Rumble in the Bubble: Playoffs Day 3

Posted on Aug 20 2020 - 8:00pm by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

Ούτε ο πραγματικός Spiderman δεν τα κάνει αυτά:

Bubble τι?

Q: Μήπως ο πάγκος των Clippers είναι υπερτιμημένος;

A: Ναι φιλαράκι, σίγουρα είναι υπερτιμημένος ο πάγκος που έχει την δεύτερη καλύτερη επιθετική απόδοση στην ιστορία (49,7 πόντοι ανά παιχνίδι) πίσω μόνο από τον ίδιο πάγκο την περσινή χρονιά ( 53,4 πόντοι ανά παιχνίδι). Κλείστε τον κύριο, επόμενη γραμμή.

Μισό λεπτό όμως, ας εξετάσουμε λίγο τα γεγονότα. Χτες, σε ένα σαφώς μεμονωμένο δείγμα, ο πάγκος των Clippers σκορπίστηκε από τον πάγκο των Mavericks, το οποίο δεν είναι απόλυτα δίκαιο βέβαια να χρησιμοποιήσουμε ως επιχείρημα, μιας και ο πάγκος των Mavericks σκόρπισε και τους βασικούς των Clippers. Οι Trey Burke, Boban Marjanovic και φυσικά ο Seth Curry ήρθαν από τον πάγκο και έσωσαν το παιχνίδι για το Dallas όταν ο Luka Doncic βρέθηκε με 5 φάουλς από πολύ νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, αφού όχι μόνο κάλυψαν το κενό εν τη απουσία του, αλλά δεν επέτρεψαν καν να φανεί καθώς πήραν διαφορά και καθάρισαν το παιχνίδι. Ο Boban μέσα σε 10 λεπτά είχε 12 πόντους και 9 rebounds, κάνοντας τον Harrell να μοιάζει με παιδάκι, ο Burke έδωσε σκορ από νωρίς και ο Curry καθάρισε στο τέλος όταν ο Luka ήταν παροπλισμένος, παίρνοντας όλα τα καλά σουτ με επιτυχία που μόνο ένας γνήσιος Curry μπορεί να έχει.

Δεν μιλάμε εδώ όμως για σύγκριση μιας βραδιάς, μιας και πιθανότατα σε επόμενα παιχνίδια ο πάγκος των Clippers θα ξαναχτυπήσει, και ακόμα πιο πιθανότατα, οι Burke, Curry και Boban δεν θα είναι τόσο φονικοί, μιλάμε για ένα διαφορετικό ερώτημα. Σε ποιο βαθμό η τακτική του να έρχεται από τον πάγκο οι Harrell και Lou Williams, δύο παίκτες που είναι ξεκάθαρα ανώτεροι των βασικών, αποδίδει πλέον σε αγώνες τόσο σημαντικούς και συνεχόμενους;  Η λογική του να απλώνει τα όπλα της ομάδας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσα στο παιχνίδι και να συναντιούνται στο τέλος στις πεντάδες που κλείνουν τα παιχνίδια, είναι κατά την άποψη μας σωστή. Αυτό συνιστά ελαφρύ cheat για την καταγραφή ρεκόρ και την απονομή βραβείων (6ος παίκτης), αλλά είναι κάτι που μέσα στο παρκέ αποδίδει.

Είναι όμως οι Reggie Jackson, Landry Shamet, Patrick Beverley, Ivica Zubac, Jamychal Green, Patrick Patterson, οι παίκτες δηλαδή που σε άλλες συνθήκες θα αποτελούσαν το second unit, οι καλύτεροι αναπληρωματικοί του ΝΒΑ;  Ή ακόμα και αν δεχτούμε την λογική του Doc και πάμε με τους Harrell και Lou Williams στον πάγκο, είναι αυτός ο καλύτερος πάγκος στο ΝΒΑ; Όχι βέβαια.

Ο καλύτερος πάγκος του ΝΒΑ έχει αυτονομηθεί από την κυρίως ομάδα και παλεύει στα playoffs ως ξεχωριστό unit απέναντι στους Raptors, ζορίζοντας μάλιστα τους περσινούς πρωταθλητές.

