NBA Bubble Multiverse: The Bubble Handbook Roundtable

Posted on Jul 28 2020 - 6:43pm by The Ball Hog

Εκατόν δεκατρείς (113) σελίδες γεμάτοι κανόνες και αναλυτικά παραδείγματα για να μπορεί να κατανοήσει και να θυμάται μέχρι κι ο τελευταίος παίχτης του NBA. Τόσο μεγάλο και επεξηγηματικό είναι το NBA Bubble Handbook. Περιέχει από τα βασικά: αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται χωρίς μάσκα (6ft = 182 εκ.), πρωτόκολλα εισόδου στα γήπεδα και στα γυμναστήρια, μέχρι πιο συγκεκριμένες οδηγίες: απαγόρευση να παίζεται το πινγκ-πονγκ διπλό (2vs2), αποφυγή όλων των high-five, fist bumps και φυσικά απαγόρευση των παιχτών να γλύφουν τα δάχτυλά τους στις προπονήσεις…

Μέσα στη λίστα των ατελείωτων πληροφοριών, υπάρχει φυσικά η παρουσία της περίφημης snitch line, δηλαδή της τηλεφωνικής γραμμής του χαφιέ. Κάθε παίχτης μπορεί να τηλεφωνήσει ανώνυμα και να καρφώσει κάποιον που είδε πως δεν φόραγε μάσκα. Την πρώτη εβδομάδα της γραμμής, δεν έγινε κανένα τηλεφώνημα. Στη συνέχεια όμως, όταν οι παίχτες άρχισαν να νιώθουν πιο άνετα, είπαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Έκτοτε τα τηλεφωνήματα είναι αρκετά και αρκετοί παίχτες έχουν δεχτεί “επίπληξη” χωρίς περαιτέρω ποινή.

Μεταξύ άλλων, σε αυτή την άκρως παράξενη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν οι παίχτες και λίγο-πολύ ο υπόλοιπος πλανήτης, είχαμε φυσικά και τις μαντραπήδες του Richaun Holmes που σαν φαντάρος βγήκε από το συρματόπλεγμα για να πάρει φαγητό από τον ντελιβερά και του Bruno Caboclo (για τον όποιο δεν μαθεύτηκαν λεπτομέρειες). Και οι δύο μπήκαν φυσικά μπήκαν σε καραντίνα στο δωμάτιό τους.

Σήμερα στο Ball Hog, αναλαμβάνουμε το δύσκολο έργο να απαντήσουμε σε κάποια μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν τα μυαλά όλων των fans, για την ζωή στη Φούσκα και τα παρελκόμενά της.

1. Σοφά, ένας user στο reddit έθεσε το παρακάτω ερώτημα: Τι λένε οι κανόνες σε περίπτωση που πχ. τα αδέρφια Lopez, λίγο πριν τον τελικό με τους Lakers, μπουν κρυφά στο δωμάτιο του LeBron, τον σηκώσουν στις πλάτες τους και τον πετάξουν πέρα από την γραμμή του bubble. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα πρέπει να μπει σε 10+ μέρες καραντίνας; Υπάρχει ποινή για τους Lopez εφόσον δεν πέρασαν την γραμμή; Ποια άλλη ομάδα θα μπορούσε να προβεί σε τέτοιο πανούργο σχέδιο και ποιοι παίχτες θα το υλοποιούσαν;

Σταύρος Μαρίνος: Ένα θέμα “λερναία ύδρα”, που για κάθε απάντηση, δημιουργούνται περισσότερα ερωτήματα. Καταρχάς, υπάρχει ένα βασικό λάθος στην υπόθεση. Τα αδέρφια Lopez δεν είναι αρκετά για να περιλάβουν τον LeBron. Ακόμα και σε περίπτωση που τον περιμένουν έξω από την τουαλέτα μετά από πρωινό ξύπνημα όταν θα είναι αγουροξυπνημένος, θα ήταν αδύνατο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα χρειαστεί σίγουρα και τρίτος παίχτης, κατά προτίμηση κάποιο guard “τούμπανο”, για να έχει την δύναμη και μια σχετική ευελιξία να μανατζάρει τον LeBron που θα προσπαθεί να ξεφύγει μανιασμένα σαν αιχμάλωτο λιοντάρι. Αυτός θα είναι κι ο παίχτης που θα πρέπει να του δέσει τα χέρια όσο οι Lopez τον ακινητοποιούν, όσο ο LeBron πλένει τα δόντια του. Από το ρόστερ των Bucks θα διάλεγα τον Eric Bledsoe με ευκολία ή τον Ersan Ilyasova που μου φαίνεται χαρακτήρας που εύκολα θα “ψηνόταν” για κάτι τέτοιο.

