Farewell to Arms 2019: #20 Los Angeles Lakers

Posted on Jun 4 2019 - 8:22am by Kosmas Kapsalis

Μία χρονιά που ξεκίνησε ως η εναρκτήρια της επιστροφής του πιο λαμπρού franchise της Λίγκας στην post season και στα μεγαλεία, με την απόκτηση του LeBron James, κατέληξε στο ηχηρότερο ανέκδοτο του Πρωταθλήματος, πηγαίνοντας από αποτυχία σε αποτυχία διοικητικά και από αστειότητα σε αστειότητα οργανωτικά. Οι αλλαγές που έκαναν ως τώρα είναι σε αναλογία η χορήγηση ντεπόν σε ασθενή που απαιτεί χειρουργείο, και μόνο που μπορεί να τους σώσει είναι τα brands “Lakers”, “LeBron” και η θεά τύχη, που ήδη ένα χαμογελάκι τους το χάρισε στο draft. Θα φανούν, όμως, αυτά αρκετά για να τους βγάλουν από τη δύνη που μόνοι τους μπήκαν; 

Η σεζόν που τέλειωσε 

Στο Χριστουγεννιάτικο παιχνίδι με τους Warriors τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν βάσει σχεδίου για τους Lakers. Η ομάδα είχε βρει ρυθμό, η άμυνα ήταν εξαιρετική, ο James φαινόταν πως είχε δέσει με τα πιτσιρίκια, κέρδισαν τους Πρωταθλητές μέσα στην έδρα τους, το ρεκόρ ανέβηκε στο 20-14, για τα καλά πλέον πάνω από το 0,500 και η ομάδα φαινόταν σε τροχιά για την τεταρτοπέμπτη θέση μιας “Άγριας Δύσης”. Έτσι, ο τραυματισμός του James πέρασε λίγο πιο χαλαρά, καθώς δεν φαινόταν και ιδιαίτερα σοβαρός. Τελικά το “ποπ” που άκουσε ο James στα αχαμνά του δεν ήταν τόσο επιπόλαιο και ήταν αυτό που τον ανάγκασε στην μεγαλύτερη αποχή που είχε στην καριέρα του, μιας κι έχασε 17 παιχνίδια στη σειρά, και, μαζί με τα υπόλοιπα παιχνίδια που έχασε, κάθισε έξω και τα τελευταία έξι της σεζόν καθώς οι Lakers πια δεν κυνηγούσαν κάτι, και τελικά έπαιξε τα λιγότερα παιχνίδια της καριέρας του, μόλις 551)28-27 το ρεκόρ της ομάδας στα παιχνίδια που έπαιξε.

Το μεταξύ έγινε ο κακός χαμός. Ο Anthony Davis άλλαξε ατζέντη πηγαίνοντας στον Rich Paul, και -όπως όλοι περίμεναν- ζήτησε σχεδόν άμεσα ανταλλαγή, βάζοντας τους Lakers πρώτους μεταξύ των λίγων ομάδων που είχε στην προτίμησή του. Οι Lakers έστειλαν μια σειρά από προτάσεις, στέλνοντας τα πάντα εκτός του James και του Magic στην Νέα Ορλεάνη, με τη διοίκηση των Πελεκάνων να αρνούνται τα πάντα και τελικά να μην δίνουν τον Davis στο deadline. Οι παίκτες των Λιμνανθρώπων, που για μέρες έβλεπαν τα ονόματά τους να μπαινοβγαίνουν στα σενάρια ανταλλαγής με τρομερή ευκολία και τελικά ξέμειναν στην ομάδα, έπρεπε να μαζέψουν τις δυνάμεις τους για να μπουν στα Playoffs με τον LeBron να απαντά σε αυτό ότι είναι επαγγελματίες και δεν θα πρέπει να τους επηρεάζει. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε ποτέ, οι Lakers μετά το deadline ήταν πιο σκορποχώρι από ποτέ, όλοι έπαιζαν για τα νούμερά τους, το επιμέρους ρεκόρ στα 25 παιχνίδια μετά το All Star Game ήταν 9-16 και το τελικό 37-45 βελτίωσε το περσινό ρεκόρ μόλις κατά δύο νίκες. Kαι πάλι φυσικά εκτός Playoffs, για έκτη σερί χρονιά, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το αρνητικό σερί τους εκτός postseason, που ως το τρέχον ήταν μόλις “δύο σερί σεζόν εκτός Playoffs”.

