Ball Hog’s 2018-19 MVP & Rookie Ladder

Posted on Nov 18 2018 - 12:58pm by The Ball Hog

Με τη σεζόν 2018-19 να έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματά της, οι συντάκτες του Ball Hog κάνουν μια πρώτη αποτίμηση και αξιολόγηση των παιχτών που ξεχωρίζουν αυτές τις πρώτες βδομάδες σε ατομικό επίπεδο και δείχνουν να έχουν πάρει ένα αρχικό προβάδισμα στη διεκδίκηση των βραβείων του MVP και του Rookie of the Year.

MVP Ladder

Γιάννης Χάτσιος: Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο κόσμος των Bucks περίμενε πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είχε ένα τέτοιο ξεκίνημα υπό τις οδηγίες του νέου του προπονητή, Mike Budenholzer, αλλά σε κάθε περίπτωση παρακολουθώντας τον άσσο του Milwaukee, λέμε το “MVP” στην ίδια πρόταση με το όνομά του. Ο Giannis διανύει ένα καταπληκτικό ξεκίνημα, κάνοντας νούμερα που έχουν να εμφανιστούν πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα από την σεζόν 1961-62, όταν ο Oscar Robertson “έγραφε” μέσους όρους 25+/12,5+/10+. Ο Αντετοκούνμπο είναι ο νεότερος παίχτης στην Iστορία που εμφανίζει τουλάχιστον 25 πόντους, 12,5 rebounds και 5,5 assists.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι εμφανίσεις του αυτές συνοδεύονται και με την εξαιρετική πορεία των Bucks μέχρι τώρα. Έχουν στρογγυλοκαθίσει στη δεύτερη θέση της Ανατολής, πίσω μόνο από τους Raptors, ενώ παράλληλα αυτή την στιγμή είναι μία από τις πέντε καλύτερες ομάδες της Λίγκας, με βάση το ρεκόρ τους. Ο Γιάννης είναι πρώτος σε μέσο όρο πόντων και rebounds, δεύτερος σε assists, υπολειπόμενος μόλις κατά 0,4 από τον Eric Bledsoe, ενώ το PER του φτάνει στο εξωπραγματικό 26,81)Θυμίζουμε πως το μέσο σχετικό της Λίγκας είναι το 15.. Giannis for MVP, λοιπόν.

Gus Χρυσοχού: Ακόμα και υγιής να ήταν ο Steph Curry, πάλι δεύτερος θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό το ladder. Ωστόσο, παρά τον τραυματισμό του στον προσαγωγό, ο οποίος θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες μέρες, παραμένει ψηλά στο ladder. Πριν χτυπήσει στο ματς με το Milwaukee, o Curry διέλυε τα πάντα στο πέρασμά του, προσφέροντας πολλά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού των Warriors: 29,5 πόντοι κατά μέσο όρο, 6,1 assists, πέντε rebounds και 5,2 τρίποντα. Το σπουδαίο, δε, είναι πως τίποτα δεν φαινόταν ικανό να ανακόψει τον φρενήρη ρυθμό του, κάτι που αναμένεται να το δούμε και μετά την επιστροφή του.

Σαφώς και οι Warriors δεν θα τον ζορίσουν, αλλά υπάρχει η αίσθηση πως αφού πάρει λίγα λεπτά για να ξαναμπεί σε ρυθμό, θα αρχίσει να πυροβολεί και πάλι κατά ριπάς. H παρουσία (ή η απουσία), πάντως, του Curry ενισχύεται πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε τα εξής: 1) Χωρίς τον Curry, και μετρώντας και το παιχνίδι με τους Bucks σαν απουσία, οι Warriors βρίσκονται σε ένα ρεκόρ 2-2, ενώ 2) Durant και Green πήγαν να τινάξουν τα αποδυτήρια στον αέρα. Ακόμα και απόντας, ο Curry αξίζει την θέση του στο ladder.

Νίκος Ραδικόπουλος: Πολλά είχαμε ακούσει για την περίπτωση του Kawhi Leonard και την μετακίνησή του στον Καναδά. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, τόσο φαίνεται να χαλαρώνει και να δένει με την ομάδα, το περιβάλλον και τον κόσμο. Τα νούμερά του θυμίζουν πολύ εκείνα της προπέρσινης χρονιάς με τους Spurs και αναμφίβολα άπαντες στο Toronto έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως αν συνεχίσει σε αυτά τα επίπεδα, θα μπορούν να ονειρεύονται μέχρι και Τελικούς. Σε πιο συγκεκριμένα πράγματα, ο Leonard υπέπεσε μόλις σε ένα κακό παιχνίδι μέχρι στιγμής, αυτό κόντρα στους Knicks, ενώ ο προπονητής του Nick Nurse έχει επιλέξει να τον ξεκουράσει σε τέσσερα.

