NBA Playoffs 2019 Preview: (2) Denver Nuggets vs San Antonio Spurs (7)

Posted on Apr 11 2019 - 4:20pm by Gus Chr

Αν κάποιος έλεγε στην αρχή της σεζόν πως οι Nuggets θα έφταναν να είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα της Δύσης, βάσει ρεκόρ και μέσα στις τρεις – τέσσερις καλύτερες ομάδες της Λίγκας, ίσως να τον θεωρούσαμε υπερβολικό. Να όμως που η ομάδα από το Colorado, έχοντας για μπροστάρη τον Nikola Jokic, κατάφερε ακριβώς αυτό, ζώντας μέρες playoffs για πρώτη φορά μετά το 2012. Απέναντί τους, οι “White Walkers” Spurs, οι οποίοι ετοιμάζονται να δώσουν το παρόν σε post season για 22η συνεχόμενη χρονιά. Ξεπέρασαν πολύ γρήγορα την απώλεια του Kawhi Leonard και πιστοποιήθηκε για μια ακόμα χρονιά πως για όσο ο Gregg Popovich κάθεται στον πάγκο τους, ουδείς μπορεί να τους αμφισβητεί. 

 

Στη Regular Season

26.12.2018: Denver @ San Antonio 103-111 

28.12.2018: San Antonio @ Denver, 99-102

04.03.2019: Denver @ San Antonio, 103-104

03042019: San Antonio @ Denver, 85-113

Σε απόλυτη ισορροπία έληξε η μεταξύ τους “σειρά” στην regular season, καθώς οι δύο ομάδες είχαν από δύο νίκες. Το ίδιο ίσχυε και για τα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια τους, τα οποία κρίθηκαν σε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Το τελευταίο, το οποίο έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες, σημαδεύτηκε από την αποβολή του Popovich στα πρώτα 63(!!!) δευτερόλεπτα της αναμέτρησης, με την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου να αποδοκιμάζει τους διαιτητές σε πλατφόρμες των Social Media. Ελπίζουμε να μην έχουμε τέτοιου είδους κρούσματα σε αυτή την σημαντική φάση της σεζόν.

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τα παιχνίδια αυτά, είναι οι εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε ο Malik Beasley, ο οποίος απέναντι στους Spurs είχε μ.ο. 19,3 πόντους, 3,5 rebounds, 2,3 assists, ενώ σούταρε με 50,9% εντός πεδιάς και 90,9% από την γραμμή των βολών. Όλα τα παραπάνω, ερχόμενος από τον πάγκο, σε 25,7 λεπτά συμμετοχής. Εξαιρετικός.

Denver Nuggets

Αν μη τι άλλο, οι Nuggets προσέφεραν πλούσιο θέαμα φέτος. Και το κυριότερο; Κατάφεραν να προσαρμοστούν σε αρκετές περιπτώσεις, όταν και χτυπήθηκαν από τραυματισμούς βασικών παικτών, όπως ο Millsap, o Barton και ο Harris. Μιλάμε για την ομάδα με το έκτο καλύτερο offensive rating στο NBA, με μ.ο. 113,1, την στιγμή που αποτελούν και top-10 στο defensive rating με 1091)Πηγή: basketball-reference.com. Και για τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχει συγκεκριμένος μπροστάρης που ακούει στο όνομα Nikola Jokic. Ο Σέρβος center πραγματοποιεί μακράν την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, όντας ο κορυφαίος της ομάδας σε win shares με 11,7. Σημειωτέον, o Jokic αποτελεί τον πρώτο παίκτη των Nuggets σε win shares, τις τελευταίες τέσσερις σεζόν.