Τι σημάδεψε τη σεζόν τους 

Μια σειρά από ειδήσεις που είναι όλες εξωαγωνιστικές. Το “Anthony Davis Saga” (αναλυτική κάλυψη είχαμε σαν Hog, εδώ, εδώ και εδώ) έφτανε και περίσσευε για να σημαδέψει τη σεζόν τους, αλλά οι Lakers συνεχίζουν να δίνουν τροφή. Ο τρόπος που οι Lakers ξεβρακώθηκαν, στέλνοντας συνεχώς ενισχυμένες προτάσεις τους Pelicans, έφερε τους δεύτερους σε θέση ισχύος. Ο Magic τους κατηγόρησε για κακή συμπεριφορά κι ότι εκείνοι διέρρευσαν τις προτάσεις των Lakers προς τα έξω. Στο μεταξύ όλοι οι δημοσιογράφοι γράφανε ότι κανένας GM δεν μιλάει με τον Pelinka, καθώς όλοι θέλουν να επικοινωνήσουν με τον Magic. O οποίος Magic αποφάσισε λίγη ώρα πριν η ομάδα μπει και παίξει αγώνα να δηλώσει ότι παραιτείται από τη θέση του για “να μπορεί να τουιτάρει πιο απερίσπαστος”, χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν πιο πριν, με τον James να είναι εμφανώς σπασμένος για αυτό στην εκπομπή του, το “The Shop”. Και λίγο μετά, τη μέρα που οι Lakers ανακοίνωναν το προπονητικό team της επόμενης χρονιάς, αποφάσισε να καπελώσει και πάλι την ομάδα, βγαίνοντας στο ESPN για να πει ότι ο Pelinka προσπαθούσε να τον σαμποτάρει κι ότι αν οι Lakers ήταν προς πώληση θα πήγαινε στην “αδερφή του” την Jeanie και θα δήλωνε ενδιαφέρον. Με τον Pelinka από την άλλη να γίνεται είδηση τις προηγούμενες μέρες επειδή είπε μια ιστορία ότι κανόνισε δείπνο μεταξύ Heath Ledger και Kobe Bryant επειδή ο δεύτερος είχε εντυπωσιαστεί από την Οσκαρική ερμηνεία του πρώτου στο Dark Knight, ξεχνώντας μέσα στην παραμύθα του ότι ο Ledger έφυγε από τη ζωή κάτι μήνες πριν η ταινία βγει καν στις αίθουσες.

Μετά από όλα αυτά το ότι έξω από το Staples Center έγινε πορεία διαμαρτυρίας φαντάζει φυσιολογικό. Πληροφορίες ότι υψώθηκαν πλακάτ που έγραφαν “Τζίνι Πούλα” και “Παίκτες κουρέλες βγάλτε τις φανέλες” κρίνονται ως ανυπόστατες και εγκάθετες.

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Ο LeBron θα μπει στο δεύτερο από τα τέσσερα χρόνια του συμβολαίου του και το κυριότερο στην 17η σεζόν που παίζει μπάσκετ και το 35ο έτος ζωής του. Κι όσο κι αν έχει αποδείξει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια ακόμα και των υπεραθλητών, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή και οι δικές του δυνάμεις θα φθίνουν. Έτσι το all in μοιάζει δεδομένο, καθώς δεν υπάρχουν τα περιθώρια για πειραματισμούς.

