Farewell to Arms 2019: #10 Oklahoma City Thunder

Posted on Jun 12 2019 - 8:56am by Loukas Moschoulas

Με την ομάδα να κάνει το βήμα παραπάνω, σε ό,τι αφορά την στελέχωση του ρόστερ το προηγούμενο καλοκαίρι, ανανεώνοντας τον Paul George για την επόμενη τετραετία (με τον τέταρτο χρόνο να είναι player option), οι Thunder ήθελαν να πιστεύουν ότι είναι έτοιμοι να σβήσουν την “κατάρα του πρώτου γύρου των Playoffs”, φάση που αποκλείονταν τα χρόνια μετά την φυγή του Kevin Durant. Δυστυχώς για αυτούς, όμως, η παρουσία ενός από τους καλύτερους two way παίκτες της Λίγκας δεν φαίνεται να είναι η από μόνη της η λύση για όλα τα προβλήματα, καθώς το ρόστερ δείχνει να είναι πολλές ατέλειες.

Η σεζόν που τέλειωσε

Θα λέγαμε ότι η σεζόν που πέρασε στιγματίστηκε από την αλλαγή σκυτάλης στο leadership της ομάδας της Oklahoma. Και αυτό γιατί μετά την ανανέωση του συμβολαίου του ο Paul Goerge ήταν εκείνος που ηγήθηκε της ομάδας στην περσινή σεζόν, δείχνοντας ότι είναι αυτός που πλέον θα έχει την ομάδα στην πλάτες του, με τον Russell Westbrook να ακολουθεί. Μπορεί ο playmaker της ομάδας να έγραψε για τρίτη συνεχόμενη σεζόν triple double μέσους όρους τελειώνοντας με 22,9 πόντους, 11,1 rebounds και 10,7 assists, όμως δεν ήταν μία από τις καλύτερες της καριέρας του. Σούταρε με το χειρότερο ποσοστό από τις βολές (65,6%), για έκτη φορά από τις 11 σεζόν του -και τέταρτη τις τελευταίες πέντε- έμεινε κάτω από 30% από την γραμμή των τριών πόντων (29%), ενώ το 42,8% εντός παιδιάς1)Μιλάμε για παίκτη που παίρνει πάνω από τις μισές προσπάθειες του μέσα από τα πέντε μέτρα. αλλά και τα 4,5 λάθη ανά αγώνα, δείχνουν ότι δεν ήταν μία καλή χρονιά για τον Russell.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τα τρίποντα που επιχείρησε ο Westbrook μέσα στην σεζόν αλλά και τον τρόπο:

Τρίπλες Εύστοχα Προσπάθειες Ποσοστό (%)
0 62 193 32,1%
1 17 51 33,3%
2 8 26 30,8%
3-6 17 73 23,3%
7 ή περισσότερες 14 62 22,6%

Το θετικό στοιχείο είναι πως δείχνει να μπορεί να σουτάρει καλύτερα ως spot shooter παρά μετά από πολλές τρίπλες, πράγμα που δίνει ένα πλεονέκτημα στην ομάδα να μπορεί να εκμεταλλευτεί τον Westbrook και χωρίς την μπάλα στα χέρια. Βέβαια ακόμα και το 32,1% ή το 33,3% μοιάζουν πραγματικά χαμηλά για να μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλός spot shooter, αλλά θα μπορούσε να είναι μία βάση για την επόμενη χρονιά.

Για την ομάδα των Thunder γενικότερα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Bill Donovan πλέον έχει καταφέρει να δώσει στοιχεία που την κάνουν πιο δυνατή στην άμυνα, έχοντας το τέταρτο καλύτερο defensive ratings της Λίγκας, δεχόμενοι 107 πόντους ανά 100 κατοχές. Όμως και φέτος οι δυσκολίες για τους Thunder δεν ήταν λίγες, ξεκινώντας με τα προσωπικά θέματα που είχε ο Alex Abrines με αποτέλεσμα να παίξει μόνο σε 31 παιχνίδια, μην βοηθώντας στον τομέα του εξωτερικού σουτ που η ομάδα είχε τόσο ανάγκη. Η ομάδα αποδέσμευσε τον Ισπανό στις 09 Φεβρουαρίου. Επίσης η δυσκολία του -έτσι κι αλλιώς “περίεργου”- Markieff Morris να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον, ένας Morris που έπαιξε σε 24 παιχνίδια στην regular season και είχε 6,5 πόντους και 3,8 rebounds, όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από τη θέση του power forward, όσα οι Thunder χρειάζονται και ανέμεναν από αυτόν. Τέλος, το μόνο αρνητικό που είχε και κάτι θετικό μέσα του, ήταν ο τραυματισμός του Adre Roberson, που έδωσε μια ώθηση στην εξέλιξη του Terrance Ferguson.

Κλείνοντας τα της περσινής σεζόν να σημειώσουμε για τον Dennis Schroder ότι δεν κατάφερε να παίξει σύμφωνα με τα δικά του standards, παρά την σημαντική βοήθεια που έδωσε με τα μακρινά σουτ του ο Γερμανός. Και είναι ίσως ένα σημαντικό κεφάλαιο η καλύτερη “εκμετάλλευση” του νεαρού point guard. Το χειρότερο το αφήσαμε για το τέλος, το ποσοστό των Thunder από την γραμμή των βολών, ήταν το 71,3% με μόλις τρεις από τους 10 παίκτες που ήταν στο rotation να έχουν πάνω από 74% ( George 83,9%, Schroder 81,9% και Abrines 92,3%).

