Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part IV Chapter 8

Posted on Jan 6 2020 - 9:09pm by The Ball Hog

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Στα decks για σήμερα, ο Johnny Koutsourakis.

The Hardens (πρώην γνωστή ως “The Davises”)

Αν κάποιος είχε στη σύνθεσή του τον Shabazz Napier αυτή την εβδομάδα, σίγουρα δεν το μετάνιωσε καθόλου. Ο αναπληρωματικός point guard των Wolves σκόραρε 22 πόντους και μοίραζε έξι ασίστ κάθε φορά που πάταγε παρκέ αυτή την εβδομάδα, ενώ σούταρε με 60% στα εντός πεδιάς και με 80% στις βολές. Έσταξε κι 11 τριποντάκια, έκανε και 5 κλεψίματα. Με λίγα λόγια, επαναπροσδιόρισε την φράση «άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά».

Μεγάλη εβδομάδα για τον Kelly Oubre Jr, ιδίως στο σκοράρισμα. Ο forward των Suns αποτέλεσε άξιο συνοδοιπόρο του Devin Booker και συνδύασε την εξαιρετική του απόδοση με τρεις νίκες της ομάδας του. 25 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ και 2.5 κλεψίματα είναι ικανοποιητικότατοι αριθμοί, ιδίως όταν συνδυάζονται με ποσοστό άνω του 50% στα εντός πεδιάς και μόλις 1 (ένα) λάθος σε 154 αγωνιστικά λεπτά. Κερασάκι στην τούρτα το ποσοστό τριπόντων, που ήταν το ακραίο 55.2% (16/29).

Μεγάλες στιγμές ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Φυσικά δεν μιλάμε για το βράδυ της πρωτοχρονιάς, αλλά για τη νεκρανάσταση του Lonzo Ball. Χωρίς κανείς να γνωρίζει πως, το μαγικό κουμπί πατήθηκε και ο Lonzo έπαιξε σαν All Star, μετρώντας 24.6 πόντους, 6 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 2 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Σούταρε με 53%, έβαλε 13 τρίποντα και – όσο κι αν φαίνεται απίστευτο – ευστοχούσε μέχρι και σε βολές! Στη Νέα Ορλεάνη δεν ανησυχούν, καθώς γνωρίζουν πως τα συμπτώματα γρήγορα θα υποχωρήσουν.

Οι Pacers την εβδομάδα που μας πέρασε αγωνίστηκαν ουσιαστικά χωρίς τον Malcolm Brogdon. Έτσι, ο Domantas Sabonis σκέφτηκε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μας θυμίσει για λίγο τον Nicola Jokic. Ο Λιθουανός center power forward σούταρε με το εντυπωσιακό 67% στα εντός πεδιάς, σκοράροντας 22 πόντους σε κάθε παιχνίδι της Indiana. Παράλληλα, κατέβαζε 10 ριμπάουντ (τα 4 επιθετικά) και μοίραζε 6 ασίστ. Bonus τα 1.3 κλεψίματα και οι 0.7 τάπες. Τα 7 λάθη που έκανε σε τρεις αγώνες είναι σχετικά λίγα, αν αναλογιστούμε πόση ώρα είχε τη μπάλα στα χέρια του.

Σφηνάκια
  • Οι 19 βολές του Jimmy Buttler απέναντι στην Washington
  • Τα 20 ριμπάουντ του Gorgui Dieng με αντίπαλο τους Nets
  • Οι 15/15 βολές του Devin Booker απέναντι στο Portland
  • Τα 8 μπλοκ του Anthony Davis κόντρα στους Pistons
  • Τα 8 επιθετικά ριμπάουντ του Nerlens Noel με αντίπαλο το Dallas
  • Τα 11/11 σουτ του Mitchell Robinson απέναντι στους Wizards
  • Οι 6 τάπες του Brook Lopez κόντρα στους Wolves και οι 7 στον αμέσως επόμενο αγώνα, με αντίπαλο τους Spurs
The Bennetts

Δύσκολη περίοδος να είσαι ο Dario Saric φίλες και φίλοι. Λίγο η επανεμφάνιση του DeAndre Ayton (κυρίως), λίγο οι καλές εμφανίσεις όλων όσων «μονομαχούν» μαζί του για μια θέση στην 5δα των Suns (Oubre Jr, Bridges, Baynes), λίγο το δικό του ντεφορμάρισμα, έχουν μειώσει στο ελάχιστο τον χρόνο συμμετοχής του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις προηγούμενες τέσσερις αναμετρήσεις να προσφέρει οχτώ (8) ολόκληρους πόντους, πέντε (5) ριμπάουντ, μία (1) ασίστ και μία (1) τάπα. Φυσικά δεν μιλάμε για μέσους όρους, αλλά αθροιστικά. Enough said.

