BallHog’s NBA Finals 2019 Walkaround Game #5: “Not Today”

Posted on Jun 11 2019 - 12:14pm by The Ball Hog

Με την κορύφωση της σεζόν του NBA να έχει φτάσει με τους Τελικούς του 2019, το Ball Hog βρίσκεται πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Οι Κοσμάς Καψάλης, Λουκάς Μοσχούλας, Νίκος Ραδικόπουλος, Γιάννης Χάτσιος και Gus Χρυσοχού σχολιάζουν τι είδαν, τι τους άρεσε -και τι όχι- στα NBA Finals 2019. 

(2) Golden State Warriors 106 vs 105 Toronto Raptors  (3)
Game 5:

Η Δυναστεία των Lakers, των Shaq και Kobe, τερματίστηκε οριστικά στο πέμπτο παιχνίδι των Τελικών του 2004 από τους Pistons

Η κυριαρχία των Heat, των LeBron, Wade και Bosh, τερματίστηκε στο πέμπτο παιχνίδι των Τελικών του από τους Spurs του Kawhi το 2014.

Χτες βράδυ, στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς των Raptors απέναντι στους Warriors, με το σκορ να είναι ήδη στο 3-1 υπέρ των γηπεδούχων Καναδών, τον Durant στα αποδυτήρια με σχισμένο αχίλλειο τένοντα και τον Looney ανήμπορο να βοηθήσει άλλο, το Larry O’Brien trophy ήταν έτοιμο στο τούνελ για την απονομή, με τον Bill Russell έτοιμο για να το παραδώσει για να τερματιστεί μία ακόμα Δυναστεία, αυτή τη φορά αυτή των Warriors, πάλι σε πέμπτο παιχνίδι Τελικών.

Οι Raptors έτρεχαν ένα σερί 12-2 σε 3,5 λεπτά, ένα συνολικότερο 19-7 σε έξι, με οχτώ σερί πόντους και 12 από τους 19 του -ως τότε σε χαμηλή πτήση- Kawhi Leonard, και είχαν γυρίσει το 90-84 σε 103-97 με 3:28 για τη λήξη του αγώνα και -όπως όλα έδειχναν τότε και- της σειράς, παίρνοντας για πρώτη φορά το προβάδισμα από τους Warriors μετά το 23-21 της πρώτης περιόδου.

Στην επόμενη επίθεση ο Curry αστοχεί σε τρίποντο και μετά το αμυντικό rebound του Fred VanVleet ο Nick Nurse, που έχει τέσσερα διαθέσιμα time outs στο συγκεκριμένο σημείο, καλεί ένα από αυτά για να πάρει ανάσες ο superstar του. Μια απόφαση τουλάχιστον αμφιλεγόμενη.

Τα πράγματα δεν κυλάνε όπως ο προπονητής των Raptors τα φανταζόταν. Το momentum χάνεται, οι περιορισμένων λύσεων Warriors παίρνουν και αυτοί τις ανάσες -που χρειαζόντουσαν παραπάνω από τους αντιπάλους τους-, ο Curry κολλάει ένα τρίποντο, στα καπάκια ο Klay άλλα δύο, οι Warriors βροντοφωνάζουν μέσα στο έτοιμο για φιέστα Toronto “Not Today”.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το δραματικό “not today” των Warriors χρειάστηκαν να λάβουν χώρα μία σειρά από γεγονότα που στα βιβλία της Ιστορίας μπάσκετ του μέλλοντος θα τα διαβάσουμε ως σημεία αναφοράς. Τόσο συγκεκριμένων παιχτών-χαρακτήρων, όσο και ομάδων-πόλεων, μα και ακόμα και της Λίγκας συνολικότερα.

Μα πριν καταλήξουμε σε αυτά, ας δούμε το αγωνιστικό κομμάτι πρώτα.

