BallHog’s NBA Playoffs 2019 Walkaround #5: “Giannis @ the semis? Next Question.”

Posted on Apr 23 2019 - 4:00pm by The Ball Hog

Τα NBA Playoffs 2019 είναι εδώ και το Ball Hog βρίσκεται αντίστοιχα πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Οι Κοσμάς Καψάλης, Λουκάς Μοσχούλας, Νίκος Ραδικόπουλος, Γιάννης Χάτσιος και Gus Χρυσοχού σχολιάζουν ανάλαφρα τι είδαν, τι τους άρεσε -και τι όχι- στα παιχνίδια της κάθε σειράς.

Eastern Conference

(4) Celtics 110 @ 106 Pacers (0)
Game 4:

Η πρώτη “σκούπα” της post season ήρθε χωρίς έκπληξη, αλλά όχι όσο άνετα ένα 4-0 αφήνει να εννοηθεί. Τρία από τα τέσσερα παιχνίδια της σειράς είχαν τη διαφορά κάτω από τους πέντε πόντους στα τελευταία λεπτά. Το ότι όλα τους όμως κερδήθηκαν από τους Celtics είναι ενδεικτικό της σωρευμένης εμπειρίας της Βοστόνης σε σχέση με την ομάδα της Indiana. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι Celtics κέρδισαν τα δεύτερα ημίχρονα της σειράς με +49 πόντους αθροιστικά.

Και σε αυτό το παιχνίδι πάντως, οι Pacers μπήκαν δυνατά. Ξεκίνησαν με ένα 8-0, μόνο και μόνο για να αντιδράσουν οι Celtics με ένα δικό τους 13-0. Και εκεί που τρίβαμε τα μάτια μας μην πάθανε πάλι “Δύση”, οι άμυνες έσφιξαν, τα καλάθια ερχόντουσαν με το σταγονόμετρο και το ξύλο άρχισε να ρέει άφθονο. It’s the East stupid! Οι Celtics σούταραν με 36% στην περίοδο και είχαν πέντε λάθη, με τους Pacers “να τα βλέπουν” με 32%, έχοντας, ωστόσο το προβάδισμα με δύο πόντους μπαίνοντας στη δεύτερη περίοδο.

Στο δεύτερο η εικόνα δεν άλλαξε και ιδιαίτερα. Οι Celtics συνέχισαν να τα σπάνε από τα 7.25, έχοντας 3/15 στο πρώτο ημίχρονο, τα δύο μεγάλα αστέρια της ομάδας, Irving και Horford, ήταν επίσης τραγικά άστοχοι με 3/14 ως τότε, οπότε ανέλαβαν οι δύο επόμενοι να κρατήσουν την ομάδα στο παιχνίδι. Hayward και Tatum επιτέθηκαν στο καλάθι των Pacers και με 17 πόντους αθροιστικά κράτησαν τους Celtics μόλις στο -2 στην ανάπαυλα.

Ωστόσο, το highlight του ημιχρόνου με συμπρωταγωνιστή τον Hayward δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικό για αυτόν:

Το τρίτο 12λεπτο ξεκίνησε με τρίποντο του συγκινητικού Bojan Bogdanovic και ένα εσπευσμένο time out από τον Stevens α λα Popovich πριν καν συμπληρωθεί λεπτό στην περίοδο. Και ενώ η Indiana συνέχισε την προσπάθειά της με ό,τι όπλο διέθετε, οι Irving και Horford ανέβασαν την απόδοσή τους και οι Celtics πήραν κεφάλι με 73-72.

Και κράτησαν και στην τελευταία προσπάθεια των Pacers και όταν αυτοί βρέθηκαν μπροστά με 82-80, οι Celtics έτρεξαν ένα 13-3 σερί με εφτά λεπτά να απομένουν για να λήξουν το παιχνίδι. Πρωταγωνιστές σε αυτό το σημείο οι Marcus Morris και Gordon Hayward που πέντε τρίποντα αθροιστικά δεν άφησαν περιθώριο αντίδρασης τους αντιπάλους τους. Οι δυο τους είχαν από 18 και 20 πόντους αντίστοιχα, σε ένα παιχνίδι που Kyrie και Horford είχαν συνολικά μόλις 8/31, παρότι τέλειωσαν τον αγώνα με 14 πόντους και εφτά assists ο πρώτος και 14/12 ο δεύτερος, και απαιτήθηκαν 49 πόντοι από τον πάγκο της ομάδας για να “σκουπίσουν” την αξιόμαχη, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων, Indiana.

