Δυτικά της Florida μέχρι ανατολικά της Nevada

Posted on May 10 2020 - 4:14am by Aris Tolios

Το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη τηλεφωνική σύσκεψη του κομισάριου Adam Silver και της ΝΒΡΑ, της Ένωσης Παικτών, διάρκειας μιας ώρας. Προ ημερών, το ΝΒΑ είχε επιτρέψει σε πολλές ομάδες να ανοίξουν τις πύλες στα προπονητικά γήπεδα τους σε ασυμπτωματικούς παίκτες, τηρώντας φυσικά αυστηρά μέτρα προστασίας – κάτι που πολλοί αθλητές υποδέχτηκαν με ανακούφιση.

Αυτό σημαίνει πως… «επιστρέφουμε»;

Πηγή: slate.com

Σταχυολογώντας τις δηλώσεις του Silver, όπως αυτές αντλήθηκαν από τους κυριότερους insiders του ΝΒΑ (Adrian Wojnarowski και Ramona Shelburne από ESPN, Shams Charania από Athletic, Chris Haynes από Yahoo!), μάθαμε ότι:

  • Σε συνέχεια της δήλωσης του Bill Gates στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι για να θεωρούμε πως επιστρέφουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να βρεθεί εμβόλιο και αυτό θα γίνει σε διάστημα εννέα μηνών με δύο χρόνων από τώρα, ο Silver ξεκαθάρισε πως μια τέτοια συνθήκη απαγορεύει ματς να διεξαχθούν με θεατές μέχρι τότε – άρα, πρακτικά, το ΝΒΑ μπορεί να ελπίζει να έχει θεατές στα playoffs του 2021, στο πιο αισιόδοξο σενάριο
  • Το 40% των BRI, των εσόδων της λίγκας προέρχεται από τα εισιτήρια.
  • Ελλείψει θεατών, θα προσπαθήσει τουλάχιστον να κρατήσει υψηλό το ψηφιακό ενδιαφέρον των οπαδών (“engaged”)
  • Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν, το ΝΒΑ δεν είναι υποχρεωμένο να αποφασίσει να επανεκκινήσει τη σεζόν τον Μάιο ή Ιούνιο, αλλά προς το παρόν η απόφαση για την έναρξη λογικά θα ληφθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Εν τέλει, επανέλαβε στους παίκτες ότι «το θέμα είναι πόσο ρίσκο είμαστε όλοι μαζί διατεθειμένοι να πάρουμε»
  • Σε περίπτωση, βεβαίως, που επανεκκινήσει η σεζόν, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει, αν κάποιος παίκτης βρεθεί θετικός στον κορονοϊό. Προς το παρόν, το ΝΒΑ φαίνεται να τείνει προς καθημερινά τεστ, τα οποία θα επιτρέπουν, αν βρεθεί κρούσμα, να μην μπει σε καραντίνα όλη η ομάδα, αλλά μόνο ο συγκεκριμένος παίκτης, χωρίς να σταματήσουν οι αγώνες. Ο Silver εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί ο αναγκαίος αριθμός τεστ, χωρίς να τα στερηθούν άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη. Ποιος είναι αυτός; Περί των 15.000…
  • Αν ξεκινήσει η σεζόν, θα προηγηθεί ένα training camp διάρκειας 3-6 εβδομάδων για να ξαναβρούν τη φόρμα τους οι παίκτες
  • Προς το παρόν, η λίγκα προσανατολίζεται να διατηρήσει το format του “best of seven” σε όλους τους γύρους των playoffs και να μην το μικρύνει
  • Η φετινή σεζόν, αν είναι να διατηρήσει το format των playoffs άθικτο, μόνο δύο άλλα πράγματα μπορεί να συμπιέσει: τις ημέρες ανάμεσα στα παιχνίδια και το υπόλοιπο της regular season.
  • Για το πρώτο, η λύση είναι η αποφυγή των ταξιδιών για την εξοικονόμηση χρόνου ξεκούρασης ανάμεσα στα παιχνίδια και η μεταφορά ολόκληρης της αγωνιστικής δράσης σε έναν ή δύο τόπους. Παρότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του Toronto, πρόθεση επί της αρχής είναι να διατηρηθούν οι αγώνες σε αμερικανικό έδαφος και ξεχώρισε, ανάμεσα σε πολλές προσφορές από άλλες πόλεις, τις περιπτώσεις του Las Vegas (για την Δυτική Περιφέρεια) και του Orlando (για την Ανατολική Περιφέρεια).
  • Για το δεύτερο, ο Silver τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθεί ομαλά η κανονική περίοδος, αλλά ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τις ομάδες που βρίσκονται σε τροχιά playoffs. Κοινώς: όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο ο όγδοος σήμερα θα «κλειδώνει» το όγδοο seed στα playoffs
  • Σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα, η σεζόν 2020-21 θα μπορούσε να ξεκινήσει τα Χριστούγεννα του 2020
  • Η απώλεια των εσόδων θα αναγκάσει τους πάντες να προχωρήσουν σε σκληρούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, μπροστά σε μια συλλογική διαπραγμάτευση που αναγκαστικά θα δυσκολέψει. Σε ερώτηση της εκτελεστικής διευθύντριας Michele Roberts, ο Silver απάντησε πως η συλλογική σύμβαση δεν είχε προβλέψει τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης πανδημίας και αποκάλεσε όλο αυτό «την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας».
  • Σε σχετικό αίτημα του Προέδρου Chris Paul, ο Silver συμφώνησε να κάνει έκκληση στους ιδιοκτήτες των ομάδων να σταματήσουν να πιέζουν παίκτες να επιστρέψουν στις προπονήσεις. Εξάλλου, για λόγους ισοτιμίας ανάμεσα στις ομάδες, και ο ίδιος δεν δέχτηκε τον «επαναπατρισμό» παικτών στις έδρες των ομάδων τους μέσω «πριβέ» πτήσεων – κάτι, ωστόσο, που θα επαναξεταστεί αν η σεζόν ξεκινήσει πάλι, με τη σύμφωνη γνώμη των παικτών.
  • Τέλος, ο Silver είπε πως και οι 30 ιδιοκτήτες θέλουν να επιστρέψουν οι ομάδες στην αγωνιστική δράση, παρότι ο ίδιος δέχτηκε προτάσεις πως θα βραχυπρόθεσμα μπορεί να ήταν προς το συμφέρον ορισμένων ομάδων να μη συμβεί αυτό