Με το αριστερό μπήκε στη νέα χρονιά ο Bojan Bogdanovic και δεν είναι αριστεροπόδαρος. Μπορεί φαινομενικά να μην παρατηρείται πρόβλημα, καθώς είχε 17 πόντους μέσο όρο αυτή την εβδομάδα, όμως μια λίγο πιο προσεκτική ανάγνωση αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ο Βόσνιος forward σούταρε με μόλις 36.6% εντός πεδιάς, ενώ ευστόχησε σε 3 τρίποντα όλη την εβδομάδα, έχοντας αποκαρδιωτικό ποσοστό (20%). Παράλληλα, είχε ιδιαίτερα αυξημένα λάθη (9), κάτι που σε συνδυασμό με τις ελάχιστες τελικές πάσες του (3) χάλασε και μία ακόμη κατηγορία (a/to). Ωραίοι, λοιπόν, οι 17 πόντοι, αλλά αν δεν συνοδεύονται και από μερικά ακόμη πραγματάκια, κινδυνεύουμε να έχουμε στην ομάδα μας τον Jordan Clarkson.

Χαμηλές πτήσεις για τον Jarrett Allen, ο οποίος γενικότερα δεν είναι ό,τι πιο σταθερό σε απόδοση έχουμε γνωρίσει. Φαίνεται πως το μέτριο φεγγάρι που περνούν οι Nets έχει επηρεάσει και τον ίδιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι 7 πόντοι, τα 5 ριμπάουντ και το 1 μπλοκ που είχε μέσο όρο αυτή την εβδομάδα δεν ανταποκρίνονται στο ταλέντο του. Αναμένουμε να συνέλθει σύντομα.

Περίοδος ντεφορμαρίσματος περνάει ο Al Horford. Παρά την συνολικά καλή χρονιά που διανύει, την εβδομάδα που μας πέρασε δεν κατάφερε να χαρίσει στους ιδιοκτήτες του κάτι περισσότερο από 6 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά παιχνίδι. Αυτό που ίσως προβλημάτισε περισσότερο είναι το αβυσσαλέο 25% στα εντός πεδιάς, που όμως εξηγείται από το γεγονός πως σχεδόν τα μισά του σουτ προέρχονται έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Σφηνάκια
  • Οι 0 ασίστ του Nicola Jokic απέναντι στους Pacers
  • Τα 7 λάθη του Ja Morant κόντρα στους Kings
  • H μία εύστοχη βολή σε πέντε προσπάθειες του Jonathan Isaac κόντρα στην Atlanta
  • Τα 7 λάθη του Andre Drummond απέναντι στην Utah
  • Το 1/11 τρίποντα του Fred Van Vleet με αντίπαλο τους Heat
  • Τα 0 σουτ του Khem Birch στα 25 λεπτά που αγωνίστηκε απέναντι στους Heat, σε μια εμφάνιση α λα Tony Snell
  • Το 1 (ένα) σουτ που πήρε σε 37(!) αγώνα ο PJ Tucker κόντρα στους Sixers
One night stands

Οι φετινοί Wizards είναι η ομάδα στην οποία ο καθένας μπορεί να κάνει το κομμάτι του ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η σημαντικότερη «πηγή» για τα one night stands κάθε εβδομάδας. Αυτό συνέβη και το βράδυ της Δευτέρας, όπου ο Garrison Mathews έκανε το δικό του κομμάτι. Ο 23χρονος rookie φόρτωσε το καλάθι των Heat με 28 πόντους, αποτελώντας απειλή από την περιφέρεια, ενώ ήταν και σχεδόν αλάνθαστος από τη γραμμή των βολών (12/13). Όσο οι Wizards θυμίζουν παιδική χαρά αγωνιστικά και νοσοκομείο εξωαγωνιστικά, τόσο παίκτες σαν τον Mathews θα βρίσκουν τις δικές τους ευκαιρίες κάθε βράδυ.

