NBA Finals 2020 Roundtable: Bubble Edition

Posted on Sep 29 2020 - 12:36am by The Ball Hog

Η 74η και δίχως αμφιβολία πιο περίεργη χρονιά στην Ιστορία του ΝΒΑ ετοιμάζεται να μπει στην τελική ευθεία, μιας και απέχουμε πλέον το πολύ εφτά παιχνίδια από το να μάθουμε τον επόμενο Πρωταθλητή. Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ, το ζευγάρι Lakers – Heat, με τα μάτια του Γουρουνιού.

Προϊστορία εδώ δεν υπάρχει, μιας και είναι η πρώτη φορά που Lakers και Heat έρχονται αντιμέτωποι σε playoffs. Φυσικά η Ιστορία τους τέμνεται στην παρουσία στις ομάδες των Pat Riley και LeBron James.

Από τη μία, ο Riley, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους συνολικά στην Ιστορία του ΝΒΑ, βρίσκεται για έκτη διαδοχική δεκαετία σε Τελικούς υπό οποιοδήποτε πόστο (το έχει κάνει σαν παίκτης, προπονητής και τώρα πρόεδρος), έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα σαν παίκτης των Lakers και φυσικά ήταν ο προπονητής των Showtime Lakers, κερδίζοντας τέσσερα πρωταθλήματα.

Από την άλλη, ο Βασιλιάς της λίγκας LeBron, βρίσκεται για 10η φορά σε τελικό, έχοντας ασφαλώς 4 παρουσίες με τους Heat και δύο πρωταθλήματα.

Image

1. Τι πρέπει να κάνουν οι Lakers για να κατακτήσουν το 17ο πρωτάθλημα τους;

Γιάννης Κουτσουράκης: Να τρέξουν όσο περισσότερο μπορούν στο transition. Να προσπαθήσουν πολύ στο ριμπάουντ: με το μεν αμυντικό δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για αιφνιδιασμό, με το δε επιθετικό πόντους δεύτερης ευκαιρίας, που αναμένεται να είναι κομβικοί. Να βρουν κι άλλους πρωταγωνιστές στο σκορ εκτός από τους LeBron και Davis. Να αναχαιτίσουν το pick’n’roll του Bam με κάθε πιθανό περιφερειακό και να μην αφήσουν τους Robinson, Herro, Dragic να βρουν ρυθμό.

Άρης Τόλιος: Χτες είδα ένα όνειρο – ότι ο Kyle Kuzma σκέφτηκε «χμμ, δεν είναι κρίμα να είμαι αρκετά καλός αμυντικός στο ένας εναντίον ενός και να μην μπορώ να παραμείνω κοντά σε αντιπάλους όταν τρέχουν offball ανάμεσα σε screen;». Και μετά ξύπνησα. Τέλος πάντων, αν έπρεπε να πάω κοντά στα θέλω μου (βλ. ερώτηση 6), θα ήθελα όσους αμύνονται στην περιφέρεια τα δευτερότριτα της Kobra Kai Tyler Herro και Duncan Robinson, να αντέξουν το υπέροχο ball movement και να μείνουν κοντά τους για να μην πάρουν ανάσα, όσο κι αν τρέχουν. Ανάμεσα στα δηλητήρια που μπορούν να επιλέξουν οι Lakers, το σουτ μετά από ντρίμπλα είναι ίσως το πιο ανώδυνο.

Λουκάς Μοσχούλας: Hero ball με LeBron James και Anthony Davis μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Μήτσος Μαυράκης: Θα πρέπει να αποφύγουν τα μακριά διαστήματα επιθετικής αδράνειας, όταν οι LeBron και Davis δεν αναζητούν πόντους στο ανοιχτό γήπεδο ή στην ρακέτα και βολεύονται να παίρνουν σουτάκια από την περιφέρεια. Στην άμυνα θα πρέπει να μείνουν κολλημένοι πάνω στα ατόμικά τους μαρκαρίσματα για να στερήσουν από τους Heat τους εύκολους πόντους με τρίποντα ή με κοψίματα και να αποφύγουν να χαρίζουν βολές στους Butler και Dragic.