Τα ρεπορτάζ επίσης αναφέρουν ότι οι παίκτες εκτίμησαν την απλότητα και ευγένεια των απαντήσεων του Silver, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι επίσημες κρατικές τοποθετήσεις δημιουργούν περισσότερο σύγχυση, καθώς και τα συλλυπητήρια του προς τον Karl-Anthony Towns για την απώλεια της μαμάς του Jacqueline.

Πρωτοπορία

Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ότι δεν θα μιλήσουμε με όρους «προοδευτικού» ή «συντηρητικού» – δεν χρειάζεται να δίνουμε πολιτικές ερμηνείες στον τρόπο που κάνει μια πετυχημένη λίγκα μπίζνες. Η στρατηγική προσαρμογή σε τάσεις και υποκουλτούρες στο υπόστρωμα της κοινωνίας και η ενσωμάτωση τους μπορεί να παράγει και ιδέες, όμως πρώτα και κύρια, διευρύνει την απεύθυνση στο αγοραστικό κοινό. Τίποτα κακό με αυτό, είναι αυτό που είναι.

Υπό αυτή την έννοια, το ΝΒΑ θέτει νέα στάνταρ. Δεν είναι ότι έγινε η πρώτη λίγκα που αποφάσισε lockdown λόγω κορονοϊού στις 11 Μαρτίου (εξάλλου, αυτό έγινε με διαφορά ωρών) ή ότι ήταν σε εγρήγορση να κάνει τεστ ήδη κάποιες μέρες πριν, αλλά είδαμε για πρώτη φορά, ο ίδιος ο κομισάριος να έχει τη μέριμνα να ενημερώσει τους παίκτες σε επίσημη επικοινωνία. Αξίζει να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για αθλητές σε μια εποχή που είναι ισχυροποιημένο το player empowerment (άρα, οι παίκτες έχουν την απαίτηση να είναι ενημερωμένοι) και ταυτόχρονα, η τακτική ενημέρωση από τα χείλη του πλέον αρμόδιου, του Προέδρου των ΗΠΑ, είναι ένας βιασμός της λογικής, μια καθημερινή random κλήρωση κάποιου «κουφού», ασυνάρτητου, αντι-επιστημονικού μυθεύματος. Δεν ξέρουμε τι ρόλο θα παίξει ο Silver πράγματι στην συμβουλευτική επιτροπή για τον αθλητισμό που συνέστησε ο Trump, όμως, η θετική στάση του κομισάριου στο να κρατήσει επίσημα ενήμερους τους παίκτες δημιουργεί πολύ καλό κλίμα για το επόμενο «ακανθώδες» ζήτημα.