Συνεπώς, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως ο Jokic είναι το κεντρικό πρόσωπο της χρονιάς για το Denver και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της Λίγκας. Με μ.ο. 20,1/10,8/7,3/1,4/0,7 και ποσοστό που ξεπέρασε το 50%, είναι δεδομένο πως θα βρεθεί στην κουβέντα για το βραβείο του MVP. Προσέξτε! Απλά στην κουβέντα, τίποτα παραπάνω, καθώς Harden και Giannis είναι κατά πολύ μπροστά των υπολοίπων. Σε ομαδικό επίπεδο, τα πολύ δυνατά τους σημεία είναι τα rebounds που είναι έβδομοι (46,3 μ.ο.) και η δημιουργία, καθώς μοιράζουν 27,4 assists κατά μ.ο., όντας δεύτεροι στο NBA. Και το κυριότερο; Η επιθετική πολυφωνία που διαθέτει στα χέρια του ο coach Malone. Οι Nuggets έχουν την χαρά να διαθέτουν επτά παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή λύσεις στην επίθεση. Και άπαντες με μίνιμουμ ποσοστό ευστοχίας το 40%.

Μέσα σε όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή ξεχωριστή αναφορά στον Paul Millsap, ο οποίος αποτελεί τον πνευματικό ηγέτη αυτής της νεαρής ομάδας. Ο βετεράνος forward γνώριζε πολύ καλά πως δεν μπορεί να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στην ομάδα αυτή, το αποδέχθηκε και άφησε τον Jokic να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του. Και για αυτό χρειάζεται μεγάλο παραμερισμό του αγωνιστικού εγωισμού ενός παίκτη. Με τους περισσότερους παίκτες των Nuggets να γεύονται για πρώτη φορά τα play-offs, η εμπειρία του “Anchorman’ θα είναι πολύτιμη στις καταστάσεις που έρχονται.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί παρουσιάζουν μεγαλύτερο βάθος σαν ομάδα και λύσεις από τον πάγκο που οι Spurs δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν. Οι Nuggets έχουν την ευτυχία να διαθέτουν τον τέταρτο καλύτερο πάγκο στο NBA, έτσι όπως αυτός διαμορφώνεται στην σχετική λίστα, την στιγμή που οι Spurs βρίσκονται αρκετά πιο κάτω. Παράλληλα, κατά την διάρκεια των τραυματισμών των Millsap, Harris και Barton, παίκτες που ανήκουν στον πάγκο, όπως ο Beasley, o Craig και ο Morris, πήραν πολλά παραπάνω λεπτά συμμετοχής, αποδεικνύοντας πως η ομάδα μπορεί να στηριχθεί πάνω τους. Αυτά τα παραπάνω λεπτά, σαφώς και “έψησαν” τους παγκίτες, κάτι που στην θεωρία μπορεί να ερμηνευτεί πως κόντρα στις second units άλλων ομάδων ίσως έχουν πλεονέκτημα.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το χαμηλό τέμπο των Nuggets2)27οι σε pace, κάτι που αρέσει και στους Spurs. Ωστόσο, το Denver νιώθει πολύ πιο άνετα σε σχέση με το San Antonio (που φτάσαμε…) σε μια τέτοια κατάσταση. Σχεδόν όλες οι μπάλες περνούν από τον αργοκίνητο στο σώμα αλλά ταχύτατο στην σκέψη, Jokic, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό πλεονέκτημα, ακόμα και κόντρα σε μια ομάδα όπως οι Spurs. Με τον Σέρβο να ανεβαίνει συχνά στην κορυφή του τριπόντου για να δημιουργήσει, οι χώροι που ανοίγονται μέσα στην ρακέτα είναι πολλοί, με τους Harris και Murray να επιδίδονται σε συνεχόμενα κοψίματα προς το καλάθι. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή οι Spurs.

Γιατί θα αποκλειστούν

Επειδή η εμπειρία της post season δεν αποκτάται με μία πολύ καλή πορεία στην κανονική διάρκεια. Οι Nuggets έχουν απέναντί τους έναν οργανισμό που έχει τον ίδιο προπονητή εδώ και 22 χρόνια, ενώ στα πρόσωπα παικτών όπως ο DeRozan και Aldridge, η εμπειρία από καταστάσεις playoffs, αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στις ελπίδες των Nuggets. Και μιας και αναφέραμε το όνομα του Aldridge, ας μείνουμε λίγο παραπάνω σε αυτό. Στις τρεις από τις τέσσερις αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων, οι Nuggets δεν είχαν απάντηση στο πως να σταματήσουν τον LMA. O Aldridge πέτυχε τουλάχιστον 22 πόντους σε αυτά τα τρία παιχνίδια, σουτάροντας με λίγο πάνω από το 50%, ενώ ακόμα και στο τελευταίο που οι Nuggets διέλυσαν τους Spurs, πέτυχε 16 πόντους, με το ποσοστό του να βρίσκεται ακριβώς στο 50%. Συνεπώς, αν δεν βρουν απάντηση για το μαρκάρισμα του Aldridge, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για εκείνους στην σειρά.