2. Τι πρέπει να κάνουν οι Heat για να κατακτήσουν πρωτάθλημα μετά από επτά χρόνια;

Άρης Τόλιος: ΟΚ, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι δύσκολο να λέμε τι «πρέπει» να κάνει μια ομάδα που είναι πιστοποιημένα overachieving, grit’n’grind και clutch. Οι Heat είναι η χειρότερη ομάδα που θα ήθελε να αντιμετωπίσει κάποιος στους τελικούς εν έτει 2020 (έξω από την εξίσωση βγαίνουν οι Warriors): δεν έχει τίποτα να χάσει, βγάζει – κυριολεκτικά – νέο πρωταγωνιστή σε κάθε ματς και σε κάθε γύρο, είναι απίστευτα συνεκτική και πορωμένη και φτιάχνει το δικό της cinderella αφήγημα αυτή τη στιγμή. Αν, ωστόσο, δεν είναι συμβιβασμένη με τίποτα άλλο από τον τίτλο, τότε… Πόσα κορμιά είπαμε ότι έχει να ρίξει στον LeBron James;

Γιάννης Κουτσουράκης: Οι Heat είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει παίξει άσχημα σε κάποιο αγώνα. Στα αρνητικά τους διαστήματα απλά είναι άστοχοι ή ο αντίπαλος εξαιρετικός. Άρα, να συνεχίσουν έτσι και να σουτάρουν καλά από την περιφέρεια. Το Miami είναι έτσι δομημένο που δύσκολα μπορεί να είναι αποδοτικό με χαμηλά ποσοστά από το τρίποντο (δηλαδή κάτω από 32-33%). Να περιορίσει τους αιφνιδιασμούς των Lakers (καλές επιστροφές, να μην δώσουν εύκολο αμυντικό ριμπάουντ) και προφανώς να κουράσουν τον LeBron με αλλαγές στο μαρκάρισμά του από τα πολλά κορμιά τους.

Λουκάς Μοσχούλας: Να σβήσουν τον Davis και να ανοίξουν το δικό τους rotation που θα τους δώσει πλεονέκτημα σε περίπτωση που τραβήξει η σειρά.

Μήτσος Μαυράκης: Θα πρέπει να ελέγξουν το αμυντικό rebound μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση απέναντι στους κατά πολύ ψηλότερους Lakers που μέχρι σήμερα στα playoffs ανανεώνουν το 30% των άστοχων προσπαθειών τους που φλερτάρει με το αδύνατο αν παίξουν ζώνη για μεγάλα διαστήματα. Με τους Lakers να σκεπάζουν τα καλάθια και τον Bam να μην μπορεί να σκοράρει κόντρα στον Davis οι Heat πρέπει να σουτάρουν πολύ και καλά από την περιφέρεια είτε με τους Vanilla Brothers να ξεθεώνουν την ελλειπή περιφέρεια του L.A. με τον Αυθεντικό Δράκο να σκοράρει μετά από ντρίπλα ή με τον Olynyk να βγάλει τους Howard/McGee εκτός ρακέτας. Ο Bam θα πρέπει να κατορθώσει να μένει στο παρκέ χωρίς προβλήματα με φάουλ για 40 λεπτά σε κάθε παιχνίδι για να κρατήσει τον AD σε μέσους όρους κάτω των 30 πόντων.

3. Ποιος θα είναι ο X-factor κάθε ομάδας και γιατί;

Άρης Τόλιος: Για τους Heat, o Herro και ο Iguodala. Στη σειρά με την Βοστώνη το κωλόπαιδο μας σύστησε σε μια νέα εμπειρία: απέναντι στην καλοσχηματισμένη και συνεπή άμυνα των Celtics, στο ματς της ζωής του, ο Herro σκόραρε με προσωπικές ενέργειες, προσθέτοντας άλλη μια λύση τέτοιου τύπου στο πλάι των Dragic, Butler. Ο δε Iggy είχε 14/47 τρίποντα στη regular, 7/27 στα playoffs και 2/10 στη σειρά με τους Celtics – όλα αυτά πριν το έκτο παιχνίδι, όπου είχε 4/4. Σοβαρά, ένας Iguodala, που θα γυρίσει το χρόνο πίσω (δηλαδή ένας 3&D wing που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία) είναι το απόλυτο cheat αυτή τη στιγμή. Για τους Lakers; Θα πάω συντηρητικά: ο X-factor των φετινών τους playoffs, ένας επιπλέον εγκέφαλος στο παρκέ, η ατμομηχανή της ζώνης των Lakers και πιθανότατα αυτός που θα ρίξει ροχάλα στον Butler και sucker punch στον Herro, τη στιγμή που τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η ομάδα του. O Rajon Rondo.

