Rumble in The Bubble: Playoffs Day 17-18

Posted on Sep 8 2020 - 12:07pm by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

Πουλώντας την ψυχή σου στο διάβολο

Κωλοδάχτυλο1)Ακολουθεί η περιγραφή Τσιάρτα της φάσης από τον Kawhi: I just saw him penetrating, I was side help, so I stepped up and decided to contest the shot. And I seen at the end he was gonna try to dunk and just, you know, reached and tried to block the shot, you know, I ended up getting a block.

No look Nikola

Και το λένε όλες οι μελέτες: σταματήστε να κωλοβαράτε στα ΜΚΔ όταν είστε στη δουλειά

Υπάρχει κάποιος εκεί έξω που να ξέρει τι πρόβλημα έχει ο LeBron με τον Westbrook και τον έχει ταράξει δυο αγώνες στις τάπες;

Bubble-τι;

Q: Είναι φαβορί για το πρωτάθλημα ή αουτσάιντερ για τη σειρά οι Lakers;

A: Στο δεύτερο παιχνίδι απέναντι στους Rockets, οι Lakers έκαναν ότι μπορούσαν για να κάνουν το ζωγραφιστό και τα lanes προς αυτό ναρκοπέδιο – κυρίως βοήθειες, επιστροφές, περιστροφές και double-teams στον Harden. Και φυσικά (υγειονομική) ζώνη απέναντι στον Westbrook.

Τώρα, αν αυτό θα είναι αρκετό μέσα στη σειρά… ε βασικά, εξαρτάται από το πόσα τρίποντα θα σουτάρουν και θα βάλουν οι Rockets. Με αυτά θα ζήσουν και με αυτά θα πεθάνουν (56-25 τα δίποντα Lakers-Rockets στο Game 2), όσο ισχύει αυτή η συνθήκη και είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει ένας αντίπαλος τους: να μην τους δώσει επιπλέον στρατηγικές.

Δεν πρέπει παράλληλα να λησμονούμε πως η κούραση θα προλάβει αναπόφευκτα τους Rockets και το ατού των παιχνιδιών που έχασε και ξεκουράστηκε ο Westbrook απέναντι στην OKC θα αρχίσει να καίγεται – και για κακή τους τύχη, ο Russ είναι «μία έτσι-μία αλλιώς». Μπορούμε να εκλάβουμε ως σημάδι κόπωσης ότι για μια σπάνια φορά, η κοντύτερη ομάδα έκανε λιγότερους αιφνιδιασμούς και έφαγε περισσότερους; Ειδικά ο Westbrook ήταν κακός στο (να ολοκληρώσει το) transition game και φάνηκε να επηρεάζει στη συνέχεια τις επιλογές του, που περιορίστηκαν σε τρίποντα.

Τέλος, ο Anthony Davis ισορροπεί σε όλο το Bubble ανάμεσα στο μεγαλείο και στη βαρεμάρα. Μετά από δύο σπουδαία παιχνίδια, ωστόσο και παρατηρώντας το πως προσεγγίζουν το παιχνίδι στο Bubble όλοι οι παίκτες από το «πρώτο ράφι», μπορεί να είμαστε στην αρχή ενός εκπληκτικού σερί που ο «Φρύδιας» θα κλιμακώνει την απόδοση του. Ναυαρχίδα στο σκορ, άπειρες επιλογές, ο καλύτερος ψηλός επιθετικά.

Ο Davis ανήκει σε εκείνες τις παραμέτρους που δύσκολα θα είναι αστάθμητες. Θα είναι καλός σε αυτή τη σειρά. Όπως και ο LeBron. Όπως και ο Harden. Όπως μάλλον και η άμυνα στον Harden. Άρα τι είναι αστάθμητο; Πόσες ρωγμές θα κατάφερουν οι Rockets από το τρίποντο στις πόρτες του κάστρου των Lakers και πόσο καλός/κακός θα είναι ο Westbrook.

Double Bubble Trouble
Μr. Bubblicious

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τρεις παίκτες. Οι δυο πρώτοι για ένα μικρό διάστημα συνυπήρχαν στη Βοστώνη. Το μπασκετικό τους IQ είναι επιπέδου αλητείας, πιο ψηλά κι από το υψηλό. Chaotic evil o ένας, chaotic neutral (μάλλον) ο άλλος. Το λέμε για να το προλάβουμε οποιονδήποτε χίψτερ: το καλύτερο σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση Celtics-Lakers στους Τελικούς θα η αναμέτρηση Marcus Smart – Rajon Rondo.

