The Ball Hog’s 2018-19 NBA Previews: Portland Trail Blazers

Posted on Oct 2 2018 - 3:44pm by Gus Chr

Όπως και σε κάθε μια από τις προηγούμενες τρεις σεζόν, έτσι και φέτος το Portland ξεκινάει ως ένα από τα underdogs της Δύσης. Έχοντας ουσιαστικά μόνο τον Damian Lillard από αστέρες του “πάνω ραφιού” και με συμπαραστάτες τους McCollum και Nurkic, οι Blazers καλούνται και φέτος να αποδείξουν πως η ομαδική δουλειά ανταμείβεται και ξεπερνά την μάζωξη αστέρων στις άλλες ομάδες. Και αν βιάζεστε να ξεγράψετε και φέτος την ομάδα του Terry Stotts, εμείς απλά θα σας ζητήσουμε να κάνετε υπομονή μέχρι τον Φλεβάρη.

Ενώ Εμείς “Σβήναμε” μετά τα Τσίπουρα με Μπύρες

Παρατηρώντας αρκετά στενά τους Blazers τα τελευταία χρόνια, η πορεία τους θυμίζει αυτή ενός ασθενή που μάχεται να κρατηθεί στη ζωή. Εκεί που για τρεις μήνες το “καρδιογράφημά” τους βρίσκεται σε μια ευθεία γραμμή, ξαφνικά έρχεται ο απινιδωτής και δίνει το ηλεκτροσόκ που χρειάζεται. Κάπως έτσι οι Blazers είναι πιστοί στο ραντεβού τους με την post season τα τελευταία χρόνια και το ίδιο ελπίζουν να συμβεί και φέτος.

Η κινητικότητα ήταν αρκετά μεγάλη στο Oregon αυτό το καλοκαίρι, με την παραμονή του Jusuf Nurkic να αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα. Προς έκπληξη πολλών, ο Βόσνιος center υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Blazers, αξίας $48 εκατ. και διάρκειας τεσσάρων ετών. Με αυτόν τον τρόπο ο Terry Stotts όχι μόνο κάλυψε και εξασφάλισε τη θέση του ψηλού, αλλά το έκανε με ένα από τα πιο “value for money” συμβόλαια που μπορούσε, με έναν παίχτη που μπορεί να συμβάλλει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Με το άγχος αυτό να φεύγει από τη μέση, οι Blazers έψαξαν να γεμίσουν τις υπόλοιπες θέσεις, μιας και τα αρκετά “βαριά” συμβόλαια δεν τους επέτρεψαν να κινηθούν όπως θα επιθυμούσαν.

Και όταν λέμε “τις υπόλοιπες θέσεις” εννοούμε να υπάρχουν πολλές βοήθειες στην περιφέρεια, ώστε να παίρνουν ανάσες οι Lillard και McCollum. Κάτοικοι του Oregon, λοιπόν, έγιναν οι ελεύθεροι Nik Stauskas και Seth Curry, οι οποίοι λογικά θα είναι τα back-ups των δύο βασικών. Από εκεί και πέρα, οι Blazers θα έχουν στις τάξεις τους τρεις rookies, στα πρόσωπα των Gary Trent Jr., Cameron Oliver και Anfernee Simons1)Διαβάζεται “Σάιμονς” και όχι “Σιμονς”.. Και μπορεί να αφήσαμε τον Simons τελευταίο στην αναφορά, ωστόσο αυτό δεν έγινε τυχαία, μιας και είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση από τους τρεις. Aφενός γιατί το όνομά του το πήρε από τον Anfernee “Penny” Hardaway, μιας και οι γονείς του είναι φανατικοί των Orlando Magic, και αφετέρου γιατί ο 19χρονος Simons είναι μόλις ο τρίτος παίχτης μετά το 20152)Thon Maker και Satnam Singh Bhamara οι άλλοι δύο που κάνει το άλμα στο NBA απευθείας από λύκειο.