Θάνατος με μαχαίρι ή δηλητήριο;

Ο Silver ήταν σαφέστατος: θα υπάρξει συμφωνία για αναδιάρθρωση του μισθολογικού κόστους, με σίγουρη τη μείωση του salary cap. O John Hollinger προσδιορίζει αυτή τη μείωση ως και κατά οκτώ εκατομμύρια – δηλαδή αντί να πάει από τα 108 στα 1161)115 βασικά, μετά την ζημιά σε συνέχεια του tweet του Morey, θα πέσει κατά ένα εκατομμύριο. Με δεδομένο ότι τα έσοδα μοιράζονται ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και παίκτες «στις χαρές και στις λύπες» και αυτή τη στιγμή η ζημιά ξεκινάει από το 40%, το ζήτημα είναι πόσο.

Σε πρώτη φάση, και οι ίδιοι οι παίκτες δεν βάζουν αντιστάσεις επί της αρχής και έχουν ήδη συμφωνήσει σε 25% μείωση στους μισθούς τους, αρχής γενομένης από τις 15 Μαΐου. Οι ενστάσεις που θέτουν δεν αφορούν στο να διακοπεί η σεζόν, αλλά στο να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος τους από ιδιοκτήτες που πιέζουν για “back to business” ή να νιώθουν φυλακισμένοι σε ένα ξενοδοχείο, μακριά από τις οικογένειες τους, για παρατεταμένο διάστημα. Δεν έχουν εντελώς άδικο, όταν βλέπουν ιδιοκτήτες σαν τον Tilman Fertitta.

Το ζήτημα είναι αν αυτό το 25% (ή όποιο θα είναι, αν συνεχίζει να είναι «παγωμένο» το πρωτάθλημα) θα χρησιμοποιηθεί για “cap smoothing” ή αν θα ενταχθεί σε καθεστώς «ανωτέρας βίας». Η πρώτη περίπτωση θα επαναφέρει από την ανάποδη το ζήτημα που προέκυψε στην προηγούμενη συλλογική σύμβαση του 2011: τότε οι παίκτες ζήτησαν βιαστικά τα χρήματα από την επερχόμενη τηλεοπτική συμφωνία του ’14 να καταβληθούν άμεσα και όχι να ισοκατανεμηθούν τα επόμενα χρόνια, κάτι που οδήγησε στην εκτόξευση του salary cap (“cap spike”) το 2016. Αντίστροφα, τώρα μπορεί αυτό το 25% που θα εξοικονομηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί το salary cap ήπια στα επόμενα χρόνια και όχι απότομα. Η δεύτερη περίπτωση είναι να ενεργοποιηθεί η διάταξη περί «ανωτέρα βία» (“Force Majeure”), που προβλέπεται στην τελευταία CBA και να επέλθει δραστική και ανεπίστρεπτη περικοπή 22-27% στο μισθολογικό κόστος.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή δεν είναι δεδομένο πόση θα είναι η μείωση στα BRI και άρα, πόσα χρήματα θα χρειαστεί να θυσιάσουν (και) οι παίκτες και πως αυτά θα χρησιμοποιηθούν στρατηγικά, είναι δεδομένο ότι όποια πρόταση έρθει, θα συνοδευτεί με κλυδωνισμούς – είτε στο εσωτερικό της Ένωσης Παικτών είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ιδιοκτήτες είναι δεδομένο ότι θα κινηθούν ιδιαίτερα επιθετικά σε πρώτη φάση – όπως δηλαδή και το καλοκαίρι του ’98 και του ’11 – με τη γνωστή γραμμή «παιδιά δεν βγαίνουμε».

Για να μην το ξεχάσουμε – όλα τα παραπάνω ισχύουν στο βαθμό που τα αναμενόμενα ποσοστά ζημιάς που παρουσιάζει ο Silver είναι αληθή και όχι σαν αυτά που παρουσίαζε ο Stern το 2011 και «δούλεψε» την Ένωση Παικτών. Κάπως στρογγυλεμένα προς τα πάνω τα παρουσιάζει, αλλά, όπως φαίνεται, όχι μακριά από την αλήθεια.

