NBA Playoffs 2019 Preview: (1) Golden State Warriors vs Los Angeles Clippers (8)

Posted on Apr 12 2019 - 10:26am by Nicolas Radicopoulos

Το τελευταίο βράδυ της regular έκλεισε πονηρά το μάτι στους Warriors ως προς τον πρώτο γύρο, δίνοντάς τους τους Clippers αντί των Thunder, φυλάσσοντάς τους, ωστόσο, τα δύσκολα για τον αμέσως επόμενο. Μιας και (ότ)αν περάσουν το εμπόδιο της καλή ομάδας του Los Angeles, θα τους περιμένει ένας εκ των Rockets ή Jazz, σε ένα ματσάρισμα των δύο εκ των τριών καλύτερων ομάδων της περιφέρειας, ήδη από τον δεύτερο γύρο. Γιατί προτρέχουμε, θα αναρωτηθείτε. Γιατί απλά από αυτό το match up οι Warriors θα περάσουν αέρα. Το μόνο ερώτημα που να έχει σημασία για τους Warriors καθ’ ημάς είναι αν μπροστά μας έχουμε την έναρξη της τελευταίας εκστρατείας της τρέχουσας Δυναστείας της Λίγκας.

Στη Regular Season

21.11.2018: Warriors @ Clippers 116 – 121

23.12.2018: Clippers @ Warriors 127 -129

18.01.2019: Warriors @ Clippers 112 – 94

07.04.2019: Clippers @ Warriors 104 -131

Τα παιχνίδια των δύο ομάδων μες στη σεζόν δεν δίνουν την παραμικρή εικόνα αναφορικά με τις επικείμενες αναμετρήσεις τους στον πρώτο γύρο των φετινών Playoffs. Για τους Clippers, μία ομάδα με δύο εντελώς διαφορετικά rosters μες στη σεζόν, στα δύο πρώτα έπαιζε ο Gortat, στα τρία ο Tobias Harris, ενώ στο τέταρτο, το μοναδικό με το παρόν roster της, δεν έπαιζε ο Gallinari. Αντίστοιχα, για τους Warriors, ο Curry ήταν απών από το πρώτο και ο Cousins από τα δύο πρώτα.

Ωστόσο, δύο από αυτές τις αναμετρήσεις, η πρώτη της 21ης Νοεμβρίου και η τρίτη της 18ης Ιανουαρίου, ήταν ενδεχομένως τα δύο σημαντικότερα παιχνίδια της σεζόν για τους Warriors. Το πρώτο γιατί σε αυτό έλαβε χώρα ο δημόσιος καυγάς μεταξύ Draymond Green και Kevin Durant πριν την έναρξη της παράτασης, και το τρίτο γιατί ήταν ο πρώτος αγώνας του Cousins με τη φανέλα των Warriors στην επιστροφή του από τον σκισμένο αχίλλειο και την δεκάμηνη αποχή του από την αγωνιστική δράση.

Golden State Warriors

Θα ξεκινήσω γκρινιάζοντας. Οι Warriors θα μπορούσαν -και θα έπρεπε- να είναι η καλύτερη ομάδα που έχει πατήσει ποτέ σε παρκέ NBA. Το ταλέντο της βασικής τους πεντάδας και το κούμπωμα των αγωνιστικών χαρακτηριστικών των παιχτών που την αποτελούν είναι τόσο τέλεια αλληλοσυμπληρούμενο που είναι -ή θα έπρεπε να είναι- σε θέση να κερδίσει οποιαδήποτε All Star πεντάδα με όποιους από τους καλύτερους παίχτες του NBA ο καθένας επιλέξει1)Ακόμα και αν πούμε πως οι καλύτεροι πέντε μη Warriors φέτος ήταν ο Giannis, o Harden, o George και δύο εκ των Lillard ή Irving και Jokic ή Embiid, και πάλι για εμένα αυτοί οι Warriors είναι δεδομένα καλύτεροί τους και θα τους κέρδιζαν σε μια best of seven σειρά.. Και αντ’ αυτού, ούτε φέτος δεν κατάφεραν (ή δεν ενδιαφέρθηκαν) να κερδίσουν καν 60 παιχνίδια, κερδίζοντας μόλις 57, τα λιγότερα της τελευταίας πενταετίας, δεχόμενοι παράλληλα 109,5 πόντους ανά 100 κατοχές, το χειρότερο defensive rating τους από τη σεζόν 2012-13. Είχαν, βέβαια, το καλύτερο offensive rating της Λίγκας, με 114,9, αλλά είναι αυτό από μόνο του αρκετό για αυτή την ομάδα;

