Rumble in The Bubble: Finals Day Two

Posted on Oct 3 2020 - 6:28pm by The Ball Hog

Καλώς ήλθατε στην σημερινή επισκόπηση του NBA Bubble, λιτή, απέριττη και ενδιαφέρουσα (ελπίζουμε), την οποία θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα που θα κρατήσει αυτή η ιδιότυπη κατάσταση, με πολύ μεράκι και ακόμα μεγαλύτερη αυταρέσκεια.

Πάμε να δούμε τι είδαν τα ματάκια μας χτες, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο κρύα λογοπαίγνια από τα άπειρα που μπορούμε να σκαρφιστούμε με τη λέξη “bubble”, περιμένοντας στα σχόλια τα δικά σας (όχι σχόλια, λογοπαίγνια).

Bubblegum

Η κατάσταση στο Miami τώρα. Ελπίζουμε να μην μπορείτε να διαβάσετε τα χείλια του Haslem

Με τον εξορισμένο Haslem, τους 24 πόντους του Olynyk και τον Bam σε ρόλο βοηθού προπονητή οι ψηλοί του πάγκου των Heat απέδωσαν

Απλά προσέξτε το ξενέρωμα τον LeBron και AD που αντί να τον σηκώσουν φεύγουν

Kendrick Nunn: Rim Protector

Bubble-τι;

Q: Ξέχασε το Miami να παίζει άμυνα στους τελικούς; Υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν μπας και αποκτήσουν σημασία τα ξενύχτια μας;

Α:  Με τον Adebayo να είναι μεν στον πάγκο, αλλά για να αντικαταστήσει τον Meyers Leonard στο ρόλο της μαζορέτας και τους ψηλούς Vanilla Brothers (Leonard-Olynyk) σαν μόνες λύσεις στο center μέσα στο παρκέ, ο Spoelstra υποχρεώθηκε να καταφύγει σε ζώνη. Μετά από μόλις δύο κατοχές σε άμυνα ζώνης στον πρώτο τελικό το Miami έπαιξε ζώνη σε 72 από τις 95 κατοχές στο μισό γήπεδο, με άμυνα μαν το μαν στις υπόλοιπες 23 κατοχές. Το αποτέλεσμα ήταν οι Lakers να σκοράρουν σε 30/72 κατοχές απέναντι σε ζώνη και σε 14/23 επιθέσεις σε προσωπική άμυνα.

Η μορφή της ζώνης ήταν διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποίησαν εναντίον των Celtics καθώς λαμβάνοντας υπ’όψιν την κυριαρχία των ψηλών των Lakers, είχε τον δεύτερο forward (Iguodala ,Crowder) να βυθίζεται κοντά στην βολή για να βοηθάει το center που βρισκόταν στην ρακέτα.

Ενώ δεν πρέπει να περιμένουμε να έχουν ξανά 3/19 τρίποντα οι Green και Pope και ήταν προφανές πως οι Lakers εν μέρει την έλυσαν στο σερί 19-6 που έτρεξαν στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου όταν και αγωνίστηκαν με Rondo, James, Davis και δύο σουτέρ, είναι αυτή την στιγμή η καλύτερη ελπίδα για τον ανταρτοπόλεμο των Heat που κατόρθωσαν να παραμείνουν διακριτικά μέσα στο παιχνίδι μέχρι να μείνουν πάνω από τρία λεπτά χωρίς πόντο και τη διαφορά στους 10 στο τέταρτο δωδεκάλεπτο. Η παρουσία έστω και του τραυματισμένου Bam θα βοηθήσει στο θέμα των rebound και ίσως η άμυνα της ζώνης να τους κρατήσει μέσα στο παιχνίδι απλά και μόνο υποχρεώνοντας στους Lakers να σουτάρουν και κρατώντας τους μακριά από την γραμμή των προσωπικών.

Double Bubble Trouble
Μr. Bubblicious

Ναι εντάξει είναι προφανές ότι οι James κ Davis είναι οι πρωταγωνιστές της σειράς μέχρι τώρα που έχουν πάρει από το χέρι τους Lakers και τους οδηγούν. Όμως στην αρχή του Bubble οι Lakers ήταν που πραγματικά έπαιζαν τόσο άσχημο μπάσκετ που όλοι οι μπασκετόφιλοι αναρωτιόμασταν αν θα μπορέσουν να φτάσουν μέχρι τους τελικούς της Δύσης, ούτε καν του NBA καθώς θεωρούσαμε κλεισμένη την θέση των Clippers. Δύο από τα πράγματα που θεωρούσαμε ότι θα πρέπει να βελτιώσουν αν θέλουν να έχουν τύχη να αντιμετωπίσουν τους Kawhi και George ήταν: ένα, το μακρινό σουτ και δύο, η βοήθεια από τους υπόλοιπους παίκτες (πλην James και Davis), και ειδικότερα από τον πάγκο τους.

