Ball Hog’s NBA Weekly Report S05E15: “Βόλτα στο Texas”

Posted on Dec 7 2018 - 11:36am by The Ball Hog

Στα δύο τρίτα του Texas, οι 20άρες πέφτουν με τη συχνότητα και την πυκνότητα ρυζιού μετά το “Ισαϊα χόρευε” σε γάμο. Στην τρίτη, όμως, τα πράγματα πάνε απροσδόκητα καλά, και ο πάγκος της ομάδας είναι από τους βασικούς λόγους σχετικά. Ο Fultz μπορεί να βρήκε τον σωτήρα το, ο Kawhi τον νέο του σπόνσορα και ο Whiteside τον δρόμο προς την τουαλέτα. Η καταγραφή των πεπραγμένων των τελευταίων ημερών από τον “Μαγικό Κόσμο” σε ένα ακόμα Ball Hog’s -kind of- Weekly Report.

O Saini-ς, ο (ενδεχόμενως) Σωτήρας του Fultz

To κάναμε post στη σελίδα μας στο facebook, αλλά καθώς την επόμένη μέρα βρήκαμε και επιπλέον πραγματάκια σχετικά, σας το παρουσιάζουμε και από εδώ διανθισμένο. Πάμε λοιπόν.

Το όνομα “Avi Saini” κατά πάσα πιθανότητα δεν σας λέει τίποτα απολύτως.

Ωστόσο έτσι λέγεται ο φοιτητής ιατρικής που με ένα μακροσκελές, αναλυτικό tweet του στις 13 Νοεμβρίου είχε εξηγήσει πως, παρότι δεν είχε την παραμικρή πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του Marquelle Fultz, πιθανότατα τα προβλήματα του τελευταίου να οφείλονται στον τραυματισμό του μεγάλου θωρακικού του νεύρου, ύστερα από την εντελώς περίεργη βολή του PG των Sixers μία ημέρα νωρίτερα. Την άποψη του Saini είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά στο Ball Hog’s Weekly Report S05E09: “More Than Athletes”.

Κοντά έναν μήνα μετά, και με τον Fultz να απέχει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Sixers από τις 20 Νοέμβρη, μετά από σχετική προτροπή/απόφαση του δικηγόρου/αντζέντη του, Raymond Brothers, και παρά τις αντιρρήσεις της ομάδας σχετικά, οι Sixers ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης (ώρα US) πως μετά την εξέταση του παίχτη από σειρά ειδικών γιατρών  πως αυτός πάσχει από “Thoracic Outlet Syndrome”, επιβεβαιώνοντας τον φοιτητή ιατρικής Saini, ο οποίος μέσα από την τηλεόρασή του και το twitter ενδέχεται να έχει σώσει την καριέρα του πιο πολυσυζητημένου -για όλους τους λάθος λόγους- #1 draft pick των τελευταίων κάμποσων ετών.

Όπως πρώτος ο Adrian Wojnarowski μετέδωσε, κατά τον Raymond Brothers, το πρόβλημα στο νεύρο του Fultz εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ θώρακα και αυχένα και σε αυτό οφείλεται η αδυναμία του να σουτάρει, τονίζοντας εμφατικά πως το πρόβλημα δεν είναι ψυχολογικό.

Και, διάολε, βλέποντας το συγκεκριμένο videάκι του Landry Fields αναρωτιόμαστε πως γίνεται τόσο καιρό να μην είχε αναρωτηθεί κανένας άλλος γιατρός “ρε λες να είναι νευρολογικό το πρόβλημα;”.

Σε κάθε περίπτωση, η αποθεραπεία του παίχτη έχει ήδη ξεκινήσει στο Los Angeles, και αναμένεται να διαρκέσει από τρεις ως έξι εβδομάδες.