Στους Lakers χαμογέλασε η τύχη και στο lottery ήρθε το τέταρτο pick, που φαντάζει δεδομένο ότι δεν θα κρατήσουν, αλλά θα πακετάρουν είτε για τον Davis, είτε για κάποιον άλλον. Το φετινό καλοκαίρι μια ντουζίνα all stars θα υπογράψουν καινούργια συμβόλαια και οι Lakers θα προσπαθήσουν να αρπάξουν ότι μπορούν, με τον LeBron να έχει ήδη προσπαθήσει να στρατολογήσει τον Kawhi Leonard. Το μεγάλο, βέβαια, ερώτημα είναι κατά πόσο πλέον περνάει από το χέρι τους να αποκτήσουν αυτά που θέλουν. Ο καιρός που οι Lakers απλά ήθελαν κάποιον και αυτός ερχόταν έχουν από καιρό περάσει. Δεν έχουν φτάσει -ακόμα- τους Knicks σε βαθμό χλευασμού και η πόλη παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις λόγω της δυναμικής, της αγοράς αλλά ακόμα  και του καιρού2)Οι περισσότεροι παίκτες του ΝΒΑ στην offseason μετακομίζουν στο Los Angeles για προπονήσεις. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στην ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετούς παίκτες να αφήσουν να ευνοηθεί ότι εφόσον έφευγαν από την ομάδα τους, θα προτιμούσαν να πάνε στους Clippers παρά στους Lakers (βλ. Kawhi Leonard, Klay Thompson). To γεγονός πως πλέον είναι γνωστό σε όλους πως έχουν ένα από τα χειρότερα front offices και είναι έναν από τους πιο dysfunctional οργανισμούς της Λίγκας, λογικά θα παίξει τον -αρνητικό- ρόλο του. Ιδίως την στιγμή που οι συμπολίτες κάτω από τον λοσαντζάλικο ήλιο Clippers είναι ένας από τους πλέον καλά οργανωμένους και στελεχωμένους (με πάμπολλα μέλη του front office τους να δέχονται προτάσεις για ανώτερες θέσεις με καλύτερα χρήματα από άλλες ομάδες και παρόλα αυτά να προτιμούν να παραμείνουν στους Clippers).

Εντούτοις, οι Lakers συνεχίζει να είναι μια από τις λαμπρότερες βιτρίνες του ΝΒΑ και έχει στις τάξεις της τον LeBron James, άφθονο salary cap, νεανικό κορμό, καλό draft pick και έδρα στο Los Angeles. Το αν το καλοκαίρι καταλήξει να αποκτήσει τους Anthony Davis – Kawhi Leonard ή τους Vucevic – Middleton (με κάθε συμπάθεια αλλά καταλαβαίνετε τι εννοούμε), μένει να φανεί και θα είναι ενδεικτικό όχι των ανταλλαγμάτων που μπορούν να προσφέρουν, αλλά του περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί.

Στα καθαρά αγωνιστικά περιμένουμε να δούμε πόσο σοβαρό θα φανεί το πρόβλημα που εμφάνισε ο Brandon Ingram στον οποίο βρήκαν θρομβώσεις στο αίμα του στο χέρι και δεύτερο τέτοιο εύρημα θα σημάνει πιθανότατα το τέλος της καριέρας του, μιας και μιλάμε για ένα πραγματικό πρόβλημα υγείας κι όχι έναν αθλητικό τραυματισμό.

Τέλος, παρελθόν όπως αναμενόταν αποτέλεσε ο Luke Walton που έμεινε στην Καλιφόρνια για λογαριασμό των Kings και οι Lakers αφού έφαγαν πόρτα από τους Monty Williams και Ty Lue, κατέληξαν στο δίδυμο Frank Vogel – Jason Kidd με τους πάντες να αστειεύονται(;) ότι πήραν έναν προπονητή κι έναν δεύτερο προπονητή που θα αντικαταστήσει τον πρώτο μετά από έξι, εννέα ή 12 μήνες.

Αν πρέπει να πάμε σώνει και ντε με ένα πιθανό, καλό σενάριο, να σας πούμε πως ο Laker fan Ραδικόπουλος από τη μέρα του draft λέει το #4, Ingram και Kuzma για Beal, και ως free agents οι Middleton και Boogie Cousins.

Θα τα καταφέρουν;

Όσο δεν αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα ξεκινάει από την άθλια διοίκηση, ώστε να αναδιοργανώσουν πλήρως το front office τους, το πιθανότερο είναι πως όχι, αλλά

Αποτέλεσμα εικόνας για who knows gif

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 28-27 το ρεκόρ της ομάδας στα παιχνίδια που έπαιξε
2 Οι περισσότεροι παίκτες του ΝΒΑ στην offseason μετακομίζουν στο Los Angeles για προπονήσεις