Γιάννης Κουτσουράκης: Για τους Lakers οι Green και Caldwell-Pope. Κόντρα σε μία από τις δύο ομάδες με τα καλύτερα “φτερά” (μαζί με Celtics) οι δικοί σου περιφερειακοί πρέπει να είναι τουλάχιστον επαρκείς, για να μην κάνουν πάρτι οι αντίπαλοι σουτέρ και μπουκαδόροι (Robinson, Herro και Dragic). Από την άλλη μεριά, ο Bam. Με τον LeBron κάτι γίνεται, υπάρχουν κορμιά. Από την άλλη, ο Adebayo είναι ο μόνος από το Miami που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια αμυντικά τον Anthony Davis στο 1 Vs 1.

Κοσμάς Καψάλης: Rondo και Howard είναι δυο παίκτες που πέρα από τον James έχουν την μεγαλύτερη πείρα σε παιχνίδια playoffs. Ειδικά ο Dwight, έχει την δυνατότητα να πάρει το πρώτο δαχτυλίδι της καριέρας του, παίζοντας μάλιστα τον κομβικό θεωρώ ρόλο, του να παίξει μπασκετικό (ή και όχι) ξύλο με τον Bam, ο οποίος είδαμε τι σειρά έκανε κόντρα στην ανύπαρκτη πρακτικά frontline της Βοστόνης.

Λουκάς Μοσχούλας: Μπορεί να μην έχει δείξει σχεδόν τίποτα στα μέχρι τώρα Playoffs. Όμως όσο και να υπάρχουν οι Rondo και Howard ο καλύτερος παίκτης μετά τους James και Davis είναι ο Kuzma και από αυτόν περιμένω να δείξει ότι είναι παίκτης με ποιότητα. Σε ότι αφορά τους Heat, θεωρώ ότι η αντιμετώπιση του Rondo σε συνδυασμό με την έλλειψη παικτών στην θέση του point guard για τους Lakers, μετατρέπει τον Goran Dragic σε παίκτη που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα.

Μήτσος Μαυράκης: Ο Rajon Rondo είναι ο δεύτερος δημιουργός των Lakers που τον καθιστά απαραίτητο σε μια σειρά που θα κριθεί στο μισό γήπεδο γιατί με την παρουσία αφενός θα ξεκουράσει και αφετέρου θα επιτρέψει στο LeBron να βρει ξεκούραστους πόντους στο post στο man to man ή από το high post σε περίπτωση ζώνης.

Για τους Heat ο ξεχασμένος στην προηγούμενη σειρά Kelly Olynyk πρέπει να πάρει λεπτά συμμετοχής για να βοηθήσει στα rebound απέναντι στα ψηλά σχήματα των Lakers (όλα τα σχήματα των Lakers είναι ψηλά) και να στρετσάρει το γήπεδο για να τιμωρήσει τα center του L.A. και να βρουν χώρο για να κόβουν τα φτερά των Heat.

4. Ποιος έχει το πλεονέκτημα στον πάγκο (προπονητή και παίκτες που έρχονται από εκεί);

Λουκάς Μοσχούλας: Θα αφήσω τους υπόλοιπους να μιλήσουν για παίκτες και θα σημειώνω ένα πράγμα για τον προπονητή. Τα προηγούμενα 50 χρόνια μόλις τρεις προπονητές έχουν περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς NBA από τον Erik Spoelstra. Τα ονόματα αυτών, Phil Jackson, Pat Riley και Greg Popovich.

Άρης Τόλιος: Spoelstra, χωρίς συζήτηση. Ωστόσο, μπορούμε να δώσουμε έμφαση στο ότι οι Lakers έχουν και δύο ακόμα παίκτες που μπορούν μέσα στο παρκέ την ώρα του αγώνα, ίσως καλύτερα κι από τον Vogel, να σχεδιάσουν plays και πονηριές, τον LeBron και τον Rondo; Αλήθεια, νομίζετε ότι στο play που σχεδίασε ο LeBron και πρόσθεσε υπεραξία ο Rondo (με τη σκαστή πάσα από την επαναφορά) που κατέληξε στο τρίποντο του Davis στο Game 2 με το Denver, θα μπορούσε έστω και ο ιδιοφυής Spo να κάνει κάτι;

Γιάννης Κουτσουράκης: Ως προς τον προπονητή, το Miami έχει πλεονέκτημα απέναντι σχεδόν σε κάθε ομάδα του ΝΒΑ, διαθέτοντας τον πιο υποτιμημένο μικρό μάγο των πάγκων. Ως προς τους παίκτες, στους τελευταίους αγώνες οι Heat χρησιμοποιούν συστηματικά μόνο τους Herro και Iguodala. Αν αυτό παραμείνει, το ποσοτικό πλεονέκτημα των Lakers θα αποφέρει καρπούς σε βάθος χρόνου. Το Miami ωστόσο έχει συνολικά περισσότερη ποιότητα στους αναπληρωματικούς, μπορεί και πρέπει να ανοίξει το rotation.

