Magic Has Left The Lakers

Posted on Apr 10 2019 - 2:35pm by Nicolas Radicopoulos

Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μιας και πριν τον αγώνα με τους Blazers ο Magic ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου των Lakers. Το σκηνικό ήταν σοκαριστικά σουρεαλιστικό, ακόμα και για την φετινή ιλαροτραγωδία των Lakers.

Image via Andrew D. Bernstein/NBAE/Getty

Όλα αυτά έλαβαν χώρα, χωρίς να έχει ενημερώσει την προϊσταμένη -και φίλη του- Jeanie Buss, με τον Magic να βρίσκει μικρόφωνα και να αρχίζει να λέει κλαίγοντας πως δεν μπορεί άλλο να μην είναι ο εαυτός του, να μην μπορεί να συγχαρεί παίχτες στο twitter για τα επιτεύγματά τους, όπως το 20-20-20 triple double τoυ Westbrook τις προάλλες, με κάθε του κίνηση να θεωρείται tampering, ή να δουλέψει με τον Ben Simmons που του το είχε ζητήσει. Μόνο και μόνο για να αρχίσει να χαμογελάει λίγα λεπτά μετά και να λέει πόσο χαρούμενος είναι! Σε μία συνέντευξη τύπου διάρκειας 45 λεπτών στο όρθιο, μπροστά από την είσοδο του πάρκινγκ του Staples Center! Δικαιολόγησε μάλιστα την απόφασή του να το ανακοινώσει δημόσια πριν το πει στην Jeanie, επειδή “αυτή είναι αδερφή του, και θα τον αγκάλιαζε, και θα κλαίγανε και θα τον μετέπειθε και δεν ήθελε να συμβεί αυτό”!

““If I’m going to step down from the Lakers, this is the best time. The draft is not here. Free agency is coming up. Somebody can be in here to recruit. I’m looking forward to my life. I want to go back to being a businessman and helping the black community and the Latino community. I get to go relax and watch my Dodgers. I want to be me. I knew if I stayed in the role, I’d be giving up a lot of me.”

Και όλο αυτό, τρεις μέρες μετά τη συνάντηση με τον Pelinka, τον LeBron και τους εκπροσώπους του για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν κατά τον Woj, και ενώ είχε πάρει το “ok” της Buss για να απολύσει τον Walton με το τέλος της χρονιάς, όπως ο Chris Haynes μετέδωσε.

Οι Lakers έβγαλαν μία classy ανακοίνωση αποχαιρετισμού του legend τους, μα το γεγονός παραμένει πως μόλις ενάμιση μήνα πριν το draft και με τις κινήσεις, ιδίως για τον Anthony Davis, να πρέπει να έχουν λάβει χώρα ως τότε, δεν έχουν ούτε front office, ούτε σχεδιασμό!

Και ενώ ο Magic δήλωνε πως οι Lakers είναι “έναν παίχτη μακριά από τους τελικούς της Δύσης”, ο Paul George, το διασημότερο tampering του Magic, αξίας $ 500 χιλ. σε πρόστιμο, έβαζε το νικητήριο τρίποντο των Thunder κόντρα στους Rockets, οδηγώντας την ομάδα του στα Playoffs, τους Lakers fans σε μεγαλύτερη κατάθλιψη και την αποτύπωση όλων των λαθών του front office των Λιμνανθρώπων από το deadline του 2018 ως και σήμερα σε μία και μόνο εξαιρετική εικόνα.

Ωστόσο, η όλη κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί μονολεκτικά είτε ως αστειότητα είτε, ως τσίρκο. Και από την πλευρά του Magic από αντιεπαγγελματική ως γελοία. Και ο Magic είναι το παιδικό μου είδωλο. Αλλά αυτό χτες, σαν στάση ενός ανθρώπου από τον οποίο κρίνεται το μέλλον του Walton, τα τελευταία χρόνια της λαμπρής καριέρας του LeBron, αλλά ιδίως η αγωνιστική ανάσταση των Lakers, του οργανισμού με τον οποίο είναι άρρηκτα και διαχρονικά συνδεδεμένος, ήταν απλά γελοίο.