Για τους Pacers τον αγώνα τέλειωσε με 22 ο συγκινητικός –όπως προαναφέραμε- Bogdanovic και με ρεκόρ καριέρας σε post season ο Tyreke Evans, o oποίος σημείωσε 21. Σημαντικό ήταν το step up του Turner, ενώ στον αντίποδα, για ακόμα μία σεζόν από αδιάφορος ως κακός ήταν ο Darren Collison και εντελώς unplayable ο Doug McDermott, του οποίου το τριετές συμβόλαιο έναντι $21 εκατ., μάλλον είναι από τα σημαντικότερα λάθη του front office της ομάδας τα τελευταία χρόνια.

Για τους Celtics τώρα ξεκινάνε τα σημαντικά και όμορφα, με τους Bucks να τους υποδέχονται στο Milwaukee είτε Μεγάλο Σάββατο βράδυ, είτε Κυριακή του Πάσχα. Το ερώτημα, που θα δούμε αναλυτικότερα στο preview της σειράς ωστόσο, είναι πως αν δεν μπορούσαν να σκοράρουν κόντρα στην καλή άμυνα των Pacers (τέταρτοι σε defensive rating στη regular), πως θα το καταφέρουν απέναντι στην καλύτερη της Λίγκας, αυτή των Bucks, ειδικά την στιγμή που αυτοί διαθέτουν και την τέταρτη καλύτερη επίθεση, και όχι την 18η της ομάδας της Indiana. Αναμένουμε με τρομακτικό ενδιαφέρον!

(3) Raptors 107 @ 85 Magic (1)
Game 4:

Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο Walkaround, ο Kawhi Leonard δεν μπόρεσε να προσφέρει πολλά πράγματα στο τρίτο παιχνίδι της σειράς. Όμως, από ό,τι φαίνεται, τα κράτησε όλα για το τέταρτο. Ο καλύτερος two-way παίκτης της Λίγκας τα έκανε όλα τα ξημερώματα της Δευτέρας και χάρισε στην ομάδα του την τρίτη νίκη στη σειρά και ουσιαστικά την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή όμως, οι Magic ξεκίνησαν πολύ δυναμικά το παιχνίδι, με ένα 9-1 στο πρώτο δίλεπτο του αγώνα, που έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι μπορεί να γίνει το 2-2. Όμως οι Raptors δεν πήγαν με αυτό το σκεπτικό στον δεύτερο αγώνα στη Florida, με τον Kawhi να σκοράρει τους οκτώ από τους πρώτους 18 της ομάδας και με ένα σερί 4-17 να γίνονται οδηγοί του αγώνα και “να μην κοιτάζει πίσω ξανά1)Αγαπημένα κλισέ, η επιστροφή.”. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πρώτου ημιχρόνου, που έκλεισε με τους Raptors να προηγούνται με 18, ήταν και η μικρή συμμετοχή του Isaac, o οποίος είχε παίξει πολύ καλή άμυνα στον Kawhi και στο τελευταίο παιχνίδι υπέπεσε σε τρία φάουλ από νωρίς παίζοντας μόλις 5:33 στο πρώτο μισό του αγώνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξαν πολλά, ο Kawhi συνέχιζε να κάνει τα δικά του και στις δύο μεριές του παρκέ, μεάξιο συμπαραστάτη τον Norman Powell, που σημείωσε τους 11 από τους 16 πόντους του στο δεύτερο μισό. Η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους δέκα πόντους, πιάνοντας την μέγιστη τιμής της (το +25), τρεισήμισι λεπτά πριν το τέλος. Ενδιαφέρον, επίσης, στατιστικό το +26 του Kyle Lowry, που είναι ο μοναδικός παίκτης της ομάδας που έχει θετικό +/- και στα τέσσερα παιχνίδια της σειράς.

Τώρα σε ό,τι αφορά τους Magic, η επιθετική προσπάθεια του Aaron Gordon δεν ήταν αρκετή. Ο νεαρός forward σκόραρε τους 16 από τους 25 στο δεύτερο μισό αλλά τα πολλά λάθη της ομάδας του (17) τα οποία μπορεί να μην έδωσαν πόντους στους Raptors (πήραν μόνο 19) αλλά σε συνδυασμό με τα πολλά άστοχα σουτ, δεν τους επέτρεψαν να βρουν ρυθμό. Επίσης οι Magic σούταραν με μόλις 21,9% από το τρίποντο (7/33) και είναι χαρακτηριστικό ότι πλην του πρώτου παιχνιδιού που είχαν 14/29 (48,3%) στα υπόλοιπα τρία σουτάρουν 29/111 και μόλις 26,1%. Αρκεί να σημειώσουμε ότι όλη την σεζόν είχαν 35,6% και ήταν 12οι σε όλο το NBA.