Στο δεύτερο παιχνίδι και τα δύο αυτά σημεία που αναφέραμε ήταν όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι. Η στατιστική έγραψε λοιπόν πως οι τέσσερις παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο (προφανώς δεν μετράμε τον JR που έπαιξε μόλις 3:19) είχαν 9/19 τρίποντα και 39 πόντους με αρκετούς από αυτούς να έρχονται στην δεύτερη περίοδο που οι Heat προσπαθούσαν να επιστρέψουν από το -13.

Be quiet, you bubbling fool!

Πραγματικά είναι δύσκολο να βρεις κάποιον από τους Heat που ήταν πραγματικά κακός στο χθεσινό παιχνίδι μιας και συνηθίζεται να έχουμε κάποιον χαμένο στην συγκεκριμένη στήλη. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και την άμυνα των Heat στην ρακέτα που δέχτηκε 56 από τους 124 πόντους, όμως όταν λείπει το θηρίο που ονομάζεται Bam Adebayo και στα παπούτσια του μπαίνει ο Olynyk πως θα μπορούσαμε; Θα ήταν άδικο.

Έτσι αποφασίσαμε να βάλουμε δύο παίκτες των νικητών που για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν κακοί. KCP και Danny Green για ένα ακόμα παιχνίδι της post season μοιάζουν αγνώριστοι, ειδικά ο Green δεν έχει καταφέρει σε κανένα σημείο των φετινών Playoffs να δικαιολογήσει την απόκτηση του από τους Lakers. Στο χθεσινό παιχνίδι είχαν και οι δύο μαζί 5/22 σουτ εκ των οποίων 3/19 τρίποντα. Συνεχίζοντα από τα 5/14 τρίποντα του πρώτου τελικού. Και αν ο KCP έπαιξε 31 λεπτά, αρκετά για αυτά που δεν πρόφερε (επιθετικά τουλάχιστον) στο ματς, τα 22 λεπτά του Green δείχνουν σε έναν βαθμό ότι ο Vogel χάνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του.

Triple Bubble

Οι Lakers έχουν πάρει ήδη μια νίκη στους φετινούς Τελικούς και συμπλήρωσαν εννιά συνεχόμενες δεκαετίες με τουλάχιστον μία νίκη σε αυτούς. Φυσικά είναι η μόνη ομάδα του ΝΒΑ που έχει κάνει κάτι τέτοιο. Ακόμη, έχουν ρεκόρ 54-0 σε αγώνες στους οποίους προηγούνται στη λήξη της τρίτης περιόδου. Με δεδομένο ότι το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ είναι το 78-1 των Bulls του 1996, μπορούν να γίνουν η πρώτη ομάδα που θα είναι αήττητη σε τέτοιες καταστάσεις.

Στην πρώτη περίοδο του δεύτερου Τελικού οι Lakers έβαλαν τους Heat κυριολεκτικά στο καλάθι. Τα τέσσερα καρφώματα που πέτυχαν ήταν η δεύτερη υψηλότερη επίδοση για μία περίοδο από το 1997 και μετά. Ακόμη, έκαναν ρεκόρ σε αριθμό εκτελεσμένων τρίποντων για ένα ημίχρονο (27), αλλά και για ολόκληρο Τελικό (47). Μαζί συνέτριψαν και το δικό τους ρεκόρ για συνολικά τρίποντα σε Play Offs που ήταν 39. Τέλος, LeBron και Davis είναι το πρώτο ζευγαράκι Lakers με 30+ πόντους έκαστος σε Τελικό από το 2002, και τους Kobe και Shaq.

Ο Anthony Davis πέτυχε 66 πόντους στους δύο πρώτους Τελικούς. Οι μόνοι Lakers με περισσότερους στα δύο πρώτα παιχνίδια τελικών είναι οι Kareem-Abdul Jabbar με 71 το 1980 και ο Shaq με 83 το 2000.