Για το τι θα πρέπει να έχει η επόμενη μέρα των Lakers δεν είναι δύσκολο να καταγραφεί. Αρκεί να δουν δίπλα τους, τους συγκάτοικους Clippers: 68 άτομα προσωπικό, σε scouts, analytics, αποκατάσταση/ιατρικό επιτελείο, όλοι τους εξαιρετικοί στους τομείς τους, όλοι τους με ξεκάθαρους ρόλους στην ομάδα. Ο Balmer είναι ο πλουσιότερος ιδιοκτήτης του NBA, μα οι Lakers παραμένουν το λαμπρότερο franchise της Λίγκας. Και έχουν και τον LeBron. Πλέον πρέπει να φροντίσουν και όλα τα άλλα τα απαραίτητα, πέρα από τη λάμψη του οργανισμού και του κορυφαίου παίχτη της Λίγκας. Γιατί αν το πλάνο ήταν “η λάμψη του Magic και του LeBron θα φτιάξουν τα πράγματα από μόνα τους”, μπορούμε να πούμε με κάθε σιγουριά πως το πλάνο απέτυχε. Πλέον αυτό που χρειάζεται ένα ξεκάθαρα τεχνοκρατικό πλάνο: οργάνωση, δομές, στόχοι και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό για να τα εκτελέσει. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως το χρονικό περιθώριο που άφησε ο Magic για να συμβούν αυτά είναι μόλις ένας μήνας.

Με ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό πρόβλημα, να είναι, πως σε αντίθεση με τον Balmer, αλλά και τους περισσότερους ιδιοκτήτες των ομάδων του NBA, που είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε άλλους τομείς και στο NBA κάνουν χαβά με το ακριβό χόμπι τους, η οικογένεια Buss δεν έχει άλλες επιχειρήσεις. Οι Lakers είναι το μεγαλύτερο asset του χαρτοφυλακίου τους. Και αυτό το asset είχαν μάθει πως γεννάει χρυσά αυγά από μόνο του. Και πλέον διαπιστώνουν πως αυτό δεν εξακολουθεί να συμβαίνει. Αλλά δεν είμαι στο ελάχιστο σίγουρος πως θα μπορέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν όλα εκείνα τα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά που η κατάστασή τους απαιτεί στους δεδομένους πιεστικούς χρόνους. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως δεν έχουμε ως τώρα το παραμικρό πειστήριο πως η Jeannie είναι μία καλή owner. Λίγες εβδομάδες πριν και στο ετήσιο Sloan Sports Analytics Conference δήλωνε πως για τα προβλήματα των φετινών Lakers φταίνε τα Media και τα fake news. Κοινώς, ταμ-τιριρίμ τυρόπιτες, ταμ-τιριρίμ ζεστές…

Ακόμα και έτσι όμως, παρότι η Buss δεν είναι Balmer τα χρήματα εξακολουθούν να υπάρχουν για τους Lakers. Μόνο το συμβόλαιο με την Time Warner των Lakers για την τοπική (California) μετάδοση των παιχνιδιών τους, τούς απέφερε $122 εκατ. πέρσι. Και αυτό το συμβόλαιο είναι 20ετούς διάρκειας. Αυτό που λείπει είναι το πλάνο. Ένα πλάνο που οργανισμοί όπως οι Nuggets, οι Clippers, οι Nets, οι Rockets, οι Warriors, οι Celtics κατάφεραν την τελευταία δεκαετία να καταστρώσουν και να εκτελέσουν: την αναδιάρθρωση των οργανισμών τους και τη μετατροπή τους σε winning franchises.