Εναλλακτικά, μια ιδέα που θα δημιουργούσε περισσότερη ίντριγκα, θα ήταν να καλέσουν οι Bucks στο κόλπο, τον Patrick Beverley. Σαφώς τα πράγματα θα ήταν πιο βατά για να διαχειριστούν τον LeBron, αλλά θα ήταν δύσκολο να βρουν το κατάλληλο λάδωμα για να τον προσελκύσουν στο σχέδιο.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρω, ότι το παραπάνω εγχείρημα δεν αποκλείεται να έχει ήδη σχεδιαστεί από τους ίδιους τους Lakers. Φήμες ακούγονται πως ο λόγος που υπέγραψαν τον J.R. Smith και τον Dion Waiters, είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να αποβληθούν οι δύο πλέον περιττοί παίχτες της λίγκας, μετά το πέταγμα του Αντετοκούνμπο έξω από τη Φούσκα.

Άρης Τόλιος: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσει κανείς το “Bubble Handbook”, όμως δυστυχώς, είναι όλα ένα μεγάλο “what if”. Εξηγούμαι.

Στο bubble δεν θα βρίσκεται πρώτα και κύρια, ο Michael Jordan και οι Hornets. Βάσει του handbook, απαγορεύεται να παίζει κάποιος πόκερ στο bubble με ακάλυπτο το στόμα. Φανταστείτε λοιπόν τον καημένο υπάλληλο που θα έχει πάρει την καταγγελία (πιθανότατα από τους ίδιους τους παίκτες των Hornets, αφότου ο ιδιοκτήτης της ομάδας θα τους έχει ζαλίσει τα @@@@@@ με το «ανταγωνιστικό πνεύμα» του) και θα πλησιάσει τον MJ για να του πει «συγγνώμη κύριε Jordan, πρέπει να αφήσετε και λίγο κάτω την πουράκλα σας όταν παίζετε, γιατί πρέπει να έχετε μάσκα στο στόμα».

Έπειτα, δεν θα είναι οι Bobcats των mid-00s. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απαγόρευση των παικτών να κάνουν ντουζάκι μετά το τέλος του αγώνα μέχρι να φτάσουν στο ξενοδοχείο. Θα μας λείψει λοιπόν ο Adam Morrison, ο τύπος που ο Gerald Wallace αγανακτισμένος τον πέταξε μέσα στη ντουζιέρα. Οι αντίπαλοι των Bobcats θα μπορούσαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην ανησυχήσουν για το πως θα αντιμετωπίσουν τον Morrison, αφού μάλλον θα ήταν αδύνατον να αντέξουν οι συμπαίκτες του μέχρι το ξενοδοχείο.

Παρεμπιπτόντως, δεν θα είναι και ο Steph Curry, ο άνθρωπος που «φτιάχνεται» όταν οι αντίπαλοι του ξεχνούν το σαπούνι και τις χρήσεις του, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, ενώ παράλληλα, θα έχανε το edge της καλής μυρωδιάς που κατέκτησε με κόπο.

Επειδή όμως τίποτα από αυτά και άλλα (βλ. ερώτηση 3) δεν θα γίνουν, δεν θα δω ΝΒΑ όταν ξαναρχίσει. Το ΝΒΑ είναι χαζό.

Μήτσος Μαυράκης: Θα πρέπει να θεωρούμε σαν δεδομένο πως όλες οι ομάδες στο bubble θα εξέτασαν ενδελεχώς του κανόνες προκειμένου να βρουν κάθε περιθώριο που θα μπορούσε να τους δώσει πλεονέκτημα. Μην ξεχνάμε It’s A Brand New game, όπως λέει και το moto της λίγκας. Το θέμα είναι το ποιες ομάδες εξ’αυτών αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις μύχιες σκέψεις τους και να πάρουν τα απαραίτητα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Οι Clippers δικαιολόγησαν την υπογραφή του Joakim Noah σαν μια λύση απέναντι στον Nikola Jokic για το δεύτερο γύρο των playoffs. Μήπως όλο αυτό είναι στάχτη στα μάτια και ο γνωστός προβοκάτορας Noah βρίσκεται εκεί όχι για να σπρώξει τον LeBron, αλλά για να παρασύρει κάποιον όπως ο Kyle Kuzma σε ξενύχτι μακριά από το bubble που θα οδηγήσει στην τιμωρία αμφότερων;

