος με την βοήθεια του star τους και να φτάσουν τις 27-28. Γενικά πάνω από τις 30 νίκες θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι όπως ξεκινάνε τη σεζόν. Και από του χρόνου, αν το καλοκαίρι του ’19, τους πάει όπως εύχομαι και ελπίζουν, βλέπουμε.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Κάνοντας πραγματικότητα την ευχή μας από το mock draft μας για να έχουμε το γαμάτο “Ο Νοξ στους Νιξ”!
2 Πίσω μόνο από Jazz, με 96,8, και Spurs, με 98,1.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Michalis Tziros October 9, 2018 at 13:04 -

    Θα φάει ένα ωραίο trade o Lee…