Στο Toronto φαίνεται πως κάτι κάνουν καλά κι αρχίζουν να εξελίσσονται σε Miami Νο2 με τους παίκτες που εξελίσσουν. Τελευταίος τέτοιος ο Terence Davis, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που του δόθηκε κι έκανε το δικό του one night stand. Ο shooting guard (έστω κι αν έπαιξε small forward) των Raptors είδε παρκέ για 25 λεπτά κόντρα στους Cavaliers και τους φιλοδώρησε με 19 πόντους (7/12 σουτ), ευστοχώντας μάλιστα και σε 4 τρίποντα. Ακόμη, μάζεψε 4 ριμπάουντ και μοίρασε 1 ασίστ, ενώ το διάστημα που αγωνίστηκε η ομάδα του υπερίσχυσε κατά 7 πόντων του Cleveland (+7 στο +/-). Πάντα τέτοια!

Ο Michael Porter Jr έγινε για ένα (τουλάχιστον) βράδυ αυτό που περίμεναν οι Nuggets όταν τον επέλεξαν στο draft του 2018. Ο νεαρός forward ήταν εξαιρετικός απέναντι στην Indiana, κάνοντας career high με 25 πόντους και 11/12 σουτ! Εκτός από το να σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο, είχε επίσης και 5 ριμπάουντ, βοηθώντας την ομάδα του να πάρει μια σημαντική νίκη.

Το βράδυ της Παρασκευής ήταν ονειρώδες για τον Jordan McRae, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο. Ο guard-forward των Wizards σούταρε σαν να μην υπάρχει αύριο κάθε φορά που η μπάλα έφτανε στα χέρια του και – μάλλον – δικαιώθηκε. Πέτυχε 35 πόντους με 4 τρίποντα (12/26 σουτ), έχοντας επίσης 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 τάπα. Γενικότερα όλη η εβδομάδα του McRae ήταν αξιοπρόσεκτη και η Παρασκευή ήταν απλά το αποκορύφωμά της.

Να πανικοβληθώ;!;!;

Ό,τι και να πει κανείς για τον Kyrie Irving είναι λίγο. Ο παίκτης που είναι ευχή και ταυτόχρονα κατάρα να τον έχεις στο ρόστερ σου. Όταν είναι υγιής απογειώνει αυτόματα μια ομάδα. Ανά πάσα στιγμή όμως ξέρεις ότι μπορεί να χάσει ένα μήνα αγώνων για το τίποτα.

Την φετινή σεζόν ξεκίνησε εξαιρετικά, όμως έχει να αγωνιστεί από τις 15 Νοεμβρίου και δεν αναμένεται να το κάνει σύντομα. Στις πρόσφατες δηλώσεις του αποκάλυψε πως δέχεται αγωγή με κορτιζόνη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον ώμο. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει δει αποτελέσματα, με αποτέλεσμα το χέρι του να πονάει όταν το σηκώνει και να μην μπορεί να σουτάρει όπως πρέπει. Αν η θεραπεία του συνεχίσει να μην φέρνει αποτέλεσμα, τότε η άλλη εναλλακτική είναι η επέμβαση (κάτι που δεν έχει αποκλειστεί). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τον άφηνε εκτός για τους επόμενους 3-4 μήνες. Σε φαντασιακό επίπεδο, αυτό σημαίνει game over για φέτος. Με λίγα λόγια, κλάφ’ τα Χαράλαμπε.