Τι την σημάδεψε;

Μεγάλο ρόλο έπαιξε ο τραυματισμός του Paul George στον δεξιό του ώμο, στις 26 Φεβρουαρίου στο παιχνίδι απέναντι στους Denver Nuggets. Μέχρι εκείνο το σημείο οι Thunder ήταν στο 38-21, ενώ στα τελευταία 23 παιχνίδια η ομάδα είχε ρεκόρ 11-12 με σημαντικό ρόλο να παίζει και ότι είχε ένα σερί πέντε νικών στο τέλος της σεζόν που κυνήγησε με νύχια και με δόντια το καλύτερο πλασάρισμα. Στα παιχνίδια μετά τον τραυματισμό του ο George έριξε το ποσοστό του από το τρίποντο, από 39,8% μέχρι το παιχνίδι με το Denver και 34,8% μετά, ενώ και οι πόντοι του ήταν πεσμένοι στους 26,1 ανά αγώνα, σε σχέση με το 28,6 πριν.

Και αν σε όλο αυτό συνυπολογίσουμε και το πόσο σημαντικός για την ομάδα είναι ο George, καθώς όχι μόνο το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί του παρακάτω πίνακα, αλλά και τα λεπτά που ο Donovan τον είχε στο παρκέ. Ο George ήταν ο παίκτης με τον δεύτερο υψηλότερο μέσο όρο λεπτών ανά αγώνα, πίσω μόνο από τον Bradley Beal παίζοντας 36,9 λεπτά.

PG13 on court PG13 off court
Λεπτά 2.841 1.130
Offensive rating 111,6 98,5
Defensive rating 103,4 107,5
Net rating 8,1 -9,0
Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Ο Sam Presti έχει αρκετή δουλειά το καλοκαίρι αν θέλει να βγάλει την ομάδα από το luxury tax που είναι τα τελευταία χρόνια. Και με τα συμβόλαια που έχουν οι Thunder να είναι πολλά και πολυετή: Paul George, Russell Westbrook, Steven Adams, Dennis Schröder, Jerami Grant, Terrance Ferguson είναι παίκτες που έχουν το λιγότερο δύο χρόνια ακόμα συμβόλαιο, και έτσι καταλαβαίνει κανείς πως πρέπει η ομάδα να χρησιμοποιήσει κάποια trades αν θέλει να μην πληρώνει επιπλέον χρήματα τα επόμενα χρόνια.

Τα assets είναι το pick #21 στο φετινό draft, οι Patrick Patterson, Andre Roberson (όσο μπορεί να θεωρήσει κανείς πως μπορεί κάποιος να ενδιαφερθεί για αυτούς), αλλά και ο Denis Schroder. Όμως κάθε ένα από τα τέσσερα αυτά assets έχει τις δυσκολίες του. Σε ό,τι αφορά το φετινό pick, δεν είναι και μεγάλο δέλεαρ το #21, ενώ Patrick Patterson και Andre Roberson δεν έχουν δείξει τίποτα απολύτως την τελευταία διετία, ο πρώτος σαν αποτέλεσμα της αγωνιστικής του πτώσης μετά τον προ τριετίας τραυματισμό του και ο δεύτερος από τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί δύο χρόνια τώρα. Κάπως έτσι, παρά τα δύο χρόνια ακόμα συμβόλαιο (έχοντας λαμβάνειν $15 εκατ. έκαστο χρόνο) που έχει ο Schroder, μοιάζει να είναι το πιο δυνατό χαρτί στα χέρια του Presti για να μπορέσει να κάνει ένα καλό trade.

Αυτά που χρειάζεται η ομάδα και αναμένεται να ψάξει είτε στο draft είτε στην ελεύθερη αγορά είναι δύο: ξεκινώντας από παίκτες που έχουν καλό περιφερειακό σουτ αλλά και παίκτες που θα προσδώσουν βάθος από τον πάγκο.

Θα τα καταφέρουν;

Τι άραγε είναι αυτό που θέλουν να καταφέρουν οι Thunder; Αυτή είναι η ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσει κυρίως ο Presti και η ιδιοκτησία της ομάδας. Αν μιλάμε για μείωση του μισθολογικού τομέα, θεωρώ πως ναι. Αν μιλάμε για βελτίωση της ομάδας του, ο Presti έχει κάνει τόσες φορές τα πενήντα λεπτά του ευρώ δολάριο τα τελευταία χρόνια που ναι μεν από τη μία πρέπει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πως μπορεί να το επαναλάβει, από την άλλη όλα τα θαύματα κάποια στιγμή σταματάνε να λαμβάνουν χώρα. Θα είναι μία δύσκολη post season για τους Thunder για να δουν την ομάδα τους να βελτιώνεται και να ψηλώνει το ταβάνι της ψηλότερα του δεδομένου.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Μιλάμε για παίκτη που παίρνει πάνω από τις μισές προσπάθειες του μέσα από τα πέντε μέτρα.