Τέλος, στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Magic στην επίθεση μεγάλο ρόλο παίζει και η κακή εικόνα του Nikola Vucevic που για ένα ακόμα παιχνίδι δεν μπόρεσε να νικήσει την εξαιρετική άμυνα του Marc Gasol, έχοντας 11 πόντους με 5/14 σουτ, μόλις πέντε rebounds και δύο assists σε 32 λεπτά συμμετοχής. Η εικόνα του Μαυροβούνιου είναι κακή σε όλη την σειρά, και αυτό γίνεται αντιληπτό κοιτώντας απλά τους αριθμούς του και συγκρίνοντάς τους με αυτούς της regular season:

  • Regular: 20,8pts, 12rebs, 3,8asts και 2 λάθη με 51,6% εντός παιδιάς.
  • Playoffs: 12,5Pts, 8,3rebs, 3,5asts και 3 λάθη με 37,5% εντός παιδιάς.

Νομίζουμε πως ο Marc θα πρέπει να δώσει κάποια χρήματα στο τέλος της σειράς τον Μαυροβούνιο, μιας και σε αυτή τη σειρά των συναντήσεών τους, του στερεί τουλάχιστον $20 εκατ. από το επόμενο συμβόλαιό του το καλοκαίρι.

Οι Raptors έτσι κέρδισαν το όγδοο από τα εννιά τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια τους και είναι έτοιμοι εντός έδρας να κλείσουν την σειρά και να περιμένουν -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πια- τους Sixers στα ημιτελικά της Ανατολής.

 (4) Bucks 127 @ 104 Pistons (0)
Game 4:

36 χρόνια έπρεπε να περάσουν για να μπορέσουν και πάλι οι Bucks να κλείσουν μία σειρά με 4-0 υπέρ τους. Από το 1983 και την νίκη τους με 4-0 απέναντι στους Celtics στα ημιτελικά της Ανατολικής περιφέρειας είχε η ομάδα του Wisconsin να σκουπίσει έναν αντίπαλο, ενώ είναι και η πρώτη νίκη σε σειρά playoffs από το 2001. Από την άλλη αυτή ήταν η 14η συνεχόμενη ήττα των Pistons σε playoffs.

Στα του παιχνιδιού η επιστροφή του Blake Griffin, χωρίς να είναι 100% έτοιμος, έδωσε μία μεγάλη ώθηση στους γηπεδούχους. Με ένα εκρηκτικό πρώτο εξάλεπτο οι Pistons έχτισαν την μεγαλύτερη διαφορά τους στον αγώνα με 20-8, οι Bucks επέτρεψαν γρήγορα μειώνοντας στους δύο στο τέλος της περιόδου κυρίως χάρη στον πάγκο τους που πρόλαβε να σκοράρει τους 11 από τους 26 της ομάδας, με μπροστάρη τον George Hill. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να είναι μπροστά στο σκορ σχεδόν σε όλη την διάρκεια της δεύτερης περιόδου κυρίως στις επιθετικές εξάρσεις του Reggie Jackson, που για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν εξαιρετικός στο επιθετικό κομμάτι, είχε 20 πόντους στο πρώτο ημίχρονο με 7/14 σουτ και χωρίς να έχει υποπέσει σε κανένα λάθος.

Όμως η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων είναι εμφανής, και στο δεύτερο ημίχρονο αυτό φάνηκε στο παρκέ. Ο Giannis έριξε την πρώτη του 40άρα σε αγώνα playoffs, κάνοντας ρεκόρ πόντων με 41 αν και χρειάστηκε να σουτάρει 20 βολές. Με τους φίλους των Pistons να γκρινιάζουν αρκετά για τα 31-21 φάουλ υπέρ των Bucks. Ο Giannis ήταν αυτός που και στην άμυνα βοηθούσε προσφέροντας το highlight της βραδιάς. Τρομερή φιγούρα ο ανέτοιμος Griffin που έδωσε τα πάντα στην ομάδα έχοντας 22 πόντους, έξι assists και πέντε rebounds και το standing ovation που δικαιωματικά δέχτηκε στα επτά λεπτά πριν το τέλος που αποβλήθηκε με έξι φάουλ, ενώ η διαφορά ήταν στους 18 πόντους.

Αν και είχαμε παιχνίδι μόνο για ένα ημίχρονο καθώς οι Bucks με ένα επιμέρους 71-42 στο δεύτερο δεν άφησαν καμία αμφισβήτηση για την κυριαρχία τους στην σειρά, υπήρχαν μερικά στατιστικά που έχουν ένα ενδιαφέρον. Όπως ότι οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα λίγα (11) λάθη των pistons σκοράροντας 21 πόντους. Αντίθετα οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 13 πόντους από τα 19 λάθη των αντιπάλων τους. Για τους Bucks σημαντικό ότι για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι οι Mirotic και Snell πήραν χρόνο συμμετοχής και αναμένεται να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην συνέχεια. Ο πρώτος σκόραρε άλλους 12 πόντους, όσους και στο τρίτο ματς της σειράς, ενώ ο δεύτερος ακόμα προσπαθεί να βρει τον αγωνιστικό του ρυθμό.