Bubblicious

Θα μπορούσε εδώ να μπει ο Luka Doncic του χτεσινού πρώτου ημιχρόνου, όταν μέσα σε 18 λεπτά είχε 22 πόντους, 6 rebounds και 7 assists, και σε ένα παιχνίδι που έπαιζαν παράλληλα οι Leonard, George, Porzingis, έμοιαζε να είναι μια κλάση πάνω από οποιονδήποτε παίκτη στο παρκέ. αλλά τα προβλήματα με τα φάουλ τον εμπόδισαν στο δεύτερο ημίχρονο να συμπληρώσει μια μαγική εμφάνιση και μία πιο κυρίαρχη statline.

Ο Jayson Tatum από την άλλη δεν είχε κανένα πρόβλημα να καθορίσει την τύχη του αγώνα κόντρα στους Sixers, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο στην ομάδα του Embiid.  33 πόντοι, 12/20 σουτ, 8/12 τρίποντα, 5 rebounds και 5 assists, 0 λάθη, και το πιο σημαντικό, τα έκανε όλα αυτά χωρίς να μοιάζει να προσπαθεί ιδιαίτερα. Ο Tatum έχει φτάσει σε αυτό το σημείο της καριέρας του όπου όταν νιώθει καλά στο γήπεδο μπορεί να παίρνει παιχνίδια μόνος του, σηκώνοντας το βάρος της επίθεσης με προσωπικές ενέργειες, όπως κάνουν οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες. Χτες η Philadephia ξεκίνησε διαβασμένη, πήρε διαφορά, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Tatum ο οποίος με 5/6 τρίποντα κάλυψε την διαφορά και έδωσε προβάδισμα στην Βοστόνη, προβάδισμα που δεν ξανάχασε ποτέ.

Είναι προφανές πλέον πως ο Tatum έχει το ελεύθερο από τον Stevens να εκβιάζει προσπάθειες και σουτ, και όσο παραμένει τόσο καυτός, μόνο θετικά αποτελέσματα παράγονται για την ομάδα. Μπορούμε να παραδεχθούμε ότι έχει περάσει ήδη η ώρα που θα πρέπει να σταματήσουμε να τον αποκαλούμε “εκκολαπτόμενο superstar” και να αναγνωρίσουμε ότι μιλάμε για έναν έτοιμο, εκκωφαντικό superstar που μόνο πάνω μπορεί να πάει.

Είναι ευκαιρία να παραθέσουμε το καταπληκτικό στατιστικό, πλήρως ενδεικτικό, που ανέβασε ο Kirk Goldsberry του ESPN πριν κάποιες μέρες, όσον αφορά τα iso plays του Tatum και την διαφορά ανάμεσα στην περσινή και την φετινή χρονιά. Η τρομακτική άνοδος, από εκεί που ήταν τελευταίος στην λίγκα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στα iso plays, να βρεθεί τρίτος καλύτερος, σηματοδοτεί την μετάβαση και στο superstardom, αλλά έχει πραγματικά πάρα πολλές εξηγήσεις από πίσω. Δεσμευόμαστε για ξεχωριστό κείμενο για τον νέο ηγέτη των Celtics.

  • Την περσινή σεζόν, ο Tatum επιχείρησε 290 isolation plays, τα οποία παρήγαγαν 0.75 πόντους ανά προσπάθεια. Το ποσοστό αυτό τον κατέταξε τελευταίο από τους 43 συνολικά παίκτες που επιχείρησαν τουλάχιστον 250 isos.
  • Την φετινή σεζόν, ο Tatum επιχείρησε 386 isolation plays τα οποία παρήγαγαν 1.09 πόντους ανά προσπάθεια. Το ποσοστό αυτό τον κατέταξε τρίτο καλύτερο ανάμεσα στους 28 παίκτες που επιχείρησαν τουλάχιστον 250 isos.
Be quiet, you bubbling fool!