Και δεν ξέρω που ακριβώς βρίσκονται οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Είναι το κάψιμό τους από τον χυλό του 73-9, που τους εξάντλησε σε τέτοιο βαθμό που δεν κέρδισαν στη συνέχεια το Πρωτάθλημα λόγω κούρασης; Και πλέον φυσάνε και το γιαούρτι, κρατώντας δυνάμεις για μόλις τα τελευταία 16 με 20 παιχνίδια κάθε Απρίλη με Ιούνη; Φταίει η Λίγκα για αυτό, που δεν αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει λογική σε 82 παιχνίδια σε 176 μέρες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ακόμα και τρομακτικών δυνατοτήτων ομάδες, όπως οι φετινοί Warriors, να περιφέρονται άσκοπα για τα 60 από δαύτα, απογοητεύοντας οπαδούς τους και φιλάθλους του αθλήματος με το χυδαίο underperformance τους; Φταίει η φθορά των σχέσεων μετά από μια εξαετία ή τετραετία (ανάλογα αν υπολογίζουμε ή όχι και την προ-KD εποχή) και την επιπλέον επιβάρυνση σε αυτή τη φθορά από την επικείμενη έξοδο Durant;

Δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα και η απόδοση των Warriors για έξι μήνες, τόσο χαμηλότερα των δεδομένων δυνατοτήτων τους, για εμένα ήταν και φέτος τρομακτικά απογοητευτική, ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση της σεζόν. Σαν να δοκιμάζεις μια κουταλιά από ένα εξαιρετικό παγωτό, αντιλαμβάνεσαι τη μαγεία της γεύσης του, αλλά στο παίρνουν βιαστικά, χωρίς να μπορέσεις να το απολαύσεις όσο θα ήθελες ή θα μπορούσες.

Γιατί θα περάσουν

Σας έγραψα πιο πάνω για την κακή τους άμυνα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Παραπλανητικό ήταν. Κυρίως γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν οι πέντε super stars της ομάδας δεν έπαιξαν παρά 21 παιχνίδια και 268 λεπτά συνολικά μαζί. Όμως, η βασική τους πεντάδα μετά το All Star break επιτρέπει μόλις 95,1 πόντους ανά 100 κατοχές, αποτελώντας την καλύτερη αμυντική πεντάδα της Λίγκας ανάμεσα σε όσες έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον 100 λεπτά σε αυτό το διάστημα. Στα δε τελευταία τους 130 λεπτά μαζί στο παρκέ τρέχουν με ένα +9 στο plus/minus. Φαντάζομαι δεν κάνουν ούτε σε εσάς ιδιαίτερη εντύπωση αυτά τα νούμερα, αλλά κάτι πρέπει να γράψουμε πέρα από το “It’s the freaking Warriors, that’s why!

Γιατί θα αποκλειστούν

Αν πιστεύετε στις συμπτώσεις, η τελευταία ομάδα που απέκλεισε τους Warriors στα Playoffs (προ Τελικών δηλαδή) ήταν οι Clippers το -μακρινό- 2014. Μη μεταφυσική απάντηση για το συγκεκριμένο ερώτημα, δεν έχω.

X-factor

Πέντε σημεία προσοχής για εμένα για τους Warrios, όχι τόσο για την συγκεκριμένη σειρά, αλλά για το σύνολο της post season:

  • Πόσο καλά είναι ο αστράγαλος του Curry, που τραυματίστηκε στο προτελευταίο παιχνίδι της σειράς;
  • Πόσο mentaly παρών και dedicated στο three-peat είναι ο “φευγάτος” Durant; Σε πέντε από τα τελευταία 11 παιχνίδια των Warriors έχει πάρει κάτω από 10 σουτ. Αποτελεί αυτό κάποιο σοβαρό δείγμα ανησυχίας;
  • Οι πεντάδα Curry/Klay/KD/Green/Boogie, όπως προείπα, έχει συνυπάρξει στο παρκέ για μόλις για 21 παιχνίδια και 268 λεπτά (μέσο όρο σκάρτα 13 ανά παιχνίδι). Είναι αρκετά αυτά για την ανάπτυξη της απαιτούμενης playoff χημείας και toughness;
  • O Draymond θα ενεργοποιήσει και φέτος την ταχύτητα του “16 games player” όπως και πέρσι;
  • Θα υπάρξει η οποιαδήποτε υποστήριξη από τον πάγκο της ομάδας; Γερασμένα κορμιά, μέτριοι centers και μέτριοι σουτέρ υπάρχουν αποκλειστικά διαθέσιμοι δίπλα από τον Kerr. Θα χρειαστούν, ωστόσο, τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα παιχνίδια από κάποιους από αυτούς. Πόσο βενζίνη υπάρχει ακόμα στους Iguodala και Livingston, ποια μπορεί να είναι η ουσιαστική συνεισφορά των Bogut/Looney/Bell και πόσο τρίποντο μπορούν να συνεισφέρουν οι Jerebko/McKinnie/Cook;
Los Angeles Clippers