 

Western Conference

(3) Warriors 113 @ 105 Clippers (1)
Game 4:

Οι Clippers κάθε άλλο παρά δεν παλεύουν τη σειρά. Παρότι ομάδα που το πιθανότερο είναι κατά τα ¾ της να είναι διαφορετική του χρόνου, σε κάθε αγώνα κατεβαίνει με το μαχαίρι στα δόντια. Και αυτό είναι ό,τι καλύτερο για την κουλτούρα του οργανισμού, που στήνεται πάνω και πέρα από τα πρόσωπα, αλλά και η καλύτερη διαφήμιση ως δυνητικός προορισμός free agents. Κάπως έτσι, και στα πλαίσια της συνέχειας του εξαιρετικού coachαρίσματος του Doc Rivers, σε αυτόν τον αγώνα οι Clippers ξεκίνησαν με βασικό τον JaMychal Green στη θέση του Ivica Zubac, σε μία κίνηση που αποσκοπούσε να χτυπήσει τον Bogut και να τον τραβήξει μακρυά από το ζωγραφιστό, να αναγκαστεί να κυνηγάει σουτέρ στην περιφέρεια. Επιπλέον, στην άλλη πλευρά του παρκέ, έδινε το ύψος και την ευελιξία να μαρκαριστεί ευκολότερα ο Durant.

Και ενώ το πρώτο στόχο τους οι Clippers τον πέτυχαν, όντας ανταγωνιστικοί για σημαντικό μέρος του αγώνα, ο Durant παρέμενε unguardable. Όποιος και να τον μάρκαρε, όποιο rotation και να γινόταν πάνω του, δεν είχε την παραμικρή σημασία. Όποτε οι Clippers πλησίαζαν, περνούσαν μπροστά, ή γενικότερα οι Warriors χρειάζονταν σκορ, ο KD ήταν εκεί για να τους το προσφέρει. Μία προσφορά πέρα για πέρα πολύτιμη, μιας και για τρίτο σερί παιχνίδι είχε από νωρίς πρόβλημα με fouls (και πάλι στην πλειοψηφία τους αστεία βέβαια).

Ωστόσο, το πρόσωπο του αγώνα για τους Warriors δεν ήταν άλλος από τον Klay Thompson, που είχε ένα από εκείνα τα εξωπραγματικά βράδια που παίρνει φωτιά και τρίβεις τα μάτια σου να δεις αν όντως βλέπει παιχνίδι ή αν σε έχει ξαναπάρει ο ύπνος και ονειρεύεσαι.

Έχοντας σκοράρει 12, 17 και 12 μόλις πόντους στα πρώτα τρία παιχνίδια της σειράς και έχοντας ευστοχήσει μόλις σε τέσσερα τρίποντα στα 152 αγωνιστικά λεπτά που έχουν προηγηθεί, ο Klay πήρε φωτιά από το “καλημέρα” ευστοχώντας σε πέντε σε 11 λεπτά. Τέλειωσε το ημίχρονο με 27 πόντους, 10/14 σουτ, εκ των οποίων 5/6 τρίποντα, μηδέν rebound, μηδέν assists, μηδέν κλεψίματα και κοψίματα και ένα λάθος. Απόλυτη -και αποκλειστικά- μηχανή σκοραρίσματος.

Ο ίδιος δικαιολόγησε την εμφάνισή του στα νερά του Ειρηνικού, στα οποία βούτηξε μετά την προπόνηση του Σαββάτου και καθάρισε το μυαλό του2)Το αρχικό πλάνο ήταν απλά να πάει μια βόλτα στην παραλία με τον Jerebko για να παίξουν λίγο volley, αλλά είδε τα νερά και δεν αντιστάθηκε. Όλα αυτά δεν χρειαζόταν να τα γράψουμε, αλλά, παραδεχτείτε, κάνουν την ιστορία κατά τι καλύτερη..

Παρά, όμως, τους 27 του Klay και τους 19 του Durant από το ημίχρονο, οι Clippers συνέχισαν να το παλεύουν. Κέρδισαν την τρίτη περίοδο με 30-25, περνώντας ως και πέντε πόντους μπροστά. Ωστόσο, με τον Curry να σκοράρει τους εφτά από τους τελευταίους δέκα πόντους των Warriors στην συγκεκριμένη περίοδο, το σκορ ήταν στο 87-84 στα ξεκινήματα της τέταρτης.