O Paul George ήταν σκιά του εαυτού του, καθώς είχε μόλις 4/17 σουτ με 2/10 τρίποντα, ενώ και στην άμυνα δεν βοήθησε ιδιαίτερα η παρουσία του καθώς εκτέθηκε από τους ρολίστες των Mavs. Αντιμετώπισε προβλήματα με φάουλ που ίσως να μην του επέτρεψαν να βρει ρυθμό από νωρίς, αλλά και πάλι, τα 32 συνολικά λεπτά της παρουσίας του κρίνονται αρνητικά. O George χρειάζεται οπωσδήποτε σε αυτή την σειρά για να μην κινδυνεύσουν με αποκλεισμό οι Clippers.

Triple Bubble

Ο Luka Doncic πέρασε στην δεύτερη θέση των παικτών που έχουν σκοράρει τους περισσότερους πόντους στους πρώτους δύο αγώνες τους στην post season, με 70. Το κατάφερε σε μόλις 66 αγωνιστικά λεπτά. Στην πρώτη θέση παραμένει ο George Mikan, που το 1949 είχε σκοράρει 75 πόντους με τους Minneapolis Lakers.

Ο Jayson Tatum έκανε νέο ρεκόρ καριέρας στα Play Offs με τους χθεσινούς 33 πόντους, μετά τους 32 πόντους της Δευτέρας. Ο μοναδικός παίκτης των Celtics με περισσότερους πόντους στα δύο πρώτα παιχνίδια του 1ου γύρου είναι ο Larry Legend, που είχε 70 τη σεζόν 1984-85 και 66 τη σεζόν 1985-86. Παράλληλα, ο Tatum έγινε ο νεότερος Celtic με διαδοχικές 30ρες σε αγώνες της post season. Ακόμη, έγινε ο νεότερος παίχτης με 8 τρίποντα σε έναν αγώνα των Play Offs, ενώ μαζί με τον Paul Pierce και τον Ray Allen (3 φορές) είναι οι μόνοι που έχουν πετύχει κάτι τέτοιο.

Ο Michael Porter Jr. είχε 28 πόντους και 6 ριμπάουντ, με 6/9 τρίποντα στην χθεσινή ήττα των Nuggets από τους Jazz. Έτσι, έγινε μόλις ο δεύτερος rookie στην ιστορία του NBA που έχει σε παιχνίδι Play Offs τουλάχιστον 25 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 τρίποντα. Ο πρώτος ήταν ο Daniel Gibson και σημείωσε την επίδοση το 2007, στον 6ο Τελικό Ανατολής των Cavaliers με τους Pistons.

Οι Raptors έκαναν το 2-0 κόντρα στους Nets, αλλά η απόδοσή τους δεν εντυπωσίασε. Η υψηλότερη επίδοση παίκτη της βασικής τους 5δας στο +/- ήταν μόλις το +1 των Anunoby και VanVleet. Τις υψηλότερες επιδόσεις είχαν οι Ibaka (+18) και Powell (+16).

Bubblewrap

Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποφασίσουμε αν ο Joel Embiid παίζει με καρδιά αλλά το σώμα δεν ακολουθεί, ή απλά έχει παραδώσει πνεύμα. Σέρνεται από την μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη, αλλά όταν χρειαστεί να δώσει μάχη κορμί με κορμί κερδίζει συνήθως, μιας και, ας το παραδεχτούμε, έχει ένα σχετικό πλεονέκτημα απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Τις κερδίζει όμως με τρόπο που ενώ είναι σαφές ότι είναι dominant, δεν είναι απόλυτα σαφές ότι έχει αυτή τη στιγμή το mentality να επενδύσει σε αυτή την κυριαρχία και να κατασπαράξει τους πάντες. Φταίει ότι δεν παίρνει μπάλες όταν θέλει και κουράζεται στην προσπάθεια να πάρει την σωστή θέση τζάμπα? Φταίει η ψυχολογική καταβαράθρωση που υφίσταται μετά από κάθε ήττα; Η γλώσσα του σώματος του προδίδει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ψυχωμένος. Οι Sixers για να έχουν ελπίδα θα πρέπει να παλέψουν πρώτα το ματς μέσα στον εγκέφαλο του Embiid.

