Rumble in the Bubble: Playoffs Day 1

Posted on Aug 18 2020 - 9:30pm by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

The Great White Hope:

Something or someone that is expected to succeed. For example, Mark is the great white hope of the international division. This expression dates from the early 1900s, when heavyweight boxing champion Jack Johnson, who was black, seemed invincible and the term was used for any white opponent who might defeat him. It gained currency as the title of a Broadway play and later (1970) a film. By then it had been transferred to anyone of whom much was expected.

ΒubbleΤι;

Q: Αποφάσισε ο Silver να γίνει σαν τον μέντορά του κι είπε να στήσει το Dallas για να δούμε το Battle of L.A. σώνει και ντε;

Α: Ναι, η αποβολή του Porzingis με δύο τεχνικές ποινές προκάλεσε την μήνη εχθρών και φίλων και πραγματικά μας έκανε να αναπολήσουμε για εκείνες τις μέρες προ κορωνοιού όταν και οι φίλαθλοι θα μπορούσαν να εκφράσουν τις αποδοκιμασίες τους σε απευθείας μετάδοση. Ή έστω επειδή το παιχνίδι θα ήταν στο Staples Center και το κοινό των Clippers θα το αποτελούσαν από τριτοδεύτερα σελέμπριτα τότε θα είχαμε την ευχαρίστηση να επιτεθεί ο Mark Kuban στο διαιτητή ίσως με τον Balmer στο πλάι του να γρυλίζει δίχως λόγο και αιτία

Όλως τυχαίως σήμερα ο Ethan Strauss έγραψε στο Athletic για το σοβαρό πρόβλημα τηλεθέασης που αντιμετωπίζει το ΝΒΑ.

Την ίδια στιγμή είναι γνωστό από το κείμενο που κυκλοφόρησε η ομοσπονδία των διαιτητών μέσω του Woj οι σχέσεις τους με τον Mark Cuban είναι το λιγότερο ψυχροπολεμικές καθώς τον κατηγορούν πως

  • επηρεάζει τις καριέρες τους και πως οδήγησε ανοιχτά στην αποπομπή του Kevin Fehr, διατητή που είχε κατηγορήσει ανοιχτά ότι δεν πληρεί τα στάνταρντ της λίγκας
  • Πέραν από τα περιστατικά για τα οποία έχει τιμωρηθεί με πρόστιμα που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο δολάρια συνηθίζει να παρενοχλεί και να προσβάλλει τους διαιτητές κατά τη διάρκεια των αγώνων
  • Είναι εκτός ελέγχου απο την λίγκα και ενθαρύνει τους άλλους ιδιοκτήτες να επιτίθενται στους διατητές
  • Θεωρεί ότι με το να πληρώνει τα πρόστιμα εξασφαλίζει ασυλία

Ο Mark Cuban μετά ιδιαίτερο το χθεσινό περιμένουμε να συνεχίσει την εκστρατεία του έναντι στην διαιτησία του ΝΒΑ  με ζήλο Στέφανου Χίου, αλλά το σημαντικά ερωτήματα είναι δύο:

  1. Ήταν όντως στήσιμο του Dallas;
  2. Είναι η διαιτησία στο bubble όντως πρόβλημα;

Κατά τη δική μας άποψη

  1. Όχι. Ας σοβαρευτούμε μιλάμε για ομάδα με καλύτερο forward τον Dorian Finney-Smith
  2. Ναι.

Η διαιτησία του ΝΒΑ είναι όντως πρόβλημα όπως μας θύμισε και το πρόσφατο βίντεο του SBNation, οι διαιτητές συνηθίζουν να στήνουν αγώνες να σημαδεύουν παίκτες που δεν συμπαθούν.

Όπως έχει αναλύσει και ο Seth Partnow οι διαιτητές σφυράνε πολύ περισσότερο στο παιχνίδια του bubble

Περίοδος SHOOTING FOULS |Αυξηση NON-SHOOTING FOULS Αύξηση Φάουλ στο Μπόνους Αύξηση
1
5.9
1.7
6.2
2.1
1.8
1.3
2
5.8
0.7
7.9
2.5
2.4
1.5
3
5.7
0.7
7.7
2.2
2.3
1.2
4
5.5
0.5
6.8
0.4
1.0
-0.3
Περίοδοι 1-3
17.5
3.1
21.8
6.7
6.8
4.1
Συνολικά
22.9
3.6
28.6
7.2