Έτσι, παρότι ο πάγκος των Clippers “κέρδισε” τον αντίστοιχο των Warriors με 37-18 (παρότι το δίδυμο των Lou Williams και Montrezl Harrell δεν ήταν θετικοί, έχοντας -18 σε 30 λεπτά και -17 σε 26 αντίστοιχα), οι Warriors κέρδισαν τις μάχες των rebounds και των πόντων στο ζωγραφιστό με 42-34 και με 19-8 στους πόντους από δεύτερες ευκαιρίες. Η άμυνά τους ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, κυρίως λόγω του εξαιρετικού σε αυτό το κομμάτι Draymond Green, ο οποίος έχοντας χάσει τα κιλά που τον βάραιναν στην regular, ήταν ένα βήμα μπροστά από κάθε αντίπαλο, τόσο στο παρκέ, όσο και στην ανάγνωση των φάσεων.

Από τους Clippers, που είχαν σε κακό βράδυ και τον Gallinari (τέλειωσε τον αγώνα με μόλις 5/20), έλαμψε το αστέρι του rookie τους Shai Gilgeous-Alexander, ο οποίος ηγήθηκε της επίθεσής τους με 25 με 9/15 σουτ.

Η σειρά πλέον επιστρέφει πίσω στο Oakland για το –από ό,τι φαίνεται τελευταίο παιχνίδι της-, έχοντας παράσχει ωστόσο πολύ πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις από ό,τι αρχικά περιμέναμε.

(3) Blazers 111 @ 98 Thunder (1)
Game 4:

Στο προηγούμενο Walkaround τονίζαμε την τεράστια σημασία που έχει για το Portland, οι βοήθειες που δίνουν στην επίθεση οι Al-Farouq Aminu και Moe Harkless και πως αν η ομάδα του Oregon ήθελε κάτι από αυτό παιχνίδι θα πρέπει αμφότεροι να δώσουν “ανάσες” σε Lillard και McCollum. Αυτό, όχι απλώς συνέβη, αλλά συνέβη και με εμφατικό τρόπο, καθώς οι δύο παίκτες σημείωσαν συνολικά 34 από τους 111 πόντους των Blazers, με τον μεν Harkless μάλιστα να σημειώνει double-double (15/10) και τον Aminu να το χάνει για μόλις ένα rebound (19/9). Όσο για την αμυντική τους επίδοση, για μια ακόμα φορά ήταν θετικοί. Μπορεί ο Paul George να κατάφερε να φορτώσει το καλάθι των Blazers με 32 πόντους, ωστόσο χρειάστηκε 21 σουτ για να καταφέρει κάτι τέτοιο, εκ των οποίων μόλις τα οχτώ βρήκαν στόχο (38,1%). Και για έναν παίκτη που σουτάρει φέτος σχεδόν με σχεδόν 44% ποσοστό ευστοχίας, αυτή η μείωση του 6% περίπου, είναι πολύ σημαντική, ειδικά στην φάση της σεζόν που βρισκόμαστε.

Ωστόσο, αν έπρεπε να βρούμε τον x-factor για το τέταρτο παιχνίδι, αυτός θα ήταν ο Aminu. Ακολούθησε σε σκορ τους Lillard και McCollum, υπήρξε μεγάλη απειλή από τα 7,25 (τέσσερα τρίποντα) και ήταν η σπίθα που χρειαζόταν το Portland για να πάρει την τρίτη νίκη σε αυτήν την σειρά. Και ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης,τα τρίποντα του Aminu ήταν από τις κύριες αιτίες για το αμυντικό stretch της Oklahoma. Όπως ήταν λογικό, οι περισσότερες άμυνες προσαρμόζονταν πάνω στη backcourt του Portland με αποτέλεσμα, τόσο ο Lillard όσο και ο McCollum να ψάχνουν το ελεύθερο σουτ των συμπαικτών τους, μεταξύ των οποίων και ο 28χρονος. Αυτή η απόδοση του Aminu, πιστοποίησε για μια ακόμα φορά πως μιλάμε για έναν από τους πλέον αξιόπιστους -και “αθόρυβους”- two-way παίκτες του NBA. Για τους Lillard και McCollum τα λόγια μάλλον έχουν αρχίσει να στερεύουν. Από την πλήρη αμφισβήτηση της περσινής post-season, οδηγούν τους Blazers στα ημιτελικά της Δύσης βγάζοντας έτσι από πάνω τους το ερώτημα “αν έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν το Portland πιο μακρυά από τον πρώτο γύρο”.

Οι δυο τους ήταν για ένα ακόμα παιχνίδι εξαιρετικοί, σημειώνοντας συνολικά 51 πόντους, με 17/39 σουτ εκ των οποίων τα 9/17 ήταν τρίποντα. Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, πως από πλευράς ποσοστών, ούτε ο Lillard έκανε καλό παιχνίδι συνολικά, καθώς σούταρε με 36,8%. Μας προσέφερε πάντως ακόμα μία “μαγική” τρίτη περίοδο, καθώς σημείωσε 15 πόντους, με 5/7 σουτ και 3/3 τρίποντα. Παράλληλα αξίζει να σημειώσουμε πως αν του αρέσει κάτι στην έδρα των Thunder αυτό είναι τα τρίτα 12λεπτα.