Εδώ θα κριθεί η δεξιοτεχνία του Silver – όχι μόνο στο να πείσει κάποια πλευρά (δηλαδή, των παικτών) να συναινέσουν τελικά, όσο και στο να αμβλύνει τη χασούρα και τη μισθολογική μείωση αυτή, βρίσκοντας αλλού χρήματα για τη λίγκα.

The Amazing Mr. Silver

Το ΝΒΑ είναι στην ευχάριστη θέση να είναι η αμερικάνικη λίγκα με τη μεγαλύτερη εξαγωγική δυναμική στον υπόλοιπο κόσμο, με τις λιγότερες ζωντανές μεταδόσεις στην συμβατική τηλεόραση και με σχετική οικονομική «ανεξαρτησία» από τα εισιτήρια2)Το NHL είναι στη χειρότερη θέση αυτή τη στιγμή, αφού με ένα format ουσιαστικά πανομοιότυπο με του ΝΒΑ (82 αγώνες κανονική περίοδος, τέσσερις γύροι playoffs “best of seven” και σεζόν που ξεκινάει αρχές Οκτωβρίου και τελειώνει αρχές Ιουνίου) αντλεί 37% των εσόδων του από τα εισιτήρια και συνολικά 75% από εισιτήρια και κατανάλωση στο γήπεδο τις ημέρες των αγώνων. Αντίστροφη είναι η κατάσταση στο NFL, που είναι πάμπλουτο χάρη στα φαραωνικά τηλεοπτικά συμβόλαια και όχι χάρη στα εισιτήρια που αποτελούν μόλις το 16% των εσόδων., με περίπου το 22,09% να θεωρείται τα τελευταία χρόνια «έσοδα από εισιτήρια». Νot great, not terrible.

Φυσικά, ο Silver το 40% το προσδιορίζει λογικά ως “gameday revenue”, όχι μόνο ως “ticket revenue”, άρα αυτομάτως, προετοιμάζει τους παίκτες για σημαντική απώλεια εσόδων της λίγκας. Βεβαίως, ίσως πολύ ψωμί κρύβεται στην επόμενη σκέψη του, δηλαδή πως θα κρατήσει πιο “engaged” τους φίλους του ΝΒΑ που δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο – πως θα τους δημιουργήσει υποκατάστατα, με άλλα λόγια, ώστε και να διατηρήσει το πρεστίζ που προσδίδει στο ΝΒΑ η πλατιά οπαδική του βάση, αλλά και να δημιουργήσει ή να ενισχύσει άλλων ειδών κατανάλωση.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να ανοίξουμε για λίγο, όχι διεξοδικά, την συζήτηση για το πως αντλεί οπαδικό ενδιαφέρον το ΝΒΑ, ιδιαίτερα σε σύνδεση με τους πολύ κακούς από άποψη τηλεθέασης τελικούς του 2019 και το αντίστοιχα κακό τηλεοπτικά ξεκίνημα της κανονικής περιόδου – κάπου ανάμεσα στο 7-17% μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος ο Silver πέρυσι έβγαινε και δήλωνε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για την τηλεθέαση, αφού όλοι οι άλλοι δείκτες είναι ανεβασμένοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά την περσινή χρονιά, το ΝΒΑ έκανε ρεκόρ στις πωλήσεις του NBA Store για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με 10% αύξηση από την προηγούμενη, στις συνδρομές  του NBA League Pass παγκοσμίως με 21% αύξηση από την προηγούμενη, στις ενέργειες (αύξηση 14%) και στις προβολές βίντεο στα social media (αύξηση 5%), στα sold-out με 760, ενώ έπιασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά προσέλευση ρεκόρ με πάνω από 95%.

Εντάξει, πλέον τη ζημιά στα “gameday” έσοδα μέχρι το 2021 και στα τηλεοπτικά μέχρι τώρα, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να την αναπληρώσει. Αξίζει όμως να κρατήσουμε ότι το NBA έχει επιλογές, έχει διεξόδους διαφυγής, έχει εναλλακτικές επιλογές για την προβολή του προϊόντος του, έχει διαπραγματευτική δύναμη – αρκεί να γίνονται αγώνες.