Δημήτρης Μαντζούκας: Οι Denver Nuggets κατεβάζουν εδώ και μια βδομάδα πεντάδα μόνο με ντουλάπες, ένα σχέδιο καθόλου τυχαίο, καθώς πρόκειται για auditions για το ποιος από όλες τις ντουλάπες περισσεύει. Στην πραγματικότητα, υπήρχε ένα μεγάλο φαβορί για αποχώρηση, ο Bol Bol, ο οποίος όμως έδειξε στα δύο παιχνίδια που έπαιξε ότι μπορεί να προσφέρει πολύτιμες λύσεις σε συνθήκες παιδικής χαράς, και με δεδομένο ότι τα παιχνίδια θα γίνουν στην Disneyland, κλέβει την θέση στο ρόστερ από τον Mason Plumlee, ο οποίος πλέον έχει ως αποστολή να σηκώσει ψηλά τον Donovan Mitchell ή τον Fred Van Vleet πέρα από την γραμμή της καραντίνας, σαν άλλος Rafiki τον μικρό Simba.

2. Ποιος είναι ο παίχτης που θα γινόταν λαδέμπορας και μαυραγορίτης στην κατοχή; Ποιος θα έπαιζε το ρόλο του Νίκου Μαστοράκη στη χούντα; Με άλλα λόγια, ποιος παίχτης θεωρείται πως τηλεφωνεί πιο συχνά στην snitch line;

Σταύρος Μαρίνος: Είναι αλήθεια πως το twitter έχει ήδη ψηφίσει. Ο Chris Paul έχει όλα τα χαρακτηριστικά. Την απύθμενη ανταγωνιστικότητα, την θέληση για τη νίκη με τον σκοπό να αγιάζει τα μέσα, την ευστροφία και την πανουργία να το καταφέρει χωρίς ηθικό όριο και φυσικά την έλλειψη κούπας. Θα μπορούσα εύκολα να τον φανταστώ να παίρνει απανωτά τηλέφωνα, χωρίς καν να δείχνει υπομονή να περάσουν λίγες ώρες, και κάθε φορά να αλλάζει την φωνή του βάζοντας ψεύτικο μουστάκι για σιγουριά.

Μήτσος Μαυράκης: Ο Chris Paul είναι αυτός ο οποίος επένδυσε περισσότερο χρόνο κι ένα σεβαστό κομμάτι της υστεροφημίας για τη δημιουργία του bubble, συνεπώς είναι αυτονόητο να θεωρεί οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων σαν προσωπική επίθεση απέναντι στο πρόσωπό του. Επομένως δεν θα ξαφνιαστώ αν σε κάποια στιγμή δώσει ακόμη και τον Shai αν τον δει να συγχρωτίζεται δίχως μάσκα π.χ. με το ξαδερφάκι του τον Nickeil Alexander-Walker. Όπως επίσης δεν θα μου προκαλέσει καμία έκπληξη αν αποκαλυφθεί πως ο γνωστός attention whore Dwight Howard ρουφιανεύει τον ίδιο τον εαυτό του για να βρεθεί απλά στα φώτα της δημοσιότητας και να βρει την ευκαιρία να κάνει κάποιο βλακώδες αστείο ή να αναπαράγει καμιά θεωρία που μέχρι πρότινος θα φάνταζε προνόμιο μόνο του Kyrie

Άρης Τόλιος: Εντάξει, όλοι ασχολούνται με τον Chris Paul, τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη νευρωτική ψυχαναγκαστική διαταραχή στο ΝΒΑ και είναι ομολογουμένως εύκολο θύμα. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες ρουφιανιές προκύπτουν κατά λάθος – από τον D’ Angelo Russell μέχρι τον Jack Harlow. Οπότε, θα επιλέξω ένα σενάριο φαντασιακό μεν, αλλά θεμέλιο στην ιστορία της ρουφιανιάς: τους Chicago Bulls του ’91-’93. Κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι πόσους τρόπους είχαν επινοήσει για να καρφώνουν, πέραν της snitch line. Τον Jordan να δηλώνει on camera ότι όλοι οι συμπαίκτες του είναι σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου της Disneyworld τίγκα στην κοκαΐνη. Τον Phil Jackson να γράφει το νέο του βιβλίο που θα μιλάει ανοιχτά για τους σκοτωμούς στα αποδυτήρια. Τον Horace Grant και βασικά όλους τους Bulls να ξεκατινιάζονται στον Sam Smith για τα λεπτά τους, τα σουτ τους και κυρίως, τον Jordan. Τον Pippen να ζητάει “trade me” κάθε βδομάδα και ενδιάμεσα να βρίζει τον Krause. Και τον Jordan να ζητάει για όλους “trade them” κάθε βδομάδα και ενδιάμεσα να βρίζει τον Krause.