Κι ενώ τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στον Dame και τον Westbrook για την κόντρα τους, ο McCollum είναι εκείνος αποτελεί μια εξαιρετική σταθερά για το Portland, βάζοντας τέλος έτσι στους όποιους φόβους είχε δημιουργήσει ο πρόσφατος τραυματισμός του και σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί στην post-season. Μέχρι στιγμής, ουδέν πρόβλημα.

Τελειώνοντας την πλευρά των Blazers, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στους Kanter και Collins. Ο Τούρκος center μπορεί να μην εμφανίστηκε τόσο αποτελεσματικός στο επιθετικό κομμάτι, όσο στo προηγούμενo παιχνίδι, κατάφερε όμως να “καθαρίσει” στο κομμάτι των rebounds, σε ένα statline που “έγραψε” 8/10/3/2/1. Παράλληλα, οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στον νεαρό Collins, ο οποίος παρά το γεγονός πως βρίσκεται μόλις στη δεύτερή του χρονιά στο NBA, φροντίζει να αποδεικνύει κάθε μέρα πως το μπασκετικό IQ του βρίσκεται στα ύψη. Κι ενώ βοήθησε τα μέγιστα στην επίθεση (10 πόντοι), η συνεισφορά του στην άμυνα ήταν εκείνη που έδωσε αρκετές φορές στους Blazers το δικαίωμα να δουν τις προσπάθειες των Thunder να μην καταλήγουν στον στόχο, πιστοποιώντας αυτό που έγραφε ο Gus στο πρόσφατο κείμενό του, όσον αφορά την αμυντική συμπεριφορά του και τις μεγάλες βοήθειες που δίνει. Αναμφίβολα, το highlight του στο παιχνίδι αυτό, ήταν αυτή η φάση.

Στην αντίπερα όχθη, μόνο μία λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει τους Thunder: Τραγωδία. George και Westbrook σούταραν συνολικά 13/41 σουτ, με τον δεύτερο να τελειώνει το ματς με 5/21. Ωστόσο, αυτό που έκανε εντύπωση και παράλληλα ήταν το πλέον κακό σημάδι για τους Thunder, ήταν το γεγονός πως αμφότεροι οι παίκτες αγωνίστηκαν σε όλο το τρίτο 12λεπτο και οι Blazers κατάφεραν στο ίδιο διάστημα να τους κερδίσουν με επτά πόντους. Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, είναι το ότι ο Westbrook κατάφερε να σημειώσει τον πρώτο του πόντο στο δεύτερο ημίχρονο, μόλις 1:55 πριν τελείωσε το ματς, κι αυτό από την γραμμή των βολών. Ναι, σωστά διαβάζετε.

Κι ενώ η ομάδα του έχανε, ίσως ήταν από τις λίγες φορές που αποφάσισε να μην “σπάσει” περαιτέρω τα καλάθια, κάτι που αποδεικνύεται από τα μόλις επτά σουτ που επιχείρησε στο δεύτερο ημίχρονο. Δυστυχώς για τον ίδιο και τους Thunder, δεν υπήρξαν οι βοήθειες του τρίτου παιχνιδιού. Ο Grant έμεινε σε μέτρια απόδοση, ο Ferguson τελείωσε το παιχνίδι με 1/7, ενώ ο Adams δεν τροφοδοτήθηκε ποτέ (3/6 σουτ). Άξιος αναφοράς, ο συγκινητικός Raymond Felton, ο οποίος είχε οχτώ πόντους, με 3/4 σουτ σε λιγότερα από 14 λεπτά συμμετοχής. To σίγουρο είναι πως ο μεγάλος απόντας της σειράς, Jusuf Nurkic, πρέπει να απόλαυσε σε μεγάλο βαθμό τα “κατορθώματα” των Thunder.

Πλέον η σειρά επιστρέφει στην βορειοδυτική ακτή για το πέμπτο παιχνίδι, όπου οι Blazers θα έχουν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν την πρόκρισή τους στον δεύτερο γύρο μπροστά στο κοινό τους. Κι αν το καταφέρουν, θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την off-season των Thunder (αν δεν έχει ήδη ανοίξει) όσον αφορά την απόδοση της ομάδας και του front office, από τότε που έφυγε ο Kevin Durant. Προς το παρόν, ας περιμένουμε να δούμε αν η Oklahoma έχει αφήσει κάτι στο ντεπόζιτό της.