Από το 2009, όταν ανέβηκε ο επίσημος λογαριασμός του ΝΒΑ στο twitter, έχει δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες twitter κοινότητες στον κόσμο, η οποία σε όλη την έκταση της φτάνει πάνω από 437 εκατομμύρια followers, ενώ, μετρώντας likes και follows σε όλα τα social media, αυτό το νούμερο φτάνει στο 1,6 δις χρήστες. Αντίστοιχα, στο reddit το r/nba group ήταν ξανά η δημοφιλέστερη αθλητική κοινότητα για το 2019, παρά την πολύ μικρή πτώση σε αλληλεπίδραση χρηστών που συνεχίζει να παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα, έχει το νεαρότερο ηλικιακό μέσο όρο στους τηλεθεατές των μεγάλων λιγκών και εδώ έρχεται το πιο σημαντικό: η ηλικιακή ομάδα 18-34, μια γενιά που το ΝΒΑ κάνει θραύση, έχει ακυρώσει κατά 49% τις συνδρομές στην καλωδιακή τηλεόραση τα τελευταία τέσσερα χρόνια ή δεν είχε ποτέ, κάνοντας στροφή προς “on demand” υπηρεσίες (βλ. Netflix, Hulu, Amazon, YouTube), η οποία κιόλας ενισχύθηκε εν μέσω καραντίνας.

Επομένως, το ΝΒΑ ετοιμαζόταν να μεταβεί σε μια νέα εποχή, εκμεταλλευόμενο αφ’ ενός, την τρομακτική δυναμική του σε ψηφιακές πλατφόρμες πέραν της τηλεόρασης και αφ’ ετέρου, της ηγεμονικής απεύθυνσης του στις νεαρές ηλικίες – σε πεδία δηλαδή που η παραδοσιακή αντίληψη του “engagement” (προσέλευση, τηλεθέαση, κτλ.) δεν αρκεί ώστε αυτό να μετρηθεί. Ουσιαστικά, ο Silver ήταν ο μόνος επικεφαλής επαγγελματικού πρωταθλήματος που έβλεπε την τηλεόραση και τις περιορισμένες δυνατότητες της ως εμπόδιο για την περαιτέρω μεγιστοποίηση του οπαδισμού στη λίγκα του. Με αυτή την έννοια, το έτος 2023, όταν θα τελείωνε η τωρινή τηλεοπτική συμφωνία και θα ξανάμπαινε σε διαπραγματεύσεις για την νέα που θα ισχύσει από το 2025, ο κομισάριος θα προσπερνούσε τις συμβατικές μεθόδους μέτρησης της οπαδικής εμπλοκής και θα επιδίωκε πολύ επωφελείς όρους, που, πέραν του οικονομικού σκέλους, θα επέτρεπαν την παράλληλη αξιοποίηση των υπόλοιπων πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την live αναπαραγωγή περιεχομένου σε αυτές και την οριζόντια αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Διότι πολύ απλά σε αυτή τη θέση θα χρειαστεί ίσως εν τέλει να βρεθεί, τρία χρόνια νωρίτερα από ότι θα ήθελε, λόγω κορονοϊού ο Adam Silver: εκεί που θα πρέπει να θερίσει, ίσως πρόωρα, τους καρπούς που έσπερνε τόσα χρόνια, μέχρι και πολύ πρόσφατα.

Πριν από μερικές μέρες, εν μέσω πανδημίας, το ΝΒΑ ήρθε σε πολυετή συμφωνία με την Microsoft για την μεταφορά των περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών της πάνω στη δομή του cloud service της, του Azure. Επιπλέον, η μεταφορά αυτή θα συνοδευτεί και από διασύνδεση αυτών, δημιουργώντας telecasts κατά τη διάρκεια μεταδόσεων, συστήματος πόντων επιβράβευσης/έκπτωσης στο NBA Store για την χρήση social media κατά τη διάρκεια αγώνων κτλ.

Νωρίτερα στη χρονιά, αντίστοιχα, το ΝΒΑ επέκτεινε την συνεργασία του με την Turner Sports (δηλαδή την μητρική ΑΤ&Τ), ώστε το #NBATwitter να μεταδίδει με stream το β’ ημίχρονο στα 67 παιχνίδια που έχει εξασφαλίσει το ΤΝΤ που ανήκει στον όμιλο, ενώ παράλληλα θα τρέχουν στην πλατφόρμα ζωντανά Q&As, polls, υλικό pregame και behind-the-scenes, κτλ.