Κι ενώ οι μέσοι όροι του βρίσκονται στους 24,8 πόντους, 8,4 rebounds, 3,3 asissts, 1,8 κλεψίματα και το ποσοστό του φτάνει στο 47,3%, ακριβώς λόγω αυτών των απουσιών, βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τους προαναφερθέντες. Το κακό για τον ίδιο είναι πως αυτές οι μέρες ξεκούρασης αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον, κάτι που δεν βοηθάει την περίπτωσή του για την κούρσα του MVP. Ωστόσο, όσο βρίσκεται στα πέριξ των all-around στατιστικών του, θα είναι συνέχεια μέσα στην συζήτηση για τον πολυτιμότερο παίχτη.

Κοσμάς Καψάλης: “Joel Embiid leads the league in:
*Points (423)
*Points + Rebounds (624)
*Points + Rebounds + Assists (677)
*Points + Rebounds + Assists + Blocks (709)
*Points + Rebounds + Assists + Blocks + Steals (713)”

Αυτή ήταν η εικόνα της Λίγκας την Τρίτη 13.11 κι ακόμα κι αν έχει μεταβληθεί ελαφρά μέχρι να διαβάσετε εσείς αυτό το κείμενο, καμία σημασία δεν έχει. Ο Joel Embiid κάνει φέτος πράγματα που και οι πιο φανατικοί groupies του, με δυσκολία θα λέγανε φωναχτά. Δεν έχει χάσει ακόμα παιχνίδι, έχοντας μάλιστα περάσει με το απόλυτο και από την διαβολοβδομάδα των 76ers με τα πέντε παιχνίδια. Και έχοντας κάνει ξεκάθαρο ότι μόνος του αντίπαλος είναι το κορμί του, φέτος είναι απολαυστικός. Έχει ήδη εννέα παιχνίδια με τουλάχιστον 30-10, έχει χάσει το double-double σε ένα μόλις παιχνίδι, έχει βάλει δύο 40άρες, σε 10 από τα 15 παιχνίδια έχει βάλει τουλάχιστον ένα τρίποντο κι έχει δώσει τουλάχιστον τρεις assists, ενώ πριν λίγες ώρες κατέγραψε και το πρώτο triple double της καριέρας του, έχοντας 19/13/10 στην ήττα από τους Magic. Για να βάλουμε σε ένα πλαίσιο τα νούμερα του JoJo, o Shaquille O’Neal, ο πιο dominant παίκτης που έχουμε δει με τα μάτια μας, πήρε το μοναδικό MVP του2)Αστείο να έχει μόνο ένα. έχοντας 29,7/13,6/3,8/3. Ο Καμερουνέζος για την ώρα μετράει 27,4/13/3,8/2,2. Στην τρίτη του χρονιά στη Λίγκα.

Λουκάς Μοσχούλας: Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που πάντα η ομάδα και το ρεκόρ αυτής σε κρατά πίσω και, δυστυχώς για τον Davis, μπορεί να βελτιώθηκαν οι Pelicans, όμως δεν δείχνουν να έχουν γίνει από τα φαβορί, ούτε καν για την είσοδο στην οκτάδα των Playoffs. Πράγμα που αυτόματα σε βάζει πιο πίσω από τη συζήτηση για το βραβείο του MVP, ακόμα και αν τα νούμερα σου 26,5pts, 13,1rebs, 4,7asts, 2,9blks, 1,4stls, ενώ να σημειώσουμε ότι σουτάρει με το υψηλότερο ποσοστό στην επταετή καριέρα του από το τρίποντο, με 37,9%, και παίζει 38,1 λεπτά ανά αγώνα, επίσης το υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά. Έχοντας παίξει στα 12 από τα 15 παιχνίδια της ομάδας, φαντάζει μάλλον περιττό να πούμε ότι στους τρεις αγώνες που έλειπε οι Pelicans έχουν ηττηθεί, έτσι; Που καταλήγουμε; Ότι αν ο Davis συνεχίσει στα ίδια επίπεδα και παίξει μίνιμουμ 75 παιχνίδια (όπως στις τελευταίες δύο σεζόν) τότε οι Pelicans θα μπορέσουν να είναι στα Playoffs και αυτός να κοιτάζει με άλλο μάτι το βραβείο. Όμως δεν ξέρουμε αν αυτό έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί.