Προσέξτε τον “Playoff Rondo” στον δεύτερο αγώνα της σειράς με τους Rockets και του Bubble για αυτόν: 10 πόντοι, 3 rebounds, 9 assists, 5 κλεψίματα, +28 στο plus/minus σε 28′. Επίσης:

Ο δε Smart ήταν αυτός που έκοψε το λαρύγγι των Raptors. Μόλις αποφάσισε να τον εξαπολύσει ο Stevens πάνω στους Lowry-VanVleet γίναμε μάρτυρες μπροστά στον όλεθρο.

Τέλος, ο PJ Tucker.

Αυτό ήταν στο πρώτο ματς.

Και αυτό ήταν στο δεύτερο ματς.

(Και παρεμπιπτόντως, δείτε το αντίστοιχο στους Lakers, για να κλείσουμε τον κύκλο)

Καταλάβατε ποιοι κερδίζουν τα playoffs;

Be quiet, you bubbling fool!

Με την άμυνα των Lakers να αποφασίζει να του φέρεται περίπου σαν να είναι ο Lu Dort και να του παραχωρεί άπλετο χώρο στην περιφέρεια ο Russell Westbrook έφαγε το δόλωμα και επιχείρησε για πρώτη φορά από τις 9 Γενάρη πάνω από τρίποντα. Όπως και τότε είχε μόνο ένα εύστοχο και το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν πάλι το ίδιο με τους Rockets να χάνουν. Ο Russ είχε συνολικά 4/15 σουτ με 1/7 εξ αυτών να είναι τρίποντα.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει μετά τον αγώνα την εμφάνιση του συμπαίκτη του ο Harden είπε “Το σπουδαίο πράγμα για τον Russ είναι ότι κάνει περισσότερα για να επηρεάσει το παιχνίδι εκτός από το να σκοράρει. Είναι τόσο αθλητικός που μπορεί να το επηρεάσει με την άμυνα του και το δημιουργία του. Κάνει διάφορα πράγματα για να επηρεάσει το παιχνίδι.”.

Και όντως είχε δίκιο διότι ο Westbrook δεν επηρέασε το παιχνίδι μόνο με τα 4/15 σουτ. Στο τομέα της δημιουργίας προσέφερε και 7 λάθη, όσον αφορά την άμυνα κατάφερε να κάνει 5 φάουλ ενώ παράλληλα είχε ειδεχθείς επιστροφές στους αιφνιδιασμούς των Lakers που πέντε εξ’αυτών ξεκίνησαν από τα λάθη του και γενικά τελείως απρόθυμη άμυνα. Κάπως έτσι σε ένα παιχνίδι που είχαν στα μέτρα τους οι Rockets κατόρθωσαν να χάσουν καθώς ήταν στο -14 στα 33 λεπτά που αγωνίστηκε.

Ο ίδιος το παραδέχθηκε μετά το παιχνίδι στην συνέντευξη τύπου πριν επιστρέψει στην πτέρυγα των βαρυποινιτών.

Triple Bubble

Οι 36 πόντοι του Khris Middleton αποτελούν career high για τα Play Offs. Επίσης, είχε 21 πόντους στην 3η περίοδο, τους περισσότερους που έχει σκοράρει παίκτης των Bucks σε μία περίοδο από το 1997 κι έπειτα και τους δεύτερους περισσότερους στην φετινή post season. Ακόμη, είναι πλέον ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία των Bucks με statline τουλάχιστον 35/8/8, μαζί με τον Kareem που το έχει κάνει 2 φορές.

O Bam Adebayo χάρη στους 26 πόντους (Playoff career high), τα 12 ριμπάουντ και τις 8 ασίστ έγινε ο 4ος παίκτης στην ιστορία των Heat με τουλάχιστον 25/10/5 στην post season.