Πυρετός του χρυσού

Κάπου, μέσα σε όλα αυτά, μπαίνει και η πρόταση για τη διεξαγωγή των αγώνων στο Orlando και στο Las Vegas. Δύο πόλεις, χωρίς καμία ιδιαίτερη ιστορική, διοικητική ή πολιτική παράδοση. Σχετικά μικρές πόλεις, κάτω από την πρώτη εικοσάδα σε πληθυσμό, που δεν είναι ούτε γεωγραφικά κομβικές, αφού βρίσκονται στα νότια άκρα της χώρας (νοτιοδυτικά το Las Vegas, νοτιοανατολικά το Orlando), πολύ μακριά από τις Μεγάλες Λίμνες και τα τα Βραχώδη Όρη, τις βιομηχανικές και αγροτικές περιοχές του Midwest, τον Καναδά και των μεγάλων οικονομικών κέντρων στην βόρεια ακτή του Ατλαντικού. Αντιθέτως, πολύ κοντά στις πυκνότερες πύλες εισόδου της χώρας: τα χερσαία σύνορα με το Μεξικό και τα λιμάνια και μαρίνες της Florida.

Δεν θα μπορούσε να είναι η Νέα Υόρκη και οι πολιτείες γύρω από αυτή, διότι αφ’ ενός, η οικονομία αυτή τη στιγμή δεν έχει περιθώρια ειδικότερης ανάπτυξης και αφ’ ετέρου, διότι είναι μακράν οι πιο χτυπημένες περιοχές στον κόσμο από την κρίση του κορονοϊού. Αντίστοιχα, δεν θα μπορούσε να είναι η επίσης μεγάλη California, παρότι αναλογικά δεν έχει πληγεί τόσο από τον κορονοϊό.

Προφανώς, δεν θα μπορούσε το ΝΒΑ να απλωθεί γεωγραφικά και πολύ περισσότερο από 1-2 τοποθεσίες. Πέραν του χρονοδιαγράμματος της υπόλοιπης και της επόμενης σεζόν, που θα είναι εκ των πραγμάτων, πιεστικό, όλες οι λίγκες έχουν να λάβουν υπόψη και την ομοσπονδιακή διοίκηση των ΗΠΑ. Αντί να κεντρικοποιηθεί η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, η χώρα είχε την ατυχία στην πανδημία, όχι μόνο να έχει τον Donald Trump στο τιμόνι, αλλά και πραγματική εξουσία σε κυβερνήτες χειρότερους κι από αυτόν: καθώς οι θάνατοι κάλπαζαν, σε ορισμένες Πολιτείες δεν θεσμοθετήθηκαν ποτέ μέτρα προστασίας, λες και ιός σταματούσε στα πολιτειακά σύνορα. Αυτό σημαίνει πως, πέραν της γενικότερης διασποράς του ιού που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δοκιμάζει την ανθεκτικότητα μιας περιοχής και να ενεργοποιεί ξανά τα μέτρα, πως θα παιχτεί μπάσκετ στην Oklahoma ή στη Utah όταν δεν υλοποιήθηκε ποτέ ούτε καν το social distancing;

Το ΝΒΑ θα χρειαζόταν τοποθεσίες με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα που κατασκευάστηκαν ιστορικά σχεδόν με προκάτ υλικά για να φιλοξενήσουν δραστηριότητες με τρομακτική προστιθέμενη αξία και θηριώδη ακίνητα με άπειρες δυνατότητες που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «αργούντα» ή «σχολάζοντα». Τι άλλο ιδανικότερο από τα δύο μεγαλύτερα θεματικά πάρκα στη χώρα;

H Nevada και η Florida είναι σε ποσοστό κρουσμάτων κορονοϊού πολύ πιο κάτω από τον εθνικό μέσο όρο3)0,4% αυτός, λιγότερο από 0,2% σε αυτές, σύμφωνα με στοιχεία από το Worldometer, ενώ, παρότι η τελευταία είναι πολυπληθής πολιτεία, η κομητεία Orange County όπου βρίσκεται το Orlando είναι μόλις η πέμπτη σε πληθυσμό – συνολικά ο πληθυσμός των δύο πόλεων μετράται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μόλις.