Το εντονότερο πρόβλημα, λοιπόν, για τους Lakers, δεν είναι ούτε το άγνωστο, ούτε τα χρήματα. Υπάρχει η πεπατημένη άλλων franchises που έχουν βρεθεί στη θέση τους, και έχουν τα χρήματα για να εκτελέσουν όποιο πλάνο επιθυμούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο, και αυτό είναι ο χρόνος. Ο χρόνος που δεν υπάρχει αρκετός μέχρι το draft και την επανέναρξη των συζητήσεων για τον Anthony Davis, μέχρι την έναρξη της offseason και του τι θα παρουσιάζουν στους υποψήφιους free agents για να τους δελεάσουν να ντυθούν στα purple & gold. Και όπως δυστυχώς για τους Lakers έχει αποδειχθεί περίτρανα, τα μεγαλεία του παρελθόντος, τα Πρωταθλήματα και οι κρεμασμένες φανέλες legends του αθλήματος, από μόνα τους πλέον δεν αρκούν. Ενώ τον ίδιο ήλιο του Los Angeles έχουν και οι πολύ καλύτερα οργανωμένοι Clippers. Ενώ, όπως επίσης φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν αρκεί από μόνος του ούτε ο LeBron. Ένας LeBron που φαίνεται να μην μπορεί να προσελκύσει καν αστέρες για το Space Jam II! Kαι ένας LeBron για τον οποίο επίσης ο χρόνος μετράει αντίστροφα, οδεύοντας πια στα 35 του και στην 17η σεζόν του στη Λίγκα.

Ενώ σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το μέλλον των Pelinka και Walton. Για τον τελευταίο, η στήριξη της Buss ήταν δεδομένη μέχρι πρόσφατα. Η φυγή Magic του εξασφαλίζει την τελευταία εγγυημένη σεζόν του συμβολαίου του1)Έχει ακόμα έναν χρόνο, συν έναν team option. ή ο όποιος επόμενος τεχνικός διευθυντής θα αρχίσει από αυτόν τις αλλαγές; Ο δε Pelinka; Πόσο συνυπεύθυνος είναι για το διαρκές φιάσκο των τελευταίων 14 μηνών, μαζί με τον Magic;

Κοινώς οι Lakers, στο τέλος της χειρότερης εξαετίας της ιστορίας τους και συγκεκριμένα σε μία από τις πιο απογοητευτικές σεζόν αυτής, αντί να βρίσκονται διδαγμένοι από τα λάθη τους και με σαφές πλάνο για την επόμενη ημέρα, βρίσκονται σε ακόμα ζοφερότερη κατάσταση, με μόνη σταθερά τον LeBron και τα σημάδια του χρόνου πάνω του. Και, μα τον όποιον, δεν μπορώ να δω πως αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέσα στον επόμενο δίμηνο ή μέσα στην επερχόμενη offseason.

Και, κρατώντας το χειρότερο για το τέλος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον οργανισμό δεν είναι η πίεση χρόνου, αλλά οι ενδεχόμενες κινήσεις πανικού, κάτω από ακριβώς αυτήν την χρονική πίεση και την πίεση των έξι χρόνων απογοητεύσεων. Κινήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε max συμβόλαια σε παίχτες όπως ο Jimmy Butler ή ο Nikola Vucevic, συμβόλαια, δηλαδή, που θα βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερο τέλμα την ομάδα, ποιοτικά και χρονικά ή ανταλλαγή των young assets, που επίσης κάηκαν από τον χειρισμό του trade proposal του Magic για τον Davis, για παίχτη που δεν θα είναι του πρώτου επιπέδου.

Δυστυχώς, φαίνεται πως ακόμα και πριν την χτεσινή -αστεία σε σύλληψη και εκτέλεση- ανακοίνωση του Magic και την αποχώρησή του από την ομάδα, η ίδια η μαγεία του για δεκαετίες χαρακτήριζε τον οργανισμό των Lakers έχει ήδη αποχωρήσει πρώτη και δη προ πολλού.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Έχει ακόμα έναν χρόνο, συν έναν team option.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Conan1982 April 11, 2019 at 13:16 -

    Γεια σας, από την άλλη είναι απλώς ένα παιχνίδι με όσους σύνθετους κανόνες και να έχει, αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι απλώς ο κατάλληλος αντικαταστάτης του Magic, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα πλέυ οφ, υπάρχει χρόνος για σχεδιασμό και οργάνωση.