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο LeBron προηγείται με 2-0 σε Τελικούς. Οι ομάδες του έχουν προηγηθεί άλλες 23 φορές με 2-0 σε σειρές κι έχουν το απόλυτο. Η τελευταία φορά που οι Lakers από την άλλη απώλεσαν προβάδισμα με 2-0 ήταν το 1969 στους Τελικούς με τους Celtics.

O Tyler Herro έγινε ο νεότερος παίκτης που ξεκινά βασικός σε Τελικούς σε ηλικία 20 ετών και 256 ημερών. Επίσης, ο Jimmy Butler με τις 7 ασίστ σε ένα ημίχρονο έκανε προσωπικό ρεκόρ.

Οι Lakers σούταραν με 50,5% και είχαν ένα σερί με 16 συνεχόμενα δίποντα που ξεκίνησε από τα τέλη της πρώτης περιόδου και τελείωσε στα τέλη της τρίτης.

Bubblewrap

Το σκορ στο ζωγραφιστό στο χθεσινό παιχνίδι ήταν 56-46 και με την απουσία του Adebayo μοιάζει αρκετά φυσιολογικό όπως αναφέραμε και παραπάνω, όμως οι Lakers στο χθεσινό παιχνίδι κατάφεραν να σκοράρουν αρκετά από την ρακέτα γιατί βρήκαν τον τρόπο να σπάσουν την άμυνα ζώνης. Και ναι η άμυνα ζώνης σπάει με το τρίποντο, αλλά τι γίνεται αν είσαι μια ομάδα που όλη την χρονιά δεν σουτάρεις καλά από εκεί. Βρίσκεις άλλους τρόπους και ο Vogel με το staff του το κατάφερε, όπως  ο ίδιος δήλωσε προσπάθησε να βάζει τον playmaker (James και Rondo κυρίως που έχουν τρομερό court vision που λένε και στα χωριά μας) στο high post και όταν πέφτουν οι αμυντικοί πάνω του να βρίσκει το ελεύθερο παίκτη. Το συγκεκριμένο play παίχτηκε πάνω από έξι με επτά φορές στην πρώτη περίοδο που οι Lakers άρχισαν να χτίζουν την διαφορά τους. Και ειδικά με τον Rondo πέτυχε τρομερά το συγκεκριμένο καθώς κατάφεραν να τον κρύβουν εντός της γραμμής του τρίποντου και να μην επιτρέπουν στην άμυνα να τον αφήνει ελεύθερο να σουτάρει από μακριά1)Aν και φέτος έχει το τρομερό 44,5% από το τρίποντο στα playoffs. Το 141.5 πόντοι σε 100 κατοχές στα 26 λεπτά συμμετοχής του Rondo τα λέει όλα νομίζουμε.

Με τον Goran Dragic όπως φαίνεται να χάνει όλη την σειρά τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για τους Heat, καθώς όπως και ο ίδιος ο Butler ανέφερε σε δήλωση του πριν το παιχνίδι, χωρίς τον Goran θα πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί στην θέση του play maker. Σε ότι αφορά το χθεσινό παιχνίδι, όσο ο ίδιος ο Butler ήταν μέσα στο παιχνίδι, για 44:45 δηλαδή κατάφερε να βοηθά την ομάδα στο συγκεκριμένο κομμάτι, όμως ακόμα και για αυτό το μικρό σημείο του παιχνιδιού2)Για την ακρίβεια ήταν δύο σημεία, η αρχή της δεύτερη περιόδου που ο Butler βγήκε για 2:32 και προς το τέλος της τρίτης περιόδου που έκατσε εκτός για 43 δευτερόλεπτα που έκατσε στον πάγκο ο star των Heat οι τυπικά φιλοξενούμενοι είχαν offensive rating 80, defensive rating 183,3 και έχασαν με 4-11.

Βλέποντας τους συγκεκριμένους αριθμούς θα τολμήσουμε να κάνουμε μία πρόβλεψη, ότι ο Butler στον τρίτο τελικό θα παίξει και τα 48 λεπτά του αγώνα, και τα πέντε λεπτά της παράτασης αν χρειαστεί.

References
1 Aν και φέτος έχει το τρομερό 44,5% από το τρίποντο στα playoffs
2 Για την ακρίβεια ήταν δύο σημεία, η αρχή της δεύτερη περιόδου που ο Butler βγήκε για 2:32 και προς το τέλος της τρίτης περιόδου που έκατσε εκτός για 43 δευτερόλεπτα