Έτσι, ακούγεται όλο και πιο έντονα η ερώτηση: Να πανικοβληθώ;

Ναι, μπορείτε ελεύθερα να τσιρίζετε πέρα δώθε. Με τα τωρινά δεδομένα, τη σεζόν που κάνουν οι Nets, το ιστορικό τραυματισμών του και τον τρόπο που συνηθίζουν να αντιμετωπίζονται πλέον οι μακροχρόνιοι τραυματισμοί, φαίνεται να είναι πιο πιθανό να μην αγωνιστεί και πάλι φέτος, παρά το αντίθετο. Αυτό σας φέρνει αντιμέτωπους/ες με το εξής δίλημμα: να τον «σκοτώσω» τώρα που μπορώ, για να μην αποκτήσει μηδενική αξία σε ενδεχόμενο επέμβασης ή να περιμένω μήπως κι επανέλθει;

Εξαρτάται από την θέση που βρίσκεστε. Αν κι εφόσον έχετε εξασφαλίσει (ή είστε κοντά) την είσοδο στα play offs της λίγκας σας, ίσως έχει νόημα να κάνετε υπομονή. Ενδεχόμενη επιστροφή του μπορεί να δώσει τρελό boostάρισμα στην ομάδα σας και να σας κάνει φαβορί. Αν όμως χρειάζεστε τα στατιστικά απεγνωσμένα, ίσως η παραχώρησή του να ήταν πιο σωστή επιλογή. Αν πάλι πιστεύετε ότι θα επανέλθει κανονικά, τότε μπορείτε να ρισκάρετε και να τον κρατήσετε. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να αποφασίσετε σχετικά γρήγορα πως θα δράσετε, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Μπορεί ελάχιστοι να περίμεναν την φετινή εξέλιξή του, ωστόσο είναι δεδομένο πως ο Hassan Whiteside πραγματοποιεί μια καταπληκτική φαντασιακή χρονιά. Τόσο καταπληκτική, που αποτελεί έναν Top10 παίκτη στις κλασικές, 9ρες λίγκες.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, κι έχοντας μπει στην περίοδο ανταλλαγών, ακούγονται ένα σωρό φήμες από την απέναντι μεριά του Ατλαντικού. Πολλές από αυτές αφορούν και στον Whiteside, με την κυριότερη εξ αυτών να τον θεωρεί πιθανό αντάλλαγμα για την έλευση στο Portland του Kevin Love.  Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να ειπωθεί ότι το συμβόλαιό του, αξίας 27 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι expiring, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό για τις περισσότερες ομάδες του πρωταθλήματος.

Σε ένα ενδεχόμενο ανταλλαγής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε τον Whiteside να διατηρεί τον ρόλο που έχει στο Portland. Ιδιαίτερα αν πάει σε μια ομάδα που δεν είναι ανταγωνιστική φέτος, όπως το Cleveland. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως δίνεται τόπος στα νιάτα, καθώς καμία ομάδα που κάνει tanking δεν έχει λόγο να έχει στη σύνθεσή της που μαζεύει τα ριμπάουντ σαν στραγάλια και μοιράζει παντού τάπες.

Επομένως, με τον κίνδυνο οι μετοχές του να πέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως η «ρευστοποίησή του» να είναι μια καλή επιλογή. Η μεγάλη τωρινή του αξία λογικά θα σας επιτρέψει να πάρετε πίσω εξαιρετικά ανταλλάγματα στις ετήσιες λίγκες. Στις dynasty από την άλλη, έχετε έναν λόγο παραπάνω, καθώς από του χρόνου η αξία του αναμένεται να είναι αισθητά μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση, ο παίχτης μάλλον έχει πιάσει το πικ της αξίας του και φαίνεται δύσκολο να «ανέβει» κι άλλο, ακόμη κι αν παραμείνει στο Oregon.

Thinking Ahead

Όντας σε περίοδο ανταλλαγών, αυτή την εβδομάδα θα καταπιαστούμε με κάποιον λιγότερο νέο και περισσότερο γνωστό απ’ ό,τι συνήθως. Έναν παίκτη που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αλλάξει στρατόπεδο μέχρι τον Φλεβάρη: τον Kyle Kuzma. Αυτόν που το καλοκαίρι οι Lakers δεν τον έδιναν με τίποτα. Πλέον όμως, βλέποντας πως δεν κολλάει ιδιαίτερα στην ομάδα που θέλουν να έχουν, αλλά και την μεγαλύτερη ανάγκη τους για ένα ποιοτικό shooting guard και έναν αναπληρωματικό χειριστή, σκέφτονται την παραχώρησή του. Παράλληλα, ο Kuz είναι μάλλον το πιο ανταλλάξιμο περιουσιακό τους στοιχείο από διάφορες απόψεις.