Και σε αυτό κύρια θέση λαμβάνει η πρώτη συμμετοχή του Durant στους φετινούς Tελικούς. Ένας Durant που όχι μόνο επέστρεψε, αλλά ακόμα και τα 12 λεπτά που έπαιξε ήταν καταλυτικά για τους Warriors και τη νίκη τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Η παρουσία του άνοιξε την άμυνα των Raptors, οι αμυντικοί για πρώτη φορά δεν περίσσευαν, απαραίτητος χώρος δράσης δημιουργήθηκε για όλους και οι “μηχανές” της “καλύτερης πεντάδας που έχει εμφανιστεί στα παρκέ του NBA” δούλεψαν απρόσκοπτα. Ο KD είχε 11 πόντους στο πρώτο δωδεκάλεπτο, ο Curry 14 και μαζί με τον Klay είχαν τους 31 από τους 34 πόντους των Warriors για την πρώτη περίοδο. Οι πέντε superstars των Warriors δε, οι τρεις προαναφερθέντες μαζί με Draymond και Boogie, είχαν πετύχει και τους 60 πόντους της ομάδας τους, μέχρι ο Looney να βάλει τους τελευταίους δύο πριν το ημίχρονο με ένα tip μετά από άστοχο σουτ του Curry.

Aκόμα και έτσι όμως, τα πάμπολλα λάθη τους (εννέα τον αριθμό) δεν τους έδιναν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το προβάδισμα που είχαν (52-39 στα μισά της δεύτερης περιόδου), με τους Raptors να κλείνουν τη διαφορά στους έξι πόντους πίσω τους, στους 56, παρά την κάπως υποτονική βραδιά του Leonard. Αντίθετα, έχοντας μεν πλουραλισμό στην επίθεση, αυτοί που τους κράταγαν ήταν ο εξαιρετικός χτες Lowry και ο συγκινητικός Marc Gasol, με 15 πόντους ως την ανάπαυλα, αλλά και τα μοναδικά εύστοχα τρίποντα των Raptors, δύο τον αριθμό, σε 12 προσπάθειες. Την ίδια ώρα, στην απέναντι πλευρά του παρκέ “έβρεχε”, με τους Warriors να έχουν 11/21.

Σαφώς βέβαια η φάση που σημάδεψε το παιχνίδι, όχι μόνο ως την ανάπαυλα, αλλά συνολικά ήταν ο τραυματισμός του Durant, δύο και κάτι λεπτά μέσα στην δεύτερη περίοδο. Όλα δείχνουν πια πως πρόκειται για σκίσιμο αχίλλειου τένοντα, με τη ζημιά να είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Όμως η ξεφτίλα φαίνεται πως δεν γνωρίζει χώρα, πρόσωπα ή καταστάσεις, και έτσι με το που έπεσε κάτω ο KD η πλειονότητα των οπαδών των Raptors άρχισε να πανηγυρίζει, μιας και η νοοτροπία “πρώτος με κάθε κόστος και κάθε τρόπο” φαίνεται να έχει εμποτιστεί στην πλειοψηφία της ανθρωπότητας.

Χρειάστηκε να παρέμβουν οι παίχτες των Raptors, ιδίως ο Kyle Lowry, για να σταματήσουν τις επευφημίες και να χειροκροτήσουν τον μεγάλο τους αντίπαλο.

Και, δυστυχώς, για τους ιδιαίτερα συμπαθείς ως χτες οπαδούς των Raptors, αυτήν δεν ήταν η μοναδική κακή στιγμή τους:

Η έξοδος του Durant επέτρεψε στην άμυνα των Raptors να ξανακλείσει, το spacing ξαναπήγε περίπατο και το ματς άρχισε να ισορροπεί σε μια κλωστή.

