Rumble in the Bubble: Day 8

Posted on Aug 7 2020 - 7:00pm by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

Gee, this is beautiful!

Gee, this is fun!

Gee, this is weird!

ΒubbleΤι;

Q: Πάρα πολύ απλά, με τέσσερα παιχνίδια να έχουμε πίσω μας τέσσερα να απομένουν, ποιοι θα παίξουν τα play-in της Δύσης;

Α: Το σίγουρο είναι ότι ενώ περιμέναμε τον ανταγωνισμό (κυρίως για την ένατη θέση), δεν περιμέναμε αυτή την ρευστοποίηση: αυτή τη στιγμή έξι ομάδες μπορούν να παίξουν play-in για την όγδοη θέση, από το Memphis των 32 νικών μέχρι τη Νέα Ορλεάνη των 29 νικών. Πιθανότατα δεν θα είναι αυτές οι δύο ούτε το Sacramento – οι μεν Grizzlies έχουν καταρρεύσει και δεν έχουν και τον JJJ, οι δε Pelicans-Kings χρειάζονται 3/4 νίκες για να περάσουν το tiebreaker υπέρ του Portland.

Ορίστε ένα ωραιότατο chart για να τα έχουμε πολύ ευκρινή:

Credits: u/ajmcgill

Για το πως φτάσαμε τώρα στο να έχουν πραγματικές – πραγματικότερες από τα απλά ποσοστά – πιθανότητες τόσες ομάδες, μπορείτε να το δείτε εδώ, σε ένα ακόμα υπέροχο διάγραμμα.

Πρακτικά λοιπόν.

– Το Phoenix έχει τυπικά το δυσκολότερο πρόγραμμα, αν και καμία από τις ανταγωνιστικές ομάδες δεν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. Έχει και τρομερό momentum όμως και πραγματικά, σε κάνει να σκέφτεσαι τι θα γινόταν φέτος αν ο Ayton δεν είχε περιέργεια για το χόρτο (απάντηση: θα ήταν το καθαρό #8 seed μπαίνοντας στο Bubble). Από την άλλη, το Phoenix δεν παίζει μόνο ωραίο μπάσκετ, αλλά έχει 4/4 και οι τέσσερις σερί νίκες είναι το περισσότερο που έχει κατακτήσει στα πέντε χρόνια του Booker στην ομάδα. Δεν το λέμε απαραίτητα για καλό, καθώς τελικά, ακόμα και για την πέμπτη σερί νίκη, του ζητάμε να υπερβεί τον ίδιο του τον εαυτό κάπου…

– To  φαβορί στα μάτια όλων όσων σκέφτονται τους Lakers αντιπάλους, είναι οι Blazers. Να φτάσουν βαθιά μέχρι τα playoffs; Πολύ χλωμό και όχι λόγω του σκοτωμού στη Δύση, αλλά πρωτίστως λόγω του μικρού load management. Φαίνεται, ωστόσο, πως ο Lillard, που είχε αρχικά ενδοιασμούς για να παίξουν στο Bubble, μόλις πείστηκε, έπεισε και τους υπόλοιπους να «πακετάρουν για δυο μήνες». Και όσο λίγες αριθμητικά κι αν είναι οι επιλογές που ρίχνει ο Stotts στη μάχη (μην απορήσετε αν το rotation εντάξει και λίγο Hezonja και λίγο Little στον α’ γύρο των playoffs btw), είναι απίστευτα ποιοτικές και κυρίως: τρομερές προσωπικότητες. Επίσης, κακά τα ψέματα, δεν τους θέλει μόνο το fandom που ψοφάει για “Dame Time” στα playoffs, αλλά κακά τα ψέματα, αν κάποιος έβαζε το μαχαίρι στο λαιμό του Doc Rivers αύριο να χάσουν οι Clippers από τους Blazers (σε μια απαίσια win-win κατάσταση, που οι Clippers φέρνουν πιο κοντά το Portland στους αντίζηλους Lakers και ταυτόχρονα, «τανκάρουν» (sic) για την τρίτη θέση στη Δύση – δεν σας λέμε άλλα, δείτε πιο κάτω), ε δεν θα τα βάψει και μαύρα.