Μήτσος Μαυράκης: Με τον Herro να έχει σκοράρει 89 πόντους περισσότερους από τον Kuzma στα playoffs οι Heat εχουν πλεονέκτημα και στην βασική απειλή από τον πάγκο, αλλα θα κληθούν να ανοίξουν το rotation περαιτέρω για να εκμεταλλευτούν το βάθος τους και να φθείρουν την πιο βαριά ομάδα των Lakers. Ο Spoelstra είναι ο καλυτερος προπονητής του ΝΒΑ και έχει κάνει όργια στα playoffs, αλλά να τονίσουμε ότι ο Vogel έχει κάνει τρεις εξαιρετικές σειρές μέχρι τώρα με πολύ καλές προσαρμογές στην άμυνα.

5. Το δυνατό σημείο κάθε ομάδας σε σχέση με την απέναντι

Άρης Τόλιος: Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για εμάς τους πολλούς που οι δύο ομάδες ήταν κυριολεκτικά οι τελευταίες που θέλαμε να φτάσουν στους Τελικούς είναι η διαχείριση των σειρών. Οι Lakers απέναντι στους τρεις μεγαλύτερους sleepers της Δύσης, έκαναν ένα αδιανόητα ψυχρό closing στα δύο τελευταία ματς, αμέσως μετά το 2-1 στις σειρές που νίκησαν, σε σημείο που, αν μας έλεγαν ότι και οι ήττες τους ήταν μεθοδευμένες από τον LeBron, θα μας έπειθαν. Οι δε Heat είναι μακράν η πιο ατσαλωμένη πνευματικά ομάδα που υπήρχε εκεί έξω εδώ και κανά μήνα. Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.

Γιάννης Κουτσουράκης: Από τη μία μεριά ο LeBron. Αν στη θέση του ήταν οποιοσδήποτε άλλος παίκτης, είναι αμφίβολο αν οι Lakers αρχικά θα βρίσκονταν εδώ και δευτερευόντως θα θεωρούνταν φαβορί. Δύσκολα ποντάρεις εναντίον του, ειδικά τώρα που πλησιάζει όλο και περισσότερο στο GOAT. Και ο Kobe φυσικά. Το μοναδικό narrative από τα 00s κι έπειτα που ίσως μπορεί να σταθεί δίπλα του ήταν αυτό του LeBron στο Cleveland. Από την άλλη μεριά, τα πολλά forwards. Το Miami με το trade των Iguodala και Crowder τον Φεβρουάριο έχει χτιστεί για να ανταγωνιστεί τις δυνατές ομάδες που κινητήριοι μοχλοί τους είναι οι forwards (Lakers, Clippers, Bucks, Celtics). Συνολικά, οι Lakers είναι πολύ καλύτερο ματσάρισμα για το Miami από το αντίστροφο.

Κοσμάς Καψάλης: Μπορεί ο πάγκος των Heat να έχει το πάνω χέρι σε όσα παιχνίδια παιχτούν, οι Lakers όμως κατεβάζουν τους δυο καλύτερους παίκτες στο παρκέ κάθε φορά. Κι αν το πάμε σε θέμα εμπειρίας, ο LeBron παίζει στον 10 τελικό της καριέρας του και είναι 4 blocks μακριά από το να είναι στο top-10 σε κάθε στατιστική κατηγορία στα playoffs.

Το πλεονέκτημα των Heat είναι ότι έχουν 2-3 ψιλοαναλώσιμους παίκτες που μπορούν να πετάνε πάνω στον James χωρίς να τους χαλάει την ισορροπία το πόσο θα κουραστούν ή φορτωθούν με φάουλ, αρκεί να κάνουν τη δουλειά που πρέπει.

Λουκάς Μοσχούλας: Η εξαιρετική άμυνα ζώνης των Heat απέναντι στο κακό περιφερειακό σουτ των Lakers. Η ομάδα του Spoelstra παίζει σχεδόν 12% των αμυνών της, ζώνη1)Το υψηλότερο από κάθε άλλη ομάδα στο NBA και η αδυναμία των αντιπάλων της να σουτάρουν καλά από μακριά της δίνει μεγάλο πλεονέκτημα.