Για τους Clippers και μόνο που γράφουμε για αυτούς σε preview Playoffs αποτελεί υπέρβαση. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο καλύτερος παίχτης της ομάδας τους ανταλλάζεται mid season, και για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν ο Rivers τους διατηρεί τόσο ανταγωνιστικούς, όσο και ευχάριστους για τον θεατή. Η δε μετάβαση από την εποχή CP3-JJ-Blake-DeAndre στο σήμερα είναι από την πλευρά του front office τους σεμιναριακή. Ο Balmer, μετά τα λάθη ενθουσιασμού της πρώτης του διετίας στη Λίγκα, έχει φροντίσει να στήσει άψογα οργανωτικά και διοικητικά την ομάδα, και τους καρπούς αυτής της επένδυσης απολαμβάνει αυτή την στιγμή, όχι τόσο με την παρουσία στην φετινή post season, όσο με την προοπτική του μέλλοντος. Με την είσοδό τους στα Playoffs οι Clippers δίνουν το pick τους στους Celtics και κλείνουν την σχετική υποχρέωση, και έχοντας στο roster τους εξαιρετικούς rookies (SGA, Shamet), πολύ καλούς βετεράνους σε εξαιρετικά συμβόλαια (Lou, Harrell), εξαιρετικά μελλοντικά first round picks (Phily ’20, Miami ’21, πλέον των δικών τους), καθώς και άπειρο cap. Όλα τα παραπάνω τους καθιστούν front runners τόσο για τον Kawhi, όσο και ενδεχομένως για τον Davis. Tέλος, το πόσο καλά λειτουργεί το front office τους φαίνεται ακόμα και από τις μικρές κινήσεις, όπως το acqiusition του McGrunder, ενός παίχτη σε expiring σε restricted καθεστώς free agency, με μικρό cap hit, που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο asset στα καλοκαιρινά τους σχέδια.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Επειδή σε αυτά θα πρέπει να δώσουν βάση οι φίλαθλοι της ομάδας, μιας και το συγκεκριμένο match up δεν έχει και πολλά ευχάριστα να τους προσφέρει. Όπως έγραψα και αρχικά, και μόνο η παρουσία τους σε αυτό, αποτελεί υπέρβαση.

Γιατί θα περάσουν

Επειδή θα πάθουν κάποιου είδους μεγάλο κακό οι Warriors, από δηλητηρίαση που θα διαρκέσει δύο βδομάδες, ως το να πέσει μετεωρίτης στο πούλμαν τους;

Αγωνιστικά δεν υπάρχει τρόπος αυτό να συμβεί. Θα αποτελούσε την μεγαλύτερη έκπληξη στην Ιστορία των Playoffs του NBA.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί απέναντί τους είναι η καλύτερη ομάδα που πάτησε ποτέ σε παρκέ NBA και που όλη τη regular σουλάτσαρε από γήπεδο σε γήπεδο, περιμένοντας να ξεκινήσουν αυτά ακριβώς τα παιχνίδια.

Ο Beverley είναι εξαιρετικός αμυντικός, αλλά δεν μπορεί να μαρκάρει και τον Curry και τον Klay Thompson και δεν φτάνει να μαρκάρει τον Durant. Tον οποίον Durant δεν υπάρχει κανείς στην πεντάδα των Clippers, που αποτελείται από τρεις guards, ο ένας πολύ κοντός και οι άλλοι δύο rookies, τον Gallinari και έναν βαρύ αργό center στο πρόσωπο του Zubac, να τον μαρκάρει. Ίσως κάποιος εκ των Wilson Chandler ή JaMychal Green από τον πάγκο; Αλλά και μόνο που φτάνουμε εκεί, φαντάζομαι έχετε αντιληφθεί το άλυτο του συγκεκριμένου προβλήματος.

