Rumble in the Bubble: Playoffs Day 2

Posted on Aug 19 2020 - 7:50pm by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

Lakers offense

1.

2.

3.

4.

Και η άμυνα δεν πήγε πίσω

Bubble τι?

Q: Δηλαδή κινδυνεύουν πράγματι τα φαβορί;

A: Για πρώτη φορά από το 2003 τα #1 seeds έχασαν το πρώτο τους παιχνίδι στον πρώτο γύρο των playoffs. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι τραγικό, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Ή μήπως ήρθε; Όχι δεν ήρθε. Αλλά είναι πιθανό να σηματοδοτεί το τέλος των playoffs για κάποια από τις δύο ομάδες που θεωρητικά ξεκινούσαν αυτή την διαδικασία κουβαλώντας τον τίτλο του φαβορί. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο περιπτώσεων είναι πως τόσο οι Bucks όσο και οι Lakers επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας ότι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, αποδίδοντας τραγικής ποιότητας μπάσκετ και χάνοντας δίκαια από αντιπάλους που απλά έπαιξαν καλύτερα. Δεν είναι όμως οι δύο περιπτώσεις ίδιες.

Οι Bucks κατάφεραν να χάσουν με κάτω τα χέρια από μία ομάδα που ξεκίνησε με βασικά forwards τον Gary Clark και τον James Ennis, οι οποίοι, χωρίς διάθεση υποτίμησης τους, δεν έχουν καμία δουλειά να ξεκινάνε βασικοί σε αγώνες playoffs, πόσο μάλλον ταυτόχρονα. Με τους Aaron Gordon, Jonathan Isaac, Michael Carter-Williams και Μο Bamba εκτός και πολύ περιορισμένες επιλογές στο rotation, το παιχνίδι θα έπρεπε να πάει στους Bucks ακόμα και στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Είναι όμως πραγματικά αρκετά θλιβερό το γεγονός πως η ομάδα που τερμάτισε πρώτη στην κανονική διάρκεια διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμα της να βασίζεται στο ότι αντιμετωπίζει μία ούτως ή άλλως μέτρια ομάδα, μισή, για να περάσει στον επόμενο γύρο.

Οι Bucks θα βρουν τις απαραίτητες λύσεις για να περάσουν. Άλλωστε δεν νομίζουμε ότι ο Giannis θα σκοράρει μόλις ένα (1 και αριθμητικά) πόντο στις τέταρτες περιόδους των επόμενων παιχνιδιών. Η άμυνα στον Vucevic θα αλλάξει γιατί δεν γίνεται να τους ξεγλιστράει σε κάθε pick n pop, ο Middleton θα πάρει περισσότερο την μπάλα στα χέρια του, θα παίξουν πιο επιθετική, συγκεντρωμένη άμυνα, δεν θα τα πάνε τόσο απελπιστικά άσχημα στις καλύψεις, θα βάλουν και περισσότερα σουτ, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα καταφέρουν να περάσουν, είναι βέβαιο ωστόσο ότι χρειάζονται πολλή δουλειά ακόμα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους Heat στον επόμενο γύρο. Οι αυτοματισμοί τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα πρέπει να δουλευτούν πολύ για να επανέλθουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο ώστε να έχουν ελπίδες κόντρα στο Miami, και σίγουρα το γεγονός πως πέρσι οι Raptors έχασαν από τους Magic στο πρώτο παιχνίδι του πρώτου γύρου πριν προχωρήσουν και κατακτήσουν τον τίτλο, δεν αποτελεί με απολύτως κανέναν τρόπο κάποιον οιωνό ή σημάδι.

Από την άλλη, οι Lakers, όπως και οι Bucks, βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Η διαφορά με τους Bucks ωστόσο είναι ότι απέναντι τους έχουν βρει μία ψυχωμένη, αλλοπρόσαλλη, καυτή ομάδα, και όχι το μισό Orlando. Δεν αμφισβητείται πως οι Lakers είναι καλύτεροι ως σύνολο από τους Blazers, ωστόσο στην συγκεκριμένη συγκυρία, με το L.A.  να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ντεφορμαρίσματος και το Portland να έχει επιβιώσει από την μάχη της εισόδου στα playoffs και τον Lillard να είναι σεληνιασμένος, πετώντας από 40άρα σε 50άρα. τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για τον LeBron.