Η εμπειρία των Lakers είναι το μεγάλο ατού, για τους Heat πλην των Iguodala και Haslem (που δεν παίζει καθόλου) δεν υπάρχει παίκτης που να έχει ιδέα από τελικούς NBA και αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα στο πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μία τόσο δύσκολη και συγχρόνως απαιτητική συνθήκη.

 

6. Τι θέλεις να γίνει;

Γιάννης Κουτσουράκης: Κερδάμε ό,τι κι αν γίνει. Από τη μία οι αγαπημένοι Herro, Bam, Duncan, Dragic, οι συμπαθητικοί Iggy και Olynyk, η δικαίωση της ιδιοφυΐας του Spoelstra και η όμορφη ιστορία μιας Σταχτοπούτας που ξεκίνησε από το 5ο seed (ακόμη κι αν σε αυτή αγωνίζεται ο Butler). Από την άλλη, η μάλλον λιγότερο συμπαθητική προς εμένα ομάδα, στελεχωμένη από αδιάφορους (στην καλύτερη) παίκτες. ΑΛΛΑ, ο LeBron στο 4ο πρωτάθλημα και η γιγάντωση του μύθου του. Αδυνατώ να διαλέξω.

Άρης Τόλιος: Double down σε αυτό που είπε ο Κουτσουράκης. Δυστυχώς, λίγο η καραντίνα λίγο το “The Last Dance” γέμισαν τα χρονολόγια μας πάλι Jordan εν έτει 2020, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Άρα ναι, μόνο για την ίντριγκα, θα ήθελα να το πάρει ο LeBron. Από την άλλη, είναι οι Lakers. Η γνωστή ελιτίστικη ομάδα που πουλάει φοίνικες και Sunset Boulevard (εκεί είναι; δεν ξέρω) και αγοράζει superstars. Ναι, η ματσίλα των Heat είναι λίγο cringe και ανυπόφορη, αλλά όχι και Lakers ρε παιδιά! Θα πάω με Heat. Στο κάτω-κάτω, ακόμα και το case του LeBron στην ηλίθια συζήτηση για GOAT έχει επιχειρήματα, έτσι κι αλλιώς.

Λουκάς Μοσχούλας: Καταρχάς τα θέλω μας σε τελικούς NBA πάντα ξεκινούν με τον αριθμό 7 (επτά ολογράφως), εννοώντας φυσικά των αριθμό παιχνιδιών που θέλουμε να δούμε. Σε δεύτερη φάση θέλω τον LeBron να γράψει ιστορία όντας ο μοναδικός πρωταθλητής με τρία διαφορετικά francise συνδυάζοντας ταυτόχρονα και τρία MVP τελικών. Όσο καλό και αν είναι για το μπάσκετ να κερδίσει μία πιο ομάδα όπως οι Heat.

Μήτσος Μαυράκης: Η προοπτική του τίτλου για το Miami είναι αναζωογονητική για το ίδιο το άθλημα και θα αποτελεί επιστέγασμα της εκπληκτικής δουλειάς του Spoelstra. A, και να πάρει το MVP ο Goran Dragic μπας και ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση ότι είναι ο καλύτερος guard στην ιστορία του ευρωπαικού μπάσκετ.

Κοσμάς Καψάλης: Συμφωνώ με τον Μήτσο από πάνω και δεν χαλαστώ καθόλου αν οι Heat, μια ομάδα εξαιρετικά οργανωμένη με φανταστικό προπονητή και παίκτες overachievers πάρει το πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να κρύψω την επιθυμία μου σε δυο βδομάδες από τώρα ο LeBron να έχει τέσσερα πρωταθλήματα με ισάριθμα Finals MVPs.

7. Τι θα γίνει.

Άρης Τόλιος: Lakers in 5-6. Σε αυτό το σημείο να πω ότι υποστήριξα Clippers με τους Nuggets, Raptors με τους Celtics, Nuggets με τους Lakers (και οποιονδήποτε έπαιζε ενάντια στους Lakers), Celtics με τους Heat. Θεωρώ αυτό το δημόσιο statement ότι καλύτερο μπορώ να καταθέσω για να τους φέρω τη γρουσουζιά που αξίζουν αναμφίβολα.

Γιάννης Κουτσουράκης: Heat in 6.

Κοσμάς Καψάλης: Lakers στα 6.

Λουκάς Μοσχούλας: Lakers στα 6 και εγώ.

Μήτσος Μαυράκης: Lakers σε 7

References
1 Το υψηλότερο από κάθε άλλη ομάδα στο NBA