Και όλα αυτά μόλις 10 μέρες αφότου ο Keith Pompey του Philadelphia Inquirer είχε μεταφέρει σε ρεπορτάζ του πως ο Fultz, μετά την απόφασή του να δει τους συγκεκριμένους γιατρούς, χωρίς την συγκατάθεση της ομάδες, είχε πάψει να υπολογίζεται στα μακροπρόθεσμα πλάνα των Sixers.

Ελπίζουμε από την πλευρά μας αυτή να είναι η αρχή του τέλους της δίχρονης ταλαιπωρίας του Fultz, μιας ταλαιπωρίας που θύμιζε από ένα σημείο και μετά κακογυρισμένο σίριαλ απογευματινής ζώνης (και που μία εξαιρετική καταγραφή των επεισοδίων του έκανε ο Matt Ellentuck στο SB Nation). Kαι ελπίζουμε ο ίδιος ο Fultz  να μπορέσει ξανά να απολαύσει το μπάσκετ και να χαρίσει σε εμάς όσα το πλούσιο ταλέντο του στις κολεγιακές του εμφανίσεις μας υποσχέθηκε.

Τέλος, ακόμα θερμότερες ευχές για μία σημαντική καριέρα στην ιατρική στο αλάνι τον -όνομα και πράμα- Saini, που έβαλε τα γυαλιά σε όλους τους καταξιωμένους αθλίατρους που είχαν εξετάσει τον Fultz όλους αυτούς τους μήνες.

Mavs: Πάγκος λαμπρός τους οδηγεί

Μπορεί, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα Weekly ο Luca Doncic να είναι (σε αυτό το πρώτο τέταρτο του Πρωταθλήματος τουλάχιστον) το μεγάλο φαβορί για το βραβείο ROY, όμως οι Mavs έχουν και άλλους λόγους να αισιοδοξούν. Καταρχάς το ποσοστό του DeAndre Jordan από τις βολές, που βρίσκεται στο 75,8% (72/95). Να αναφέρουμε ότι είναι career high; Περιττό νομίζουμε. Ένα από τα πιο σημαντικά, όμως, είναι και η βοήθεια που δίνει ο πάγκος της ομάδας. Συγκεκριμένα, η δεύτερη πεντάδα Devin Harris, J.J. Barea, Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber και Dwight Powell βοηθούν τα μέγιστα και αυτό το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Ξεκινώντας με τον DH, ο οποίος θα μας θυμίζει πάντα αυτό:

Ο 35χρονος guard, λόγω ενός προβλήματος στον αριστερό τένοντα, έπαιξε μόλις έξι λεπτά στο πρώτο παιχνίδι και έλειπε από τα επόμενα δέκα. Ο απολογισμός της ομάδας σε αυτά τα 11 παιχνίδια ήταν 3-8. Με την επιστροφή, ωστόσο, του Harris η ομάδα τρέχει ένα ρεκόρ 9-3 με τον ίδιο να σουτάρει με 43,9%, χωρίς να παίρνει πολλές προσπάθειες βέβαια (5,5 ανά αγώνα). Ο Barea επίσης στα πρώτα 11 παιχνίδια είχε τρία με διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ στα υπόλοιπα 12 έχει σκοράρει double digit σε εννιά, σε ένα που έλειψε λόγω τραυματισμού η ομάδα έκανε την μία από τις τρεις ήττες της.

Το βασικότερο γρανάζι των second unit των Mavs είναι ο Dorian Finney-Smith, που στην τρίτη του χρονιά στο NBA έχει βελτιώσει σε τρομερό βαθμό το τρίποντο του (39,8%, ενώ τις δύο πρώτες χρονιές σούταρε με 29,5%). Χαρακτηριστικό του πόσο χρήσιμος είναι ο Finney-Smith είναι ότι στις νίκες της ομάδας ο χρόνος του είναι 29,9 λεπτά ενώ στις ήττες του περιορίζεται στα 23,9. Τέλος, οι δύο ψηλοί Maxi Kleber και Dwight Powell είναι “τόσο-όσο”, παίζοντας 18,7 και 16,6 λεπτά μέσο όρο, ξεκουράζοντας ωστόσο ποιοτικά κυρίως τον DeAndre. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι μετά τις 15 Δεκέμβρη αναμένουμε να δούμε και την επιστροφή του Dirk Nowitzki στα παρκέ μετά την αποθεραπεία του για το πρόβλημα που έχει στον αριστερό αστράγαλο, περιμένοντας να δούμε και το πως πως θα εκμεταλλευτεί ο coach Carlisle την εμπειρία του, αλλά και το πως θα κρύψει στην άμυνα τα 40 καλοκαίρια του Γερμανού.