Rookie Ladder

Λουκάς Μοσχούλας: Παίδες συγνώμη κιόλας αλλά το συγκεκριμένο ladder δεν θα έπρεπε να είναι καν ladder. Θα έπρεπε να γράψω αυτά που είναι να γράψω για το παλικάρι από την Σλοβενία και να τελειώσει εκεί το θέμα. Ο Luka Doncic δεν νομίζω ότι έχει αφήσει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης από το πρώτο κιόλας κομμάτι της σεζόν για το ποιος θα πάρει το ROY. Ο Doncic ο μοναδικός rookie με επτά παιχνίδια 20+ πόντων αλλά και με διψήφιο αριθμό πόντων σε όλους τους αγώνες της ομάδας του. Έχει 19,1pts, 6,4rebs, 4,3asts σουτάροντας με 46,8% εντός παιδιάς και 39,1% από το τρίποντο. Και σε όλα αυτά να προσθέσουμε και ότι το κλίμα στην ομάδα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό για αυτόν, όπως γράψαμε και σε ένα από τα προηγούμενα “weekly”. Μας προσφέρεις επίσης όμορφες φάσεις, δείχνοντας από νωρίς στους Αμερικανούς το υψηλό του μπασκετικό IQ, απέναντι κιόλας στον καλύτερο αμυντικό της Λίγκας, όχι σε κανέναν 20χρονο rookie.

Τώρα παρέα με τον συνονόματο Luka, λοιπόν, βάζω pop corn για να χαζέψω τις απαντήσεις σας για τα άλλα παιδάκια που έχουν αυτό το 1% πιθανότητα να πάρουν το συγκεκριμένο βραβείο.

Γιάννης Χάτσιος: Όταν ο LeBron αναφέρει πως “Οι Suns διάλεξαν σωστά με τον Ayton”, μάλλον ο δικός μας λόγος περιττεύει. O γεννημένος στις Μπαχάμες Ayton, μας δείχνει καθημερινά πως ήρθε για να αφήσει το στίγμα στη Λίγκα, κάτι που οι αριθμοί του το αποδεικνύουν και με το παραπάνω: 16 πόντοι μέσο όρο, 10,6 rebounds, 61,3% ποσοστό ευστοχίας. Να συνεχίσουμε; Θα συνεχίσουμε. Σε εννιά από τα 14 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής, έχει σημειώσει double-double, ενώ στα οχτώ από αυτά “έγραψε” μίνιμουμ 15/10. Κάπου εδώ μπορείτε να δείτε μερικούς από τους παίχτες που έχουν σημειώσει τουλάχιστον 15/10 στα πρώτα 14 παιχνίδια της καριέρας τους. Να σας πούμε επίσης ότι οι παίχτες με αστερίσκο, είναι Hall of Famers, ενώ μέλος του Hall of Fame θα γίνει σύντομα και ο Tim Duncan. Μπορεί οι Suns να μην είναι και η πιο ελκυστική ομάδα για να παρακολουθεί κάποιος, με βάση τα αποτελέσματα και το θέαμα, ωστόσο η παρουσία του Ayton εκεί αποτελεί καλό λόγο από μόνη της. Η κόντρα του με τον Doncic θα συνεχιστεί μέχρι τέλους για τον τίτλο του Rookie της Χρονιάς και να μην απορήσετε αν δείτε τα νούμερά του να ανεβαίνουν όσο περνάει η σεζόν.

Νίκος Ραδικόπουλος: Οι Hawks δείχνουν μέχρι στιγμής πως έκαναν bullseye με την επιλογή του Trae Young. Όχι πως αν τελικά κρατούσαν τον Doncic θα τους κακόπεφτε, αλλά ο Young αναδεικνύει προς ώρας όλα εκείνα τα στοιχεία που του κόλλησαν σαν παρατσούκλι το “Steph Curry 2.0”. Βέβαια, έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να πιάσει τον Curry και τα ποσοστά του, αλλά φαίνεται πως το skill set βρίσκεται εκεί. Μέχρι και το παιχνίδι με τους Warriors, o Young είχε ένα εξαιρετικό 13 παιχνιδιών, στα οποία δεν έπεσε ποτέ κάτω από το διψήφιο όσον αφορά τους πόντους, σημείωσε πέντε double-doubles, βοήθησε σημαντικά στα rebounds και το ποσοστό του βρίσκεται στο 41,1%. Αν σκεφτεί κανείς πως παίρνει 15,3 προσπάθειες ανά παιχνίδι, το ποσοστό του είναι πολύ καλό για rookie. Το σημαντικότερο όμως, ίσως είναι το γεγονός πως η μετάβασή του από το κολέγιο στο NBA δείχνει να μην έχει να τον επηρεάσει καθόλου. Έχει κάνει φανταστικό blend-in στο ρόστερ των Hawks, ο προπονητής του Lloyd Pierce, του έχει δώσει τα κλειδιά του κουμανταδόρου και κάθε άλλο παρά rookie δείχνει πως είναι. Σε σχέση με τα δύο πρώτα picks, μάλλον έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υποπέσει σε κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά όσο επιδίδεται σε τέτοια νούμερα και εμφανίσεις, Doncic και Ayton θα “νιώθουν την ανάσα του”.