Δημήτρης Μαντζούκας: Υπάρχουν πολλά είδη ρουφιανιάς, και υπάρχουν και διαφορετικοί δρόμοι που σε οδηγούν εκεί. Ο Chris Paul σίγουρα δεν είναι γεννημένος ρουφιάνος, είναι μια ιδιοφυϊα που εντελώς μακιαβελικά θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να κερδίσει. Ο D’Angelo Russell  είναι απλά χαζούλης, δεν θα έδινε ποτέ κάποιον επίτηδες και πόσο μάλλον μετά από όλη την ιστορία του Los Angeles. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, το πρώτο όνομα που μου έρχεται στο μυαλό ως απάντηση όποτε τίθεται ερώτημα περί ρουφιανιάς, δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ την snitch line, θα ανέβαζε επώνυμες κατηγορίες στο τουίτερ για να απολαύσει την έξαψη της κατάδοσης και όλοι να ξέρουν ότι αυτός ήταν. Παίκτες από αδιάφορες ομάδες αποκλείονται γιατί όλοι ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ρουφιάνου και κανείς δεν θα χαλάσει τις σχέσεις του χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Τελική μου απάντηση θα είναι ο Rajon Rondo, γιατί έχει το κίνητρο, έχει την ικανότητα, έχει την αλητεία, και έχει και την προστασία από τον Νονό της Λίγκας για να μην θαφτεί σε κάποιο νταμάρι όταν όλα βγουν στην επιφάνεια.

3. Παρόμοιες εμπειρίες αυστηρότερης Φούσκας έχουν αρκετοί στρατιωτικοί που μετατίθενται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως πχ. Κόσοβο, Ιράκ κτλ., ζώντας πολλούς μήνες εγκλωβισμένοι μακριά από οικογένεια, φίλους και πολιτισμό. Κάποτε ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός που αναλάμβανε τέτοιες αποστολές μου είχε πει πως υπάρχει τόσο μεγάλη ένταση στους λόχους που “αναγκαστικά τους πάω σε μπουρδέλα κάθε σαββατοκύριακο για να ηρεμήσουν”. Μεταξύ σοβαρού κι αστείου, o Guardian σωστά έθεσε το θέμα της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας σαν ένα τεράστιο stress test για τους παίχτες του Bubble. Από την μία έχουμε τον A.C. Green που παρέμεινε παρθένος για όλη του την καριέρα και είναι γνωστό ότι είναι ο παίχτης που έπαιξε τους περισσότερους σερί αγώνες χωρίς τραυματισμό. Από την άλλη έχουμε έχουμε τον Wilt Chamberlain που (αυθ)ομολογουμένως “πήγε” με 20000 γυναίκες. Εδώ γεννιέται το ερώτημα, ποιοι παίχτες θα “έσπαγαν” την Φούσκα για το σεξ; Πόσο ρόλο θα παίξει στα νεύρα των αγώνων;

Μήτσος Μαυράκης: Ο σωσίας του Jordi, El Niño Polla, Tyler Herro κρατήθηκε ζεστός ακόμη κι εν μέσω καραντίνας και σίγουρα παρά τον πενιχρό μισθό του σαν rookie θα έχει αρκετά χρήματα να κλείσει ένα εισιτήριο του ΚΤΕΛ Φλόριδας Miami-Orlando μετ’επιστροφής.

Αλλά ο Tyler αν δεν γίνει trade το καλοκαίρι για κάναν Jrue Holiday (πρώτοι εδώ) θα βαρεθεί να κάνει αυτή τη ζωή στο υπόλοιπο της καριέρας του στο Miami. Το φαβορί από την άλλη στα μάτια μου είναι ο Alex Caruso που μεγάλωσε και πήγε κολέγιο στο Texas και βρίσκεται για πρώτη φορά της καριέρας του στα φώτα της δημοσιότητας σαν μέλος των Lakers. Κρίνοντας και πόσο αδυσώπητος είναι ο χρόνος μαζί του θα ήταν ανόητο να μην εκμεταλλευτεί ανάλογα τώρα που μπορεί.