Παραφωνίες και Προοπτικές

Μία σειρά από ενδιαφέροντα στατιστικά και στοιχεία μας έδωσε η -συντριπτική- νίκη των Jazz απέναντι στους Spurs το βράδυ της Τρίτης.

Για τους ηττημένους τώρα, φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια κατρακύλα που κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει το που θα σταματήσει…

Συγκεκριμένα, είναι εκκωφαντικό και μόνο το νούμερο πως στα πρώτα 1.758 regular season παιχνίδια του coach Popovich στον πάγκο των Spurs, αυτοί είχαν χάσει με πάνω από 30 πόντους όλες και όλες πέντε φορές.

Ε, τώρα έχουν χάσει με πάνω από 30 τα τρία από τα τελευταία τους τέσσερα παιχνίδια

Και για να το δούμε και με μικρότερο βάθους προοπτική, το 135 defensive rating του LaMarcus στο συγκεκριμένο παιχνίδι, πέρσι θα ήταν η δεύτερη χειρότερη αμυντική του επίδοση όλη τη σεζόν. Φέτος είναι ήδη η πέμπτη χειρότερή του.

Όταν γράφαμε από το preview πως οι Spurs φαίνεται να αντάλλαζαν για τη σεζόν άμυνα με επίθεση στο trade με τους Raptors, επουδενί δεν περιμέναμε τέτοια εικόνα από αυτούς…

(Δύο φορέες ξεκινήσαμε να γράψουμε για Spurs και τα φετινά τους θέματα αναλυτικότερα, και τη μία έβγαλε στο The Ringer ο Jonathan Tjarks αναλυτικότατη κειμενάρα, και την άλλη μας πρόλαβε η Νίκη Μπάκουλη στο Contra σε μία επίσης αναλυτική παρουσίαση. Οπότε σχετικά μας παραπέμπουμε.)

Από την άλλη, οι Jazz κατάφεραν στον συγκεκριμένο αγώνα το κάτωθι μαγικά σπάνιο:

Kαι φαίνεται πως η έλευση του Korver πως έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα. Tι εννοούμε;

Αυτό:

Μένοντας λίγο ακόμα στους Jazz, σε πρόσφατη συζήτηση με τον Λεωνίδα του BasketBall Guru, ο οποίος τελεί τεράστιος Jazzoμελετητής και Jazzoλόγος, μου τόνισε το εύκολο πρόγραμμα που έχουν μπροστά τους,  όπου, μεταξύ άλλων, από τις 9 Γενάρη και μετά παίζουν 12 εντός και μόλις τρία εκτός (σε Clippers, Wolves και Blazers), όταν και περιμένει να τρέξουν ένα καλό σερί, παρότι ως τώρα έχουν μόλις τρεις νίκες στα εννέα παιχνίδια που έχουν δώσει στην έδρα τους. Ο Λεωνίδας περιμένει και πάλι καλό τελείωμα της σεζόν, συμφωνεί με το projection των 47 νικών του FiveThirtyEight, και εμείς εδώ απλά τον ακούμε ευλαβικά σχετικά και καταγράφουμε την άποψή του, γιατί ό,τι έχουμε δει ως τώρα, αλλά και τα στατιστικά που διαβάζουμε, δεν μας είχαν αφήσει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.