X-factor

Ξεκάθαρα το πως θα παρουσιαστεί ο Gary Harris. O βασικός shooting guard των Nuggets ταλαιπωρήθηκε αρκετά φέτος από τραυματισμούς, οι οποίοι τον ανάγκασαν να αγωνιστεί για 57 παιχνίδια, κάτι που σαφώς τον επηρέασε στην απόδοσή του. Τα σκαμπανεβάσματα που είχε στο σκοράρισμα ήταν λίγο πιο μεγάλα σε σχέση με ένα roller coaster, ενώ τα ποσοστά του ήταν τα χειρότερα που είχε από την εποχή που ήταν rookie. Tα τελευταία τρία παιχνίδια του δίνουν έναν ενθαρρυντικό τόνο για την συνέχεια και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα τώρα που η μπάλα θα καίει.

San Antonio Spurs

Αν υπήρχε αμφιβολία για το πως θα παρουσιαστούν οι Spurs στην πρώτη τους χρονιά χωρίς τον Leonard, η απάντηση ήταν ηχηρή. Ναι μεν η επίδοση στην άμυνα έπεσε κατακόρυφα, με το defensive rating να βρίσκεται στο 111,23)Χειρότερη επίδοση από την σεζόν 1996-97, ωστόσο στην επίθεση είδαμε πράγματα που δεν τα είχαμε συνηθίσει. Όπως και οι αντίπαλοί τους στον πρώτο γύρο των playoffs, οι Spurs χτυπήθηκαν από περονόσπορο, μένοντας στην ουσία χωρίς point guard στην αρχή, μετά τους τραυματισμούς των Dejounte Murray και Derrick White (επέστρεψε μέσα στην σεζόν), μένοντας μόνο με τον Patty Mills και τον DeRozan να εκτελεί χρέη οργανωτή.

Και τα πήγε περίφημα. Ποτέ άλλοτε ο πρώην παίκτης των Raptors δεν είχε αναλάβει ρόλο point guard -επί της ουσίας- ωστόσο οι 6,2 assists που είχε κατά μ.ο. φέτος αποδεικνύουν το πόσο προσαρμοστικός μπορεί να γίνει. Παράλληλα, τα έξι rebounds και τα 1,1 κλεψίματα (και οι 21,2 πόντοι του φυσικά), μας έδειξαν πως στο κατάλληλο περιβάλλον μπορεί να αναδειχθεί σε μια εξαιρετική all-around παρουσία. Το να αναφέρουμε τον ρόλο του “Pop” σε αυτήν την διαδικασία είναι περιττό, το πως η παρουσία και ο ρόλος του DeRozan τράβηξε όλη την ομάδα στην επίθεση, “ξεχνώντας” σχεδόν αμέσως τον Leonard.