Ούτως ή άλλως, ο Kuzma είναι ένας παίκτης που φαντασιακά βοηθάει σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι πόντοι, τα τρίποντα, τα ριμπάουντ. Στο καλό ενδεχόμενο δεν χαλάει και τα ποσοστά, κάνοντας λίγα λάθη. Φέτος όμως δεν είναι τόσο καλός όσο άλλες χρονιές. Μια πιθανή ανταλλαγή του θα του προσδώσει σίγουρα αξία, σε όποια ομάδα κι αν τελικά καταλήξει. Strech 4ρια θέλουν όλοι άλλωστε, ειδικά όταν είναι νεαρά. Τη δεδομένη στιγμή η «τιμή» του Kuz είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Τόσο, που σε μερικές λίγκες κυκλοφορεί ακόμη και ελεύθερος. Η απόκτησή του αυτή την εποχή αποτελεί μία κίνηση με πολύ χαμηλά επίπεδα ρίσκου, που σε περίπτωση trade θα αυξήσει κατακόρυφα την αξία του. Αν ψάχνετε για στατιστικά σε αυτές τις κατηγορίες, ενδεχομένως να αξίζει τον κόπο.

Η γωνιά του Blake (πρώην γνωστή ως «γωνιά του Embiid»)

Τυχερός μέσα στην ατυχία του φαίνεται πως ήταν ο Jonathan Isaac με τον τραυματισμό του στο γόνατο. Η εκτίμηση μιλάει για πολύ σοβαρό διάστρεμμα και οστικούς μώλωπες, ωστόσο η μαγνητική έδειξε πως ευτυχώς δεν υπήρξαν δομικές βλάβες. Με λίγα λόγια, Άγιο είχε και γλίτωσε τους χιαστούς. Θα επανεξεταστεί ξανά σε περίπου 2μησι μήνες και βλέπουμε. Στην πράξη ωστόσο, η φετινή φαντασιακή σεζόν για τον Isaac έχει μάλλον τελειώσει.

Ένα διάστρεμμα στον αριστερό αστράγαλο αντιμετωπίζει ο Lauri Markkanen. Παρόλο που δεν είναι κάτι σοβαρό, θεωρείται αμφίβολος για το σημερινό παιχνίδι, ενώ δεν θα είναι έκπληξη αν χάσει και άλλα παιχνίδια αυτή την εβδομάδα. Επομένως η επιλογή του θα πρέπει να γίνει με προσοχή και γνωρίζοντας το ρίσκο.

Ο Larry Nance Jr έχει εδώ και αρκετό καιρό πόνους στο γόνατο και στο Cleveland προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα. Ο παίχτης θα μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων αυτή την εβδομάδα, ενώ αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση μπορεί να χάσει έως και 15 ημέρες αγωνιστικής δράσης.

Ο Kristaps Porzingis πονάει στο δεξί του γόνατο κι έχει χάσει τους 3 τελευταίους αγώνες της ομάδας του. Δεν θα αγωνιστεί σίγουρα στον σημερινό αγώνα, ενώ λογικά θα επανέλθει μέσα στην εβδομάδα. Το θετικό είναι ότι αυτό το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τον τραυματισμό του στους χιαστούς, που ήταν στο αριστερό γόνατο. Καλά είναι τα νέα και για τον Tim Hardaway Jr, που συμμετείχε στις προπονήσεις του Σαβ/κου και είναι πιθανό να επιστρέψει σήμερα ή εντός της εβδομάδας για τους Mavs.

Ένας στυλοβάτης της Γωνιάς του Embiid, ο Blake Griffin, ταλαιπωρείται αφάνταστα από το αριστερό του γόνατο. Τόσο που σκέφτεται να περάσει και πάλι την πόρτα του χειρουργείου για να διορθώσει το πρόβλημα. Όπως καταλαβαίνετε, αν κάτι τέτοιο συμβεί, η φετινή σεζόν ολοκληρώνεται αυτόματα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αγωνιστεί αυτή την εβδομάδα και αναμένουμε νεότερες πληροφορίες.

*Οι γνωστοί 3 και 4 αγώνες για όλους αυτή την εβδομάδα. Ή μάλλον όχι για όλους. Οι Clippers θα αγωνιστούν μόνο δύο φορές.