Ball Hog’s NBA Weekly Report S05E09: “More Than Athletes”

Posted on Nov 16 2018 - 1:27pm by Nicolas Radicopoulos

Είμαστε στα μέσα Νοέμβρη, την περίοδο που συνήθως ο αρχικός ενθουσιασμός της νέας σεζόν κατακάθεται, οι ιστορίες του “Μαγικού Κόσμου” περιορίζονται και οι νόρμες παίρνουν σιγά-σιγά τις θέσεις τους αναφορικά με τη σεζόν που θα εξελιχθεί. Αλλά, όχι. Φέτος κάθε βδομάδα έχει έναν κατακλυσμό γεγονότων, θεωριών, ειδήσεων, φάσεων, σεναρίων, τρέλας. Σε αυτά ακριβώς των ημερών που προηγήθηκαν σας περιηγούμαστε μέσα από ένα ακόμα Ball Hog’s (kind of…) Weekly Report.

Is it still sunny in Philadelphia?

Την άποψή μου για το trade Butler την έχω καταθέσει, και δη αναλυτικά. Ωστόσο, είναι ορισμένα πραγματάκια αναφορικά με την ομάδα των Sixers που χρίζουν περαιτέρω εξέτασης. Και το πρώτο και κύριο είναι η κατάσταση του Marquelle Fultz. Συγκεκριμένα και με αφορμή την γνωστή πια βολή που ο παίχτης επιχείρησε στο παιχνίδι κόντρα στους Heat,

βρήκαμε ένα αναλυτικότατο thread στο twitter που προσπαθεί να εξηγήσει την συγκεκριμένη κατάσταση. Συγκεκριμένα, ο φοιτητής ιατρικής Avi Saini, υποστηρίζει πως όλα όσα συμβαίνουν στον Fultz πιθανότατα να οφείλονται στον τραυματισμό του μεγάλου θωρακικού νεύρου του. Ένα νεύρο που τον δυσκολεύει να σηκώσει τα χέρια του πάνω από 100 μοίρες τακτικά ή να κρατήσει τους ώμους του στο ίδιο σημείο για ώρα.

Αυτό δεν τον εμποδίζει να καρφώνει μεν μία στο τόσο, αλλά του δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα που είδαμε στις βολές δε. Ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε και στην πρώτη συνέντευξη του Butler με την ομάδα.

Ο Saini ξεκαθαρίζει πως δεν έχει την παραμικρή πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του παίχτη, και πως απλά κάνει μια υπόθεση βάσει των όποιων γνώσεων ιατρικής έχει λάβει ως τώρα σπουδάζοντας. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο πρόβλημα ξεπερνιέται με φυσιοθεραπεία, καταλήγει, η οποία θα πρέπει να πάρει κάποιον καιρό, με την αντίστοιχη αποχή του παίχτη από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Σε εμάς η συγκεκριμένη παρουσίαση φάνηκε ενδιαφέρουσα (και σίγουρα καλύτερα τεκμηριωμένη από το “έπαθε κάτι ψυχολογικό και ξέχασε να σουτάρει”) για αυτό και σας την παρουσιάζουμε με τη σειρά μας.

Προσωπική μου θέση, ωστόσο, παραμένει πως οι Sixers καλό θα ήταν να ανταλλάξουν άμεσα τον Fultz, αν ακόμα υπάρχει αγορά για αυτόν ενεργή στη Λίγκα. Το trade του Butler ενίσχυσε την ομάδα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι καν το ξεκάθαρο φαβορί στην Ανατολή. Περισσότερο τους παγίωσε σαν top-4 ομάδα της Περιφέρειάς τους παρά οτιδήποτε παραπάνω. Γεγονός σίγουρα όχι ικανοποιητικό όταν τα παίζεις “all in”. Άρα η ομάδα πρέπει να ενισχυθεί, με το αγαπημένο μου προς ώρας σενάριο να είναι αυτό που στέλνει Fultz και Chandler στους Suns για τους Josh Jackson και Ariza (μετά τις 15 Δεκέμβρη που ο Ariza γίνεται διαθέσιμος για trade). But, that’s just me.

Τέλος, δύο ακόμα πραγματάκια που διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες και μας έκαναν εντύπωση αναφορικά με τους Sixers. Το πρώτο, πως ο Embiid επικοινώνησε με το που ολοκληρώθηκε με το trade του Butler με τον συμπαίκτη του στο Kansas, τον Wiggins και δήλωσε στη συνέχεια πως εκείνος του είπε τα καλύτερα για τον Jimmy.

Ναι, φυσικά, είμαστε σίγουροι πως αυτά ακριβώς του είπε.