Σαν κάποιου είδους επιβεβαίωση του Λεωνίδα και πλήρους διάψευσης του ανωτέρου στατιστικού, ωστόσο, αποτέλεσε η εμφατική νίκη της Utah επί τον Rockets το βράδυ της Πέμπτης, όπου ο Gobert αποβλήθηκε μόλις στο δεύτερο λεπτό (λόγω της έντονης αντίδρασής του στο δεύτερο φάουλ που του χρεώθηκε τόσο νωρίς), χωρίς, όμως, αυτό το γεγονός να εμποδίσει τη Utah να συντρίψουν το περσινό τρένο της Δύσης.

Σφηνάκια

1/ Στο οποίο “περσινό τρένο της Δύσης” έχει πλέον επίσημα στις τάξεις του το χειρότερο συμβόλαιο της Λίγκας, αυτό του Chris Paul, που βρίσκεται στον πρώτο χρόνο της τετρεατούς διάρκειάς του, έναντι $160 εκατ.
Γιατί το λέμε αυτό;
Για αυτό:

Γενικά τα πράγματα με τις 20άρες δεν πάνε καθόλου καλά φέτος εκεί στο Texas…

Το οποίο μας οδηγεί σε αυτό:

2/ Και μιας και πιο πάνω η κουβέντα για την άμυνα των Spurs, ας στρίψουμε το μαχαίρι λίγο παραπάνω…

 

Kαι λίγο ακόμα από τον New Balance Guy, το νέο πρόσωπο του franchise στο NBA, που τώρα που έφυγε από την Jordan Brand, είπε να μιμηθεί την Airness του ιδιοκτήτη του πρώην σπόνσορά του:

3/ Weekly χωρίς αναφορά στην “αγνή σλοβένικη καύλα” δεν γίνεται. Απολαύστε:

i)

ii)

4/ Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε (και φέτος…) ο γάιδαρος…

Ο ίδιος πάντως είπε πως βιαζόταν να πάει τουαλέτα.

Φυσικά, είναι εμφανής άλλωστε η βιασύνη του σχετικά στον τρόπο που πηγαίνει στα αποδυτήρια…

5/ Ο ορισμός της κενής φάτσας του προπονητή βλέποντας να χάνεται μία άμυνα από αυτό.

6/ Μιλώντας για προπονητές, να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον πρώην αρχι-συνδικαλιστή του NBA και πρώην αστέρα του αμερικάνικου “Dancing with the Stars” στο νέο του εγχείρημα:

7/ Οι συνάδελφοι της Δευτέρας με την fantasy στήλη που έχουν μια κατηγορία “Η Γωνιά του Embiid”, μήπως να αρχίσουν να σκέφτονται σιγά-σιγά εναλλακτικούς τίτλους; Γιατί ο Joel φέτος, όχι μόνο δεν έχει χάσει παιχνίδι, αλλά είναι και έκτος στη Λίγκα στα συνολικά λεπτά που έχει αγωνιστεί. Για δείτε το λίγο κύριοι σχετικά.

8/ Ωραία παρουσίασε το κoμμάτι του KD στο Bleacher Report αναφορικά με τον LeBron ο NBAικός Μπαρμπέρης του NBA Barber Talk, οπότε σας παραπέμπουμε εκεί σχετικά:

Εμείς απλά να συμπληρώσουμε πως ο LeBron, σε σχετική ερώτηση μετά τη νίκη των Lakers κόντρα στους Spurs την Πέμπτη το βράδυ, αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι, πριν τουλάχιστον διαβάσει ακριβώς το κείμενο, την ακριβή ερώτηση και την ακριβή απάντηση. Με τον Stephen Jackson να έχει ήδη κυκλοφορήσει το σενάριο της σύμπραξης των δύο του χρόνου στο L.A., παρακολουθούμε με ενδιαφέρον (και) αυτό το σίριαλ με πρωταγωνιστή τον Durant.

9/ Ωστόσο, κλείνοντας, για πείτε, τελικά μπορεί να σταθεί (ο 34χρονος…) LeBron στη Δύση;
Hashtag: BronHogForLife, hashtag: FanBoyzzz