Γιατί θα περάσουν

Αν υπάρχει μια ομάδα που είναι συνώνυμο του “know how”, αυτοί είναι οι Spurs. Οι νοοτροπία που έχει χτίσει ο οργανισμός μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν έχουν όμοια σε όλη την λίγκα και οι Nuggets θα γευθούν από πρώτο χέρι τι σημαίνει “playoffs με Spurs”. Ωστόσο, πέρα από την εμπειρία, μιλάμε και για την ομάδα με την καλύτερη εκτελεστική ικανότητα στο NBA, όσον αφορά το περιφερειακό σουτ, καθώς το ποσοστό τους φτάνει στο 39,2%. Επιπλέον, είναι και μία από τις λίγες ομάδες που, τουλάχιστον σε ένα ματς, αυτό της 26ης Δεκεμβρίου κατάφεραν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον Jokic. Στο παιχνίδι αυτό, ο Σέρβος σκόραρε μόλις τέσσερις πόντους, έχοντας 1/5 σουτ και θα αποτελέσει αναμφίβολα κινητήριος μοχλός στον μαρκάρισμα του.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί δεν θα αντέξουν την επιθετική πολυφωνία των Nuggets, σε συνδυασμό με την απόδοση των second units και της κακής φετινής αμυντικής λειτουργίας. Οι πολλές επιλογές του Denver θα είναι ένα ασήκωτο φορτίο για την άμυνα των Spurs, ενώ ο πάγκος τους δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταγωνιστεί εκείνον των Nuggets. Και μπορεί στο ένα παιχνίδι να σταμάτησαν τον Jokic, αλλά στα επόμενα τρία ο Σέρβος έκανε ό,τι ήθελε πάνω στο παρκέ. Παράλληλα, ίσως να είναι και η πρώτη φορά που θα δούμε τους Spurs να καταστρέφονται από το ίδιο το παιχνίδι που αρέσκονται οι ίδιοι: Αυτό του χαμηλού ρυθμού.

X-factor

Το κατά πόσο το supporting cast των Spurs θα μπορέσει να πλαισιώσει τα “βαριά πυροβολικά”. Aldridge και DeRozan θα κυμανθούν στα γνωστά του επίπεδα, αλλά το θέμα είναι να δουν τους White, Gay, Forbes, Belinelli και Mills να βοηθούν όπως το έκαναν σε όλη την χρονιά. Θα πρέπει κάθε φορά κάποιος από αυτούς τους παίκτες να κάνει το step-up στην επίθεση, ώστε να “ξεκουράσει” ως έναν βαθμό κάποιον εκ των δύο αστέρων. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, από αυτήν την πεντάδα παικτών, θα ξεχωρίσουμε τον White, ο οποίος κατά καιρούς πραγματοποίησε ακραίες εμφανίσεις, τις οποίες τις αναφέραμε εκτενώς στα weekly reports. Ο White μπορεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστεί για τους Spurs, καθώς είναι μακράν ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός που έχουν και ένας από τους καλύτερους finishers. Αν καταφέρει να “τρυπήσει” την άμυνα των Nuggets και να φθείρει τους ψηλούς τους, τότε αυτό θα είναι μια λεπτομέρεια που ίσως γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Spurs.

Πρόγραμμα

Game 1: Spurs @ Nuggets, Κυριακή 14 Απριλίου, 05:30 @ Pepsi Center, Denver, Colorado

Game 2: Spurs @ Nuggets, Τετάρτη 17 Απριλίου, 04:00 @ Pepsi Center, Denver, Colorado

Game 3: Nuggets @ Spurs, Παρασκευή 19 Απριλίου, 04:00 @ AT&T Center, San Antonio, Texas

Game 4: Nuggets @ Spurs, Κυριακή 21 Απριλίου, 00:30 @ AT&T Center, San Antonio, Texas

Game 5 (αν χρειαστεί): Spurs @ Nuggets, (Μεγάλη) Τετάρτη 24 Απριλίου, TBD @ Pepsi Center, Denver, Colorado

Game 6 (αν χρειαστεί): Nuggets @ Spurs, (Μεγάλη) Παρασκευή 26 Απριλίου, TBD @ AT&T Center, San Antonio, Texas

Game 7 (αν χρειαστεί): Spurs @ Nuggets, Κυριακή (του Πάσχα) 28 Απριλίου, TBD @ Pepsi Center, Denver, Colorado

Τι θέλουμε να γίνει

Ξεκινάμε από τα βασικά: Θέλουμε να δούμε τη σειρά να πηγαίνει σε έβδομο παιχνίδι και για τον όποιον θεό, όχι άλλους τραυματισμούς. Σε αυτά τα επτά παιχνίδια, θέλουμε να δούμε τον Harris να επιστρέφει στον καλό του εαυτό, να δούμε ιστορικές εμφανίσεις από τον Σέρβο Αρτίστα και τον Isaiah Thomas να επιστρέφει στο παρκέ και να βοηθάει όσο και όπως μπορεί. Playoffs είναι διάολε. Από εκεί και πέρα, στην πλευρά των Spurs, θέλουμε να δούμε τον Rudy Gay να θυμάται τις μέρες του στο Memphis και να αναδεικνύεται σε ήρωα του San Antonio. Γιατί όχι δηλαδή;