Στο μικρό δείγμα του στο Summer League, ο νεαρός guard έδειξε να είναι αρκετά άνετος, γεμάτος αυτοπεποίθηση, σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλότερου ανταγωνισμού σε σχέση με αυτό που βρισκόταν μέχρι πέρυσι. Οι 11 πόντοι μ.ο., 3,2 rebounds και το ένα κλέψιμο σε 20 λεπτά συμμετοχής σε έξι παιχνίδια, καταδεικνύουν αυτό που λέμε. Φυσικά ο δρόμος του είναι μακρύς για να συγκαταλεχθεί φέτος στις λύσεις πρώτης γραμμής, αλλά θα έχει κάποιες εκλάμψεις. Τέλος, συμβόλαια με το Portland υπέγραψαν οι Chinanu Onuaku και Gary Payton II.

Από την άλλη υπήρχαν και αποχωρήσεις, με τους Ed Davis και Shabazz Napier να καταλήγουν στους Nets, τον Pat Connaughton στους Bucks και τον Γιώργο Παπαγιάννη να επιστρέφει στην Ελλάδα. Από αυτές θεωρούμε πως εκείνη του Ed Davis θα πονέσει μες στη σεζόν αρκετά την ομάδα.

Depth Chart

Το Storyline της Χρονιάς

Φανταζόμαστε μια από τα ίδια. Μέχρι τον Ιανουάριο η ομάδα να βρίσκεται στο .500 όσον αφορά το ρεκόρ της και εκεί γύρω στο All-Star break, θα μεταμορφωθεί σε μηχανή που αφήνει πίσω της “καμμένη γη”, με άπαντες να αναρωτιόμαστε στο τέλος “πάλι μπήκαν στα Playoffs;”. Και μέσα σε όλο αυτό, το κερασάκι στην τούρτα θα είναι το “ποια βραδιά ο Lillard θα φορτώσει την αντίπαλη άμυνα με μια 50άρα;”. Αυτό θέλουμε να δούμε, αλλά για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, συνεχίστε την ανάγνωση ακολούθως.

Τι Περιμένουμε να Δούμε

Περιμένουμε να δούμε και πάλι το στοιχείο που έδωσε στους Blazers τη δυνατότητα να τερματίσουν στην τρίτη θέση της Δύσης την περασμένη σεζόν: την άμυνα. Από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 18 Μαρτίου, το Portland σημείωσε 13 συνεχόμενες νίκες, έχοντας το δεύτερο καλύτερο defensive rating της λίγκας (με 100,1) πίσω μόνο από τους εξωφρενικούς στο κομμάτι αυτό, Utah Jazz3)Πηγή: basketball-reference. Το προαναφερθέν διάστημα ήταν σαφώς το ζενίθ της περσινής τους regular season, ωστόσο αυτή ήταν η εικόνα τους μετά το All-Star break. Παράλληλα, η τρίτη θέση της Δύσης ήταν και το καλύτερο πλασάρισμά τους στα standings, από τότε που τους ανέλαβε ο Stotts.

Συνεπώς, η άμυνα θα είναι και φέτος η αρχή και το τέλος για τους Blazers. Οι Harkless και Turner αποτελούν ένα από τα καλύτερα versatile αμυντικά δίδυμα στη θέση του small forward, καθώς τα σωματικά τους προσόντα τούς επιτρέπουν να μαρκάρουν κάθε λογής κορμιά. Παράλληλα, εκτιμούμε πως ο Stotts θα δοκιμάσει και αρκετά δίδυμα στην backcourt, ώστε να δει ποιοι είναι εκείνοι οι παίχτες που θα δέσουν καλύτερα μεταξύ τους στο αμυντικό πλάνο. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό, πως οι Lillard – McCollum δεν είναι και οι καλύτεροι αμυντικοί στη Λίγκα, καθώς είναι από τα ντουέτα που δέχονται αρκετούς πόντους σε καταστάσεις pick n’ roll.