O οποίος LeBron έκανε ό,τι χρειαζόταν χτες, γράφοντας το ιστορικό 23/17/16, με τον αριθμό των assists να  μπορούσε να εκτοξευτεί στον Θεό αν οι συμπαίκτες του ήταν ελάχιστα εύστοχοι, ωστόσο ήταν υπερβολικά μόνος. Οι 28 πόντοι του Anthony Davis προέκυψαν από 8/24 σουτ, με κακές επιλογές, και ευτυχώς για τον ίδιο, η ικανότητα του να καταλήγει μόνιμα στην γραμμή των βολών του έδωσε την ευκαιρία να σώσει κάπως τα προσχήματα. Οι υπόλοιποι Lakers όμως δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε, αρκετοί με δική τους ευθύνη, αρκετοί διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως θα χρειαζόταν, χάρη στο για μία ακόμα φορά πιο ανιαρό και από τον θάνατο coaching του Frank Vogel.

Υπάρχει σωτηρία για τους Lakers? Το να σουτάρουν με καλύτερο ποσοστό από το χτεσινό 15% σίγουρα αποτελεί μια καλή αρχή, αλλά τα προβλήματα είναι αρκετά πιο βαθιά από αυτό. Ο LeBron πρέπει να μπει περισσότερο σε ρόλο finisher εκμεταλλευόμενος ότι ματσαρίζεται με τον Carmelo και τον Trent Jr, και να περιορίσει την δημιουργία για τους άλλους, τουλάχιστον όσο οι άλλοι λέγονται KCP. Υπάρχουν πάρα πολλοί ελεύθεροι χώροι στην άμυνα του Portland για να μην τους εκμεταλλευτεί. Επιπλέον, το δίδυμο Whiteside – Nurkic που έπαιξε αρκετή ώρα μαζί έδωσε ηρωική μάχη να καλύψει την ρακέτα, αλλά οι Lakers έχουν υπεροπλία εκεί ψηλά και πρέπει να το εκμεταλλευτούν.

Αυτή η σειρά θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον, και πιθανότατα όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Όπως ας πούμε πόσο γρήγορα θα γυρίσει ο υπεραπαραίτητος αυτή τη στιγμή Rondo, αλλά και το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει ο επίσης υπεραπαραίτητος Zach Collins.

Mr bubblicious

Ο Nikola Vucevic, έχοντας απομείνει να παίζει μόνος του για μια εντελώς αποκληρισμένη frontline, έπρεπε να είναι υπερ-αποδοτικός για να έχουν οι Magic τύχη απέναντι στο δίδυμο Γιάννη – Brook, μία από τις πιο δυνατές γραμμές ψηλών στην λίγκα. 35 πόντους και 14 rebounds αργότερα, μπορούμε να πούμε ότι μάλλον έκανε καλά την δουλειά του.

Η ευθύνη προφανώς βαραίνει και τους Bucks, οι οποίοι δεν ήταν ενημερωμένοι για το ότι επιτρέπεται από τους κανονισμούς εφόσον ο ψηλός κάνει το σκριν να μην κινηθεί κατευθείαν προς το καλάθι αλλά να τραβηχτεί έξω και να περιμένει ελεύθερος το σουτ. Τώρα που το έμαθαν, πιθανότατα θα είναι πιο προσεκτικοί στα επόμενα παιχνίδια. Από την άλλη, να πούμε ότι επί της αρχής, όταν στήνεται σκριν στην κορυφή στον D.J. Augustin και ο Vucevic τραβιέται στο τρίποντο αμέσως μετά, αντί να ακολουθούν και οι δύο αμυντικοί τον Augustin στην καρδιά της ρακέτας σαν να είναι ο James Harden, ίσως είναι προτιμότερο να μένουν και οι δύο στην κορυφή πάνω στον Μαυροβούνιο, και ας παίξουν 50-50 το αν ο Augustin θα καταφέρει να βάλει μόνος του το lay -up. Όχι, δεν είναι αυτή η ιδανική αντιμετώπιση του pick n pop φίλοι αναγνώστες, αλλά πιθανότατα είναι καλύτερη από αυτή του Milwaukee ως τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίμα να αποδίδουμε την θριαμβευτική εμφάνιση του Vucevic στην ανεπάρκεια των αντιπάλων του. Συγκλονιστικός ψηλός, για μία ακόμα φορά αποδεικνύει ότι είναι ίσως ο πιο υποτιμημένος center που κυκλοφορεί εκεί έξω, με ανεξάντλητο ρεπερτόριο κινήσεων, κάτι που απέδειξε χτες όταν σκόραρε με όλους τους πιθανούς τρόπους, από το τρίποντο, με σουτάκια από τα 6 μέτρα, με διεισδύσεις, με πατροπαράδοτες ραβέρσες, ποστάροντας, καρφώνοντας, μετά από επιθετικά, γενικά με κάθε τρόπο, πέρα από ελεύθερες βολές, καθώς δεν κέρδισε ούτε μία. Ακούς Anthony Davis που πήγες 17 φορές στις βολές και τελείωσες με μόλις 28 πόντους?