(3) Rockets 91 @ 107 Jazz (1)
Game 4:

Μικρή παράταση πήρε ο αποκλεισμός των Jazz από τον πρώτο γύρο των playoffs, καθώς κατάφεραν να επικρατήσουν των Rockets στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς. Και λέμε μικρή παράταση γιατί καμία ομάδα στην ιστορία των playoffs δεν έχει καταφέρει να γυρίσει την σειρά ενώ βρίσκεται πίσω με 3-0. Στις 134 φορές που έχει συμβεί αυτό, οι ομάδες που ήταν μπροστά με 3-0, μετρούν 134-0, ενώ από αυτές μόλις τρεις ομάδες έχουν κατορθώσει να πάνε την σειρά σε έβδομο παιχνίδι, αλλά τελικά να αποκλειστούν. Αν οι Jazz αποδειχθούν οι πρώτοι που καταφέρουν κάτι τέτοιο, τότε θα υποκλιθούμε βαθιά στην ομάδα του Quinn Snyder. Ως τότε, θα μείνουμε με την -συντριπτική- παράδοση. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως η Utah πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό παιχνίδι σε όλους τους τομείς.

Επιτέλους είδαμε την δεύτερη καλύτερη άμυνα της σεζόν να παίζει στο παρκέ, αφού το γεγονός πως κατάφεραν να κρατήσουν τους Rockets σε διψήφιο αριθμό πόντων αποτελεί για την Utah ένα πολύ καλό σημάδι, καθώς ετοιμάζεται για το πέμπτο παιχνίδι της σειράς στο Texas. Όπως είπαμε πιο πάνω, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της, αλλά αναμφίβολα πραγματοποίησαν ένα παιχνίδι που μπορεί να λειτουργήσει θετικά στο ψυχολογικό κομμάτι. Κράτησαν το Houston χαμηλά στο ποσοστό ευστοχίας (35,4%), πήραν 17(!!!) rebounds παραπάνω, ενώ στο επιθετικό κομμάτι για πρώτη φορά στην σειρά κατόρθωσαν να σουτάρουν πάνω από 30% από τα 7,25 (11/35), κάτι που επίσης λειτουργήσει θετικά για το επόμενο παιχνίδι.

Το έναυσμα για την όλη εμφάνιση των Jazz, την έδωσε ο εξαιρετικός Jae Crowder, ο οποίος σε λιγότερο από πέντε λεπτά, μετά την έναρξη του παιχνιδιού είχε σημειώσει 12 πόντους, με 5/5 σουτ, εκ των οποίων 2/2 ήταν τρίποντα. O 28χρονος forward τελείωσε το παιχνίδι με 23 πόντους και 8/13 σουτ, ενώ έπαιξε μερικές εξαιρετικές άμυνες. Για να τονίσουμε το πόσο σημαντική ήταν (και είναι γενικώς) η συνεισφορά του Crowder στο σκοράρισμα, αρκεί να σας αναφέρουμε πως στα τρία πρώτα παιχνίδια της σειρά είχε συνολικά 19 πόντους, με άθλια ποσοστά. Η προσπάθεια του Crowder έτυχε της αποθέωσης του MVP των Jazz στο παιχνίδι αυτό, Donovan Mitchell, ο οποίος παρά το ότι είχαν πέσει όλοι οι δημοσιογράφοι πάνω του έστρεψε την προσοχή στον συμπαίκτη του, σε ένα τεράστιο δείγμα ηγεσίας.

Πριν φτάσουμε στον Spida, όμως, αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία των Rubio-Gobert. Xάρη στα pick-n-rolls αυτών των δύο, ο Ισπανός κατάφερε να διαλύσει την αμυντική λειτουργία των Rockets, καθώς πότε πήγαινε στο drive, πότε επέλεγε το split σε κάποιον συμπαίκτη του. Οι 18 του πόντοι, σε συνδυασμό με τις 11 assists του, αναδεικνύουν, αν μη τι άλλο, ακριβώς αυτό. Και από την άλλη, τι να πούμε για τον Γάλλο; Μπορεί να μην “έβγαλε” τα μεγάλα νούμερα, ωστόσο στα σχεδόν 24 λεπτά που αγωνίστηκε τα picks που έστηνε ήταν είτε μισό καλάθι είτε μισή assists. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις πολύτιμες βοήθειες που έδωσαν από τον πάγκο οι Royce O’Neal και Derrick Favors. Αμφότεροι συνδυάστηκαν για 23 πόντους και 22 rebounds και παρά τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τον O’Neal και την αμυντική του προσήλωση, στο παιχνίδι αυτό έκανε μερικές πολύ καλές άμυνες πάνω στον Harden.