Ωστόσο, το ακόμα πιο ανησυχητικό σενάριο που διαβάσαμε, είναι για το μέλλον του Simmons. Συγκεκριμένα, με τον Embiid να είναι “alpha dog” και να το αποδεικνύει μέρα με τη μέρα, με τον Butler να νομίζει πως είναι “alpha dog”, χωρίς να το έχει αποδείξει, αλλά να συμπεριφέρεται ως τέτοιο, αρκετοί αρθρογράφοι στο US έθεσαν το ερώτημα για το κατά πόσο το νεοδιαμορφωμένο σκηνικό είναι κάτι που αρέσει στον Simmons και αυτός θα το επιλέξει για να δεσμευτεί με τους Sixers μακροπρόθεσμα ή υπάρχει περίπτωση να ζητήσει trade για να είναι ηγέτης σε δική του ομάδα. Ακούγεται ακραίο ενδεχομένως, προς ώρας, αλλά το καταθέτουμε και το παρακολουθούμε.

Όλα τα παραπάνω, μας οδηγούν στο ακόλουθο προβοκατόρικο: “Hinkie θα λέτε, εκεί στο Philly, και θα κλαίτε”.

Περνώντας λίγο και από τα αγωνιστικά, η εικόνα του πρώτου αγώνα ενάντια στους Magic και η ήττα από αυτούς, μόνο ενθαρρυντική δεν ήταν, αλλά σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμα για το οποιοδήποτε συμπέρασμα. Η αίσθηση πάντως, όπως αναλυτικά παρουσιάσαμε στο σχετικό άρθρο του trade, παραμένει πως το ταβάνι της συγκεκριμένης σύνθεσης είναι αρκετά χαμηλότερο από το προσδοκώμενο των διοικούντων και των φιλάθλων της ομάδας.

Κλείνοντας, μία προβοκατόρικη, ερώτηση αυτή τη φορά: είμαστε πεπεισμένοι πως ο Brett Brown είναι οτιδήποτε παραπάνω από ένας απλά καλός προπονητής;

“Ω, είναι ωραία στον παράδεισο,
καθένας βρίσκει όσα πάντοτε ποθούσε
Ω, είναι ωραία στον παράδεισο….
(άντε πάμε να φύγουμε…)”

Το συγκεκριμένο story μας παραμεγάλωσε και το κάναμε ξεχωριστό άρθρο.

#MoreThanAnAthlete

Το μεγαλύτερο -και μάλλον καλύτερο- αφιέρωμα που έχουμε κάνει μέσα από τις γραμμές του Ball Hog είναι αυτό που αφορούσε τον Γιάννη Antetokounmpo, μέσα από το Project Giannis, κοντά πια τρία χρόνια πίσω και όταν βλέπαμε τον Giannis να γίνεται top-50 παίχτης, ενδεχομένως και παραπάνω. Στο τρίτο μέρος του συγκεκριμένου αφιερώματος, στην κοινωνική διάσταση του “φαινομένου Giannis”, τον προτρέπαμε να πάρει θέση και εκτός αγωνιστικού χώρου. Να μιλήσει για τον ρατσισμό που λαμβάνει καθημερινά χώρα στη χώρα που μεγάλωσε και που επαννειλημένα έχει αποδείξει πως αγαπάει και νοιάζεται, χωρίς να της χρωστάει το παραμικρό.

Τρία χρόνια σχεδόν μετά και ο Giannis έχει αλλάξει επίπεδο. Όχι απλά αγωνιστικά, όπου πλέον είναι αδιαμφισβήτητα top-5 παίχτης (κάτι που επουδενί τότε δεν τον βλέπαμε να φτάνει τόσο σύντομα), αλλά και σαν προσωπικότητα εκτός παρκέ. Ο ανταγωνισμός με τον LeBron και τον Curry εντός παρκέ, αλλά και η συχνότηση εκτός αγωνιστικών χώρων με αυτούς, στην πιο κοινωνικά ευαίσθητη Λίγκα τέτοιου επιπέδου και έκθεσης, τον κάνει να αντιλαμβάνεται και τον κοινωνικό του ρόλο, αυτόν του προτύπου, του “παραπάνω από απλό αθλητή”, όπως το σχετικό hashtag στο τέλος του post του αφήνει να φανεί, με σαφή την σχετική επιρροή του LeBron (σε αυτόν και σε όλη τη νέα γεννιά αθλητών του NBA).

Και ως τέτοιος, ως παραπάνω από απλά ένας αθλητής, ο Giannis προχτές πήρε θέση. Και το μέγεθος του Giannis στο παγκόσμιο αθλητικό, άρα κατ’ επέκταση κοινωνικό, επίπεδο είναι πλέον τέτοια, που η θέση σου έχει εκθετικά θετικά αποτελέσματα.