Η ησυχία μέσα στο γήπεδο κάνει κάθε επαφή να ακούγεται με πολύ μεγαλύτερή ευκρίνεια και έχοντας πιο ξεκάθαρο τον ήχο σε κάθε επίθεση οι διαιτητές έχουν την τάση να σφυράνε περισσότερο. Την ίδια στιγμή και λόγω της ησυχίας υπάρχει μια αντίστοιχη αύξηση στις τεχνικές ποινές καθώς δεν είναι ότι ακούγεται περισσότερο κάθε μπινελίκι που μπορεί να πουν οι παίκτες μέσα από τα δόντια τους, αλλά και οι ίδιοι οι διαιτητές “νοιώθουν” ότι όλοι οι τρίτοι είναι μάρτυρες για το τι τους σέρνουν οι παίκτες, οπότε έχουν την υποχρέωση να επιβάλλουν την τάξη με τις τεχνικές ποινές. Για αυτό δεν έχουμε όχι μόνο μια αύξηση στα φάουλ, αλλά και στην ευκολία με την οποία δίνονται οι τεχνικές ποινές. H δήλωση του Brad Stevens ότι τον εντυπωσίασε πως ο CP3 είχε ελέγξει την μεταξύ τους αναμέτρηση μιλώντας όλη την ώρα δείχνει και μια τρίτη παράμετρο: Πως οι σταρ ελέγχουν τους αγώνες. Ακόμη κι αυτοί που δεν μιλάνε τόσο (Kawhi) ή λένε μόνο μαλακίες (Paul George).

Η ατμόσφαιρα στο bubble μπορεί να μην έχει βγάλει τους παίκτες από το ρυθμό τους, αλλά φαίνεται πως έχουν επηρεάσει τους διαιτητές. Θα δούμε τι σημαίνει αυτό πέραν από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που ο CP3 έχει ελπίδες για τίτλο.

Double Bubble Trouble
Mr. Bubblicious

Στο Αμέρικα λένε ότι ο νικητής είναι τα πάντα και ο ηττημένος τίποτα. Δυστυχώς ή ευτυχώς -το αφήνουμε σε εσάς- κάποιες παραστάσεις πρέπει να αποθεώνονται. Αυτά που έκανε χθες ο Donovan Mitchell γράφτηκαν στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Ο πρώην guard του Louisville πήρε από το χέρι την ομάδα του και προσπάθησε να δείξει ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη και να προηγηθεί στην σειρά απέναντι στην -κατά γενική ομολογία- πιο ομάδα, τους Denver Nuggets. Τα ρεκόρ τους πολά, οι 57 πόντοι που πέτυχε αποτελεί francise record στην post season, προσπερνώντας τον Karl Malone και τους 50 πόντους που είχε σημειώσει στις 22 Απριλίου του 2000 στο πρώτο παιχνίδι της σειράς απέναντι στους Seattle SuperSonics. Η συγκεκριμένη συγκομιδή είναι και η τρίτη μεγαλύτερη σε playoffs γενικότερα πίσω μόνο από τυς 63 πόντους του MJ1)Στο έκτο παιχνίδι της καριέρας του στα Playoffs ο MIchael είχε πετύχει 63 πόντους απέναντι στους Celtics στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς του πρώτου γύρου το 1986, παίζοντας και τα 53 λεπτά του αγώνα.  και τους 61 του Elgin Baylor2)Σε παιχνίδι απέναντι στους Celtics όπου οι Lakers κέρδισαν με 126-121. Παράλληλα, έγινε ο 5ος παίκτης στην ιστορία των Play Offs που σκοράρει ή δημιουργεί 57 πόντους σε ένα παιχνίδι. Οι προηγούμενοι είναι οι Michael Jordan, Allen Iverson, LeBron James και Russell Westbrook. Επίσης, είναι η πρώτη φορά από το 2003 και τον Allen Iverson που βλέπουμε 50ρα σε αγώνα της post season από οποιονδήποτε παίχτη. Τέλος, μετά τους Michael Jordan, Wilt Chamberlain, Rick Barry και Bob McAdoo γίνεται ο πέμπτος 23χρονος που πετυχαίνει 50ρα.

Όμως δυστυχώς για τον Mitchell χθες απέναντι του υπήρχε ο Jamal Murray που είχε 36pts, 9asts και 5rebs εκ των οποίων 20pts, 6asts και 3rebs ήταν στην τέταρτη περίοδο και την παράταση. Από τους 20 πόντους που πέτυχαν οι Nuggets στην παράταση, ο Murray έβαλε τους 10, έδωσε assists στους έξι ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις ήταν από βολές του Grant.