Ο Aminu είναι επίσης μία εξαιρετική παρουσία στην άμυνα για το Portland, ενώ και το κορμί του Nurkic θα εμποδίσει όποιον αντίπαλο επιχειρήσει κάποιο drive. Μικρή παύση για αναγκαίο “διαφημιστικό”. Meyers Leonard, πρέπει να είσαι ο μόνος παίχτης στην Ιστορία του αθλήματος που σε 33 παιχνίδια δεν κατάφερες να κάνεις ούτε ένα κόψιμο με κορμί στα 2,13. Παρ’το αλλιώς. Μιας και πιάσαμε τον Βόσνιο προηγουμένως, περιμένουμε φέτος από αυτόν συνέπεια. Ο Nurkic είναι από τους λίγους centers που μπορούν να τελειώσουν τις φάσεις, καθώς οι αντίπαλοι προσπαθούν να τον κρατήσουν στο έδαφος και είναι κάτι που το κάνει καλά. Εδώ ίσως θα πρέπει να βάλει στο παιχνίδι του περισσότερο το κάρφωμα. Είχε 61 καρφώματα πέρυσι και καλό θα ήταν να επιχειρεί τουλάχιστον ένα σε κάθε ματς. Σε κάθε περίπτωση, στα 24 του χρόνια, ο Nurkic είναι ίσως ο μόνος παίχτης στο ρόστερ του Portland που μπορεί να έχει εξαιρετική απόδοση, ενώ παράλληλα να βελτιώνεται, κάτι που είναι αρκετά “τρομακτικό”.

Και ενώ στην άμυνα δεν υπάρχει κάποια “φοβία”, η επίθεση είναι αυτή που θα πρέπει να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το Portland. Και εξηγούμαστε: Το offensive rating του 109,1 πέρυσι δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, αφού τους έφερε στην 15η θέση της Λίγκας. Το πρόβλημα είναι πως αν ο Lillard δεν τραβήξει, ή οι αντίπαλες άμυνες ξέρουν πως να τον αντιμετωπίσουν (βλ. Pelicans στον πρώτο γύρο πέρυσι), δεν υπάρχουν εκείνοι οι παίχτες που θα τραβήξουν επιθετικά την ομάδα πέραν του McCollum. Γι’αυτό και η επιθετική συνέπεια του Nurkic αποκτά τεράστια σημασία φέτος. Επιπλέον, θα πρέπει τόσο ο Harkless, όσο και ο Turner, να βοηθήσουν όσο το δυνατόν στον τομέα αυτό, ώστε να υπάρχει πολυμορφία στο επιθετικό πλάνο των Blazers.

Παράλληλα, μάλλον θα δούμε την Rip City να επιδίδεται σε πολύ περισσότερες προσπάθειες για τρίποντα φέτος, ελέω της παρουσίας των Stauskas και Curry που θα έρχονται από τον πάγκο. Αν μη τι άλλο, οι Blazers θα πρέπει να βρουν τρόπο να δίνουν “ανάσες” στους Lillard – McCollum και στην επίθεση, και να μην τους κουράζουν με συνεχόμενα pick n’ rolls.

Πρόβλεψη για Γέλια και Για Κλάματα

Αναμφίβολα η Δύση δυνάμωσε πολύ. Επικίνδυνα πολύ, ακόμα και για το Portland που μας έχει συνηθίσει σε εξωπραγματικές καταστάσεις, ειδικά σε σχέση με το ρόστερ του. Να με συμπαθάτε, ωστόσο, που δεν μπορώ να ποντάρω κόντρα σε μια ομάδα που μας έχει συνηθίσει να βελτιώνεται σε τρομακτικό βαθμό όσο περνάει η σεζόν, ειδικά μετά από κάθε All Star. Ρεκόρ 42-40 και πάλη μέχρις εσχάτων για την είσοδο στην post season, η πρόβλεψή μου.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Διαβάζεται “Σάιμονς” και όχι “Σιμονς”.
2 Thon Maker και Satnam Singh Bhamara οι άλλοι δύο
3 Πηγή: basketball-reference

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. 74 October 7, 2018 at 12:10 -

    Μαστοροι παρατηρώντας την άψογη τεχνική σας να σβήνετε τις τεκίλες, μοχιτια, τσίπουρα, με μπίρες, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι πάλι καλά που δεν πέσατε το καλοκαίρι σε αλκοτέστ…
    Μπασκετικά μιλώντας…
    https://uploads.disquscdn.com/images/160630960733f874bddbcff89699c0f791d0b070173fb159ac9ca0dcbc704cb4.gif