Τι θα γίνει

Ο ενθουσιασμός των Nuggets θα ανακοπεί γρήγορα από τους Spurs, η εμπειρία θα μιλήσει και το Denver δεν θα έχει απάντηση στην καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας που θα καταλήγει -συνήθως- σε εύστοχο σουτ. Ο Aldridge θα είναι ασταμάτητος, ενώ ο DeRozan θα ξεδιπλώσει τον ρόλο του ηγέτη και οργανωτή και στην post season. Παράλληλα, ο Popovich θα αμολήσει το σκυλί που λέγεται Derrick White και θα καταστρέψει κάθε ελπίδα του Jamal Murray για καλή σειρά. Οι Nuggets έχουν τον ενθουσιασμό, οι Spurs την εμπειρία και προσωπικά, θα πάω με το δεύτερο. 4-2 οι Spurs λοιπόν.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Πηγή: basketball-reference.com
2 27οι σε pace
3 Χειρότερη επίδοση από την σεζόν 1996-97

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Spike April 11, 2019 at 17:20 -

    Καλησπέρα !
    Ωραία δουλειά για μια ακόμη φορά ! Ομολογώ πως ήθελα πολύ να δω αυτό το ζευγάρι στα play offs ,διότι θα δούμε δύο -κατα κάποιο τρόπο- αντισυμβατικές ομάδες ως προς το σύνολο κατόχων που αρέσκονται να παίζουν και ως προς την ευρύτερη αγωνιστική φιλοσοφία . Ξεκινώντας με τους “Παλιά μου τέχνη κόσκινο” Spurs ,και μόνο που ανέπλασαν έναν πάλαι ποτέ volume scorer καλού επιπέδου όπως ο Gay να είναι το άκρον άωτον του efficiency στα σουτ που παίρνει ,για μένα λέει πολλά. Για τον DeRozan χάρηκα πολύ ,διότι αναδείχθηκε μια πτυχή του παιχνιδιού του (δημιουργία /court vision) σε βαθμό που -ενδεχομένως- λίγοι περίμεναν . Και του χρόνου η front line με τον Milutinov πιθανότατα στο rotation θα είναι κατ’εμέ τρομερά ενδιαφέρουσα ,καθώς μιλάμε για παίχτη με αρκετά περιθώρια βελτίωσης και σε εξαιρετική ηλικία . Στα των “μπέμπιδων” Nuggets η όλη φιλοσοφία είναι χάρμα ειδέσθαι από κάθε άποψη . Η μπάλα στα χέρια ενός μοναδικά ταλαντούχου και “θρασύ” ψηλού ονόματι Jokic, ώστε να παράγει φάσεις ποικιλοτρόπως για τους συμπαίκτες του εν πρώτοις και για τον εαυτό του δευτερευόντως ,έχοντας αρκετούς ικανούς shooters για το καλύτερο δυνατό spacing σε κάθε κατοχή επίθεσης . Τρομερή ίντριγκα αυτή η σειρά κατά την γνώμη μου , όποιος κι αν περάσει ,θα έχει την ευχή μου για την καλύτερη δυνατή πορεία !
    Υ.γ1: Περιμενώ τον πάγκο των Spurs στην σειρά να φανεί τουλάχιστον αξιοπρεπής ,ωστόσο ,κάτι μου λέει πως οι “παλιοσειρές” Mills,Bellineli και Gay θα αποτελέσουν το booster pack της ομάδας όταν οι Aldridge και DeRozan θα ξεκουράζονται . Με τον Murray υγιή θα βλέπαμε επικές μάχες στα μαρκαρίσματα εικάζω …

    • Gus Chr April 12, 2019 at 10:30 -

      Συμφωνούμε σε όλα αγαπητέ. H αλήθεια είναι πως θα ήθελα να δω υγιή τον Murray και να κυνηγάνε μαζί με τον White τους περιφερειακούς των Nuggets. Αλλά οκ, υπομονή μέχρι του χρόνου.