Ο Looney έπαιζε δαγκωμένος από τον πόνο, ώσπου δεν άντεξε άλλο, και ο από μηχανής θεός για τους Warriors ήταν ο Cousins. Ένας Cousins που δεν έκανε τα screens που έπρεπε και χρειάζονταν οι Klay και Curry, που ενίοτε χανόταν στην επίθεση και διαρκώς χανόταν στην άμυνα, ήταν παρόλα αυτά καταλυτικός. Πάλευε για κάθε μπάλα, για κάθε rebound, ακόμα και σε φάσεις που τον έβλεπες να μην μπορεί να πηδήξει όπως θα ήθελε ή ξέρουμε πως μπορεί/μπορούσε, έκανε εκείνα τα tips και έβαλε εκείνα τα καλάθια που έδωσαν στους Warriors τον τρίτο επιθετικό πυλώνα που τόσο χρειάζονταν, τελειώνοντας τον αγώνα με 14 πόντους, έξι rebounds και από ένα κόψιμο και κλέψιμο.

Κάπως έτσι, παρότι ο Kawhi στο τέλος της τρίτης περιόδου είχε πετύχει μόλις έναν πόντο στην περίοδο, με 0/3 σουτ και 27% από το παρκέ με πέντε λάθη συνολικά, το ματς ισορροπούσε, χάρη στην επιθετική πολυφωνία των Raptors (Gasol, VanVleet, Ibaka, Siakam, Lowry, όλοι τους σε διψήφιο), η διαφορά είχε παραμείνει στους έξι. Βοήθησε σε αυτό και η σιγή του Curry απέναντι, που με τη σειρά του τέλειωσε την περίοδο με μόλις τρεις πόντους.

Και παρότι η ομάδα του Καναδά είχα χάσει (σύμφωνα με το basketball reference) 18 συνεχόμενα ματς στην post season, όταν έμπαινε υπολειπόμενη με διαφορά έξι και πάνω πόντους στην τέταρτη περίοδο (τελευταία ανατροπή της σε τέτοιες συνθήκες κόντρα στην Indiana το 2016), το ματς εκείνη την στιγμή φώναζε “Raptors”. Όλα έδειχναν πως αυτοί διέθεταν τις λύσεις, τους παίχτες και ένα οφειλόμενο ξέσπασμα του Kawhi, ικανά όλα αυτά για την ανατροπή.

Και ήδη ήταν σαφές πως και ο Looney δεν μπορούσε να συνεχίσει.

Φαινόταν σε κάθε φάση πως δεν μπορούσε καν να σηκώσει τον δεξί του ώμο, σε βαθμό που πόναγες σαν θεατής που τον έβλεπες. Όμως το πρόβλημα των Warriors ήταν άλλο. Επιθετικά έπαιζαν με παίχτη λιγότερο λόγω της όχι απλά αναιμικής, μα αρνητικότατης παρουσίας του Andre Iguodala. Όση ήταν η ενέργεια που έβγαζε στο αμυντικό κομμάτι του παρκέ, βοηθώντας σημαντικά στον περιορισμό του Kawhi, άλλο τόσο απών ήταν επιθετικά, με τους Warriors να παίζουν με παίχτη λιγότερο. Είναι χαρακτηριστική μία αλληλουχία επιθέσεων των “Πολεμιστών”, που μετά από πολύ όμορφο passing, καταλήγει η μπάλα στον εντελώς αμαρκάριστο Iguodala στο τρίποντο, τον οποίον σαφώς η άμυνα των Raptors αγνοεί. Αυτός πασάρει στον επίσης αμαρκάριστο Draymond Green, ο οποίος ευστοχεί. Επόμενη φάση πάλι ο Iggy αμαρκάριστος στη γωνία, αντί να σουτάρει ντριπλάρει προς τα μέσα και πετάει μια σκοτωμένη πάσα ξανά στον -μαρκαρισμένο αυτή τη φορά- Draymond που κάνει βήματα στην προσπάθειά του να σώσει την επίθεση. Δύο επόμενες φάσεις, πάλι μόνος του ο Iggy, μπούκες προς τα μέσα, άστοχα σουτ καλών προϋποθέσεων από τα τέσσερα μέτρα.