Οι Lakers ισοφάρισαν τη σειρά με τους Rockets και σύμφωνα με την προϊστορία ενός παίκτη τους, είναι αρκετά πιθανή η ανατροπή. Ο LeBron, ο οποίος παίζει την 47η (!) σειρά της καριέρας του, έχει επικρατήσει σε 11 σειρές που η ομάδα του βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0 (ρεκόρ 11-8) και σε 13 συνολικά που η ομάδα του βρέθηκε πίσω σε οποιοδήποτε σημείο. Οπότε επισήμως είναι ο παίκτης που οι ομάδες του είχαν τις περισσότερες ανατροπές σε σειρές Play Offs. Επίσης, ο LeBron είναι πλέον ο παίκτης με τις περισσότερες νίκες στην post season, ισοφαρίζοντας τον Derek Fisher στις 161, ενώ έχει και το υψηλότερο ποσοστό νικών μεταξύ των παικτών της πρώτης δεκάδας (65.44% σε 246 παιχνίδια συνολικά). Ακόμη, πέρασε στην 2η θέση των εύστοχων τριπόντων με 386, αφήνοντας στην 3η θέση τον Ray Allen. Επιπλέον, με τη προχθεσινή νίκη έγινε ο 8ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έφτασε τις 1000 νίκες (κανονική διάρκεια και postseason). Τέλος, οι Lakers είναι στο 16-1 (94.1%) όταν LeBron και Anthony Davis σκοράρουν αθροιστικά περισσότερους από 60 πόντους. Το μοναδικό δίδυμο με καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του ΝΒΑ ήταν οι Kobe-Shaq (95.2%) το 2000, όταν και πήραν τον τίτλο.

Ο Anthony Davis πέτυχε το 5ο double double με τουλάχιστον 25 πόντους και 10 ριμπάουντ φέτος. Οι Lakers είχαν να δουν παίκτη τους να φτάνει σε τέτοιο αριθμό από το 2003-4 και τον Shaq. Ωστόσο, αν ψάχνατε την καλή πεντάδα των Lakers, την βρήκαμε και δεν έχει τον Anthony Davis: Rondo, Caruso, LeBron, Kuzma και Markieff Morris σε 8,5 λεπτά έριξαν 14/16 σουτ, 5/5 τρίποντα, 2/2 βολές και έγραψαν έξι κλεψίματα, δύο επιθετικά rebounds, ένα κόψιμο και +21 στο plus/minus.

Ο Rajon Rondo άρχισε να αγωνίζεται πλέον κι έχει ένα μοναδικό στατιστικό για την post season. Από το 2000 κι έπειτα, 161 παίκτες έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον 1500 λεπτά στα Play Offs. Από αυτούς, υπάρχει μόνο ένας παίκτης που έχει υψηλότερους μέσους όρους σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα στα Play Offs απ’ ότι στην κανονική περίοδο. Καλά καταλάβατε, είναι ο Rajon Rondo. Οι μέσοι όροι του στα Play Offs στις αντίστοιχες κατηγορίες είναι 13.9/6.0/9.3/1.9/0.2 τη στιγμή που στην κανονική περίοδο είναι 10.2/4.7/8.3/1.7/0.1. Επομένως, είναι ο μόνο παίκτης που θα μπορούσαμε να τον φωνάζουμε δικαιωματικά Playoff R.

Όταν ο Jaylen Brown παίζει καλά, οι Celtics κερδίζουν. Η Βοστώνη έχει ρεκόρ 15-0 φέτος όταν ο Brown σκοράρει τουλάχιστον 25 πόντους. Κανένας άλλος παίκτης του ΝΒΑ δεν έχει καλύτερο ρεκόρ όταν σκοράρει αντίστοιχους πόντους.

Ο Nikola Jokic είχε 25/10/8 σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ ήδη από τις 3 πρώτες περιόδους. Από τη σεζόν 1996-97 που γίνεται η πολύ πιο αναλυτική παρακολούθηση των στατιστικών για τους παίκτες, μόνο ο Steve Nash το 2005 και ο LeBron James (3 φορές) έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο σε αγώνα Play Offs. Επίσης, με αυτό τον αγώνα (32 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 8 ασίστ) πέρασε τον Carmelo Anthony στην “οικογενειακή” κόντρα των Nuggets για τα περισσότερα παιχνίδια με 30/10.

Bubblewrap

Ειλικρινά απέναντι σε συναρπαστικές σειρές όπως το Celtics-Raptors ή Rockets-Lakers ή σειρές με δράμα και ένταση όπως το Bucks-Heat, η τέταρτη σειρά των ημιτελικών είναι σχεδόν αγγαρεία. Πάμε να δούμε μερικά σημαντικά σημεία:

– Πέρυσι στο Toronto είδαμε μια εξέλιξη του Kawhi Leonard τη διετία 2016-17 στους Spurs, όταν ο coach Pop διέγνωσε τόσο οξυδερκώς ότι τα χαρίσματα του είναι τέτοια που αξίζει να αναθεωρηθούν τα δόγματα του και να καταφύγει στα iso. Στην πραγματικότητα, το iso που έγινε περισσότερο οργανικό από ότι επιβεβλημένο στα plays των Raptors μόλις ανέβηκε οριστικά η αυτοεκτίμηση των συμπαικτών του μετά το τρίτο ματς με τους Bucks, ήταν συνέχεια εκείνου του παλιού Kawhi. Ωστόσο, στα φετινά playoffs και δη στη σειρά με το Denver – προφανώς επειδή για πρώτη φορά έχει τέτοιον συμπαίκτη σε τέτοια ηλικία στο πρόσωπο του PG13 – ο Kawhi έχει μετατραπεί σε full-time playmaker – ειδικά όταν οι υπόλοιποι guards που θα μπορούσαν να δημιουργούν συμμετέχουν στην επίθεση σχεδόν αποκλειστικά μέσω του σκορ (Williams, Shamet, Jackson) και όχι της οργάνωσης του παιχνιδιού. Φυσικά, αυτό δεν αλλάζει ότι είναι ο μόνος στο ΝΒΑ που ξεκλειδώνει δυνατότητες στο πιο δύσκολο σουτ στο παιχνίδι (το δίποντο με άμυνα) για λογαριασμό των Clippers.

– Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους Clippers, ο George φαίνεται όντως ανεβασμένος και αυτή τη στιγμή, χωρίς να είναι σούπερ, είναι απίστευτα μεστός (όταν το shot selection του είναι σωστό, απελευθερώνεται απίστευτα ο Kawhi και μαζί ο τρόμος ο ίδιος), ενώ ο απόλυτος sleeper για την ομάδα στο Bubble είναι ο Jamychal Green, ο οποίος αξίζει περισσότερα ποιοτικά λεπτά από τον Montrezl Harrell (που ειδικά στη σειρά με το Dallas δεν βλεπόταν).

– Από την άλλη, ο Jokic έκανε ένα μνημειώδες παιχνίδι χτες και πλέον, ειδικά μετά από τη σειρά με τη Utah, μπορούμε να πούμε πως το pick’n’pop και γενικότερα το «ένα-δύο» που παίζει με τον Jamal Murray είναι κυριολεκτικά ασταμάτητο – ειδικά από τον (εξαιρετικά συνεπή επιθετικά, κατά τα άλλα) Ivica Zubac. Tα πράγματα που έκανε στο δεύτερο δωδεκάλεπτο έπειθαν ότι μπορεί να κρατηθεί το Denver στη σειρά, όμως όλα τελείωσαν όταν ο Doc Rivers εξ ανάγκης έβαλε τον Harrell πάνω του, ο οποίος τα πήγε εξαιρετικά καλά και όταν δεν έμπαιναν τα σουτ που τροφοδοτούσε στο τέταρτο δωδεκάλεπτο.

– Όσο για τους υπόλοιπους Nuggets, ο Michael Porter Jr. ακροβατεί μόνιμα ανάμεσα στο ενθουσιώδες και στο καταστροφικό αλλά οι Nuggets θα αναγκαστούν να ανεχτούν την αδιαφορία του στην άμυνα και να πορευτούν με το ανεξάντλητο επιθετικό ταλέντο του για να αντέξουν το πογκρόμ των Clippers, ενώ ο Jamal Murray έχει επιστρέψει στο γνωστό rollercoaster συναισθημάτων που είχαμε γνωρίσει, αν και για να είμαστε δίκαιοι, το Los Angeles έχει άπειρα κορμιά για να ρίξει πάνω του. Κατά τα άλλα, όλοι οι υπόλοιποι δίνουν υπερβολικά συγκεκριμένα πράγματα για τόσο ανταγωνιστική σε τόσα επίπεδα σειρά: ο Jerami Grant μόνο ενέργεια στην άμυνα και corner 3’s, ο Millsap μόνο efficient δεκαπεντάλεπτα μαξ (πως γέρασε έτσι απότομα ρε γαμώτο…), ο Harris έχει θυσιάσει το “3” στο 3&D για να αφοσιωθεί full-time στις τεράστιες ανάγκες της περιφερειακής άμυνας.

Το συμπέρασμα είναι απλό και προκύπτει από τρεισίμισι δωδεκάλεπτα του χτεσινού ματς: απέναντι στους Clippers, χρειάζονται απίστευτα αποθέματα σχολαστικότητας. Το μπάσκετ τους μπορεί να παραμένει underachieving και βαρετό σε όλη τη σεζόν, αλλά μπορούν να σε σκοτώσουν οπουδήποτε και δεν συγχωρούν κενά.

References
1 Ακολουθεί η περιγραφή Τσιάρτα της φάσης από τον Kawhi: I just saw him penetrating, I was side help, so I stepped up and decided to contest the shot. And I seen at the end he was gonna try to dunk and just, you know, reached and tried to block the shot, you know, I ended up getting a block.