O Donovan Mitchell ήταν αθόρυβος χτες σημειώνοντας μόλις 30 πόντους, σε μία πολύ ήρεμη βραδιά. Από την άλλη δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι παραπάνω, καθώς οι Jazz λειτούργησαν ως εκ θαύματος ξανά ως μια καλοκουρδισμένη ομάδα, παρά τις πάρα πολλές απουσίες. Τρομερή δουλειά από τον Quin Snyder.

Ο Nikola Jokic είχε αρκετά καλά νούμερα χτες βράδυ, με 28 πόντους, 11 rebounds και 6 ασσίστ. Ωστόσο η εικόνα που προκύπτει από το μάτι, λέει ότι ο Jokic χτες βράδυ τραμπουκίστηκε άγρια από τους Jazz και δεν βοήθησε όσο θα μπορούσε. Ίσως φταίει το -23 που έγραψε στο plus/minus. Ή ίσως φταίει αυτή η φάση που σίγουρα αφήνει ένα έντονο ψυχολογικό αποτύπωμα.

Είναι ο Boban ο καλύτερος άνθρωπος στο NBA; Είναι ο Boban ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο? Όλα είναι πιθανά.

Αφήσαμε την αποθέωση του Norman Powell για το τέλος. Το χθεσινό παιχνίδι των Raptors ήταν ένα παιχνίδι περίεργο, κυρίως γιατί οι δύο παίκτες που έχουν σημαντικό ρόλο στα ματς των πρωταθλητών δεν βρέθηκαν στην καλύτερη τους μέρα. Ξεκινώντας από τον Annunoby, ο οποίος ήταν αρκετά άστοχος μόλις 2/8, ενώ o Siakam μπορεί να έβαλε 19 πόντους όμως το -9 στην κατηγορία -/+ ήταν κάτι που χτύπησε περίεργα.

Για καλή τύχη της ομάδας του Nurse όμως, στο χθεσινό παιχνίδι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ο Norman Powell. Ο Fred VanVleet είχε δηλώσει πριν το ξεκίνημα των playoffs ότι περιμένει τον Powell να κάνει θόρυβο στα φετινά playoffs, ο πρώην guard του UCLA άργησε βέβαια για ένα παιχνίδι, ίσως όμως η εμφάνιση του στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς να ήταν περισσότερο χρήσιμη για την ομάδα του.

Με τους 12 πόντους (από τους 24 συνολικά) που πέτυχε στην τέταρτη περίοδο κατάφερε να «κλέψει» τα λεπτά τους Siakam και να γίνει ο πρωταγωνιστής στην επιστροφή των Raptors στο παιχνίδι βοηθώντας την ομάδα του να κάνει το 2-0 στην σειρά. Δεν είναι όμως μόνο τα 6/7 σουτ, τα 4 rebounds η μία assists και τα μηδέν λάθη στην τελευταία περίοδο του χθεσινού παιχνιδιού. Ο Powell δείχνει τρομερή βελτίωση μέσα στα χρόνια και είναι ένας παίκτης που με το παιχνίδι του «υποχρεώνει» τον coach Nurse να τον εμπιστευτεί. Η δουλειά που έχει ρίξει στην ενδυνάμωση του κορμιού του, του έχει δώσει την ικανότητα να μπορεί με μεγάλη ευκολία να τελειώσει τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα και ο ίδιος το ξέρεις και κάθε χρόνο παίρνει περισσότερες προσπάθειες κοντά στο καλάθι, χωρίς να πολυσκέφτεται ποιος έχει να αντιμετωπίσει απέναντι του.

Πηγή: TheAthletic.com

Επίσης ο τρόπος που ο Powell διαβάζει το παιχνίδι, που ξέρει πότε να σουτάρει και πότε να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να ορμήξει προς το καλάθι είναι πραγματικά απολαυστικός. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το κάρφωμα στην μούρη του Kurucs στην δεύτερη περίοδο δεν υπάρχει. Norman Powell συνέχισε έτσι, σε κανένα χρόνο από τώρα που ο Kyle Lowry δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο των πρωταθλητών, εσύ είσαι αυτός που θα τον αντικαταστήσει.