Δύο ανάσες έδωσε σε δύο διαδοχικές επιθέσεις ο Quinn Cook, όμως, από την άλλη, όπως σε όλη τη σειρά, ο Ibaka έκανε κάθε δουλειά μέσα στο γήπεδο. Κάρφωνε, μάζευε μπάλες, έκοβε, έχοντας στήσει ένα μικρό πάρτι απέναντι στον Bell, ο οποίος έδειχνε εκτός τόπου και χρόνου σε άμυνα και επίθεση.

Με το παιχνίδι στο όριο, ακριβώς στη μέση του σερί που περιγράφουμε στην αρχή του άρθρου, τον Curry κάκιστο αμυντικά, από την υπερπροσπάθεια και τα χιλιόμετρα που κάνει στην επίθεση, οι διαιτητές παίρνουν μία σειρά από -τουλάχιστον- συζητήσιμες αποφάσεις.

Πρώτη και καλύτερη, η φάση που δεν δίνουν βήματα στον Leonard:

Στη συνέχεια σε ένα εντυπωσιακό put-back κάρφωμα του Cousins που το ακυρώνουν θεωρώντας πως η μπάλα είναι στην περίμετρο της στεφάνης, και τέλος, με ένα αστείο επιθετικό στον Boogie, στην τελευταία επίθεση των Warriors στον αγώνα.

Και με αυτά η μπάλα είναι στους Raptors για μία τελευταία κατοχή.

Η φάση αποτελεί μια ωδή στην αμυντική λειτουργία των Warriors: o Klay παίζει καλή άμυνα τον Leonard. Ο Iggy έρχεται σε βοήθεια την ιδανική στιγμή. Ο Leonard αργεί να διαβάσει τη φάση, και όταν βλέπει πως δεν μπορεί να τελειώσει, πασάρει στον VanVleet, που στα αριστερά έχει μπροστά του μία κατάσταση 2-3, με τον Draymond, τον κορυφαίο αμυντικό χώρου της Λίγκας, όπως γράφουμε και ξαναγράφουμε, να είναι τόσο πάνω στον Gasol, όσο και έτοιμος να καλύψει τον Lowry. Ο Gasol δεν ρολάρει προς το καλάθι για να βγει φάτσα με αυτό, αντίθετα κρατάει τον Green για να τον καθυστερήσει, ο FVV πασάρει στον Lowry στη γωνία, ο Draymond καταφέρνει να προλάβει να βάλει τα δάχτυλά του στην μπάλα και να χαρίσει την ηρωική νίκη στους Warriors. Not today.

H ενέργεια του Draymond είναι η κινητήρια δύναμη όλου του μηχανισμού Warriors.

Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ειδικά με τη σωρεία απουσιών και προβλημάτων που πλέον η ομάδα του αντιμετωπίζει, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο Game-6, καθώς με την τεχνική ποινή που πήρε χτες πλέον έχει έξι στην φετινή postseason, μία μακριά από την τιμωρία του για ένα παιχνίδι. Και όχι όποιο παιχνίδι.

Από την άλλη, δεν γίνεται να μην κάνουμε ειδική αναφορά και στον συγκλονιστικό Klay Thompson, τον παίχτη που σκάρτη βδομάδα πίσω έφευγε κουτσαίνοντας από το ίδιο γήπεδο και χτες έβγαζε φλόγες στην επίθεση, παίζοντας και εξαιρετική άμυνα ταυτόχρονα.

Από την άλλη, ακόμα και σε μία μέτρια βραδιά, με την εξαίρεση του ξεσπάσματος στο -κρίσιμο- τέλος, ο Kawhi έφτασε τους 710 πόντους στην φετινή post season, μπαίνοντας σε μία ιδιαίτερη elit.

Αλλά ας επιστρέψουμε κάπου εδώ στον τραυματισμό του Durant και στην σημαντικότητα αυτού.