– Οι Spurs, τέλος, ο απόλυτος sleeper του Bubble που παίζει με τον DeRozan υπέροχο τεσσάρι, αναπληρωματικό center τον Eubanks και νάρκη τον Keldon Johnson έχει το ευκολότερο πρόγραμμα από τους τρεις με ρεαλιστικές πιθανότητες να κάνει τρεις ή και τέσσερις νίκες. Το πρόβλημα τους είναι ότι χάνουν βασικά σε κάθε tiebreaker. Βεβαίως, να το ξέρετε, αν περάσουν στο play-in, εμείς θα το μετρήσουμε – απλώς θα είμαστε προσεκτικοί και δεν θα λέμε «23η φορά στα playoffs», αλλά «23η φορά στην postseason». Άξιοι μόνο και αν τους βγει το rebuild με τους τρεις guards ταυτόχρονα στο παρκέ, τότε χρειάζονται ένα τεσσάρι που να δημιουργεί για να κατσικωθούν στα playoffs για άλλη μια δεκαετία.

Double Bubble Trouble
Mr. Bubblicious

Κανονικά όταν ο Lillard είναι σε beast mode, ξεκινάς να εξιστορείς τα κατορθώματά του. Όμως το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει ο Dame είναι τέτοιο πλέον, ώστε η χθεσινή παράσταση ήταν ακόμη ένας αγώνας που τα έβαζε από παντού όποτε ήθελε. Δηλαδή καμία έκπληξη, όλοι και όλες το έχουμε ξαναδεί. Ένας παίκτης όμως που εκπλήσσει με την απόδοσή του και είναι μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις του Bubble είναι ο Gary Trent Jr. Σταθερός στην απόδοσή του, δεν κάνει κατάχρηση της μπάλας, ικανοποιητικός δευτερεύον χειριστής (τουλάχιστον για την αναπληρωματική πεντάδα), φονικός από το τρίποντο – στα όρια του clutch – και αξιοπρεπής αμυντικός. Ένα από τα late picks που ο Olshey μπορεί όντως να νιώθει δικαιωμένος και καλούπι 3&D παίκτη1)Αν θέλετε να δείτε τον ορισμό του 3&D σε σαράντα δευτερόλεπτα ορίστε!, με την απόδοσή του έχει κερδίσει πλέον την θέση του 6ου παίκτη, κάνοντας καλύτερη κι εξαιρετικά λειτουργική την ομάδα όταν βρίσκεται στο παρκέ. Χθες είχε την δεύτερη καλύτερη επιθετική συγκομιδή της καριέρας του με 27 πόντους, 10/15 σουτ και 7/10 τρίποντα. Καθόλου τυχαίο πως ο Trent Jr είναι ένας από τους τρεις παίκτες της ομάδας που έχουν θετικό συντελεστή στον δείκτη +/- και στους 4 αγώνες των Blazzers (μαζί με Lillard και Collins), ενώ έχει με διαφορά την υψηλότερη επίδοση σε αυτούς τους αγώνες (+54 πόντοι συνολικά, με τον Collins στο +28 και τον Lillard στο +14), την ώρα που έχει σκοράρει 81 πόντους με 27/46 σουτ και 22/35 τρίποντα! Το Portland σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο της σεζόν βρήκε έναν ακόμη παίκτη που αποτελεί απειλή και σκοράρει περισσότερους από 20 πόντους, ερχόμενος από τον πάγκο.

Be quiet, you bubbling fool!

Χωρίς να υπάρχει ευθεία επιστημονική σύνδεση, δεν σας φαίνεται πως η παρακάτω statline εξηγεί το πόσο κακό ήταν το μπάσκετ χτες ανάμεσα στους Rockets και τους Lakers;

HOU: 21/57 (36,8%) στα τρίποντα

LAL: 2/19 (10,5%) στα τρίποντα

ΥΓ: αλήθεια, μέσα σε μια κακή ομάδα των Pelicans, πόσο κακός μπορεί να είναι ο Nicolò Melli; 1/14 τρίποντα σε τέσσερα παιχνίδια (τα περισσότερα ελεύθερα) και κακή άμυνα.

Triple Bubble

Οι Kings έκαναν ρεκόρ πόντων σε μία περίοδο για το franchise, καθώς σκόραραν 49 στην εναρκτήρια κόντρα στους Pelicans. Παράλληλα, career high για τον Bogdan Bogdanovic με 35 πόντους, στην ακριβώς επόμενη εμφάνιση από το 1/15 σουτ με αντίπαλο το Dallas. Ξεκίνησε με 7/7 και 19 πόντους στην πρώτη περίοδο, ενώ είχε πετύχει ήδη την καλύτερη επίδοσή του πριν τελειώσει η 3η περίοδος.