Άρης Τόλιος: Κάτι ανάμεσα σε ένα σενάριο που δεν θα δούμε αλλά σε ένα κοντινό που θα μπορούσαμε – ας θυμηθούμε τον Lou Williams. Τον άνθρωπο που στο “Battle of Los Angeles” που μνημονεύεται εδώ και έναν χρόνο, ίσως είναι ο μόνος που δεν υπάρχει κάποια «νέμεση» του στην άλλη πλευρά. Κάθε ομάδα έχει από δύο superstar forwards, από έναν δίδυμο Morris, από αυτοκαταστροφικούς που μπορούν με κάτω τα χέρια να διαλύσουν την άλλη ομάδα (J.R. Smith, Dion Waiters, Reggie Jackson), από μαντρόσκυλα στην περιφέρεια (Danny Green, Avery Bradley, Patrick Beverley), από τύπους που μπορούν να ρολάρουν μέχρι να σβήσει ο ήλιος (Montrezl Harrell, Dwight Howard, Javale McGee), όμως μόνο μία έχει έναν παίκτη all-star επιπέδου που λείπει από την άλλη και να καθορίσει την μεταξύ τους σειρά: οι Clippers.

Και με δεδομένο τον κανονισμό στο handbook που επιτρέπει φιλοξενίες μέχρι 17 ατόμων (ένα για κάθε παίκτη στο ρόστερ) σε περίπτωση που η ομάδα περάσει στον β’ γύρο των playoffs (συζύγους, παιδιά, φίλους-ες, μασέρ-εζ), ο Lou-Will έχει έξτρα κίνητρα να πάρει την ομάδα του από το χεράκι τουλάχιστον για έναν γύρο. Για την ακρίβεια, ο Kawhi μπορεί να χορτάσει load management, ξέροντας πως, απλώς παραχωρώντας έναν guest, θα έχει αφήσει την ομάδα στα αποφασιστικά χέρια του Sweet Lou, ενός “man on a mission”, ώστε να μπορέσει ως σωστός τριγωνικός οικογενειάρχης και κυμπάρης άντρας να καλύψει τις σύνθετες κοινωνικές ανάγκες του στο XL κρεβάτι του.

Δημήτρης Μαντζούκας: Αυτά για τον Lou Williams τα απάντησε η ίδια η ζωή, ο άνθρωπος πήγε για κοτοπουλάκια, όχι για γυναίκες. Για κάποιον λόγο, χωρίς να μπορώ να το υποστηρίξω, νιώθω βέβαιος ότι ο μόνος αρκετά yolo στην καραντίνα για να φύγει για τέτοιους λόγους είναι ο Joel Embiid, ο οποίος άνετα κατέβαινε με σεντόνι δεμένο στην άκρη του κρεβατιού από τον τρίτο όροφο για να την σκάσει από το ξενοδοχείο και να πάει να βρει κάποια από τις κοπέλες που κορτάρει στα τουίτερ και στα άλλα μέσα που χρησιμοποιεί. Προφανώς θα πέσει και θα χτυπήσει για εβδομηκοστή ένατη φορά το γόνατο του.

Σταύρος Μαρίνος: Η εύκολη απάντηση θα ήταν ο Lou Will αφού χάρη σε συμπαντικό συγχρονισμό, λίγες ώρες πριν πάει στο στριπτιτζάδικο “Magic City”, ο Zach Lowe ανέφερε σε podcast πως ο ίδιος ο Williams του είχε πει “δεν λέω στους νεαρούς συμπαίχτες μου που πάω τις νύχτες γιατί θέλουν να έρχονται μαζί μου, αλλά δεν γίνεται. Δεν μπορούν να παίξουν την επόμενη μέρα κάνοντας αυτά που κάνω εγώ. Εγώ όμως μπορώ”.

Παρ’όλα αυτά, για την απάντηση θα επιλέξω τον Dwight Howard. Τόσο για τις διευρυμένες σεξουαλικές του προτιμήσεις και την επιρρέπεια του σε παρόμοια γεγονότα, όσο και για το ότι δεν θα έχανε καμία ευκαιρία για πάρτυ. Τις πρώτες ημέρες του Bubble, διοργανώθηκε σε ξενοδοχείο ένα night event με DJ για την διασκέδαση των παιχτών. Δεν το έμαθε κανείς λόγω κακού promotion, δεν παρευρέθηκε κανείς, εκτός φυσικά από τον Dwight που γυρνούσε στο club σαν την άδικη κατάρα.