Φυσικά, δεν είναι αυτό το πρωτεύον, αν και θα αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα στις ανησυχίες των παικτών για τη δημόσια υγεία. Βέβαια, αξίζει να τονίσουμε πως η Nevada ήταν «σαν έτοιμη από καιρό». Την ώρα που για παράδειγμα η Μασαχουσέτη είχε απαγορεύσει συναθροίσεις άνω των 25 ατόμων ή συγκροτούσε εύλογα ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης του ιού με άλλες βορειοανατολικές Πολιτείες (Νέα Υόρκη, Connecticut, Delaware, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island), η Florida είχε επιτρέψει τις αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς οπαδούς και χωρίς συμπληρωματικές δραστηριότητες στο γήπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο είναι οι άμεσες δυνατότητες κεφαλαιοποίησης που ανοίγουν οι δύο αυτές επιλογές (βοηθάει φυσικά και ότι είναι σε δύο Πολιτείες – «φορολογικές οάσεις») και θα απαλύνουν το σοκ της κρίσης. Επιπλέον, χωρίς να φτιάξουμε θεωρίες συνωμοσίας ή οτιδήποτε σχετικό, ας κρατήσουμε στο νου πως ενώνονται ορισμένες τελείες.

  • Η Disneyworld που εδρεύει στο Orlando είναι ο μεγαλύτερος εργασιακός χώρος στον πλανήτη, με συγκεντρωμένους περίπου 75.000 εργαζόμενους υπό κανονικές συνθήκες και το προσωπικό να έχει περιοριστεί πλέον σε ορισμένες εκατοντάδες. Οι προφανείς κίνδυνοι για τη μετάδοση του ιού οδήγησαν σε προσωρινό κλείσιμο του χώρου περίπου πριν δύο μήνες, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες εσόδων για την εταιρεία. Όταν ο «καημένος» κολοσσός που ονομάζεται Walt Disney Company μοιράζεται τις μεταδόσεις του ΝΒΑ (και την επιπλέον ζημιά στα διαφημιστικά έσοδα αυτό τον καιρό), μέσω των θυγατρικών δικτύων ABC και ESPN, με την AT&T (TNT και NBA TV), δεν είναι λογικό να θέλει να μειώσει κάπως τις απώλειες; Και η αλήθεια είναι πως η παροχή χώρου, τεχνικών δυνατοτήτων μετάδοσης και των γηπέδων των Magic κάνουν την πρόταση της Disney, αν μη τι άλλο, πλήρη.
  • H χωρητικότητας 18.000 θεατών T-Mobile Arena στο Las Vegas, που πιθανόν να φιλοξενήσει αγώνες, αποτελεί κοινοπραξία ανάμεσα σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αναψυχής παγκοσμίως, την MGM, που έχει ήδη προσφέρει τα ξενοδοχεία της για να φιλοξενήσει τις ομάδες του ΝΒΑ, όπως και  την Anschutz Entertainment Group. Anschutz Entertainment Group όπως Philip Anschutz. Philip Anschutz όπως ο δεύτερος πλουσιότερος παράγοντας στο ΝΒΑ, με ένα τρίτο των μετοχών των Lakers και ο ιδιοκτήτης του Staples Center.
  • Ο Tilman Fertitta των Rockets δραστηριοποιείται πολύ έντονα στο Las Vegas μέσω της αλυσίδας εστιατορίων Landry’s και των καζίνο Golden Nugget.
  • O Micky Arison των Heat είναι ιδιοκτήτης της Carnival, της μεγαλύτερης εταιρείας κρουαζιερόπλοιων με έδρα το Miami της Florida.

Παρότι σε αυτό το σενάριο, οι αγώνες θα είναι χωρίς θεατές, είναι δεδομένο πως το τουριστικό ενδιαφέρον στις συγκεκριμένες περιοχές που εξαρτώνται από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες τουρισμού και εστίασης και έχουν πληγεί, θα αυξηθεί κατακόρυφα – ακόμα και από τους ίδιους τους αθλητές, που, τι στο καλό, μια ζαριά θα την ρίξουν στα καζίνο του Las Vegas. Σε κάθε περίπτωση, σκεφτείτε για τους επισκέπτες μια εμπειρία Ολυμπιακών Αγώνων σε πολύ μικρότερη κλίμακα, αλλά απλωμένη σε διάστημα 2-3 μηνών. Επιπλέον, όταν ο ίδιος ο Silver μιλάει για οριζόντια διασύνδεση καταναλωτικών εμπειριών μέσω χρήσης διάφορων πλατφορμών συμπληρωματικών προς την τηλεοπτική μετάδοση, δεν εννοεί μόνο τα βιντεάκια στο YouTube, τα threads στο Reddit, τα trends στο Twitter ή τα live updates στο ΝΒΑ2Κ. Εννοεί και το fantasy και τα eSports και κακά τα ψέματα, υπονοεί και τον τζόγο, που μέσω πλατφορμών όπως τα FanDuel και DraftKings φέρνουν τα παραπάνω απίστευτα κοντά.