Ο κακός

Είναι πραγματικά άδικο να ρίξουμε την χτεσινή ήττα των Lakers στον Kentavious Caldwell -Pope, καθώς μιλάμε για έναν από τους τελευταίους τροχούς της αμάξης. Από την άλλη, ήταν τόσο κακός χτες ο KCP που θα ήταν άδικο να μην τον αναφέρουμε. Νιώθω αρκετά βέβαιος πως αν τώρα, τόσες ώρες μετά το παιχνίδι τον επισκεφτούμε στο δωμάτιο του, το χέρι του θα τρέμει ακόμα. 0/9 σουτ, χωρίς καμία υποψία επιτυχίας σε κάποιο από αυτά. δίνει πατήματα σε κόσμο να ζητάει την εμφάνιση στην σειρά του Dion Waiters, ή ακόμα χειρότερα, του J.R. Smith. Η αμυντική του προσπάθεια δεν ήταν τόσο κακή, το πάλεψε αξιοπρεπέστατα κυνηγώντας το δίδυμο των Blazers στην περιφέρεια, ωστόσο αυτό σίγουρα δεν αρκεί για την συνέχεια της σειράς.

Triple Bubble

Ο Damian Lillard έχει 65/67 βολές από τη στιγμή που αστόχησε και στις δύο στον αγώνα με τους Clilppers.

O LeBron James χάρη στους 23 πόντους, τα 17 ριμπάουντ και τις 16 ασίστ έγινε ο πρώτος παίχτης από το 1965 με statline 20/15/15. Η επίδοσή του στις ασίστ αποτελεί career high για την post season.

Οι Rockets με τα 52 χθεσινά τρίποντα που επιχείρησαν ισοφάρισαν το δικό τους ρεκόρ για τα περισσότερα εκτελεσμένα τρίποντα σε αγώνα Play Offs. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η 3η, η 4η και η 5η υψηλότερη επίδοση ανήκει και πάλι στους Rockets με 50, 50 και 48 τρίποντα. Πάντως, με το ρυθμό που σουτάρει από την περιφέρεια το Houston, το ρεκόρ αναμένεται να σπάσει πολύ γρήγορα.

Οι Magic είχαν φέτος ποσοστό νικών 45.2%. Η προηγούμενη ομάδα που είχε χαμηλότερο ποσοστό νικών και κέρδισε τον πρώτο της αγώνα στα Play Offs ήταν οι St. Louis Hawks το 1966 (είχαν 45% και κέρδισαν τους Baltimore Bullets). Ακόμη, ο Nikola Vucevic με τους 35 πόντους και τα 13 ριμπάουντ έγινε ο πρώτος παίκτης με 35/10 για τους Magic από το 2011 και τον Dwight Howard.

Εξαιρετικός ο Jeff Green με 22 πόντους και +28 στον δείκτη +/- (η καλύτερη επίδοση του αγώνα) κόντρα στους Thunder. Χρόνια και ζαμάνια θα λέγαμε, καθώς η τελευταία φορά που έκανε παιχνίδι 20 πόντων ήταν το 2013.

Bubblewrap

Ζούμε στο σύμπαν που η λύση που προτείνεται είναι να πάρουν χρόνο εν έτει 2020 o J.R. Smith και ο Dion Waiters. Είναι τέτοια τα επίπεδα απελπισίας στο Los Angeles.