Γενικά οι Clippers έχουν τρομακτικά εξειδικευμένους παίχτες στο roster τους, που όλοι τους όμως είναι καλοί αποκλειστικά σε μία από τις δύο πλευρές του παρκέ.

Επίσης, οι Clippers είναι καλοί στον ανοιχτό ρυθμό και στα υψηλού σκορ παιχνίδια. Στη regural ήταν έβδομοι σε pace και ένατοι σε Offensive Rating (με 111,3). Επίσης είχαν από τα υψηλότερα TS% του Πρωταθλήματος με 57,5%. Το πρόβλημα είναι ότι όπου οι Clippers είναι καλοί, οι Warriors είναι πολύ καλύτεροι: δέκατοι σε pace, καλύτερο Offensive Rating της Λίγκας (114,7), καλύτερο TS% της Λίγκας (με το εξωπραγματικό 59,6%).

Ε, καληνύχτα.

X-factor

O πάγκος τους. Από αυτόν σηκώνονται οι Lou Williams και Montrezl Harrell, δύο από τους τρεις καλύτερους non starters της Λίγκας, συνεισφέροντας τα μέγιστα στο να είναι ο πάγκος των Clippers ο καλύτερος της Λίγκας, με 53 πόντους κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι. Τα αντίστοιχα second units των Warriors δεν διαθέτουν παίχτες τέτοιου επιπέδου ή τόσο σημαντικής συνεισφοράς, οπότε ενδεχομένως εκεί να μπορούσαν να χτυπήσουν τους υπερασπιστές του Τίτλου. Ωστόσο, το σπάσιμο των “Big-5” των Πολεμιστών για όλα τα αγωνιστικά λεπτά τούς επιτρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον δύο All Stars στο παρκέ.

Πρόγραμμα

Game 1: Clippers @ Warriors, Κυριακή 14 Απρίλη, 03:00, @ Oracle Arena, Oakland, California

Game 2: Clippers @ Warriors, Τρίτη 16 Απρίλη, 05:00, @ Oracle Arena, Oakland, California

Game 3: Warriors @ Clippers, Παρασκευή 19 Απρίλη, 05:30, @ Staples Center, Los Angeles, California

Game 4: Warriors @ Clippers, Κυριακή 21 Απρίλη, 19:30, @ Staples Center, Los Angeles, California

Game 5 (αν χρειαστεί): Clippers @ Warriors, (Μεγάλη) Πέμπτη 25 Απρίλη, TBD, @ Oracle Arena, Oakland, California

Game 6 (αν χρειαστεί): Warriors @ Clippers, (Μεγάλο) Σάββατο 27 Απρίλη, TBD, @ Staples Center, Los Angeles, California

Game 7 (αν χρειαστεί): Clippers @ Warriors, Δευτέρα (του Πάσχα) 29 Απρίλη, TBD, @ Oracle Arena, Oakland, California

Τι θέλουμε να γίνει

Κατά βάση θέλουμε να μην τραυματίσει κανέναν Warrior o Beverley, και σίγουρα όχι τον Curry. Στα υπόλοιπα, θέλουμε απλά να δούμε καλά παιχνίδια, με τους Warriors να ζεσταίνουν για τα καλά τις post season μηχανές τους και τους Clippers να δείχνουν το ανταγωνιστικό πνεύμα που τους διέκρινε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Τι θα γίνει

Οι Warriors θα ξεμουδιάσουν, θα ζεσταθούν και θα περάσουν άνετα στον επόμενο γύρο. Αν θα τελειώσουν τη σειρά στα τέσσερα ή τα πέντε παιχνίδια θα εξαρτηθεί από το αν θέλουν να παίξουν μπροστά στο κοινό του Oakland όσα περισσότερα μπορούνε ή θα κυνηγήσουν το “Fo-Fo-Fo-Fo”, που για εμένα θα έπρεπε να είναι ο απόλυτος στόχος για αυτήν την -πυραυλοκίνητη στα χαρτιά- ομάδα. Θα πάω με πρόβλεψη τα τέσσερα παιχνίδια εδώ και “σκούπα”.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Ακόμα και αν πούμε πως οι καλύτεροι πέντε μη Warriors φέτος ήταν ο Giannis, o Harden, o George και δύο εκ των Lillard ή Irving και Jokic ή Embiid, και πάλι για εμένα αυτοί οι Warriors είναι δεδομένα καλύτεροί τους και θα τους κέρδιζαν σε μια best of seven σειρά.