Είναι αχίλλειος (όπως μας εξήγησε ο φίλος φυσιοθεραπευτής Ηλίας Τσαφάρας στο facebook group Greek NBA Fantasy Communnity “στη ρήξη αχίλλειου συνήθως μαζεύει το υπόλοιπο κομμάτι προς τα πάνω”, όπως ακριβώς φαίνεται ακολούθως):

https://www.instagram.com/p/Byji-nxhG0C/

Είναι σοβαρό

και όσο και αν ο ίδιος είπε να πνίξει την όλη κατάσταση σε τεκίλα

και ο GM των Warriors, Bob Mayers, σε δάκρυα

η ευθύνη της ομάδας είναι τεράστια. Τε-ρά-στι-α.

Όπως ορθώς ο ίδιος αναφέρει ανωτέρω, ως ο επικεφαλής του οργανισμού των Warriors, αυτός φέρει την ευθύνη. Και μιλάμε εν προκειμένω για τον οργανισμό που μόλις λίγες μέρες πριν δεν επέτρεπε στον Klay Thompson να αγωνιστεί στο Game-3 παρότι ο ίδιος το επιθυμούσε. Πως διάτανο με μισή προπόνηση και αυτή όχι σε full 5×5, επέτρεψε στον KD να αγωνιστεί; Πως γίνεται όταν εμείς, μη όντας γιατροί και στην άλλη άκρη του κόσμου, διαβάζαμε αναλύσεις πως αν βιαστεί υπάρχει κίνδυνος για τον αχίλλειό του τένοντα και οι Warriors αυτό δεν το έλαβαν υπόψιν; Ή, ακόμα χειρότερα, το αγνόησαν;

Και οι ευθύνες τους είναι ακόμα μεγαλύτερες, αν αναλογιστεί κανείς πως δεν αποτέλεσαν ποτέ πραγματική ασπίδα απέναντι στον παίχτη τους και στις πιέσεις που αυτός όλη τη χρονιά δεχόταν, και ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα του τραυματισμού του, θεωρώντας τον και αυτοί στην πράξη ξένο σώμα και υπ’ατμόν.

Η δικιά τους στάση δεν θα στερήσει απλά από το υπόλοιπο των Τελικών των Finals MVP των τελευταίων δύο χρόνων, μα ενδεχομένως από το άθλημα συνολικά για περίπου έναν χρόνο, μάλιστα στο peak της καριέρας αυτού.

Και αυτό έχει τεράστιες συνέπειες πλέον σε όλη τη Λίγκα. Για τον ίδιο τον άτυχο τον παίχτη, ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια είναι κύριος του εαυτού του και των επαγγελματικών του επιλογών, και έχοντας υπογράψει συμβόλαιο 1+1 χρόνων πέρσι το καλοκαίρι, με τον δεύτερο χρόνο δικής του επιλογής, πλέον μπορεί να το ενεργοποιήσει και να έχει απολαβές από τους Warriors ύψους $31,5 εκατ. μέχρι να αποθεραπευτεί και να επιστρέψει. Με άγνωστο να αποτελεί το σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ένας παίχτης δικού του ύψους και σωματοδομής.

Από την άλλη, ο συγκεκριμένος τραυματισμός αναμένεται να έχει μία σειρά από επιπτώσεις στη Λίγκα, αλλά και τεθειμένα πια ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις και λύσεις.

Πλέον η μετακίνησή του στη Νέα Υόρκη και τους Knicks φαντάζει λιγότερο πιθανή. Αν τελικά δεν πραγματοποιηθεί, δύσκολα κάποιος άλλος first tier αστέρας θα πάει σε αυτούς. Επίσης, μάλλον βγαίνουν εκτός και της διεκδίκησης του Anthony Davis με αυτά ως δεδομένα. Nets και Lakers είναι σαφώς ευνοημένοι, καθώς δεν αποτελούσαν προορισμούς για τον Durant και η όλη τράπουλα της επερχόμενης off season ξανανακατέβετε από την αρχή. Ο τραυματισμός αυτός άλλαξε κάθε ως χτες δεδομένο.