ΩΣΤΕ ΦΤΑΣΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ… Με το παιχνίδι ισοπαλία και τρία λεπτά να απομένουν, ο Lillard κατεβάζει την μπάλα και ο Whiteside έρχεται να του κάνει σκριν, ώστε ο Lillard να περάσει δεξιά και να βρει ορατότητα για να σουτάρει το τρίποντο του. Σημαντική λεπτομέρεια: ο Whiteside όταν κάνει το σκριν, πατάει πάνω στο logo στο κέντρο του γηπέδου. Ο Whiteside κάνει σκριν στο κέντρο του γηπέδου ώστε ο Lillard να βρει χώρο να σουτάρει από εκεί. Είναι πλέον κάτι φυσιολογικό. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι αντιμετωπίζεται πλέον ως κάτι φυσιολογικό και από τους αντιπάλους, καθώς και ο Davis που καλύπτει τον Whiteside και ο Caruso που βρίσκεται πάνω στον Lillard τρέχουν να καλύψουν το σουτ, το οποίο φαίνεται να περιμένουν, σαν να μην βρισκόμαστε στο κέντρο, σαν να βρισκόμαστε 4 μέτρα πίσω. Νέοι καιροί, νέα έθιμα.

Πολλοί κοροϊδεύανε τον Wenyen Gabriel, ωστόσο στάθηκε αξιοπρεπέστατα απέναντι στο θηρίο Anthony Davis, ευχάριστη έκπληξη.

Το Houston πέρασε εύκολα πάνω από τα παιδάκια της Oklahoma, ωστόσο ας μην είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι το σκηνικό αυτό θα επαναληφθεί και στα επόμενα παιχνίδια. Πέρα από το ότι μπορεί να συλληφθεί ο απατεώνας που είχε φορέσει στολή Jeff Green και έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ και στην θέση του να επιστρέψει ο πραγματικός Jeff Green, στην πραγματικότητα αυτό που περιμένουμε είναι ο Chris Paul να καταφέρει να καθοδηγήσει πνευματικά όλα τα πιτσιρίκια που είναι μαζεμένα εκεί και να βρουν λίγο το τσαγανό, την συγκέντρωση που έλειπε ολοκληρωτικά χτες, αλλά και την αυτοπεποίθηση στα σουτ, και οι Thunder να παρουσιαστούν στα επόμενα παιχνίδια αρκετά πιο έτοιμοι.

Οι Shai και Schroder ήταν πολύ κακοί χτες, αλλά το καλό – για τους Thunder – είναι ότι δεν μπορούν να πάνε πιο κάτω. Για τον Shai είμαστε βέβαιοι ότι από το επόμενο παιχνίδι κιόλας θα ορθοποδήσει, καθώς διαθέτει τσαγανό μεγάλου παίκτου, οπότε το ερωτηματικό αφορά στον Γερμανό, ο οποίος όμως παραμένει ως παίκτης απρόβλεπτος, οπότε δεν θα διακινδυνεύσουμε πρόβλεψη. Αρκεί για τα επόμενα παιχνίδια να μην παίρνει νοητά timeouts κάθε φορά που βρίσκεται μόνος του στο τρίποντο, προσπαθώντας να αποφασίσει αν θα σουτάρει ή όχι. Φίλε Dennis, ας σου θυμίσουμε ότι φέτος έμαθες να σουτάρεις, σούταρες με 39% από το τρίποντο μέσα στην χρονιά, την επόμενη φορά που θα σε αφήσουν μόνο σου – και δεν θα είναι μόνο μία- μην το σκεφτείς ούτε λίγο, και σούταρε.

2/8 τρίποντα ο Duncan Robinson και μόλις 6 πόντους σε μία κρύα βραδιά. Όταν αρχίσει να πυροβολεί, τα πράγματα θα απλοποιηθούν σε αυτή την σειρά. Κρατάμε ότι o T.J. Warren το πάλεψε τιμιότατα κόντρα στον προσωπικό του δαίμονα Jimmy Butler και κρατήθηκε σε ψηλά ποσοστά efficiency, όπως και ότι ο Myles Turner έχει εισιτήρια πρώτης θέσης για να δει από κοντά τον Bam Adebayo να παραδίδει μαθήματα για το πως παίζεται η θέση.