Until further notice

Αν όντως ισχύει ότι οι ιδιοκτήτες έχουν κοινό μέτωπο, τότε δεν είναι τυχαία η στιγμή που τηλεφώνησε ο Silver στην NBPA. Είναι η στιγμή που υπάρχουν σε αδρές γραμμές κοινά συμφωνημένοι όροι στο Board of Governors και αυτοί τίθενται πλέον στους παίκτες. Δεν ήταν φυσικά καθόλου αυτονόητο.

Αρχικά, ήταν ο Joe Tsai που είχε πει ότι οι Bucks και Lakers κόπτονταν να ξεκινήσει η σεζόν και όχι προφανώς «η 28η ομάδα» – κάτι που φυσικά οι μόνιμα χαλαροί Warriors το αρνήθηκαν.

Επίσης, δεν είναι απλή η προσαρμογή σε «ειδικές συνθήκες». Υπάρχουν οι ομάδες που, ακόμα και τώρα, δεν θα επιστρέψουν τους παίκτες τους για προπονήσεις και υπάρχουν ομάδες που δυσκολεύονται ακόμα και να κάνουν τηλεδιάσκεψη ενδιάμεσα.

Και από τη στιγμή που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως αν δεν επανέλθει ένας βαθμός οικονομικής σταθερότητας, θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε κρίση ρευστότητας, υπάρχουν ιδιοκτήτες που μπορεί ακόμα και να ρευστοποιήσουν μερίδια των ομάδων τους (όπως ο Fertitta – όχι, σταματήστε, μην κλαίτε) ή να πιεστούν να δώσουν assets για να μην περάσουν το – χαμηλότερο πλέον – κατώφλι του luxury tax (ο μόνιμος φόβος των Thunder συναντά την μόνιμη κομπορρημοσύνη των Knicks).

Όπως είπε και ο Adam Silver στο τηλεφώνημα του, ανεξαρτήτως τι εννοούσε:

Hard choices are coming. No one will agree on everything. There are some difficult days of collective bargaining coming with grim financial realities.

The following two tabs change content below.

Aris Tolios

Αναγνώστης του The Ball Hog, βρέθηκε σε αυτό επειδή είχε μπάρμπα στην Κορώνη, για να προσθέσει το τελευταίο λιθαράκι γραφικότητας. Έχει αγαπήσει με τη σειρά τους Suns, τους Sonics, τους Knicks, τους Clippers, τους Mavericks, τους Warriors και τους Hornets, αλλά πιο πολύ θα παραμένει ταγμένος στη Δύση (και ειδικά στην Pacific). Φτερνίζεται λέξεις σε χιλιάδες και νιώθει περήφανος που σε κάθε κείμενο, η πλατφόρμα του επισημαίνει πως οι προτάσεις του παραείναι μεγάλες. Έχει σταματήσει να ανησυχεί και έχει μάθει να αγαπά τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό και ζει για να περνάει καλά, διαβάζοντας μεγάλα κείμενα. Γράφει για τον εαυτό του στο τρίτο ενικό.

References
1 115 βασικά, μετά την ζημιά σε συνέχεια του tweet του Morey
2 Το NHL είναι στη χειρότερη θέση αυτή τη στιγμή, αφού με ένα format ουσιαστικά πανομοιότυπο με του ΝΒΑ (82 αγώνες κανονική περίοδος, τέσσερις γύροι playoffs “best of seven” και σεζόν που ξεκινάει αρχές Οκτωβρίου και τελειώνει αρχές Ιουνίου) αντλεί 37% των εσόδων του από τα εισιτήρια και συνολικά 75% από εισιτήρια και κατανάλωση στο γήπεδο τις ημέρες των αγώνων. Αντίστροφη είναι η κατάσταση στο NFL, που είναι πάμπλουτο χάρη στα φαραωνικά τηλεοπτικά συμβόλαια και όχι χάρη στα εισιτήρια που αποτελούν μόλις το 16% των εσόδων.
3 0,4% αυτός, λιγότερο από 0,2% σε αυτές, σύμφωνα με στοιχεία από το Worldometer