Και από την πλευρά μας συνεπώς, την χαιρετίζουμε με τεράστιο σεβασμό και χαρά.

https://www.instagram.com/p/BqMMU7cBtzg/

H καθιερωμένη γωνία των Lakers και του LeBron

Οι Lakers τρέχουν ένα σερί 4-0 από την ώρα που απέκτησαν τον Tyson Chandler. Και αυτό μας οδηγεί εύκολα και εύλογα στο συμπέρασμα πως η αρχική δομή του roster είχε κάτι το προβληματικό. Κάτι το προβληματικό, ωστόσο, που χρεώνεται στο front office και τον δικό του σχεδιασμό, και ουχί στον coach Luke Walton, που το front office είχε βιαστεί “να βάλει χέρι”. Και ναι, οι φετινοί Lakers είναι μία τρομακτικά ευχάριστη ομάδα να παρακολουθεί κανείς, αλλά το highlight της της φετινής σεζόν, όπως εύστοχα λέει κάθε τρεις και λίγο ο Gus, θα παραμείνει το “Μαλάκες, θα λέμε στα εγγόνια μας πως είδαμε για 10 παιχνίδια τον Kuzma να παίζει center”.

Ωστόσο, όσο και αν είναι μια ωραία ιστορία για να παρακολουθείς οι φετινοί Lakers, η Ιστορία που βλέπουμε καθημερινά να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και δεν την έχουμε εκτιμήσει τόσο όσο θα έπρεπε φοβάμαι είναι ο Κορυφαίος Μπασκετμπολίστας (κλείστε την όπως αρέσκεστε εσείς την πρόταση) LeBron James. Με τον Luke Walton να τον διαχειρίζεται εξαιρετικά ως τώρα, αφήνοντάς τον στο παρκέ μόλις για 35,1 λέπτα, εκείνος έχει τον υψηλότερο μέσο όρο του σε πόντους από το μακρινό 2009-10, με 27,1 ως τώρα. Στη νίκη επί των Blazers δε (δεύτερη εις βάρος τους από όλες και όλες τέσσερις που έχουν), έγραψε το εξωπραγματικό 44 πόντοι, με 13/19 σουτ, εκ των οποίων 5/6 τρίποντα και 13/15 βολές, 10 rebounds, εννέα assists, ένα κλέψιμο, τρεις τάπες, σε 36 αγωνιστικά λεπτά. Κατάφερε δε να περάσει τον τεράστιο Wilt Chamberlain για να ανέβει στην 5η θέση της λίστας των σκόρερς όλων των εποχών στο ΝΒΑ, υπολειπόμενος πλέον λιγότερους από 870 πόντους από τον Michael Jordan, τον οποίον αναμένεται να ξεπεράσει εντός της τρέχουσας σεζόν.

Βαθιά υπόκλιση.

Ακολουθεί εξαιρετικό video:

Σφηνάκια:

1/ “Luka, να σου γνωρίσουμε τον Καλύτερο Αμυντικό της Λίγκας για πέρσι, τον Rudy.”

“Rudy, o Luka. Όχι από εκεί Rudy. Aπό την άλλη.”

Και πάρτε και λίγη νεανική σλοβένικη καύλα ακόμα:

2/ The Witch is Dead I

The Witch is Dead II

3/ Μπορεί, βέβαια, “the witch” να έφυγε, αλλά πίσω έχει μείνει η καταστροφή που λέγεται Thibodeau. Σαραντα ένα (41′) λεπτά, λοιπόν, για τον Covington στο πρώτο του (!) παιχνίδι με τους Wolves, πάγκο, 20 λεπτά και Bjelica treatment για τον Saric, όπως ακριβώς φοβόμασταν

4/ To νέο παρατσούκλι του Brook Lopez είναι “The Splash Mountain”! (όχι, αλήθεια, αυτό είναι, δεν το βγάλαμε εμείς από το κεφάλι μας!)

5/ Η καθιερωμένη γωνιά της χορευτικής κακής άμυνας.

6/ Ευτυχώς ο τραυματισμός του LeVert δεν ήταν τόσο σημαντικός όσο οι αρχικοί φόβοι για αυτόν, και ο παίχτης θα επιστρέψει μέσα στην τρέχουσα σεζόν στην αγωνιστική δράση. Το post του φίλου Ball Dont Lie μας άρεσε πολύ, ωστόσο, για να μην το παραθέσουμε.

7/ Trae Young has always wanted to get there.

Will he though Andre?

8/ Ρε τους μπαγάσηδες τους Kings φέτο…

And Pop approves

9/ Per Real GM Blazers, Pelicans, Lakers, Heat, 76ers Could Have Interest In Carmelo Anthony. Per Tracy McGrady, he should just hung his boots and go home.

Sorry Melo, but Ball Hog approves.

Thanks for the memories mate, but it’s really the time. It’s been quite a while now, to be honest with ya…

(Και αυτό μην το κάνεις, σε παρακαλούμε, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη κατάντια…)

10/ “Γουί λοβ δις φούκιν’ γκέιμ”, διάολε…

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.