Kαι φτάνουμε στον Mitchell. Kαθώς ξεκινούσε η τελευταία περίοδος, το σκορ ήταν 79-76 υπέρ του Houston. Τότε ακριβώς ήταν που ο νεαρός guard “έπιασε” φωτιά. Από τους 31 πόντους που σημείωσε συνολικά, οι 19 μπήκαν στο τέταρτο 12λεπτο, βοηθώντας έτσι την ομάδα του να κάνει outscore τους Rockets 31-12! Παράλληλα, με αυτούς τους 31 πόντους έφτασε τους 24,2 κατά μ.ο. στα playoffs και ενώ η καριέρα του έχει πολύ δρόμο μπροστά της, το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω μόνο από δύο θρύλους των Jazz και του αθλήματος γενικότερα, είναι ένα πρελούδιο για τι πρόκειται να δούμε τα επόμενα χρόνια.

Για την πλευρά των Rockets, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν δούλεψε τίποτα στο ματς αυτό. Ωστόσο, παρά τα πολύ λιγότερα rebounds που μάζεψαν και το κακό ποσοστό τους, αυτό που ανησύχησε περισσότερο και δημιούργησε απορίες ήταν το γεγονός πως ο Mike D’Antoni επέλεξε να πάει στο παιχνίδι αυτό με ένα πολύ “σφιχτό” rotation, που να μην πούμε ψέμματα, μας θύμισε την περσινή σειρά με τους Warriors. Eπτά παίκτες τελείωσαν το παιχνίδι με τουλάχιστον 20 λεπτά συμμετοχής (Harden, Tucker, Capela, Paul, Gordon, Rivers και House), ενώ από τους υπόλοιπους τέσσερις που αγωνίστηκαν, δύο είδαν συνολικά χρόνο συμμετοχής 14 λεπτών (Faried και Green) και άλλοι δύο 74 δευτερολέπτων (Clark και Hartenstein). Στα προηγούμενα παιχνίδια, το απλωμένο rotation των Rockets, τους έδωσε αρκετές λύσεις και αν συνυπολογίσουμε πως στον επόμενο γύρο θα τους περιμένουν οι Warriors, όποια ανάσα πάρουν τώρα οι παίκτες τους, μόνο καλό θα τους κάνει. Κλείνοντας, αφήνουμε εδώ τα γέλια μέχρι δακρύων που μας χάρισε ο Evan Turner, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

 

Γενικό σχόλιο διημέρου:

Σουπερλίγκα έπαθε το Brooklyn, με τον GM της ομάδας Saun Marks να μπουκάρει στα αποδυτήρια των διαιτητών του αγώνα.

Πέρα του γεγονότος ότι αν “ο διαιτητής έχει αποφασίσει να σε στήσει” και δεν πας με “επιχειρήματα ‘αγαπούλα’ και φουσκωτούς μαζί να τους κουβεντιάσεις στον χώρο τους3)Προφανώς και δεν υπερθεματίζουμε σχετικά, τουναντίον είμαστε αντίθετοι σε ό,τι ο οχετός Ψωμιάδης πρέσβευε, καθώς και θεωρούμε πέρα από γελοίο το αηδιαστικό άρθρο-πλυντήριο που ο Καρύδας είχε γράψει μετά τον θάνατό του στο Contra. “, δεν βλέπω πως δεν κάνεις τη θέση σου χειρότερη, όπως συνέβη και εν προκειμένω.

Αποτέλεσμα ο Marks να φάει ποινή αποκλεισμού μιας αγωνιστικής και πρόστιμο.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης των Nets (ο ίδιος σιχαμένος ιδιοκτήτης του Alibaba Group που προ εβδομάδας είχε δηλώσει πως οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν τουλάχιστον 12 ώρες τη μέρα), βγήκε να υποστηρίξει τον GM του και έφαγε κι αυτός το σχετικό προστιματάκι του (το οποίο μάλλον θα πληρώσουν οι δουλεύοντας 12ώρα υπάλληλοί του.).

References
1 Αγαπημένα κλισέ, η επιστροφή.
2 Το αρχικό πλάνο ήταν απλά να πάει μια βόλτα στην παραλία με τον Jerebko για να παίξουν λίγο volley, αλλά είδε τα νερά και δεν αντιστάθηκε. Όλα αυτά δεν χρειαζόταν να τα γράψουμε, αλλά, παραδεχτείτε, κάνουν την ιστορία κατά τι καλύτερη.
3 Προφανώς και δεν υπερθεματίζουμε σχετικά, τουναντίον είμαστε αντίθετοι σε ό,τι ο οχετός Ψωμιάδης πρέσβευε, καθώς και θεωρούμε πέρα από γελοίο το αηδιαστικό άρθρο-πλυντήριο που ο Καρύδας είχε γράψει μετά τον θάνατό του στο Contra.