Μα και σε επίπεδο Λίγκας, πέρα από το πως αυτή θα διαμορφωθεί ως ρόστερ ομάδων, θέτει πλέον ξεκάθαρα το ζήτημα των 82 αγώνων τη σεζόν, των τριών κάθε βδομάδα, των μέρα παρά μέρα στα Playoffs. Θέλουμε να βλέπουμε μπασκετμπολίστες να ξεδιπλώνουν τα ταλέντα και τις τέχνες τους ή μαραθωνοδρόμους και αθλητές αγώνων αντοχής; Οι ρυθμοί, η ένταση -ειδικά σε αυτό το σημείο της σεζόν και σε αυτό το επίπεδο- αρχίζει και ξεφεύγει από τα όρια ακόμα και αυτών των υπεραθλητών/υπερανθρώπων.

Όλα αυτά πλέον βρίσκονται στο τραπέζι του Adam Silver και δύσκολα θα αποσυρθούν από αυτό χωρίς να επιλυθούν πια.

Τέλος,το υπέρογκο salary tax που οι Warriors καλούνται να πληρώσουν, έχοντας να ανανεώσουν τόσο τον Thompson (που απόλυτα δίκαια θα τους ζητήσει και το τελευταίο δολάριο του max που δικαιούται), αλλά και την πιθανή extension του Draymond, που μπορεί να τη διαπραγματευτεί από φέτος, είναι απλά η ελάχιστη Νέμεσις που καλούνται να αντιμετωπίσουν για την χτεσινή ύβρι τους.

Και όσο και αν οι συμπαίκτες του KD ήταν ένας προς ένας συντετριμμένοι και δήλωναν μετά το τέλος του αγώνα πως του αφιερώνουν τη νίκη και πως για αυτόν θέλουν να πάρουν το Πρωτάθλημα, για να κλείσουμε επιστρέφοντας στα αγωνιστικά, νομίζουμε πως, ειδικά μετά το σημερινό, οι Raptors είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο φαβορί για τη συνέχεια.

  • Οι Warriors δεν θα ξαναέχουν ούτε καν τα 12 αυτά υπερπολύτιμα λεπτά από τον Durant, η παρουσία του οποίου απελευθέρωσε το spacing τους.
  • Δύσκολα θα ξαναβάλουν 20 τρίποντα, το δεύτερο μεγαλύτερο άθροισμα στην Ιστορία των Τελικών

  • Δύσκολα ο DeMarcus Cousins θα ξανακάνει ένα τόσο συγκλονιστικό παιχνίδι
  • Δύσκολα ο Kawhi θα είναι ξανά τόσο …μέτριος

Kαι όλα αυτά για μία νίκη με έναν πόντο διαφορά.

Και θα πρέπει να επαναληφθούν, όχι άλλη μία φορά, αλλά δύο, τη δεύτερη δε, πάλι μέσα στον Καναδά.

Οποιαδήποτε διαφορετική κατάληξη θα συνεπάγεται ένα θαύμα από αυτά που γράφονται με χρυσά γράμματα στα βιβλία της Ιστορίας και, ωριμάζοντας με τον χρόνο, ξεπερνάνε τα όρια κάθε μύθου. Και εδώ φοβόμαστε πως έχουμε να κάνουμε με μια κυνική πραγματικότητα, οριακά μαθηματικά υπολογίσιμη.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. @Lovethisgame10 June 11, 2019 at 16:05 -

    Πολύ καλή ανάλυση και μία ερώτηση για κάτι που γενικά δεν έχει γραφτεί και πολύ και δεν είμαι σίγουρος αν έχω λάθος εντύπωση. Ξέχασαν τον Siakam στον πάγκο στο 4ο;