Be quiet, you bubbling fool!

Είμαστε στα καλά μας επειδή ξεκίνησαν τα playoffs και είμαστε σε χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Αλλά πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά αφενός για το πως κατόρθωσε ο Embiid να πάρει όσες προσπάθειες ο Tobias και ο Burks και λιγότερα σουτ από τον Richardson.

Επίσης ξέρουμε ότι το drop coverage το έχει επιλέξει ο Brett Brown, αλλά η νωχελικότητα με την οποία αντιδρούσε ο Jojo έδωσαν εύκολους πόντους από το midrange στους Tatum και Ingram που είχαν τον έλεγχο τους παιχνιδιού στα χέρια τους.

Άντε ας γκρινιάξουμε ακόμα μια φορά.

Triple Bubble

Ο Luka Doncic είναι μαζί με τον Magic Johnson, τον Tracy McGrady και τον LeBron James (που το έχει πετύχει δύο φορές) οι μόνοι παίκτες που έχουν πετύχει 40ρες στα Play offs μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Βασικά οι 42 πόντοι του Luka είναι οι περισσότεροι που έχουν επιτευχθεί ποτέ σε παρθενικό αγώνα της post season, σπάζοντας το ρεκόρ των 37 πόντων του George Mikan από το 1949 (!) και οι περισσότεροι που έχει πετύχει παίκτης των Mavs από το 2011 και τον Dirk Nowitzki.

Χθες ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των Play Offs όπου τέσσερις παίκτες ηλικίας 25 ετών ή μικρότεροι σκόραραν τουλάχιστον 30 πόντους έκαστος. Υπεύθυνοι γι’ αυτό ήταν οι Donovan Mitchell (57), Jamal Murray (36), Jayson Tatum (32) και Luka Doncic (42). Ο Jaylen Brown σκόραρε μόλις 29 και δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στο παρεάκι.

Ο Jayson Tatum, χάρη στους 32 πόντους του, είναι ο νεότερος Celtic που πετυχαίνει 30 πόντους και 10 ριμπάουντ σε έναν αγώνα των Play Offs, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Tom Heinsohn για 63 ημέρες. Παράλληλα, μαζί με τον Jaylen Brown είναι το πρώτο δίδυμο Celtics που σκοράρει τουλάχιστον 25 πόντους και είναι μικρότεροι από 23 ετών.

O Fred VanVleet είναι ο πρώτος παίκτης των Raptors με 30 πόντους και 10 ασίστ σε έναν αγώνα της post season. Με τα 8 τρίποντα που πέτυχε έφτασε μια ανάσα απ’ το να ισοφαρίσει το ρεκόρ franchise του Vince Carter με 9. Την ίδια στιγμή μόνο η αφεντιά του, ο Chris Paul, o Damian Lillard και ο Steph Curry έχουν πετύχει 30 πόντους/10 ασίστ/8 τρίποντα σε αγώνα Play Offs.

Ο Kawhi Leonard με τους 29 πόντους, τα 12 ριμπάουντ και τις 6 ασίστ ήταν χθες ο πρώτος σκόρερ, ο πρώτος ριμπάουντερ και ο πρώτος πασέρ των Clippers. Έτσι, έγινε ο πρώτος παίχτης στην ιστορία του ΝΒΑ που κάνει κάτι τέτοιο σε 3 διαφορετικές ομάδες (Spurs, Raptors, Clippers) σε έναν αγώνα της post season.

Bubblewrap

Κάποια στιγμή αυτός ο άνθρωπος που άφησε τον Dame Lillard δίχως forward στο peak του πρέπει να απολογηθεί.

Σας χαλούσε ο Harkless;

Πάρτε τώρα τον Wenyen Gabriel σε ρόλο LeBron-stopper.

References
1 Στο έκτο παιχνίδι της καριέρας του στα Playoffs ο MIchael είχε πετύχει 63 πόντους απέναντι στους Celtics στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς του πρώτου γύρου το 1986, παίζοντας και τα 53 λεπτά του αγώνα.
2 Σε παιχνίδι απέναντι στους Celtics όπου οι Lakers κέρδισαν με 126-121

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. milti_adis August 18, 2020 at 23:09 -

    Νομίζω υπερβάλλετε με το να λέτε ότι έχει πρώτη φορά ελπίδες για τίτλο φέτος ο Κρις Πολ. Είχε και το 2018, αρκεί να ήταν λίγο πιο εύστοχοι οι συμπαίκτες του.