Koσμάς Καψάλης: To βραβείο θα καταλήξει πιθανότατα σε άλλον, όμως ο Wendell Carter δείχνει για αρχή γιατί οι GMs και οι υπόλοιποι rookies πόνταραν στο πρόσωπό του στην ερώτηση “ποιος rookie πιστεύετε θα έχει την καλύτερη καριέρα σε πέντε χρόνια από τώρα”. Πραγματικά ο center των Bulls δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει. Παίζοντας κάτω από 30 λεπτά, σε αντίθεση με τους Doncic, Ayton και Young, o Carter είναι τέταρτος σκόρερ, δεύτερος rebounder και πρώτος σε επιθετικά, πέμπτος σε assists και πρώτος blocker ανάμεσα στους rookies. Το κυριότερο, όμως, πίσω από τα νούμερα είναι η εικόνα που βγάζει, που κάθε άλλο παρά πρωτοεμφανιζόμενο θυμίζει. Δεν παίζει με άγχος, δεν δοκιμάζει βιαστικά ή δύσκολα σουτ, oι κινήσεις και το στυλ του θυμίζουν ήδη έμπειρο παίκτη. Έχει ξεκινήσει και στα 15 παιχνίδια βασικός, και με το παιχνίδι του (και φυσικά λόγω στόχων της ομάδας) ο Robin Lopez έχει ουσιαστικά παροπλιστεί. Όλα αυτά χωρίς ακόμα να παίζει ο Lauri Markkanen που, με τον Carter να έχει ήδη δείξει καλό court vision, μόνο καλό είναι με το περιφερειακό σουτ του Φιλανδού. Οι Ταύροι έχουν βρει το δίδυμο της frontcourt τους για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Gus Χρυσοχού: Σαφώς, προς ώρας, δεν κάνει την χρονιά των Ayton ή Doncic, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Jaren Jackson Jr., αποδεικνύει κάθε βράδυ πως ήταν από τους πιο έτοιμους παίχτες του draft και πως οι Grizzlies έκαναν διάνα με την επιλογή του. Όπως κάθε rookie, έτσι κι αυτός έχει τα σκαμπανεβάσματά του, ωστόσο η εικόνα του δείχνει πως οι προοπτικές που έχει είναι εξαιρετικά υψηλές, κάτι που φάνηκε στο παιχνίδι απέναντι στους Nuggets (20/7/3/3) ή πολύ νωρίτερα στη σεζόν, στο παιχνίδι με τους Hawks (24/7/2/1/2). Προς στιγμής οι Grizzlies του J.B. Bickerstaff, μετρούν ένα ρεκόρ 7-5, όντας έκτοι στην Δύση και ο Jackson δεν έχει παίξει μικρό ρόλο σε αυτό. Ο 19χρονος μετράει μέχρι στιγμής, 11,5 πόντους μέσο όρο, με 45,1% ποσοστό ευστοχίας, πέντε rebounds, 1,8 blocks, ένα κλέψιμο και 1,4 assists, δείχνοντας έτσι αρκετά all-around στοιχεία στο παιχνίδι του. Όλα τα παραπάνω σε 25,2 λεπτά συμμετοχής, με τον προπονητή του να προβαίνει ακόμα και σε περιορισμένη συμμετοχή του νεαρού, όπως για παράδειγμα στο παιχνίδι με τους Wizards, όπου αγωνίστηκε για 10 λεπτά. Κινήσεις σαν και αυτή, δείχνουν από την πλευρά του προπονητικού επιτελείου του Memphis πως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να “κάψουν” τον παίχτη. Τα νούμερά του μέχρι στιγμής δείχνουν πως μπαίνει στην πεντάδα του ladder, αλλά αν δεν τα αυξήσει, θα κινηθεί εκεί και για το επόμενο διάστημα.

References
1 Θυμίζουμε πως το μέσο σχετικό της Λίγκας είναι το 15.
2 Αστείο να έχει μόνο ένα.