Στον αγώνα Clippers – Mavericks έγιναν 13 λάθη. Συνολικά. Μόνο οι Reggie Jackson και Luka Doncic υπέπεσαν σε περισσότερα από ένα.

Οι Bucks κέρδισαν τους Heat με 14 πόντους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη φετινή διαφορά νίκης για ομάδα που βρέθηκε να χάνει με τουλάχιστον 20 πόντους (έχαναν με 23). Παράλληλα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τους 33 πόντους και τα 12 ριμπάουντ έκανε το 55ο double double για φέτος. Έχει αγωνιστεί συνολικά σε 61 παιχνίδια. Φυσικά, είναι πρώτος στο ΝΒΑ σε αυτή την κατηγορία.

O Damian Lillard πέτυχε για 7η φορά φέτος 45+ πόντους. Ακόμη, έγινε ένας από τους 4 παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ που έχουν τουλάχιστον δύο παιχνίδια με 10+ τρίποντα την ίδια χρονιά. Οι άλλοι τρεις είναι οι Stephen Curry, Klay Thompson και James Harden.

Ο Cam Johnson, ένας εξαιρετικός σουτέρ και εσχάτως legit αμυντικός και rebounder, στο ματς με την Indiana, έγραψε +36 στο plus/minus!

O Ivica Zubac είχε 21 πόντους και 15 ριμπάουντ απέναντι στο Dallas. Με τα 10/10 σουτ του ισοφάρισε το ρεκόρ των Clippers για τα περισσότερα εύστοχα σουτ, δίχως χαμένη προσπάθεια, ενώ έσπασε και ένα άλλο «ρεκόρ»!

Bubblewrap

Εντάξει μεγαλειώδης ο Lillard, αλλά μπροστά στους Nuggets ακόμη και το Peru στο Μουντιάλ του 1978 θα φάνταζε ανταγωνιστικό.

Με την διαφορά στους 8 πόντους 4 λεπτά πριν τη λήξη του τρίτου δωδεκαλέπτου ο Mike Malone κάθισε στον πάγκο τον Nikola Jokic για να δει με τρόμο τον Terry Stotts σε ένδειξη fair play να περνάει στο παρκέ τον Hassan Whiteside. Τότε ξέσπασε ο συναγερμός στον πάγκο των Nuggets και οι ιθύνοντες του Denver αναγκάστηκαν να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το απευκταίο γεγονός και νικήσουν το παιχνίδι. Ο Torey Craig που μόλις είχε κάνει το λάθος να ευστοχήσει σε τρίποντα βγήκε για να μπει ο Keita Bates-Diop, o P.J. Dozier ανέλαβε το ρόλο του οργανωτή αντί για τον Monte Morris και σε μια κίνηση απελπισίας ο Mike Malone όχι απλά έβαλε τον Bol Bol αλλά του είπε να βγαίνει ψηλά στα pick’n’roll εναντίον του Lillard.

Η πεντάδα των Dozier-KBD-MPJ-Bol-Plumlee συνέχισε για τα επόμενο λεπτά μέχρι δυόμιση λεπτά πριν τη λήξη όταν πέρασε στο παρκέ ο Tyler Cook μην τυχόν κάνει καμιά τρέλα ο Michael Porter Jr. και γυρίσει το παιχνίδι μόνος του.

Προκλητικό το Denver για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει αποφασίσει να μείνει στην τρίτη θέση για να συναντήσει την Utah στον πρώτο γύρο, αντί του Dallas που θα συγκρουστεί με τους δεύτερους Clippers που βρίσκονται μόλις μια νίκη πιο πάνω. Παράλληλα όπως και όλη η υπόλοιπη υφήλιος οι Nuggets θέλουν να πάρουν την όγδοη θέση οι Blazers για το καλό του αθλήματος και γιατί θα είναι ένα εφιαλτικό ματσάρισμα για τους Lakers.

Στο BallHog είμαστε Ελλήνες και για αυτό έχουμε φιλότιμο στο DNA μας, αλλά κάτι τέτοια στησίματα τα εγκρίνουμε.

References
1 Αν θέλετε να δείτε τον ορισμό του 3&D σε σαράντα δευτερόλεπτα ορίστε!